Samotne Mamusie-zapraszam - Strona 83 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-12-03, 16:25   #2461
dorbar
Wtajemniczenie

Dot.: Samotne Mamusie ... ?? ...

No ja też żadnego rozebranego zdjęcia Ali nie zamieściłam. Ale w gelrii mam w sumie ponad 80 fotek , większość Ali
Stary 2008-12-04, 07:01   #2462
Wiolek27
Rozeznanie

ależ tu pustki , wstawać lenie !
Wiolek27 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-04, 07:11   #2463
anulciak85
Zakorzenienie

Ja dzis bede chwilowo bo kuba znowu w domu...Maial w nocy goraczke i majaczyl tzn. plakal przez sen ,krzyczal a ja nie moglam go dobudzic no i oczywiscie mama mi go wziela bo ona zawsze wie lepiej...
Stary 2008-12-04, 08:24   #2464
malgosia1051
Zadomowienie

Lokalizacja: stąd gdzie mnie nikt nie zobaczy i nie usłyszy:-)))

hejka ja już wstałam!! ostatnio spie jak mis i nic mnie już nie obudzi...heh))
malgosia1051 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-04, 08:31   #2465
anulciak85
Zakorzenienie

To dobrze ja za to padam z nog...
Stary 2008-12-04, 08:39   #2466
malgosia1051
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez anulciak85 Pokaż wiadomość
To dobrze ja za to padam z nog...
to ci współczuje jak ci kubuś choruje. a ide teraz na sniadanie bo strasznie głodna jestem!!
Stary 2008-12-04, 08:40   #2467
malgosia1051
Zadomowienie

a jak tam przygotowania do świąt? macie już prezenty dla bliskich? bo ja jeszcze nie wiem co mam kupić!

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-12-04, 09:02   #2468
anulciak85
Zakorzenienie

Co ty ja sie z mama zastanawiam jak zrobic skromnie i tradycyjnie zeby po Swietach tez bylo za co zyc
Stary 2008-12-04, 09:21   #2469
Funieczka
Zakorzenienie

GG do Funieczka

Cześć dziewczyny.
Nie jestem samotną mamą, ale czasem Was poczytuję. Ja za to wychowuję z Tż-tem "samotne" dziecko.
Jest to syn mojego Tż-ta z pierwszego małżeństwa. Mamusia wyjechała do Londynu i czasem dawała o sobie znac w postaci przesyłanej kasy dla dziecka. W tej chwili kontakt się urwał. Ani ona do nas nie dzwoni, ani my z nią nie mozemy się skontaktować. I tu moje pytanie. Chcemy założyć sprawę o alimenty. Wiem, ze po wyroku komornik zacznie swoje "dochodzenie" i trochę to potrwa. Czy możecie mi wyjaśnić jak to wszystko wygląda, ile się czeka i jakie są procedury dotyczace tego wszystkiego? Jeśli gdzieś to wszystko opisane poprosze o linka. Dziękuję serdecznie.
Funieczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-04, 09:31   #2470
anulciak85
Zakorzenienie

to jest roznie
po pierwsze skaldacie pozew o alimenty w sadzie rodzinnym-na sparwe czeka sie roznie w zaleznosci od miasta.
Jesli juz zapadnie wyrok to po trzech tygodniach sie uprawomocni.
Aby zlozyc sprawe do komornika musi minac co najmniej 3 miesiace kiedy matka mimo zasadzonych alimentow nie placi na dziecko.
Komornik najpierw kontaktuje sie z dluznikiem potem szuka go poprzez urzad miasta , skarbowke itp.
Jesli dluznik preacuje to komornik zajmuje mu wynagordzenie.
Stary 2008-12-04, 09:38   #2471
Wiolek27
Rozeznanie

Funieczka witamy , pamiętam juz kiedyś tu pisałas Anulciak juz wszystko fajnie opisała , ale o ile pamiętam to "wasza mamuśka "wybyła na wyspę i tu moze pomóc Mukaa , ona z tego co pamiętam temat ma rozpracowany . No chyba ze mi się coś pokiełbasiło....

osz ja ślepota ..przecież piszesz ze wyjechała do londynu sorki

Edytowane przez Wiolek27
Czas edycji: 2008-12-04 o 09:40

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-12-04, 09:53   #2472
anulciak85
Zakorzenienie

Mukaa chyba ma sprawe w Anglii wiec wie jak to wyglad
Stary 2008-12-04, 09:54   #2473
maladT
Zakorzenienie

ale mimo to Mukka jest w temacie spraw UK

Oliwka 07.02.2015
maladT jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-04, 10:48   #2474
izzie
Zakorzenienie

GG do izzie

A swoją drogą jak można zostawić swoje dziecko
Ja bym nie potrafiła.
izzie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-04, 10:56   #2475
anulciak85
Zakorzenienie

Wlasnie sie tak zasatnawialam my tu najezdzamy na pseudotatusiow a partnerowi Funieczki to sie chyba medal nalezy!
Stary 2008-12-04, 13:44   #2476
malgosia1051
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez maladT Pokaż wiadomość
ale mimo to Mukka jest w temacie spraw UK
dzieki kochana))) buziak dla ciebie)) wiesz taki duży
Stary 2008-12-04, 15:55   #2477
toolos
Raczkowanie

czesc laski
juz dawno mnie tu nie bylo, ale caly czas o Was pamietam, tylko tak jakos malo czasu...
Funieczka najpierw zlozenie wniosku do sadu o ustalenie alimentow ( ja bym odrazu tez wnioskowala o miejsce pobytu dziecka- tzn ze ma byc przy ojcu no i ograniczenie wladzy rozicielskiej), no i wydanie wyroku zaocznego jelsi matka sie niewstawi na rozprawe. jak juz sie wyrok uprawomocni, i matka nie bedzie placic...to skladacie do komornika wniosek o wszczecie egzekcuji, jesli egzekucji bedzie czesciowo skuteczna lub calkowicie bezskuteczna, macie wtedy prawa do ubiegania sie o swiedczenia z funduszu alimentacyjnego ( kryterium dochodowe 725zł na osobe za 2007 rok-przychody z Urzedu skarbowego). Nastepnie jesli nie ebdzie przekraczac kryterium dochodowego, to bedziecie otrzymywac to swiedczenie.
Proponuje Wam wnioskowac na pozwie o jak najwyzsze alimenty, mozecie wpisac 1000zł...800zl, sad zawsze troche schodzi z tej kwoty wiec moze akurat uda wam sie otrzymac 600-500zl. świadczenia z funduszu sa wyplacane zgodnie z kwota na wyroku, ale nie wiecej niz 500zł na jedno dziecko.

życze powodzenia i duzo sily, no i wiary, w razie pytan 6428282 gg

pozdrawiam
toolos jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-04, 16:03   #2478
Wiolek27
Rozeznanie

Toolos jak juz jestes to napisz cokolwiek co u Was..
Stary 2008-12-04, 16:11   #2479
Awenturyn
Rozeznanie

Cytat:
Wlasnie sie tak zasatnawialam my tu najezdzamy na pseudotatusiow a partnerowi Funieczki to sie chyba medal nalezy!
Jestem ZA
Wiecej by się takich tatusiów przydało.
a najeżdzamy na naszych pseudo T bo sami sobie na to załużyli

Noc miałam kiepska i o mało młody nie sapał do szkoły.ale to było tempo - w 10 minut był gotowy do wyjścia (dobrze ze szkoła blisko )
Byłam dzisiaj na spacerku,dotleniłam troche moje szare komórki a i młody chętnie połaził troche.
Awenturyn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-12-04, 16:20   #2480
mukaa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Funieczka Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny.
Nie jestem samotną mamą, ale czasem Was poczytuję. Ja za to wychowuję z Tż-tem "samotne" dziecko.
Jest to syn mojego Tż-ta z pierwszego małżeństwa. Mamusia wyjechała do Londynu i czasem dawała o sobie znac w postaci przesyłanej kasy dla dziecka. W tej chwili kontakt się urwał. Ani ona do nas nie dzwoni, ani my z nią nie mozemy się skontaktować. I tu moje pytanie. Chcemy założyć sprawę o alimenty. Wiem, ze po wyroku komornik zacznie swoje "dochodzenie" i trochę to potrwa. Czy możecie mi wyjaśnić jak to wszystko wygląda, ile się czeka i jakie są procedury dotyczace tego wszystkiego? Jeśli gdzieś to wszystko opisane poprosze o linka. Dziękuję serdecznie.
wow jaki szok - dobry ojciec!!!! oczywiście żart

już mówię jak to wygląda (ojciec mojego dziecka też jest w uk)
można zrobić to od razu przez tamtejszy sąd (podobno szybciej, ale nie wiem jak) lub najpierw załatwić wyrok przez sąd polski
znacie adres jej zamieszkania albo gdzie pracuje??
jak nie to możecie podać adres zameldowania = jak nie stawi się (skoro urwała kontakt to pewnie tak będzie) w sądzie to będzie czas jakiś na tzw szukanie (tylko z nazwy!) następnie jest ustalenie kuratora na czas sprawy (najczęściej ktoś z jej rodziny) i wtedy wyrok będzie uznany...
możecie też od razu wnieść o pozbawienie praw - wtedy ty możesz adoptować dziecko, pełnić nad nim władzę rodzicielską (w kwestiach rpawnych)

potem do komornika jeśli nie będzie płacić

następnie do sądu okręgowego do wydziału zajmującego się obrotem zagranicznym, tam wypełniacie wniosek o egzekucję alimentów w trybie zagranicznym , dołączacie kupę papierków i czekacie, potem wzywaja na przesluchanie i znowu czekacie potem wysylaja do uk i czekaja na odp ;P dopiero potem rozprawa

jestem w trakcie, poszło juz do anglii ale jeszcze nie mam odpowiedzi...
jak będę wiedziała co dalej to dam znać

jesli jakies szczegoly chcesz poznac to daj znac
mukaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-04, 16:46   #2481
dorbar
Wtajemniczenie

Hey Lachony.
Dziewczyny nie gniewajcie się, ale poczatek wkleiłam taki jak napisalam na płodziankach, jak już pisalam kiedyś leń jestem No więc - A my dzisiaj na rehabilitacji byłyśmy. Oczywiście w pierwszy tramwaj jaki próbowałyśmy wsiąść to nie dało rady bo za wązkie wejscie było, ale późniejsz już poszło gładko. Przed samą rehabilitacją było wszytso dobrze, Mała się usmiechała w poczekalni. Chciałam ją nakarmić, ale nie chciała. Wszytsko było dobrze do czasu jak jej nie połozyłam na materac i nie spojrzała na rehabilitanta. Wtedy zacząl się ryk, gościu robił wszytsko co mógl bny ją uspokoić. Nakarmiłam ją, przestała płakać, ale jak połozyłam na materac to znowu ryk. Nie wiem dlaczego tak płakała, z mamą uważamy, ze ona jest uczulona na facetów bo ona nie ma prawie wcale kontaktu z facetami. Moj tata do niej gada, ale nie bierze jej na ręce, brat jak przyjezdża to jak wexmie ją na ręce to tez płacze. MaladT a Twoja Wiki jaka jest do facetów, boi się?
Po rehabilitacji pojechałyśmy do tesco. Pierwszy raz karmiłam ją w toalecie dla mamtek z dziecmi, śmierdziało niesamowicie. Przewinelam ją i poszłyśmy dalej na zakupy. Kupiłam prezenty dla wszytskich, dla małej kupilam takiego slimaka spiewającego i lokomotywę, która wydaje odgłosy kaczuszki, pieska, żabki i odgłosy lokomotywy. Chciałam jakies świąteczn eubranko kupić, ale nic mi się nie podobało. W domu byłyśmy dopiero po 15. Niezłą wyprawe dzisiaj miałyśmy

Cytat:
Napisane przez malgosia1051 Pokaż wiadomość
a jak tam przygotowania do świąt? macie już prezenty dla bliskich? bo ja jeszcze nie wiem co mam kupić!
Jak już wyżej napisałam to mam wzsytskie prezenty, prawie każdemu kupiłam coś z kosmetyków i chce dodać jeszcze po zdjęciu, które zrobiła Izzi dziękuję Ci kochana jeszcze raz

Cytat:
Oj należy mu się medal, nalezy. Ja nie wiem jak kobieta może zostawic swoje własne dziecko

Cytat:
Napisane przez mukaa Pokaż wiadomość

już mówię jak to wygląda (ojciec mojego dziecka też jest w uk)
można zrobić to od razu przez tamtejszy sąd (podobno szybciej, ale nie wiem jak) lub najpierw załatwić wyrok przez sąd polski
jeśli chodzi o załatwianie alimentów w innym kraju (w tym wypadku UK) to podobno (bo dowiadywałam się od adwokata, który pracuje w Anglii, w swojje sprawie) trzeba mieszkać tam przez ostatnie 6 miesięcy. Ten adwokat napisal mi, ze moge się jedynie starac o alimenty w Polsce i jak będa zasądzone to tak jak u Ciebie Mukko wyrok będzie wysłany do Anglii
Stary 2008-12-04, 16:49   #2482
dorbar
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez toolos Pokaż wiadomość
czesc laski
juz dawno mnie tu nie bylo, ale caly czas o Was pamietam, tylko tak jakos malo czasu...
Funieczka najpierw zlozenie wniosku do sadu o ustalenie alimentow ( ja bym odrazu tez wnioskowala o miejsce pobytu dziecka- tzn ze ma byc przy ojcu no i ograniczenie wladzy rozicielskiej), no i wydanie wyroku zaocznego jelsi matka sie niewstawi na rozprawe. jak juz sie wyrok uprawomocni, i matka nie bedzie placic...to skladacie do komornika wniosek o wszczecie egzekcuji, jesli egzekucji bedzie czesciowo skuteczna lub calkowicie bezskuteczna, macie wtedy prawa do ubiegania sie o swiedczenia z funduszu alimentacyjnego ( kryterium dochodowe 725zł na osobe za 2007 rok-przychody z Urzedu skarbowego). Nastepnie jesli nie ebdzie przekraczac kryterium dochodowego, to bedziecie otrzymywac to swiedczenie.
Proponuje Wam wnioskowac na pozwie o jak najwyzsze alimenty, mozecie wpisac 1000zł...800zl, sad zawsze troche schodzi z tej kwoty wiec moze akurat uda wam sie otrzymac 600-500zl. świadczenia z funduszu sa wyplacane zgodnie z kwota na wyroku, ale nie wiecej niz 500zł na jedno dziecko.
a ja mam pytanie - (jeszcze pozwu nie napisałam, ale mam zamiar to zrobić wkońcu) i jestem pewna w 100%, ze ojciec się nie zjawi to oprocz pozwu o ustalenie ojcostwo i alimenty to powinnam jeszcze pozbawić go praw i dodać prośbę o wydanie wyroku zaocznego w razie nieobecności delikwenta?
Stary 2008-12-04, 18:09   #2483
Wiolek27
Rozeznanie

Dorbarku to miałyście dzien z wrazeniami . Ja mam taki cały tydzien ..kurna nic nie idzie jak powinno

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-12-04, 19:19   #2484
Awenturyn
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez dorbar Pokaż wiadomość
Hey Lachony.
Dziewczyny nie gniewajcie się, ale poczatek wkleiłam taki jak napisalam na płodziankach, jak już pisalam kiedyś leń jestem No więc - A my dzisiaj na rehabilitacji byłyśmy. Oczywiście w pierwszy tramwaj jaki próbowałyśmy wsiąść to nie dało rady bo za wązkie wejscie było, ale późniejsz już poszło gładko. Przed samą rehabilitacją było wszytso dobrze, Mała się usmiechała w poczekalni. Chciałam ją nakarmić, ale nie chciała. Wszytsko było dobrze do czasu jak jej nie połozyłam na materac i nie spojrzała na rehabilitanta. Wtedy zacząl się ryk, gościu robił wszytsko co mógl bny ją uspokoić. Nakarmiłam ją, przestała płakać, ale jak połozyłam na materac to znowu ryk. Nie wiem dlaczego tak płakała, z mamą uważamy, ze ona jest uczulona na facetów bo ona nie ma prawie wcale kontaktu z facetami. Moj tata do niej gada, ale nie bierze jej na ręce, brat jak przyjezdża to jak wexmie ją na ręce to tez płacze. MaladT a Twoja Wiki jaka jest do facetów, boi się?
Po rehabilitacji pojechałyśmy do tesco. Pierwszy raz karmiłam ją w toalecie dla mamtek z dziecmi, śmierdziało niesamowicie. Przewinelam ją i poszłyśmy dalej na zakupy. Kupiłam prezenty dla wszytskich, dla małej kupilam takiego slimaka spiewającego i lokomotywę, która wydaje odgłosy kaczuszki, pieska, żabki i odgłosy lokomotywy. Chciałam jakies świąteczn eubranko kupić, ale nic mi się nie podobało. W domu byłyśmy dopiero po 15. Niezłą wyprawe dzisiaj miałyśmy
Faktycznie niezla wyprawa.
Twoja mała robi dokładnie odwrotnie niż mój urwis.On jak widział faceta to uśmiech nie schodził mu z buźki Moze dlatego,że sam "babiniec" w domu.A za dziewczynkami zaczął "oglądać się" w przedszkolu Wolał ich towarzystwo i nawet miał swoją sympatie

Wiolek27 jutro bedzie lepiej

dorbar jesli bedziesz pozew skladac w polsce to nie musisz w nim pisac o pozbawienie praw ,bo o to zapyta cie sam sedzia przed ogłoszeniem wyroku (tak bylo u mnie i pytal sie tez czy nadac dziecku nazwisko ojca)
Jeśłi chcesz to moge ci podac jak ja mialam napisany pozew (bo raczej nic sie nie zminilo jesli chodzi o forme pozwu)
Stary 2008-12-04, 19:47   #2485
maladT
Zakorzenienie

Dorbarku Wiktoria jest przyzwyczajona do mojgo taty więc problemów nie ma choć początkowo trochę jej się tonie podobało, u mojego szwagra jest ok bo ten zawsze jej samoloty robi, lekarza juz zaczyna znosić, choc dzis jej sie wyjatkowo nie podobał, ale to jej wybacze bo mała ma katarek i kaszelek... no a chrzestnego to rzadko widzi wiec jak juz jest to nie marudzi...

Oliwka 07.02.2015
maladT jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-04, 20:11   #2486
Funieczka
Zakorzenienie

GG do Funieczka

Dziękuję serdecznie. Wasze rady przydadzą się z pewnoscią.
Nie wiemy co się z nią dzieje, czy pracuje czy nie, gdzie mieszka, czy żyje wogóle. jak dla mnie, może ją szlak trafić. W Polsce była w te wakacje. Spotkała się z dzieckiem i kupiła mu...dzienniczek ucznia bo szkoła się zbliżała.
Od tamtej pory przysłała raz kasę, w sierpniu i słuch o niej zaginął. A i dobrze. Teraz sprawa o alimenty, odebranie praw, a jej kop w tyłas.
Funieczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-04, 20:23   #2487
Awenturyn
Rozeznanie

Funieczka trzymam kciuki aby sie udało
Jestes super mamą a kopniak mam nadzieje,ze bedzie mocny

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-12-05, 07:20   #2488
izzie
Zakorzenienie

GG do izzie

Cytat:
Napisane przez Funieczka Pokaż wiadomość
W Polsce była w te wakacje. Spotkała się z dzieckiem i kupiła mu...dzienniczek ucznia bo szkoła się zbliżała.
Zaszalała

Dzień dobry dziewczyny, piatek dzisiaj i wolny weekend przedemną
Wiolek dostałam twoje maile
miłego dnia!
izzie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-05, 07:22   #2489
anulciak85
Zakorzenienie

To prawda!!
Dorbar ja pisalam na pozwie o ograniczenie wladzy rodzicielskiej ale sedzina sama zaproponowala pozbawienie i pozostawienie Kuby przy moim nazwisku wiec napisac nie zaszkodzi!
Stary 2008-12-05, 09:52   #2490
Wiolek27
Rozeznanie

Dzien doberek wszytskim. Izzie maile dotarły wreszcie , niesamowite
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości