|
Notka |
|
Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#271 |
Konto usunięte
|
Dot.: SZUKAM - książka z maturą? w tytule, ze szkołą
Nie, to nie to
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#272 |
Raczkowanie
|
Motyw czarownicy w kulturze
Poszukuje wszelkich informacji o motywie czarownicy w kulturze
![]()
![]() |
#273 |
Zadomowienie
|
Dot.: Motyw czarownicy w kulturze
Nic lepszego ponad "Równoumagicznienie" Terry'ego Pratchett'a nie przychodzi mi do głowy.
Czarownica daje nauki dziewczynce, która chce zostać magiem (zawód zarejestrowany dla męzczyzn). Wyć ze smiechu można. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#274 |
Konto usunięte
|
http://rodman.most.org.pl/J.T.Babel8.htm
- nie wiem co polecam, nie czytałam ![]() Makbet " ... Stoją dookoła wody, jak czarownic kupa grzejąca się nad kotłem w którym ważą trupa. " opis puszczy, Pan Tadeusz
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#275 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#276 |
Raczkowanie
|
Polecam "Czarownice" Eriki Jong.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#277 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Inna sprawa, ze wbrew obiegowej opinii, procesy o czary nie dotyczyly tylko kobiet (choc kobiet w znaczacej wiekszosci).
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#278 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
dodam jeszcze, że odnośnie palenia na stosie za herezje itd - to faktycznie- zaledwie 5% procesów kończyło się wytokiem skazującym (spalenia na stosie)- Wracając do głównego tematu: Czarodziejka z Księżyca bajki dla dzieci ( bracia Grimm, Charle Perrault, Andersen) Arabella ![]() legendy i podania (o babaie Jadze itp.) Kajko i Kokosz Czarownica z Portobello trochę chaotycznie, ale to takie luźne skojarzenia ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#279 |
Konto usunięte
|
wiedźma.com.pl - Ewa Białołęcka
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#280 |
Raczkowanie
|
Jeżeli czary to jeśli o mnie chodzi to tylko praktyka
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#281 |
Wtajemniczenie
|
Motyw ludzi chorych
Witam
![]() Jak nietrudno się domyślić zakładam ten wątek ze względu na zbliżającą się maturę ustną z języka polskiego, może Wizażanki będa mogły mi polecic jakąś literaturę i filmy. Generalnie szukam książek i innych tekstów kultury, w którym przedstawiona byłaby sylwetka chorego, myślałam, aby ten temat opracować na kilka sposobów, ale ciężko mi się zdecydować, więc zanim wybiorę któryś z moich pomysłów musiałabym jeszcze trochę poczytac ![]() jak na razie myślałam o: - Oskarze i pani Róży (beztroska dziecka, które nie zdaje sobie sprawy z choroby) - film Szkoła Uczuć (pozostanie wiernym swoim zasadom i dalsze dażenie do celu) - 'Pamiętnik' (film- końcówka, miłość pomimo choroby) - 'Toksyna' Robina Cooka (desperacja ojca, działanie wbrew prawu by pomóc chorej córce) - Dżuma, ale to już w ostateczności, nie podobała mi się ![]() Polecono mi oprócz tego "Ćwiczenia z utraty' Agaty Tuszyńskiej, jestem na etapie polowanie na tę książkę. Jakiekolwiek sugestie mile widziane, pozycje w których znajdę motyw ludzi chorych również, bo na chwilę obezną nic więcej nie przychodzi mi do głowy ![]()
![]() |
#282 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Motyw ludzi chorych
Jodi Picoult "Bez mojej zgody"
Stephen King "Misery" póki co tyle przychodzi mi do głowy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#283 |
Wtajemniczenie
|
Dzięki, zaraz przejrzę
![]() jeszcze do głowy przyszła mi teraz 'Kamizelka' Prusa. ech, przecież czytałam, myślenie nie boli ![]()
![]() |
#284 |
Zadomowienie
|
Mi przychodzi do głowy przede wszystkim "Oddział chorych na raka" Sołżenicyna, "Śmierć Iwana Iljicza" Tołstoja. Motyw choroby (akurat we wszystkich wypadkach śmiertelnej) pojawia sie również w "Oksanie" Odojewskiego, słynnym ostatnio "Skafandrze i motylu" Bauby'ego, "Czasami wołam w niebo" Tamary Zwierzyńskiej-Matzke, "Pozytywnych" M Millera
A choroba psychiczna też może być? bo jeśli tak, to mogę podać z 5-10 tytułów (głównie książek, filmy to już nie moja specjalność ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#285 |
Wtajemniczenie
|
Jasne, wszelkie sugestie mile widziane, bo jak na razie nie moge się w ogóle zdecydować jak opracować ten temat, pomysłów mam zbyt wiele:reakcje bliskich i ich pomoc w walce z chorobą, współodczuwanie, postrzeganie przez innych, czy choroba może przeszkodzić w miłości, porównanie odbioru choroby przez dzieci i dorosłych, bycie chorym z miłości.
Bardzo Wam dziękuję i czekam na dalsze propozycje ![]()
![]() |
#286 |
Zadomowienie
|
ok, to z chorób psychicznych przychodzi mi na myśl głównie:
"Kuracja" - J. Grębski "Dziwny przypadek psa nocna porą" - M. Hadon cykl o Ellingu - I. Ambjornsen "Pamiętnik wariata" - M. Gogol "Dama pikowa" Puszkina "Dziennik" W. Niżyński "Obrona Łużyna" V. Nabokov "Godzina kota" - P.O.Enquist "Mężczyzna, który pomylił swoją zonę z kapeluszem" - O. Sacks "Noc Walpurgii czyli kroki komandora" - W. Jerofiejew |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#287 |
Zakorzenienie
|
Sprawa osobista (Ōe Kenzaburō) - bohaterowi rodzi sie chore dziecko, ktore nigdy nie bedzie w pelni sprawne, cala ksiazka jest o jego zmaganiach z tym
Osaczony (Popescu Petru) - zmaganie sie glownego bohatera ze smiertelna choroba
................. Edytowane przez syntagma Czas edycji: 2008-10-11 o 21:53 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#288 |
Konto usunięte
|
Milion możliwości, autorki nie pamiętam, o kobiecie chorej na stwardnienie rozsiane.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#289 |
Zadomowienie
|
Ja polecam:
- oczywiście że "Oskar i Pani Róża" ![]() - "Stan szoku" - Paul Moreira "...Te dramatyczne chwile sprawiają, że wraca myślami do kojących wspomnień o rodzinie, analizuje współczesny świat i zastanawia się nad istnieniem Boga" - "Kim byłeś? Requiem dla dziecka" - Gro Rosth - film "Dowcip"- obraz psychologiczny kobiety chorej na raka jajnika, niestety nie pamiętam reżysera. Film ten polecano nam na wykładach z psychoonkologii, niestety nie udało mi się zdobyć tego filmu ![]() MOże któraś z Was dziewuszki ma , albo podpowie gdzie szukać tego filmu- będę bardzo wdzięczna ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#290 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Źródła, publikacje, tytuły - szukam (wątek zbiorczy)
Jeszcze raz wszystkim bardzo dziękuję, z sugestii na pewno skorzystam, teraz siup do biblioteki
![]()
![]() |
#291 |
Zakorzenienie
|
ja bym naprawde zrezygnowala z Oskara i pani Rozy...
![]() |
#292 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Z Sójki Zielińskiej- Historia Prawa- cyt.: Pierwszą zapowiedzią prześladowań czarownic było wydanie w 1487 r. w Kolonii przez 2 inkwizytorów Sprengera i Kramera- młot na czarownice- prześladowanie rozpoczęło się w państwach niemieckich a stamtąd rozprzestrzeniało się w różnych krajach protestanckich i katolickich Europy. Itp itd - dalej : Specjalny tryb postępowania inkwizycyjnego wykształcił się w procesach o czary - postępowanie to różniło się tylko tym że było uproszczone, do wyroku skazującego wystarczyły tylko dowody domniemane. Zanegujesz książkę akademicką? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#293 |
Wtajemniczenie
|
Dlaczego? Że niby zbyt popularne?
![]()
![]() |
#294 |
Zakorzenienie
|
współczesna książka do prezentacji maturalnej.
poszukuję współczesnej książki do prezentacji maturalnej, której temat brzmi "Miłość przyczyną upadku bohaterów nie tylko romantycznych."
Prezentację będę pisać na podstawie Cierpień Młodego Wertera, IV części Dziadów i właśnie chciałam coś świeżego dodać :P Znacie może jakieś książki, w których jest taki wątek?
![]() |
#295 | |
Rozeznanie
|
Dot.: współczesna książka do prezentacji maturalnej.
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#296 |
Rozeznanie
|
polski !!
hej. zapewne nie w tym dziale umieszcze moje pytanie , ale nie mam pojecia gdzie iczy wogole moge pytac o jezyk polski na wizazu
![]() Pilnie potrzebuje tresci artykułu ktory napisał Tadeusz Boy Żelinski -'plotka o weselu' S.Wyspiańskiego. prosze o materiały ,, jak ktoś cos znajdzie to na email-a. podam w prywatnych. zgóry dziekuje.
'Bo...życie jest chwilą wieczności' _________________________ __________ https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=362866 <--- CIUCHY WYMIANA https://wizaz.pl/forum/showthread.php?p=13986827 #post13986827 SZUKAM |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#297 | |
ForceIsStrongInThisOne...
|
Dot.: polski !!
Cytat:
http://www.sciaga.pl/tekst/44619-45-...ch_pierwowzory http://nauka.katalogi.pl/Co_ta_za_ut...!!-t15934.html http://www.bryk.pl/teksty/liceum/j%C..._chochole.html http://streszczenia247.info/streszcz...mlodej-polski/
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#298 |
Rozeznanie
|
Dot.: polski !!
Eva ID wszystko sie przyda-dziekuje
![]()
'Bo...życie jest chwilą wieczności' _________________________ __________ https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=362866 <--- CIUCHY WYMIANA https://wizaz.pl/forum/showthread.php?p=13986827 #post13986827 SZUKAM |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#299 |
Zakorzenienie
|
zgadzam sie z kasienka, wybralabym jeden utwor romantyczny i kilka wspolczesnych. moim zdaniem trzy utwory to stanowczo za malo, to w koncu prezentacja maturalna - egzamin dojrzalosci, wypadaloby sie troche wykazac...no, ale to tylko moje zdanie
![]()
![]() |
#300 |
Zakorzenienie
|
moja nauczycielka języka polskiego twierdzi, że trzy utwory wystarczą. poza tym, ok, fajnie, kilka utworów współczesnych, ale może jakieś propozycje?
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:38.