![]() |
#271 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Ciaza i porod w UK
INDIRIA
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() LUNA ale zapewne ten kremik to z PL mialas ![]() ![]()
#272 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#273 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#274 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Co do Sudocremu, to juz dziewczyny powiedzialy ze najlepiej go zostawic jako ostatecznosc, bo jest oparty na antybiotyku i dopiero jak inne kremy zawioda to wtedy Sudocrem sie stosuje, inaczej pozniej nie bedzie juz taki skuteczny ![]() ja mam na razie Bepanthen, Linomag, i wczoraj wyczailam Palmersa na pupke dzieciaczka, a ze uwielbiam Palmersa i uzywam od wiekow to stwierdzilam, ze sprobuje. Pudru jakos wogole nie bralam pod uwage i nie mam. Cytat:
![]() zreszta jest chyba watek "co ile czego kupowac" czy jakos tak. ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#275 |
Wtajemniczenie
|
dzieki dziewczyny...musze sie zaopatrzyc....w sumie to ten bepathen to mam.mam probke tego kremu.
oj czuje,ze to tak latwo z tym karmieneim to nie bedzie ![]()
#276 |
Raczkowanie
|
Agnieszka, Kamilosan można znaleźc w tesco na dziale dziecięcym, widziałam ostatnio. Fajnie, że mamy podobne daty, będziemy się wspierac, bo ja na samą myśl o porodzie blednę.
Spisuję sobie dokładnie wszystkie propozycje kosmetyczne, w tygodniu ruszę na zakupy. Dziewczyny jakie tutaj są zalecenia odnośnie pielęgnacji pępka niemowlaka? w PL nadal używa się roztworu spirytusu, a tutaj tylko przegotowana woda? |
![]() ![]() |
![]() |
#277 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() W szpitalu zakładają klips, po kilku dniach kikut odpada ![]() Żadnych spirytusów, opatrnków i innych takich.
![]() |
#278 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#279 |
Raczkowanie
|
Hej!
Oj widzę, że się rozpisałyscie dziewczyny i w końcu cos się dzieje, albo to mnie tyle nie było. U mnie jest przepięknie, napadało trochę sniegu. Tyle to jeszcze nigdy nie było tzn przez te 5 lat co tu jestem, bo w moim regionie to snieg prawie nie występuje. No i do pracy chodzic nie trzeba bo szkoły pozamykane ![]() Fajnie, że piszecie o tym co wziąźć do szpitala bo ja to zielona jestem. Powoli robię listę, które musimy kupić dla maluszka i jest wielka. W sumie to jeszcze nie mamy nic, ale ja doiero 20 tydzień. Dostaniemy mnóstwo ciuszków więc o takie rzeczy się nie martwię ale reszta...trzeba powoli kupować bo potem ciężko wszystko na raz. W sumie to chciałabym się najpierw przeprowadzić bo mamy małe mieszkanko(1 sypialnia) i nie ma gdzie wstawić takich rzeczy jak wózek czy łożeczko. PS. Trzymam kciuki za te którym zbliżają się terminy.
#280 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
hihihiii porod to dla mnie temat ![]() ![]() ja poprosilam aby z Pl wyslali mi paczke z kilkoma rzeczami i miedzy innymi maja mi zapakowac fiolet i spirytus do pepuszka a tak na marginesie to barzdo rozni sie pielegnacja i obchodzenie sie z maluszkiem biorac Pl i UK ![]() ![]()
![]() |
#281 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Różnice między UK a Polską w sprawach ciąży, porodu czy opieki nad maluchem zawsze się znajdą. (a w sumie sa ogromne). Powiem jednak, że nie warto wszystkiego co polskie wywyższać nad brytyjskie ( i odwrotnie). Wystarczy zdrowy rozsądek, intuicja i czasami zatyczki do uszu by nie słuchać rad wszystkich ciotek, wujków, matek czy teściowych ![]() W tym kraju nie ma zwyczaju zakładania dziecku czapki po kąpieli a w Polsce jest. I jak dla mnie ta czapka po kąpieli to zupełny bezsens. Oczywiste jest przecież to, że jak kąpię dziecko nie mam w domu przeciągu itd. Był chyba nawet wątek o tych różnicach ![]()
![]() |
#282 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
To fakt, jak się kąpie maluszka to trzeba zadbać o odpowiednią temperaturę. Ja sama nie kąpię się przy otwartym oknie ![]() Ale powiem wam, że wszyscy zgodnie uznali, że mojej siostry córcia zachorowała, bo ta wkładała ją do krzesełka, które stawiała na podłodze i każdy przechodząc tworzył wiatr i tak ją przewiało. Od tej pory siostra siedzonko stawia na stole. Myślicie, że coś w tym jest? Bo wtedy to potwierdzałoby słuszność zakładania czapki na główkę po kąpaniu, aby samemu chodząc dziecka nie przewietrzyć ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#283 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mój mały miał bujak, który stał na podłodze. Przeziębień nie miał, ludzie koło niego chodzili i wszystko było w porządku.
![]() |
#284 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#285 |
Zakorzenienie
|
Cześć dziewczyny,chciałabym się przyłaczyć. Jestem z Cumbrii,mam 8-miesięczną córeczkę-Milenkę i zaczynam starać się o drugą dzidzię,własnie odstawiłam tabletki. Zaczęłam was czytać,ale jeszcze nie skończyłam. Na wstępie więc napiszę tylko,że rodziłam w UK i jestem bardzo zadowolona.Z opieki lekarskiej i połozniczej również.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#286 |
Raczkowanie
|
Witaj Ursull
![]() Cumbria jest taka piękna, zazdroszczę. Chryste, tak się nudzę, że oglądam najdenniejsze programy w TV ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#287 |
Zakorzenienie
|
Uff,przeczytałam cały wątek. Miło powspominać,też byłam taka zielona
![]() -ja używam kosmetyków Johnson i jest ok. -listę otzrymałam od położnej na jednej z ostatnich wizyt -plan porodu także omówiłysmy około 38 tyg -pępka niczym nie smarowałam,odpadł sam po 3 dniach -rodziłam naturalnie,najpier w wannie,a dokończyłam na łóżku,znieczylałam się tylko &air i teraz żałuję,że nie wizięłam pathdine lub epiduralu.Nastepny poród,zazyczę sobie CC,w naszym regionie można. -moje pierwsze spotkanie z położną trwało 1,5h -do szpitala lepiej wziąć duże podpaski ,ja kupiłam te z Bootsa i były ok. -co do kosmetyków dla dzieci,to w Boots mają sporo innych marek,nie tylko Johnsona -moja córka od urodzenia lezała w bujaku na ziemi i nigdy,nic jej nie było ![]() Więcej nie pamiętam.Jestem swieżą mamusią,więc jak coś to pytajcie. Pozdrowionka. Kasia UK,dziekuję za powitanko.Cumbria jest sliczna,fakt ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#288 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ja zażyczę sobie epidural, myślałam o cc na początku, ale przeraziło mnie troszkę to co się dzieje po. Boję się, że mnie oleją i nie dadzą na czas epiduralu i będę musiała rodzić w bólu.. A ja tak kiepsko sobie z nim radzę ![]() Jeżeli potraktują mnie jak jedną z tych 'silnych Polek' to szlak mnie trafi ![]() MadzikUK, zajrzałam z ciekawości na wątek o mamuśkach styczniowo-lutowych i zauważyłam, że pisałaś tam o nakładkach na piersi firmy Medela. Czy mogłabyś wrzucić zdjęcie? Bo zajrzałam do boots.com i tam mają nakładki na piersi ale są również nakładki na sutki i teraz zastanawiam się w co lepiej się zaopatrzeć i nie jestem do końca pewna co czemu służy. Tzn wyczytałam, że te nakładki Medela są na piersi- by zapobiec podrażnieniom, natomiast te na sutki są do czego? Żeby sutki nie były podrażnione? Mogłyby być takie nakładki na całą pierś wraz ze sutkiem ![]() ![]() Edytowane przez kasia uk Czas edycji: 2010-01-10 o 03:51 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#289 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dzień dobry niedzielnie ![]() ![]() Kasia niestety, ale o epidural musisz upominać się od samego początku,jak tylko wejdziesz do szpitala,bo faktycznie mogą cie zlekceważyć,a potem powiedzą,że już za późno ![]() ![]() ![]() ![]() Co do nakładek,ja wogóle nie używałam. Wogóle nakupywałam mnóstwo rzeczy i wiele z nich nigdy mi się nie przydała. Moja rada to wstrzymać się z zakupem tych nakaładek. Nakładki na piersi służą do noszenia między karmieniami,aby nie podrażniać piersi i mleko do nich spływa,ale do tego doskonale nadają się jednorazowe,a nakładki na sutki są uzywane w trakcie karmienia,żeby dziecko nie podrazniało ci sutków.Ja używałam tylko nakładek jednorazowych i te napewno ci się przydadzą ![]() Jeśli uznasz,że te nakładki są ci niezbędne,możesz kupić je w każdej chwili ![]() Pozdrowionka ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#290 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Ursull witaj, fajnie miec w naszym gronie doswiadczoną mamusię. Mam pytanie do ciebie. Słyszałam, że w UK nie robi się lewatywy przed porodem. Prawda to? Wiem, ze nie każdy ja sobie wykonuje ale mnie stresuje mysl o tym, że mógłby mi się przytrafić mały wypadek podczas parcia ![]()
![]() |
#291 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do lewatywy,faktycznie tutaj nie robią. Uwierz mi jednak,że w trakcie porodu nie będziesz o tym myslała ![]() ![]() Co do ubierania dzieci w UK,to trochę ich popieram w tym. Fakt,że dziecko z gołymi stópkami i główką w styczniu to przesada,ale to,że lekko ubierają wychodzi im na zdrowie. Anglicy dużo nie chorują,bo są zachartowani od dziecka. Ja staram się nie przsadzać w ubieraniu małej,ale i tak czasem za ciepło ją ubiorę.Co mnie wkurza u Polaków,że zwracają mi uwagę,iż moje dziecko jest za lekko ubrane.Jako przykład podam,że jakiś czas temu,gdy było około 10 stopni,założyłam małej czapeczkę zrobioną na szydełku i kapturek na to i w polskim sklepie usłyszałam,że za lekko dziecko jest ubrane,a ta czapeczka zbyt przewiewna ![]() ![]() Na kiedy masz termin,bo nie pamiętam? Przeczytałam wczoraj cały wątek,ale za dużo do spamiętania ![]() Edytowane przez ursull Czas edycji: 2010-01-10 o 11:34 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#292 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() do mnie jechal tatko z bratem autem. wyjechali o 10 rano z torunia wczoraj i dopiero niedawno dotarli do Dunkierki, o 1 maja prom. masakra jakas jest na drogach.
![]() |
#293 |
Raczkowanie
|
Nawet nie wyobrażacie sobie jak się cieszę, że mogę skorzystac z waszych rad, wszystko sobie zapisuję i wreszcie czuję, że nie jestem sama, i gdy będzie potrzeba, zawsze mogę was zapytac.
Ursull, trzymam kciuki za Waszą podróż, mam nadzieję, że lot odbędzie się bez opóźnień. Jeśli chodzi o różnice między opieką w UK a PL to faktycznie jest ich dużo. Ja na początku czytałam polskie fora i porównując ilośc badań, usg, wizyt u lekarza trochę się załamałam. Z perspektywy czasu muszę jednak przyznac, że tutejsze podejście do ciężarnych mnie osobiście bardziej odpowiada. Jeśli jest taka potrzeba to położna umawia wizytę u ginekologa i traktuje wątpliwości ciężarnej dośc poważnie. Wydaje mi się, że to zależy od kobiety na jaką się trafi. Moja pierwsza położna może nie była zbyt sympatyczna, ale nie lekceważyła moich pytań. Kasia, jeśli w moim szpitalu też mają opinię, że Polki są silne psychicznie i fizycznie, to ja jestem na dobrej drodze, żeby tę opinię zmienic ![]() Pozdrawiam wszystkie obecne i przyszłe mamy! |
![]() ![]() |
![]() |
#294 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Co do szkoły to ja studiowałam w Polsce polonistykę co tutaj nie wiele się liczy niestety. Dodatkowych kursów jeszcze nie zrobiłam poprostu zapisłam sie do związku wolontariuszy i powiedziałam, że jestem chętna do pracy z dziećmi, że mam wykształcenie ale nie brytyjskie. Oni pomogli znaleźć mi szkołę, którą zainteresowała moja propozycja. Zaczęłam od kilku godzin w tygodniu za darmo oczywiscie, ale miałam nadzieję, że zdobędę trochę doswiadczenia a potem kto wie.. W szkole tej jest kilkoro polskich dzieci i jakos tak wyszło, że zaczęłam im pomagać, czasem tłumaczyć cos dla rodziców, którzy nie znają angielskiego. Potem dostałam propozycję pracy z Polskimi dziećmi. Praktycznie to nie prowadzę lekcji, pracuję jako pomocnik nauczyciela(TA) w klasie albo zabieram polskie dzieci do osobnej klasy i robię indywidualne lub grupowe zajęcia z angielskiego. To są małe dzieci do 11 roku życia i czasem są naprawdę zagubione jak przyjeżdżają z Polski bez słowa angielskiego. Co do kursów to miałam robić ale teraz to zależy od tego ile będę miała czasu po urodzeniu dziecka. Ufff ale się rozpisłam, nie wiem czy cos ci to pomogło. Aby zostać TA możesz zrobić tylko kilka prostych kursów a nauczyciela to juz trochę gorzej. Termin mam na 1 czerwca.
Olcia 2.06.2010 Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat Edytowane przez thebestme82 Czas edycji: 2010-01-10 o 12:57 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#295 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Domyslam się,że dzieciaki sa zagubione. Ja mam do czynienia za straszymi (14-15lat),ale i one zaraz po przyjeździe są bardzo wystraszone. Teraz stworzyły polską grupę i szaleja po mieście i niekoniecznie w pozytywnym znaczeniu tego słowa. Mają "polską szkołę" co sobotę,ale nie znam dziewczyny,ktora prowadzi te zajęcia. Fajnie by było jakbyś urodziła na Dzień Dziecka ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#296 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() MadzikUK jest pierwsza, ma chyba termin na dzień przede mną. Ja mam na 22 stycznia. 12 zostało ![]() ---------- Dopisano o 22:24 ---------- Poprzedni post napisano o 22:22 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 22:28 ---------- Poprzedni post napisano o 22:24 ---------- Cytat:
![]() Ona zrobiła kupkę dwa razy i nawet nie wiedziała. Chłopak powiedział jej dopiero w domu ![]() ![]() Edytowane przez kasia uk Czas edycji: 2010-01-10 o 20:36 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#297 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A co do tematu to my dopiero zaczelismy starania, mam nadzieje ze wszystko bedzie wg planu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#298 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]()
![]() |
#299 |
Rozeznanie
|
Czy robiłyście/będziecie robić test potrójny? Mam go mieć za dwa dni i zastanawiam się czy nie zrezygnować
Edytowane przez Diari Czas edycji: 2010-01-11 o 18:33 |
![]() ![]() |
![]() |
#300 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja miałam robiony ten test (którego częścią jest USG). Czemu chciałabyś zrezygnować ?
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:45.