![]() |
#271 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Dlaczego On to zrobił?
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#272 |
Raczkowanie
|
Witajcie dziewczyny!
Przeczytałam wątek z wypiekami na twarzy!!!! Autorko, szacun za to, że miałaś tyle siły i odwagi, żeby dokonać tego wszystkiego! Postąpiłaś bardzo dobrze! Według mnie to wyjdzie na dobre wszystkim czterem osobom zamieszanym w sytuację. Nic się nie przejmuj, nie zamartwiaj, teraz czekaj na rozwój sytuacji, bo jestem pewna, że w końcu będziesz szczęśliwa z Przyjacielem. Na pierwszych kilku stronach wątku było dużo o pojęciu zdrady. Chcę do tego na moment wrócić, bo niedobrze mi się robiło jak dziewczyny pisały, że sama myśl o kimś innym lub "muśnięcie ust" to już zdrada! Pewnie w tym momencie myślicie, że sama kiedyś zdradziłam i dlatego się usprawiedliwiam. Ale nie. Nigdy nie zdradziłam, sama zostałam zdradzona przez chłopaka 3-4 lata temu. Ale wybaczyłam mu i teraz jesteśmy narzeczeństwem, pobieramy się za parę miesięcy. Co do samej zdrady, to współcześnie ludzie są skazani moralnie, przez otoczenie itp. by być całe życie monogamistami. Ale to nie jest naturalne. Ludzie nie są na to zaprogramowani. Na pewno wywołam burzę ale zdenerwowały mnie te naiwniaczki, że faceci zawsze będą im wierni.
![]() |
![]() |
#273 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#274 |
Raczkowanie
|
Wobec tego jestem "naiwniaczką". Albo po prostu kobietą, która ma swoje zasady i nie uznaję zdrady jako elementu związku.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#275 |
Zakorzenienie
|
Dobrze że raczyła chociaż poinformować swojego tż o całej sprawie, bo już myślałam że szykuje sobie "zaplecze"
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#276 |
Zadomowienie
|
to przyznaję -"jestem naiwniaczką".Muśnięcie jest dla mnie jak najbardziej zdradą.A to,że twój facet Cię zdradził to nie znaczy ,że musisz wyciągać tak daleko idące wnioski,że każdy facet to robi czy nawet ,że z pewnością chce to zrobić.
Znalazłaś świetny sposób na wytłumaczenie twojego faceta-żaden nie jest monogamistą ,bo tak ich stworzyła natura.Skoro takie myślenie Ci pomaga i łagodzi ból po zdradzie to ok,ale nie zarzucaj niewierności wszystkim mężczyznom.
![]() |
#277 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Powiem Ci, że to właśnie kobiety z takim myśleniem jak twoje mogą wywołać u kogoś uczucie mdłosci ![]() Dałaś w tym momencie publiczne przyzwolenie do zdrady!! Myślę, że to Twój mechanizm obronny, bo przecież lepiej sobie powiedzieć że coś jest normalne, możliwe i może przydarzyć ci się raz jeszcze by później nie być zaskoczonym i w sumie powiedzieć sobie że wszystko jest ok, świat się nie zawalił bo " współcześnie ludzie są skazani moralnie, przez otoczenie itp. by być całe życie monogamistami. Ale to nie jest naturalne. Ludzie nie są na to zaprogramowani" Współcześnie jest coraz więcej ludzi, którzy myślą tak jak Ty. Przez to zdrada staje się coraz powszechniejsza i to jest błędne koło. Ja swoim małym rozumkiem jeszcze nie ogarniam ludzi myślących w ten sposób i mam nadzieje że nigdy ich nie zrozumiem...
![]() |
![]() |
#278 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
No załatwiona sprawa...i po problemie. Wiesz? moim zdaniem to Ty się nie martwisz tym ze Twojego ex Tż-ta to zabolało tylko tym że Twojego przyjaciela może skrzywdzić ["dokopać"] No chyba że zrozumiałam inaczej...
![]() |
![]() |
#279 |
Raczkowanie
|
Tego sie spodziewałam.
1. Nie ma żadnego bólu po zdradzie. To dawno jest za nami. Już o tym ledwie pamiętam. 2. Nie daję publicznego pozwolenia na zdradę, nie tworzę własnego pojęcia. Po prostu uważam, że żeby coś nazwać zdradą muszą wystąpić pewne przesłanki. 3. Nie mówię, że zdrada jest dobra i nie pochwalam tego. Wręcz przeciwnie. Ale w moim mniemaniu jestem realistką, widzę jakie jest życie. Jak mówiłam, ja z moim narzeczonym żyjemy w perfekcyjnie monogamicznym związku, wiem że on mi jest wierny, jesteśmy ze sobą bardzo blisko, bez żadnych sekretów. 4. Po prostu ja mam bardzo liberalny światopogląd. Jedynie. Co nie znaczy że wszystko stosuję w praktyce. Tak jak uważam, że kobieta powinna mieć prawo do dokonania aborcji, a nigdy przenigdy bym tego nie zrobiła. 5. Na prawdę nie chcę by ktoś się poczuł dotknięty tym, co piszę. Ja szanuję poglądy innych ludzi i nie narzucam swoich. 6. A i nie zarzucam niewierności wszystkim mężczyznom. Jeśli ktoś ma poglądy takie, że wytrwa nawet bez żadnej myśli o innej przy kobiecie swego życia, ma tak silną wolę i nawet flirt nie jest mu do niczego potrzebny bo jest w pełni spełniony w związku, to brawo! naprawdę! ale wiem, że ludzie bardzo bardzo kochając drugą osobę mają różne potrzeby, i nie myślę tu o fizyczności. Pozdrawiam!
![]() |
![]() |
#280 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Nieźle by mnie opiep... mój TŻ, gdybym mu powiedziała, że jest skazany na zdradzanie mnie. "Kochanie, tak natura chciała, Ty nie masz nic do gadania" ![]() A co do wątku, to cieszę się, że Autorka miała odwagę tak postąpić. Niektóre decyzje nie przynoszą tylko pozytywów albo negatywów. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#281 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#282 |
Rozeznanie
|
Frida99 dobrze,że uściśliłaś. Myślałam, że mówisz o wszystkich mężczyznach
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#283 | |
Zakorzenienie
|
widze że nowy temat, tamat jakby "skutek uboczny" i jak zwykle kiedy chodzi o tego typu kwestie wywołuje emocje, negatywne wręcz
Cytat:
1. tak,naturalne nie jest Monogamia to przede wszystkim sprawa społeczna a nie biologiczna.Łatwiej utrzymać porządek, kiedy ktoś nie skacze z kwiatka na kwiatek, ale trwa w stabilnej strukturze monogamicznego małżeństwa płodząc i wychowując dzieci. Stąd pewnie też to ciągłe obrzydzanie seksu, by nie próbować nowych grzesznych doświadczeń.Do tego dochodzi fakt że kobieta w okresie ciąży,połogu i wczesnych lat dziecka nie jest w stanie do końca siebie utrzymać, zadbać o siebie samodzielnie. A wierność kobiety daje mężczyźnie pewność co do tego ze wychowuje swoje potomstwo. 2. Wciąż króluje fałszywy antropologicznie pogląd o nierozerwalnym monogamicznym małżeństwie jako jedynym słusznym rozwiązaniu. Związki, które nie przetrwały do grobowej deski ocenia się jako dramat i pomyłkę, zamiast spojrzeć na nie jako na normalny element i etap życia, zgodny z biologiczną naturą człowieka. Z tego niezrozumienia bierze się tyle rozczarowań i zniechęcenia do życia.W psychologii ewolucyjnej znane jest pojęcie monogamii seryjnej dużo bardziej odpowiadające naturze ludzkiej. Oznacza ono, że ludzie w ciągu swego życia wchodzą w kilka następujących po sobie kilkuletnich związków. Pokrywa się to z cyklem przemian chemicznych w mózgu związanych z miłością. 1.tyle tylko że: dla wielu osob istnieje pojecie zdrady psychicznej i fizycznej( np. myślenie o kims) 2.nie, nikt na nic nie jest skazany, sam wybiera swoją drogę, jeśli nie umie byc monogamistą to nie wiąże sie z nikim, może wybrac - albo wolne zwiazki, tylko seks,albo zwiazek monogamiczny - nikt nikomu nic nie nakazuje, własnie w dzisiejszych czasach jest wieksza swoboda co do tego,ale jeśli decyduje sie na zycie, zwiazek z kims to warto wiedziec na jakich zasadach i je respektowac ( przynajmniej sie starać) można by o tym duzo pisac a jeszcze wiecej mowic ludzie to nie zwierzeta, nie kopulują w okresie rui z kim popadnie, związek musi opierac sie na zasadach które akceptują obie strony i nawet jesli w pewnym momencie chemia wygasa, nie ma nic co trzyma faceta przy kobiecie i odwrotnie to kwestią szacunku i szczerosci jest powiedziec o tym drugiej osobie i odejść z honorem ale teoria teorią a życie zyciem ![]() no, nie mogłam sie powstrzymac, natura socjologiczno-psychologiczna wyłazi kiedy sie tego człowiek najmniej spodziewa ![]() Edytowane przez new woman in town Czas edycji: 2010-07-08 o 14:25 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#284 | |
Zakorzenienie
|
A tutaj...?
Cytat:
![]() |
![]() |
#285 | ||
Raczkowanie
|
przyznaję, może mało precyzyjnie sformułowałam moje myśli i stąd pewne nieporozumienia.
ok, po kolei... to, że napisałam "Co do samej zdrady, to współcześnie ludzie są skazani moralnie, przez otoczenie itp. by być całe życie monogamistami. Ale to nie jest naturalne. Ludzie nie są na to zaprogramowani." Chodziło mi nie o to jak ludzie się na codzień, ale o ludzką naturę na poziomie instynktów nad którą da się panować, i wszyscy to robimy. Dlatego napisałam, że "Jeśli ktoś ma poglądy takie, że wytrwa nawet bez żadnej myśli o innej przy kobiecie swego życia, ma tak silną wolę i nawet flirt nie jest mu do niczego potrzebny bo jest w pełni spełniony w związku, to brawo! naprawdę! ale wiem, że ludzie bardzo bardzo kochając drugą osobę mają różne potrzeby, i nie myślę tu o fizyczności." oraz "Jak mówiłam, ja z moim narzeczonym żyjemy w perfekcyjnie monogamicznym związku, wiem że on mi jest wierny" Nie zaprzeczycie chyba, że pierwotnie samiec chciał rozsia jak najwięcej nasienia po świecie, a samica szukała jak najlepszego materiału genetycznego dla swoich dzieci. Cytat:
Cytat:
No cóż, nie uważam siebię za naiwniaczkę, dlatego że jestem świadoma tego, o czym napisałam.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#286 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#287 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A podobno masz taki "perfekcyjnie monogamiczny" związek... A może jak raz zdradził, to już będzie zdradzał? Nie pomyslałas? Stereotypy, stereotypy i jeszcze raz stereotypy...
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#288 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Czasami w różnych okolicznościach instynkty biorą górę nad rozumem. Nie mówię że faceci na pewno będą zdradzać swoje wybranki. Nie mówię, że połowa mężczyzn zdradza. Mówię że jest takie zagrożenie, nawet ta 0,01% ale jest i według mnie trzeba być tego świadomym. Przykro mi, że poczułaś się obrażona, ale pytam Cie jesteś na 100% pewna? A ja myślę właśnie, że mój związek jest perfekcyjnie monogamiczny, ale to jest teraz. Nie wiem co będzie, jak będziemy 20 lat po ślubie. Wiem co jest teraz. I to raczej nie są stereotypy. Raczej Ty się nimi posługujesz.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#289 |
Zadomowienie
|
A ja po części się z Fridą zgadzam. Ludzie potrafią bardzo kochać i zdradzić. Nie dlatego, że mają problemy w związku czy w życiu. Nie wiadomo dlaczego. Sami potrafią tego żałować i nie rozumieć. Owszem, wspaniale jest, kiedy człowiek nad takimi instynktami panuje, ale nie zawsze i nie każdemu się to udaje. Faktem jest, że rzadko kiedy pierwszy związek jest tym ostatnim, tak jak i to, że niektórym trudno zachować wierność w jakimkolwiek związku, lub też w ogóle w żaden stały związek nie chcą wkraczać. Ile osób, tyle poglądów na monogamię i zdradę.
Czy sama bym zdradę wybaczyła? Możliwe, ale nie wiem jak szybko znów nauczyłabym się tej osobie ufać. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#290 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A no to chyba, że to własnie miało znaczyc to stwierdzenie. Ja ironizuję... ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#291 |
Raczkowanie
|
Ja wiem, że po zdradzie nie zaufałabym. Wciąż obawiałabym się dostania kopa w serce po raz drugi. Nie mówiąc już o pewnym obrzydzeniu do kochasia. Nie potrafiłabym po raz kolejny powierzyć całej siebie, dać mu to, co najcenniejsze po tym, jak by mnie zawiódł. Nie chodzi tylko o seks, chodzi też o to, co czuję. Także nie,nie i jeszcze raz nie. Tym, którym się udało na nowo do swoich mężczyzn po takich wybrykach (choćby jednorazowych) przekonać, gratuluję. Ja jestem zbyt wrażliwa na takie rzeczy, wybaczyć i zapomnieć, nie umiałabym. Dla mnie to zwykły przejaw egoizmu i braku szacunku do kogoś, kogo się "kocha".
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#292 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Odnosisz normalnie swoje teorie do wszystkich wokół jednocześnie twierdząc, że Ciebie to nie dotyczy ![]()
![]() |
![]() |
#293 |
Zakorzenienie
|
coś mi sie wydaje ze Frida i Klempaa pisza o 2 roznych mimo ze podobnych rzeczach
jedna o tym ze nie mozna byc niczego nigdy pewnym(szczegolnie 2 człowieka na przestrzeni całego zycia) a druga o tym ze nie daje przyzwolenia facetowi na zdrade, nie zaakceptuje jej w zwiazku,nie wybaczy ale fakt - naiwne jest myslenie* ze jesli my mamy jakies zasady,nie akceptujemy jakiegos zachowania,nie chcemy zeby cos sie zdarzyło lub nie, nie dopuszczamy do siebie roznych mozliwosci to własnie tak bedzie....i dobrze jest byc swiadomym"ryzyka" * sposob myslenia a nie osoba ktora tak mysli, zeby nie było ze zaraz bedzie lista obrazonych osob ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#294 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Jak mogłyby moje teorie mnie nie dotyczyć? Niezły chwyt, żeby mnie zdyskredytować ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#295 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Ja muszę być widocznie jakaś naiwna bo znam swojego faceta i mu ufam, a jakbym miała sobie wkręcać na każdym kroku, że kiedyś mnie pewnie zdradzi i usprawiedliwiać, że to przecież natura, to chyba bym podziękowała za taką imprezę ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#296 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#297 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#298 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() haha zawsze jak już się problem rozwiąże w pewien sposób musi być i tak jakaś bliżej lub dalej związana z tematem kłótnia ![]() Edytowane przez maryanna3 Czas edycji: 2010-07-08 o 16:53 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#299 |
Raczkowanie
|
Fela - wyrwane z kontekstu. Już to wszystko wytłumaczyłam wyżej i drugi raz mi się nie chce. Doczytaj sobie.
Kicia - o tym też już pisałam. Poczytaj sobie. Dzięki.
Edytowane przez frida99 Czas edycji: 2010-07-08 o 16:25 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#300 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Mam wrażenie, że albo nie potrafisz przelewać swoich myśli precyzyjnie na "papier" albo jak mówią dziewczyny sama sobie zaprzeczasz i w dodatku temu również zaprzeczasz ![]() Tak sobie myślę też, że w gruncie rzeczy w twoich wypowiedziach chodziło o stwierdzenie że zdrady się przytrafiają bo to leży w ludzkiej naturze i że gdzieś tam w głębi trzeba być tego świadomym aby się później łatwiej było pozbierać. Jeśli się mylę to mnie popraw a jeśli nie to powiem ci że ameryki nie odkryłaś. Chyba nie ma już na świecie takich naiwniaczek, które choćby przez sekundke w swoim życiu nie pomyslały sobie " czy on mógłby mnie zdradzić" lub wyobraziły jakby to było gdyby się zdarzyło. No przecież ludzie rozmyślają o takich rzeczach... nie mówicie że nie bo nie uwierze ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:54.