Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah, and U - Strona 10 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Emigrantki

Notka

Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem.

Pokaż wyniki sondy: W którym Emiracie mieszkasz? (możliwość wyboru jednej opcji)
Abu Dhabi 24 30,00%
Ajmān 0 0%
Dubai 33 41,25%
Fujairah 1 1,25%
Ras al-Khaimah 0 0%
Sharjah 7 8,75%
Umm al-Quwain 1 1,25%
W innym państwie Middle East 14 17,50%
Głosujący: 80. Nie możesz głosować w tej sondzie

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-10-28, 08:50   #271
Eva ID
ForceIsStrongInThisOne...

GG do Eva ID
Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,

Cytat:
Napisane przez mkvelk Pokaż wiadomość
Moj maz juz tam prauje ok 2 m-cy , a ja czekam od 3 tyg na wize i mam nadzieje ze to juz niedlugo , a i jeszcze jedno maz szuka mieszkania dla nas , ale podobno b. trudno cos znalezc, w dorej dzielnicy
Oj, naprawdę trudno o mieszkanie w Abu Dhabi.... prędzej można znaleźć na obrzeżach miasta, np. w Musaffah.

Jeśli Wam to w czymś pomoże, to warto poszukać mieszkania w willach, przy Airport Road, w okolicy Ambasady Kataru, to dzielnica Musherif.

I`m Proud to Be a Christian - Jestem Dumna, że Jestem Chrześcijanką

55 kg
Eva ID jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-28, 10:13   #272
mkvelk
Przyczajenie

Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,

Eva dzeki za podpowiedz
pocieszajece ze wiza juz jest
wiec tylko bilet i lecimy
pozdrawiam monia
mkvelk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-28, 11:35   #273
mkvelk
Przyczajenie

eva moze jeszcze mi bedziesz mogla pomoc
czy lecialas kiedys przez Istambul do abu dhbi, abo znasz kogos kto tak lata
Stary 2008-10-28, 12:40   #274
Eva ID

GG do Eva ID

Cytat:
Napisane przez mkvelk Pokaż wiadomość
eva moze jeszcze mi bedziesz mogla pomoc
czy lecialas kiedys przez Istambul do abu dhbi, abo znasz kogos kto tak lata
Połączenie przez Istambuł, jest jednym z tańszych na trasie Warszawa - Abu Dhabi, przesiadka w Istambule.

Zdarzyło mi się raz lecieć, wszystko było w porządku, bagaż dotarł na miejsce bez problemu, jeśli dobrze pamiętam, to chyba lecąc przez Istambuł można zabrać cięższy bagaż niż np. Lufthansą przez Frankfurt, ale dokładnie nie pamiętam.

W połowie listopada przylatuje do Abu Dhabi mój znajomy i właśnie leci też przez Istambuł.

55 kg
Stary 2008-10-28, 12:53   #275
mkvelk
Przyczajenie

dzieki eva
Stary 2008-11-06, 07:38   #276
Nesca77
Raczkowanie

Wyślij wiadomość przez Yahoo do Nesca77
Talking Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,

Pytanie do Evy, jezeli moglabys mi podac namiary na polska ginekolog w Abu Dhabi?
Przeprowadzamy sie do AD przed swietami
Bedziemy starac sie o dzidziusia
Dziekuje
Pozdrawiam

Edytowane przez Nesca77
Czas edycji: 2008-11-06 o 08:31
Nesca77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-06, 09:29   #277
Eva ID

GG do Eva ID

Cytat:
Napisane przez Nesca77 Pokaż wiadomość
Pytanie do Evy, jezeli moglabys mi podac namiary na polska ginekolog w Abu Dhabi?
Dziekuje
Pozdrawiam
Nie ma w chwili obecnej poskiej ginekolog w Abu Dhabi, ale jest bardzo dobry lekarz w Al Noor Hospital na Khalifa Street, Dr. Mohd Khalil Wafa,
http://www.alnoorhospital.com/IVFListdoctors.aspx

Polecam go, zwlaszcza, jesli sie staracie o dzidziusia

55 kg
Stary 2008-11-06, 12:37   #278
Nesca77
Raczkowanie

Smile Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,

Dzieki Evo!

Wczesniej korzystalam z uslug dr Magdaleny w Dubaju, i teraz mialam cicha nadzieje, ze juz bedzie ta polska pani doktor... No nic damy szanse i temu doktorowi

Nie moge sie doczekac kiedy przyjedziemy do AD ...
Niewiele nas tam jest, ale mniejsza grupa nieznaczy gorsza

Dziekuje i pozdrawiam
Stary 2008-11-12, 21:53   #279
elea007
Przyczajenie

Smile Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,

ahoj wizazanki-emigrantki

pomimo totalnego braku czasu

tak zachlysnelam sie tym watkiem, ze przeczytalam wszystko od deski do deski ( a ksiazki leza gdzies tam w kacie )

za rok chcemy przeniesc sie z chlopakiem ( za rok to juz bedzie maz ) do dubaju ew. abu dhabi ja tam glosuje za abu dhabi bo cicha myszka jestem a poza tym korki o jakich slyszalam w dubaju nie dla mnie ....

niestety nigdzie w internecie nie znalazlam informacji, ktore by mnie interesowaly

jakbyscie mogly odpowiedziec na kilka pytan to obiecuje, ze jak tylko bede w ZEA to zrobie przepyszne pierogi i barszczyk ( barszczyk z proszku ) i zaprosze was ))))))

pytan jest kilka

1. czego tak naprawde nie mozna kobiecie?
czytalam, ze nie mozna nosic klapek i japonek ?! czy dostane 80 batow za pocalowanie mojego meza? nawet w policzek? ( rozumiem ze o dawaniu klapsa albo podszczypywaniu nie ma mowy? )
czy jak sama zapuszcze sie na miasto to nic mi sie nie stanie?
czy o prace dla psychologa ( znam perfect niemiecki,polski i b dobrze angielski i francuski) nie bedzie problemu?

czy nie mozna nosic miniowek ani szortow?

jak z tatuazami? chcialam sobie zrobic niedawno malutki...

czy dzieci "zagranicznych" chodza do prywatnych szkol czy tez moga do normalnych?

czy na dzidzie bedzie jakis zasilek, becikowe czy cus?

czy jest jeszcze cos ( oprocz zucia gumy) o czym nie wiem?

czy zarobki w wysokosci ok 51000 - 70000 zlotych miesiecznie wystarcza na DOBRE ZYCIE ( jakis fajny domek z duzym ogrodem, wycieczki, zakupy, szkoly jezykowe, samochody itp ) ?

czy nie jest tam bialy czlowiek traktowany gorzej od tamtych?
czy muzulmanie nie sa nachalni?

pozdrawiam serdecznie

e007
elea007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-13, 09:40   #280
Eva ID

GG do Eva ID

Cytat:
Napisane przez elea007 Pokaż wiadomość
ahoj wizazanki-emigrantki

pomimo totalnego braku czasu

tak zachlysnelam sie tym watkiem, ze przeczytalam wszystko od deski do deski ( a ksiazki leza gdzies tam w kacie )

za rok chcemy przeniesc sie z chlopakiem ( za rok to juz bedzie maz ) do dubaju ew. abu dhabi ja tam glosuje za abu dhabi bo cicha myszka jestem a poza tym korki o jakich slyszalam w dubaju nie dla mnie ....

niestety nigdzie w internecie nie znalazlam informacji, ktore by mnie interesowaly

jakbyscie mogly odpowiedziec na kilka pytan to obiecuje, ze jak tylko bede w ZEA to zrobie przepyszne pierogi i barszczyk ( barszczyk z proszku ) i zaprosze was ))))))

Witaj Elea, to bardzo milo, ze do nas chcesz dolaczyc, serdecznie zapraszam.

Co do barszczyku, to mozna tutaj niekiedy kupic prawdziwe czerwone buraki i barszcz z nich wychodzi smaczny... jak w Polsce... natomiast pierogi, to ja bardzo chetnie skorzystam z Twojego zaproszenia.

Cytat:
pytan jest kilka

1. czego tak naprawde nie mozna kobiecie?
Zabijac, krasc, oszukiwac.... itp.... mniej wiecej tego, czego nie wolno innym ludziom... ale tak powanie, to ograniczenia sa bardziej w religijno-zwyczajowym zakresie, raczej Ciebie nie beda zbyt mocno dotyczyc.

Cytat:
czytalam, ze nie mozna nosic klapek i japonek ?!
Pierwszy raz o tym slysze.... pewnie pomylilo Ci sie z Arabia Saudyjska. Tutaj bedziesz mogla nosic kazde obuwie, od japonek po wysokie kozaki.

Cytat:
czy dostane 80 batow za pocalowanie mojego meza? nawet w policzek? ( rozumiem ze o dawaniu klapsa albo podszczypywaniu nie ma mowy? )
W publicznych miejscach, calowanie w usta jest zabronione, ale np. w sytuacji, gdy witasz sie z kims, to takie pocalunki w policzek sa akceptowane.
Zachowanie typu dawanie klapsow, czy tez podszczypywanie, nie bedzie mile widziane, mogliby to zrozumiec jako atak na Twoja osobe i w obronie przed atakujacym Cie mezem wezwac Policje.
Tutaj kobieta jest pod szczegolna ochrona, np. jezeli bedziesz chciala pojechac autobusem, to sa przewidziane miejsca dla kobiet z przodu, oczywiscie jak chcesz to usiadziesz z tylu, Twoja sprawa, ale gdy autobus jest pelen, to moze sie zdarzyc, ze wyprosza jakiegos mezczyzne abys Ty mogla pojechac. W tym kraju bedziesz mogla poczuc sie jak ksiezniczka.

Cytat:
czy jak sama zapuszcze sie na miasto to nic mi sie nie stanie?
Masz prawo wszedzie chodzic sama, do sklepow, centrow handlowych, szpitali, szkol, hoteli, kin, bankow, na plaze, na koncerty.... wszedzie.

Masz prawo miec wlasny samochod i mozesz nim jechac gdzie chcesz, teoretycznie tez z kim chcesz, ale nie jest mile widziane, gdy kobieta jest w samochodzie z mezczyzna, ktory nie jest jej mezem, ale naturalnie bardziej to dotyczy muzulmanek, wiec sie raczej nie przejmuj.

Cytat:
czy o prace dla psychologa ( znam perfect niemiecki,polski i b dobrze angielski i francuski) nie bedzie problemu?

Nie wiem, przyznam, ze nie wiem, najwiecej tu jest ofert pracy dla ludzi z technicznym i medycznym wyksztalceniem, jeszcze masz rok na poszperanie po Internecie i popytanie Headhunterow.

Cytat:
czy nie mozna nosic miniowek ani szortow?

Mozna nosic mini i szorty, mniej wiecej jak w Europie, ale wiele kobiet rezygnuje z tego typu ubioru poniewaz wielu Azjatow (Hindusow, Pakistanczykow, itp) na taki widok reaguje zbyt nachalnym ogladactwem. Wybor nalezy do Ciebie.

Cytat:
jak z tatuazami? chcialam sobie zrobic niedawno malutki...

A mozesz sobie nawet zrobic DUUUUUUZY, to bez znaczenia jaki, beda chcieli tylko wiedziec co przedstawia i czy jest w widocznym miejscu. Sama widze kobiety na plazy z tatuazami na plecach, rekach, nogach, biuscie, co kto lubi.

Cytat:
czy dzieci "zagranicznych" chodza do prywatnych szkol czy tez moga do normalnych?

A co to dla Ciebie normalna szkola? W tym kraju jest 80% Emigrantow i kazda wieksza spolecznosc ma tu swoja szkole, sa szkoly angielskie, kanadyjskie, amerykanskie, niemieckie, indyjskie, pakistanskie, koraniczne i juz sama nie wiem jeszcze jakie. Zdecydowanie dzieci Emigrantow chodza do szkol, ktore zapewniaja im edukacje na takim poziomie aby moc studiowac na calym swiecie.

Cytat:
czy na dzidzie bedzie jakis zasilek, becikowe czy cus?

Nie, ale Sponsor, czyli Pracodawca moze sponsorowac edukacje Waszego dziecka, to zalezy od warunkow umowy.

Cytat:
czy jest jeszcze cos ( oprocz zucia gumy) o czym nie wiem?

A o co chodzi z ta guma do zucia? To tylko w Ramadanie, ktory trwa miesiac nalezy powstrzymac sie od zucia gumy w miejscach publicznych, a poza tym mozesz codziennie zuc tyle gum ile chcesz, az Cie szczeki zabola.

Cytat:
czy zarobki w wysokosci ok 51000 - 70000 zlotych miesiecznie wystarcza na DOBRE ZYCIE ( jakis fajny domek z duzym ogrodem, wycieczki, zakupy, szkoly jezykowe, samochody itp ) ?

50,000.00 PLN

=

61,371.83 AED

Poland Zlotych United Arab Emirates Dirhams 1 PLN = 1.22744 AED1 AED = 0.814706 PLN

Tak, to calkiem ladna wyplata miesieczna.

Cytat:
czy nie jest tam bialy czlowiek traktowany gorzej od tamtych?
czy muzulmanie nie sa nachalni?

Western people, bo tak sie tutaj ludzi bialych okresla moga zyc bez problemu, dyskryminacja rasowa, religijna i w ogole kazda jest tutaj zabroniona.
Co znaczy, ze muzulmanie mieliby byc nachalni? Co przez to rozumiesz?
Lokalni mieszkancy sa milymi ludzmi, doskonale rozumieja, ze sa u siebie w kraju a jednak bardzo sympatycznie odnosza sie do Emigrantow.

Masz prawo wyznawac swoja religie, jest tu Kosciol Katolicki, Koptyjski, rowniez Protestancki, nie ma synagog, ale to sprawa polityczna.

55 kg
Stary 2008-11-13, 10:34   #281
suzimuzi
Przyczajenie

Wyślij wiadomość przez MSN do suzimuzi

Cytat:
Dziekuje
Pozdrawiam
Urodzilam tu dwoje dzieci i do Al Noor mam powazne zasrzezenie. Dr. Wafa rzeczywiscie jest znany i podobno bardzo dobry. Slyszalam jednak opinie, ze wszyscy lekarze w Al Noor bardzo lubia robic cesarke. Gdy moja znajoma chciala miec naturalny porod, Dr. Wafa upieral sie ze ma lozysko za nisko i nie bedzie to mozliwe. Zmienila szpital i lekrza. Urodzila naturalnie bez problemu.
Jako ginekolog, do wszystkiego poza porodami, tez slyszalam ze Dr. Wafa jest dobrym lekarzem.
Ginekolok ktora przyjela moj pierwszy porod juz tu nie ma. Drugi przyjela niemka. Dr. Meltem Tank. Obecnie pracuje w Swedesh Clinic. Jest naprawde fajna i polecam.
suzimuzi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-11-13, 10:44   #282
suzimuzi
Przyczajenie

Eleaa007,

Zapraszam Cie na mojego bloga http://zycie-w-emiratach.blogspot.com Nie mam czasu zbyt czesto go pisac, ale akurat roznice kulturowe juz zdazylam opisac. (To nie jest reklama, blog jest prywatny i ma na nim zadnych reklam)

A uzupelniajac tylko ostatnia odpowiedz Evy. Jesli pracujesz to gdy urodzisz dziecko przysluguje Ci tylko 45 dni urlopu macierzynskiego. Niektorzy sponsorzy rzeczywiscie placa za szkole, natomiast becikowe przysluguje tylko tubylcom. (Co jest chyba normalne).

Ministerstwo edukacji narodowej w Polsce prowadzi punkt szkolny dla polskich dzieci za granica. Zajecia, od 7 roku zycia, odbywaja sie w kazda sobote. Jest to program uzupelniajacy i obejmuje tylko j. Polski, a w starszych klasach historie i geografie Polski.

Pozdrawiam,
Zuzia
Stary 2008-11-13, 16:53   #283
elea007
Przyczajenie

dziekuje bardzo!! kochane jestescie ))

nie spodziewalam sie, ze tak szybko otrzymam odpowiedz..

a jak to jest z robalami? skorpiony i pajaki to na porzadku dziennym?

i jeszcze jedno czy mozna sie normalnie wykapac w zatoce perskiej czy jakis rekin albo plasczka mnie zaatakuje?

wiem, ze te pytania brzmia dla was kosmicznie ale podobno nie ma glupich pytan
elea007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-13, 21:30   #284
suzimuzi
Przyczajenie

> a jak to jest z robalami? skorpiony i pajaki to na porzadku dziennym?
To zalezy od budynku. W dobrych budynkach wlasciciel dba by nie bylo robactwa. Np. u mnie raz na 3 miesiace przychodzi ekipa ktora profilaktycznie odrobacza.
Znam budynki gdzie tego nie ma i sa karaluchy.
Pare miesiecy temu przyplataly nam sie pluskwy. Powiadomilam budynek przyszla ekipa i jak reka odjal.
Skorpiony to tylko na pustyni i musialabys bardzo cicho siedziec zeby chcial do Ciebie podejsc

> i jeszcze jedno czy mozna sie normalnie wykapac w zatoce perskiej czy jakis
> rekin albo plasczka mnie zaatakuje?
Wykapac sie mozesz. Rekiny podobno nie atakuja. Przynajmniej ja o tym nie slyszalam. Sa okresy (chyba we wrzesniu) gdy jest duzo meduz. Opazenie meduzy nie jest przyjemne. Sa tez takie dziwne ryby (nie wiem jak sie nazywaja), ktore maja kolec. Jesli na niej staniesz to wbija Ci sie w noge z trujacym jadem. Nie jest to smiertelne, ale bolesne i nie przyjemne. Jesli lubisz nurkowac to mozesz przeplynac nad tymi rybami. Zreszta sa tylko przy kamieniach, a nie na piaszczystej plazy.

Pozdrawiam,

Zuzia
Stary 2008-11-23, 14:12   #285
ferguusson
Zakorzenienie

Uwielbiam ten watek)
Jeszcze przed przeprowadzka do Irlandii planowalam namowic mojego narzeczonego na wyjazd do Emiratow, dostalam jednak swietna prace w Dublinie, z mozliwoscia transferu do Dubaju, wiec na jakis czas odlozylismy te plany.
a teraz maly figiel i moj Tz dostal propozycje z hotelu w Dubaju. Zastanawia nas jedno-"My client is looking to pay around 5,000 Dirhams, they also give an accommodation and transport allowance"
-owe 5,000 Dirhams jest tygodniowo, prawda? Stanowisko- Store Manager.
Naturalnie Tz skontaktuje sie z pracodawca, ale wolalam sie Was najpierw zapytac.
Pozdrawiam

MAC

exchange
ferguusson jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-23, 16:41   #286
Eva ID

GG do Eva ID

Cytat:
Napisane przez ferguusson Pokaż wiadomość
Uwielbiam ten watek)
Jeszcze przed przeprowadzka do Irlandii planowalam namowic mojego narzeczonego na wyjazd do Emiratow, dostalam jednak swietna prace w Dublinie, z mozliwoscia transferu do Dubaju, wiec na jakis czas odlozylismy te plany.
a teraz maly figiel i moj Tz dostal propozycje z hotelu w Dubaju. Zastanawia nas jedno-"My client is looking to pay around 5,000 Dirhams, they also give an accommodation and transport allowance"
-owe 5,000 Dirhams jest tygodniowo, prawda? Stanowisko- Store Manager.

Naturalnie Tz skontaktuje sie z pracodawca, ale wolalam sie Was najpierw zapytac.
Pozdrawiam
Zwykle podawane są stawki wypłat miesięcznych, radzę sprawdzić dokładnie.

5,000 Utd. Arab Emir. Dirham = 4,223.95 Polish Zloty, na dzień dzisiejszy

55 kg
Stary 2008-11-23, 16:52   #287
ferguusson
Zakorzenienie

to jest mozliwe by proponowali tak niska wyplate?? Wiem Evo ze jestes ekspertem w watku Emiratow, moze orientujesz sie tez w placach.
Nie znalazlam nigdzie strony z wykazem dochodow(mam pare takich z Irlandii)..
5tys...

MAC

exchange
ferguusson jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-23, 17:09   #288
Eva ID

GG do Eva ID

To zależy od Sponsora (Pracodawcy), może być, że wypłata miesięczna będzie w wysokości 5.000 AED, bo po doliczeniu accomodation and transport allowance wychodzi, że wypłata jest wyższa.

55 kg
Stary 2008-11-25, 14:15   #289
Nesca77
Raczkowanie

Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmân, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,

Zuzia a gdzie ta Swedish Clinic? Bo wpisywalam w google i nie chcialo mi jej znalesc w Abu Dhabi?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-11-25, 14:57   #290
Eva ID

GG do Eva ID
Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmân, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,

Cytat:
Zuzia a gdzie ta Swedish Clinic? Bo wpisywalam w google i nie chcialo mi jej znalesc w Abu Dhabi?
Wprawdzie pytasz Zuzi, ale pozwolę sobie odpowiedzieć na Twoje pytanie.

Swedish Medical Center Tel. 6811122 mieści się na Khalidiya, tuż obok American Community School (ACS).

Różne są opinie na temat tej ginekolog.

http://www.expatwomanabudhabi.com/fo...p?topic=1823.0

55 kg
Stary 2008-11-30, 11:24   #291
suzimuzi
Przyczajenie

Sorry Nesca77, nie sprawdzam watku regularnie.
Mam nadzieje, ze znalazlas klinike jesli zdecydowalas sie na Meltem.
Pozdrawiam
Zuzia
Stary 2008-11-30, 14:54   #292
Meeru
Raczkowanie

Jestem strasznie podekscytowana 9 stycznia lecimy do Dubaju i mam pare pytan na ktore mam nadzieje bedziecie chcialy odpowiedziec
Jakie ciuchy powinnam wziasc poniewaz w moim przewdoniku temp srednia to 14-24 stopni C czy to znaczy ze jest w ciagu dnia wystarczajaco cieplo zeby sie opalac a wieczory i noce sa chlodne>
Przez 6 nocy bedziemy mieszkac w Courtyard Dubai Green Community jak z tamtad mozna dostac sie do centrum Dubaju, czy tylko taksowki i czy duzo kosztuja?

Buzaiczki
Meeru jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-01, 14:49   #293
Eva ID

GG do Eva ID

Cytat:
Napisane przez Meeru Pokaż wiadomość
Jestem strasznie podekscytowana 9 stycznia lecimy do Dubaju i mam pare pytan na ktore mam nadzieje bedziecie chcialy odpowiedziec
Witaj Meeru

Cytat:
Jakie ciuchy powinnam wziasc poniewaz w moim przewdoniku temp srednia to 14-24 stopni C czy to znaczy ze jest w ciagu dnia wystarczajaco cieplo zeby sie opalac a wieczory i noce sa chlodne>
Takie ciuchy jak we Wrześniu / Październiku i Marcu / Kwietniu w Polsce, tzn, są dni ciepłe i chłodniejsze.

Lekkie płaszczyki, kurtki, sweterki, nic zimowego.

Sądzę, że lepiej przyjechac ze "starterem" a potem spokojnie pokupować dodatkowe rzeczy, tu jest trochę taniej niż w Europie.

Raczej w styczniu będzie trudno się opalać, ale już w lutym tak.

Cytat:
Przez 6 nocy bedziemy mieszkac w Courtyard Dubai Green Community jak z tamtad mozna dostac sie do centrum Dubaju, czy tylko taksowki i czy duzo kosztuja?
Nie wiem, może ktoś z Dubaju bedzie mógł odpowiedzieć na Twoje pytanie.

Taksówki ogólnie nie są drogie, ale może lepiej wypożyczyć samochód?

55 kg
Stary 2008-12-06, 07:27   #294
Nesca77
Raczkowanie

Dzieki Dziewczyny za pomoc!
Rozmawialam z mezem, i on stwierdzil, ze oddamy sie jednak w rece dr Magdaleny...
Ten szpital i opinie o tej drugiej lekarce nie sa dla niego zachecajace... a jak mowi moj mezus, na naszym dziecku - jesli juz w koncu zajdziemy w ta ciaze - nie bedziemy eksperymentowac...
Pozdrawiam serdecznie!

P.S. A rodzic bedziemy w Polsce

Edytowane przez Nesca77
Czas edycji: 2008-12-06 o 07:31
Stary 2008-12-09, 08:42   #295
Eva ID

GG do Eva ID

Nesca77 - powodzenia życzę i wspaniałych rezultatów trzymam kciuki.

Mamy w tych dniach w Emiratach prawdziwy wysyp dni wolnych od pracy, a zaczęło się niewinnie od 2-go Grudnia, czyli National Day, w tym roku obchodziliśmy 37 Rocznicę Powstania Państwa Zjednoczone Emiraty Arabskie.

Naturalnie 3-ci Grudnia też wolny, zaraz potem weekend a po weekendzie od 7-go Grudnia zaczęły się Eid Al Adha, czyli Święta Ofiarowania i trwają trzy dni, zaraz potem weekend i tak 14-go powrót do pracy.... taki wolny czas półtoratygodniowy się zrobił

Z okazji National Day, główne ulice miasta i wiele budynków przybrało odświętne dekoracje, zgodnie z tym duchem, również wiele samochodów zostało oklejonych w całości łącznie z szybami w barwy narodowe i wizerunki Szeików.

Kto tylko mógł wyruszał na Cornish, czyli reprezentacyjną aleję wzdłuż wybrzeża w Abu Dhabi i prezentował swoją radość poprzez udekorowany samochód, głośną muzykę, radosne trąbienie, rozpryskiwanie sztucznego śniegu.... i co tam komu jeszcze do głowy przyszło.
Istne szaleństwo, ale z pełnym poczuciem bezpieczeństwa i umiaru.

To najbezpieczniejsze państwo świata, o najmniejszym współczynniku przestępczości, tak więc do późnych / wczesnych godzin porannych mogli świętować wszyscy bez strachu, że ktoś się zacznie bić lub inną agresję okazywać.

Ja tez tam byłam.... i kilka zdjęć zamieszczam.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_4071.jpg (45,0 KB, 108 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_4074.jpg (42,2 KB, 99 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_4080.jpg (57,8 KB, 112 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_4083.jpg (62,8 KB, 91 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_4091.jpg (56,5 KB, 81 załadowań)

55 kg
Stary 2008-12-11, 14:29   #296
Nesca77
Raczkowanie

Talking Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,

Dzieki Evo!

Juz nie moge sie doczekac, jeszcze tylko tydzien i jestem z moim mezem!

Czy moglabys mi polecic jakas restauracyjke w AD, koniecznie nad woda, gdzie mozna zjesc lekki lunch, typu salatki lub owoce morza i gdzie mozna wgapaic sie w blekit nieba i zatoki?
Cena nie gra roli

Dzieki!
Pozdrawiam upalnie z Down Under
Stary 2008-12-11, 14:59   #297
Eva ID

GG do Eva ID

Cytat:
Dzieki Evo!

Juz nie moge sie doczekac, jeszcze tylko tydzien i jestem z moim mezem!

Czy moglabys mi polecic jakas restauracyjke w AD, koniecznie nad woda, gdzie mozna zjesc lekki lunch, typu salatki lub owoce morza i gdzie mozna wgapaic sie w blekit nieba i zatoki?
Cena nie gra roli

Dzieki!
Pozdrawiam upalnie z Down Under
Tak na szybko.... to przyszedł mi do głowy Hotel Shangri-La... jedno z moich ulubionych miejsc, a tam wspaniała chińska (z prawej) i tajska (z lewej) restauracji..... ale Havana Cafe koło Marina Mall też jest sympatyczna, i jeszcze Al Bateen Area, nie pamiętam nazwy tej Restauracji w porcie jachtowym, ale też jest super.

Ja czasem zamawiam na Fish Market (Mina) dobre świeże owoce morza, po ok. godzinie wracam i odbieram
, uczta królewska.

Najbardziej słynną Restauracją typu Seafood w Abu Dhabi, jest FINZ w Beach Rotana Hotel, posiłek dla dwojga z lampką house wine to ok. 500 AED, czyli średnia cena, warto, polecam, wszystko jest nawet bardziej niż smaczne.

Jest jeszcze Restauracja SAYAD w Emirate Palce, tam polecam camembert z truflami, mało do jedzenia dają, ale smacznie, koszt, to ok. 1000 AED
.

A co można robić gdy jest cały dzień wolny ? Można pojechać do Omanu !

Po drodze wstąpić do Hatta Fort Hotel na wspaniały lunch, a potem pojeździć po górskich drogach i Wedach Omanu.

Wracając do Abu Dhabi, można kupić prześliczne lokalne latarenki i inne wyroby z gliny, ja kupiłam sobie właśnie taką wysokości ok. 75 cm, do środka wkłada się zapaloną świecę.... i atmosfera zapewniona
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_4128a.jpg (80,0 KB, 74 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_4165a.jpg (72,0 KB, 47 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_4225a.jpg (54,9 KB, 34 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_4215a.jpg (45,4 KB, 38 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_7673.jpg (71,3 KB, 67 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_7674.jpg (78,5 KB, 50 załadowań)

55 kg

Edytowane przez Eva ID
Czas edycji: 2008-12-12 o 13:24
Stary 2008-12-15, 19:04   #298
JoannaBarbara32
Przyczajenie

Kilka szczegolow dotyczacych Emiratow Arabskich i praw kobiet:
- mozna tu przyjechac jako osoba samotna lub z mezem, zwiazki nieformalne sa niedopuszczalne, tzn. nie uznane prawnie sa konkubinaty.
- kobiata moze zajsc w ciaze JEDYNIE jako mezatka - stwierdzenie ciazy u kobiety samotnej bez wzgledu na jej wiek i pochodzenie tzn. tez europejka, powoduje zawiadomienie Policji a w konsekwencji areszt i w najlepszym przypadku deportacje, gorszy scenariusz to porod w wiezieniu i dopiero po odsiedzeniu wyroku deportacja.
- kazdy zwiazek nieformalny nalezy ukrywac
- obowiazuje prawo Szariatu, czyli prawo muzulmanskie, kobieta zawsze do kogos nalezy, jest to maz lub ojciec lub brat albo syn, ona nie ma PRAWIE ZADNYCH praw

Eva ID, to jest jakas masakra, czytam twoj wpis i nie wierze! Jestem architektką i własnie planuję pracę w Dubaju a raczej planujemy z moim chlopakiem...Co to znaczy ukrywac związki nieformalne??? Czy to znaczy ze nie możemy razem zamieszkac??? Jakie grożą kary? Na stronie Ambasady Polskiej w Abu Dabi znalazłam tekst, że związki takie będą karane z całą surowością, czyli jak? Obetną mi głowę?
Brak mi słów!
Proszę o komentarze. Czy naprawdę nie znacie żadnych niemałżenskich par, żyjących razem w Emiratach?

Pozdrawaim, Joanna !
JoannaBarbara32 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-16, 08:41   #299
Eva ID

GG do Eva ID

Cytat:
Napisane przez JoannaBarbara32 Pokaż wiadomość
Eva ID, to jest jakas masakra, czytam twoj wpis i nie wierze! Jestem architektką i własnie planuję pracę w Dubaju a raczej planujemy z moim chlopakiem...Co to znaczy ukrywac związki nieformalne??? Czy to znaczy ze nie możemy razem zamieszkac??? Jakie grożą kary? Na stronie Ambasady Polskiej w Abu Dabi znalazłam tekst, że związki takie będą karane z całą surowością, czyli jak? Obetną mi głowę?
Brak mi słów!
Proszę o komentarze. Czy naprawdę nie znacie żadnych niemałżenskich par, żyjących razem w Emiratach?

Pozdrawaim, Joanna !

Witaj Joanno.

W krajach Zatoki Perskiej, w ktorych religia jest islam, obowiazuje rowniez Prawo Shariat, tak tez jest i w Emiratach Arabskich.

Oczywiscie, w kazdym z tych krajow Prawo to jest troche inaczej interpretowane, najlagodnijsza forme, przybiera wlasnie w Emiratach, a najostrzejsza w Arabii Saudyjskiej.

Przyjezdzasz do Dubaju, do pracy, jesli nie masz meza, to uznawana jestes jako osoba samotna.
Jezeli i Twoj partner przyjezdza tutaj, to i on, jako nie posiadajacy zony, uznany bedzie jako osoba samotna.

Co sie z tym wiaze? Nie otrzymacie wspolnego mieszkania od Pracodawcy, chyba, ze sami sobie takie wynajmiecie.

Dubaj jest Emiratem najlagodniejszym z wszystkich siedmiu, wiec moze Wam sie to udac i wszystko bedzie dobrze, ale na przyklad w sasiedniej Sharjah, gdzie wynajem mieszkan jest tanszy niz w Dubaju i wiele osob tam mieszka, zdarzaja sie kontrole i wtedy "z cala surowoscia" karane sa nielegalne zwiazki.
Nie znaczy to, ze takich nielegalnych zwiazkow nie ma w Emiratach, ale jak sama nazwa wskazuje, sa one nielegalne, wiec wystarczy donos sasiada na Policje, aby miec bardzo powazne klopoty.

Jak wygladaja te klopoty? Nikomu nie zycze sie przekonywac.
Oboje partnerzy, ktorzy nie maja zaswiadczenia, ze sa malzenstwem, zawozeni sa na Policje, a tam po przesluchaniu, preces, czesto chlosta, kara pieniezna, w niektorych przypadkach wiezienie, ale napewno deportacja, nie ma znaczenia wyznawana religia i kraj pochodzenia.

Sadze, ze bezpieczniej dla Was zawrzec w Polsce przynajmniej slub cywilny, bedzie Wam tutaj latwiej, a w przypadku ciazy, zdecydownie bezpieczniej dla Ciebie.

ps. Przepraszam, ale na tym komputerze nie mam polskich fontow.

55 kg
Stary 2008-12-16, 14:00   #300
JoannaBarbara32
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Eva ID Pokaż wiadomość
Witaj Joanno.

W krajach Zatoki Perskiej, w ktorych religia jest islam, obowiazuje rowniez Prawo Shariat, tak tez jest i w Emiratach Arabskich.

Oczywiscie, w kazdym z tych krajow Prawo to jest troche inaczej interpretowane, najlagodnijsza forme, przybiera wlasnie w Emiratach, a najostrzejsza w Arabii Saudyjskiej.

Przyjezdzasz do Dubaju, do pracy, jesli nie masz meza, to uznawana jestes jako osoba samotna.
Jezeli i Twoj partner przyjezdza tutaj, to i on, jako nie posiadajacy zony, uznany bedzie jako osoba samotna.

Co sie z tym wiaze? Nie otrzymacie wspolnego mieszkania od Pracodawcy, chyba, ze sami sobie takie wynajmiecie.

Dubaj jest Emiratem najlagodniejszym z wszystkich siedmiu, wiec moze Wam sie to udac i wszystko bedzie dobrze, ale na przyklad w sasiedniej Sharjah, gdzie wynajem mieszkan jest tanszy niz w Dubaju i wiele osob tam mieszka, zdarzaja sie kontrole i wtedy "z cala surowoscia" karane sa nielegalne zwiazki.
Nie znaczy to, ze takich nielegalnych zwiazkow nie ma w Emiratach, ale jak sama nazwa wskazuje, sa one nielegalne, wiec wystarczy donos sasiada na Policje, aby miec bardzo powazne klopoty.

Jak wygladaja te klopoty? Nikomu nie zycze sie przekonywac.
Oboje partnerzy, ktorzy nie maja zaswiadczenia, ze sa malzenstwem, zawozeni sa na Policje, a tam po przesluchaniu, preces, czesto chlosta, kara pieniezna, w niektorych przypadkach wiezienie, ale napewno deportacja, nie ma znaczenia wyznawana religia i kraj pochodzenia.

Sadze, ze bezpieczniej dla Was zawrzec w Polsce przynajmniej slub cywilny, bedzie Wam tutaj latwiej, a w przypadku ciazy, zdecydownie bezpieczniej dla Ciebie.

ps. Przepraszam, ale na tym komputerze nie mam polskich fontow.

Dziękuję bardzo za tą wyczerpującą odpowiedź. Chcę jeszcze zadzwonic do Polskiej Ambasady, zobaczymy co oni na to, może są jakieś sposoby/kruczki, żeby się chronic. To co piszesz jest jedocześnie przerażające, wkurzające do granic ale też bardzo ciekawe... Przewraca w każdy razie do góry nogami wizję Dubaju jako wspaniałej multikulturowej mertopoli. Nie ma mowy o swobodnym, twórczym mieszaniu się kultur jeśli ogranicza się wolnośc poglądów. Chociaż może wypada uszanowac miejscowe zasady...może...tylko z drugiej strony jak daleko możemy sie posunąc akceptując innych. Gdzie jest granica? Czy gdyby mieli w prawie/religii rytualne mordowanie niemowląt też bylibyśmy skłonni to zaakceptowac? Mnie, zapis o tym, że kobieta zawsze do kogoś w Szarijacie NALEŻY bulwersuje tak samo jak rzeczone, hipotetyczne niemowlęta.
Tak czy inaczej nie jestm mężatką bo nie chcę, chcę byc wolna więc raczej się do Dubaju, do pracy nie wybiorę, chyba że przyjadę walczyc o prawa kobiet, na co, po tycz wszytkich rewelacjach, na prawdę mam ochotę.
Pozdrawiam Was wszystkie, dziewczyny. Chętnie dowiem się jakie macie opinie i jak wam się żyje.
Pa!
JoannaBarbara32 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Emigrantki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości