Apel Do Wszystkich Jedzacych Mieso - Strona 10 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-05-22, 13:08   #271
lalesia
Zakorzenienie

GG do lalesia
Dot.: Apel Do Wszystkich Jedzacych Mieso

Cytat:
Napisane przez lullaby22
I bardzo dobrze, że mamy to prawo, ponieważ NIE MASZ RACJI.

Ale nie będę pisała wszystkiego od nowa; wystarczy, że dobrze przeczytasz ten wątek.
Wśród wypowiedzi nic nie wnoszących do dyskusji, jest kilka wartościowych merytorycznie.
postaram sie wyszukac te wypowiedzi sposrod klutni i moze wyciagne jakies konstruktywne wnioski

jednak czytalam juz wiele literatury na ten temat i w kazdej ksiazce sprawa postawiona jest dosc prosto - bialko zwierzece jest niezbedne dla prawidlowego funkcjonowania organizmu. Wszystko potwierdzone wynikami badan
lalesia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-22, 13:09   #272
lalesia
Zakorzenienie

GG do lalesia

Cytat:
Napisane przez Lovisa
Codziennej? Chyba cos ci sie pomyliło.
zle sie wyrazilam nie umiem tego inaczej ujac po prostu diety
Stary 2006-05-22, 13:29   #273
irkax
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lalesia
jednak czytalam juz wiele literatury na ten temat i w kazdej ksiazce sprawa postawiona jest dosc prosto - bialko zwierzece jest niezbedne dla prawidlowego funkcjonowania organizmu. Wszystko potwierdzone wynikami badan
Białko zwierzęce znajduje się nie tylko w mięsie, ale także w nabiale, mleku, jajkach..
Druga sprawa to fakt, że wśród moich znajomych jest wielu wegan - którzy nie spożywają nawet tych produktów, które wymieniłam - i żyją i nie chorują Zatem moi znajomi są żywym i zdrowym zaprzeczeniem tezy, że:
"bialko zwierzece jest niezbedne dla prawidlowego funkcjonowania organizmu"
Wiele razy w tej "dyskusji" padły słowa do wegetarianek (bardzo krzywcące i generalizujące), że mamy klapki na oczach itd. , a co można powiedzieć o ludziach, którym w głowach się nie mieści, że można żyć całkowicie wykluczając z diety nie tylko mięso, ale nawet nabiał czy jajka?
Lalesiu nie piję do Ciebie, więc nie miej mi za złe Poprostu bardzo bym chciała żeby z jednej i drugiej strony było więcej tolerancji i niepowielania schematów, czy "gdzieś" zasłyszanych teorii mających się nijak do rzeczywistości

irkax jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-22, 13:43   #274
Luba
Zakorzenienie

A ja jak juz pare postów wczesniej pisałam, jestem żywym zaprzeczeniem tezy, ze bez miesa można żyć. Nie moge nie jesć miesa, bardzo źle się wtedy czuję. Jem małe ilości, ale jem.
Ja tez bardzo chciałabym, żeby wegetarianie nie wciskali wszystkim ciagle, "gdzieś zadsłyszanych teorii mających się nijak do rzeczywistości", że wszyscy ludzie mogą życ bez miesa. Ja nie mogę.
Też prosze o wiecej tolerancji dla wszystkich. I o nie zagladanie sobie w talerze.

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-22, 13:49   #275
irkax
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Luba
A ja jak juz pare postów wczesniej pisałam, jestem żywym zaprzeczeniem tezy, ze bez miesa można żyć. Nie moge nie jesć miesa, bardzo źle się wtedy czuję. Jem małe ilości, ale jem.
Ja tez bardzo chciałabym, żeby wegetarianie nie wciskali wszystkim ciagle, "gdzieś zadsłyszanych teorii mających się nijak do rzeczywistości", że wszyscy ludzie mogą życ bez miesa. Ja nie mogę.
Też prosze o wiecej tolerancji dla wszystkich. I o nie zagladanie sobie w talerze.
Najpierw może zapytam - czy ten post jest skierowany do mnie?
Jeśli tak - czytaj dalej - jeśli nie dalszą część możesz pominąć ;-)
Jeśli tak - proszę Cię Luba, pokaż mi gdzie napisałam, że "wszyscy ludzie mogą życ bez miesa" Pokaż mi, w którym miejscu moje wypowiedzi są nietolerancyjne i w którym miejscu zaglądam Ci w talerz. Byłabym Ci ogromnie wdzięczna za wskazanie tych miejsc w moich wypowiedziach.

Stary 2006-05-22, 13:53   #276
lalesia
Zakorzenienie

GG do lalesia

Cytat:
Napisane przez irkax
Białko zwierzęce znajduje się nie tylko w mięsie, ale także w nabiale, mleku, jajkach..
Tak, wiem mialam na mysli wegan (znowu wyrazilam sie nieprecyzyjnie, przepraszam)

Cytat:
Napisane przez irkax
Druga sprawa to fakt, że wśród moich znajomych jest wielu wegan - którzy nie spożywają nawet tych produktów, które wymieniłam - i żyją i nie chorują
byc moze do czasu. Mialam w klasie weganke, ktorej rowniez nic nie dolegalo do czasu, gdy z ostra niewydolnoscia ukl pokarmowego trafila do szpitala na ostry dyzur po paru latach stosowania tej diety oczywiscie nie musi to byc regula

Cytat:
Napisane przez irkax
Wiele razy w tej "dyskusji" padły słowa do wegetarianek (bardzo krzywcące i generalizujące), że mamy klapki na oczach itd. , a co można powiedzieć o ludziach, którym w głowach się nie mieści, że można żyć całkowicie wykluczając z diety nie tylko mięso, ale nawet nabiał czy jajka?
i wlasnie takie wypowiedzi uwazam za krzywdzace, poniewaz naprawde kocham zwierzeta, a spozywajac mieso nie chcialabym byc traktowana jako nieludzki potwor tak juz ten swiat funkcjonuje, ze jedni zjadaja drugich, a na szczycie tego lancucha pokarmowego stoi czlowiek. Nie rozumiem, czy osoby tak gwaltownie atakujace wszystkich "miesozercow" rowniez maja zazle lwom, ze zabijaja antylopy?

Cytat:
Napisane przez irkax
]Lalesiu nie piję do Ciebie, więc nie miej mi za złe Poprostu bardzo bym chciała żeby z jednej i drugiej strony było więcej tolerancji i niepowielania schematów, czy "gdzieś" zasłyszanych teorii mających się nijak do rzeczywistości
ja wcale nie mam Ci nic za zle po prostu kulkturalnie dyskutujemy, majac byc moze odmienne poglady na ta kwestie kazdy ma swoje przekonania i nimi sie w zyciu powinien kierowac

nie jestem rowniez nietolerancyjna wobec wegetarianek - kazdy ma prawo zyc jak chce, postepowac zgodnie ze swoimi wartosciami, itd. Jednak deneruje mnie tylko takie napadanie, czesto w sposob niekulturalny, na osoby o odmiennych pogladach Oczywiscie nie mam tu na mysli Ciebie, Irkax, poniewaz dyskusja z Toba to czysta przyjemnosc jak i rowniez jestem daleka od jakichkolwiek wycieczek osobistych
Stary 2006-05-22, 14:00   #277
marcelina73
Wtajemniczenie

Ten temat powraca jak bumerang. Dlaczego? Bo ciągle ktoś czuje się uprawniony do moralizowania, decydowania za innych, narzucania własnego punktu widzenia, światopoglądu.

Nie chce mi się powtarzać tego, co tu już pisałam na temat "nie jedzenia mięsa".
Powiem tylko, że w życiu do wegeterianizmu nie przekona mnie argument uśmiercania zwierząt. Rośliny też żyją, czują, ba - potrafią się ostrzegać o zagrożeniu. Czy roślin też mamy nie jeść? Czy tylko te naturalnie spadłe z drzew owoce?

Jak ktoś nie chce jeść mięsa to niech nie je. Jak ktoś chce, to niech je. W czym problem? W tym, że nie podzielamy czyjegoś punktu widzenia, ideologii?
Ja np. jem mało mięsa, bo go nie lubię.

Inna sprawa to sposób hodowli i zabijania zwierząt - tu potrzebne są chyba zmiany.
marcelina73 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-05-22, 14:10   #278
irkax
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lalesia

Cytat:
Napisane przez irkax
i wlasnie takie wypowiedzi uwazam za krzywdzace, poniewaz naprawde kocham zwierzeta, a spozywajac mieso nie chcialabym byc traktowana jako nieludzki potwor tak juz ten swiat funkcjonuje, ze jedni zjadaja drugich, a na szczycie tego lancucha pokarmowego stoi czlowiek. Nie rozumiem, czy osoby tak gwaltownie atakujace wszystkich "miesozercow" rowniez maja zazle lwom, ze zabijaja antylopy?
Lalesiu przecież w zacytowanym przez Ciebie fragmencie nigdzie ani słowem nie napisałam, że ludzi spożywajcych mięso uważam za potwory.
Cała moja rodzina je mięso, mój TŻ je mięso (jeszcze ) - więc musiałabym ich wszystkich również wrzucić do "potworowego" worka
Słowa, które zacytowałaś miały raczej na celu pokazanie, że nie powinno się zamykać w schematach "mięso jest zdrowe" czy też "mięso jest niezdrowe".
Jedni (tak jak np. ja) mogą żyć bez mięsa inni (tak jak np. Luba) bez mięsa poprawnie funkcjonować nie będą. Jesteśmy różni, nasze organizmy są różne. W świecie jest miejsce i dla jednych i dla drugich. Kiedy w moim kręgu znajomych przybywa jakiś wegetarianin - ogromnie się z tego cieszę, kiedy przybywa "mięsożerca" - absolutnie go nie potępiam, ani broń boże nie nawracam. Tak jak już wcześniej pisałam nie ma prawdy jedynej słusznej.
Najważniejsze to żeby żyć w zgodzie ze sobą

Cytat:
Napisane przez lalesia
ja wcale nie mam Ci nic za zle po prostu kulkturalnie dyskutujemy, majac byc moze odmienne poglady na ta kwestie kazdy ma swoje przekonania i nimi sie w zyciu powinien kierowac

nie jestem rowniez nietolerancyjna wobec wegetarianek - kazdy ma prawo zyc jak chce, postepowac zgodnie ze swoimi wartosciami, itd. Jednak deneruje mnie tylko takie napadanie, czesto w sposob niekulturalny, na osoby o odmiennych pogladach Oczywiscie nie mam tu na mysli Ciebie, Irkax, poniewaz dyskusja z Toba to czysta przyjemnosc jak i rowniez jestem daleka od jakichkolwiek wycieczek osobistych
Bardzo się cieszę, że możemy sobie podyskutować i, że choć trochę mogę pokazać, że wegatarianin nie musi być agresywny

Stary 2006-05-22, 14:46   #279
lalesia
Zakorzenienie

GG do lalesia

Cytat:
Napisane przez irkax
Lalesiu przecież w zacytowanym przez Ciebie fragmencie nigdzie ani słowem nie napisałam, że ludzi spożywajcych mięso uważam za potwory.
Irkax, te slowa nie tyczyly sie absolutnie Ciebie napisalas we fragmencie, ze niektorzy wegetarianie sa uwazani za osoby, ktore maja klapki na oczach, czy cos w tym stylu. I te "potwory" mialy byc jednym z powodow, dla ktorych tak wegetarianie moga byc szufladkowani niektorzy po prostu nie potrafia bez krzyku wyrazac swoich racji, co widac niestety rowniez w tym watku
Stary 2006-05-22, 14:52   #280
irkax
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lalesia
Irkax, te slowa nie tyczyly sie absolutnie Ciebie napisalas we fragmencie, ze niektorzy wegetarianie maja klapki na oczach, czy cos w tym stylu, i to wlasnie te "potwory" podrzucilam jako przyklad do Twojej mysli
heh w takim razie nie zrozumiałyśmy sie

Stary 2006-05-22, 15:33   #281
patrycjaaP
Rozeznanie

Na obiad miałam pysznegooooo kotlecika! mmm..

powracam!
patrycjaaP jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-05-22, 15:35   #282
irkax
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez patrycjaaP
Na obiad miałam pysznegooooo kotlecika! mmm..
to naprawde dużo wniosło do dyskusji

Stary 2006-05-22, 15:37   #283
lullaby22
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez marcelina73
. Rośliny też żyją, czują, ba - potrafią się ostrzegać o zagrożeniu. Czy roślin też mamy nie jeść? Czy tylko te naturalnie spadłe z drzew owoce?
Ten bezsensowny argument przeciwko wegetarianom, był już tutaj przytaczany.
Przeczytaj dokładnie wątek i odpowiedzi na niego.
lullaby22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-22, 15:45   #284
patrycjaaP
Rozeznanie

Przepraszam nie przeczytałam dyskusji bo nie interesuje mnie ten temat, odpowiedziałam autorowi

powracam!
patrycjaaP jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-22, 15:50   #285
lalesia
Zakorzenienie

GG do lalesia

Cytat:
Napisane przez irkax
to naprawde dużo wniosło do dyskusji
wlasnie mialam to napisac
Stary 2006-05-22, 15:55   #286
Aeterna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez marcelina73
Czy roślin też mamy nie jeść? Czy tylko te naturalnie spadłe z drzew owoce?
BTW, wyrywając ->
Nie pamiętam jakie określenie jest dla tej odmiany maniactwa - ale jest jakiś tam nurt ''niejedzenia mięsa'' - gdzie ''zainteresowani'' nie jedzą roślin (...) też - czy raczej, precyzując - jedzą właśnie tylko to, co ''samo spadło z drzewa''.

Dziękuję. Postoję
Aeterna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-22, 15:58   #287
Lovisa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez patrycjaaP
Przepraszam nie przeczytałam dyskusji bo nie interesuje mnie ten temat, odpowiedziałam autorowi
A autor to nie załozył wątku własnie na ten temat? Zresztą dyskusja jest jego roziwnięciem, nie wiem co miała dać autorowi twoja wypowiedź. Whatever, zresztą.
Stary 2006-05-22, 15:59   #288
króliczek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lalesia
wlasnie mialam to napisac
to było raczej niemiłe w stosunku do wegeterian
króliczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-22, 16:04   #289
malenka294
Wtajemniczenie

GG do malenka294

http://pl.wikiquote.org/wiki/Wegetarianizm
pewnie mało kto przeczyta,ale i tak zachęcam,najlepiej dokładnie i do konca

Prawdziwy przyjaciel to ktoś, do kogo możesz zadzwonić o trzeciej w nocy i powiedzieć: 'Jestem w więzieniu w Meksyku', a on na to odpowie: 'Nic się nie martw, zaraz tam będę

malenka294 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-22, 16:09   #290
Lovisa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez malenka294
http://pl.wikiquote.org/wiki/Wegetarianizm
pewnie mało kto przeczyta,ale i tak zachęcam,najlepiej dokładnie i do konca
Tez mogłabyś tak robić, czytając posty
Stary 2006-05-22, 16:09   #291
króliczek
Zakorzenienie

uważam, że autorytety nie powinny służyć za argumenty, bo to ludzie tak samo jak my i również mogą się różnić od większości lub mniejszości poglądami, aczkolwiek tekst(a raczej zbiór cytatów) jest ciekawy i wartościowy.
króliczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-22, 16:35   #292
malenka294
Wtajemniczenie

GG do malenka294

Cytat:
Napisane przez Lovisa
Tez mogłabyś tak robić, czytając posty
obiecuję ze będe

Prawdziwy przyjaciel to ktoś, do kogo możesz zadzwonić o trzeciej w nocy i powiedzieć: 'Jestem w więzieniu w Meksyku', a on na to odpowie: 'Nic się nie martw, zaraz tam będę

Stary 2006-05-22, 17:14   #293
anakonda
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez lullaby22
Żeby zmieniać świat, trzeba zacząć od siebie...

(wiem, że truizm, ale bardzo na miejscu)
Jeżeli chodzi Ci o wegetarianizm, to było to daremne, jeżeli o mnie, to powiedz co mam zrobić.

(daje to w podpis)

anakonda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2006-05-22, 17:15   #294
lalesia
Zakorzenienie

GG do lalesia

Cytat:
Napisane przez króliczek
to było raczej niemiłe w stosunku do wegeterian
dokladnie osobie, ktora np panicznie boi sie pajaka nie podsuwamy go pod nos to tak a propos mojej fobii
Stary 2006-05-22, 17:28   #295
malenka294
Wtajemniczenie

GG do malenka294

''Żaden związek chemiczny nie działa na człowieka tak silnie rakotwórczo jak białko zwierzęce'',i co nadal bedziecie twierdzic ,ze białko mięsa jest tak pełnowartosciowe i niezbedne do zycia

Stary 2006-05-22, 17:32   #296
Aeterna
Zakorzenienie

Cytat:
''Żaden związek chemiczny nie działa na człowieka tak silnie rakotwórczo jak białko zwierzęce'',i co nadal bedziecie twierdzic ,ze białko mięsa jest tak pełnowartosciowe i niezbedne do zycia
Znam gorsze związki chemiczne (rakotwórcze) niż białko zwierzęce - mimo wszystko.

I - cytując tego typu niusy - wypada pochwalić się, na jakie źródło się powołujemy.

Inaczej wychodzi coś takiego:
''Masturbacja powoduje ślepotę''.

To tak BTW.
Stary 2006-05-22, 17:34   #297
Aeterna
Zakorzenienie

Bo jeśli to z jakiejś np wikipedii - to jest to żadne źródło wiedzy
Stary 2006-05-22, 17:34   #298
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez irkax
Najpierw może zapytam - czy ten post jest skierowany do mnie?
Jeśli tak - czytaj dalej - jeśli nie dalszą część możesz pominąć ;-)
Jeśli tak - proszę Cię Luba, pokaż mi gdzie napisałam, że "wszyscy ludzie mogą życ bez miesa" Pokaż mi, w którym miejscu moje wypowiedzi są nietolerancyjne i w którym miejscu zaglądam Ci w talerz. Byłabym Ci ogromnie wdzięczna za wskazanie tych miejsc w moich wypowiedziach.
Nie, nie do ciebie, chociaz przyznaje, ze zapozyczylam od Ciebie jedno zdanie. Ale to dlatego, ze mi sie spodobalo

Nie do Ciebie ale jakbym juz miala paluchem pokazac do kogo, to np do anakondy i jej podpisu. I do malenkiej294. Do nich jak widac nie dociera to co napisalam.
Powtorze: sprawdzilam na sobie, powtarzam sprawdzilam na sobie, mieso jest mi niezbedne do do zycia. Na diecie bezmiesnej czulam sie bardzo zle.
Nie wszyscy ludzie moga nie jesc miesa. Tak jak sa ludzie ktorym mieso szkodzi. To tyle.

EOT

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-22, 17:35   #299
paula007
Zakorzenienie

Cytat:
Rzeczywiście jest to potwierdzona opinia

paula007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-22, 17:36   #300
aisne
Zadomowienie

Cytat:

Skąd Ty to wzięłaś? Ja uważam, że mięso jest MI potrzebne do życia i nie zamierzam się przejmować czy jakaś Biblia Wegetarian twierdzi, ze przez nie umrę na raka . Zresztą to mi przypomina dyskusję na temat co jest zdrowsze, margaryna czy masło - jedni LEKARZE twierdzą tak, inni inaczej . Mi smakuje bardziej masło, więc jem masło, i Tyle!! Nie mam przez mięso większych problemów z organizmem, więc w czym problem?

I błagam dziewczyno, opanuj się
aisne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości