Kobieta to nie walizka... - Strona 10 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-08-26, 12:39   #271
Kaszanna
Raczkowanie

Dot.: Kobieta to nie walizka...

Ja nikomu nie bronię mieć cesarki, ale przestańmy traktować cc jak wybawienie od wszelkiego zła i bólu. Cesarka nie zwalnia od bólu, może nie czujesz porodu ale co jest po tym - o tym już nikt nie wspomina. Jakie było zdziwienie niektórych moich koleżanek, które zdecydowały się na prywatną cesarkę. Nikt o tym nie mówi, tylko o tym jak to sn jest koszmarny, że kobiecie należy się wybór. Ależ jak najbardziej się z tym zgadzam - jak Cię na to stać, jak jesteś po konsultacjach z lekarzami i wiesz co Cię czeka, jak znasz ewentualne komplikacje i rzeczywiście jest to wybór przemyślany, poparty konkretnymi powodami. Bo idea cesarki na życzenie "bo mi się tak podoba" albo"bo poród tak boli a cc to zabieg kosmetyczny" do mnie nie przemawia i tyle.
Kaszanna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-26, 12:42   #272
madzia.a
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)

Cytat:
Napisane przez asiuleczka_kubeczka Pokaż wiadomość
Co do pierwszego akapitu, kiepskie porównanie wyrwanie zęba, a urodzenie najważniejszej istoty w życiu!!!

Cesarka na życzenie, to dla mnie totalny absurd!!! Od zawsze kobiety rodziły naturalnie, cesarka jest poważną operacją, którą należy przeprowadzić wtedy, kiedy jest zagrożenie życia dziecka lub matki. To nie jest rodzaj porodu, tylko operacja!!!

A Twojej koleżance "gratuluję" matczynej troski o życie rodzącego się dziecka. Lepiej by było żeby udusiło się, niż żeby urodziła naturalnie!!! TRAGEDIA!
No, faktycznie, wyrwanie zęba, to nic w porówaniu z porodem, a jednak tutaj można liczyć na znieczulenie, a przy porodzie to nie zawsze.. Powinno być przecież na odwrót.
A słowa typu- od zawsze kobiety rodziły naturalnie- od zawsze zachodziły w ciąże po każdym stosunku, więc po co ci antykoncpecja, od zawsze kobiety miały okres i obchodziły się bez podpasek więc po co ci one? Bo czasy się zmieniają!!!!
Cesarka to jest operacja, jak również rodzaj porodu, czyli przyjści dziecka na świat. Chyba nie zaprzeczysz?
A ostatniego zdania nawet nie skomentuje.
madzia.a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-26, 12:44   #273
Jeanette83
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez YenneferD Pokaż wiadomość
Oczywiście, że się nie mieści. Ale ma związek. Inaczej: jezeli Kobieta boi się porodu i chce mieć cesarkę to według Ciebie nie jest gotowa na macierzyństwo i nie nadaje sie na matkę. I takim osobom powinno się ograniczac dostęp do dóbr medycyny. Tak zrozumiałam to co pisałaś, i cóż, ozwolę się z tym nie zgodzić. Nie ma jednego dobrego określonego wzorca. Jedynie słusznej prawdy. Mam taki jeden z ulubionych cytatów z filmu "The life of David Gale": "There is no truth only perspectives" (w wolnym tłumaczeniu: Nie ma prawdy, są tylko punkty widzenia"). I życie i historia pokazały, że wcale nie wychodzi się najlepiej na narzucaniu ludziom sposobu, w jaki mają żyć...
Tego nie powiedzialam, to nadinterpretacja z Twojej strony - skrytykowalam kobiete nazywajaca swoje dziecko "gownem", nic wiecej. Podobnie krytykuje innych ludzi nazywajacych drugiego czlowieka, doroslego czy nie, pelno- czy niepelnosprawnego, takiej a nie innej plci czy rasy, "gownem". Kilka postow wyzej napisalam ze strach przed porodem jest naturalny...

Co do prawdy - to chyba temat na watek filozoficzny Wedlug mnie prawda jest zawsze jedna, tyle ze nie zawsze wiemy jaka.

madzia.a, moze zaczniesz sie odnosic do sedna watku? Bo na razie wymyslasz coraz to nowe, niedopracaowane argumenty ktore latwo zbic, podajesz nieprawde lub wykazujesz sie sporym brakiem w wiedzy, a po konfrontacji nie reagujesz... To co napisalas o WHO i hipotezie wplywu kosciola katolickiego na CC (dodam tutaj - KK nie jest przeciwnikiem ani zwolennikiem CC), sprawia ze nie jestes zbyt wiarygodna...

Teje, a ktos sprawdza torbe kobiety czy nie ma tam mleka? A jak wezmiesz je ze soba to co? Skonfiskuja? Ja mialam mleko modyfikowane, siostry nie chcialy go uzyc bo powiedzialy ze szpital ma wlasne i musza uzywac tego - ok, ale jesli nie moglabys albo po prostu nie chciala karmic piersia to myslisz ze ktos pozwolilby zeby dziecko zmarlo z glodu? Jak karmienie nie idzie to sie nad tym pracuje albo podaje mieszanke, zalezy od podejscia kobiety - ja bardzo chcialam karmic piersia ale nie wyszlo, i to polozna mi powiedziala "prosze sie tak tym nie przejmowac, w dzisiejszych czasach dzieci nie umieraja z glodu".

Co do urlopu - z tego co wiem to jest to ochrona kobiety w pologu i noworodka przed pozostawieniem go zbyt wczesnie z obca osoba. Ma na celu ochrone pracownika przed zmuszaniem go przez pracodawce do zbyt szybkiego powrotu do pracy. Pierwsze slysze zeby ktos traktowal to jako przymus, tym bardziej ze i tak pierwsze 6 tygodni kobieta powinna sie oszczedzac ze wzgledow zdrowotnych...

Jeanette83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-26, 12:49   #274
Teje
Rozeznanie

Jeanette - tak, ale kobiety wykonuja rozne zawody, maja rozne ambicje - w niektorych sytuacjach urop maciezynski czy nawet wychowawczy to dla nich zadna tragedia, w innych - owszem. I tez mozna by zachecac, zeby go brac, ale zmuszac.

No tak samo z tym mlekiem - owszem, przemycic zawsze mozesz. Tak samo mozesz tak pollegalnie zwolnic sie z urlopu. Czy zalatwic sobie zaswiadczenie o tym, ze cesarka konieczna. Tylko, z eto sa wszytsko mniej lub bardziej nielegalne sposoby. A chodzi o to, zebys nie musiala kombinowac, tylko od razu miala mozliwosc zagwarantowana.
Teje jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-26, 12:58   #275
Jeanette83
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Teje Pokaż wiadomość
Jeanette - tak, ale kobiety wykonuja rozne zawody, maja rozne ambicje - w niektorych sytuacjach urop maciezynski czy nawet wychowawczy to dla nich zadna tragedia, w innych - owszem. I tez mozna by zachecac, zeby go brac, ale zmuszac.

No tak samo z tym mlekiem - owszem, przemycic zawsze mozesz. Tak samo mozesz tak pollegalnie zwolnic sie z urlopu. Czy zalatwic sobie zaswiadczenie o tym, ze cesarka konieczna. Tylko, z eto sa wszytsko mniej lub bardziej nielegalne sposoby. A chodzi o to, zebys nie musiala kombinowac, tylko od razu miala mozliwosc zagwarantowana.
Tylko ze o ile sprawa urlopu jest regulowana przez prawo, o tyle sprawa mleka nie - to juz sa indywidualne ustalenia szpitali. Szpitale z reguly maja wlasne mleko i je podaja, naprawde dziecka nikt nie glodzi - a jesli sie boisz ze bedzie inaczej to mozesz to mleko wziac ze soba, nie chodzi tu o nic "nielegalnego" tylko Twoje ewentualne zabepieczenie sie jesli jest to dla ciebie problem.

Rozumiem ze ktos moze nie chciec urlopu ale obawiam sie ze w sytuacji gdyby nie byl on obowiazkowy dochodziloby do wiekszej ilosci naduzyc niz jest w tej chwili. Poza tym to nie jest zadna specyfika Polski, urlop macierzynski "z ustawy" obowiazuje w wielu Panstwach...

Stary 2008-08-26, 12:58   #276
madzia.a

Bo to jest to dyskusja kilku, bądź kilkunastu osób, a nie dwóch, co oznacza, ze nie musze odpowiadać na każdy post! Ty przecież też nie odpowiadsz na wszystkie moje posty.
Stary 2008-08-26, 13:08   #277
Jeanette83
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez madzia.a Pokaż wiadomość
Bo to jest to dyskusja kilku, bądź kilkunastu osób, a nie dwóch, co oznacza, ze nie musze odpowiadać na każdy post! Ty przecież też nie odpowiadsz na wszystkie moje posty.
Tak sie sklada ze odpowiadam na posty skierowane do mnie, tym bardziej jesli ktos mi zarzuca ze pisze bzdury, a Tobie to zarzuca kilka osob i na to nie reagujesz, co wiecej - tworzysz dalej... Tak sie sklada ze juz kolejny raz wykorzystujesz informacje w dowolnej interpretacji. Piszesz ze porod jest porownywalny do amputacji konczyny pod wzgledem natezenia bolu (choc w artykule jest napisane ze "moze dochodzic" a nie ze jest), porownujesz CC do aborcji pod wzgledem obaw o niewykonywanie ich przez lekarzy (choc jedno do drugiego ma sie jak piernik do wiatraka), nie znasz ksiazki i mimo swojej niewiedzy probujesz ja deprecjonowac "bo autorzy sa z zagranicy", a potem jeszcze mieszasz do sprawy Kosciol w Polsce i laczysz go z WHO... Blagam o troche wiecej rozsadku i sprawdzanie informacji, chociazby via google

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-08-26, 13:18   #278
madzia.a

Cytat:
Napisane przez Jeanette83 Pokaż wiadomość
Tak sie sklada ze odpowiadam na posty skierowane do mnie, tym bardziej jesli ktos mi zarzuca ze pisze bzdury, a Tobie to zarzuca kilka osob i na to nie reagujesz, co wiecej - tworzysz dalej... Tak sie sklada ze Ty juz kolejny raz wykorzystujesz informacje w dowolnej interpretacji. Piszesz ze porod jest porownywalny do amputacji konczyny pod wzgledem natezenia bolu (choc w artykule jest napisane ze "moze dochodzic" a nie ze jest), porownujesz CC do aborcji pod wzgledem obaw o niewykonywanie ich przez lekarzy (choc jedno do drugiego ma sie jak piernik do wiatraka), nie znasz ksiazki i mimo swojej niewiedzy probujesz ja deprecjonowac "bo autorzy sa z zagranicy", a potem jeszcze mieszasz do sprawy Kosciol w Polsce i laczysz go z WHO... Blagam o troche wiecej rozsadku i sprawdzanie informacji, chociazby via google
To, że pisze, że ból porodowy jest porównywalny do amputacji kończyn, to chyba zrozumiałe jest że nie mam tu na myśli porodu który trwa 1,5 godziny i w którym kobieta przeżywa oragzm (bo takie przypadki również się zdażają- ale zaznaczam nie mam tu broń boże na mysli wszystkich porodów).
Uważam, ze sytuacja zakazu ceasrki, poniesie za sobą takie same konsekwencje jak zakaz aborcji.
Czy uważasz, że Kościól nie ma wpływu na polityke? Tego chyba zaprzeczyć się nie da. I wiem, że namawia do porodów naturalnych. I wiem również jakie potrafi kłamliwe rzeczy opowiadać jak np. to, że tabletki antykoncepcyjne powodują wczesną aborcje!
Stary 2008-08-26, 13:19   #279
YenneferD
Zakorzenienie

GG do YenneferD

Jeanette, piszac "filozoficznie" nie odnoszę się do Twojej krytyki koleżanki Teje i jej słownictwa. Odnoszę się do całej dyskusji, do argumentacji Twojej, Wyraka i innych osób, które są za zakazem cesarki na życzenie. A prawda jest tutaj jak najbardziej na miejscu wg mnie, tylko problem jest taki, że każdy ma inną. Ty masz swoją, ja mam swoją I ja po prostu nie chcę, żeby mi prawo/państwo narzucało swoje reguły w wypadku, gdy nikogo nie krzywdzę ani nikomu nie szkodzę, w sprawach które dotyczą mnie i mojego ciała. Jestem za regulacjami prawnymi w sprawach, które tego naprawdę potrzebują. A co do reszty to Państwo jest od tego aby edukować i służyć pomocą, i stać na straży stworzonego prawa. Niestety, u nas to chyba jeszcze utopia...

BTW, zeby nie było, sama jeszcze nie mam dziecka, jak sie na nie zdecyduję, to najprawdopodobniej, o ile lekarz stwierdzi, że nie ma zastrzeżeń, urodzę w sposób naturalny, ale chciałabym ze znieczuleniem Ale nie każda Kobieta musi chcieć tak jak ja.
Czarodziejka zawsze działa. Źle czy dobrze, okaże się później. Ale trzeba działać, śmiało chwytać życie za grzywę. Żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się.

TELEPORT czyli niedzielne zapiski <- Bloguję
YenneferD jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-26, 13:29   #280
Jeanette83
Zakorzenienie

Cytat:
To, że pisze, że ból porodowy jest porównywalny do amputacji kończyn, to chyba zrozumiałe jest że nie mam tu na myśli porodu który trwa 1,5 godziny i w którym kobieta przeżywa oragzm (bo takie przypadki również się zdażają- ale zaznaczam nie mam tu broń boże na mysli wszystkich porodów).
Uważam, ze sytuacja zakazu ceasrki, poniesie za sobą takie same konsekwencje jak zakaz aborcji.
Czy uważasz, że Kościól nie ma wpływu na polityke? Tego chyba zaprzeczyć się nie da. I wiem, że namawia do porodów naturalnych. I wiem również jakie potrafi kłamliwe rzeczy opowiadać jak np. to, że tabletki antykoncepcyjne powodują wczesną aborcje!
Zalamalam sie... Pozwol ze nie bede juz z Toba polemizowac, orgazm w czasie porodu mnie zalatwil...
A co do wczesnoporonnego dzialania tabletek antykoncepcyjnych - choc to kolejny dluuuugi temat - nie wiem skad ta pewnosc ze ta opinia nie jest prawda, slyszalam to juz od wielu lekarzy i Kosciol nie ma tu nic do rzeczy, a moja kuzynka mieszkajaca w Australii ma ostrzezenie o mozliwym wczesnoporonnym dzialaniu tabletek antykoncepcyjnych napisane na dolaczonej do nich ulotce informacyjnej... Poza tym nie tlumaczylabym niewygodnych dla mnie badan miedzynarodowej organizacji, najwiekszego autorytetu w sprawach zdrowia i polityki zdrowowtnej, wplywem Kosciola - to dla mnie taka sama chora teoria spiskowa jak ta, ze rzadza nami Zydzi

Yennefer, rozumiem ze masz inne podejscie do CC i do zakresu ingerencji Panstwa w zycie obywateli, przynajmniej pod tym wzgledem, niz inni w tym watku. Ale to sa kwestie swiatopogladowe i na tej plaszczyznie porozumienia miedzy dwoma roznie myslacymi osobami sie nie znajdzie... Mnie przekonuja opinie WHO i zabrnienie przeprowadzania CC na zyczenie skoro zostalo uznane to za blad w sztuce lekarskiej - podobnie jak uwazam za normalne zabronienie przeprowadzania innych bledow. Tobie to nie przeszkadza, ok, ale chyba sie nie dogadamy... Jedyne co mozemy zrobic to sprowadzic nasza polemike do przedstawienia swoich racji i argumentow zeby inni mogli sobie na ich podstawie wyrobic wlasne zdanie.

Stary 2008-08-26, 13:42   #281
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Nie chciałam się już wypowiadać w tym wątku, bo co miałam do powiedzenia to powiedziałam. Nie mam zamiaru nikogo przekonywać do wyższości cc od pn i odwrotnie, bo nie o tym jest watek.
A ja od początku czytam ten wątek, ale się w nim nie wypowiadałam, bo do przewidzenia było, że nie obędzie się tu bez przepychanek.
Najdziwniejsze jest zaś to, że największą wiedzę na temat porodu mają kobiety, które nigdy nie rodziły

Cytat:
Jest wiele Kobiet, które w czasie porodu wyklinają swojego partnera / męża, z bólu mówią, że już więcej seksu nie będzie etc. I co, też są "kobietami o wysokiej wrażliwości i wysokich lotów"? Znaczy to, że nie szanuja swojego partnera? Nie są prawdziwymi, pełnowartościowymi żonami? Bo powinny zacisnąć zęby i cierpieć w milczeniu?? Chodzące inkubatory...
No tak, ale przecież posiadanie dziecka nie jest obowiązkowe, więc nie rozumiem takiego wyklinania, że zero seksu , zresztą i ta rodząca kobieta miała wówczas parę minut przyjemności z tego seksu, przecież
Fresa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-26, 13:51   #282
YenneferD
Zakorzenienie

GG do YenneferD

Cytat:

Yennefer, rozumiem ze masz inne podejscie do CC i do zakresu ingerencji Panstwa w zycie obywateli, przynajmniej pod tym wzgledem, niz inni w tym watku. Ale to sa kwestie swiatopogladowe i na tej plaszczyznie porozumienia miedzy dwoma roznie myslacymi osobami sie nie znajdzie... Mnie przekonuja opinie WHO i zabrnienie przeprowadzania CC na zyczenie skoro zostalo uznane to za blad w sztuce lekarskiej - podobnie jak uwazam za normalne zabronienie przeprowadzania innych bledow. Tobie to nie przeszkadza, ok, ale chyba sie nie dogadamy... Jedyne co mozemy zrobic to sprowadzic nasza polemike do przedstawienia swoich racji i argumentow zeby inni mogli sobie na ich podstawie wyrobic wlasne zdanie.
Ano nie dogadamy się w tej sprawie, trudno. Po prostu, zakaz cc sprowadzi się wg mnie do stworzenia nowego podziemia, tym razem "cesarkowego". I jak któras z Kobiet będzie chciała to albo zrobi cc nielegalnie (nie wiadomo w jakich warunkach) albo wyjedzie za granicę, choćby miała przez cały okres ciąży ciułać pieniądze na poród. A rząd jak zwykle "umyje ręce"... Dla mnie to nie jest postęp, tylko uwstecznianie się. Ale jak najbardziej rozumiem, że możesz mieć inne podejscie do cc i pn i roli Państwa w życiu Obywatela

Freso, nie rozumiem Twojego postu. Wskaż mi, gdzie uzurpuję sobie pełną wiedzę nt porodu. O ile dobrze pamiętam, to pisałam, że nie wiem, który sposób jest lepszy, sama nie rodziłam, a chcę jedynie wolności wyboru. A co do seksu i przyjemności, to skad wiesz, że miała? Może ja miała, a może nie
Czarodziejka zawsze działa. Źle czy dobrze, okaże się później. Ale trzeba działać, śmiało chwytać życie za grzywę. Żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się.

Stary 2008-08-26, 14:05   #283
Fresa
Zakorzenienie

Yennefer, nie pisałam o Tobie konkretnie, ale o kobietach, które nigdy nie rodziły, a na podstawie ich wypowiedzi można wnioskować, że na temat porodu wiedzą więcej (i wiedza ta najczęsciej pochodzi od znajomej znajome ) nie tylko od kobiet, które przez to przeszły, ale i od niejednego ginekologa-położnika, który w swojej karierze zawodowej niejeden poród odebrał... i to mnie właśnie zadziwia.

Jeśli zaś o temat wątku chodzi, to jeśli kobieta chce sama decydować o formie porodu powinna mieć do tego prawo, ale odpłatnie i na własną odpowiedzialność.
Ktoś płaci, ma prawo wymagać.
Stary 2008-08-26, 14:06   #284
Jeanette83
Zakorzenienie

Cytat:
Ano nie dogadamy się w tej sprawie, trudno. Po prostu, zakaz cc sprowadzi się wg mnie do stworzenia nowego podziemia, tym razem "cesarkowego". I jak któras z Kobiet będzie jej chciała to albo zrobi cc nielegalnie (nie wiadomo w jakich warunkach) albo wyjedzie za granicę, choćby miała przez cały okres ciąży ciułać pieniądze na poród. A rząd jak zwykle "umyje ręce"... Dla mnie to nie jest postęp, tylko uwstecznianie się. Ale jak najbardziej rozumiem, że możesz mieć inne podejscie do cc i pn i roli Państwa w życiu Obywatela
Wiesz, CC nie jest jedyna forma porodu, nie wydaje mi sie zeby kobiety decydowaly sie na CC w zlych warunkach i ryzykowaly skoro istnieje legalna alternatywna metoda rodzenia Tym bardziej ze CC bedzie w Polsce dalej przeprowadzana w uzasadnionych przypadkach. Mysle ze glownym efektem tej zmiany bedzie zmiana podejscia do CC pacjentek - moze wiecej osob zrozumie ze to powazny zabieg, nie zawsze uzasadniony i majace powazne konsekwencje.
Poza tym mozliwosc pojawienia sie nielegalnej dzialalnosci nie jest raczej powodem do zakazywania czegos uznanego za bledne czy szkodliwe, no ale tu znowu mozna powiedziec ze wchodzimy na teren swiatopogladu

Stary 2008-08-26, 14:08   #285
vretka
Zakorzenienie

GG do vretka

Tak sobie czytam ten wątek od kilku dni i poza wieloma refleksjami, wniosek nasunął mi się jeden. Jak zwykle do rozwiązania problemu podchodzi się od dupy strony (przepraszam, za wulgaryzm, ale inaczej się tego według mnie powiedzieć nie da )

Z jednej strony tyle się wkoło trąbi na temat polityki prorodzinnej, a z drugiej strony zupełnie bezmyślnie rządzący chyba wychodzą z założenia, że jak się udaje, że czegoś nie ma, problem sam zniknie. Daleko przykładów szukać nie trzeba. Wystarczy spojrzeć na podejście do wychowania seksualnego młodzieży. Przecież jak się młodzieży edukować nie będzie w tej kwestii, to na pewno nie dowie się, że istnieje coś takiego jak seks i na pewno zmniejszy się ilość nieletnich matek

W kwestii cc na życzenie jest moim zdaniem podobnie. Jak się zakaże cc na życzenie, to matki przestaną szukać możliwości wykonania cc i pokornie urodzą sposobem naturalnym i będą błogosławiły moment, kiedy mogły zostać prawdziwymi matkami cierpiętnicami rodzącymi w bólu, jak Bóg przykazał. Jak już wcześniej było napisane, jak ktoś się uprze, to siłą się go do zmiany zdania nie zmusi.

Zamiast dać rodzącym matkom możliwość skorzystania ze znieczulenia i pomóc im tym sposobem przezwyciężyć strach przed bólem, wysnuwa się pomysł zakazu cc na życzenie. Może jestem naiwna, ale naprawdę mam wrażenie, że przy takim rozwiązaniu oraz rzetelnym podejściu do informowania pacjentek na temat rodzajów porodu i komplikacji z nimi związanymi, ilość cc na życzenie znacznie by się zmniejszyła...
Stary 2008-08-26, 14:19   #286
Jeanette83
Zakorzenienie

a mam jeszcze pytanie do zwolenniczek istnienia CC na zyczenie, bo jest to kwestia dla mnie wyjatkowo trudna:
Jesli cc na zyczenie byloby legalne, to w sytaucji kiedy lekarz uwaza, ze CC nie powinno byc przeprowadzone ze wzgledow zdrowotnych (chociazby dlatego ze zgadza sie z opiniami WHO, albo tez z powodow jednostkowych dotyczacych konkretnej pacjentki):

1. Czy kobieta ktorej lekarz nie bedzie chcial przeprowadzic CC ma prawo go za to pozwac?

2. Czy jesli lekarz przeprowadzi CC na zyczenie kobiety, mimo iz uwazz ze moze to byc szkodliwe dla jej zdrowia, i po ktorym nastapia komplikacje (czy to bezposrednio, czy przy nastepnej ciazy), to powinien on ponosic odpowiedzialnosc za przeprowadzenie CC czy tez nie?

Stary 2008-08-26, 14:24   #287
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
2. Czy jesli lekarz przeprowadzi CC na zyczenie kobiety, mimo iz uwazz ze moze to byc szkodliwe dla jej zdrowia, i po ktorym nastapia komplikacje (czy to bezposrednio, czy przy nastepnej ciazy), to powinien on ponosic odpowiedzialnosc za przeprowadzenie CC czy tez nie?
Nie.
W takiej sytuacji odpowiedzialność powinna ponosić tylko kobieta, skoro to ona podjęła decyzję o cc, w dodatku wbrew zaleceniom lekarza.
Stary 2008-08-26, 14:24   #288
YenneferD
Zakorzenienie

GG do YenneferD

Cytat:
Napisane przez Fresa Pokaż wiadomość
Yennefer, nie pisałam o Tobie konkretnie, ale o kobietach, które nigdy nie rodziły, a na podstawie ich wypowiedzi można wnioskować, że na temat porodu wiedzą więcej (i wiedza ta najczęsciej pochodzi od znajomej znajome ) nie tylko od kobiet, które przez to przeszły, ale i od niejednego ginekologa-położnika, który w swojej karierze zawodowej niejeden poród odebrał... i to mnie właśnie zadziwia.

Jeśli zaś o temat wątku chodzi, to jeśli kobieta chce sama decydować o formie porodu powinna mieć do tego prawo, ale odpłatnie i na własną odpowiedzialność.
Ktoś płaci, ma prawo wymagać.
Freso, a czy mówisz tu o cc, czy tez o pn? Czy za pn tez się powinno wg Ciebie płacić?

Jeanette, a ja się obawiam, że nie będzie tak jak mówisz Popatrzmy na aborcję - czy od czasu zakazu aborcji przez Państwo spadła ilość wykonanych zabiegów? Statystycznie pewnie tak, ale tak naprawdę nie jesteśmy tego w stanie stwiedzić. Bo jak ocenić coś czego nie ma? Za to masa Kobiet wyjeżdżało dokonać aborcji za granicę, do Czech chociażby, albo robiło to w prywatnych gabinetach, nielegalnie, w różnych warunkach (nie mówię tu tylko o zabiegu, ale też o rekonwalescencji). I czy spadła ilość ciąż przez wpadkę? Nie wiem, ale szczerze mówiąc wątpię. Poza samym zakazem aborcji Państwo nie powzięło żadnych poważnych kroków do zmiany podejścia ludzi do tego problemu - ani porządnej edukacji seksualnej, ani darmowej antykoncepcji, nic. I obawiam się, ze z zakazem cc może być podobnie...

Btw, sama nie sprawdzałam, a teraz wychodzę z pracy i nie mam jak, ale moze ktoś z Was wie, w jakich krajach UE jest zakazana cesarka?

Stary 2008-08-26, 14:45   #289
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Freso, a czy mówisz tu o cc, czy tez o pn? Czy za pn tez się powinno wg Ciebie płacić?
Nie no, chodziło mi o cc na życzenie.

Cytat:
Btw, sama nie sprawdzałam, a teraz wychodzę z pracy i nie mam jak, ale moze ktoś z Was wie, w jakich krajach UE jest zakazana cesarka?
Ale ta na życzenie, czy w ogóle? bo w ogóle to chyba byłoby bezsensem zakazywać?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-08-26, 15:16   #290
Wyrak
Zakorzenienie

Ale sie porobilo…

Cytat:
Napisane przez ”Teje”
A, i to dlatego moja kolezanka jako swoje pierwsze slowa po porodzie powiedzila " dzieki Bogu to gowno jest juz na zewnatrz". No dziekuje za wyjasnienie.
Nie rozumiem takiego zachowania, slyszalem o przypadkach szoku poporodowego, ciezkich porodach, ale takiego okreslenia po prostu nie potrafie zrozumiec.

Inna sprawa, ze jesli z jednej strony pisze Jeannete o swoich 17stogodzinnym porodzie, a z drugiej ktos o znajomej/kolezance to dla mnie ma inna wage, po prostu, empiryka.

Cytat:
Napisane przez ”Teje”
Dziewczyny, po pierwsze, co do tej dojrzalosci do porodu. W Poslce rodzi bardzo duzo niedojrzlach dziewczyn. W Polsce rodzi kazda kobieta, ktora zaszla w ciaze. Czy chce , czy nie chce. Skoro juz nie ma prawa wyboru, czy, to moze chociaz nie odbierac prawa wybor, jak. Bo wybaczcie, ale to juz zaczyna wygladac nieco dziwnie: zakaz aborcji, nawet w sytuacjach kiedy jest dozwolona legalnie niemalze nie sposob jej dokonac. Zakaz porodu przez cc na zyczenie.
Moim zdaniem aborcja nie jest sposobem na niechciane ciaze, tylko antykoncepcja.

Cytat:
Napisane przez ”Teje”
Tysiace osob, kiedy trafi im sie moce przeziebienie czy zapalenie krtani, je czosnek, pije herbate z miodem, lezy w lozku, kupuje jakis tabletki na gardloz apteki - jezeli ma wolne, tez tak robie. Ale jezeli nastepnego dnia spiewam i nie ma jakz robic zastepstwa, lece do lekarki po sterydy. Ktore sa bardzo niebezpieczne, i doskonale zdaje sobie sprawe z mozliwych skutkow ubocznych, ale w tej sytuaji, po rozpatrzeniu wszelkich za i przeciw uznalam, ze wole je wziac, niz nie brac. I na szczescie ma prawo podjac taka decyzje. Dlaczego kobiecie w ciazy nie wolno? Dlaczego wolno jej sie zdecydowac na porod domowy, ktory tez bywa bardziej niebezpieczny niz szpitalny i czasami tych kilka minut, gdyby cos sie zaczelo dziac na przewiezienie kobity do szpitala ma znaczenia kluczowe, ale cesarki jej miec nie wolno? Nie rozumiem czegos takiego.
Nie chce zeby to zabrzmialo cynicznie. Kobieta ma wybor – jesli ktos chce rodzic przez cesarke, niech rodzi, ale bez udzialu lekarza, jesli ktos decyduje sie na oddanie pod opieke lekarza, to chyba oczywiste, ze nie bedzie narzucal lekarzowi co ma robic; naprawde nie widac dysproporcji w wiedzy/doswiadeczniu/umiejetnosciach?

Ja jestem za tym, zeby jednostka miala wybor, gdzie to tylko mozliwe i gdzie ma wiedze/ekspertyze odpowiednia do podjecia decyzji; w tym przypadku uwazam, ze jednostka tej wiedzy nie ma, niby mozna przyjac zalozenie – jesli chce sie krzywdzic, niech sie krzywdzi, ale stoi to w sprzecznosci z powolaniem lekarza, ktory ma pomagac i zapobiegac szkodzeniu.

Cytat:
Napisane przez ”Teje”
Watek sie zaczyna zmieniac w porownywanie makabrycznych opowiesci po cesarkach z makabrycznymi opowiesciami po porodach naturalnych, a chyba nie o to chodzilo. Chodzi w nim tylko o to, ze jak mama pieniadze, to moge sobie zrobic tatuaz na calym ciele, kolczyki, moge zmienic plec, moge powiekszyc sobie biust, odessac tluszcz, zmienic ksztalt nosa, usunac stara blizne, odbyc wyrywanie zeba u dentysty pod narkoza, kupic pigulki antykoncepycjne czy strerydy, natomiast cesarki za wlasne pieniadze nawet miec nie moge. I nie rozumiem dlaczego?
Ale zaraz zaraz, jak mozna porownywac robienie tatuzy/przekluwanie w celu zalozenia kolczykow, do zabiegow wykonywanych przez lekarza?

Cytat:
Napisane przez ”Teje”
A do przeciwniczek cc na zyczenie - zauwazcie ostania fraze - "za zyczenie". Nikt nikogo do cc nie zmusza, nikt nikogo nie namawia, nie prowadzimy tego watku, zeby udowodnic, ze jest lepsze niz porod naturalny. Chodzi tylko o to, ze jezeli ktos chce je dostac i godzi sie zaplacic, zeby mogl to zrobic. nic wiecej.
Ale dlaczego lekarz ma spleniac czyjes zyczenia? Polecam przeczytanie przysiegi Hipokratesa. Lekarz nie ma w zadnym wypadku obowiazku dokonania jakiegos zabiegu, “bo pacjent sobie zyczy”. Dlaczego w tym przypadku mialoby byc inaczej?

Cytat:
Napisane przez ”YenneferD”
Nie mam zamiaru nikogo przekonywać do wyższości cc od pn i odwrotnie, bo nie o tym jest watek.
O tym to chyba nie ma co dyskutowac, bo lekarze nawet nie porownuja tego jako dwoch metod porodu, tylko cc jest operacja ktora sie wykonuje, gdy sa komplikacje przy naturalnym porodzie.

Cytat:
Wątek jest o wolności decydowania o sobie.
A dlaczego lekarz nie moze decydowac o sobie i o tym jakie zabiegi ma wykonywac, tylko ma mu narzucac to osoba bez ekspertyzy i doswiadczenia medycznego?

Moim zdaniem – nikt nie zabiera nikomu wolnosci decydowania o sobie! Ten wybor jest – jesli ktos nie chce, nie musi isc do lekarza. Jesli ktos sie oddaje pod opieke lekarza, to wybiera to, ze lekarz podejmuje za ta osobe decyzje. Nikt nie nakazuje chodzenia do lekarza.

Cytat:
Napisane przez ”madzia.a”
A nie uwazasz, że duży wpływ na to ma Kościól katolicki? W Polsce Kościół bardzo miesza się do polityki
Najsmieszniejsze, ze informacja o tej decyzji Min Zdrowia trafila do tematu katofanatyzm w Polsce. Fakty sa nastepujace:
- WHO jest przeciwko cc na zyczenie
- PTG jest przeciwko cc na zyczenie
- w takiej np. Wlk Brytanii nie ma czegos takiego jak cc na zyczenie
- nie znam zadnego stanowiska kosciola ktore by bylo przeciwne cc

Suma sumarum, nie widze zadnego zwiazku pomiedzy jednym a drugim; tylko probe przypisania czegos co sie komus nie podoba, instytucji, ktorej ktos nie lubi/wobec ktorej jest krytyczny.

Cytat:
I chyba żaden lekarz nie powie, ze cesarka jest błędem w sztuce lekarskiej, bo niejednokrotnie cesarka ratuje życie.A to co ratuje życie nie może być błędem, nawet jeśli byłaby nadużywana.
Po raz nie wiem ktory: nikt nie mowi ze cc jest bledem, ma byc zakazane, tylko cc na zyczenie. Ratuje zycie w okreslonych warunkach, gdy jest niepotrzebne, jest niebezpieczne i szkodliwe. Zastrzyk adrenaliny w serce, elektrowstrzasy, operacje na otwartym sercu, tez ratuja zycie, a chyba nikt nie bedzie twierdzile, ze nie sa bledem, gdy sa naduzywane? Czy myslisz, ze jesli pacjent dostanie elektrowstrzasy, gdy nie ma ku temu zadnych wskazan, to nie bedzie blad? Oczywiscie ze bedzie.

Cytat:
Napisane przez ”Teje”
urodzilam sie w tajlandii przez cesarke
Szczerze ciesze sie, ze Twoja mama nie miala problemu z 4 cesarkami i jest z nia wszystko w porzadku.

Co nie zmienia faktu, ze dla mnie wazniejsze jest to, co mowi WHO i jakie metody stosuje sie w Wlk Brytanii, a nie Tajlandii.

Cytat:
Napisane przez ”Teje”
Od zawsze kobiety rodzily i od zawsze medycyna starala sie ulatwic im porod - kiedys ziolami, swieczkami i oddychaniem, teraz mamy dostepne inne metody, nie rozumiem, dlaczego z nich nie korzystac.
Juz pisalem wyzej: bo cc na zyczenie, to zadne ulatwienie porodu.

Cytat:
Napisane przez ”kolezankaa”
wyjeżdżam z tego kraju.
Tak mnie zastanawia, gdzie kolezankaa wyjedzie, bo to nie polski wymysl, tylko wytyczne WHO…

Cytat:
Niestety, piszesz cos nieprecyzyjnego. Artykul, ktory wkleilas, podaje, ze bol porodowy moze dochodzic do takiego, jak bol przy amputowaniu bez znieczulenia. Niestety, artykul nie podaje, jakiej ilosci z badanej probki porodow to dotyczy, jaka jest srednia jesli chodzi o poziom bolu, median, ochylenie standardowe, margines bledu, wielkosc probki, sposob pomiaru. Po prostu bez choc czesci powyzszych nie mam mozliwosci walidacji tych danych.

Cytat:
Bede powtarzac to do znudzenia, bo to absolutnie podstawowy fakt w tej dyskusji – nikt nie zamierza zakazywac cesarki, tylko mozliwosci jej brania zaleznie od checi pacjenta.

Cytat:
Nie uwazam ze ma wplyw choc zblizony do tego, jak niektorzy chca widziec.

Jak juz pisalem, nie znam przypadku wypowiedzi KK przeciwko cesarce. Inna sprawa, ze byloby milo, gdybys wskazala wplyw kosciola na WHO?

Jesli chodzi o tabletki antykoncepcyjne, to moga prowadzic do poronienia; zalezy tez o jakich tabletkach mowisz, antykoncepcji, czy 72h po, czy wczesnoporonnych?

Cytat:
Odnoszę się do całej dyskusji, do argumentacji Twojej, Wyraka i innych osób, które są za zakazem cesarki na życzenie. A prawda jest tutaj jak najbardziej na miejscu wg mnie, tylko problem jest taki, że każdy ma inną. Ty masz swoją, ja mam swoją I ja po prostu nie chcę, żeby mi prawo/państwo narzucało swoje reguły w wypadku, gdy nikogo nie krzywdzę ani nikomu nie szkodzę, w sprawach które dotyczą mnie i mojego ciała.
Ja sie YenneferD z Toba nie zgadzam rowniez z pozycji wolnosci jednostki, bo po pierwsze, cc na zyczenie, to ograniczenie wolnosci jednostki lekarza, po drugie, wolnosc jest - nikt nie musi isc do lekarza, jesli sie na to decyduje, to decyduje sie na oddanie pod opieka lekarska, ergo taka osoba sama sie zrzeka, przez swoj wybor, prawa do podejmowania konkretnych decyzji w konkretnym przypadku.

Ogolnie to zgadzam sie z tym, co napisaly Jeanette, Paula78, asiuleczka_kubeczka, kaszanna.

PS. Pozwole sobie z tego miejsca wyrazic szacunek dla innych pogladow i ciesze sie ze dyskusja przebiega w cywilizowany sposob, choc uwazam, ze niektore argumenty sa ponizej pasa.

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-26, 15:28   #291
madzia.a

Wyrak, cały czas piszesz, jakby poród był leczeniem. Że lekarz powinien zadecydować który poród jest dla nas lepszy. Ale ciąża to nie choroba, a poród nie formą leczenia!
Skoro dla dziecka nie jest to bardziej ryzykowne, to dlaczego nie moge dokonać wyboru? Lekarze mogą mnie ciąć na kazde moje "widzimisie", ale cesarki mi nie mogą zrobić bo może mi zaszkodzić.... dziwne...
Stary 2008-08-26, 15:38   #292
Fresa
Zakorzenienie

Jak na zawołanie :
http://www.20minutos.es/noticia/277656/4/

http://www.elpais.com/articulo/repor...lpdmgrep_4/Tes

Cytat:
Lekarze mogą mnie ciąć na kazde moje "widzimisie", ale cesarki mi nie mogą zrobić bo może mi zaszkodzić.... dziwne...
Chodzi o operacje plastyczne?
Jesli tak, to tutaj w grę wchodzi tylko jedna osoba, jedno życie.
A przy porodzie są już dwa.
Stary 2008-08-26, 15:49   #293
YenneferD
Zakorzenienie

GG do YenneferD

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość

O tym to chyba nie ma co dyskutowac, bo lekarze nawet nie porownuja tego jako dwoch metod porodu, tylko cc jest operacja ktora sie wykonuje, gdy sa komplikacje przy naturalnym porodzie.
Lekarze nie porównują, ale w tym watku pojawiają się takie porównania.

Cytat:
A dlaczego lekarz nie moze decydowac o sobie i o tym jakie zabiegi ma wykonywac, tylko ma mu narzucac to osoba bez ekspertyzy i doswiadczenia medycznego?

Moim zdaniem – nikt nie zabiera nikomu wolnosci decydowania o sobie! Ten wybor jest – jesli ktos nie chce, nie musi isc do lekarza. Jesli ktos sie oddaje pod opieke lekarza, to wybiera to, ze lekarz podejmuje za ta osobe decyzje. Nikt nie nakazuje chodzenia do lekarza.
Wybór który Ty podajesz nie jest wg mnie zadnym wyborem, nie jest wyborem na który zgodzi się jakikolwiek zdrowo myslący i żyjący w tych czasach człowiek. A lekarze może mieć wybór, może odmówić wykonania zabiegu, tak jak np. dentysta nie podejmuje się leczenia kanałowego przy znieczuleniu, bo ból sygnalizuje mu dokąd może sięgnąć igiełką i zapwenia większe powodzenie zabiegu. Ale jest masa stomatologów, którzy podadzą znieczulenie na prośbę czy żadanie pacjenta, z zastrzeżeniem, że to na jego ryzyko.

Cytat:

Ja sie YenneferD z Toba nie zgadzam rowniez z pozycji wolnosci jednostki, bo po pierwsze, cc na zyczenie, to ograniczenie wolnosci jednostki lekarza, po drugie, wolnosc jest - nikt nie musi isc do lekarza, jesli sie na to decyduje, to decyduje sie na oddanie pod opieka lekarska, ergo taka osoba sama sie zrzeka, przez swoj wybor, prawa do podejmowania konkretnych decyzji w konkretnym przypadku.
Zakaz cc to tez ograniczenie wolnosci lekarza, a nie tylko pacjenta. Są lekarze, którzy za pieniadze zrobią cesarkę, i wezmą za to pełną odpowiedzialność. Dlaczego im tego zakazywać skoro są chętni?

Poza tym - popyt warunkuje podaż. Dopóki będą chętne Kobiety, które chcą zrobic cesarkę, dopóty będą lekarze ją wykonujący, chodźby nielegalnie. Tylko ze wzrośnie cena. I będzie to całkiem intratny interes dla lekarzy. Zakazy i kary nic tu nie dadzą. Dałaby coś tu edukacja i uświadamianie, ale łatwiej jest zakazać.

Stary 2008-08-26, 15:49   #294
madzia.a

Cytat:
Jak na zawołanie :
http://www.20minutos.es/noticia/277656/4/

http://www.elpais.com/articulo/repor...lpdmgrep_4/Tes

Chodzi o operacje plastyczne?
Jesli tak, to tutaj w grę wchodzi tylko jedna osoba, jedno życie.
A przy porodzie są już dwa.
Tak, tylko cesarka nie jest gorszym rozwiazaniem dla dziecka. Myślę, że nie ma jednoznacznej odpowiedzi, który poród jest lepszy dla dziecka, bo kazdy ma plusy i minusy. Konsekwencje takiego porodu ponosi głównie matka!
Stary 2008-08-26, 16:04   #295
DollFace
Przyczajenie

Hmm, ja mam bardzo wysoką odporność na ból, ale z kolei wątpliwą na stres - i to mnie martwi - żebym nie zaczęła panikować. Moja siostra po ślubie bardzo chciała mieć dziecko, no i udało się - ciąża przebiegała poprawnie, G. nie mogła się doczekać porodu i miała bardzo optymistyczne nastawienie. I, ni z gruchy ni z pietruchy, leżąc już na porodówce dostała ataku histerii - dziecko w drodze, a ona sru z łóżka i do wyjścia (oczywiście udaremniono jej to). W końcu jakoś urodziła (dali jej łaskawie znieczulenie), jednak nie obeszło się bez 'babyblue', na dokładkę rodzina męża nie mogła pojąć, jak kobieta może ODMÓWIĆ karmienia piersią. Aha, a po nacięciu krocza wdała się infekcja, która syfiła się jakieś pół roku. Chodzi mi o to, że czasami mimo braku wskazań do CC, mimo dobrego nastawienia do porodu, może wystąpić taka zupełnie niespodziewana sytuacja. I właśnie takich sytuacji kobiety się obawiają - nie chodzi tylko o ból, ale i o nerwy. Świadomość, że nikt w razie czego nie odmówi im CC, jest jakoś poniekąd krzepiąca. Samo istnienie takiej OPCJI nie znaczy, że wszystkie ciężarne radośnie będą się cisnąć pod skalpel, bez przesady. Podstawowym remedium na ból i strach powinno być ogólnodostępne ZNIECZULENIE. Co z tego że w co bardziej cywilizowanych szpitalach jest? Moją Sis skurcze złapały w podkarpackiej mieścinie, co poradzić. Osobiście uważam, że CC na życzenie rozumiane jako ZACHCIANKA to pomysł wybitnie do kitu, i powinno się jak najwięcej trąbić o negatywnych stronach tej 'metody', ale jeśli kobitę autentycznie przeraża perspektywa samodzielnego porodu, to to jak najbardziej jest wskazanie do CC. Człowiek to psychofizyczna całość, i choć za żenadę uważam pacjentów dyktujących lekarzowi recepty, nie wolno całkowicie ignorować czegoś takiego jak wewnętrzny INSTYNKT. Lekarz jest dla mnie wielkim autorytetem, ale na litość boską - nie jest przecież alfą i omegą! Czasami lekarze traktują pacjenta jak kolejnego bezimiennego, bezwolnego robota na taśmociągu, któremu trzeba tylko jakieś śrubki poprzekręcać, pomajstrować przy nim, i będzie ok. Czasami warto jednak zaufać wewnętrznej intuicji. Można mieć zwyczajną FOBIĘ przed akcją porodową, która wymaga niesamowitego wysiłku ciała i woli, synergizmu między matką, dzieckiem, położną, reagowania na dynamicznie zmieniającą się sytuację. I (mam nadzieję, że opacznie to zrozumiałam) - jak ktoś insynuuje, że fobie świadczą o niedojrzałości, to chyba jest niepoważny. To tak, jakby powiedzieć, że homoseksualizm jest przejawem infantylizmu... :/
DollFace jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-26, 16:11   #296
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez madzia.a
Wyrak, cały czas piszesz, jakby poród był leczeniem. Że lekarz powinien zadecydować który poród jest dla nas lepszy. Ale ciąża to nie choroba, a poród nie formą leczenia!
Skoro dla dziecka nie jest to bardziej ryzykowne, to dlaczego nie moge dokonać wyboru? Lekarze mogą mnie ciąć na kazde moje "widzimisie", ale cesarki mi nie mogą zrobić bo może mi zaszkodzić.... dziwne...
Skad taki wniosek? To ze lekarz sie kims zajmuje, nie znaczy wcale ze dotyczy to choroby, np. sportowcy pod opieka lekarska.

Ty z kolei piszesz o cc jako o porodzie, czy o formie porodu, a to nie jest forma porodu, tylko operacja wykonywana przy komplikacjach. Dlatego ze lekarza wiaze przysiega Hipokratesa i nie moze robic pacjentowi czegos co uwaza za szkodliwe.

Cytat:
Lekarze nie porównują, ale w tym watku pojawiają się takie porównania.
Dla mnie to nie jest wiazace; zdanie fachowcow jest jasne.

Cytat:
Wybór który Ty podajesz nie jest wg mnie zadnym wyborem, nie jest wyborem na który zgodzi się jakikolwiek zdrowo myslący i żyjący w tych czasach człowiek.
Wg mnie jest. Jesli sie idzie do lekarza, to sie korzysta z jego ekspertyzy i tyle. Jesli ktos chce cos robic po swojemu, to po co zwraca sie do fachowca?

Cytat:
A lekarze może mieć wybór, może odmówić wykonania zabiegu, tak jak np. dentysta nie podejmuje się leczenia kanałowego przy znieczuleniu, bo ból sygnalizuje mu dokąd może sięgnąć igiełką i zapwenia większe powodzenie zabiegu. Ale jest masa stomatologów, którzy podadzą znieczulenie na prośbę czy żadanie pacjenta, z zastrzeżeniem, że to na jego ryzyko.
Moze odmowic zabiegu, ale w momencie kiedy porod sie juz zaczal, to jest to iluzoryczna mozliwosc.

Co do stomatologow, to ja wlasnie na powyzszej zasadzie mialem robione kanalowe bez znieczulenia.

Cytat:
Zakaz cc to tez ograniczenie wolnosci lekarza, a nie tylko pacjenta. Są lekarze, którzy za pieniadze zrobią cesarkę, i wezmą za to pełną odpowiedzialność. Dlaczego im tego zakazywać skoro są chętni?
Nie wiem jak to przetlumaczyc, zeby zostalo zrozumiane, po tym jak zostalo kilkanascie razy napisane w temacie. Nikt lekarzom nie zakazuje cesarki; zakazana ma byc cesarka na zyczenie pacjenta. Jesli lekarz widzi przeslanki ku cesarce, nie ma zadnyc regulacji zabraniajacych mu przeprowadzenia tego

Cytat:
Poza tym - popyt warunkuje podaż. Dopóki będą chętne Kobiety, które chcą zrobic cesarkę, dopóty będą lekarze ją wykonujący, chodźby nielegalnie. Tylko ze wzrośnie cena. I będzie to całkiem intratny interes dla lekarzy. Zakazy i kary nic tu nie dadzą. Dałaby coś tu edukacja i uświadamianie, ale łatwiej jest zakazać.
Rownie dobrze mozna powiedziec - zalegalizujmy kokaine, lapowki i kradzieze Zawsze znajdzie sie ktos kto to zrobi. Dla mnie to nie jest zaden argument za legalizacja.

Cytat:
Napisane przez madzia.a
Konsekwencje takiego porodu ponosi głównie matka!
Tak. W przewazajacej wiekszosci ta matka nie zdaje sobie sprawe jak bedzie przebiegal jej porod i nie ma pojecia o konsekwencjach cesarki. Dlatego uwazam, ze zakaz cesarki na zyczenie jest chronieniem tych matek.

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Stary 2008-08-26, 16:20   #297
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Tak. W przewazajacej wiekszosci ta matka nie zdaje sobie sprawe jak bedzie przebiegal jej porod i nie ma pojecia o konsekwencjach cesarki. Dlatego uwazam, ze zakaz cesarki na zyczenie jest chronieniem tych matek.
Chwila, moment...

Na przygotowanie się do porodu kobieta ma 9 miesięcy, to nie jest ostre zapalenie wyrostka, gdzie zgarniają człowieka z ulicy, w najmniej odpowiednim momencie.

Jeśli kobieta chce cc na życzenie, to na pewno nie jest dezycja podjęta w momencie gdy wody płodowe już odeszły, ale znacznie wcześniej i to w interesie tejże kobiety leży wypytanie lekarza o wszystkie szczegóły cc, a także dokształcanie się w tej materii na własną rękę -przy obecnym dostępie do internetu nie ma najmniejszego problemu ze znalezieniem wiarygodnych informacji na ten temat, a i nadal istnieją biblioteki tradycyjne.

Więc, jak widać, wiedza na temat przebiegu cc jak i możliwych powikłań, jest w zasięgu każdej kobiety.
Wystarczą tylko chęci, żeby zainteresować się tym tematem, bo w końcu to leży w interesie samej kobiety.
Stary 2008-08-26, 17:00   #298
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Chwila, moment...

Na przygotowanie się do porodu kobieta ma 9 miesięcy, to nie jest ostre zapalenie wyrostka, gdzie zgarniają człowieka z ulicy, w najmniej odpowiednim momencie.

Jeśli kobieta chce cc na życzenie, to na pewno nie jest dezycja podjęta w momencie gdy wody płodowe już odeszły, ale znacznie wcześniej i to w interesie tejże kobiety leży wypytanie lekarza o wszystkie szczegóły cc, a także dokształcanie się w tej materii na własną rękę -przy obecnym dostępie do internetu nie ma najmniejszego problemu ze znalezieniem wiarygodnych informacji na ten temat, a i nadal istnieją biblioteki tradycyjne.

Więc, jak widać, wiedza na temat przebiegu cc jak i możliwych powikłań, jest w zasięgu każdej kobiety.
Wystarczą tylko chęci, żeby zainteresować się tym tematem, bo w końcu to leży w interesie samej kobiety.
Ale zaraz zaraz, jak mozna z gory zalozyc "bede miala cesarke bo...". Przeciez nikt z gory nie wie, na ile bedzie porod bolal, ile bedzie trwal, czy beda jakies komplikacje czy nie. Co do wiedzy nt. konsekwencji cesarki, to jest czysto teoretyczna zwykle, w przeciwienstwie do lekarzy, ktorzy swoje widzieli/widziec powinni.

Stary 2008-08-26, 17:00   #299
YenneferD
Zakorzenienie

GG do YenneferD

Cytat:
Dla mnie to nie jest wiazace; zdanie fachowcow jest jasne.
Rozumiem. Ja po prostu tym zdaniem skomentowałam fakt, że nie dla wszystkich jest

Cytat:
Wg mnie jest. Jesli sie idzie do lekarza, to sie korzysta z jego ekspertyzy i tyle. Jesli ktos chce cos robic po swojemu, to po co zwraca sie do fachowca?
Tak po prawdzie, to ma się naprawdę szczęście jak się trafi na fachowców, a nie konowałów - a o tym często przekonuje się na własnej skórze, kiedy juz jest za późno. Nie byłam w ciąży, więc podam przykład ze stomatologii, bo to znam - nie miałabym już ze trzech zębów, jakbym polegała tylko i wyłącznie na opinii jednego lekarza. A i tak, za pierwszym razem polegałam, i w konsekwencji straciłam zęba

Cytat:
Moze odmowic zabiegu, ale w momencie kiedy porod sie juz zaczal, to jest to iluzoryczna mozliwosc.

Co do stomatologow, to ja wlasnie na powyzszej zasadzie mialem robione kanalowe bez znieczulenia.
Przepraszam, że zapytam, ale czy uważasz, ze Kobiety w ciąży są idiotkami, wszystkie w czambuł, jak leci? Ciąża odbiera nam rozum? Przecież szpital wybiera się wcześniej, sposób rodzenia też, więc po co mówienie o iluzorycznych możliwościach lekarzy Jest chyba niewiele kobiet, które zostawią poród i pochodne przypadkowi

BTW, tez miałam leczenia kanałowe bez znieczulenia. I co z tego?

Cytat:
Nie wiem jak to przetlumaczyc, zeby zostalo zrozumiane, po tym jak zostalo kilkanascie razy napisane w temacie. Nikt lekarzom nie zakazuje cesarki; zakazana ma byc cesarka na zyczenie pacjenta. Jesli lekarz widzi przeslanki ku cesarce, nie ma zadnyc regulacji zabraniajacych mu przeprowadzenia tego
Niepotrzebnie wytłuszczasz, ja to wszystko rozumiem. Tylko się z tym nie zgadzam. Bo cc jako błąd w sztuce moze wg mnie w konsekwencji spowodować swoisty "paraliz" lekarza. I nawet jeżeli będzie on widział przesłanki do cc, to może nie chcieć wykonać cesarki w obawie przed jakimiś konsekwencjami. Moze się bać, ze np. przesłanki psychiczne zostaną podważone przez jego przełożonych etc. Po prostu. Podobnie jak w aborcji - mimo uregulowań prawnych, nawet przy wskazaniach często odmawia sie tego zabiegu. Przykład: pani Alicja Tysiąc.

Cytat:
Rownie dobrze mozna powiedziec - zalegalizujmy kokaine, lapowki i kradzieze Zawsze znajdzie sie ktos kto to zrobi. Dla mnie to nie jest zaden argument za legalizacja.
Nie można równie dobrze tak powiedzieć. Kradzieżą szkodzisz innym, łapówkami też. Co do narkotyków, ciągle się zastanawiam, czy nie powinny zostac zalegalizowane. Idąc Twoim tokiem myslenia - może palenie i sprzedaż papierosów i alkoholu również powinna być zakazane? I nie jestem wcale taka pewna czy prohibicja jest najlepszą metodą walki z narkotykami, jest przecież kryminogenna i nieskuteczna. Dla mnie zakazy nie są wyjściem z sytuacji.

Stary 2008-08-26, 17:15   #300
201710120930
Konto usunięte

Szczerze mówiąc na początku nie mialam jasno wyklarowanego zdania ale w miarę śledzenia wątku i przede wszystkim natknięciu sie na /pierwsze-lepsze/ art. z netu jestem coraz bardziej przeciw cesarkom na życzenie.
Społeczeństwo ma to siebie ,ze jest już mądrzejsze od sędziów,nauczycieli, policjantów itp itd to dlaczego i lekarzom by nie narzucić swojej woli ?

http://www.maluchy.pl/artykul/202

http://www.poradnikzdrowie.pl/ciaza-...,1914_4770.htm

http://wiadomosci.wp.pl/kat,18032,ti...l?ticaid=167f1
201710120930 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości