W O Ś P - (...) i o jeden dzien dłuzej. - Strona 10 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-01-11, 13:37   #271
_vixen_
Zakorzenienie

Dot.: W O Ś P - (...) i o jeden dzien dłuzej.

Na frondzie jak zwykle chłopaki nie zawiedli:

http://fronda.pl/janko/blog/jak_sie_...ordami_owsiaka

I ciekawy punkt widzenia, w odróżnieniu od tamtego bełkotu "prawdziwych katolików":
http://kashmir.salon24.pl/148836,chlodna-krytyka-wosp
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-11, 15:49   #272
asiulkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość

I ciekawy punkt widzenia, w odróżnieniu od tamtego bełkotu "prawdziwych katolików":
Wypowiedzi ze strony forndy nie czytałam i nie zamierzam, żeby nie nabijać temu szmatławcowi licznika odwiedzin, co do drugiego artykułu to nie jest prawda, sprawdź budżet ministerstwa zdrowia, tu mam dane z 2007 roku:

2 748 537 Ochrona zdrowia
13 440 Szpitale ogólne
234 245 229 Szpitale kliniczne
6 452 Zakłady opiekuńczo-lecznicze i pielęgnacyjno-
32 607 Lecznictwo psychiatryczne
699 388 Inspekcja Sanitarna
12 782 Inspekcja Farmaceutyczna
68 560 Urząd Rejestracji Produktów Leczniczych, Wyrobów Medycznych i Produktów Biobójczych
1 800 Dopłaty do oprocentowania kredytów udzielanych lekarzom, lekarzom stomatologom, pielęgniarkom i
136 610 Ratownictwo medyczne
96 162 Publiczna służba krwi
1 805 Medycyna pracy
651 050 Programy polityki zdrowotnej
388 485 Świadczenia zdrowotne
6 170 Zapobieganie i zwalczanie AIDS
9 977 Zwalczanie narkomanii
6 359 Przeciwdziałanie alkoholizmowi
60 311 Składki na ubezpieczenie zdrowotne oraz świadczenia dla osób nieobjętych obowiązkiem ubezpieczenia
189 373 Staże i specjalizacje medyczne
132 961 Pozostała działalność

jak widać z niego pieniądze idą głównie na: inspekcję sanitarną, programy polityki zdrowotnej (czyli np badania cytologiczne czy mammograficzne), świadczenia zdrowotne- czyli leczenie, zazwyczaj wysokospecjalistyczne, staże i specjalizacje, ratownictwo medyczne, krwiodawstwo, te wydatki stanowią 87% wydatków ministerstwa, nie ma tam mowy o zakupie sprzętu. Sprzęt medyczny zakupują szpitale z pieniędzy za kontrakty z NFZ, no a NFZ ma sztywno ustalone wpływy ze składki.
Tak więc jedynie można by powiedzieć że darując im sprzęt powodujemy że lekarze i pielęgniarki mogą wziąć większe pensje bo już sami nie muszą kupować sprzętu, ale to też byłoby mijaniem się z prawdą, wszędzie na świecie, nawet w takich stanach zjednoczonych (gdzie wydaje się najwięcej na medycynę w przeliczeniu na mieszkańca), szpitale są budowane za pieniądze sponsorów.
O tym ile zawdzięczamy WOSP owi może świadczyć że gdy fundacja zaczynała swoją działalność byliśmy na końcu tabeli w europie pod względem umieralności noworodków, teraz dobiliśmy do średniej unijnej.
Stary 2010-01-11, 16:01   #273
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez asiulkaa Pokaż wiadomość
O tym ile zawdzięczamy WOSP owi może świadczyć że gdy fundacja zaczynała swoją działalność byliśmy na końcu tabeli w europie pod względem umieralności noworodków, teraz dobiliśmy do średniej unijnej.
Tak, tylko że ratowanie noworodków to też jest kwestia kontrowersyjna. Zwłaszcza bardzo wczesnych wcześniaków, wielkości dłoni, nie mających nawet wykształconych dobrze narządów. To generuje ogromne koszty i są różne opinie na ten temat.

[takie np. dylematy
http://forum.gazeta.pl/forum/w,16,10..._geny.html?v=2 ]

Przydałoby się, aby WOŚP zajęła się czymś innym, jak problemem starszych ludzi i ich leczenia, hospicjami, domami opieki społecznej, leczeniem nowotworów u dorosłych.
Stary 2010-01-11, 18:28   #274
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:

"Opinii wyrażanych przez użytkowników portalu Fronda.pl nie należy utożsamiać z poglądami redakcji."

Faktycznie, chlopaki z Frondy, czyli jakis anonimowy bloger niemajacy zwiazku z redakcja. Ministerstwo Prawdy normalnie

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-11, 18:51   #275
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość
"Opinii wyrażanych przez użytkowników portalu Fronda.pl nie należy utożsamiać z poglądami redakcji."

Faktycznie, chlopaki z Frondy, czyli jakis anonimowy bloger niemajacy zwiazku z redakcja. Ministerstwo Prawdy normalnie
Ale o co Ci chodzi?
Poczytaj też komentarze.

Z ciekawości wchodzę na tę stronę i trwa tam zmasowany "katolicki" atak na Owsiaka:
http://fronda.pl/news/czytaj/interna...iwko_owsiakowi

http://fronda.pl/piotr_z/blog/wielka...anek_brudstock

O co tym ludziom chodzi

Edytowane przez _vixen_
Czas edycji: 2010-01-11 o 18:56
Stary 2010-01-11, 19:08   #276
Emir1994
Zakorzenienie

Cytat:
Mnie się wydaje, że kolega kashimir jeszcze jednego nie zauważył pisząc(upraszczają), że niejako zysk/koszt wychodzi na zero czyli jak orkiestra zakupi aparatów za 30 mln zł to MF zmniejsz o tyle budżet na zakupy medyczne.

Na organizację koncertów wyłożono pieniądze z budżetów miast, wzmocniono patrole policji(to też pieniądze) i tu jest strata.
Emir1994 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-11, 20:01   #277
taszkin
Zakorzenienie

Cytat:

Przydałoby się, aby WOŚP zajęła się czymś innym, jak problemem starszych ludzi i ich leczenia, hospicjami, domami opieki społecznej, leczeniem nowotworów u dorosłych.
Dlaczego? Zamiast dzieci czy oprócz?

Edytowane przez taszkin
Czas edycji: 2010-01-11 o 20:05
taszkin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-11, 20:35   #278
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez taszkin Pokaż wiadomość
Dlaczego? Zamiast dzieci czy oprócz?
Może być oprócz.
Dlatego, że problem ludzi starszych to bardzo poważna sprawa, w dodatku "rozwojowa". I za mało o tym się mówi, zbyt mało się robi.
Stary 2010-01-11, 21:42   #279
taszkin
Zakorzenienie

Cytat:
Może być oprócz.
Dlatego, że problem ludzi starszych to bardzo poważna sprawa, w dodatku "rozwojowa". I za mało o tym się mówi, zbyt mało się robi.
Jest w Polsce jeszcze wiele powaznych spraw, gdzie za mało się robi, a gdzie powinno się robić wszystko, gdzie chodzi o zdrowie i zycie czlowieka. Może dożyjemy dnia gdy padnie głos o wośp "a kiedyś pomagali głównie dzieciom", tak jak teraz mówią, że to była 'mała-wielka' akcja dla jednego szpitala w Warszawie. A może znajdzie się ktoś inny, może wielu. Może ktoś zbuduje coś konstruktywnego, może ktoś z krzyczącej obyczajowej opozycji - byleby pomagał, nawet jeśli z odsetek odprawią.... nie wiem, mszę na księżycu - wesprę.

Edytowane przez taszkin
Czas edycji: 2010-01-11 o 21:59
Stary 2010-01-12, 11:30   #280
asiulkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Tak, tylko że ratowanie noworodków to też jest kwestia kontrowersyjna. Zwłaszcza bardzo wczesnych wcześniaków, wielkości dłoni, nie mających nawet wykształconych dobrze narządów. To generuje ogromne koszty i są różne opinie na ten temat.

[takie np. dylematy
http://forum.gazeta.pl/forum/w,16,10..._geny.html?v=2 ]

Co do leczenia wcześniaków, to tak samo można powiedzieć że w ogóle nie powinniśmy nikogo leczyć bo psujemy pule genów, przecież natura eliminowała najsłabsze jednostki, a teraz dajemy im możliwość przetrwania i rozmrażania się.

WOŚP został stworzony po to żeby finansować sprzęt medyczny dla dzieci i w tym się specjalizuje, nie da się porządnie zajmować wszystkimi sprawami, lepiej się skoncentrować na jednym robić to dobrze.

Jak ktoś chce dać pieniądze na ludzi starszych czy hospicja to wolna droga, jest wiele innych fundacji, przecież nie ma obowiązku dawania pieniędzy na WOŚP.

_vixen_ chyba jestes trochę niekonsekwentna w tym co piszesz, czemu mamy dawać pieniądze na leczenie raka? Przecież to tez psucie puli genów. Potem taka osoba się rozmnoży i przekaże chorobę.
Stary 2010-01-12, 12:53   #281
_vixen_
Zakorzenienie

Nie powiedziałam, że jestem przeciwna leczeniu wcześniaków. Nie mam sprecyzowanej opinii na ten temat. Ratowanie wcześniaków to jest poważny dylemat, bo zdarza się, że więcej jest z tego szkody niż pozytku, np. w przypadku ratowania dzieci głęboko upośledzonych, bez możliwości samodzielnego życia. A to chyba co innego niż osoba chora na raka, która po wyleczeniu może normalnie zyć.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-01-12, 13:27   #282
taszkin
Zakorzenienie

Cytat:
Nie powiedziałam, że jestem przeciwna leczeniu wcześniaków. Nie mam sprecyzowanej opinii na ten temat. Ratowanie wcześniaków to jest poważny dylemat, bo zdarza się, że więcej jest z tego szkody niż pozytku, np. w przypadku ratowania dzieci głęboko upośledzonych, bez możliwości samodzielnego życia. A to chyba co innego niż osoba chora na raka, która po wyleczeniu może normalnie zyć.
Aha, czyli wyceniamy ludzkie życie pod kątem, przydatności społeczeństwu, stopnia uzależnienia od drugiego, decydujemy komu pomóc bo będzie mniej cierpiał jako już wyleczony...skądś to znam już.
Mówiąc, że widzisz w tym więcej szkody niż pożytku nie wyglądasz na osobę, która nie ma sprecyzowanej opinii.
A sprawa ratowania wcześniaków, chorych także, jest dla Ciebie kontrowersyjna tak w ogóle, światopoglądowo czy przez pryzmat wośpu? Bo jeśli to drugie to nie widzę kontrowersji gdzieś, gdzie cel jest jasny a ludzie dobrowolnie wpłacają na niego pieniądze.

Edytowane przez taszkin
Czas edycji: 2010-01-12 o 13:30
Stary 2010-01-12, 13:31   #283
_vixen_
Zakorzenienie

Bo są różne rodzaje wcześniaków, że tak powiem. Są przypadki, kiedy dziecko waży mniej niż pół kilograma i wiadomo, że nie ma szans na normalne życie, będzie upośledzone, cierpiące i zawsze od kogoś uzależnione.

Polecam lekturę:

http://www2.tygodnik.com.pl/tp/2820/main01.php

Ze statystyk wynika bowiem, że noworodki, które ważą mniej niż 500 gramów praktycznie nie mają szans na prawidłowy rozwój, a dzieci poniżej 1500 gramów - mają najczęściej problemy neurologiczne na tyle poważne, że od wczesnego dzieciństwa stają się inwalidami wymagającymi stałej opieki sztabu fachowców: neurologów, rehabilitantów, ortopedów, chirurgów, logopedów, psychologów.
I ta świadomość obciąża sumienie lekarzy w największym chyba stopniu. Etycy mogą bowiem dyskutować, ale to lekarze zobaczą za kilka lat dziecko, któremu teraz nie pozwalają umrzeć, w piekle wyszukanych, niezawinionych tortur. "Rodzice widząc własne dziecko w pierwszych dniach jego życia w ogóle nie zdają sobie sprawy z ogromu obowiązków, pracy, wyrzeczeń, problemów i niepowodzeń, z jakimi będą mieli do czynienia w przyszłości" - mówi Szczepański. Docent Marta Szymankiewicz z kliniki profesora Gadzinowskiego opowiada, z jaką dumą kilkanaście lat temu jako świeżo upieczona asystentka przeprowadzała pierwszą reanimację noworodka: "Po półtora roku oglądałam to dziecko w poradni. Nie mówiło, nie chodziło, było niewidome, upośledzone. Miało przed sobą kilka miesięcy, może lat strasznej męki. Matka przyprowadziła mi je i zapytała: "Co mam z nim zrobić?" Popłakałam się".
Lekarze, z którymi rozmawiałem, mówią zgodnym chórem: Nie ma co uciekać przed terminem jakości życia i udawać, że nic takiego nie ma.

Niestety, ale jakoś ludzie życie wyceniać trzeba, bo najzwyczajniej w świecie NIE MA PIENIĘDZY na ratowanie wszystkich. Nie ma to nic wspólnego z nazizmem czy takimi ideologiami, więc nie musisz mi tego przypisywać.

Edytowane przez _vixen_
Czas edycji: 2010-01-12 o 13:33
Stary 2010-01-12, 14:18   #284
rapifen
Zakorzenienie

A ja uważam że od 18 lat grają dla dzieci i raz dla miłej odmiany mogliby pozbierać na hospicja. Nic by się nie stało, a z pewnością pieniądze będą dobrze spożytkowane.

Edytowane przez rapifen
Czas edycji: 2010-01-12 o 14:22
rapifen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-12, 15:13   #285
a ga ta
Zakorzenienie

Ja straciłam sympatię dla Owsiaka, gdy brat mojej znajomej został pobity na "Przystanku Woodstock", przez ludzi tego Pana. Chłopak jest dziennikarzem i był świadkiem, jak wyrzucano ze stanowisk ludzi handlujących na straganach(mających wykupione miejsca), bo Pan Owsiak potrzebował tego terenu...

A co do WOŚP, tak wiele fundacji pomaga dzieciom, a tak wielu dorosłych bywa w potrzebie....
Zgadzam się również, że czasem małe fundacje mogą zdziałać więcej bez tego całego szumu medialnego...
Ktoś pisał o kosztach utrzymania biura itd, wart uwagi jest też fakt że część "artystów" nie gra wcale za darmo....
Osobiście nie popieram WOŚP.
a ga ta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-01-12, 15:22   #286
taszkin
Zakorzenienie

Vixen, zaraz dojdziemy do aborcji, eutanazji... nie chcę tego tu. Mimo, iż sama pociągnęłam to tchórzliwie wycofuję się z tematu.

Dalej natomiast nie rozumiem rozpatrywania tej kontrowersji przez pryzmat wośpu.
Rozumiem jednak, że jak coś osiągnie pewien wymiar, niektórym może się wydawać, że rozwiążą wszystkie problemy nękające ludzkość...

Edytowane przez taszkin
Czas edycji: 2010-01-12 o 17:24
Stary 2010-01-12, 15:28   #287
_vixen_
Zakorzenienie

Akurat tematy związane z opłacalnością leczenia wcześniaków nie mają nic wspólnego z aborcją i eutanazją. O tych problemach się ciągle zbyt mało mówi.

Uważam też, że WOŚP można krytykować, ale z sensem, a nie tak jak pseudokatolickie oszołomy z frondy czy innego Radia Maryja.
Stary 2010-01-12, 15:58   #288
taszkin
Zakorzenienie

Cytat:
Uważam też, że WOŚP można krytykować, ale z sensem,
Też tak uważam. Tylko, co ma dla jednego sens dla drugiego nie musi, ale od tego są dyskusje.
Stary 2010-01-12, 17:15   #289
asiulkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rapifen Pokaż wiadomość
A ja uważam że od 18 lat grają dla dzieci i raz dla miłej odmiany mogliby pozbierać na hospicja. Nic by się nie stało, a z pewnością pieniądze będą dobrze spożytkowane.
Fundacja ma statut i cel ustalony jako leczenie dzieci i w tym jest dobra, współpracuje z lekarzami zajmujacymi się tymi sprawami, hospicja nie są ich celem, jak już pisałam jak ktoś chce to niech da na inną fundację a nie narzuca WOŚP-owi na co powinien zbierać.

Cytat:
Bo są różne rodzaje wcześniaków, że tak powiem. Są przypadki, kiedy dziecko waży mniej niż pół kilograma i wiadomo, że nie ma szans na normalne życie, będzie upośledzone, cierpiące i zawsze od kogoś uzależnione.

Niestety, ale jakoś ludzie życie wyceniać trzeba, bo najzwyczajniej w świecie NIE MA PIENIĘDZY na ratowanie wszystkich. Nie ma to nic wspólnego z nazizmem czy takimi ideologiami, więc nie musisz mi tego przypisywać.
Wcześniaki poniżej 500g to pojedyńcze przypadki i nie można rozpatrywać ratowania wszystkich wcześniaków przez pryzmat skrajnego wcześniactwa.
Stary 2010-01-12, 17:23   #290
emememsik
po prostu Em :)

Cytat:
Napisane przez asiulkaa Pokaż wiadomość
Wcześniaki poniżej 500g to pojedyńcze przypadki i nie można rozpatrywać ratowania wszystkich wcześniaków przez pryzmat skrajnego wcześniactwa.
Przecież vixen nie pisała o kontrowersjach związanych w ogóle z leczeniem wcześniaków, tylko właśnie z tymi skrajnymi wcześniakami.
Stary 2010-01-12, 21:04   #291
Rena
Zakorzenienie

Cytat:
Mi tam raczej Sparta zapachnialo

Punkt widzenia zalezy i od miejsca siedzenia i od naturalnej wrazliwosci. Mowiac o zyciu ludzkim wchodza tez emocje i to z poziomu instynktu samozachowawczego, instynktu zycia i kilku jeszcze kilku innych sil natury. Gdyby ich nie bylo nie bylo by ludzkosci. A tak ciagle trwamy mimo konfliktow zbrojnych, chorob, smierci itp itd. Pytac oczywiscie mozna czym dla ludzi jest smierc, ale wiekszosc nie udziela tu zadnej racjonalnej odpowiedzi. I to wlasnie jest ok, bo w takich kwestii nie ma miejsca na racjonalizacje.

Parafrazujac - racjonalizacja jest tu co najmniej nie na miejscu.

Co do reszty wypowiedzi - rzucilo mi sie w oczy argumentacja "Owsiak tyle robi, to i jemu/jego wolontariuszom sie cos nalezy" hmmm ta argumentacje tez juz gdzies widzialam.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-18, 07:11   #292
vilya
Zadomowienie

Czemu WOŚ nie ma strony do klikania jak pajacyk i serduszko?
vilya jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-18, 12:18   #293
Madaaa
Zakorzenienie

wiadomo ile juz zebrano pieniążków?
Madaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-18, 16:01   #294
asiulkaa
Zakorzenienie

Najwcześniej w marcu będzie wiadomo bo pieniądze dopiero spływają na konto, a np. na allegro aukcje nadal trwają.

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości