Inżynieria środowiska...czy warto?? - Strona 10 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-05-19, 09:37   #271
7d825fa9fec57cf5623273fe7eca2ef8f2442710_5d59d871e15d0
Konto usunięte

Dot.: Inżynieria środowiska...czy warto??

Cytat:
Napisane przez Wera21 Pokaż wiadomość
ja również chciałam w tym roku dołączyć do grona studentów IŚ, na PŁ mimo mojego humanistycznego umysłu. Chciałam, ale już nie chcę.. bo jednak doszłam do wniosku że ta mata z fizyką mnie przerośnie. Tymbardziej jak zobaczyłam to cuś powyżej z linku, zwane 'całkami' xD
Mam brata na 3 roku na PŁ, na informatyce. On jest już po tych całkach i całej tej kosmicznej macie. Dał radę, ale widziałam ile go to kosztowało. Nie wiem czy wgl jest sens porównywać te dwa kieruki ze sobą, nawet i pod względem samej maty

Ukończyłam technikum budowlane o profilu technik architektury krajobrazu. Lekcje matematyki były dla mnie męczarnią, ale to głównie zasługa profesorki która powinna już chyba być na emeryturze. Fizyka i chemia to tak jak w przypadku peggy_sue, dyktowanie definicji a potem przepisywanie ich na klasówkach

na maturze zdawałam roz. polski z roz. angielskim i mimo moich humanistycznych predyspozycji wzbraniam się przed uniwerkami bo nie chcę po 2 latach poszukiwań pracy zarabiać 1500zł... prawdopodobnie wskoczę na PŁ na Gospodarkę przestrzenną, choć zdaję sobie sprawę że tam też są przedmioty typu 'analiza matematyczna' czy 'geometria wykreślana' cy jakoś tak. Mimo wszystko uważam (a przynajmniej mam nadzieję), że na GP tą mate łatwiej przejść.. a może się mylę? Czy ktoś jest w stanie stwierdzić jak wygląda porównanie tych dwóch kierunków (IŚ vs. Gospodarka przestrzenna) ?
Wbrew pozorom te calki nie są takie straszne... Mi tez dosc daleko do umysłu ścisłego, a mimo to uważam, ze dwa pierwsze semestry matmy są dość przyjemne i do ogarnięcia w porównaniu np. do takiej mechaniki płynów.
Granice, pochodne i całki(wszystkie rodzaje) ogarnęłam w jakieś 1,5 tygodnia, na poprawkę. Teraz co prawda tez bede miala poprawke, ale to nie dlatego, ze to jakis kosmos, tylko dlatego ze len ze mnie i nie chcialo mi sie uczyc na ostatnie koło.
7d825fa9fec57cf5623273fe7eca2ef8f2442710_5d59d871e15d0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-19, 10:53   #272
maddzia007
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mad86 Pokaż wiadomość
Mozesz pracowac w biurze projektowym jako asystent projektanta. Jednak bez uprawnien nie podpiszesz zadnego projektu= mala kasa dla Ciebie.
Mozesz byc asystentem kierownika robot sanitarnych. Tylko, ze i tu kase zgarnie kierownik robot, a nie Ty
Mozesz pracowac w miejskich przedsiebiorstwach energetyki cieplnej, gazowniach, wodociagach itp.
Swaidectwa energetyczne- ale i tu trzeba uprawnien
Przedstawiciele handlowi ( ale jak dla mnie bylaby to zawodowa porazka).
Mozesz kosztorysowac.
Dziękuję bardzo, tak właśnie myślałam
maddzia007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-19, 11:26   #273
watson89
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Mileva_ Pokaż wiadomość
Dobrze rozszyfrowałaś.

Natomiast co do dalszych wypowiedzi pana/i watson 89 - jeśli twoja wiedza dorównuje poziomowi kultury i wypowiedzi, to tak trzymaj! Będzie jedno miejsce pracy więcej.

Kochana, jeśli myślisz, że 89 to rocznik no to sie grubo mylisz. Co do pracy to ja już pracuję i to nie byle gdzie. Jak chcesz wiecej info to zapraszam na priv. Ale o co mi chodzi. Jak pisze taki jeden z drugim ,że zastanawia się nad zip a iś i ,że nie wie ,że boi sie matematyki to człowieka moze krew zalać. Nie widzicie jaka jest ta nasza polska edukacja? Idiota, ktory ledwo zda mature ma wybor gdzie isc a nie umie całki zrobić, czy pochodnej. Dawniej takie rzeczy to ja juz w LO miałem a teraz ludzie granicy nie umieja zrobić. NA BOGA! Niechże idą tam ludzie ,którzy mają jakiekolwiek pojęcie i umysł ścisły, no bez jaj. Aha i rzeczywiscie moze i kierunek czasochłonny ale chyba dla tych którzy ledwo exela znają i jak robią projekt z wentylacji w pakiecie office i 3 tygodnie to naprawde brawo i powodzenia w pracy. Z takim czyms nawet tygodnia nie wytrzymacie. I własnie o to mi chodzi. Ludzie na to idą i nie maja kompletnie pojecia o rynku i o kierunku. Chłopie jeden z drugim, a ściągnij se program do projektowania wentylacji , kanalizacji. Wystarczy wejsc na strone internetowa jakichs duzych firm i interesujcie sie tym, bo bez tego zginiecie na rynku. Kto jest w miare rozgarniety to załapie o co mi chodzi. Nie traktujcie tego jako ataków na wasze osoby, ja chce wam doradzic jak najlepiej ,żebyscie sie po studiach nie zderzyli z rzeczywistoscia jak niektorzy ito bardzo boleśnie. Ci co juz studiuja to taka rada dla was: bez zainteresowania ta branza nic nie osiagniecie. Ja pracowałem juz na studiach na 4 roku i wiem conieco wiecej od was. I mowie wam ze uczelnia nic wam nie da i te pseudoprojekty i sprawozdania nic wam nie dadzą. Do tych ktorzy chca na to isc to tez rada- jak nie umiesz nawet prostych rownan i calek czy pochodnych to lepiej daj sobie spokoj. Ponadto nie robcie tego kierunku niewiadomo jak trudnego. Tam nie ma nic trudnego. Troche czytania, troche czasu poswiecic i wszystko jest do przejscia. I jescze raz powtarzam nie traktujcie tego jako atak tylko jako swego rodzaju radę na przyszłość. W razie jakichs watpliwosci czy pytan zapraszam na priv, bo powiedzmy ze troszke jestem od was starszy i trochę wiecej wiem. Mogę nawet dobre firmy polecić ,ale to ambitnym. Pozdrawiam.
watson89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-20, 17:13   #274
mad86
Zakorzenienie

ale Ty sie rzucasz
U nas wszystkie projekty robi sie wlasnie w excelu Chyba po to idziesz na studia, zeby zrozumiec jak sie cos projektuje. Program obsluzy nawet dziecko z podstawowki. Tak wiec wentylacja robiona reczenie zajela mi 3 tygodnie, innym rowniez ( ale moze to wieksze zagesczenie debilka na m2). W dodatku ktos nas zatrudnil Tak wiec bardzo dziwi mnie twoje podejscie. Inzynierowie, ktorych znam zlapaliby sie za glowe po przeczytaniu twojego posta. Sam narzekasz na poziom edukacji, a odsylasz do programow komputerowych.

[/COLOR]
Cytat:
Napisane przez watson89 Pokaż wiadomość
Idiota, ktory ledwo zda mature ma wybor gdzie isc a nie umie całki zrobić, czy pochodnej. Dawniej takie rzeczy to ja juz w LO miałem a teraz ludzie granicy nie umieja zrobić. NA BOGA!
zgrywasz ynteligenta, a prostych rzeczy nie rozumiesz. Calek i pochodnych nie ma w programie LO.

Pozwole sobie juz nie odpisywac. Frustracja az bije z monitora A przeciez wiecej glabow to wiecej roboty dla Ciebie. Ja bym sie cieszyla

Edytowane przez mad86
Czas edycji: 2012-05-20 o 17:36
mad86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-21, 12:41   #275
watson89
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez mad86 Pokaż wiadomość
ale Ty sie rzucasz
U nas wszystkie projekty robi sie wlasnie w excelu Chyba po to idziesz na studia, zeby zrozumiec jak sie cos projektuje. Program obsluzy nawet dziecko z podstawowki. Tak wiec wentylacja robiona reczenie zajela mi 3 tygodnie, innym rowniez ( ale moze to wieksze zagesczenie debilka na m2). W dodatku ktos nas zatrudnil Tak wiec bardzo dziwi mnie twoje podejscie. Inzynierowie, ktorych znam zlapaliby sie za glowe po przeczytaniu twojego posta. Sam narzekasz na poziom edukacji, a odsylasz do programow komputerowych.

[/COLOR]

zgrywasz ynteligenta, a prostych rzeczy nie rozumiesz. Calek i pochodnych nie ma w programie LO.

Pozwole sobie juz nie odpisywac. Frustracja az bije z monitora A przeciez wiecej glabow to wiecej roboty dla Ciebie. Ja bym sie cieszyla
Ale z czego się tu cieszyć? Że rząd robi z młodych ludzi idiotów? Że mature zdaje kazdy idiota i np tegoroczna mature z matematyki napisałby rozgarniety gimnazjalista? Przeczytajcie sobie to : http://www.cejrowski.com/dziennik/in...0045&subpage=2 chłop dobrze gada, troche starszy niż ja ,ale ja tez w LO miałem jeszcze całki i pochodne a teraz idzie to ciągle na dół. O to mi chodzi. Pracy ja mam aż nadto i nawet mogę kogoś wziąć do pomocy ,ale jak czytam tutaj takie wypociny niektorych typu "boje sie matematyki, nie wiem czy dam radę bo mam umysł humanistyczny" To wez takiego i sprawdzaj co chwile. Co do programów to akurat się mylisz, rozgarnięty student ,ktory MYŚLI zna podstawy liczenia smiesznej wentylacji czy instalacji p poz i program taki ułatwia mu życie i uwierz mi, że dziecko niestety takiego programu nie obsłuży. Nauka i szkolenia na takich programach trwa czasem bardzo długo. Teraz macie takie mozliwosci jakim jest internet. Zamiast co niektorzy za nauke sie wziac to siedza na fb czy innych bzdetach a potem mysla ze pojda na studia i dostana dobrze płątna pracę. Młodzi ludzie tutaj chodzi nie tylko o IŚ, nie o pare posad pracy ktore i tak wiekszosc dostanie po znajomosci bo w tym kraju nie da sie inaczej. Tutaj chodzi o to ,że nasza mlodziez robi sie coraz głupsza, bez zadnych podstaw idzie na studia scisłe a potem tacy ludzie maja nam projektowac domy, instalacje itd. Rząd się z tego cieszy bo przecież ciemną masą zawsze lepiej się rządzi. Kiedyś na studia szły osoby naprawdę zdolne a teraz idzie chłam i kazdy idiota. Na Wyższa Szkołe Kosmetologii czy inny badziew i potem cieszą się,że są magistrami a robią błedy przy zwykłym pisaniu. Z wami jeszcze nie jest najgorzej. Ambitni jeszcze jako tako dadzą radę ale czy nie lepiej się zastanowić i nie pisać byle komu jak to nie jest fajnie na IŚ, że dadzą radę? Osobom, które takie głupie pytania zadają lepiej od razu powiedzieć żeby dały sobie siana i poszły na kosmetologie a nie zapychały miejsca na politechnikach i obniżały z roku na rok ich poziom. To tyle. Pozdrawiam ciepło
Stary 2012-05-22, 20:39   #276
mlody_maturzysta2012
Raczkowanie

trochę racji ma ten przedmówca mój, ale ja jako tegoroczny maturzysta nie mogę sie do końca zgodzic: w prawdzie nie jestem typowym humanista ale nie jestem tez typowym matematykiem. W LO mialem fakultet z geografii i ją zdawałem na maturze. Uczyłem sie jej przez 3 lata. Chemia mysle ze na tych studiach nie bedzie sprawiala mi problemu poniewaz przez 2lata LO uczeszczalem na zajecia dodatkowe z tego przedmiotu( rozszerzone) boje sie o fizyke poniewaz nie mialem zrealizowanego na zajeciach calego materialu podstawowego, natomiast matematyke uwazam za przedmiot ktory jest specyficzny przy czym czasem lubie sie jej uczyc. W zwiazku z tym bede skladal podania na Inzynierie Srodowiska chciałbym dostac sie na ktorys z wydzialow AGH ale Politechnika Krakowska rowniez jest przyzwoita. Niestety posiadam pewne obawy poniewaz j.angielski nie poszedl mi na maturze za bardzo dobrze okolo 60% podstawa ale to ze wzgledu na zly dzien podczas matury z tego przedmiotu. Normalnie angielski nie sprawia mi zadnego problemu.
Zastanawiam sie takze nad kierunkiem Gornictwo i Geologia?
Czy ktos ze studiujacych moze sie wypowiedziec?
Albo absolwent tego kierunku?
Zadam moze głupie pytanie: ale czy po tym kierunku bede pracowal jako gornik czy jako kto bo troche tego nie rozumiem.???

Z gory dziekuje za odpowiedz!

POzdrawiam
mlody_maturzysta2012 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-22, 23:31   #277
Mileva_
Zakorzenienie

To wspaniale, że masz tak dobre zdanie o abiturientach, ale co to ma do IŚ?
Mileva_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-05-23, 21:24   #278
watson89
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Mileva_ Pokaż wiadomość
To wspaniale, że masz tak dobre zdanie o abiturientach, ale co to ma do IŚ?

Co ma? Juz mowilem. Potem ten abiturient pozal sie boże idze na studia, przyjmią go , bo uczelnie musza sie utrzymywac i kolo sie zamyka. Uczelnie płacza , profesorowie ,ze studenci debile (moj kolega prof fiz ciagle mi sie zali)nieprzygotowani przychodza na zajecia ,ze pojecia o niczym nie maja itd. Ale uczyc ich trzeba bo uczelnia musi funkcjonowac bo przeciez kasa z tego jest nawet na idiotach. I kolo sie zamyka, naprzyjmuja a potem sie zalą taki mamy system edukacji. Z IŚ jest tak samo. Teraz wystarcz yzdac mature i dostaje sie na to praktycznie kazdy a kiedys wybrancy i ci ktorzy najlepiej zdali test kompetencyjny. Ot co i związek. Jestescie mlodzi to nie patrzycie jeszcze tak daleko. Dorosniecie to zrozumiecie
Stary 2012-05-23, 21:30   #279
nelciak
Zadomowienie

No sorry, ale jeśli uczelnia przepycha studentów tylko po to, zeby miec z nich kasę, to jest sama sobie (i narodowi ) winna. Ale oczywiscie woli plakac na liceum, jakich to niewyedukowanych wypuscilo absolwentow.
nelciak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-23, 22:16   #280
watson89
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez nelciak Pokaż wiadomość
No sorry, ale jeśli uczelnia przepycha studentów tylko po to, zeby miec z nich kasę, to jest sama sobie (i narodowi ) winna. Ale oczywiscie woli plakac na liceum, jakich to niewyedukowanych wypuscilo absolwentow.
Sama sobie nie jest winna . Winny jest ustawodawca i rządzący,ze taki tworza program, że ucinają co chwile zagadnienia i robią ludzi coraz bardziej ciemnymi. Uczelnia nie ma w tym winy. Musi dalej funkcjonowac a zeby funkcjonowac to wezmie nawet niewyedukowanego licealistę. Ale ludzie ambitni i nie podatni na modelowanie rzadu i tak dadza rade i tego wam zycze jako mlodym ludziom
Stary 2012-05-24, 02:17   #281
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
mm444 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-24, 18:23   #282
watson89
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez mm444 Pokaż wiadomość
Treść usunięta
Teoretycznie. W praktyce to troche inaczej jest, uwierz mi Troche lat juz w tym siedzę Pzdr.

P.s W koncu post warty uwagi i merytorycznie nie mam nic do zarzucenia Moze jeszcze nie jest tak najgorzej

---------- Dopisano o 19:23 ---------- Poprzedni post napisano o 19:21 ----------

Odpowiedzi mi weszły w cytat Nie chce mi sie poprawiac
Stary 2012-05-24, 18:43   #283
Mileva_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez watson89 Pokaż wiadomość
Co ma? Juz mowilem. Potem ten abiturient pozal sie boże idze na studia, przyjmią go , bo uczelnie musza sie utrzymywac i kolo sie zamyka. Uczelnie płacza , profesorowie ,ze studenci debile (moj kolega prof fiz ciagle mi sie zali)nieprzygotowani przychodza na zajecia ,ze pojecia o niczym nie maja itd. Ale uczyc ich trzeba bo uczelnia musi funkcjonowac bo przeciez kasa z tego jest nawet na idiotach. I kolo sie zamyka, naprzyjmuja a potem sie zalą taki mamy system edukacji. Z IŚ jest tak samo. Teraz wystarcz yzdac mature i dostaje sie na to praktycznie kazdy a kiedys wybrancy i ci ktorzy najlepiej zdali test kompetencyjny. Ot co i związek. Jestescie mlodzi to nie patrzycie jeszcze tak daleko. Dorosniecie to zrozumiecie
Pogrubione jest niestety prawdą; moja uczelnia uchodzi za dobrą, a to co ludzie czasem wyprawiają przyprawia o opad szczęki - aż nie chcę sobie wyobrażać, co potrafią wymyślić studenci tych słabszych.

Moi rodzice nie mogli uwierzyć, że wykładowca pozwala paru wieśniakom na wparadowanie na wykład z żarciem i piciem Za ich czasów nikomu by to przez myśl nie przeszło; także poziom kultury widocznie idzie za poziomem wiedzy.
Mileva_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-24, 19:41   #284
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
Stary 2012-05-24, 20:25   #285
watson89
Przyczajenie

A cóz ja miałbym robić na budowlanym forum? Nie jestem budowlancem. Ale dziwne ,że na forum dotyczacym IŚ znalazł sie budowlaniec Ale mniejsza o to. Napisałem swoj pierwszy post bo tak kiedys gadałem ze znajomym o maturach i maturzystach , chciałem sprawdzic jak to jest teraz z dostaniem sie na studia, jak z poziomem mlodych ludzi. Szczerze troche sie zdziwiłem. Oczywiscie jak widze poprzednik i pare innych jeszcze ogarniaja temat. Wiem, ze sam nic nie wskoram głupim pisaniem i najezdzaniem na mlodych ludzi ,ze sa głupi i dostaje sie kazdy. Napisałem to tak pro forma bo czasem człowiek wytrzymac nie moze. Moze dlatego ze kiedys było inaczej, ze kiedys ten mgr inz cos znaczył przed nazwiskiem, ze studiowali ludzie naprawde madrzy, inteligentni, ambitni a nie obecny chłam. Nie twierdze ze nie ma inteligentnych bo sa ,ale tak jakos ranga obecnych studiow spada. Kazdy tak naprawde idiota robi magistra i mysli ze nalezy mu sie dobra praca bo przeciez ma studia. Temat brzmi "czy warto?" Odpisałem dla ludzi ktorzy głupie pytania zadaja, ze dla nich nie warto. Ja wiem, ze pochodne ,całki to jest do ogarniecia. Wszystko jest do ogarniecia. Te przedmioty dlatego sa na poczatku studiow bo sa to tzw "selektywne" Ktos w miare rozgarniety załapie schemat i zaliczy i moze o nich zapomniec a srednio rozgarniety zrezygnuje Poprostu takim maturzystom, trzeba powiedziec na co sie chca pchac i z czym sie to wiaze. Bo wiekszosc pytajacych maturzystow skonczy poprostu po tym IŚ w markecie. Jak pisałem , jesli maturzysto wybierasz IŚ, interesuj sie tym, rob uprawnienia, wybieraj specjalnosci instalacyjne (gaz, hydrinzynieria, wentylacja, cieplownictwo, klimatyzacja) Dobrze czytajcie programy studiow, nie wybierajcie shitu zwiazanego ze środowiskiem. Jak juz mowiłem naAGH IŚ jest na kilku wydziałach i jest naprawde do d... bo nic po tym nie ma. Wybierajcie takie jak wypisałem powyzej a i praca dla was bedzie i ciekawe perspektywy. P.S Z postem wyzej zgadzam się , nic dodac nic ująć

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-05-24, 20:41   #286
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
Stary 2012-06-03, 15:17   #287
kkkasiula9
Raczkowanie

---------- Dopisano o 16:17 ---------- Poprzedni post napisano o 16:04 ----------

Cytat:
Napisane przez mlody_maturzysta2012 Pokaż wiadomość
trochę racji ma ten przedmówca mój, ale ja jako tegoroczny maturzysta nie mogę sie do końca zgodzic: w prawdzie nie jestem typowym humanista ale nie jestem tez typowym matematykiem. W LO mialem fakultet z geografii i ją zdawałem na maturze. Uczyłem sie jej przez 3 lata. Chemia mysle ze na tych studiach nie bedzie sprawiala mi problemu poniewaz przez 2lata LO uczeszczalem na zajecia dodatkowe z tego przedmiotu( rozszerzone) boje sie o fizyke poniewaz nie mialem zrealizowanego na zajeciach calego materialu podstawowego, natomiast matematyke uwazam za przedmiot ktory jest specyficzny przy czym czasem lubie sie jej uczyc. W zwiazku z tym bede skladal podania na Inzynierie Srodowiska chciałbym dostac sie na ktorys z wydzialow AGH ale Politechnika Krakowska rowniez jest przyzwoita. Niestety posiadam pewne obawy poniewaz j.angielski nie poszedl mi na maturze za bardzo dobrze okolo 60% podstawa ale to ze wzgledu na zly dzien podczas matury z tego przedmiotu. Normalnie angielski nie sprawia mi zadnego problemu.
Zastanawiam sie takze nad kierunkiem Gornictwo i Geologia?
Czy ktos ze studiujacych moze sie wypowiedziec?
Albo absolwent tego kierunku?
Zadam moze głupie pytanie: ale czy po tym kierunku bede pracowal jako gornik czy jako kto bo troche tego nie rozumiem.???

Z gory dziekuje za odpowiedz!

POzdrawiam
Hej ja też mam zamiar złożyć podanie na AGH na inżynierie środowiska i an wydział geodezji i inżynierii środowiska zdawałam na maturze matematyka pp i pr 90% i około 50% geografia pr ponad 60% angielski pp 60% i polski pp też jakoś tak 60% ale nie jest brany pod uwagę Też się obawiam i zadaje pytania czy dam sobie radę, czy to studia dla mnie, czy będzie po tym praca, ale takie pytania zadaje sobie każdy kandydat, który wybiera studia i moim zdaniem to jest oczywiste. Wcale nie uważam, że jesteśmy głupsi niż starsze roczniki. Owszem są inne wymagania łatwiej się dostać, ale to nie nasza wina. W takich czasach nam przyszło żyć. Nie nasza wina, ze w programie nie ma całek pochodnych itp. Akurat moja szkoła organizuje dodatkowe lekcje teraz w czerwcu i właśnie są realizowane podstawy tych zagadnień. Jednak maturzysta idąc na te studia nie ma żadnego obowiązku znać tych programów i tych całek itp. No kurcze po to idę na studia żeby się wszystkiego nauczyć...
Także kolego damy radę Ja też nie jestem typowym matematykiem, ale ważne, że jesteśmy chętni się jej uczyć i chcemy być tymi inżynierami

Edytowane przez kkkasiula9
Czas edycji: 2012-06-03 o 15:08
kkkasiula9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-04, 22:46   #288
maddzia007
Zakorzenienie

Aja jestem trochę załamana, bo jak tylko powiem komuś co zamierzam studiować to każdy patrzy z politowaniem i pyta na co komu inżynieria i że po tym na pewno nie będzie pracy....
Stary 2012-06-05, 07:51   #289
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta

Edytowane przez mm444
Czas edycji: 2012-06-05 o 07:52

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-06-05, 08:18   #290
Dorcia91
Zakorzenienie

Cytat:
Treść usunięta
A ja trochę podzielam obawy madzdzia007
Jestem na 2 roku, i coraz więcej słyszę jak jest ciężko, ciotka ma 2 znajome, po naszym kierunku i co?Jedna wyjechała za granicę i nie poracuje w zawodzie a druga musiala się przekwalifikować i jest ...księgową:pala :

Mój blog KLIK
Dorcia91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-05, 08:22   #291
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
Stary 2012-06-05, 08:51   #292
Dorcia91
Zakorzenienie

Cytat:
Treść usunięta
Chodzi Ci czy dodatkowo intereuję się kierunkiem?
Tak, szukam praktyk, próbuję znaleźć coś na zasadzie wolontariatu w "naszej" branży, ale jest naprawdę ciężko, nie wiem możliwe że jest to związane z moim regionem, gdzie większość instalacji jest już gotowa, a szczerze mówiąc biura projektowe, czy firmy instalujące urządzenia sanitarne nie palą się do współpracy, choćby darmowej ze studentem .

Mój blog KLIK
Dorcia91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-06, 18:12   #293
mlody_maturzysta2012
Raczkowanie

Do WERKA:
jakie masz wyniki z matur? tez wybieram sie na Gospodarke przestrzenna i miedzy innymi skladam do Łodzi. Nie wiem wlasnie czy sie dostane bo nie ma podanych progow z tamtego roku.
Skladam rezerwowo tez na IŚ

ja nie mam pojecia co to jest calka, pochodna itp. Bo mialem matme na podstawie.
Ale tak zle mi nie szlo. Wiec na pewno dam sobie rade. Z chemii mialem zajecia rozszerzone wiec problemu tez nie bede z nia mial. Fiza troche kuleje, ale mysle ze dam rade!
mlody_maturzysta2012 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-06-14, 10:43   #294
golkowianka
Przyczajenie

Pewnie zaraz przeczytam pod swoim postem masę komentarzy, z których będzie wynikać, że jestem tępą dzidą, mimo to zaryzykuję i podzielę się swoim doświadczeniem na IŚ.

Jestem studentką tego kierunku na pierwszym roku na Wydziale GiG AGH. Pierwszy semestr był banalny, drugi to jakiś koszmar!
Wiem, to mój błąd, że nie przeczytałam tysiąca wypowiedzi co tak naprawdę robi się na tym kierunku. Wiedziałam, że się projektuje i to mnie zachęciło, bo jakoś tak od zawsze ciągnęło mnie do projektów i jakichś takich graficznych rzeczy :P W praktyce jednak totalnie nie odnajduję się na IŚ... Rzeczy związane z budowlanką wcale mnie nie interesują i uczenie się tego to dla mnie męka. W tym miejscu umieszczę swój osobisty apel do osób, które idą na IŚ zwabione możliwością osiągnięcia uprawnień budowlanych czy instalacyjnych- uprawnienia uprawnieniami, ale zastanówcie się, czy naprawdę chcecie uczyć się wielu tak rozbieżnych i niełatwych przedmiotów, które na dodatek Was nie interesują!

Nie wiem czy to mój osobisty pech, czy jestem jednak głupia, ale ciężko mi na tych studiach. I nie tylko ciężko pod względem naukowym, co ciężko mi wysiedzieć na zajęciach :P Zbieram ledwo tróje...
(informacja dla maturzystów- jestem po biol-chemie, zdawałam rozszerzenie z chemii i biologii. W praktyce chemia i biola były tylko w I sem na poziomie liceum :P). Dodam, że przed rozpoczęciem IŚ studiowałam chemię i byłam tam jedną z najlepszych studentek, więc chyba aż taka głupia nie jestem.

Jeśli chcecie pójść na IŚ upewnijcie się, że macie do tego powołanie xD
golkowianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-16, 16:45   #295
Ania18231
Raczkowanie

Smile Dot.: Inżynieria środowiska...czy warto??

Moze napisać ktoś studiujący IŚ co jest dokładnie na chemii ? Miałam w LO słabego nauczyciela i boję się tego przedmiotu, chciałabym przez wakacje nadrobić braki.
Chemia organiczna czy nieorganiczna? Czy obie? Z jakich książek najlepiej?
dziękuję za odpowiedzi
Ania18231 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-16, 18:10   #296
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
Stary 2012-06-24, 13:02   #297
ashandie
Raczkowanie

Hey. Ja też znalazłam opisy co się mniej więcej będzie robiło na poszczególnych semestrach.
A mianowicie tu: http://www.ects.pg.gda.pl/index.php?...=-2&l=pl&snr=1 klikając na interesujący Cię przedmiot w danym semestrze pokazuje co się mniej więcej lub więcej będzie tam robić. Wybieram się na ten kierunek i sama odkryłam to wczoraj

Ja mam takie pytanie bo na PG jest tylko jedna specjalizacja: inżynieria sanitarna i 3 profile dyplomowania: sieci i instalacje, oczyszczanie i składowiska i infrastruktura wodna. Zależnie od wybranego profilu są różne przedmioty. Np. mnie by najbardziej interesowało sieci i instalacje bo są tam np przedmioty takie jak ogrzewnictwo i klimatyzacja. Moim pytaniem jest czy ma to jakiś związek z późniejszym znalezieniem pracy? Czy musiałabym wtedy jechać do Poznania, żeby studiować specjalizacje ogrzewnictwo i wentylacja czy wystarczyłoby dorobić jakieś podyplomówki, żeby pracować w brańży cieplniczej/wentylacyjnej itp?

Wiem, że nawet nie zaczęłam studiów jeszcze i nie wiem co mnie zainteresuje, ale dla zaspokojenia własnej ciekawości można zapytać
ashandie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-24, 13:13   #298
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
Stary 2012-07-02, 23:37   #299
ewka_ewelina123
Przyczajenie

haj ja właśnie jestem po wynikach matury jednak teraz mam watpliwości czy iść na agh czy na politechnike rzeszowska na IŚ czy wgl zrezygnowc na rzesz logistyki
dodam jeszcze ze w liceum byłam na mat-geo i zdawałam z nich roz na maturze ale srednio mi poszły
jak myslicie?
doradzie mi coś jeśli możecie
ewka_ewelina123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-03, 07:49   #300
maddzia007
Zakorzenienie

Ja jestem w tej samej sytuacji ;p profil mat-geo, z tym że matura w miare ok, dylemat miedzy agh a politechniką krakowską. Ostatecznie wybór padł na agh
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości