![]() |
#271 |
Zakorzenienie
|
Dot.: W O Ś P - (...) i o jeden dzien dłuzej.
Na frondzie jak zwykle chłopaki nie zawiedli:
http://fronda.pl/janko/blog/jak_sie_...ordami_owsiaka ![]() I ciekawy punkt widzenia, w odróżnieniu od tamtego bełkotu "prawdziwych katolików": http://kashmir.salon24.pl/148836,chlodna-krytyka-wosp |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#272 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
2 748 537 Ochrona zdrowia 13 440 Szpitale ogólne 234 245 229 Szpitale kliniczne 6 452 Zakłady opiekuńczo-lecznicze i pielęgnacyjno- 32 607 Lecznictwo psychiatryczne 699 388 Inspekcja Sanitarna 12 782 Inspekcja Farmaceutyczna 68 560 Urząd Rejestracji Produktów Leczniczych, Wyrobów Medycznych i Produktów Biobójczych 1 800 Dopłaty do oprocentowania kredytów udzielanych lekarzom, lekarzom stomatologom, pielęgniarkom i 136 610 Ratownictwo medyczne 96 162 Publiczna służba krwi 1 805 Medycyna pracy 651 050 Programy polityki zdrowotnej 388 485 Świadczenia zdrowotne 6 170 Zapobieganie i zwalczanie AIDS 9 977 Zwalczanie narkomanii 6 359 Przeciwdziałanie alkoholizmowi 60 311 Składki na ubezpieczenie zdrowotne oraz świadczenia dla osób nieobjętych obowiązkiem ubezpieczenia 189 373 Staże i specjalizacje medyczne 132 961 Pozostała działalność jak widać z niego pieniądze idą głównie na: inspekcję sanitarną, programy polityki zdrowotnej (czyli np badania cytologiczne czy mammograficzne), świadczenia zdrowotne- czyli leczenie, zazwyczaj wysokospecjalistyczne, staże i specjalizacje, ratownictwo medyczne, krwiodawstwo, te wydatki stanowią 87% wydatków ministerstwa, nie ma tam mowy o zakupie sprzętu. Sprzęt medyczny zakupują szpitale z pieniędzy za kontrakty z NFZ, no a NFZ ma sztywno ustalone wpływy ze składki. Tak więc jedynie można by powiedzieć że darując im sprzęt powodujemy że lekarze i pielęgniarki mogą wziąć większe pensje bo już sami nie muszą kupować sprzętu, ale to też byłoby mijaniem się z prawdą, wszędzie na świecie, nawet w takich stanach zjednoczonych (gdzie wydaje się najwięcej na medycynę w przeliczeniu na mieszkańca), szpitale są budowane za pieniądze sponsorów. O tym ile zawdzięczamy WOSP owi może świadczyć że gdy fundacja zaczynała swoją działalność byliśmy na końcu tabeli w europie pod względem umieralności noworodków, teraz dobiliśmy do średniej unijnej.
![]() |
![]() |
#273 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
[takie np. dylematy http://forum.gazeta.pl/forum/w,16,10..._geny.html?v=2 ] Przydałoby się, aby WOŚP zajęła się czymś innym, jak problemem starszych ludzi i ich leczenia, hospicjami, domami opieki społecznej, leczeniem nowotworów u dorosłych. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#274 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Faktycznie, chlopaki z Frondy, czyli jakis anonimowy bloger niemajacy zwiazku z redakcja. Ministerstwo Prawdy normalnie ![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#275 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poczytaj też komentarze. Z ciekawości wchodzę na tę stronę i trwa tam zmasowany "katolicki" atak na Owsiaka: http://fronda.pl/news/czytaj/interna...iwko_owsiakowi http://fronda.pl/piotr_z/blog/wielka...anek_brudstock O co tym ludziom chodzi ![]() Edytowane przez _vixen_ Czas edycji: 2010-01-11 o 18:56 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#276 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na organizację koncertów wyłożono pieniądze z budżetów miast, wzmocniono patrole policji(to też pieniądze) i tu jest strata. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#277 |
Zakorzenienie
|
Dlaczego? Zamiast dzieci czy oprócz?
Edytowane przez taszkin Czas edycji: 2010-01-11 o 20:05 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#278 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#279 |
Zakorzenienie
|
Jest w Polsce jeszcze wiele powaznych spraw, gdzie za mało się robi, a gdzie powinno się robić wszystko, gdzie chodzi o zdrowie i zycie czlowieka. Może dożyjemy dnia gdy padnie głos o wośp "a kiedyś pomagali głównie dzieciom", tak jak teraz mówią, że to była 'mała-wielka' akcja dla jednego szpitala w Warszawie. A może znajdzie się ktoś inny, może wielu. Może ktoś zbuduje coś konstruktywnego, może ktoś z krzyczącej obyczajowej opozycji - byleby pomagał, nawet jeśli z odsetek odprawią.... nie wiem, mszę na księżycu - wesprę.
Edytowane przez taszkin Czas edycji: 2010-01-11 o 21:59 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#280 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
WOŚP został stworzony po to żeby finansować sprzęt medyczny dla dzieci i w tym się specjalizuje, nie da się porządnie zajmować wszystkimi sprawami, lepiej się skoncentrować na jednym robić to dobrze. Jak ktoś chce dać pieniądze na ludzi starszych czy hospicja to wolna droga, jest wiele innych fundacji, przecież nie ma obowiązku dawania pieniędzy na WOŚP. _vixen_ chyba jestes trochę niekonsekwentna w tym co piszesz, czemu mamy dawać pieniądze na leczenie raka? Przecież to tez psucie puli genów. Potem taka osoba się rozmnoży i przekaże chorobę.
![]() |
![]() |
#281 |
Zakorzenienie
|
Nie powiedziałam, że jestem przeciwna leczeniu wcześniaków. Nie mam sprecyzowanej opinii na ten temat. Ratowanie wcześniaków to jest poważny dylemat, bo zdarza się, że więcej jest z tego szkody niż pozytku, np. w przypadku ratowania dzieci głęboko upośledzonych, bez możliwości samodzielnego życia. A to chyba co innego niż osoba chora na raka, która po wyleczeniu może normalnie zyć.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#282 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mówiąc, że widzisz w tym więcej szkody niż pożytku nie wyglądasz na osobę, która nie ma sprecyzowanej opinii. A sprawa ratowania wcześniaków, chorych także, jest dla Ciebie kontrowersyjna tak w ogóle, światopoglądowo czy przez pryzmat wośpu? Bo jeśli to drugie to nie widzę kontrowersji gdzieś, gdzie cel jest jasny a ludzie dobrowolnie wpłacają na niego pieniądze.
Edytowane przez taszkin Czas edycji: 2010-01-12 o 13:30 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#283 |
Zakorzenienie
|
Bo są różne rodzaje wcześniaków, że tak powiem. Są przypadki, kiedy dziecko waży mniej niż pół kilograma i wiadomo, że nie ma szans na normalne życie, będzie upośledzone, cierpiące i zawsze od kogoś uzależnione.
Polecam lekturę: http://www2.tygodnik.com.pl/tp/2820/main01.php Ze statystyk wynika bowiem, że noworodki, które ważą mniej niż 500 gramów praktycznie nie mają szans na prawidłowy rozwój, a dzieci poniżej 1500 gramów - mają najczęściej problemy neurologiczne na tyle poważne, że od wczesnego dzieciństwa stają się inwalidami wymagającymi stałej opieki sztabu fachowców: neurologów, rehabilitantów, ortopedów, chirurgów, logopedów, psychologów. I ta świadomość obciąża sumienie lekarzy w największym chyba stopniu. Etycy mogą bowiem dyskutować, ale to lekarze zobaczą za kilka lat dziecko, któremu teraz nie pozwalają umrzeć, w piekle wyszukanych, niezawinionych tortur. "Rodzice widząc własne dziecko w pierwszych dniach jego życia w ogóle nie zdają sobie sprawy z ogromu obowiązków, pracy, wyrzeczeń, problemów i niepowodzeń, z jakimi będą mieli do czynienia w przyszłości" - mówi Szczepański. Docent Marta Szymankiewicz z kliniki profesora Gadzinowskiego opowiada, z jaką dumą kilkanaście lat temu jako świeżo upieczona asystentka przeprowadzała pierwszą reanimację noworodka: "Po półtora roku oglądałam to dziecko w poradni. Nie mówiło, nie chodziło, było niewidome, upośledzone. Miało przed sobą kilka miesięcy, może lat strasznej męki. Matka przyprowadziła mi je i zapytała: "Co mam z nim zrobić?" Popłakałam się". Lekarze, z którymi rozmawiałem, mówią zgodnym chórem: Nie ma co uciekać przed terminem jakości życia i udawać, że nic takiego nie ma. Niestety, ale jakoś ludzie życie wyceniać trzeba, bo najzwyczajniej w świecie NIE MA PIENIĘDZY na ratowanie wszystkich. Nie ma to nic wspólnego z nazizmem czy takimi ideologiami, więc nie musisz mi tego przypisywać. Edytowane przez _vixen_ Czas edycji: 2010-01-12 o 13:33 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#284 |
Zakorzenienie
|
A ja uważam że od 18 lat grają dla dzieci i raz dla miłej odmiany mogliby pozbierać na hospicja. Nic by się nie stało, a z pewnością pieniądze będą dobrze spożytkowane.
![]() Edytowane przez rapifen Czas edycji: 2010-01-12 o 14:22 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#285 |
Zakorzenienie
|
Ja straciłam sympatię dla Owsiaka, gdy brat mojej znajomej został pobity na "Przystanku Woodstock", przez ludzi tego Pana. Chłopak jest dziennikarzem i był świadkiem, jak wyrzucano ze stanowisk ludzi handlujących na straganach(mających wykupione miejsca), bo Pan Owsiak potrzebował tego terenu...
A co do WOŚP, tak wiele fundacji pomaga dzieciom, a tak wielu dorosłych bywa w potrzebie.... Zgadzam się również, że czasem małe fundacje mogą zdziałać więcej bez tego całego szumu medialnego... Ktoś pisał o kosztach utrzymania biura itd, wart uwagi jest też fakt że część "artystów" nie gra wcale za darmo.... Osobiście nie popieram WOŚP. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#286 |
Zakorzenienie
|
Vixen, zaraz dojdziemy do aborcji, eutanazji... nie chcę tego tu. Mimo, iż sama pociągnęłam to tchórzliwie wycofuję się z tematu.
Dalej natomiast nie rozumiem rozpatrywania tej kontrowersji przez pryzmat wośpu. Rozumiem jednak, że jak coś osiągnie pewien wymiar, niektórym może się wydawać, że rozwiążą wszystkie problemy nękające ludzkość...
Edytowane przez taszkin Czas edycji: 2010-01-12 o 17:24 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#287 |
Zakorzenienie
|
Akurat tematy związane z opłacalnością leczenia wcześniaków nie mają nic wspólnego z aborcją i eutanazją. O tych problemach się ciągle zbyt mało mówi.
Uważam też, że WOŚP można krytykować, ale z sensem, a nie tak jak pseudokatolickie oszołomy z frondy czy innego Radia Maryja. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#288 |
Zakorzenienie
|
Też tak uważam. Tylko, co ma dla jednego sens dla drugiego nie musi, ale od tego są dyskusje.
![]() |
#289 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#290 |
po prostu Em :)
|
Przecież vixen nie pisała o kontrowersjach związanych w ogóle z leczeniem wcześniaków, tylko właśnie z tymi skrajnymi wcześniakami.
![]() |
![]() |
#291 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Punkt widzenia zalezy i od miejsca siedzenia i od naturalnej wrazliwosci. Mowiac o zyciu ludzkim wchodza tez emocje i to z poziomu instynktu samozachowawczego, instynktu zycia i kilku jeszcze kilku innych sil natury. Gdyby ich nie bylo nie bylo by ludzkosci. A tak ciagle trwamy mimo konfliktow zbrojnych, chorob, smierci itp itd. Pytac oczywiscie mozna czym dla ludzi jest smierc, ale wiekszosc nie udziela tu zadnej racjonalnej odpowiedzi. I to wlasnie jest ok, bo w takich kwestii nie ma miejsca na racjonalizacje. Parafrazujac - racjonalizacja jest tu co najmniej nie na miejscu. *** Co do reszty wypowiedzi - rzucilo mi sie w oczy argumentacja "Owsiak tyle robi, to i jemu/jego wolontariuszom sie cos nalezy" hmmm ta argumentacje tez juz gdzies widzialam. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#292 |
Zadomowienie
|
Czemu WOŚ nie ma strony do klikania jak pajacyk i serduszko?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#293 |
Zakorzenienie
|
wiadomo ile juz zebrano pieniążków?
![]() |
#294 |
Zakorzenienie
|
Najwcześniej w marcu będzie wiadomo bo pieniądze dopiero spływają na konto, a np. na allegro aukcje nadal trwają.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:15.