|
|
#272 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wymarzony pierścionek część XIX:)
|
|
|
|
#273 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Drukuję właśnie 4 egzemplarze pracy mgr, jutro oprawiam, robię zdjęcie u fotografa i w piątek składam do dziekanatu. Termin obrony 14.07. Zaczynam się bac
|
|
#274 |
|
Zakorzenienie
|
cześć
![]() na 8 idę do pracy za rodziców, oni wzięli sobie wolne bo jutro jadą nad morze i się będą pakowali i szykowali ![]() asiuk wczoraj mierzylismy dokładnie płytki (zapas 10%) i wyszło nam 6,5 m2 na podłogę i 22m2 na sciany (jedna sciana będzie pomalowana farbą) i w weekend kupujemy
|
|
|
|
#275 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć...
|
|
|
|
#276 | |
|
Zakorzenienie
|
cześć
Cytat:
nie ma się czego bać. Jak pracę pisałaś sama, to przecież cię z niej nie zagną. Więc nawet gdybyś nie odpowiedziała nic ze studiów, zdasz na pewno
|
|
|
|
|
#277 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć.
Mam mega katar alergiczny, w biurze jest trochę lepiej, ale na dworze - masakra. Poza tym jestem wkur... na mojego szefa. Skończyła mi się wczoraj umowa, normalnie dałby mi nową na kolejny rok. Teraz się okazuje, że prawdopodobnie przedłuży mi ją do dnia porodu, a po urlopie macierzyńskim (który urlopem nie będzie, bo będę bezrobotna ) przyjmie mnie z powrotem do pracy. Oczywiście, zasiłek mi przysługuje normalnie, przez 20 tygodni (o ile będzie jedno dziecko...).Poza tym koleś był święcie przekonany, że ja wrócę do pracy... po miesiącu! Przypominam, że oficjalnie dostaję na rękę 1100 zł z groszami, a w kopercie dostaję różnie, przeważnie 700 zł dodatkowo. I jeszcze mi sie wczoraj żalił, jakie on to zusy duże płaci za nas. Normalnie, żenujące. |
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#278 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mój brat to samo, ostatnio się dowiedział, że przecież on ma nieregulowany czas pracy (dlatego, że ostatnio miał sporo nadgodzin i kasy za to nie dostanie), ale oczywiście jak chciał pół dnia wolnego, bo się przeprowadzał, to nie było takiej opcji. Wczoraj gadał też ze swoim szefem, bo kończy mu się w lipcu umowa i chce podwyżkę. Szef mu tylko powiedział, że się dogadają, ale ja to już widzę - zaproponuje mu pewnie 100zł brutto i będzie uważał, że jest super pracodawcą, bo daje podwyżki. Asiuk - wiesz przynajmniej, że nie warto się angażować w pracę w tej firmie, że na dłuższą metę nic tam nie osiągniesz. Przynajmniej tyle. Skoncentrujesz się po macierzyńskim na znalezieniu jakiejś sensownej pracy, lepszej niż ta teraz. Wiem, że to marne pocieszenie może, ale komfort psychiczny jest ważny. Trzeba wierzyć, że tobie się uda, to się wtedy uda. |
|
|
|
|
#279 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Niby jest fajnie, mam urlop, kiedy chcę i pewnie w większym wymiarze, niż normalnie, przyjeżdżam do pracy później (tak, jak mi pasują autobusy), a często wychodzę normalnie, o 16. Ale takie teksty mnie powalają. Dla niego kobiety, które potrzebują aż 5 miesięcy macierzyńskiego, to cieniasy
|
|
|
|
|
#280 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do środowiska - uwierz, że w każdym innym jest to samo. A faceci nie rozumiejący, jak ważne są dobre warunki do rodzenia i wychowywania dzieci są właśnie cieniakami. Ciekawe, czy on ma dzieci? |
|
|
|
|
#281 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale wiesz, to się łatwo mówi, jak się już to ma za sobą ![]() Twin, Ty się nic nie bój, będzie dobrze ![]() Cytat:
A skąd mu do głowy przyszło, że po miesiącu wrócisz do pracy? Co to w ogóle za akcja, że dostaniesz umowę do porodu, a potem po macierzyńskim dopiero kolejną... Asiuk, a co z L4? jakbyś poszła, to też będzie Ci płacił tę kasę 'kopertową'? Jakiś krętacz z tego Twojego szefa... Właściwie to gdybyś wiedziała, że tak się zachowa, to pewnie byś się tą ciążą tak szybko nie chwaliła ![]() Ja wiem, że u mnie w pracy, gdybym zaszła w ciążę, byłoby to samo...cyrki z kasą, z macierzyńskim, z L4...ze wszystkim... Dlatego w ogóle tego nie planuję, póki tutaj pracuję...Moja firma, to nie firma przyjazna młodym matkom
|
||
|
|
|
#282 |
|
Zakorzenienie
|
hej
Butter jak mama ? Asiuk masakra, co za buc jeden
|
|
#283 |
|
Zakorzenienie
|
Mama czuję się fizycznie ok, psychicznie trochę gorzej ...ale myślę, że będzie dobrze ...
|
|
|
|
#284 | |
|
Zakorzenienie
|
cześć
Cytat:
wszystko co piszesz jest zgodne z prawem, tzn. jeżeli kończy Ci się umowa na czas określony ale upłynął trzeci miesiąc ciąży umowa przedłuża się do czasu porodu,(w innym wypadku nie ma obowiązku jej przedłużać), potem masz normalnie macierzyński z zasiłkiem - zasiłek wypłaca ZUS nie pracodawca i jest on liczony od kwoty wynagrodzenia na papierze, a więc kopertowe pieniądze się nie liczą Jeżeli obiecuje że przyjmie Cię po macierzyńskim to właściwie nie masz się o co martwić.
Edytowane przez zuzaneczka Czas edycji: 2010-07-01 o 09:29 |
|
|
|
|
#285 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Ciekawe, co mu księgowa powiedziała, bo miał się z nią spotkać.Wątpię, że by mi zapłacił "kopertówkę" na L4, zresztą on panicznie się boi, że go właśnie tak wyroluję i od razu po podpisaniu umowy polecę na zdrowotny ![]() Ano. Coraz mniej go lubię. ---------- Dopisano o 09:29 ---------- Poprzedni post napisano o 09:26 ---------- W sumie to nie wiem, bo każdy mi mówi inaczej. Patrząc na miesiące księżycowe, czyli każdy ma równo 4 tyg., to 12 tydzień skończę 12. lipca, ale jakby co, to na pewno załatwię, że jestem w odpowiednim wieku ciąży ![]() Szef podkreśla, że chce ze mną pracować ![]() ---------- Dopisano o 09:34 ---------- Poprzedni post napisano o 09:29 ---------- Zuzaneczko, ja wiem, że wszystko jest zgodnie z prawem. Z tym że gdyby szef nie wiedział, że jestem w ciąży, na pewno przedłużyłby mi ją na następny rok, czyli urlop macierzyński byłby w czasie trwania umowy, a co za tym idzie - miałabym zapewnioną ciągłość zatrudnienia (co w moim zawodzie może być ważne). Po ustaniu zatrudnienia, czyli z dniem porodu, przysługuje mi zasiłek macierzyński w pełnym wymiarze, ale nie przysługuje mi urlop, co tak naprawdę nie wiem, jakie ma znaczenie dla mnie. Szef mi powiedział, że będzie mi wypłacał kopertowe, "co by mi się poziom życia nie obniżył" Już to widzę.
|
||
|
|
|
#286 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Najwyraźniej chce z Tobą pracować. a co do tego że go poinformowałaś tak wcześnie o ciąży - pamiętam jak pisałaś że zamierzasz to zrobić tak wcześnie co mnie zdziwiło.
Edytowane przez zuzaneczka Czas edycji: 2010-07-01 o 09:37 |
|
|
|
|
#287 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cześc
Cytat:
Cytat:
wiem, że dam radę ale i tak stresuję się tą sytuacją ![]() Cytat:
Wrócic miesiąc po porodzie do pracy? Gdzie ten Twój szef się uchował?
Edytowane przez twin--maid Czas edycji: 2010-07-01 o 09:37 |
|||
|
|
|
#288 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#289 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
sytuacja na pewno stresująca i ważna w życiu. Ale dasz radę i będziesz mieć z głowy. |
||
|
|
|
#290 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Powiem szczerze, że bardziej niż ta umowa wkurzyło mnie to jego debilne podejście do urlopu macierzyńskiego On nie wie, w którym tygodniu jestem. Dobra, koniec o mnie - Zuza ma rację, nie nakręcam się już. Na szczęście jutro mam wolne
|
|
|
|
|
#291 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Spróbuj z gościem pogadać. Powiedz mu że zamierzasz nadal pracować i wrócić do pracy po macierzyńskim (o ile tak zamierzasz), byłaś szczera i liczyłaś na jego zrozumienie. Wyjaśnij swoje obawy co do urlopu macierzyńskiego. Skoro zamierza Cię przyjąć zaraz po nim to dla niego jest bez różnicy czy podpisze Ci umowę teraz czy nie ![]() Chyba że on ma takie dziwne rozumowanie że umowa musi być na rok a ten okres będzie zawierał macierzyński. Z tym że pamiętaj że umowę na czas określony można zawrzeć dwa razy, kolejna musi być na nieokreślony. Możecie podpisać umowę na dłuższy okres niż rok
Edytowane przez zuzaneczka Czas edycji: 2010-07-01 o 10:04 |
|
|
|
|
#292 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na razie to ja go muszę zapewniać, że nie pójdę mu nagle na L4 ![]() Czekam na torbę frędzlami, może jutro przyjdzie? |
|
|
|
|
#293 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć dziewczynki.
Ale sobie zrobiłam dzisiaj zakupy w mojej firmie (wyprzedaż dla pracowników). Dwie skórzane torby, dwie pary szpilek, trzy jedwabne spódnice, bulzka i sukienka koktajlowa. DObrze ,ze mogę rozłożyć zpałatę na kilka rat
Edytowane przez L_V Czas edycji: 2010-07-01 o 10:32 |
|
|
|
#294 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#295 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to się obłowiłaś A jakie ceny macie na tych wyprzedażach? ![]() Właśnie dzwonił T. z pytaniem, czemu zamawiam torebkę bez jego zgody Właśnie przyszła
|
|
|
|
|
#296 |
|
Zakorzenienie
|
Asiuk, dasz radę. Pamiętaj, że teraz najważniejsze jest to, żebyś się nie denerwowała...dla dobra dzidzi i własnego
Też mi się marzy jakaś mniejsza torebka - mam same wory... Ostatnio kupilam piękny zielony na wyprzedaży w Reserved...i super bryczeski ![]() L_V...extra sprawa...pewnie humor masz lepszy z samego rana po takich zakupach ![]() ---------- Dopisano o 10:30 ---------- Poprzedni post napisano o 10:24 ---------- Boże, plaga jakaś Właśnie dostałam smsa od przyjaciółki, że jest w ciąży ![]() Ja jeszcze nawet za mąż nie wyszłam, a ona już w drugiej ciąży...hihih... |
|
|
|
#297 | |
|
Zakorzenienie
|
Uuuuu, duuuuuuuuuuużo taniej. Czasami kilkaset porcent w stosunku do ceny sklepowej. Przykład: torba w klepie 800zł, ja ją biorę za 150
![]() Cytat:
![]() Koleżanka z pokoju też. Tak siedzimy jak dwa głupki
|
|
|
|
|
#298 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#299 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#300 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:08.

) przyjmie mnie z powrotem do pracy. Oczywiście, zasiłek mi przysługuje normalnie, przez 20 tygodni (o ile będzie jedno dziecko...).

Właśnie przyszła