|
|
#271 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Narzędzia,szczypce-jakie,gdzie? (wątki zebrane)
dzisiaj siedząc w przychodni wymyśliłam jak zrobić własną tablicę do projektowania bransoletek i naszyjników.
na foto 1 jest taka którą można kupić - u nas niestety chcą za to wszystkie pieniądze, a z usa można mieć za 9$ razem z przesyłką - a jak ktoś chce mieć szybko i tanio to zrobi sam, o ile ma wszystko co potrzebne w domu ja użyłam -kawałek styropianu ok 30cm x 15cm -kawałek materiału - w miom przypadku polar - jak się okazało trochę za gruby, ale pierwsze koty za płoty, no i o 2 cm za krótki, ale coś dolepię i będzie oki ![]() -klej wikol -nóż (dobrze byłoby użyć nożyka do tapet z blokadą, bo wtedy równo można wciąć się w styropian), linijka, pędzelek, łyżeczka do herbaty, palec wskazujący najpierw trzeba zaprojektować jak mają być rozmieszczone rowki i przegródki (robiłam to z głowy od razu nożem), następnie naciąć nożem i wydłubać, do wydłybywania rowków użyłam rączki od łyżeczki, a potem palcem wyrównywałam nierówności, gdy już wszystko było gotowe (foto 2) wysmarowałam solidnie całość klejem wikol (foto 3), a następnie okleiłam polarem, klej trochę przesiąknął, ale jak wszystko dobrze wyschnie to mam nadzieję że nie będzie śladu, efekt mojej pracy pokazuje foto 4, jeszcze trochę to wykończę i będzie ok. W sumie to prościej by było użyć dwóch takich samych kawałków styropianu i w jednym wyciąć szablon na wylot a potem przykleić to do drugiego kawałka, przegródki będą wtedy głębsze, a ich dno równe ,co w przypadku dłubania trudno osiągnąć. gotową tablicę mam zamiar wsadzić do jakiegoś kartonika zrobionego na wymiar i z zamykanym wieczkiem, coś po bombonierce by było w sam raz, tak że w trakcie pracy moża zamkąć i odłożyć. pomyślałm sobie, też że przed przyklejeniem materiału można sobie jakiś hafcik, monogram zrobić albo coś z koralików naszyć, tak żeby tablica miała indywidualny charakter, ale podobny do swojego użytkownia, wiecie o co chodzi ![]() na koniec trzeba zrobić podziałki i będzie gotowe. pozdrawiam
|
|
|
#272 |
|
Wtajemniczenie
|
Wow! Świetny pomysł i wykonanie!
|
|
|
|
|
#273 |
|
Zakorzenienie
|
Ja sobie wzięłam pudełko po "galaretkach w czekoladzie" Ta plastikowa wkładka już miała takie wgłębienia - idealne. Tylko trzeba pamiętać, że z reguły te dziurki sa pojedyncze i głębokie, ale w tym pudełku akurat były płaskie. Te galaretki były chyba z biedronki jakby ktoś chciał
|
|
|
|
|
#274 |
|
BAN stały
|
czy ktoś ma szczypce tnące te z SN? potrzebuję jakichś dobrych, które nie zgniatają drutu, a ładnie go tną, nie zostawiają zadziorków. czy ktoś ma i może coś o nich powiedzieć?
|
|
|
|
|
#275 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: narzedzia do domowej produkcji kolczykow..:)
u kogo na all lub w jakim sklepie internetowym można kupić dobre szczypce okrągłe?
z tego co wyczytałam to te z qnszt'u są beznadziejne w beadshopie nie mają już w ogóle chodziłam po sklepach i też nic nie znalazłąm |
|
|
|
|
#276 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#277 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#278 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: narzedzia do domowej produkcji kolczykow..:)
Cytat:
http://www.szafir.pl/p/pl/nklo1/kleszcze+okragle.html I nie psują się tak szybko. Moje poprzednie dwie pary szybko się rozchwiały. |
|
|
|
|
|
#279 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny, jakich mlotkow uzywacie do mlotkowania srebra? Czy moze sa to jakies specjalne, obite guma (czy czyms innym) by amortyzowalo i nie niszczylo srebra? Gdzie je mozna kupic? I na czym mlotkujecie? Kowadelko, czy moze cios innego, co ma sie w domu pod reka?
Bede wdzieczna za odpowiedzi na moje pytanka
|
|
|
|
|
#280 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny pilnie potrzebuję zakupić zestaw szczypiec przez internet. Minimum 3 podstawowe, nie muszą być bardzo wytrzymałe, nie będę ich często używać ale mam kilka projektów w głowie a jestem na wakacjach.
Ktoś coś widział w sklepach internetowych albo Allegro?
|
|
|
#281 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#282 |
|
Wtajemniczenie
|
dziewczyny czy w praktikerze znajde wszystkie potrzebne narzedzia? Chodzi mi o 3 podstawowe.
|
|
#283 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja mam zestaw z tego sklepu: http://qulki.pl/index.php?k32,zestawy - teraz są co prawda inne (ja mam całe czerwone), ale myślę, że nie powinny być gorszej jakości, bo kupowałam też u nich drewniane koraliki i jakościowo też były rewelacyjne. Więc myślę, że sklep jest godny polecenia.
|
|
|
|
|
#284 |
|
Przyczajenie
|
|
|
|
|
|
#285 |
|
Zadomowienie
|
Mam nowe szczypce
|
|
|
#286 |
|
Raczkowanie
|
Szukam kleszczy płaskich zbieżnych pokrytych plastikiem lub gumą. Tzn chodzi mi o to, żeby były pokryte te hmm łapki... Widziałam je kiedys gdzieś, a teraz nie mogę znaleźć. Wiem, że są rzadko spotykane, ale...
Może komus się przewinęły? |
|
|
|
|
#287 |
|
Zadomowienie
|
wreszcie dorwalam plaskie szczypce bez rowkow... w auchanie, za... 3zl;p ciekawe ile wytrzymaja...
|
|
|
|
|
#288 |
|
Przyczajenie
|
Ponawiam pytanie o młotek do srebra. Jaki i gdzie go można nabyć. Czy to jest taki zwyczajny gumowany młotek jak z praktikera czy jakiś specjalny. Bo kowadełko to chyba nie jest konieczne?
|
|
|
|
|
#289 |
|
Zakorzenienie
|
ja mam zwyczajny młotek do gwoździ nie gumowany ze sklepu z narzędziami. Kowadełka nie trzeba, ale ja właśnie stwierdziłam że przydałoby mi się. Nie mam go po prostu czym zastąpić, a podkładka musi byś z twardego metalu, nie "odbijająca" młotka, nie amortyzująca.
|
|
#290 |
|
Raczkowanie
|
Jestem od dzisiaj szczesliwa posiadaczka 3 Antilopek i bardzo polecam. Sa rewelacyjne! Okraglymi zrobilam bezproblemowo loopik na drucie srebrnym 1,2mm, cazki (115mm) tna rowno i bez mojego wysilku. Cena trzepnela po kieszeni, ale warto.
Co do mlotka, to ja mam od tescia cyzylerski i jest super. Bardzo lubie ta polokragla koncowke. Kowadelko mam stare, troche zniszczone ale daje rade uzywac. Na allegro czesto bywaja aukcje z kowadlami w przystepnych cenach.
|
|
#291 |
|
Przyczajenie
|
dzięki, dzięki chyba poszukam też kowadełka bo rzeczywiście może być trudno je zastąpić
|
|
|
|
|
#292 |
|
Rozeznanie
|
Gdzie mozna je kupic?
|
|
#293 |
|
Raczkowanie
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#294 |
|
Rozeznanie
|
dzięki dziewczyny za to forum i wszystkie porady... przeczytałam wszystko i lecę dzisiaj na poszukiwania moich pierwszych narzędzi
|
|
|
|
|
#295 |
|
Przyczajenie
|
Mam małe pytanie...
Jak wam się wydaje... tak na oko.... Znalazłam fajne kleszcze, szczypce jak kto woli na tych stronach: http://www.planetart.pl/sklep/shoppi...=wyko%F1czenie http://www.system24.com.pl/narzedzia/price_list.php (te z czerwonymi rączkami) nieznacznie różnią się ceną a czy waszym zdaniem są takie same? na obu stronach? Przyglądałam się im już prawie że pod lupą. Nadal nie wiem ![]() Na tej drugiej stronie są też takie fajne szczoteczki zastanawiałam się czy by się nie nadały do czyszczenia srebra ze zbędnej oksydy, tak fajnie się dość prezentują ![]() Wydaje mi się że młotki i pilniki są tańsze w sklepach z narzędziami. Jak myślicie? |
|
|
|
|
#296 |
|
Zakorzenienie
|
Moim zdaniem to takie same szczypce...
Dziewczyny, powiedzcie mi jakiego pilnika najlepiej używać aby spiłować brzegi wyciętej blachy. Chodzi mi o brzegi fantazyjnego kształtu, czasami w środku, żeby nie drapały itp. Jaki pilniczek byłby najlepszy żeby się dostać do trudno dostępnych miejsc i nie uszkodzić kształtu? Poza tym fajnie by było gdyby osoby obeznane w temacie mogły wypowiedzieć się na temat zastosowania różnych specjalistycznych narzędzi używanych w jubilerstwie. Bo póki co to wątek opiera się tylko na szczypcach, a jest jeszcze tyle innych narzędzi. Przeglądałam sobie dziś różne stronki i znalazłam wiele narzędzi o nie mówiącej mi nic nazwie ani wyglądzie i czasami mogę się tylko domyślać do czego one służą. Na przykład taki gładzik, albo szaber (zdjęcia w załącznikach zapożyczone z allegro). Albo w jakie kowadło się najlepiej zaopatrzyć. Ciekawe są te szperaki, tylko że one mają strasznie małą powierzchnię płaską do klepania i nie jestem pewna czy wystarczy ona do większych form blaszanych. Ale za to posiadaja kolce, które są przydatne do, no właśnie do czego? Do pierścionków, klepania krzywizn? Znalazłam takie rodzaje kowadeł/klepaków jak na fotkach. Mam jeszcze wiele pytań dotyczących narzędzi, ale może po kolei ![]() Wszystkie zdjęcia z allegro albo ze strony Szafiru.
|
|
#297 |
|
Zadomowienie
|
Ggagatko, co to jest to coś na ostatnim zdjęciu? Czy to może pełni funkcję kowadełka? W sensie że można to sobie przykręcić do stołu i na tym klepać? Ja jestem jak najbardziej zainteresowana tematem kowadełek i innych kleparek
, bo dopiero dzisiaj Reverie łaskawie zburzyła moją wizję kowadełka jubilerskiego jako wielkiego, ważącego 100 kilo stalowego potwora
|
|
#298 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#299 |
|
Zadomowienie
|
To ja też podpisuję się pod pytaniem o kowadełka. Nabyłam gładziusieńki młotek, a on tylko do super kowadełka pasuje. Korcą mnie te wyglądające bardziej jak tradycyjne kowadło, bo chyba i po okręgu można by pomłotkować, coś wygiąć...
I potwierdzam, że szczypcami Antilope bosko się pracuje. Pierwsze szczypce poszły w kąt. Teraz mam cały zestaw Antilope, też z Adkomedu (tylko, że spryciarze podnieśli ceny w tym roku, z nową dostawą). |
|
|
|
|
#300 |
|
Rozeznanie
|
Ja mam w posiadaniu takie kowadełko, połączenie zdjęcia jeden i dwa, tyle że jest przykręcane do stołu. A skąd? Ze zwyczajnego złomu
![]() |
Nowe wątki na forum Biżuteria
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:36.

Moje biżutkowanie
Duszy strona papierowa
Zielony ładny kolor