|
|
#271 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: ile kosztuje aborcja?
Czy serce powstaje w momencie zapłodnienia? Nie. Więc jak nie ma serca, to aborcja jest ok, tak?
Poza tym nie serce świadczy o człowieczeństwie tylko mózg.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
|
|
|
|
#272 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 09:12 ---------- Poprzedni post napisano o 09:10 ---------- Tak się zastanawiam jak to rozumieć? Dziecko nie ma świadomości samoistnienia do około uwaga 5-6 miesiąca życia. Wg mnie idealnym rozwiązaniem było by tak jak pisałam wyżej - dopuścić aborcję do max. 8 tygodnia ciąży.
Mam dwoje okruszków - jeden większy, a drugi całkiem malutki ![]() Edytowane przez Klarissa Czas edycji: 2009-11-27 o 09:36 |
||
|
|
|
|
#273 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
alez ja szanuje to, ze dla niektórych płod to człowiek ( sama uważam zresztą, że to sprawa bardzo trudna do określenia). Zauważ, że nikt nie usiłuje wmawiać kobietom w ciąży, że ich dziecko to tylko płód i że może rozsądniej by było go usunąć. Decyzja kobiety chcącej urodzić jest szanowana i chwalona przez większość społeczeństwa. Z potępieniem spotykają się te myślące o aborcji, to ich zdania się nie szanuje Co do drugiego pierwsze słyszę, że jeśli ktoś pyta o cenę czegoś to planuje to kupić. Istnieje coś takiego jak zwykła, ludzka ciekawość. A rozmowa o czymś to nie propagowanie
|
|
|
|
#274 |
|
Zakorzenienie
|
No niektórzy powinni porządnie sobie przestudiować jak wyglądają etapy rozwoju płodu. Blastocysta to wcale nie jest to samo co 9 miesięczny płód ani tym bardziej 20 letni człowiek
http://upload.wikimedia.org/wikipedi...rentiation.gif no ja tu ewidentnie widzę nóżki główkę serduszko i ryk dziecka.
![]() Edytowane przez rapifen Czas edycji: 2009-11-27 o 10:17 |
|
|
|
|
#275 | |
|
Zakorzenienie
|
znów widzimy co się dzieje z niechcianymi dziećmi
Cytat:
|
|
|
|
#276 |
|
Rozeznanie
|
W swojej wypowiedzi nie zaznaczyłam o który tydzień ciąży chodzi i w którym tygodniu wytwarza się serduszko czy mózg, a tu zaraz uwagi na temat niewiedzy!
Jestem przeciwko aborcji czy to w 4, 8 czy w 12 tygodniu ciąży. W większości wypowiadają się tu osoby popierające aborcję i naskakujące na jej przeciwników! Moje oburzenie dotyczy pytania w poście "ile kosztuje aborcja" i odzewu na nie. Uważam, że takie tematy wogóle nie powinny być zakładane , ale widzę że dydskusja na ten temat nie ma sensu.Okres rozwoju płodu: Życie osobnicze człowieka (ontogeneza) rozpoczyna się w momencie zapłodnienia, czyli połączenia jądra plemnika z jądrem komórki jajowej.W życiu prenatalnym, czyli przed urodzeniem rozróżniamy 4 podstawowe okresy jego rozwoju. Okres przedimplantacyjny, okres tworzenia się listków zarodkowych, okres organogenezy oraz okres płodowy. Okres przedimplantacyjny, który trwa około 1 tygodnia. W tym czasie zarodek wędruje przez jajowód do jamy macicy, gdzie następuje proces zagnieżdżenia, czyli przyjęcie dziecka przez śluzówkę macicy na 9 pierwszych miesięcy jego życia. Okres tworzenia się trzech listków zarodkowych,z których powstaną później wszystkie narządy ciała, obejmuje on drugi i trzeci tydzień życia dziecka. Okres organogenezy, tzn. formowania zawiązków wszystkich narządów dziecka. Trwa od czterech do ośmiu tygodni. Okres płodowy rozpoczyna się od ósmego tygodnia życia dziecka i trwa aż do porodu. Jest to okres doskonalenia funkcji powstałych już narządów i stopniowego przygotowania się do życia poza organizmem matki. Od chwili wykształcenia narządów zaczynają się ich funkcje, początkowo bardzo proste, w miarę rozwoju staja się bardziej złożone.
Edytowane przez lola8227 Czas edycji: 2009-11-28 o 01:29 |
|
|
|
|
#277 |
|
Zadomowienie
|
dziewczyny, a czy waszym zdaniem zażycie tabletki "po"- nazywa się chyba postinor duo( poprawcie jak przekręciłam nazwę) to też jest aborcja? pewna znajoma ostatnio to zażyła bo mówili jej że to jest zupelnie co innego, a teraz wpadla w depresje że zabila dziecko
|
|
|
|
|
#278 |
|
Zakorzenienie
|
to nie to samo co aborcja..zazycie tabletki "po" uniemozliwia akt zaplodnienia, nie dochodzi do polaczenia sie komorek...
|
|
#279 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#280 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie prawda! tabletka PO działa jak spirala - dochodzi do zapłodnienia ale uniemożliwia zagnieżdżenie się zarodka! Oczywiście że według kościoła to aborcja, tak samo jak spirala. Bo dochodzi do zapłodnienia, ale nie do zagnieżdżenia czego skutkiem jest obumarcie.
|
|
|
|
#281 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tabletka moze zapobiec zaplodnieniu jesli do niego nie doszlo...jesli natomiast doszlo uniemozliwa zagniezdzenie -tak jak napisalas
Edytowane przez aniko 23 Czas edycji: 2009-11-28 o 12:16 |
|
|
|
|
|
#282 |
|
Zakorzenienie
|
no ale jak mówiłam - to aborcja według kościoła, w sensie biologicznym - w sumie też, jest już połączenie więc byłby człowiek. Ale jest legalne więc mamy pole do decyzji czy uznajemy to za aborcje, czy nie.
|
|
|
#283 |
|
Zakorzenienie
|
to juz kwestia sumienia i tego kto jakimi zasadami sie kieruje.....jak widzisz pare postow wyzej -dziewczyna dokonala wyboru a zapewne nie byla o jego slusznosci w pelni przekonana i teraz sie zmaga z wyrzutami sumienia...
|
|
#284 |
|
Zakorzenienie
|
No cóż, fakt faktem to już był zlepek komórek i z tego byłby człowiek.
Ale jak dla mnie jest diametralna różnica między zażyciem postinor duo, a uduszeniem noworodka/zadźganiem dorosłego człowieka.
|
|
|
#285 |
|
Zadomowienie
|
kościół nie popiera nawet aborcji w przypadku ciąży pozamacicznej, dopiero jak dojdzie do naturalnego poronienia uznaje za bezkarne usuniecie resztek płodu to okropne przecież ciąża pozamaciczna jest niebezpieczna dla kobiety.
|
|
|
|
|
#286 |
|
Zakorzenienie
|
Oczywiście że tak :P przecież jeśli ciąża rozwija się w jajowodzie to raczej nie ma szansy żeby przeżyło, a kobieta może się wykrwawić gdy pęknie... No ale cóż. Cierp kobieto coś w ciąże zaszła.
|
|
|
#287 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
KK nie popiera zadnej aborcji...natomiast aborcji posredniej nie potepia co robi bezwglednie w przypadku aborcji bezposredniej- to zasadnicza roznica jest
|
|
|
#288 |
|
Zakorzenienie
|
Jak dla mnie to masło maślane i naginanie żeby wiernych przyciągnąć.
|
|
|
#289 |
|
Zakorzenienie
|
rapifen naprawde uwazasz ze taki aspekt jest w stanie przyciagac wiernych?? no prosze Cie...to smieszne
skoro nie dostrzegasz roznicy trudno
|
|
#290 |
|
Zakorzenienie
|
Jakby na to nie patrzeć poglądy KK na seksualność człowieka i sprawy z tym związane jest przestarzała. Kult spermy odbija się chociażby w tym, że w aktualnym rachunku sumienia dla dorosłych jest wyraźnie napisane, że mężczyzna oddający spermę do badań medycznych popełnia grzech ciężki ponieważ doprowadza się do wytrysku uprawiając samogwałt, do tego nie składa nasienia w pochwie kobiety tylko w plastikowym pojemniku. Więc do lekarza urologa przychodzą całe zastępy chorych grzeszników
Dla mnie właśnie takie podejście jest chore - niby seksualność nami nie rządzi, ale jednak wiele aspektów życia tej seksualności ma być podporządkowane bo jak nie to grzech i ogień piekielny.
|
|
#291 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Pojdzmy krok dalej, wymordujmy wszystkie osoby z wadami genetycznymi takimi jak zespol Downa ![]() Ciekawe nastawienie, niepelnosprawni/chorzy w taki czy inny sposob, to jacys podludzie ?Cytat:
Cytat:
Cytat:
E tam, kilkutygodniowe-kilkumiesieczne dziecko tez zapewne zbyt mocnej samoswiadomosci nie ma. Nie mowiac o tym, ze fizycznie niewiele sie rozni od 8-9 miesiecznego plodu. Moze rozciagnac legalnosc aborcji na zyczenie na 4 i 5 trymestr?
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|||||
|
|
|
|
#292 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie trzeba probować narkotykow,aby wiedzieć,że sa złem. gdybyś przebywał w takim środowisku troche dłużej dowiedziałbyś się wiele ciekawszych rzeczy,a tak nie mamy o czym rozmawiać. sory,ale tu nie mam dla ciebie publikacji naukowaych ,czy statystyk,a to z prostej przyczyny. żaden lekarz-ginekolog nie przyzna ci się,że przeprowadził aborcję.tu musisz liczyć na moje słowo. jesli dalej mi nie wierzysz sprawdź w necie moją wiarygodność.oczywiście nie podam ci nazwy leku,ale bardzo szybko można przeprowadzić aborcję do 8 tyg. ciązy tylko farmakologicznie zarzywając uwaga-leki na kłopoty żołądkowe czyt. wrzody.możmna wypisać receptę za połowę ceny aborcji i mieć czyste ręce. ![]() a na koniec małe podsumowanie.trzeba wyraku być kobietą,lub siedzieć na babskim forum ,aby więcej wiedziec to i owo ucz się,może pozbędziesz się troszkę swej ignirancji
Edytowane przez TmargoT Czas edycji: 2009-11-28 o 19:56 |
|
|
|
|
|
#293 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. Edytowane przez Wyrak Czas edycji: 2009-11-28 o 20:06 |
|||
|
|
|
|
#294 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a wciskaj,nie żałuj sobie
|
|
|
|
|
|
#295 |
|
Przyczajenie
|
Nie wiem sama. Mam nadzieje ze nigdy nie bede miała powodów by sie tym zainteresowac
|
|
|
|
|
#296 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
No i jaka kara. Jak za zabojstwo dziecka? Wiezienie, czy co? Powiedz wprost, a nie wyjezdzasz z tekstami o narkomanach. Swoja droga chyba w Rumunii meli kiedys taki pomysl, zeby karac za aborcje kobiety.... skutki byly jakie byly.
|
|
|
|
#297 |
|
Zakorzenienie
|
Wyrak, wyrak, wyrak... a jakie to dowody są potrzebne, aby uświadomić Tobie działanie misoprostolu i Ru-468. Wystarczy przeczytać ulotkę dołączoną do opakowania, tudzież przeczytać jej zawartość w internecie.
To żadna wielka tajemnica, iż wywołują poronienie i nie trzeba na to mieć dowodów w na stronie pubmedu. Skąd to wiem? Nie, nie próbowałam na sobie, ale się tego musiałam nauczyć. |
|
|
|
|
#298 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W kazdym razie - jak juz pisalem, to w zadnym wypadku nie jest odpowiedzialnosc danego lekarza, bo zawsze jest x niezaleznych od jednego lekarza opcji, a czy wszyscy z tych x odmowia czy nie, to juz nie jest jego problem. Cytat:
? Ja bym chcial, zeby kobieta majaca niechciana ciaze miala wieksze szanse i lepsze mozliwosci oddania takiego dziecka do adopcji i ogolnie wieksze bodzce do niewykonania tej aborcji, a nie, zeby ja pociagac do odpowiedzialnosci karnej ![]() Pisalem jedynie, ze karanie strony "popytowej", byloby skuteczniejsze, a nie, ze uwazam to za zasadne. W swietle powyzszego, na reszte chyba nie musz odpowiadac, czyz nie? Cytat:
To jeszcze wytlumacz mi, jak sie ma dzialanie srodkow wczesnoporonnych, do tego ilu lekarzy, ktorzy ofiacjalnie odmowia aborcji, wykona ja prywatnie i jak to niby zweryfikowac? Nastepna sie znalazla, co tlumaczy mi oczywisty truizm, w dodatku majacy sie jak piesc do nosa do tego o czym pisalem.
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|||
|
|
|
|
#299 |
|
Zakorzenienie
|
Nie zrozumiałeś o czym pisałam. Dziecko nie ma świadomości istnienia do ok. 5-6 miesiąca życia po jego narodzinach. Dlatego uważam, że kryterium czy dziecko/płód/cokolwiek innego wie, że żyje jest złym kryterium.
|
|
#300 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:36.

, ale widzę że dydskusja na ten temat nie ma sensu.

? Ja bym chcial, zeby kobieta majaca niechciana ciaze miala wieksze szanse i lepsze mozliwosci oddania takiego dziecka do adopcji i ogolnie wieksze bodzce do niewykonania tej aborcji, a nie, zeby ja pociagac do odpowiedzialnosci karnej
To jeszcze wytlumacz mi, jak sie ma dzialanie srodkow wczesnoporonnych, do tego ilu lekarzy, ktorzy ofiacjalnie odmowia aborcji, wykona ja prywatnie i jak to niby zweryfikowac? Nastepna sie znalazla, co tlumaczy mi oczywisty truizm, w dodatku majacy sie jak piesc do nosa do tego o czym pisalem.