Sklepy internetowe-wady i zalety (podziel się opinią) cz.II - Strona 10 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne > Biżuteria

Notka

Biżuteria Miejsce dla osób, które robią biżuterię. Tutaj możesz zaprezentować własnoręcznie wykonaną biżuterię, obejrzeć prace innych, podzielić się wiedzą.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-01-08, 11:30   #271
sylviaaaaaaa85
Raczkowanie

Dot.: Sklepy internetowe-wady i zalety (podziel się opinią) cz.II

Dzieki Sub. Przegladalam te kategorie ale wszytko jest takie okraglo-kwiatkowe a ja szukam wlasnie czekos takiego poszarpanego-azurkowego
Nic,jesli któraś z Was natknelaby sie na cos podobnego napiszcie mi prosze nawet na PW
sylviaaaaaaa85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-09, 14:07   #272
Maquelita
Raczkowanie

Dziewczyny , a czy beabitdesign wogóle informują o dojściu pieniędzy ?
Strasznie się boję, bo w poniedziałek zamówiłam i wysłałam kasę, dziś jest sobota i nic
Maquelita jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-09, 14:51   #273
rusa1ka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Maquelita Pokaż wiadomość
Dziewczyny , a czy beabitdesign wogóle informują o dojściu pieniędzy ?
Strasznie się boję, bo w poniedziałek zamówiłam i wysłałam kasę, dziś jest sobota i nic
Nie informują - może napisz do nich czy wysłali (ale i tak pewnie w pn odpiszą)? Jak też przelałam pieniążki (z rana) w pn i paczuszka doszła wczoraj

"Trzeba robić to, co się lubi, i wtedy robi się to dobrze" - Andrzej Zaucha

Edytowane przez rusa1ka
Czas edycji: 2010-01-09 o 14:54
rusa1ka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-09, 19:53   #274
Maquelita
Raczkowanie

Pisałam do nich, ale wysłali mi mi taki sam mail jaki do nich wysłałam więc nie wiem o co chodzi No trudno, widocznie poczekam sobie jeszcze jakiś czas ... A siedziba firmy jest w Cieszynie, 20 minut de mnie :/ Nie miałam możliwości tam ostatnio pojechać, a tak bym miała od ręki :/
Stary 2010-01-09, 20:26   #275
saipan
Zakorzenienie

Oni odpisują na dole pod wiadomością, którą otrzymali, przynajmniej ja tak mialam jak do nich pisalam
saipan jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-09, 20:37   #276
Maquelita
Raczkowanie

No a mi właśnie nie, napisałam jeszcze raz i mam nadzieję w końcu dostanę coś co mnie uspokoi Jak nie, to będę ich męczyć aż napiszą cokolwiek.
Wogóle, to jest ich straszna wada, to że nie informują nawet o zaksięgowaniu wpłaty, szału można dostac.
Stary 2010-01-09, 21:34   #277
saipan
Zakorzenienie

Nie martw się ja u nich często zamawiam i jeszcze nigdy nie nawalili i zawsze ok bylo. Mieli przerwę świąteczną, w sklepie byla informacja że wyślą zamówienia po 4. Pewnie dlatego mają opóźnienie. Ja pierwszy raz zamawialam trzeciego w Kalaicie i też placilam w poniedzialek rano i do dziś nie mam paczki. Ale już podobno wyslali. Pewnie jeszcze po drodze sklepy inwentaryzacje mają.
No ale fakt mogliby wysylać jakąś informację. Byloby wygodniej.
Pozdrawiam
saipan jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-01-10, 12:17   #278
sylviaaaaaaa85
Raczkowanie

Ech a nie wiecie kiedy Skarby Natury znowu rusza Od kilku dni czatuje kiedy renament skoncza...
Stary 2010-01-10, 12:37   #279
Nestkaa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez sylviaaaaaaa85 Pokaż wiadomość
Ech a nie wiecie kiedy Skarby Natury znowu rusza Od kilku dni czatuje kiedy renament skoncza...

Ja czekam na przesyłkę od nich, a nie pisze nic na głównej stronie o przerwie, chyba że coś przeoczyłam
Nestkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-10, 12:51   #280
rusa1ka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Nestkaa Pokaż wiadomość
Ja czekam na przesyłkę od nich, a nie pisze nic na głównej stronie o przerwie, chyba że coś przeoczyłam
http://skarbynatury.pl/

"Trzeba robić to, co się lubi, i wtedy robi się to dobrze" - Andrzej Zaucha

rusa1ka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-10, 12:54   #281
sylviaaaaaaa85
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Nestkaa Pokaż wiadomość
Hmm az sie ostro zaczelam zastanawiac czy poprawna strone odwiedzam...
Na glowenej jest teraz tylko wielki napis:
"Klientom Skarbów Natury życzymy szczęśliwych Świąt Bożego Narodzenia oraz wspaniałych projektów w Nowym Roku 2010.
W sklepie trwają prace renowacyjne zapraszamy niebawem.
Kasia i Pola"

trudno przeoczyc

---------- Dopisano o 13:54 ---------- Poprzedni post napisano o 13:52 ----------

Cytat:
Napisane przez rusa1ka Pokaż wiadomość
no i nie trzeba mi bylo czeka dlugo na rozwianie watpliwosci
Dzieki Rusia

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-01-10, 14:06   #282
Nestkaa
Raczkowanie

a to ten sam sklep: http://www.skarbynatury.pl/index.php , mam go dodane do ulubionych i ta strona mi się otwiera,no to super pewnie nie doczekam się szybko przesyłki

no i sprawdziłam, piszą o przerwie,ale mnie otworzyła się inna strona i zrobiłam zamówienie...eh
napisałam do nich,zobaczę co odpiszą

Edytowane przez Nestkaa
Czas edycji: 2010-01-10 o 14:09
Nestkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-10, 19:56   #283
Roxy80
Raczkowanie

Na gazetowym jest informacja, że otwierają we wtorek. Ma być sporo niespodzianek.
Roxy80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-10, 20:38   #284
ojejka89
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Roxy80 Pokaż wiadomość
Na gazetowym jest informacja, że otwierają we wtorek. Ma być sporo niespodzianek.
aaaaaaa moze powroca cyrkonie ktorych wypatruje od kilku miesiecy....
ojejka89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-10, 21:00   #285
Biedronka1
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Maquelita Pokaż wiadomość
No a mi właśnie nie, napisałam jeszcze raz i mam nadzieję w końcu dostanę coś co mnie uspokoi Jak nie, to będę ich męczyć aż napiszą cokolwiek.
Wogóle, to jest ich straszna wada, to że nie informują nawet o zaksięgowaniu wpłaty, szału można dostac.
Ja robiłam u nich zakupy w tym tygodniu, we wtorek wieczorem wysłałam pieniądze, w piątek miałam paczuszkę, więc pracują
. Jeśli ma się jakieś wątpliwości to można do nich zadzwonić, bardzo miła obsługa

---------- Dopisano o 22:00 ---------- Poprzedni post napisano o 21:58 ----------

A tak przy okazji, nie macie jakiś informacji kiedy w Bukowcu będą jakieś nowości-chodzi mi o kamienie. Mam wrażenie że ostatnio Wiola rozpieszcza tylko osoby od wrapków a o reszcie zapomniała .
Biedronka1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-10, 21:24   #286
zuwiolka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Biedronka1 Pokaż wiadomość
A tak przy okazji, nie macie jakiś informacji kiedy w Bukowcu będą jakieś nowości-chodzi mi o kamienie. Mam wrażenie że ostatnio Wiola rozpieszcza tylko osoby od wrapków a o reszcie zapomniała .
Nie zapomniała, nie zapomniała ... niebawem będą też większe formy niż tylko drobinki do w-w. Po prostu koniec roku to nie najlepsza pora na zakupy hurtowe i poszerzanie asortymentu (inwentaryzacja spędzająca sen z powiek) Ale to już za nami wiec niebawem ...

Edytowane przez zuwiolka
Czas edycji: 2010-01-10 o 21:27 Powód: :)
zuwiolka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-10, 21:30   #287
Biedronka1
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez zuwiolka Pokaż wiadomość
Nie zapomniała, nie zapomniała ... niebawem będą też większe formy niż tylko drobinki do w-w. Po prostu koniec roku to nie najlepsza pora na zakupy hurtowe i poszerzanie asortymentu (inwentaryzacja spędzająca sen z powiek) Ale to już za nami wiec niebawem ...
, czekam zatem z niecierpliwością
Biedronka1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-11, 14:08   #288
Reverie1
Zadomowienie

GG do Reverie1

A ja się musze wyżalić....Naprawde bardzo bardzo rzadko robie zakupy w polskich sklepach- a jak już robie to tylko na te przedmioty, których nie moge dostac w UK.
Poszukiwałam np wszelkich ciekawych bigli i sztyftów których tutaj jest na lekarstwo- zwłaszcza tych w kształcie kropli. Znalazłam kilka par w Kadoro- zrobiłam zamówienie prawie 2 tygodnie temu, dorzuciłam parę rzeczy które juz mi aż tak niezbędne nie były i cała szczęsliwa zapłaciłam Za 4 dni znajomi będą jechać do UK i zgodzili się po drodze podjechac do moich rodziców i zgarnąć wszelkie moje zamówienia ...i co? Dziś dostaje maila z Kadoro o treści:
Witam

dziendobry
Pnai Moniko niestety wystapił brak w pani zamowieniu.
brakuje nam bigli 17mm 5 par i niestety narazie nie przewidujemy
dostawy tych bigli. w zwiazku z tym chciala bym zapytac czy
chce pani wymienic ten produkt na inny w tej samej cenie lub zwrot
pieniaszkow w kopercie?

No po prostu załamka.....Obsługa klienta po prostu profesjonalna....a "pieniaszki" to juz mnie do reszty dobiły :/
I bigli dalej nie mam....gdzie je kupić by dotarły w ciągu trzech - góra czterech dni?
chodzi mi o bigle i sztyfty tego typu: http://www.kadoro.pl/cacheimg/2008-0...da5e94dd79.jpg
Zdjęcie z kadoro jest gorzej niz fatalne ale chyba wiecie o co mi chodzi....

Moje decoupage

blog

,,Rób to co lubisz a nigdy nie będziesz pracował"Konfucjusz

Reverie1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-11, 14:37   #289
poppppy
Zadomowienie

Z tymi biglami to ogolnie jest jakis problem.....w Hopei też już ich nie mają...przy okaji zakupów w Kadoro też się okazało, że nie...i generalnie też się wkurzam bo lubię te bigle
Stary 2010-01-11, 14:39   #290
anika7
Rozeznanie

Reverie... a gdzie Twoja kochana rodzinka stacjonuje? Albo znajomi którędy będą jechać? Bo w Hopei to raczej są. Tylko nawet gdybym Ci je jutro kupiła to nie wiem czy dojdą pocztą tak szybko tam gdzie miałyby dojść.

edit: ach.. no widzisz Poppy to jednak i w Hopei maja braki No to niefajnie...

editII: A właśnie zadzwoniłam sobie do Hopei i zgadnijcie? Pani mówi, że są i że nie ma problemu ale jak się obawiam to może mi odłożyć

Edytowane przez anika7
Czas edycji: 2010-01-11 o 14:45
anika7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-11, 14:50   #291
poppppy
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez anika7 Pokaż wiadomość
editII: A właśnie zadzwoniłam sobie do Hopei i zgadnijcie? Pani mówi, że są i że nie ma problemu ale jak się obawiam to może mi odłożyć
Ejjjjj bo sie wkurze....w czwartek nie było
Aniko kochana.....a będziesz w Hopei?.....bo jakbyś miała w planach to będę się do Ciebie uśmiechać o kilka par ....bo teścia już nie chce fatygować kolejny raz, tym bardziej, że cały tydzień teraz ma tak prace, że i tak nie da rady....
Stary 2010-01-11, 14:51   #292
Reverie1
Zadomowienie

GG do Reverie1

anika kochana jesteś- zaraz Ci wysle PW

Moje decoupage

blog

Stary 2010-01-11, 16:10   #293
marisella
Wtajemniczenie

GG do marisella

Reverie, Ola z Kadoro to jest naprawdę super babka i mnie się na ten sklep nigdy nie zdarzyło narzekać, więc myslę, że po prostu napisz do nich i anulują jakoś całe zamówienie. Przecież ona nie musiala wiedzieć, że zalezy Ci tak naprawdę tylko na biglach, a bałagan w takiej ilości asortymentu może się chyba zdarzyć Ja sama po silveksowych zamówieniach jestem jakoś bardziej wyrozumiała w takich sprawach, prowadzenie sklepu to musi być masakra (choć ja też się wkurzałam, jak np. kupiłam na allegro kryształów za 2 stówki, a tak naprawdę potrzebowałam tylko trzech baroków, których oczywiście nie było! i facet w ogóle nie przyjmował do wiadomości, że skoro tak, to ja chętnie z reszty też zrezygnuję /nawet zwrot prowizji proponowłam, choć allegro po moim odstąpieniu od umowy samo by mu zwróciło/)

Dobrze, że się bigle w hopei znalazły
marisella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-11, 16:20   #294
ggagatka
Zakorzenienie

GG do ggagatka

Jeśli ktoś będzie sie wybierał do Hopei i może odebrac tez moje zamówienie to dajcie prosze znać
Stare dzieje:
+ debiut
+ gliniaki

ggagatka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-11, 16:54   #295
anika7
Rozeznanie

No właśnie tak miałam z tyłu głowy, że Ty Ggagatko też coś tam chciałaś A Ty masz już opłacone to swoje zamówienie i tylko odebrać? Bo jak tak to nie ma problemu. Będę brała (tzn mój TŻ) coś tam dziewczyn, więc może i zwinąć Twoje
Tylko wybaczcie dziewczyny ale ja nigdy jeszcze nie wysyłałam srebra, więc poproszę o instrukcje jakie macie życzenie i z której z opcji dostepnej na naszej poczcie będę musiała skorzystać
anika7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-11, 17:10   #296
Reverie1
Zadomowienie

GG do Reverie1

Cytat:
Napisane przez marisella Pokaż wiadomość
Reverie, Ola z Kadoro to jest naprawdę super babka i mnie się na ten sklep nigdy nie zdarzyło narzekać, więc myslę, że po prostu napisz do nich i anulują jakoś całe zamówienie. Przecież ona nie musiala wiedzieć, że zalezy Ci tak naprawdę tylko na biglach, a bałagan w takiej ilości asortymentu może się chyba zdarzyć Ja sama po silveksowych zamówieniach jestem jakoś bardziej wyrozumiała w takich sprawach, prowadzenie sklepu to musi być masakra (choć ja też się wkurzałam, jak np. kupiłam na allegro kryształów za 2 stówki, a tak naprawdę potrzebowałam tylko trzech baroków, których oczywiście nie było! i facet w ogóle nie przyjmował do wiadomości, że skoro tak, to ja chętnie z reszty też zrezygnuję /nawet zwrot prowizji proponowłam, choć allegro po moim odstąpieniu od umowy samo by mu zwróciło/)

Dobrze, że się bigle w hopei znalazły
Mari może i Ola z Kadoro jest miła osobą ale gdy mnie jako klienta jakastam Pani Kasia traktuje w mailu jak średnio rozgarniętą nastolatkę, robiąc w dodatku w dwóch zdaniach na krzyż błędy ortograficzne,mając w nosie interpunkcję, pisząc Pani z małej litery w oficjalnej firmowej odpowiedzi (a to już tak lekko brak szacunku wg mnie za co potraktowałam firmę dokładnie tak samo- czyli z brakiem szacunku)
, informując o brakach zamówienia grubo po czasie (nawet uwzględniając święta i sylwestra pierwszy dzień roboczy nowego roku był tydzień temu), wydzwaniając do mojej mamy krótko po wysłaniu maila bo "nie ma ze mną kontaktu" a jakoś nie przypominam sobie bym miała obowiązek warowac przy kompie 24h bo akurat Kadoro zechce do mnie napisać .... to mi się nóż w kieszeni otwiera. Poza tym jesli ja klientowi nie wyśle w terminie zamówionego towaru to galeria z którą współpracuje (jakakolwiek) ma prawo podnieść raban pod niebiosa, nałożyc na mnie kary itd itp.... Czy to źle że wymagam od innych by traktowali swoje obowiązki tak samo poważnie jak ja je traktuje? Ba- skoro ktos decyduje się prowadzić taki sklep niech robi to dobrze...Może jestem rozpieszczona ale brytyjskie firmy handlujące półfabrykatami, przynajmniej te które sa poważne, realizują zamówienie w ciągu 2-3 dni roboczych (tzn po takim terminie zamówienie jest fizycznie u mnie). I nie zdarzyło mi się by informacja o stanach magazynowych była nierzetelna- czyli się da. Dla mnie po prostu takie traktowanie klienta jest niepoważne i nieprofesjonalne. Żałuje tylko , że teraz z zamówionych krawatek tez będę musiała zrezygnować i szukać czegokolwiek na gwałt gdzie indziej bo czasowo i tak się nie wywiążą z zamówienia i zastanawiam sie tez jak długo będę musiała czekać na zwrot "pieniaszków".Bo jakoś po moim mailu to już odpowiedzi nie było wcale-nawet nie został odebrany. Nie byłoby problemu i nie byłabym tak wściekła gdyby zadali sobie trud poinformowania mnie o brakach wcześniej- po prostu przesłaliby mi reszte a bigli poszukałabym gdzie indziej...A tak...eh..... wdech wydech, wdech wydech-Monika nie wkurzaj się bo w ciąży jesteś....

Moje decoupage

blog

Edytowane przez Reverie1
Czas edycji: 2010-01-11 o 17:14
Stary 2010-01-12, 14:36   #297
Grzegorz Skaruz
Raczkowanie

GG do Grzegorz Skaruz

Witam

Faktycznie był problem z tymi felernymi biglami, przy czym od razu po złożeniu zamówienia wysłaliśmy maila (jak widać nie dotarł), a ponieważ czekaliśmy na odpowiedź to po kilku dniach zadzwoniliśmy na numer podany podczas rejestracji. A jak się okazało był to numer do Pani mamy, która przekazała że jest Pani w UK i zostaje tylko kontakt mailowy.

Całość opóźniła się również z powodu Nowego Roku i remanentu na początku miesiąca kiedy realizacja zamówień była wstrzymana (wspomnieliśmy o tym na stronie).

Przyznaję, że treść i forma maila pozostawia wiele do życzenia i nie powinno się pojawić w firmowej korespondencji - wprowadziliśmy już zmiany które wyeliminują tego typu sytuacje.

Odebraliśmy Pani wczorajszą wiadomość - zamówienie zostanie dzisiaj wysłane kurierem na nasz koszt, powinno więc dotrzeć na jutro do Poznania (13.01).

Jeszcze raz przepraszam za zaistniałą sytuację.

Grzegorz z Kadoro

Grzegorz Skaruz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-12, 16:47   #298
Reverie1
Zadomowienie

GG do Reverie1

Cytat:
Napisane przez Grzegorz Skaruz Pokaż wiadomość
Witam

Faktycznie był problem z tymi felernymi biglami, przy czym od razu po złożeniu zamówienia wysłaliśmy maila (jak widać nie dotarł), a ponieważ czekaliśmy na odpowiedź to po kilku dniach zadzwoniliśmy na numer podany podczas rejestracji. A jak się okazało był to numer do Pani mamy, która przekazała że jest Pani w UK i zostaje tylko kontakt mailowy.

Całość opóźniła się również z powodu Nowego Roku i remanentu na początku miesiąca kiedy realizacja zamówień była wstrzymana (wspomnieliśmy o tym na stronie).

Przyznaję, że treść i forma maila pozostawia wiele do życzenia i nie powinno się pojawić w firmowej korespondencji - wprowadziliśmy już zmiany które wyeliminują tego typu sytuacje.

Odebraliśmy Pani wczorajszą wiadomość - zamówienie zostanie dzisiaj wysłane kurierem na nasz koszt, powinno więc dotrzeć na jutro do Poznania (13.01).

Jeszcze raz przepraszam za zaistniałą sytuację.

Grzegorz z Kadoro
Bardzo dziękuje za tak szybkie załatwienie sprawy i przepraszam za zamieszanie. Sprawdziłam jeszcze raz dla pewności kilkakrotnie pocztę i niestety jedynymi informacjami które otrzymałam było potwierdzenie zamówienia i wpłaty oraz wczorajsza niefortunna wiadomość. Gwoli ścisłości- specjalnie na tego typu sytuacje i by sobie i polskim firmom ułatwić kontakt wykupiłam poznański nr internetowy - niestety skrypt Państwa strony go nie przyjmuje a próbowałam kilkakrotnie. W każdym razie bardzo się cieszę że choć część zamówienia dotrze na czas

Moje decoupage

blog

Stary 2010-01-12, 16:56   #299
Grzegorz Skaruz
Raczkowanie

GG do Grzegorz Skaruz

Cytat:
Napisane przez Reverie1 Pokaż wiadomość
Gwoli ścisłości- specjalnie na tego typu sytuacje i by sobie i polskim firmom ułatwić kontakt wykupiłam poznański nr internetowy - niestety skrypt Państwa strony go nie przyjmuje a próbowałam kilkakrotnie.
A mogę prosić ten numer na GG (179487) lub na sklep@kadoro.pl ?
Dodam go ręcznie do Pani konta w sklepie.

Grzegorz Skaruz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-12, 18:17   #300
Vildi
Rozeznanie

Witajcie

W niedzielę skompletowałam i opłaciłam zamówienie na labera.pl
Zakupy były całkiem spore
Od jakiegoś czasu czaiłam się by coś tam kupić i nie ukrywam, że dodatkowo zachęciła mnie obniżka na wszystkie towary (15 i 5 %)
Dzisiaj paczuszka już była u mnie...i jestem mega zadowolona Cudne kamienie, perły i szkło weneckie za naprawdę rozsądną cenę
Przesyłka była dobrze zabezpieczona i w transporcie nic się nie uszkodziło. Trochę szkoda, że wszystko było zapakowane w same bąbelki bez woreczków strunowych (przydałyby mi się takie trochę większe:P) ale nie można mieć wszystkiego
Ogólnie jestem baaaaardzo zadowolona i z pewnoscią w razie większych zakupów jeszcze raz złożę zamówienie w tym sklepie

i najnowszy - 3
Vildi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Biżuteria

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości