Terapie przeciwtrądzikowe: TETRALYSAL - Strona 18 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dermatologia

Notka

Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-11-29, 17:41   #511
inc0rrect
Zakorzenienie

Dot.: Terapie przeciwtrądzikowe: TETRALYSAL

Cytat:
Napisane przez sabona89 Pokaż wiadomość
Zażywam Tetralysal cztery tygodnie, dwa razy dziennie.

Wczoraj byłam u dermatolog, przepisała kolejne 4 opakowania na kolejny miesiąc, czyli dawka 2 razy dziennie w dalszym ciągu. Jestem tym lekko przerażona, nie widziałam, aby ktokolwiek z Was miał przypisaną taką dawkę przez tak długi okres czasu.

Czy takie agresywne działanie nie odbije się jakoś negatywnie na obecnym i późniejszym stanie cery (bo na wątrobie na pewno się odbije)?

Dermatologa zmieniam (nie podoba mi się podejście do mnie jako pacjenta), za miesiąc idę już do innego. Czy zmniejszyć dawkę na własną rękę czy łykać tak jak mam przepisane modląc się, żeby wszystko było ok?
ja bym zmiejszyla, ja mialam kilka kuracji tetralysalem i za kazdym razem 3-4 dni dwa razy dziennie pozniej juz jedna dziennie.

I jedna dziennie dziala tak samo jak dwie dziennie, nawet dla mnie jedna na dwa dni dawala porzadany efekt. Dobrze ze zmieniasz dermatologa bo skutki uboczne sa po tetralusalu lekarze o tym nie mowia ale pozniej kazdy sie przekona na wlasnej skorze;( a widzisz efekty ??

Tutaj link: profitest.pl/s/12254/Tu4ydm2K3ha4YKAM

W ramach podziękowania dla dwóch z Was oferuję bezpłatne konsultacje dietetyczne
inc0rrect jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-29, 17:54   #512
iwona200
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez inc0rrect Pokaż wiadomość
ja bym zmiejszyla, ja mialam kilka kuracji tetralysalem i za kazdym razem 3-4 dni dwa razy dziennie pozniej juz jedna dziennie.

I jedna dziennie dziala tak samo jak dwie dziennie, nawet dla mnie jedna na dwa dni dawala porzadany efekt. Dobrze ze zmieniasz dermatologa bo skutki uboczne sa po tetralusalu lekarze o tym nie mowia ale pozniej kazdy sie przekona na wlasnej skorze;( a widzisz efekty ??
a o jakich skutkach mowisz (ubocznych)?
iwona200 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-29, 22:12   #513
tiffi1
Rozeznanie

Witajcie dziewczyny,
Ja leczyłam się wiele lat różne antybiotyki (kapsułki, masci, kremy).
Najlepiej działała Diane 35 a potem Janine,a le musiałam odstawić już.
Mam 28 lat i wrócił trądzik w sierpniu. Jestem na Tetralysalu 2 miesiące tetralysal300 1 tabl, miesiąc tetralysal150 1 kaps. + differin.
Jest całkiem nieźle, może nie idealnie, ale da się wyjść do ludzi. Za 2 tyg. kończę i bardzo się boję.
Dzisiaj byłam na oczyszczaniu twarzy, zastanawiam się czy iść na mikrodermabrazję iczy w ogóle mogę zażywając ten lek
tiffi1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-29, 22:53   #514
inc0rrect
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez iwona200 Pokaż wiadomość
a o jakich skutkach mowisz (ubocznych)?

poszukaj w tym wątku pisałam

W ramach podziękowania dla dwóch z Was oferuję bezpłatne konsultacje dietetyczne
Stary 2008-11-30, 10:31   #515
martcha
Przyczajenie

tradzik rozowaty, tetralysal i jego skutki uboczne

Od niedawna borykam sie z tradzikiem rozowatym jak to stwierdzila pani dermatolog.Nigdy nie mialam problemow z cera,testowalam na swojej skorze wiele kosmetykow,chodzilam na solarium,az wreszcie moja skora zbuntowala sie.Teraz mam malenkie krostki ,skupione tworza zaognione plamy na mojej brodzie,potwornie boli piecze i swedzi.Od tygodnia biore tetralysal i mam problemy z zoladkiem,tradzik jakby malenko zblad.Mam pytanie, jaka ochrone najlepiej stosowac na zoladek?Do tego stosuje rozex,wiem ze trzeba uzbroic sie w cierpliwosc aby efekty byly widoczne,ale tak na prawde nie widac poprawy........ ...
martcha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-30, 13:13   #516
Nierozumiany15
Raczkowanie

Dot.: tradzik rozowaty, tetralysal i jego skutki uboczne

Cytat:
Napisane przez martcha Pokaż wiadomość
Od niedawna borykam sie z tradzikiem rozowatym jak to stwierdzila pani dermatolog.Nigdy nie mialam problemow z cera,testowalam na swojej skorze wiele kosmetykow,chodzilam na solarium,az wreszcie moja skora zbuntowala sie.Teraz mam malenkie krostki ,skupione tworza zaognione plamy na mojej brodzie,potwornie boli piecze i swedzi.Od tygodnia biore tetralysal i mam problemy z zoladkiem,tradzik jakby malenko zblad.Mam pytanie, jaka ochrone najlepiej stosowac na zoladek?Do tego stosuje rozex,wiem ze trzeba uzbroic sie w cierpliwosc aby efekty byly widoczne,ale tak na prawde nie widac poprawy........ ...
Trądzik różowaty, to dość ciężka choroba, widziałem tutaj kilkanaście wątków o tym. Niestety nie wiem jak w tym pomoc, ale skoro nikt inny sie nie wypowiedział, oczyeiscie zapraszam do przeszukania forum, tam na pewno beda jakies wskazowki.
Nierozumiany15 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-30, 13:26   #517
alkaxy
biegam dla Zabawy

Jeżeli chodzi o tetralysal to jedz dużo jogurtów, ale nie godzine przed i godzine po antybiotyku. Możesz też kupić jakies preparaty osłonowe w aptece- np. trillac.
I nigdy nie bierz antybiotyku na "goły" żołądek.
Jeżeli problemy są duże i nie przejdą poradź sie koniecznie lekarza, może przepisze ci coś innego.
alkaxy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-11-30, 14:00   #518
martcha
Przyczajenie

Dzieki,dzieki a wlasnie tych jogurtow juz mam serdecznie dosyc.Myslicie ,ze ten antybiotyk zacznie dzialac?Bylam pewna,ze poprawa bedzie widoczna wczesniej,tymczasem pojawily sie dolegliwosci zoladkowe,a zaczerwienia i nowe malenkie krostki sa niezmienne.Pozdrawiam ;-))))
Stary 2008-11-30, 18:35   #519
martcha
Przyczajenie

Dot.: Tetralysal

dziewczyny napiszcie na ile macie przepisany tetralysal?mnie doktor przepisal go na dwa miesiace po jednej tabletce wieczorem.Jak na dzien dzisiejszy niewielkie sa rezultaty,a za to mam problemy zoladkowe i z dnia na dzien narastaja.
Stary 2008-11-30, 18:48   #520
martcha
Przyczajenie

Dot.: Tetralysal- działa to coś wogóle?????????

Ja mam to samo po tygodniu buntuje sie moj zoladek,a plamy na brodzie jak byly tak sa .Mam rozex na noc,ale tez nie za wielka rewelacja.Mieszkam w Anglii i nie mam za wiele mozliwosci zmieniac dermatologa.
Stary 2008-11-30, 20:44   #521
martusienka
Wtajemniczenie

Ja mam na razie przepisany na dokładnie 2 miesiące i 20 dni. 26 grudnia kończę kurację i już się boję, że będzie nawrót. Póki co jest bardzo dobrze, czasem coś małego wyskoczy.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-11-30, 20:47   #522
iwona200
Zakorzenienie

a mozliwe zeby po miesiacu nie bylo efektow zaywania tetracyclinum?

bo nie wiem czy mam dalej brac, bo jest ndal zle, nawet zaryzykowalabym stwierdzenie ze jest gorzej niz wczesniej
Stary 2008-11-30, 20:55   #523
inc0rrect
Zakorzenienie

Cytat:
dziewczyny napiszcie na ile macie przepisany tetralysal?mnie doktor przepisal go na dwa miesiace po jednej tabletce wieczorem.Jak na dzien dzisiejszy niewielkie sa rezultaty,a za to mam problemy zoladkowe i z dnia na dzien narastaja.

napewno...? Może wstępnie tak Ci przepisał, później Ci przedluży...? Kuracja trwa zwykle kilka miesięcy. Moje trwały po minimum pół roku.

a co do poprawy ja mialam poprawe widoczną już po tygodniu brania ale pewnie każdy reaguje inaczej.

Stary 2008-11-30, 20:57   #524
iwona200
Zakorzenienie

Cytat:
napewno...? Może wstępnie tak Ci przepisał, później Ci przedluży...? Kuracja trwa zwykle kilka miesięcy. Moje trwały po minimum pół roku.

a co do poprawy ja mialam poprawe widoczną już po tygodniu brania ale pewnie każdy reaguje inaczej.
mi na początku po tygodniu, dwóch też sie wydawało, że jest lepiej, ale może sobie wkręcałam przed okresem bardzo mnie wysypało, a teraz jestem juz po i tez szału nie ma

Czyli mozna przyjac ze moze poniej efekty beda widoczne? bo nie wiem czy sie dalej truc...
Stary 2008-11-30, 21:04   #525
inc0rrect
Zakorzenienie

Ja bym pobrała jeszcze na Twoim miejscu.
Z czasem efekty coraz lepsze, ja pamietam po dłuższym czasie dopiero przestałam się świecic i skóra się nie przetluszczała ;]

zaczęłaś już, tyle się narałaś nie warto przerywać

Stary 2008-11-30, 21:05   #526
iwona200
Zakorzenienie

Cytat:
Ja bym pobrała jeszcze na Twoim miejscu.
Z czasem efekty coraz lepsze, ja pamietam po dłuższym czasie dopiero przestałam się świecic i skóra się nie przetluszczała ;]

zaczęłaś już, tyle się narałaś nie warto przerywać
No ok Będe brazła

A świecić też nadal się świece, nawet nie wiedzialam ze ten lek to hamuje
Stary 2008-11-30, 21:48   #527
hejYou
Zakorzenienie

Ja skończyłam już teriapie
zero krostek .. zostały tylko przebarwienia i blizny które się usunie
jestem bardzo zadowolona z rezultatu .

Niestety jak prowadziłam terapie to włosy mogłam myć raz na tydz
wogóle sie nie przetłuszczały, a teraz znów trzeba myć co 2 dni
Stary 2008-11-30, 23:33   #528
wela11
Raczkowanie

dziewczyny pomocy biore juz teraz 16 dzien tetrysal i sama juz nie wiem co myslec owszem nie dostaje juz takich bolacych gul na twarzy,ale wszedzie mi wyskakuja takie malutkie pryszczki ;/ nie mam ich nawet po co wyciskac bo w zasadzie to one pojawiaja sie staja sie twarde i doslownie pękaja ;/ i tak duzo ich wszedzie jest,tyle ze jak juz pekna i znikna to w tym miejscu jest gladko ;/ czy to normalne????
wela11 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-01, 08:24   #529
Marina25
Raczkowanie

Leczenie tetralysalem jest dlugotrwale (kilka miesiecy). U niektorych osob efekty widac szybciej, a u niektorych pozniej. Co do efektow ubocznych, to zaden lek nie wplywa dobrze na organizm, a zwlaszcza antybiotyk. Jak ja bralam tetre,to dermatolog przepisal mi oslone na zoladek, takze tego typu dolegliwosci nie mialam. Poza tym czytam tu, ze piszecie,ze tetralysal jest na bazie tetracykliny. Troche mylaca jest nazwa tego leku, ale nie zawiera on tetracykliny tylko limecykline,ktora nie wplywa tak negatywnie jak ta pierwsza.
Moja dermatolog przestrzegala mnie przed wyciskaniem krost. No i fakt,jak sie jedna wycisnie, to na drugi dzien pojawiaja sie kolejne,a po wycisnietych zostaja przebarwienia. Teraz z krostami u mnie sie uspokoilo, ale mam sporo przebarwien i bez tapety raczej nie wyjde z domu. Macie jakies sposoby na to? Jak sie pozbyc tych wstretnych przebarwien?
Stary 2008-12-01, 09:57   #530
iwona200
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Marina25 Pokaż wiadomość
Leczenie tetralysalem jest dlugotrwale (kilka miesiecy). U niektorych osob efekty widac szybciej, a u niektorych pozniej. Co do efektow ubocznych, to zaden lek nie wplywa dobrze na organizm, a zwlaszcza antybiotyk. Jak ja bralam tetre,to dermatolog przepisal mi oslone na zoladek, takze tego typu dolegliwosci nie mialam. Poza tym czytam tu, ze piszecie,ze tetralysal jest na bazie tetracykliny. Troche mylaca jest nazwa tego leku, ale nie zawiera on tetracykliny tylko limecykline,ktora nie wplywa tak negatywnie jak ta pierwsza.
Moja dermatolog przestrzegala mnie przed wyciskaniem krost. No i fakt,jak sie jedna wycisnie, to na drugi dzien pojawiaja sie kolejne,a po wycisnietych zostaja przebarwienia. Teraz z krostami u mnie sie uspokoilo, ale mam sporo przebarwien i bez tapety raczej nie wyjde z domu. Macie jakies sposoby na to? Jak sie pozbyc tych wstretnych przebarwien?
mikrodermabrazja może tylko ze nie jest to tani zabieg bo np u mnie 120 zł i trzeba powtorzyc kilkakrotni zeby efekty byly zadowalajace. Taniej, ale tez mniej skuteczne sa peelingi kawitacyjne (ultradzwiekowe). Z zadnej z tych metod nie korzystalam choc bardzo bym chciala, ale mikrodermabrazja u mnie odpada bo mam ropne, a peelingu tez nie mozna na ropnych zmianach wykonywac chyba

Ja narazie (tez z powodu braku funduszy) bede sie probowala choc troche ratowac linia kosmetykow do cery tlustej i mieszanej lub tradziwkowej ZIAJA PRO : peeling enzymatyczny bardzo mocny i maska z zielona glinka + mikrodermabrazja (na KWC te kosmetyki sa poelcane ). Wiadmo, ze nie bedzie to jakis spektakularny efekt, ale kazdy efekt sie liczy Może w koncu pozbede sie tej kaszki (zaskornikow) ktore mam rozsiane prawie na calej twarzy
Stary 2008-12-01, 12:02   #531
Marina25
Raczkowanie

Cytat:
mikrodermabrazja może tylko ze nie jest to tani zabieg bo np u mnie 120 zł i trzeba powtorzyc kilkakrotni zeby efekty byly zadowalajace. Taniej, ale tez mniej skuteczne sa peelingi kawitacyjne (ultradzwiekowe). Z zadnej z tych metod nie korzystalam choc bardzo bym chciala, ale mikrodermabrazja u mnie odpada bo mam ropne, a peelingu tez nie mozna na ropnych zmianach wykonywac chyba

Ja narazie (tez z powodu braku funduszy) bede sie probowala choc troche ratowac linia kosmetykow do cery tlustej i mieszanej lub tradziwkowej ZIAJA PRO : peeling enzymatyczny bardzo mocny i maska z zielona glinka + mikrodermabrazja (na KWC te kosmetyki sa poelcane ). Wiadmo, ze nie bedzie to jakis spektakularny efekt, ale kazdy efekt sie liczy Może w koncu pozbede sie tej kaszki (zaskornikow) ktore mam rozsiane prawie na calej twarzy

Kurcze, no wlasnie te zabiegi u dermatologa sa strasznie drogie i zazwyczaj trzeba wykonac cala serie, zeby byly efekty. Kiedys bylam 3 razy na peelingu pirogronowym. Moze i faktycznie przebarwienia zbladly,ale jeden zabieg kosztowal 150 zl,poza tym strasznie mialam podrazniona twarz. No i jak to peeling zluszcza skore,wiec pare dni po zabiegu wygladalam strasznie.musialam sie smarowac taka strasznie tlusta mascia jak wazelina, wiec swiecilam sie na kilometr.
Moze tez sprobuje tej Ziaji. Daj znac jakie u Ciebie efekty. pozdrawiam
Stary 2008-12-01, 13:18   #532
Marina25
Raczkowanie

Cytat:
Dzieki,dzieki a wlasnie tych jogurtow juz mam serdecznie dosyc.Myslicie ,ze ten antybiotyk zacznie dzialac?Bylam pewna,ze poprawa bedzie widoczna wczesniej,tymczasem pojawily sie dolegliwosci zoladkowe,a zaczerwienia i nowe malenkie krostki sa niezmienne.Pozdrawiam ;-))))

Leczenie tetralysalem jest dlugotrwale. Ja go bralam jakies 4 miesiace, a pierwsze efekty zauwazylam po jakichs trzech tyg. Dermatolog przepisala mi tabletki oslonowe-chyba Nozepa-i bylo ok. Ale jak powiedzialam,ze pobolewa mnie zoladek, to babka kazala mi zrobic badanie na helikobacter pylori. To taka bakteria, ktora moze miec wplyw na zmiany skorne,ale nie tylko, bo wlasnie zoladek czesto boli. Zrobilam badanie w laboratorium (30 zl) i okazalo sie ze mam to dziadostwo. Wtedy dermatolog przepisala mi antybiotyki, zeby sie pozbyc tej bakterii. Moze warto zebys sobie zrobila takie badanko, ale najlepiej skonsultuj sie z lekarzem jesli masz jakies dolegliwosci. pozdrawiam
Stary 2008-12-01, 13:19   #533
astaaa
Zakorzenienie

też mam ten sam problem, ale już to u mnie mija i nie widać prawie nic. też zażywam Tetralysal a do niego 2 razy dziennie Trilac. a ponadto dostałam do smarowania na twarz Pimafucord naprzemiennie z Metronidazolem. i zero słonca i solarium. a wszystko będzie dobrze
astaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-12-01, 15:01   #534
ta_bletka
Raczkowanie

Cytat:
a mozliwe zeby po miesiacu nie bylo efektow zaywania tetracyclinum?

bo nie wiem czy mam dalej brac, bo jest ndal zle, nawet zaryzykowalabym stwierdzenie ze jest gorzej niz wczesniej
ja dopiero po 5 tygodniu brania zauważyłam znaczną poprawę. "znaczną" jednak nie znaczy, że już mi nic nie wyskakuje. jestem po 6 tygodniu i nadal na brodzie pojawiają się duże jednostki. także cierpliwości.
wiesz, podbudowuję się myśleniem, że teraz dłużej mnie powysypuje, to później już po skończonej kuracji nie będzie miało co ze mnie wyłazić. grunt to pozytywne myślenie
ta_bletka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-01, 19:24   #535
sabona89
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ta_bletka Pokaż wiadomość
zależy jaką Ty masz dawkę - bo z informacji "dawka 2 razy dziennie" nie wiele można się dowiedzieć.
Oczywiście chodziło mi o jedną tabletkę dwa razy dziennie.

Cytat:
a widzisz efekty ??
Bardzo minimalne, w sumie ciężko powiedzieć czy jest to spowodowane zażywaniem Tetralysalu czy znacznie zmniejszonym wyciskaniem pojawiających się pryszczy/zaskórników/krost.

U mnie jakiekgokolwiek wpływu Tetralysalu na przetłuszczanie skóry głowy i twarzy brak.

Cytat:
Napisane przez Marina25 Pokaż wiadomość
Troche mylaca jest nazwa tego leku, ale nie zawiera on tetracykliny tylko limecykline,ktora nie wplywa tak negatywnie jak ta pierwsza.
I która to jest antybiotykiem należącym do grupy tetracyklin
sabona89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-02, 13:19   #536
ta_bletka
Raczkowanie

Cytat:
Oczywiście chodziło mi o jedną tabletkę dwa razy dziennie.
dobra, już się nie czepiam, ale istnieją tabletki w dawce 150 i 300mg
ta_bletka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-02, 21:01   #537
sabona89
Raczkowanie

150mg

I dalej nie wiem czy zostawić to dawkowanie do 22 grudnia czy jednak zmniejszyć (chyba jednak dermatolog miała jakiś powód żeby tak dużą dawkę mi zapisać?)...
Stary 2008-12-02, 21:52   #538
bourlinguer
Raczkowanie

Cytat:
Zażywam Tetralysal cztery tygodnie, dwa razy dziennie.

Wczoraj byłam u dermatolog, przepisała kolejne 4 opakowania na kolejny miesiąc, czyli dawka 2 razy dziennie w dalszym ciągu. Jestem tym lekko przerażona, nie widziałam, aby ktokolwiek z Was miał przypisaną taką dawkę przez tak długi okres czasu.

Czy takie agresywne działanie nie odbije się jakoś negatywnie na obecnym i późniejszym stanie cery (bo na wątrobie na pewno się odbije)?

Dermatologa zmieniam (nie podoba mi się podejście do mnie jako pacjenta), za miesiąc idę już do innego. Czy zmniejszyć dawkę na własną rękę czy łykać tak jak mam przepisane modląc się, żeby wszystko było ok?
Sabona89, ja biorę Tetralysal już 4 miesiąc.
Przez pierwszy miesiąc brałam 600 mg dziennie (4 Twoje tabletki), a potem 300 mg dziennie (2 tabletki). Dziś byłam u dermatologa i przepisała mi jeszcze do Tetrasylu 500 mg Metronidazolu. Mam stosować przez 2 tygodnie. Cera bardzo mi się poprawiła. Zeszło mi wszystko z brody i lewego policzka. Ostatnio wyskoczyły mi tylko 2 średniej wielkości gule (nic w porównaniu z tym co miałam) na prawym policzku. Na Twoim miejscu łykałabym według wskazówek lekarza - po 2 dziennie.

Oprócz tego chodzę na peelingi glikolowe (50%) raz na tydzień.
bourlinguer jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-03, 14:47   #539
sabona89
Raczkowanie

No dobrze, to mam nadzieję, że moja wątroba da radę jeszcze 3 tygodnie na takiej dawce

A rezultat nadal ledwo dostrzegalny...
Stary 2008-12-03, 18:16   #540
iwona200
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bourlinguer Pokaż wiadomość
Sabona89, ja biorę Tetralysal już 4 miesiąc.
Przez pierwszy miesiąc brałam 600 mg dziennie (4 Twoje tabletki), a potem 300 mg dziennie (2 tabletki). Dziś byłam u dermatologa i przepisała mi jeszcze do Tetrasylu 500 mg Metronidazolu. Mam stosować przez 2 tygodnie. Cera bardzo mi się poprawiła. Zeszło mi wszystko z brody i lewego policzka. Ostatnio wyskoczyły mi tylko 2 średniej wielkości gule (nic w porównaniu z tym co miałam) na prawym policzku. Na Twoim miejscu łykałabym według wskazówek lekarza - po 2 dziennie.

Oprócz tego chodzę na peelingi glikolowe (50%) raz na tydzień.
mozesz napisac cos wiecej o tych peelingach? Gdzie? Za ile? Jakie efekty?
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dermatologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości