|
|
#271 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Problemy z pasierbem.
Cytat:
![]() A dzieci nie wychowuje się tak samo, tak się tylko mówi. Nawet jesli dziecko ma tych samych rodziców co starsze rodzeństwo, to już jest chowane w innych warunkach, rodzice są starsi, czasem inaczej podchodzą do różnych kwestii niż wcześniej, w innych warunkach dzieci dorastają, także materialnych, ludzie się zmieniają, rodzice też. I gadanie, że wszystkie dzieci wychowuje się tak samo, to bzdura. Tym bardziej w przypadku Twojej córki, która ma innego niz bracia ojca i dodatkowo dwóch braci, którzy ją tez rozpuścili.
|
|
|
#272 |
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
No właśnie, skoro najmłodsza, wyczekana, upragniona, to nie sądzę żebyś ją traktowała tak samo jak synów. Rozpieszczana, zalewana miłością, nieznośna - ale wszyscy ją pieszczą, wielbią i ustępują. Gdyby mnie wszyscy wielbili, pieścili i ustępowali, pewnie też bym była nieznośna, ba, uważałabym że mam do tego prawo i tak jest świat urządzony, że ja jestem nieznośna a wszyscy i tak mnie wielbią i dostaję o co chcę
![]() Ty pewnie też się zmieniłaś nieco przez 12 lat, inny partner... Trudno więc porównywać wychowanie córki i synów. Jasne, że jakieś cechy się dziedziczy, ale nie jest to decydujące... Dlatego dziecko się wychowuje, a nie tylko zeka jakie odziedziczone cechy się ujawnią. |
|
|
|
|
#273 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dobrarado: jak dbasz tak masz ![]() Z tego co napisałaś Twojej córce brakuje głównie jednego: granic- ustalonych przez dorosłych, zdrowych sensownych granic. Tutaj geny mają niewiele do powiedzenia. Jeśli jest tak jak piszesz to... zapewniasz jej zbyt wiele atrakcji, a za mało codzienności i zwyczajności. (chyba, że źle interpretuję ten post). Funieczko twój pasierb to nieszczęśliwe dziecko, a Ty jesteś nieszczęśliwą kobietą, któa zaplątała się w toksyczny dość związek. Ty chcesz chronić siebie i swoje dziecko, co jest zupełnie zrozumiałe (matka potrzebuje być w dobry stanie fizycznym i psychicznym by móc się dzieckiem zajmować). Różnica jest taka: Ty jesteś dorosła, a Twój pasierb to dziecko, żyjące w chaosie, które zostanie samo.
|
|
|
|
#274 |
|
Raczkowanie
|
Miłość do dziecka to umiar. I nie piszę tutaj o umiarze w dawkowaniu uczucia. Raczej mam na myśli zdrowy rozsądek. Według mnie należy tak pokierować dzieciakiem, w taki sposób go wychowywać, aby nie zachowywało się tak, jak opisała to dobrarada. Szlag mnie trafia jak rodzice nie widzą, że wychowują społeczną kalekę. Rozwydrzona, rozpieszczona księżniczka, co to w ogóle ma być? Sorki, że to napiszę ale dziecko powinno znać swoje miejsce, wiedzieć co można, a czego nie. Być karanym za złe zachowanie, i nie mówię, aby stosować kary fizyczne, ale w jakiś sposób (spojrzeniem, słowem, mimiką twarzy) należy pokazać mu, że jego postępowanie jest nie na miejscu. No bo ludzie kochani, narzekamy na społeczeństwo, na to że jest niedostosowane, a sami przecież takie stwarzamy. Potem się ciężko dziwimy, że młodzież dzisiaj jest taka podła...
|
|
|
#275 |
|
Zakorzenienie
|
dziecko nie rodzi się złośliwe - to rodzice są podli i leniwi.
|
|
#276 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#277 |
|
BAN stały
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:00.