![]() |
#271 |
Rozeznanie
|
Dot.: Mikołajkowe dzieciaczki 2007
Szperr właśnie wczoraj czytałam,że świadomy uśmiech to w 2 miesiącu. Moja Emilcia usmiecha sie tak słodko we śnie i jak się obudzi to też.. ale to niestety nie są uśmiechy "świadome" do Mamusi
![]()
#272 |
Zakorzenienie
|
Medusia ja karmię małego bebilonem 1
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#273 |
Konto usunięte
|
kuseczko ja jestem leniuchem i daje malemu gotowe mleczko w kartoniku, jest 250 ml, starcza na 2 razy, to jest SMA gold....
Oczywiscie polozna olalam sikiem prostym, nie mam zamiaru byc niewolnica wlasnego dziecka i jak chce sie wyspac lub gdzies wyjsc wtedy Tz karmi malego butelka... ![]() Dodam, ze rowniez nie mialam problemow z przystawieniem, moja decyzja jest egoistyczna, ale wychodze z zalozenia, ze lepsza jest butla i szczesliwa i wypoczeta mama , a nie tylko piers i zmeczona, rozgoryczona mama... ![]() I dziewczyny najwazniejsze: pozwolcie Tz pomagac przy dziecku, to co, ze pieluche zakalda 20 minut, a jak ja w koncu zalozy, to odwrotnie ![]() ![]() Edytowane przez 6d4d53ed507eeb0815dd3e883934f7df1af843d7 Czas edycji: 2007-11-27 o 20:54 |
![]() ![]() |
![]() |
#274 |
Raczkowanie
|
my dzis bylismy u lekarza po witaminki!kubus juz wazy 3600
![]() a to nowe zdjecie kubusia ![]() miłej nocki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#275 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Ja miałam to samo na początku, że mała chciała ciągle jeść, jak się okazało zapewniała sobie większą produkcję mleka, a po dwóch dniach wszystko wróciło do normy. I absolutnie nie wolno Ci się czuć jak wyrodną matką (choć przyznam szczerze sama mam wyrzuty sumienia ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
[1=6d4d53ed507eeb0815dd3e8 83934f7df1af843d7;5896867] Oczywiscie polozna olalam sikiem prostym[/quote] Lea, gdzie nie wejdę, to ryję z Twoich tekstów ![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#276 |
Zakorzenienie
|
Eeee.. tak myslalam, ze ktos mi powie, ze od ok. 2 miesiecy..
![]() A Hanka odpowiada usmiechem na zaczepki, na piosenke z zabawki, na gadanie do niej, az sie jej cala buzia cieszy i oczy! Nie zachowuje sie tak bez wyraznego powodu. To co, to nie jest swiadomy usmiech? Jeden z takich radosniejszych usmiechow z wanny z zeszlego tygodnia (wiec miala 2,5tyg) mam nawet nagrany.. szkoda, ze nie da sie tu wrzucic filmiku ![]()
#277 |
Rozeznanie
|
No to teraz i ja napisze o swoich problemach i obawach
![]() Jak prawie kada z nas mam problem z karmieniem piersia. Na poczatku maly nie umial zassac, jak juz sie nauczyl to w nocy jest strasznie nerwowy i bardzo ciezko go przystawic do cycka ![]() Jak juz zacznie krzyczec to czasem cciezko go uspokoic no i moja mama powiedziala aby kupic smoczek. Ja nie chcialam mu dawacale chyba teraz nie widze wyjscia-szczegolnie w nocy. Cz wy podajecie smoczki??Czy to zdrowe??? Nastepny nasz problem to spanie w lozeczku. W ciagu dnia Nathaniel spi w koszyku ale w nocy to jaksie go polozy do lozeczka to tylko pare minut jest spokoju i wrzask ![]() Dobrze mu sie spi na naszym lozku no i nie mamy wyjscia-maly spi w nocy z nami, chociaz bardzo tego nie chcemy ![]() Obawiamsie, ze szybko przyzwyczai sie do wszystkiego i bedzie potem problem ![]() Czy sa jakies sposoby nauczenia dziecka spac w lozeczku???? Juz nie wiemy co robic z mezem aby nie przyzwyczajac malego do wszystkiego co bedzie pozniej dla nas zle jak np, noszenie i kolysanie na rekach (co tez sie zdaza a tego nie chcemy ) ![]() Jak z tym wszystkim walczyc??? A moze nie powinnam sie tak wszyskim przejmowac, przeciez Nathaniel ma dopiero 4dni ![]()
#278 |
Zadomowienie
|
Jak widać, nie śpię. Nawet się jeszcze nie położyłam, siedziałam z Jasiem i dopiero zasnął. Ja rozumiem, że miesięczne dzieci mają okresy czuwania dłuższe, ale ja mam wrażenie,że Jaś więcej nie śpi niż śpi!To normalne??
bubbel u mnie na początku było to samo-w dzień Jasiek spał smacznie w koszyczku a w nocy był krzyk ale wystarczyło, że wzięłam go do łóżka i położyłam się blisko niego- spał jak suseł.Co do kołysania i noszenia na rękach, wiesz...Ja myślę, że dla dziecka to jest przecież nowa sytuacja, bardzo potrzebuje bliskości i czułości.Natomiast gdy leży obok was, czuje wasz zapach i wie, ze mama jest blisko. Troche Jaś spał z nami w łóżku, ale gdzieś po tygodniu potrafił już sam zasnąć nocą w koszyczku. Dajcie Nathanielowi czas-dzidziuś musi się oswoić troszkę i wy musicie mu w tym pomóc. Jaśka nosiłam i kołysałam na rękach właśnie przez ten miesiąc-od wczoraj kładę go na leżaczku i zależy jak mu się podoba-albo go bujam nogą albo włączam wibracje.Uspokaja się szybciutko i zazwyczaj zasypia na nim i wtedy przenoszę go do koszyczka.Smoczka też daję-nie dawałam pierwszemu dziecku i przeżywałam skaranie boskie ![]() szperr Jaśko też kilka razy się uśmiechnął ale to nie był świadomy uśmiech. U Ciebie jednak sytuacja wygląda tak, jakby Hania naprawdę reagowała na wasze zaczepki. Szczerze mówiąc sama nie wiem, może to zależy od dziecka??Jedne szybciej się uśmiechają, drugie wolniej? ![]() Idę pod prysznic i spać. Jestem WYPOMPOWANA ![]()
#279 |
Raczkowanie
|
Droga Bubble,masz slicznego synka i jestes wspaniala Mama.
Twoj niepokoj i obawy sa udzialem wiekszosci nowoupieczonych mam.Napewno jestes wymeczona i "nieswoja" na skutek przestrojenia hormonalnego zaraz po porodzie.ALE TO MINIE!!uszy do gory.wrzuc na luz,pamietaj emocje mamy udzielaja sie malenstwu. Zeby zrozumiec,co czuje Twoj synus, sprobuj sobie przez chwile wyobrazic,ze mieszkasz przez9 miesiecy w cieplukim brzuszku i nagle ladujesz w nowym nieznanym miejscu.dla dziecka okras noworodkowy to taki stan przejsciowy,cos jak nadprogramowy miesiac ciazy.nie jest on zdolny do samodzielnego istnienia,wszystko czego potrzebuje musi miec dostarczane przez doroslych.potrzebuje karmienia,przewijania ale chyba najbardziej potrzebuje Twojej bliskosci.i jak potrafi upomina sie o nia.w tym nowym,obcym swiecie Ty jestes czyms jedynym mu znanym i bezpiecznym.zna twoj glos,bicie serca i twoj zapach i do tego caly czas teskni i dazy.dlatego pozwol mu byc blisko,aby mogl poradzic sobie z adaptowaniem sie do nowego swiata w swoim tempie.nie boj sie ze sie uzalezni.kazdy wiek ma swoje prawa.teraz maly potrzebuje bliskosci.Z czasem bedzie potrzebowal jej coraz mniej(przynajmniej w tak doslownej formie).Jesli pozwolisz mu stworzyc bezpieczny rodzaj przywiazania,z czasem sam ruszy bez leku na poznawanie swiata.To,co tak naprawde rodzi uzaleznienia,to sfrustrowane potrzeby...ktorych zaspokojenia szuka sie potem cale zycie,w miejscach gdzie ich znalezc nie mozna..Milosci i czulosci raczej nie sposob przedawkowac ![]() Pamietaj tez,ze taki noworodek nie ma naszej wiedzy o swiecie i doroslego umyslu.Dla niego istniejesz tylko o ile jestes w poblizu.Kiedy jest sam w lozeczku odczuwa lek jak gdyby byl sam samiutki na swiecie. konczac, zycze Wam duzo zdrowka i wielu radosnych chwil razem. ![]() Edytowane przez babethka Czas edycji: 2007-11-28 o 05:11 |
![]() ![]() |
![]() |
#280 |
Rozeznanie
|
bebethka to co napisalas dotarlo do mnie doslownie
![]() Napisalas to w taki sposob ze poplakalam sie jak bobr ![]() Teraz jeszcze latwiej jest mi sie rozczulic niz w czasie ciazy ![]()
#281 |
Konto usunięte
|
bubbelku my nosilismy, bujalismy, cudowalismy z naszym bablem do 5 tygodnia, potem zaczelismy wprowadzac rutyne, w dzien jak juz widzialam, ze Oli jest ewidentenie zmeczony, ziewa, trze lapkami oczy to siup do lozeczka, zwykle zasypia od razu lub po 5-10 minutach, gaworzy sobie, jak zaplacze, to wchodze, glaszcze go po glowce, policzku, podam smoka, czasami tak interweniowalam po 8-10 razy, teraz 1-2 czasem w ogole
![]() ![]() Co do smoczka: tez bylam przeciwniczka, ale stwierdzilam, ze tak malutkie dzieci maja ogromny odruch ssania, nalezy im sie ten smoczek, potem mozna odzwyczajac ![]() A w ogole to za chwilke bedziesz juz wiedziala co i jak, teraz jest najmniej przyjemny okres strachu i niepewnosci, poznajecie sie dopiero z waszym malenstwem, ale juz za chwilke bedzie wszystko ok ![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#282 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() to co przezywasz teraz to tzw "baby blues",spowodowany naglym spadkiem hormonow po porodzie,ogolnym przemeczeniem i przedawkowaniem rzeczywistosci ![]() ![]() ![]() 3maj sie dzielnie,sle duzo pozytywnych fluidow z mroznego krakowa. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#283 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moja mała przez pierwszy tydzień była karmiona z butelki (moim mlekiem), ciągle w buzi miała smoczek i po tygodniu normalnie zaczęła ssać pierś. Gdyby nie smoczek to musiałabym ją mieć przy cycku przez 12h na dobę. Cytat:
U tak małego dziecka jest tylko tu i teraz. Dziecko trzeba brać na ręce, wtedy dobrze postępuje jego rozwój psychiczny. Ja omal nie przegięłam w drugą stronę. Przez pierwsze 1,5 miesiąca Ola wcale nie była lulana na rękach, jak to dziecko dramatycznie potrzebowało przytulania, podczas karmienia wtulała się we mnie. Dopiero po 6tyg. zorientowałam się jaką krzywdę robię własnemu dziecku. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#284 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny bardzo wam dziekuje, naprawde czuje sie duzo lepiej po waszych radach
![]() Wiem,ze to ciezki okres dla nas wszystkich ale trzeba sobie jakos radzic ![]() Zrobilam sie jeszcze bardziej wrazliwa niz zwykle, rozczulam sie bardzo szybko a jak juz wspomnialam nad waszymi postami ryczalam jak bobr ![]() No i dzisiaj w koncu mam normalny pokarm. Cycki zrobily sie bardzo twarde. Boje sie ze bede miec problem z przystawieniem syna do prawej piersi. W nocy i dzisiaj nad ranem nie chcial chwycic sutka(a nie mam duzych i to mnie martwi) Jak zmienlam na lewa to bez problemu, possal 5 minut zasnal, wypuscil go i dalej spal. Teraz tez probowalam go przzystawiac do prawej piersi i nie chcial. Krzyczal, krzywil sie itp no i zasnal. Moze poprostu nie byl glodny dlatego sie tak zachowuje ![]()
#285 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak się zastanawiam nad smoczkiem... a może fakt, że mój synek w ogóle nie chce ssać smoka wiąże się z tym, że dany smoczek mu poprostu nie odpowiada? Mamy smoczek aventu, ale może powinnam zmienić na jakiś inny, miała któraś z Was podobny przypadek, że zmiana smoczka pomogła?
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#286 |
Zadomowienie
|
misia-dzisiaj pisalam o tym w watku Jesiennych Mam
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#287 |
Zadomowienie
|
A ja znowu u was, "gościnnie"
Wpadłam w poszukiwaniu jakiś nowych zdjęć tych waszych słodziaczków. Aniołek Kubuś jest śliczny, jak taki mały krasnal wygląda!!!! A ja kiedy w końcu?????? ![]()
#288 |
Zadomowienie
|
Jaś także lubi Tomee Tipee
![]() A co pełnych piersi i karmienia- najlepiej spróbować wtedy metodą spod pachy.Ja tak robiłam i było małemu łatwiej.
#289 |
Zakorzenienie
|
Bubbelku,Poissonivy,Bebet hka-spadłyście mi z nieba dzisiaj z tą dyskusją
![]() my od wczoraj jesteśmy w domku,wiec sie meldujemy na odchowalnie ![]() spróbuję nadrobic wasze madre wpisy,ale leze z mala przy cycu i nie wiem kiedy mi się to uda ![]() w kazdym razie od wczoraj mialam jazde i wyrzuty sumienia,ze mala nie chce za długo lezec sama w lozeczku a ja ciagle muszze do niej wstawac ale sama stwoerdzilam a teraz wy mnie utwierdzilyscie w tym ![]() oraz baaaardzo duzo cyca-patrzac na zuze ![]() z karmieniem nie mamy narazie problemow-od pierwszego przystawienia mała ładnie ssie,ale suty to mnie juz mega bola mysle tez ,ze to wielka zasługa szpitala,w ktorym rodzilam i oczywiscie jej obslugi-dla mnie rewelacja,choc przez pierwsza dobe zjadała niewiele dopiero od wczoraj ssie jak wariatka bede czytac i pisac na bierzaco-a porod to chyba na poczekalni w skrocie opisze,bo tutaj to juz chyba bezsensu ale to tez nie dzisiaj mam nadzieje ze przyjmiecie mnie do swiata kupek ![]() zuzek miał 3330 i 56cm jak sie urodzil wczoraj przy wyjsciu 3030g ale mysle,ze szybko nadrobi wrzucam na szybko zdjecia zuzki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#290 |
Zakorzenienie
|
2 z dzisiaj
a kosmitka po wyjsciu ze szpitala ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#291 |
Zadomowienie
|
ann lee Zuzka śliczna, bardzo podobna do mamusi no i jakie długie włoski
![]() bubbel czytałam w Twoim poście na temat epiduralu- jak wyglądały skurcze parte po nim?Bo rozumiem, że przepowiadających nie czułaś ale jak się rodzi kiedy się nie czuje partych ![]()
![]() Edytowane przez Rzabba Czas edycji: 2007-11-28 o 16:34 Powód: post pod postem |
![]() ![]() |
![]() |
#292 |
Rzabbocop
|
Ann obie pięknie wyglądacie
![]() aż sie wzruszyłam ![]() nie mogę sie doczekać kiedy przytulę Zuziolka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#293 |
Zadomowienie
|
Ann śliczniuchna ta twoja kruszynka, cudnie razem wyglądacie!!
A skąd takie czuprynki bujne u tych małych człowieczków???? Wszystkiego dobrego dla Ciebie i Małej ![]()
![]() |
#294 |
Raczkowanie
|
Witam wszystkie Mamusie.Pozwole sobie jeszcze cos skrobnac.nie jestesm,co prawda szczesliwa mikolajaowa mama,ale ubostwiam dzieciaczki.czesto kibicuje,sledzac cudne brzuszki na poczekalni i trafilam tu popodziwic zdjecia waszych babelkow.wszystkie bez wyjatku urocze i rozczulajce!!w temacie piersi,czesto pomaga rozgrzanie piersi pod prysznicem lub pod ciepla pieluszka,rozmasowanie i przystawienie maluszka.w piersiach jest gesta siec kanalikow,ktore lubia sie przytykac,zwlaszcza w pierszych dobach po porodzie pod wplywem gwaltowniego naplywu pokarmu,ktorego niewprawne jeszcze w ssaniu bebe nie jest w stanie usunac.to na co bezwzglednie nalezy uwazac to NAGLE ZMIANY TEMPERATURY.np wyjscie na zimna posadzke po kapieli,albo z wygrzanego lozka.najlepiej nosic skarpetki i kapciuszki.pozwole sobie czasem tutaj zagladac.
pamietajcie:jestescie najlepszymi Mamami jakie wasze maluszki moglyby miec!! buziaki. |
![]() ![]() |
![]() |
#295 |
Zakorzenienie
|
chyba dopadła mnie jakaś depresja poporodowa
![]() ![]()
#296 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I polecam to co napisała Bianka, może smoczek TT przypadnie małemu do gustu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#297 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() No i zaczelam sie martwic duza roznica wieku miedzy mna a moim mezem ![]() Dobrze tyle, ze on mnie bardzo wspiera, ale i tak ![]() Czy ktos wie kiedy taki stan emocjonalny przechodzi ??? Tak jak juz wczesnie pisalam, mam problem z prawa piersia. Nathanil nie chce jej ssac ![]() ![]() Polozna powiedziala zeby nadal probowac go do niej przystawiac, moze zalapie a jak nie chce, to sciagac z tej piersi pokarm i podawac mu butelka. Cale szczescie ssie lewa. No i wydaje mi sie ze malo pokarmu on dostaje. Na cycku wisi tylko przez max 10 minut i zasypia. Probuje go wybudzic ale on wyglada jak zwloki i nic nie pomaga. No i nie wiem czy wystarczajaco dostal pokarmu. Spi jak zabity. No i teraz kwestia sciagania... Jak dlugo mam sciagac pokarm??? Wyprozniac oba cyce do samego konca??? Nie mam pojecia ![]()
![]() |
#298 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zwłoki ![]() Jeżeli chodzi o ściąganie, jak po próbie przystawienia Nathaniel nie wypije z prawej, to ściągaj z tej piersi pokarm do końca, jak będziesz ściągać tylko trochę, to wyhamujesz laktację, bo to będzie znak dla piersi prawej, że nie potrzeba tak dużo pokarmu. Z lewej wcale nie ściągaj, jeżeli z niej synek pije. No i oczywiście odciągnięty pokarm tak jak powiedziała położna dawaj synkowi z butelki (polecam TT, nie zaburzają odruchu ssania piersi). |
|
![]() ![]() |
![]() |
#299 |
Zakorzenienie
|
u mnie jest podobnie, a jakze
![]() A dzis to w ogole noc to jakas porazka - maly sie budzil z wrzaskiem - nie wiedzialam czy chce jesc, czy nie. Stekal okropnie, zanosil sie, prezyl, chyba chcial zrobic kupe. Ale juz sama nie wiem bo on ciagle tak robi (prezy sie i steka). A cyce mialam wyjatkowo przepelnione (pewnie malo sciagal z nich). Kiedy to karmienie przestanie mnie w koncu bolec???? ![]() A moze to dlatego ze generalnie mam plaskie brodawki i maly za kazdym razem musi je wyciagnac - wiec wyszarpuje je ze srodka swoim ssaniem. A ssanie to ma niesamowite - jak mu podaje jakies leki ze strzykawki to wkladam palca do buzi i czuje jak mocno ssa, w konciku ust podaje strzykawke - to maly potrafi wyssac lek ze strzykawki sam, bez naciskania tloczka przeze mnie. |
![]() ![]() |
![]() |
#300 |
Zakorzenienie
|
Witajcie, dziś na szczęście już mi lepiej. Temp spadła i humor się troszkę poprawił. I najważniejsze nie płaczę
![]() Bubbelku ja też płaczę z byle powodu, a chwilami z bezsilności ![]() Jejku taką straszną mam ochotę na karpatkę, kremówkę lub wz ![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:04.