![]() |
#271 |
Rozeznanie
|
Dot.: Najlepsza książka jaką kiedykolwiek czytałaś
"Cień Wiatru" Carlos Ruiz Zafon
"Poczekajka" Katarzyna Michalak ![]()
![]() |
#272 |
Zakorzenienie
|
S.King-Chudszy , Cmętarz zwierząt
![]() |
#273 |
Raczkowanie
|
Polecam Nieznośną lekkość bytu, Cząstki elementarne. Wybitne książki.
PS Nie wiem jak ktoś może lubić Zmierzch- miałam to w rękach, ale ta książka jest tak mizerna, że nie sposób tego przeczytać. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#274 |
Mother of Cat
|
![]() |
![]() |
#275 |
BAN stały
|
Quo Vadis Sienkiewicza - jako dziecko kochałam się w petroniuszu, zresztą do dziś podziwiam tę postać.
Saga o Wiedźminie i trylogia śląska Sapkowskiego - wyraziste postacie, erudycja autora pozwalająca swobodnie i lekko nawiązywać do znanych motywów literackich, chylę głowę za pracę włożoną w wyszukanie źródeł historycznych w Narrenturm i pozostałych tomach. Jochn Irving - bardzo lubię jego narrację i to bijące z jego książek przekonanie, że życie to absurd, w którym absolutnie wszystko może się zdarzyć i to jest normalne. Whorton Spóźnieni kochankowie - czułość bez czułostkowości. Inne jego ksiąki też lubię, lecz tę najbardziej. Z niższej półki: Koonz - coś między horrorem, thrillerem, zabawa możliwościami nauki, czasem genetyczne szaleństwa - Opiekunowie, Grom, Złe miejsce, Przepowiednia i wiele innych. King - szczególnie te książki w których nie ma nachalnego horroru, np. Gra Geralta, Zielona mila, chociaż Smętarz dla zwierzaków jest mistrzostwem w swoim gatunku - przecież horror też ma swoje wyróżniki i może być dobry lub zły. Musierowicz - Jeżycjada, niewielka literatura, ale sympatyczna bardzo. Widzę zalety i wszystkie wady, lecz i tak wracam do niej od lat. Rozczarowana zwykle trochę nowym tomem (z wyjątkiem Kalamburki) i tak zawsze kupuję następny, jak tylko się pojawia. I wiele innych...sporo czytam. Ostatnio jeszcze Samotność w sieci Wiśniewskiego zrobiła na mnie wrażenie. Duże. Facet napisał romans bez wstydu uczuć, bez wulgarności, a z całą amplitudą emocji. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#276 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() A czytałeś Zmierzch? ![]()
![]() |
![]() |
#277 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#278 |
Wtajemniczenie
|
Nie będę specjalnie oryginalna, gdy napiszę:
"Mistrz i Małgorzata" Bułhakowa. Ale dodam jeszcze jedną książkę, ktorej nie zapomnę nigdy, choćby z tego powodu, że podchodziłam do niej "jak do jeża", spodziewając się, że będzie mi się baaaardzo nie podobać: "Ostatni Władca Pierścienia" Yeskowa. Wariacja nt. "Władcy Pierścieni" Tolkiena, Wojna o Pierścień od strony Mordoru - brzmi przewrotnie i nieprawdopodobnie, ale nie dość, że ciekawe to świetnie napisane - przekład E. Dębskiego znakomicie to oddaje (niestety mój rosyjski jest marny i na czytanie w orginale nie pozwolił).
Muminki cię widzą. Muminki cię śledzą. Muminki cię znajdą, zabiją i zjedzą... ************************* *** Stultorum infinitus est numerus... Edytowane przez Ponura Czas edycji: 2009-10-17 o 16:22 Powód: pożarłam 'c' i przecinek |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#279 |
Zakorzenienie
|
Bardzo podobała mi się Czerwona maska - Masterton'a
![]()
![]() |
#280 |
Zadomowienie
|
Witam
![]() Z książek, które do tej pory przeczytałam i które głęboko zapadły mi w pamięć, wybieram dwie dla mnie naj, naj, naj.... ![]() *"Ojciec chrzestny" M. Puzo -nie oglądałam filmu przed jej przeczytaniem. jest rewelacyjna! polecam ![]() *"Grzechy kardynalne" A.M.Greeley - dużo uświadomiła, zmieniła postrzeganie księży i świata. również polecam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#281 |
Konto usunięte
|
R. Monaldi, F. Sorti "Imprimatur"
Zafon " Cień wiatru" Irvin Shaw " Dopuszczalne straty" |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#282 |
Rozeznanie
|
Mam do was pytanko. Jakiś czas temu czytałam "Cien wietru" i byłam zachwycona, mam zamiar zakupić "Gre Aniła" tegoż autora ale obawiam się czy ta książka nie jest "kopią" Cienia i czy po przeczytaniu pierwszej nie będę się nudzić przy drugiej??
A miałam tak przy D.Brownie "Anioły i Demony" super ale "Kod DaVinci już nie bardzo.
![]() |
#283 |
Przyczajenie
|
Jeśli mogę sie wypowiedziec
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() to dla mnie najlepszy jest zmierzch !!!!!!!!!!!!!!!!! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#284 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#285 |
Raczkowanie
|
Książka która mnie powaliła to "Zakładnicy diabła "Malachi Martin-chętnie ją też odkupie jakby któraś z Was miała!!!
Książka traktuje o opętaniu i o tym ja łatwo wpaść w sidła szatana,który próbuje owładnąć człowieka,by nim się posługiwać.. książka oparta na faktach-aż dreszcze przechodzą.
![]() |
#286 |
Zakorzenienie
|
Tragedia. Pokemonstwo wrecz.
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#287 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#288 |
Zakorzenienie
|
Dla mnie pytanie na które ni potrafię odpowiedzieć. czytałam tak wiele ksiazek, które były tak dobre IMO, z ebym musiała zrobić dłuuugaśną listę.
Do niektórych wracam raz, do innych setki razy - sa takie, które kupiłam tylko po to, zeby móc je przeczytać po raz setny za każdym razem jak tylko zatęsknię - np. MM Bułhakowa, 100lat samotnosci Marqueza, Biblia, Dukaja wszystko ale przede wszytkim: "Inne piesni", "czarne oceany", "Ksawras Wyżryn", niektóre częsci Jeżycjady itd.. Sa takie, które przeczytałam raz i nie chcę ich więcej na oczy widzieć, bo byłam po nich chora - co nie zmienia faktu ze były to ksiązki doskonałe , np. "Chłopiec i jego pies" czy obłednie piekny i makabrycznie smutny"Eden" Lema. Sa takie które sa IMO najlepsze bo sa genialnie napisane ("Absalome, Absalome" Faulknera, wszystko co napisał Gene Wolf - ale głównie księgi słońca), inne, bo urocza jest zawarta w nich historia ( Kwiat kalafiora, Ida sierpniowa), kolejne- bo mną wstrząsnęły ("Ewangelia wg Jezusa Chrystusa Jose Saramago, "Król szczurów", "paragraf 22"), inne- bo jest w nich dramatyczna prawda o człowieku ("Trylogia Księżycowa" Żuławskiego, "Pani Bovary" Flauberta), ciagle wracam do wierszy Leśmiana (tu- i prozy, uwielbiam jego prozę), Grochowiaka, Jasnorzewskiej, Sępa-Szarzyńskiego, Mickiewicza itd, itp Tych najlepszych, mam dłuuugaśną listę, nie potrafiłabym wybrać jednej czy nawet kilku pozycji.
Cava Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety. Liz Williams Edytowane przez cava Czas edycji: 2017-01-05 o 12:34 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#289 |
Raczkowanie
|
'Cień Wiatru' Carlos Ruiz ZAfon
tO jedna z najlepszych książek jakie w życiu czytałam, a czytałam ich już bardzo wiele. Wciągająca, nieprzewidywalna fabuła sprawia, że czyta się ją jednym tchem. Wyraziste postacie i ciekawe, nieraz bawiące do łez dialogi, powodują, że można zapomnieć przy tej lekurze o bożym świecie. Książka ma też ten plus, że łączy w sobie wiele wątków: miłosny, krminalny, komediowy i dramaczny. Klimat zabytkowej Barcelony, unoszący sie wkoło zapach tajemnicy i starych książek, doprawiony szczyptą miłości i erotyzmu... coś pięknego ![]()
to nieważne że masz benzynę we krwi... ważne byś miał olej w głowie! Edytowane przez nusia_srusia Czas edycji: 2009-10-21 o 09:28 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#290 |
Raczkowanie
|
'Mistrz i Małgorzata' Bulhakova przeczytałam pierwszy raz pare lat temu i wracałam do niej pare razy,
'Błędy' Małeckiego - jest w typie książek na swój sposób 'dziwnych' , które uwielbiam, 'Weronika postanawia umrzeć' Coelho i jeszcze jedna książka Małeckiego, której jeszcze nie skończyłam a mianowicie 'Przemytnik cudu' . 'Są marzenia niewarte swej ceny i cuda przemienione w klątwy. Zło przychodzi cicho. Ukradkiem. Przemycone..' ![]() ![]() Świetna jest. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#291 |
Przyczajenie
|
B.Rosiek "Pamiętnik narkomanki", "Alkohol, prochy i ja"
J. Wiśniewski " Samotność w sieci" J. Frey "Bez odwrotu", "W ślepym zaułku wolności; Dzieci ulicy", "Pokręcony świat", " Odlot na samo dno", " Chłód od raju", "Oszaleć ze strachu", " W ciemnościach" Nie pamiętam autorów " My dzieci z dworca Zoo" " Hera moja miłość" I wiele, wiele innych ;>
![]() |
#292 |
BAN stały
|
Ojciec chrzestny
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 19:14 ---------- Poprzedni post napisano o 19:13 ---------- jeśli możesz rozwiń swą myśl |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#293 |
Zakorzenienie
|
"Cień"
![]()
![]() |
![]() |
#294 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Moim zdaniem świetna książką jest "Zileona miasto w słońcu" Barbary Wood, pożyczałam wszystkim znajomym, którzy przychodzą do mnie po książki i nikt się nie zawiódł ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#295 |
Raczkowanie
|
Cormac Mccarthy "Droga" - rewelacja (nakręcili niedawno film na podstawie tej książki, ale nie wiem, kiedy będzie w kinach)
Gabriel Garcia Marquez "Sto lat samotności" Michaił Bułhakow "Mistrz i Małgorzata"
![]() |
![]() |
#296 |
Wtajemniczenie
|
Wiele książek wywiera na mnie ogromne wrażenie, w ostatnim czasie to "Lot nad kukułczym gniazdem". Przez trzy dni nie mogłam do siebie dojsć psychicznie. Jakoś wwierciła mi się w mózg ta książka.
Oj, jako 13-latka chora na grypę siedziałam kilka dni nad trylogią Tolkiena. "Panna Nikt" swego czasu bardzo mnie oszołomiła; chciałabym przeczytać ją drugi raz, leży na półce, ale boję się, że ta magia działa na człowieka, kiedy jest się ciut młodszym. W wakacje czytałam "Heban" Kapuscińskiego i muszę przyznać, ze moja plastyczna wyobraźnia dała się porwać. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#297 | |
Zakorzenienie
|
Oj tak, Ojciec Chrzestny jest wręcz genialny. Obok "Mojego drzewka pomarańczowego" zdecydownie najlepsza książka.
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#298 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#299 |
Rozeznanie
|
Każda książka, która mnie wciągnie i zdołam przeczytać ją do końca jest dla mnie dobra i trudno mi wybrać najlepszą, ale w wakacje przeczytałam 3 książki Simona Becketta: Chemia śmierci, zapisane w kościach i szepty zmarłych. Jeśli ktoś lubi sensację z tajemnicą (kto zabija) i CSI
![]()
![]() |
![]() |
#300 |
Raczkowanie
|
"My, dzieci z dworca ZOO"
Nie mogłam się oderwać. Jak zaczęłam czytać, tak skończyłam do końca. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:52.