Inżynieria środowiska...czy warto?? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-01-09, 09:59   #1
kisia88
Raczkowanie

Inżynieria środowiska...czy warto??

Czy są może na wizażu jakieś studentki tego kierunku?? Co o nim sądzicie ... czy warto to studniować?? Na mojej uczelni nie ma wielkiego wyboru a już niedługo będę musiała się na coś zdecydować, ponieważ w tym roku zdaję maturę... dlatego zwracam się do Was z prośbą o jakiekolwiek informacje o tym kirunku... czy jest szansa na pracę po ukończeniu takich studniów??
Z góry bardzo wam dziękuję za wszelkie informacje
kisia88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-09, 16:06   #2
novakia
Zakorzenienie

Dot.: Inżynieria środowiska...czy warto??

kierunek trudny i nędzny-ale jak Cie to interesuje...
Stary 2007-01-10, 11:38   #3
Nektarynka
Zadomowienie

Koleżanka dostała się na taki kierunek. Od razu wiedziałam, że nie uda się jej, na nic nie zdały się słowa żeby nie szła tam ( bo poszła ze swoją dobrą koleżanką z liceum i chyba trudno było się rozstać Presja drugiego człowieka: Idę tam, bo idzie Ona i będzie Nam we dwie raźniej ) Paranoja ! Dorosły człowiek pffffff.
Nie zaliczyła 1-go semestru. Straciła rok. Teraz rozpoczęła studia na innym kierunku. Osobiście -po mojej maturze, nawet nie przeszło mi przez myśl żeby tam zdawać i nie tylko dlatego, że jest tam wyjątkowo ciężko (jak na każdych studiach! ). Wydaje mi się, że nie ma popytu na pracę w tym zawodzie.

http://kropelka-wiary.pl/

Nektarynka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-10, 11:48   #4
layla_lbn
Zakorzenienie

GG do layla_lbn Send a message via Skype™ to layla_lbn

Ja studiuję na IŚ
Cóż mogę pwoiedzieć, czy jest cieżko to zależy nie tyle od kierunku, co od uczelni
A co do pracy to też zależy jaką specjalnizację wybierzesz

Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje

layla_lbn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-10, 12:21   #5
scorpionec
Zakorzenienie

Lokalizacja: "Na peryferiach miasta, gdzie asfalt trawą zarasta..."

Ja skończyłam inżynierię środowiska 3 lata temu. Są to studia trudne, przedmioty ścisłe jak na budownictwie(matematyka, fizyka to podstawa), dodatkowo dużo chemi i troche biologi. jesli dobrze się czujesz w tych przedmiotach to ok. co do pracy to kobiecie nie jest latwo w tej branzy. aby zarabiac dobre pieniądze musisz dodatkowo po 3 latach pracy na budowie itp zdac egzamin panstwowy na uprawnienia.

Ja osobiscie nie pracuje w tym zawodzie i nie żałuje (mialam specjalnośc inżynierie sanitarna) wiec moglabym pracowac w wykonastwie wod-kan(ew projektowanie) lub oczysczalnie scieków ,wysypiska odpadow i takie tam. wiec jak widzisz dla kobiety to sredni rarytas zwlaszcza po 5 latach ciężkich studiów.
scorpionec jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-10, 17:39   #6
kisia88
Raczkowanie

Dziękuje Wam bardzo za odpowiedzi... zdaje sobie sprawdę z tego, że nie jest to zawód z przyszłością, ale niestety jestem w bardzo trudnej syt... mianowicie nie stać mnie na studia poza moim miastem i muszę ograniczyć się do kierunków jakie oferuje mi politechnika i akademia.... zastanawiałam sie jeszcze nad biotechnologią... ale juz sama nie wiem co gorsze... czy biotechnologia czy inzynieria... ?? a moze ktoras z was studiuje biotechnologie??
Stary 2007-01-10, 17:53   #7
Nektarynka
Zadomowienie

A jakie kierunki masz do wyboru ?
Może coś podpowiemy, doradzimy ... ale decyzję i tak podejmiesz sama

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-01-10, 19:01   #8
kisia88
Raczkowanie

Nektarynka do wyboru mam oprócz inżynierii środowiska i biotechnologi: resocjalizację, zarzadzanie i marketing, budownictwo, ochrona środowiska, pedagogikę ... i to byłoby na tyle niestety
Stary 2007-01-10, 19:12   #9
Chinka-chu-min
Raczkowanie

ja jestem na 4 roku iś , dawnej Akademii Rolniczej a dzis Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu i ... żałuje kierunek trudny, przedmioty trudne wymagaja dużo rzeczy które nijak sie maja w praktyce, z praca cięzko zwłaszcza dla kobiet ;-( mało ciekawe studia, w programie jest wszystko po łebkach : geodezja, budownictwio, mechanika, materiałoznawstwo, matma. fiza, inf, konstrukcje, klimatologia, hydrologia nie polecam nikomu zwłaszcza mojej uczelni
Chinka-chu-min jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-10, 19:51   #10
zwierzun
Rozeznanie

Tez ukonczylam ten kierunek i zgadzam sie z tym ze to trudne studia. W kazdym razie na mojej uczelni bylo ciezko. Ale ja akurat nie zaluje ze wybralam ten kierunek. Mam prace w zawodzie i daje mi ona wiele satysfakcji. Przyznaje jednak ze o prace bylo bardzo ciezko.

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...8#post33723698

zwierzun jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-11, 08:37   #11
Nektarynka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kisia88 Pokaż wiadomość
Nektarynka do wyboru mam oprócz inżynierii środowiska i biotechnologi: resocjalizację, zarzadzanie i marketing, budownictwo, ochrona środowiska, pedagogikę ... i to byłoby na tyle niestety
Dobrze, że myślisz o tym wcześniej, a nie na ostatni dzwonek -jak większość.
Pomyśl o każdym kierunku: jak przebiega rekrutacja? jakie są specjalności (które wybiera się dopiero po jakimś czasie studiowania) jaki zawód po studiach? itp.
Ja po swoich studiach zajmę się architekturą krajobrazu (tak najogólniej mówiąc, bo tak naprawdę będę zajmować się projektowaniem konkretnej dziedziny a nie wszystkiego co napotkam ). Moje przedmioty to m.in.: chemia, biochemia, budownictwo, biotechnologia (w kolejnym semestrze), genetyka To tylko niektóre z większości.
Biotechnologia i budownictwo to nie są łatwe kierunki. Ten drugi to typowo męski wg mnie, ale kobietki też studiują go. Na zajęciach będzie chyba raczej mało teorii, więcej rysunków techniczych (ja tak mam, tylko u mnie budownictwo nie jest aż tak bardzo rozszerzone). Będziesz mogła np. zostać kierownikiem budowy, zajmować się projektowaniem konstrukcji budowlanych, nadzorować prace budowlane, bez problemu znajdziesz dobre materiały do budowy swojego domu -to ciekawe, aczkolwiek trudne.
W zarządzaniu i marketingu oraz pedagogice pewnie się orientujesz. Full ludzi -aż za dużo.
Ochrona środowika poniekąd będzie uzupełnieniem inżynierii środowiska. Ochrona środowiska kojarzy mi się też z zawodem geodety, robieniem projektów terenowych itp., ale to chyba tylko po wybraniu konkretnej specjalności na którymś semestrze, których do wyboru jest kilka

Idę szykować się do szkółki. Koło z rachunkowości mnie czeka :|
Czuwaj !

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-01-29, 15:49   #12
Blueeyed_Alice
Raczkowanie

Ja studiuje biotechnologie, kiedy jeszcze bylam w liceum tez mialam dylemat i tez rozwazalam inzynierie srodowiska, cale szczescie posluchalam innych. Mam tam dwojke znajmoych - facet radzi sobie dobrze, kobitka slabiej. To chyba naprawde nie jest zawod dla kobiety, na starcie przy aplikacje o pracy ma gorzej, bo wszyscy uwazaja ze facet bedzie lepszym fachowcem. Poza tym ciezki kierunek. Z biotechnologii jestem bardzo zadowolona, mnostwo ciekawych rzeczy, jak bedzie z praca sie okaze, ale chyba nie najgorzej . Kierunek tez do latwych nie nalezy, ale tu przynajmniej dominuja przedmioty mimo wszystko biologiczne, a na inzynierii bedziesz musiala bawic sie matma i fizyka, na biotech Cie to na pewno nie ominie, ale nie w takim stopniu jak na inzynierii.
Blueeyed_Alice jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-29, 16:11   #13
Rozterka
Rozeznanie

Inzynieria środowiskowa - z tego, co słyszałam - dużo maty, fizy - jeśli jesteś ścisłowcem, to może dasz radę.

W jakim mieście mieszkasz?

zapomniana...
Rozterka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-29, 16:28   #14
ossirisa
Raczkowanie

Jestem na III roku IŚ na Agh na wydziale geologii, geofizyki i ochrony środowiska.Z tą pracą to dużo zależy od specjalności.Ja tam nie zamierzam kłaść żadnych rur U mnie największą rolę odgrywają przedmioty takie jak geologia, geofizyka, geochemia czy hydrologia.Jest też trochę budownictwa,mechaniki czy materiałoznawstwa, no ale jak chce się być inżynierem.... I wcale nie uważam,żeby było jakos specjalnie trudno.Owszem troche roboty jest, ale to chyba wszędzie, nie zależnie od uczelni i kierunku.
ossirisa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-29, 17:02   #15
layla_lbn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Rozterka Pokaż wiadomość
Inzynieria środowiskowa - z tego, co słyszałam - dużo maty, fizy - jeśli jesteś ścisłowcem, to może dasz radę.

W jakim mieście mieszkasz?
Zależy gdzie, u mnie matma-2 semestry, fizyka 1 sem. to chyba dużo nie jest?

Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-01-29, 19:55   #16
201612191106
Konto usunięte

no ciekawych rzeczy się można dowiedzieć... jak chcesz trudne studia to idź na budownictwo.. ja jestem na razie na pierwszym roku inżynierii środowiska na Politechnice Śląskiej w Gliwicach i nie żałuję że nie przyjęli mnie na budownictwo studia póki co łatwe i przyjemne, pomijając fizykę ale to da się ściągnąć dodam że ścisłowcem nie jestem, jestem po humanistycznej klasie... na pierwszym semestrze są takie przedmioty jak: matematyka, chemia, fizyka, energetyka a środowisko, technologia wody i ścieków, ocghrona powietrza, gospodarka odpadami.... jak to zobaczyłam to byłam przerażona ale na szczęście nei musisz do końca bawić się w jakieś śmieci... mnie bardzo spodobała się woda i z tym wiążę moją przyszłość..
naprawdę ciekawe studia a na brak pracy myślę że nei będziesz narzekać..
201612191106 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-30, 14:51   #17
Rozterka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez layla_lbn Pokaż wiadomość
Zależy gdzie, u mnie matma-2 semestry, fizyka 1 sem. to chyba dużo nie jest?
koleżanka jest na 2 roku, (chyba) w każdym semestrze miała matę i fizę

zapomniana...
Rozterka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-30, 14:57   #18
layla_lbn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Rozterka Pokaż wiadomość
koleżanka jest na 2 roku, (chyba) w każdym semestrze miała matę i fizę
Wszystko zależy od uczelni...

Do autorki wątku, na jakiej uczerlni ta IŚ?

Na jednej może być łatwiej na innej trudniej...

Stary 2007-01-30, 15:39   #19
Lucyy
Zadomowienie

Moja koleżanka studiuje IŚ. Powiedziała mi kiedys, ze gdyby jeszcze raz mogła wybierać to nigdy nie poszłaby na ten kierunek, no ale wszystko zalezy od zainteresowań
Stary 2007-01-30, 16:35   #20
201612191106
Konto usunięte

pewnie ja nigdy nie poszłabym na inny kierunek niż IŚ
201612191106 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-17, 11:47   #21
Niagarrra
Przyczajenie

Ja studiuję Inżynierię Środowiska na II roku. I u mnie matematyka byla przez 3 semsstry a fizyka przez dwa. Chemie mam dopiero drugi semestr i strasznie sie z nia mecze, bo nie cierpie chemii i niestety wiele osob u nas ma z nia problem. Jest wiele przedmiotow scislych, ktore opieraja sie na obilczeniach roznego rodzaju,ale to akurat mi odpowiadalo, bo wole liczyc niz uczyc sie na pamiec Jako jedna z nielicznych weszlam w IV semestr bez zadnych warunkow ,a 80%ludzi niestety je ma.. Jak do tej pory nie mialam ani jednego o dziwo Nigdy nie mialam problemow z nauka ale tu jest mi ciezko,ale chyba na wszystkich studiach jest ciezko,tak mi sie wydaje. A co do pracy nie bylabym taka sceptyczna. Jestesmy w unii, wielki nacisk jest kladziony na ochrone srodowiska, Dania ponoc juz czeka na naszych absolwentow kierunkow zwiazanych z ochrona srodowiska, a ja wlasnie jestem na specjalizacji Ochrona i Ksztaltowanie Srodowiska. U nas specjalizacje wybiera sie juz na 1 roku,a od 2 roku idzie sie juz materialem wg specjalizacji. Ogolnie teraz jest wieksze zapotrzebowanie na inzynierow. Przez ostatnie lata byla tendencja,ze humanistyczne kierunki byly oblegane-socjologia,politologia, itp. Ale ciezej bedzie znalezc po tym prace. Gdyz nie ma sie ze tak powiem fachu w reku Majac techniczny zawod stale trzeba sie doksztalcac, byc na biezaco z nowinkami technologicznymi. Jakby ktoś cos chcial sie dowiedziec na temat tego kierunku pytac Pozdrawiam
Niagarrra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-30, 21:54   #22
martuska150
Raczkowanie

GG do martuska150
Question Kto studiuje inżynierie środowiska?

Witam wszystkich serdecznie! mam pytanie czy ktoraś/którys z Was studiuje ten kierunek? prawdopodobnie od października będę go studiować na Uniwersytecie Opolskim, ale szczerze mówiąc dużo się złego nasłuchałam o tym kierunku, że ciężki,że dużo chemi, fizyki i mało ciekawy a co najważniejsze nie znajdę po tym rpacy i się zastanawiam czekam jeszcze na wyniki na innej uczelni na kierunek: administracja. I zastanawiam się c orobić? może ktoś z Was może mi udzielić jakiś informacji? z góry dziękuję-Marta
martuska150 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-30, 21:57   #23
rambo
Zakorzenienie

GG do rambo Send a message via Skype™ to rambo
Dot.: Kto studiuje inżynierie środowiska?

Cytat:
Napisane przez martuska150 Pokaż wiadomość
Witam wszystkich serdecznie! mam pytanie czy ktoraś/którys z Was studiuje ten kierunek? prawdopodobnie od października będę go studiować na Uniwersytecie Opolskim, ale szczerze mówiąc dużo się złego nasłuchałam o tym kierunku, że ciężki,że dużo chemi, fizyki i mało ciekawy a co najważniejsze nie znajdę po tym rpacy i się zastanawiam czekam jeszcze na wyniki na innej uczelni na kierunek: administracja. I zastanawiam się c orobić? może ktoś z Was może mi udzielić jakiś informacji? z góry dziękuję-Marta
Jest już wątek o tym kierunku
Łączę je

REKLAMA
Stary 2007-07-30, 22:13   #24
martuska150
Raczkowanie

GG do martuska150
Dot.: Kto studiuje inżynierie środowiska?

dziękuję nawet nie popatrzyłam czy jest już taki wątek..eh z tego co piszecie to ejst ciężko i tak jak mi mówili mało ciekawy i z pracą też kiepsko eh już nie wiem co mam robić
martuska150 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-30, 22:31   #25
martul
Rozeznanie

GG do martul

Cytat:
Ja studiuję na IŚ
Cóż mogę pwoiedzieć, czy jest cieżko to zależy nie tyle od kierunku, co od uczelni
A co do pracy to też zależy jaką specjalnizację wybierzesz

zgadzam sie w 100%

jezeli chodzi o krakow to na polibudzie ten wydzial uchodzi za najlatwiejszy (oczywiuscie ze slyszenia to znam takze niech sie nie obrazaja ewentualni studenci)

na agh mam kolezanke i twierdzize najgorszy byl 1 i 2 rok teraz juz luz

samego kierunku nie polecam, sama skonczylam ochrone srodowiska
bardzo malo jest pracy po tym kierunku

ale czytalam gdzies przewidywania ze za pare lat ma byc dla nas duzo pracy
Stary 2007-07-31, 09:55   #26
layla_lbn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez martul Pokaż wiadomość
zgadzam sie w 100%

jezeli chodzi o krakow to na polibudzie ten wydzial uchodzi za najlatwiejszy (oczywiuscie ze slyszenia to znam takze niech sie nie obrazaja ewentualni studenci)

na agh mam kolezanke i twierdzize najgorszy byl 1 i 2 rok teraz juz luz

samego kierunku nie polecam, sama skonczylam ochrone srodowiska
bardzo malo jest pracy po tym kierunku

ale czytalam gdzies przewidywania ze za pare lat ma byc dla nas duzo pracy
ochrona środowiska nie= inżynierii środowiska

Stary 2007-07-31, 10:45   #27
martul
Rozeznanie

GG do martul

Cytat:
ochrona środowiska nie= inżynierii środowiska

wiem o tym doskonale

natomiast obydwa kierunku jeszcze nie mają rozkwitu

zarowno dla "ochroniarzy " jak i inżynirów jest malo pracy

lepiej zrobic licencjat a potem bhp

REKLAMA
Stary 2007-07-31, 11:09   #28
layla_lbn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez martul Pokaż wiadomość
wiem o tym doskonale

natomiast obydwa kierunku jeszcze nie mają rozkwitu

zarowno dla "ochroniarzy " jak i inżynirów jest malo pracy

lepiej zrobic licencjat a potem bhp
To zależy jaką specjalizację wybierzesz, wiadomo, że po takim czymś jak opzy-ochrona powierzchni ziemi to raczej nie bardzo... ale np. po ogrzewnictwie, czy sanitarce nie jest tak źle z tego, co widzę

Ale ja póki co mam jeszcze sesje we wrześniu i tym na razie się martwię

Stary 2008-03-13, 18:38   #29
sacharka
Raczkowanie

GG do sacharka

Zaczełam się od niedawna interesować tym kierunkiem i mam kilka pytań:
1. Gdzie można pracować po skończeniu tego kierunku?
2. Czy dałoby radę studiować w tym czasie inny kierunek (chodzi mi konkretnie o dziennikarstwo)
3. Jaki jest poziom IŚ na politechnice poznańskiej?
4. Czy to prawda, że są tam prawie sami faceci? Ile jest tak napawdę kobitek na IŚ?
sacharka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-13, 18:41   #30
layla_lbn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sacharka Pokaż wiadomość
Zaczełam się od niedawna interesować tym kierunkiem i mam kilka pytań:
1. Gdzie można pracować po skończeniu tego kierunku?
2. Czy dałoby radę studiować w tym czasie inny kierunek (chodzi mi konkretnie o dziennikarstwo)
3. Jaki jest poziom IŚ na politechnice poznańskiej?
4. Czy to prawda, że są tam prawie sami faceci? Ile jest tak napawdę kobitek na IŚ?
1. Hm, w biurze projektow, w oczyszczalni sciekow -to zalezy jaka specjalizacje wybierzesz.
2. Tak
3.Nie wiem
4. Mniej wiecej 60% to chlopi, ale bab tez jest pod dostatkiem.

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości