|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Tartinki, koreczki, przekąski, sałatki imprezowe
Witam,
Za chwilę Sylwester! ![]() ![]()
![]() |
#2 |
Przyczajenie
|
Dot.: Tartinki, koreczki, przekąski, sałatki imprezowe
up
"Miłość to nie staw, w którym zawsze można znaleźć swoje odbicie. Miłość ma przypływy i odpływy. Ma też swoje rozbite okręty, zatopione miasta. ośmiornice, skrzynie złota i pereł. Ale perły leżą głęboko." |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
polecam wyszukiwarke
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
głównie zależy mi na tartinkach i koreczkach, lub coś w podobie co można o raz chpnąć
![]() ![]()
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
Witaj u mnie sprawdzadzają się pieczarki nadziewane są super
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
witam, mam podobny problem, przy czym sylwestra urządzam dla oklo 20 osób... a pomyslu szukam nie tylko na przekąski ale tez na jakies cieple sycące dania, ktore bede mogla przygotowac w ciągu dnia, zeby imprezy nie spędzić w kuchnia jedynie odgrzewać...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
Jeśli chodzi o przekąski to pewnie zaserwuję koreczki z wszystkiego co bede miala pod ręką (szynka, ser, pomidor, ogórek, oliwki, feta oraz owocowe z winogron, jablek, bananow i gruszek), salatki z tunczyka z kapusta pekinska w makaronowych muszlach i z fetą i pomidorami. Zastanawiam sie czy nie przygotowac szynki w galarecie w malych porcjach (zastygająca w malutkich kubeczkach) ale chyba dla 20 osob troche za duzo pracy ;/...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
dzięki za podpowiedzi,
ja planuję głównie na ciepło: 1. rosołek z makaronem; 2. pierś z kurczaka pieczona w całości, sos pieczarkowy, ziemniaki zapiekane i brokuły; 3. barszcz czerwony z pasztecikami lub krokietami, albo biały barszczyk z jajkiem i kiełbaską białą; sałatki: 1. krabowa (jajka, paluszki krabowe, koperek, majonez) 2. z fetą (papryka, kukurydza, sałata lodowa, pomidor, ser feta, majonez) 3. sledziowa (śledź matias, cebulka, jajka, majonez, ser żółty) 4. z tortellini (tortellini z szynką, pomidor, kukurydza, ogórek konserwowy, majonez) jajka faszerowane tartkinki różne (wędlinki, łosoś, jajko, plasterki warzyw, dekoracje z sosów i ziół, koreczki śledziki w koreczkach jakieś wędlinki i sery ładnie podane
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
Hmm... A macie może jakiś pomysł na sosik do maczania owocowych koreczków? Bo zależy mi na czymś innym niż w zeszłych latach
![]()
![]() |
#10 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Ja też planuję sywestra w domu. I moje menu jest następujące:
- piersi z kurczaka z serem i ketchupem w panierce z pokruszonego chleba i parmezanem do tego sos czosnkowy i majonazowo-pomidorowy - ziemniaczki pieczone z przyprawami - sałatka ala grecka ale bez oliwek - ryba po grecku ??? - kurczak w galarecie - krakersy z fromage czornkowym oraz pastami z tuńczyka - taca serów i taca wędlin Deser: - ciasto czekaladowe Nutella cake z przepisu Nigelli zastanawiam się czy nie zrobic koreczków jeszcze lub takich małych kanapeczek na jeden kęs z bagietki lub chleba tostowego. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
już po strachu,
impezka się naprawdę udała, a jedzonko pycha... jednak takie kanapeczki (tartinki) robią najlepsze wrażenie oraz są na takie okazje niezastąpione ![]() mam nadzieję, że bawiliście się równie dobrze ![]() pozdrawiam i dzięki za podpowiedzi
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Dzielę się przepisem na sałatkę z tuńczyka i ananasa
![]() Może wydawać się to dziwne połączenie, ale smakuje super: Składniki: 2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym; 1 torebka ugotowanego ryżu; 1 puszka ananasa; 1 mała puszeczka kukurydzy; 1 mała puszeczka groszku; 4-5 ugotowanych jajek; sól, pieprz wg uznania - ja nie daję; 2-3 łyżki majonezu; Tuńczyk, kukurydzę i groszek odsączyć, przełożyć do wysokiego naczynia. Wsypać ostudzony ryż. Pokroić jajka w kosteczkę a ananasa (odsączonego) w ćwiartki. Dodać do reszty składników, wymieszać z majonezem i ewentualnymi przyprawami.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:29.