Mamusie lipcowo-sierpniowe "Letnie słonko świeci, na świat przychodzą nasze Dzieci" - Strona 10 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-07-08, 11:14   #271
Nika1980
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie lipcowo-sierpniowe "Letnie słonko świeci, na świat przychodzą nasze Dz

Witajcie Mamusie lipcowo- sierpniowe!

Zaglądam do Was czasem z sentymentu i ciekawości , zobaczyć co słychać u starych znajomych !
Za wszystkie trzymam kciuki , życzę łatwych i szybkich porodów, zdrowych dzieciaczków no i nieuciążliwych ostatnich tygodni/dni ciąży!

a tym z Was, które już urodziły serdecznie gratuluję i życzę cudownych chwil macierzyństwa!

-mamusia październikowa

Okruszek rosnie tp: 28 marzec 2012

http://lbdf.lilypie.com/fVxPp2.png
Nika1980 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-08, 11:15   #272
kamilka
Zadomowienie

Dot.: Mamusie lipcowo-sierpniowe "Letnie słonko świeci, na świat przychodzą nasze Dz

Cytat:
Napisane przez Miramej Pokaż wiadomość
Ja pisząc, że mam wszystko do torby, mam na myśli główne rzeczy, o żadnej wodzie jeszcze nie myślałam
Skurcz? , ale skoro zasnęłaś, to nie ma się czym przejmować, tak mówi mój gin
No własnie ja juz postanowiłam się tak ostatecznie zapakować... Żeby później nie było biegania... Wydaje się że to pare żeczy, a trochę z tym zeszło. I muszę torbę na większą wymienic, bo narazie się upchałam, ale jak mi dojdzie jeszcze tych kilka drobiazgów to bedzie problem...
Cytat:
Napisane przez magi77 Pokaż wiadomość
Pakuj się, najgorzej jest zacząć, później już idzie szybko . Ja zrobiłam sobie taką szczegółową listę, nawet wpisałam telefon, ładowarkę itp., zeby jeszcze przed wyjściem zerknąć i zapakować reszte d***reli.
.
Na mojej liście ładowarka jest na 1 miejscu TŻ jak to zobaczył to mi mówi... "kobieto przeciez ty tam tylko na 3 dni idziesz... " Ale ja muszę wszystko miec
Cytat:
Napisane przez p4w Pokaż wiadomość
z położna sprawa wyglada tak, że w szpitalu pytają o przychodnię rodzinna, do której jesteśmy zapisane i do której chcemy zapisać dziecko

każda z nas w deklaracji składanej przy zapisywaniu się do przychodni musiała wybrać położną i to właśnie ona teraz przychodzi powiadomiona przez szpital
U nas się tą panią nazywa "pielęgniarka środowiskową" i jest samoistnie przydzielana. Z tego co szlyszalam, są to niemożliwie upierdliwe baby, wszędzie zaglądną, nawet do wc. Kuzynka rodziła w zeszłym roku, i mimo że jej mama jest położną (obie dobrze się znają) to nie odpuścila nic tylko wszystko musiała skontrolować. Jak by mogła to nawet by w szafach pogrzebała,... Nic się im nie podoba. I trzeba się bardzo kontrolować bo nie wiadomo kiedy przyjdzie na pierwszą wizytę- zwykle 2-3 dzień i jak by cos nieposprzątane było to się drze i problemy robi...
kamilka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-08, 11:22   #273
Miramej
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Cassandra 23 Pokaż wiadomość
Hej mamusie
(...)
Kuba coraz mniej spi, dzisiaj sie wogole nie wyspałam, pół nocy marudził

Dzisiaj przychodzi do nas połozna i pielęgniarka środowiskowa.
Może też Mu pogoda nie odpowiada
To aż dwie przychodzą? Myślałam, że tylko położna środowiskowa

Cytat:
Napisane przez mayaha Pokaż wiadomość
To wy sie juz pakujecie? Hmmmm, ja jeszcze nie wszystko mam kupione. We wtorek jade do okulistki na badanie dna oka i siatkowki, bo ma stwierdzic czy nie ma przeciwskazan do SN. Jak ostatnio bylam wszystko było OK ale wole sie upewnic. To moze wtedy sykne na zakupy i dokupie co mi brakuje. A w nastepny czwaqrtek gin. Mialam miec jutro wizyte ale jak bylam w ubieglym tyg to mi powiedzial ze łozysko jeszcze niedojrzale wiec wystarczy jak bede 16.07. To juz bedzie po terminei z OM.
No, ale ja zaczęłam dziś 38 tc, więc nie takie już , a do okulistki z jakiego powodu? Masz wadę wzroku?
A z łożyskiem to jest tak, że można chyba urodzić, jak jest niedojrzałe, tylko samo się nie odklei.

Cytat:
Napisane przez Kikunia81 Pokaż wiadomość
Hej Dziewczyny,
Pisałam dzisiaj z Kasią, na 90% nie wyjdzie ze szpitala bez Laurki na świecie. Ma doła przez ten szpital, tęskni za domkiem i zwierzakami.
Niestety nie napisała jak wczorajszy holter i co lekarze mówią. Jak coś będę wiedzieć więcej to na pewno Wam przekażę.
Bidulka
Biedna ta nasza Kasia , ucałuj Ją od nas

Cytat:
Napisane przez Ania0104 Pokaż wiadomość
najpierw zrrobiła szblon w Autocadzie ... potem go wydrukowała na 12 kartkacg, wycięła, odrysowała na ścianie a na końcu malowałyśmy farbami

o kurcze! ... ale by było! Mam nadzieje, ze dzisiaj juz nie kłuje
Ślicznie wyszło
No kłuje, ale na razie mniej. Wczoraj miałam takiego stracha, że nie da się tego opisać, nie jestem gotowa

Cytat:
Dziękuję za słowa otuchy
Staram się cały czas myśleć pozytwnie.
(...)
Ja też, z dwojga złego, cieszę się, że wiemy o tym, bo można szybko sprawdzić co i jak i interweniować. Koleżanka mamy z pracy nie wiedziała, że jej synek ma problem z nerkami i skończyło się tak, że małemu obumarła jedna nerka. Gdyby od razu interweniowali, to byłoby wszystko oki.

Pakuj się, najgorzej jest zacząć, później już idzie szybko . Ja zrobiłam sobie taką szczegółową listę, nawet wpisałam telefon, ładowarkę itp., zeby jeszcze przed wyjściem zerknąć i zapakować reszte d***reli.
Mam nadzieję, że będzie tak jak u Kuby Cass, że Maciek to wysika , a jak nie to lekarze będą w gotowości
Podziel się szczegółową listą

Cytat:
Wrzucam nowe fotki Kuby
Jak bedziecie miały dość to napiszcie

Fot.1 U babci na rękach
Ale On jest słodziak

---------- Dopisano o 12:22 ---------- Poprzedni post napisano o 12:21 ----------

Cytat:
z położna sprawa wyglada tak, że w szpitalu pytają o przychodnię rodzinna, do której jesteśmy zapisane i do której chcemy zapisać dziecko

każda z nas w deklaracji składanej przy zapisywaniu się do przychodni musiała wybrać położną i to właśnie ona teraz przychodzi powiadomiona przez szpital

mój synuś chyba ma się trochę lepiej , bo nocy tylko raz się budził
jadł o północy i potem ciumkał cyca od 4 do 5, potem wstał już o 8

więc sytuacja chyba się stabilizuje
A trzeba zapisać dziecko do tej samej przychodni, co my jesteśmy zapisani?
Kiedy taką deklarację się składało? Ja sobie nie przypominam
za unormowanie się sytuacji

Cytat:
a ja nie wybierałam położnej ... kurcze muszę zapytać kogoś, bo potem będzie problem
Siostro

Cytat:
Napisane przez Wojtusia Pokaż wiadomość
Mam od razu pytanko, jakie rożki kupiłyście? usztywniane czy zwykłe? bo nie wiem które lepsze są.
Te mi się podobają http://www.allegro.pl/item676717445.html
a te są usztywniane:
http://www.allegro.pl/item679953924_...uzy_wybor.html
Ja mam miękki.

Cytat:
Napisane przez arinitti Pokaż wiadomość
Hej Mamusie i Dzidziusie!
(...)
dziewuszki, dzięki za wsparcie, prace posuwają się do przodu - domek prawie gotowy na przyjęcie dzidzi, pranie się pierze, zakupy już zrobione, torba prawie spakowana

Zauważyłyście, że lekarze pod koniec ciąży często pytają - czy odczuwam ruchy? Każą też obserwować, czy wszystko w porządku. Trochę mnie to dezorientowało - no są, ale czy nie za mało ich, czy może za dużo itp. - jak to odróżnić? Więc ostatnio na USG pytam, jak to jest z tymi ruchami? Odpowiedź - po ok. 10 ruchów po śniadaniu, obiadku i kolacji (czyli w sumie ok. 30) jest ok.
Ale teraz znowu nie wiem - a jak dziecko jest bardzo ale to bardzo ruchliwe - to sygnał, że coś nie tak? A jak jest nieco spokojniejsze? Podobno dzieciaczki nasze teraz śpią ok. 20 godzin.
Mój nie kazał się jakoś wyjątkowo przejmować, mam liczyć 10 ruchów przez 6 godzin, czytałam ostatnio, że w prawidłowo przebiegającej ciąży nie ma potrzeby liczenia ruchów w ogóle . I szczerze mówiąc nie liczę, bo fioła chyba bym dostała.

Cytat:
Bo to w szpitalu jak juz dziecko sie urodzi przychodzi pielęgniarka i pyta sie do jakiej przychodni zapisujemy dziecko. Mnie sie nie pytala, jaką wybieram pielęgniarkę tylko którego pediatrę.
To skąd masz położną i pielęgniarkę środowiskową?

Cytat:
Napisane przez Svinecka Pokaż wiadomość
hej dziewczynki
(...)
dziekuje Wam wszystkim za cieple slowa i za kciuki
przydadza sie napewno
No pewnie, mają ogromną moc

H. MacLeod

.
Miramej jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-08, 11:25   #274
Cassandra 23
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kamilka Pokaż wiadomość
U nas się tą panią nazywa "pielęgniarka środowiskową" i jest samoistnie przydzielana. Z tego co szlyszalam, są to niemożliwie upierdliwe baby, wszędzie zaglądną, nawet do wc. Kuzynka rodziła w zeszłym roku, i mimo że jej mama jest położną (obie dobrze się znają) to nie odpuścila nic tylko wszystko musiała skontrolować. Jak by mogła to nawet by w szafach pogrzebała,... Nic się im nie podoba. I trzeba się bardzo kontrolować bo nie wiadomo kiedy przyjdzie na pierwszą wizytę- zwykle 2-3 dzień i jak by cos nieposprzątane było to się drze i problemy robi...
Co za baba
Jakby do mnie taka przyszła, to prędzej by wyszła jak weszła! Nikt mi nie bedzie po domu plądrował
Co ona sobie myśli
Moja mama jakby to zobaczyła to nie ręczę za nią...
U nas jest juz 2,5 tyg. od porodu i jeszcze nikt nie był. Mają byc dzisiaj.

---------- Dopisano o 12:25 ---------- Poprzedni post napisano o 12:22 ----------

[QUOTE=Miramej;13148958To aż dwie przychodzą? Myślałam, że tylko położna środowiskowa

A trzeba zapisać dziecko do tej samej przychodni, co my jesteśmy zapisani?

To skąd masz położną i pielęgniarkę środowiskową?[/QUOTE]

Jak bylismy z Kuba w przychodni to przyjmowała nas pielęgniarka i mówiła, że w prawdopodobnie w srodę odwiedzi mnie połozna i pielęgniarka... zrozumiałam, że dwie.

My zapisalismy Kube do zupełnie innej przychodni, bo w tej naszj nie ma pediatry.

Położna jest przydzielana z tej przychodni gdzie jest dziecko zapisane.

Jakub 20 czerwca 2009 r.
Blanka
15 września 2011 r
.

Cassandra 23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-08, 11:37   #275
aliisanka
Wtajemniczenie

GG do aliisanka

oj Kochane, tak regularnie Was podczytuję, i oglądam zdjęcia, tych dzieciątek które już wyszły z brzuszków, i tak się bardzo wzruszam ja już piąty miesiąc mam, więc jeszcze troszkę poczekam
..Iskierką malutką..
..Która rozświetla mi życie..
..I daje nadzieję na lepsze jutro..
..Trzeba zawsze przekraczać próg nadziei..

aliisanka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-08, 12:01   #276
Wojtusia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aliisanka Pokaż wiadomość
oj Kochane, tak regularnie Was podczytuję, i oglądam zdjęcia, tych dzieciątek które już wyszły z brzuszków, i tak się bardzo wzruszam ja już piąty miesiąc mam, więc jeszcze troszkę poczekam
Gratulacje, zobaczysz, szybko ci minie czas do porodu
Wojtusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-08, 12:02   #277
Ania0104
Zakorzenienie

Cytat:
Cass śliczny synek

Mam od razu pytanko, jakie rożki kupiłyście? usztywniane czy zwykłe? bo nie wiem które lepsze są.
a te są usztywniane:
Ja mam bez usztywniacza, ale się zastanawiam czy nie kupić drugiego ... chociaż znając zycie jak się bedę tak dalej zastanawiała to go nie kupie

Ale ten bez usztywnienia fajny!
Cytat:
Hej Mamusie i Dzidziusie!

Tru, Ania - gratuluję ślicznych Maleństw!

dziewuszki, dzięki za wsparcie, prace posuwają się do przodu - domek prawie gotowy na przyjęcie dzidzi, pranie się pierze, zakupy już zrobione, torba prawie spakowana

Zauważyłyście, że lekarze pod koniec ciąży często pytają - czy odczuwam ruchy? Każą też obserwować, czy wszystko w porządku. Trochę mnie to dezorientowało - no są, ale czy nie za mało ich, czy może za dużo itp. - jak to odróżnić? Więc ostatnio na USG pytam, jak to jest z tymi ruchami? Odpowiedź - po ok. 10 ruchów po śniadaniu, obiadku i kolacji (czyli w sumie ok. 30) jest ok.
Ale teraz znowu nie wiem - a jak dziecko jest bardzo ale to bardzo ruchliwe - to sygnał, że coś nie tak? A jak jest nieco spokojniejsze? Podobno dzieciaczki nasze teraz śpią ok. 20 godzin.

Na koniec coś śmiesznego - ostatnio na usg lekarka pyta nas, czy znamy płeć. "Tak, prawdopodobnie córcia". Nic nie powiedziała, robi to usg. W pewnej chwili mówi do nas: "Na pewno dziewczynka, o tu widać jej cipkę" .
Rzeczywiście, widzieliśmy "bułeczkę" - więc będzie Marysia . Waży 3200!

I tym optymistycznym akcentem żegnam się dzisiaj z Wami kochane
więc gratuluję 99% dziewczynki ... bo wiadomo 1% zawsze jest szansa na chłopaka

Ale ... ale ... czy te gratulacje to dla mnie? ja jeszcze nie urdziłam
Cytat:
Bo to w szpitalu jak juz dziecko sie urodzi przychodzi pielęgniarka i pyta sie do jakiej przychodni zapisujemy dziecko. Mnie sie nie pytala, jaką wybieram pielęgniarkę tylko którego pediatrę.
ahaaaaaa
Cytat:
Napisane przez viki_22_83 Pokaż wiadomość
Tru , Ania gratulacje dla Was i życzonka żeby pociechy zdrowo rosły

a ja niestety się przejechałam ,ciuszki przez noc powisiały no i nadal mokre , przewiesiłam je do łazienki może doschną. Co do rożka mam nieusztywniany, usztywnienie pomaga jak ktoś nie ma wprawy.
dziewcyzny ... jaka Ania urodziła???

nie prosiłam o deszcz ... ale do mnie sam przyszedł ... moze faktycznie ciuszki w łazience doschną
Cytat:
Napisane przez Svinecka Pokaż wiadomość
hej dziewczynki

ale sie dzis wyspalam - nowe lozko z nowym materacem jest boskie pierwszy raz od paru miesiecy nie bolal mnie kregoslup

mialam dzis sprzatac ale nie mam sily - chyba TZ z tesciowa posprzataja jak bede w szpitalu

z tym kinem to niezla mysl maly juz wieczorem dzis idzie spac do rodzicow wiec moze pojdziemy z TZ ostatni raz

lece zaraz do hurtowni bo okazalo sie, ze nie mam ani jednego pajaca na 56
milego dzionka
no i bardzo dobrze! musisz się zrelaksować przed tym Waznym dniem!!!
Cytat:
Napisane przez Nika1980 Pokaż wiadomość

Zaglądam do Was czasem z sentymentu i ciekawości , zobaczyć co słychać u starych znajomych !
Za wszystkie trzymam kciuki , życzę łatwych i szybkich porodów, zdrowych dzieciaczków no i nieuciążliwych ostatnich tygodni/dni ciąży!

a tym z Was, które już urodziły serdecznie gratuluję i życzę cudownych chwil macierzyństwa!

-mamusia październikowa
cześć Nikuś ... oczywiście nie-dziękujemy za życzenia

Bartuś
- 15.07.09 r.
Dawidek - 13.06.14 r.
Ania0104 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-08, 12:02   #278
p4w
Zakorzenienie

Cytat:

Cytat:
Co za baba
Jakby do mnie taka przyszła, to prędzej by wyszła jak weszła! Nikt mi nie bedzie po domu plądrował
Co ona sobie myśli
Moja mama jakby to zobaczyła to nie ręczę za nią...
U nas jest juz 2,5 tyg. od porodu i jeszcze nikt nie był. Mają byc dzisiaj.
u nas była dwa dni po powrocie ze szpitala i też wszystko krytykowała
oglądała Tomusia i mnie - tak mi zaczęła "udrażniać" piersi, że się poplakałam z bólu , a po tych krytykach czułam się jak wyrodna matka (nawet było źle, że kołyska się buja ) i beczałam cały dzień
zapowiedziała się na kolejną wizytę, ale moja mama zadzwoniła do niej, że nie potrzebujemy jej pomocy i ma nie przychodzić i kropka
tyle o miłej wizycie...

3220g 54 cm

------------------

p4w jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-08, 12:13   #279
UnholyOne
Ola-Unhola

Tru, serdeczne gratulacje.
Wymęczyłaś się, ale to już za Tobą

Cass, sliczny ten Twój synuś i juz jaki spory, kawał bobasa z niego

Eleeri, pisała, że ma nadzieję, że dzisiaj wyjdą. Młody skończył naświetlania wczoraj, ale dopiero dzisiaj lekarze podejmą decyzję.
Przesyła buziaki.

U mnie pada i zimno. Niedawno wstałam, bo spanie to rzecz, którą mogłabym robic non stop.
Musze iśc do sklepu, bo w lodówce pusto - na śniadanie tylko wasa.
A trzeba obiad dla Bartusia zrobić i w ogóle.
Idę coś w końcu zrobić w tym kierunku, bo zaraz wieczór będzie, a ja będę tu gniła.
Oj coś dzisiaj humor nie teges mam....

---------- Dopisano o 13:13 ---------- Poprzedni post napisano o 13:02 ----------

Eleeri wychodzi dzisiaj - Mały już wypisany, teraz czeka na swój wypis.
Stary 2009-07-08, 12:27   #280
mayaha
Wtajemniczenie

GG do mayaha

Cytat:
a te są usztywniane:
Ja mam usztywniany z mata kokosowa.

Cytat:

Na koniec coś śmiesznego - ostatnio na usg lekarka pyta nas, czy znamy płeć. "Tak, prawdopodobnie córcia". Nic nie powiedziała, robi to usg. W pewnej chwili mówi do nas: "Na pewno dziewczynka, o tu widać jej cipkę" .
No to gratuluje córeczki Duza juz z niej dziewczynka

Cytat:
Wspólczuje wiem co to za ból. W szpitalu mały non stop ciągnął cyca, na zmiane raz jeden raz drugi. Brodawki miałam popekane, całe w strupkach, krew leciała
Smarowałam Bepanthenem, troche pomagało.
Pielęgniarki kazały go odciagać od piersi (i dac na chwilkę smoczek), żeby cały czas nie ssał ale on ciągle płakał bo nie dość, że mało mleczka leciało to jeszcze mu cycusie zabierałam
Zaciskałam zęby i karmiłam...
Potem w domu jak go karmiłam było juz lepiej, piersi sie chyba zaczynały przyzwyczajać...ale co z tego jak produkcja mleka zaczynała strajkować
Przechlapane z tymi cycusiami :/ mi polozna kazała hartowac brodawki ale ja tego nie robie. Jakos nie mam odwagi a poza tym slyszlaam ze to wcale nie tkie konieczne tylko jakas nalecialosc :[ i nie ma sensu sie tak katowac

Cytat:
No, ale ja zaczęłam dziś 38 tc, więc nie takie już , a do okulistki z jakiego powodu? Masz wadę wzroku?
A z łożyskiem to jest tak, że można chyba urodzić, jak jest niedojrzałe, tylko samo się nie odklei.
Mam wade wzroku, nie taka duza ale chce sprawdzic. Na co dzien chodze w soczewkach ale do porodu to sobie raczej odpuszcze.

Cytat:
Jak bylismy z Kuba w przychodni to przyjmowała nas pielęgniarka i mówiła, że w prawdopodobnie w srodę odwiedzi mnie połozna i pielęgniarka... zrozumiałam, że dwie.

My zapisalismy Kube do zupełnie innej przychodni, bo w tej naszj nie ma pediatry.

A kiedy zapisywalas Kube? Po porodzie czy jeszcze przed. bo ja z połozna juz rozmawialam, a lekarza chce z innej przychodni tam gdzie ja chodze, bo mam znajomego.
mayaha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-08, 12:29   #281
frida110
Zakorzenienie

Dzień dobry

Cass piękne zdjęcia Twojej dzidzi.

Coś z tym pakowaniem toreb jest, bo ja swojej też coś nie mogę spakować i odkładam to z dnia na dzień.

Rożek kupiłam bez poduszki i bez usztywnienia.

Svinecko jutro trzymam kciuki
frida110 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-07-08, 12:35   #282
WrednaAfrodyta
Zadomowienie

Cass Kubuś jest słodki i jaki pulchniutki

A czy mozna sie w ogole nie zgodzic żeby ta połozna przyszła??? Ja nie chce zeby jakies wredne babsko robiło mi uwagi....No chyba ze są wyjątki jakies i nie wszystkie takie są
Stary 2009-07-08, 12:42   #283
skierka1981
BAN stały

ju z wróciłam, ale najpierw musiałam doczytać co u was - ktg ok - wreszcie tylko coś z ciśnieniem jej nie podeszło miałam 135/89 i pyta mnie czy nogi nie puchną no to mówię że puchną stopy. to mam jutro iść do jakiejś przychodni żeby ciśnienie zmierzyli i rano mocz do badania i u niej wyniki będą ok 13 to mam zadzwonić i powiedzieć co z ciśnieniem a ona zobaczy wyniki i powie co dalej ciśnienie mam ok sama powiedziała, żeby dolne nie przekraczało 90 to oki. nie wiem o co jej chodzi... pyta mnie a pani to o porodzie chyba nie myśli a ja że czemu ona ze termin na jutro a tu nic. to jej mówię że myślę intensywnie a ona do mnie że chyba za mało... nie wiem o co babce chodzi...no pójdę to ciśnienie zmierzyć i mąż rano zawiezie ten mocz do badania, zobaczymy - chyba że chce mnie poganiać żebym urodziłą( a jeszcze wcześniej zdarzało się że ciśnienie miałam wyższe niż to dzisiejsze to nawet ani razu nie skomentowała a tu jutro termin i mi wyskoczyła)
Wojtusia, ja mam kupiony rożek z wyjmowanym kokosowym wkładem, rożek ok 45 zł kosztował i wkład ok 13-15. myślę że to najlepsze rozwiązaniee - mam jeszcze normalny nie usztywniony ale to dlatego że kosztował w hurtowni 13 zł to go wzięłam dodatkowo
cass, maluszek śliczny
i super że eleeri dziś wychodzi
tylko kasi szkoda - buziaczki dla niej

siostra męża już pojechała do domu a ja spodziewam się jeszcze dziś koleżanki.
a z tą kawalerką to my chcieliśmy wynająć - bo tu co mieszkamy to mamy jeden duży pokój i na górze koleś mieszka ale on jest spoko i większość czasu go nie ma. tylko to taka kawalerka w piwnicy i z grzybem...to ja dziękuję - zostaniemy tutaj. wczoraj jeździłam z mężem do jego szefa i sobie pogadaliśmy przy okazji - mieszkanko służbowe i przeprowadzko jakoś na koniec roku. poza tym jego żona pożyczyła mi taką elektroniczną nianię - kamerka i do tego telewizorek, który np w kuchni można postawić i widzieć co maleństwo robi. poza tym ona ma jeszcze leżaczek, matę i karuzelę m.in i też ma nam pożyczyć więc super tak już mężowi mówiłam że obcy ludzie są bardziej życzliwi od włąsnej rodziny - czyt. mojej teściowej
oj się mi dziś Amelka wypina... a położna co ktg podpinała pyta na kiedy termin to jej mówię że jutro a ona co ma być to ja że dziewczynka i ona mówi że dziwne bo dziewczynki najczęściej rodzą się szyciej a chłopcy później - to dała mi do myślenia
skierka1981 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-08, 13:22   #284
magi77
Wtajemniczenie

Miramej napisałm się listy dla Ciebie i mi wcięło szlag by... Zaraz się zbiorę i znowu napiszę.

Zawsze trzeba mieć nadzieję na lepsze jutro...

MACIEJKA SYNEK KOCHANY
20-07-2009
magi77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-08, 13:26   #285
marysia_258
Zadomowienie

Witam mamusie

Tru serdeczne gratulacje

Svinecka trzymam z całej siły za jutrzejszy dzień

Cass jaki duży i śliczny jest Twój Kubuś

Ja myślałam że na L4 to będe miała więcej czasu, żeby z Wami posiedzieć a tu Ciągle coś robię gdzieś jeżdżę.... w piątek do hurtowni po resztę zakupów a jeszcze trochę tego do kpienia mam
A tak poza tym mamy się z Mają baaardzo na nic nie mogę narzekać
I oby tak zostało do samego końca.
Całuski dla Was kochane Lecę gotować obiadek

---------- Dopisano o 14:26 ---------- Poprzedni post napisano o 14:25 ----------

Witam mamusie

Tru serdeczne gratulacje

Svinecka trzymam z całej siły za jutrzejszy dzień

Cass jaki duży i śliczny jest Twój Kubuś

Ja myślałam że na L4 to będe miała więcej czasu, żeby z Wami posiedzieć a tu Ciągle coś robię gdzieś jeżdżę.... w piątek do hurtowni po resztę zakupów a jeszcze trochę tego do kpienia mam
A tak poza tym mamy się z Mają baaardzo na nic nie mogę narzekać
I oby tak zostało do samego końca.
Całuski dla Was kochane

MAJA
21.08.2009
BARTOSZ
23.09.2013
marysia_258 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-07-08, 13:32   #286
Miramej
Zakorzenienie

Cytat:

-mamusia październikowa
Cześc Nika , (nie)dziękujemy i tez życzymy wszystkiego dobrego

Cytat:

, właśnie się rozeznałam, że w naszej przychodni też nie ma pediatry, ale wiem już co i jak

Cytat:
Napisane przez aliisanka Pokaż wiadomość
Zleci

Cytat:
oglądała Tomusia i mnie - tak mi zaczęła "udrażniać" piersi, że się poplakałam z bólu , a po tych krytykach czułam się jak wyrodna matka (nawet było źle, że kołyska się buja ) i beczałam cały dzień
zapowiedziała się na kolejną wizytę, ale moja mama zadzwoniła do niej, że nie potrzebujemy jej pomocy i ma nie przychodzić i kropka
tyle o miłej wizycie...
Nie straszcie , tak można?

Cytat:
Napisane przez UnholyOne Pokaż wiadomość
Oj coś dzisiaj humor nie teges mam....
(...)
Eleeri wychodzi dzisiaj - Mały już wypisany, teraz czeka na swój wypis.

Super, że wychodzą

Cytat:
Napisane przez skierka1981 Pokaż wiadomość
ju z wróciłam, ale najpierw musiałam doczytać co u was - ktg ok - wreszcie tylko coś z ciśnieniem jej nie podeszło miałam 135/89 i pyta mnie czy nogi nie puchną no to mówię że puchną stopy. to mam jutro iść do jakiejś przychodni żeby ciśnienie zmierzyli i rano mocz do badania i u niej wyniki będą ok 13 to mam zadzwonić i powiedzieć co z ciśnieniem a ona zobaczy wyniki i powie co dalej ciśnienie mam ok sama powiedziała, żeby dolne nie przekraczało 90 to oki. nie wiem o co jej chodzi... pyta mnie a pani to o porodzie chyba nie myśli a ja że czemu ona ze termin na jutro a tu nic. to jej mówię że myślę intensywnie a ona do mnie że chyba za mało... nie wiem o co babce chodzi...no pójdę to ciśnienie zmierzyć i mąż rano zawiezie ten mocz do badania, zobaczymy - chyba że chce mnie poganiać żebym urodziłą( a jeszcze wcześniej zdarzało się że ciśnienie miałam wyższe niż to dzisiejsze to nawet ani razu nie skomentowała a tu jutro termin i mi wyskoczyła)
(...)
a z tą kawalerką to my chcieliśmy wynająć - bo tu co mieszkamy to mamy jeden duży pokój i na górze koleś mieszka ale on jest spoko i większość czasu go nie ma. tylko to taka kawalerka w piwnicy i z grzybem...to ja dziękuję - zostaniemy tutaj. wczoraj jeździłam z mężem do jego szefa i sobie pogadaliśmy przy okazji - mieszkanko służbowe i przeprowadzko jakoś na koniec roku. poza tym jego żona pożyczyła mi taką elektroniczną nianię - kamerka i do tego telewizorek, który np w kuchni można postawić i widzieć co maleństwo robi. poza tym ona ma jeszcze leżaczek, matę i karuzelę m.in i też ma nam pożyczyć więc super tak już mężowi mówiłam że obcy ludzie są bardziej życzliwi od włąsnej rodziny - czyt. mojej teściowej
oj się mi dziś Amelka wypina... a położna co ktg podpinała pyta na kiedy termin to jej mówię że jutro a ona co ma być to ja że dziewczynka i ona mówi że dziwne bo dziewczynki najczęściej rodzą się szyciej a chłopcy później - to dała mi do myślenia
Jakaś dziwna ta Twoja gin , ale najważniejsze, że ktg w porządku
Fajnie, że żona szefa taka życzliwa , i nie myśl tyle, Amelka to Amelka, zresztą tam jest słowo "najczęściej"

---------- Dopisano o 14:32 ---------- Poprzedni post napisano o 14:30 ----------

Cytat:
Miramej napisałm się listy dla Ciebie i mi wcięło szlag by... Zaraz się zbiorę i znowu napiszę.
magi kochana jesteś , ale może nie pisz drugi raz, bo przecież ręce Cię bolą

H. MacLeod

.
Stary 2009-07-08, 13:34   #287
czekoladka21
Zakorzenienie

GG do czekoladka21

Cytat:
hihihi ... to tak na ochłode
ja juz poprasowalam wszystkie ciuszki 2 godziny stalam przy zelazku
Cytat:
Cass śliczny synek

a te są usztywniane:
ja mam z usztywnieniem ktore mozna wyjac wiec 2w1

Cytat:
.

I tym optymistycznym akcentem żegnam się dzisiaj z Wami kochane : cmok:
fajne imię- moja mama sie tak zwie

Cytat:

-mamusia październikowa
dziekujemy-kciuki sie przydadza

Cytat:
(...)a położna co ktg podpinała pyta na kiedy termin to jej mówię że jutro a ona co ma być to ja że dziewczynka i ona mówi że dziwne bo dziewczynki najczęściej rodzą się szyciej a chłopcy później - to dała mi do myślenia
to stary przesad!! wczoraj to samo mi babcia powiedziala

nie mam komputera bo tż zabral mi laptopa ale pisze z lapa od brata!
lece smazyc kalafiora, a potem odpoczynek bo nogi mam jak banie od stania przy zelazku

Dominika 04.11.2014
czekoladka21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-08, 14:07   #288
mayaha
Wtajemniczenie

GG do mayaha

Cytat:
Dziwne
Bo akurat (co sobie w tym momencie przypominam) to trzy kolezanki ostatnio urodzily dziewczynki i kazda z nich ok 2 tyg po terminie z OM.
A inna urodzila synka 3 tyg przed czasem
To tak samo jak bujda ze jak sie ma chlopaka to jest mniejszy brzuch albo ze dziewczynki urode zabieraja
Własnie dzwonil facet od mebli. Beda dzis ok19tej. Nareszcie. chociaz dzis tylko mi regał przywioza ale obiecał ze jutro reszte czyli komode poleczki oraz szafke do przedpokoju. W koncu zacznie sie cos dziac bo juz bym cos zrobiła

Edytowane przez mayaha
Czas edycji: 2009-07-08 o 14:13
mayaha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-08, 14:11   #289
Cassandra 23
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez WrednaAfrodyta Pokaż wiadomość
A czy mozna sie w ogole nie zgodzic żeby ta połozna przyszła??? Ja nie chce zeby jakies wredne babsko robiło mi uwagi....No chyba ze są wyjątki jakies i nie wszystkie takie są
Ja wogole nie wiem po co taka położna przychodzi
Jak juz ma zrobic wywiad srod. to niech zobaczy warunki w jakich dziecko mieszka (wiadomo są rózne rodziny) i na tym koniec.
A nie jeszcze cycuchy masuje i czepia sie matek
Nie wiem jak to dzisiaj u nas bedzie...ale mama chce byc obecna przy wizycie i jak bedzie trzeba to powie pare słów jesli bedzie podobna syt. jak u p4w.
Zreszta ja tez sie odezwę...mam w nosie te pielęgniarki niech sobie myślą co chcą.

Jakub 20 czerwca 2009 r.
Blanka
15 września 2011 r
.

Stary 2009-07-08, 14:17   #290
Ania0104
Zakorzenienie

Cytat:
tyle o miłej wizycie...
jak tak można wogóle????? No w szoku jestem!
Niech mi tylko słowo powie o kołysce, ze się buja to ją

Super, ze eleeri dzisaij wychodzi!!! ... mam nadzieję, ze zda nam relacje jak było - chociaż nie wiem czy chce wiedzieć , bo Ona to ciężki poród miała

UnholyOne, a co to za jakiś humor do Cie dopadł???

Cytat:
Wojtusia, ja mam kupiony rożek z wyjmowanym kokosowym wkładem, rożek ok 45 zł kosztował i wkład ok 13-15. myślę że to najlepsze rozwiązaniee - mam jeszcze normalny nie usztywniony ale to dlatego że kosztował w hurtowni 13 zł to go wzięłam dodatkowo
cass, maluszek śliczny
i super że eleeri dziś wychodzi
tylko kasi szkoda - buziaczki dla niej

siostra męża już pojechała do domu a ja spodziewam się jeszcze dziś koleżanki.
jakaś dziwna ta ginka ... przeciez porodu to nie można sobie tak zażyczyć i już .... mam nadzieję, że wyniki będą ok!!!

No i fajnie, ze Żona szefa pozcyzyła Wam nianię
Cytat:
Napisane przez czekoladka21 Pokaż wiadomość
ja juz poprasowalam wszystkie ciuszki2 godziny stalam przy zelazku
a ja jeszcze nie zaczęłam ... tzn wczoraj troche poprasowałam, ale dzisaij od rana robie tyle rzeczy ze nie wiem kiedy skończe to prasowanie

Najpierw przebierałam czeresnie, potem robiłam z nich kompot, później spacer z psem, postawiłam zupkę ... obrałam fasolkę szparagową ... zrobiłam jedno pranie ... obrałam ziemniaczki i teraz ide rybkę smazyć

Bartuś
- 15.07.09 r.
Dawidek - 13.06.14 r.
Ania0104 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-08, 14:24   #291
magi77
Wtajemniczenie

Miramej, nie ma sprawy, ale dłużej mi się schodzi, bo piszę na raty

Torba dla mnie, może część rzeczy wyda Wam się niepotrzebna, ale ja tam wolę mieć je ze sobą. Kolejność przypadkowa.

- koszule (3 sztuki-1szt do porodu,2-do codziennego użytku ) ,
- szlafrok,

- skarpetki,
- kapcie,
- klapki pod prysznic
- biustonosz do karmienia piersią(2szt),

- wkładki laktacyjne,
- majtki jedn. i siateczkowe,
- podkłady poporodowe, podpaski,

- ręczniki – 2 duże+jeden mały (ciemne kolory),
- ręczniki papierowe, chust.hig., papier toalet.,,

- maszynka d/g,
- deo
- szczoteczka d/z + pasta,
- żel pod prysznic,
- żel d/t,
- krem d/t
- szampon,
- laktacyd,
- tantum rosa,
- bephanten,
- płatki kosm.,
- po madka ochronna do ust
- szczotka d/w
- pilniczek (w razie zadarcia paznokcia, żeby nie zadrapać maluszka)
- mydło
- butelka ze smoczkiem, taka po wodzie min.
- tusz, błyszczyk,
- woda mineralna ,
- telefon komórkowy, ładowarka,

- aparat foto + baterie
- sok jabłkowy,
- suszarka,
- gumka d/w, opaska,
- krem poporodowy na rozstępy,
- lusterko,
- gąbka,
- drobne pieniądze,
- landrynki (u mnie w szpitalu pozwalają je ssać na porodówce, żeby dodać glukozy)
- długopis,
- zioła/herbatka laktacyjna,
-

Maćkowa torba:
- ubranka (pajace, body, kaftaniki, śpioszki, czapeczki, skarpetki, łapki)
- podstawowe kosmetyki,
- pieluchy tetrowe – 10szt, flanelowe – 2szt,
- pieluszki jednorazowe,
- szczoteczka d/w,
- kocyk, rożek, poduszka-rogal do karmienia,
- ręcznik kąpielowy,

Chyba o niczym nie zapomniałam, ale i tak wyszła niezła paka.

MACIEJKA SYNEK KOCHANY
20-07-2009
Stary 2009-07-08, 14:31   #292
kamilka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez WrednaAfrodyta Pokaż wiadomość

Nie mam pojęcia... Chyba nie...
Ale wkurzające jest to że w normalnym domu się czepiają a w takich gdzie się 10 dziecko rodzi na kilku metrach bez warunków sanitarnych to nic nie robia??

Magi na mojej liście nie ma tylko tuszu, soku jabłkowego (może faktycznie lepiej wziąć?), gąbki, suszarki, landrynek i długopisu. Poza tym się pokrywamy

Edytowane przez kamilka
Czas edycji: 2009-07-08 o 14:35
kamilka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-08, 14:38   #293
UnholyOne
Ola-Unhola

Magi, pokaźna lista.
Ja nie mam ochoty sie pakować....

Mam doła, chyba jakiś kryzys 35/36 tyg.
Która godz. a ja dopiero ze sklepu wróciłam, obiadu nie ma - dziecko powinno juz zjeśc...
*******nik w chacie, pranie czeka na zdjęcie. podłoga do umycia, a ja nie mam ochoty...

Idę coś zjeśc, co tam przytargałam.
Stary 2009-07-08, 14:43   #294
magi77
Wtajemniczenie

Cytat:
Nie mam pojęcia... Chyba nie...
Ale wkurzające jest to że w normalnym domu się czepiają a w takich gdzie się 10 dziecko rodzi na kilku metrach bez warunków sanitarnych to nic nie robia??

Magi na mojej liście nie ma tylko tuszu, soku jabłkowego (może faktycznie lepiej wziąć?), gąbki, suszarki, landrynek i długopisu. Poza tym się pokrywamy
To super. Nic nie powinno nam zabraknąć

---------- Dopisano o 15:43 ---------- Poprzedni post napisano o 15:39 ----------

Cytat:
Magi, pokaźna lista.

Która godz. a ja dopiero ze sklepu wróciłam, obiadu nie ma - dziecko powinno juz zjeśc...
*******nik w chacie, pranie czeka na zdjęcie. podłoga do umycia, a ja nie mam ochoty...

bidulko, wszystko będzie dobrze. To tylko przejściowy kryzys.

MACIEJKA SYNEK KOCHANY
20-07-2009
Stary 2009-07-08, 14:55   #295
Tulipfever
Rozeznanie

Cytat:

O rany, jaki terror
Rozumiem sprawdzic, pomoc w razie potrzeby- ale tak stresowac, to chyba sie mija z celem nieco

Cytat:

Mój nie kazał się jakoś wyjątkowo przejmować, mam liczyć 10 ruchów przez 6 godzin, czytałam ostatnio, że w prawidłowo przebiegającej ciąży nie ma potrzeby liczenia ruchów w ogóle . I szczerze mówiąc nie liczę, bo fioła chyba bym dostała.
Mi tez mowili, zeby sie nie stresowac i nie liczyc, tylko obserwowac, czy sie dziecko rusza.

Cytat:
Napisane przez mayaha Pokaż wiadomość
Własnie dzwonil facet od mebli. Beda dzis ok19tej. Nareszcie. chociaz dzis tylko mi regał przywioza ale obiecał ze jutro reszte czyli komode poleczki oraz szafke do przedpokoju. W koncu zacznie sie cos dziac bo juz bym cos zrobiła
Super! Tylko sie nie przemecz

Cassandra piekne fotki! Poprosze o dokladke

Magi swietna lista! To ja sie tez podziele.

Dla siebie:
-2 koszule nocne
- biustonosz do karmienia
- 2 pary skarpetek
- klapki
- 3 pary siatkowych majtoch
- szczoteczka do zebow
- pasta do zebow
- chusteczki do demakijazu
- zel pod prysznic
- szampon
- balsam do ciala
- pilniczek (dzieki Magi!)
- tusz, blyszczyk, puder z lusterkiem
- chusteczki higieniczne
- grzebien
- podpaski
- komorka+ladowarka
- dokumenty
- aparat + baterie
- I-Pod

Dla meza (jest mozliwosc nocowania ze mna )
- koszulka
- bielizna
- szczoteczka do zebow
- mini zestaw do golenia
- batoniki Marsy ()

Dla dziecka:
- 2 x pajacyk
- 2 x body
- skarpetki
- czapeczka
- smoczek
- kocyk
- Maxi Cosy

To na obecna chwile tyle. Dodam, ze pieluszki oraz reczniki dostaniemy na miejscu.
Tulipfever jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-08, 14:56   #296
Miramej
Zakorzenienie

Cytat:
Miramej, nie ma sprawy, ale dłużej mi się schodzi, bo piszę na raty

Torba dla mnie, może część rzeczy wyda Wam się niepotrzebna, ale ja tam wolę mieć je ze sobą. Kolejność przypadkowa.

- koszule (3 sztuki-1szt do porodu,2-do codziennego użytku ) ,
- szlafrok,

- skarpetki,
- kapcie,
- klapki pod prysznic
- biustonosz do karmienia piersią(2szt),

- wkładki laktacyjne,
- majtki jedn. i siateczkowe,
- podkłady poporodowe, podpaski,

- ręczniki – 2 duże+jeden mały (ciemne kolory),
- ręczniki papierowe, chust.hig., papier toalet.,,

- maszynka d/g,
- deo
- szczoteczka d/z + pasta,
- żel pod prysznic,
- żel d/t,
- krem d/t
- szampon,
- laktacyd,
- tantum rosa,
- bephanten,
- płatki kosm.,
- po madka ochronna do ust
- szczotka d/w
- pilniczek (w razie zadarcia paznokcia, żeby nie zadrapać maluszka)
- mydło
- butelka ze smoczkiem, taka po wodzie min.
- tusz, błyszczyk,
- woda mineralna ,
- telefon komórkowy, ładowarka,

- aparat foto + baterie
- sok jabłkowy,
- suszarka,
- gumka d/w, opaska,
- krem poporodowy na rozstępy,
- lusterko,
- gąbka,
- drobne pieniądze,
- landrynki (u mnie w szpitalu pozwalają je ssać na porodówce, żeby dodać glukozy)
- długopis,
- zioła/herbatka laktacyjna,
-

Maćkowa torba:
- ubranka (pajace, body, kaftaniki, śpioszki, czapeczki, skarpetki, łapki)
- podstawowe kosmetyki,
- pieluchy tetrowe – 10szt, flanelowe – 2szt,
- pieluszki jednorazowe,
- szczoteczka d/w,
- kocyk, rożek, poduszka-rogal do karmienia,
- ręcznik kąpielowy,

Chyba o niczym nie zapomniałam, ale i tak wyszła niezła paka.
Dziękuję Ci bardzo Dobra Kobieto

Cytat:
Magi, pokaźna lista.

, ja też mam coś podobnego, tylko mnie bardziej czas goni

H. MacLeod

.
Stary 2009-07-08, 15:45   #297
UnholyOne
Ola-Unhola

Kochane Wy moje

Może mi przejdzie z czasem...

Miramej, dotarł fotelik?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-07-08, 16:07   #298
evamoni
Raczkowanie

GG do evamoni

Witam Was

Bylam dzisiaj w szpitalu. Lekarz zalecil cc, gdyz pekniecie krocza byloby dla mnie ryzykiem. Powiedzial przy tym, ze nie musze peknac a moge. Rys moze sie poglebic a nie musi. Nelly bedzie wazyla ok.3-3.2 kg To mnie pocieszyl i doradzil. Decyzja nalezy do mnie. Jutro rano mam dac odpowiedz. Jesli zdecyduje sie na cc, to w czwartek 16.07 mam isc na czczo do szpitala, od razu zrobia mi cc. Potem tylko bol pooperacyjny i do domu. Kurcze, ale sie boje. Sama nie bede, przyjedzie do mnie mama i pomoze przy dziecku. Nie wiem co mam robic. Isc na zywiol i ryzykowac, ze moze jednak nie pekne i urodze normalnie, czy decydowac sie na cc?
Dodam, ze nic za cc nie musze placic.
evamoni jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-08, 16:13   #299
Cassandra 23
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez evamoni Pokaż wiadomość
Witam Was

Bylam dzisiaj w szpitalu. Lekarz zalecil cc, gdyz pekniecie krocza byloby dla mnie ryzykiem. Powiedzial przy tym, ze nie musze peknac a moge. Rys moze sie poglebic a nie musi. Nelly bedzie wazyla ok.3-3.2 kg To mnie pocieszyl i doradzil. Decyzja nalezy do mnie. Jutro rano mam dac odpowiedz. Jesli zdecyduje sie na cc, to w czwartek 16.07 mam isc na czczo do szpitala, od razu zrobia mi cc. Potem tylko bol pooperacyjny i do domu. Kurcze, ale sie boje. Sama nie bede, przyjedzie do mnie mama i pomoze przy dziecku. Nie wiem co mam robic. Isc na zywiol i ryzykowac, ze moze jednak nie pekne i urodze normalnie, czy decydowac sie na cc?
Dodam, ze nic za cc nie musze placic.
Wybrałabym cc ale wybór należy do Ciebie.
Jestem 2,5 tyg. po operacji a wogóle nie czuje, że ją miałam. W domu robie wszystko, odkurzam, myje podłogi i nic nie boli.
A blizny prawie wogole nie widać trzeba sie dobrze przyjrzec, zreszta jest pod majteczkami

Jakub 20 czerwca 2009 r.
Blanka
15 września 2011 r
.

Stary 2009-07-08, 16:21   #300
Miramej
Zakorzenienie

Cytat:
Kochane Wy moje

Może mi przejdzie z czasem...

Miramej, dotarł fotelik?
Czekam na kuriera

H. MacLeod

.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości