|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#271 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze samodzielne brzdące i rozmów o nich tysiące-Mamusie majowo-czerwcowe 2008
ja najczęściej wyrzucam sobie że wiecej czasu poświecam na prowadzenie domu niż dla julki i potem słysze teksty typu" ja tylko kocham nianie"
ale nie wiem sama czy to presja otoczenia czy kwestia indywidualna że chce być idealną panią domu (choć mi do niej daleko) z czystym mieszkaniem zaprawami 2-daniowymi obiadkami i uśmiechniętą pomalowaną twarzą... |
![]() ![]() |
![]() |
#272 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze samodzielne brzdące i rozmów o nich tysiące-Mamusie majowo-czerwcowe 2008
My Michałowi zabawek często nie kupujemy, połowa i tak później się tylko wala. Zresztą mamy wystarczająco już zagracone mieszkanie.No ale ubrania uwielbiam mu kupować, tym bardziej, że teraz mam wytłumaczenie, że przecież dla Szu potem będzie
![]() Teraz jedynie co planujemy kupić to stolik z krzesełkami i laufrada na przyszły rok, pewnie dziadki się zrzucą. Ubrania dla małego dostaję tylko od kuzynek męża, ona mają podobny do mnie gust, babcie przestały kupować całe szczęście...
#273 |
Zakorzenienie
|
Ja uwielbiam robić Andrzejkowi prezenty. Tylko na codzień to są drobiazgi. Dzisiaj kupiłam mu dwie piłeczki kauczukowe. Takie z automatów po 1zł. Stajemy na środku pokoju, odbijamy a potem wielkie poszukiwania. A ile smiechu jest gdy trzeba się pod ławę wczołgać.
Kupuję mu często nowe książeczki albo skarpetki z postaciami z bajek(te gruba, antypoślizgowe). Kogo mam rozpieszczać jak nie dzieci. Poza tym nic mnie tak nie rozkrochmala jak jego "cześć kochanie" z siarczystym całusem gdy staję w drzwiach. Po takim powitaniu, wiem że wszystko idzie w dobrym kierunku.
#274 |
Wtajemniczenie
|
ja tez lubie kupować podarunki dla dzici. One sie tak naturalnie cieszą. NIe skrywają piszczenia itp, a dorosły to tylko sie uśmiechnie i powie dziękuję.
I mam ogromna frajdę Jak Kala sie potem tym bawi. NP taki wbijak z młotkiem z IKEA - kupiłam jej bez okazji i do dzis często sie tym bawi. Lubię przeglądać aukcje i wymyślać nowe prezenty, obojętnie czy to dla moich dzieci czy np la kuzynki Funieczka fajne zabawki wynalazłaś - kupie ten ser żółty
#275 |
Zakorzenienie
|
![]()
A ja nie napisałam, że nic nie kupuję. Owszem kupujemy, ale staramy się ograniczać. Stwierdziliśmy, że bardziej sobie robimy dobrze niż dziecku, tym bardziej, że on za zabawkami za bardzo nie jest. Większość leży i nam mieszkanie zagraca. Jedyne co teraz i od jakiegoś czasu jest hitem to auta, resoraki. W pozostałych wypadkach to bardziej zabawki ruchowe się sprawdzają, jezdzik motorek to był strzał w dziesiątkę. Na jedym szalał i go rozwalił to kupiliśmy mu drugi, większy i mocniejszy. Całą piwnicę mamy zawaloną zabawkami, są zabawki z niemowlęctwa ( trzymamy dla Szymona), są mega kręgle z biedronki(prezent od babci) na który nie mamy miejsca w mieszkaniu, po pierwsze są wielkie a po drugie nie lubie jak Michał rzuca tymi kulami po panelach- zwłaszcza jak Szymon śpi
![]()
#276 |
Zakorzenienie
|
funieczka- my nadmuchujemy balonik i z głosnym pierdzeniem leci w pokój, potem jest szukanie flaka. kauczukowych sie boje, za duzo sprzetów w pokoju lub tłukacych rzeczy (np. ramki do zdjęc na scianach...)
tez mamy kregle - kula schowana, bawi sie samymi pionami i stawia je w szeregu a potem rozrzuca. ale my mamy gumoleum a nie panele, jest ciszej Edytowane przez 83monia Czas edycji: 2010-10-27 o 10:09 |
![]() ![]() |
![]() |
#277 |
Zakorzenienie
|
Balony to wogóle super sprawa. Można na sznureczku przywiązać do czegos i walić, można spuszczać powietrze, można dmuchać żeby latał.
Często dzieci wolą bawić się takimi drobiazgami niż wypasionymi, skomplikowanymi zabawkami. Wczoraj Andrzej nie mógł się oderwać od szmacianych lalek. Usadzał na kanapie, liczył, karmił, układał pod kocem. A powiem wam, że ja na serio się zastanawiam czy mu nie kupić jakiegoś kompletu garów. Namiętnie by mieszał, rozbija ze mną mieso, jakbym mu dała nożyk to pewnie i ziemniaki by próbował obierać. Wszystko ze mną smakuje, dosala, dosmacza. Czy to nie głupie, że chcę chłopcu kupić taką zabawkę?
wymiana Edytowane przez Funieczka Czas edycji: 2010-10-27 o 10:39 |
![]() ![]() |
![]() |
#278 |
Zakorzenienie
|
Michał ma gary z Ikei
![]() ![]()
#279 |
Zakorzenienie
|
sybilla - normalnie świętowałam
![]() ![]() dzięki za życzenia ![]() ja do tego rozpieszczania przez prezenty mam podobne zdanie do Ona, zabawki leżą i sie kurzą, po co na gromade mam kupować, tym bardziej że ramona ma swoje ulubione, a najlepsza jestem ja (i miśki które lubi przykrywać, całowac na dobranoc); no i te rozpieszczanie to jest rzeczywiście tylko uspokajanie swojego sumienia, bo dziecko jest szczere - uicieszy się ale za chwilę zapewne zapomni, i zabawka leży niepotrzebna. Ja bardzo lubię Ramonie kupowac zabawki drewaniane - szkoda że sa takie drogie, uważam że teraz jest na tyle mała że w prezentach można jej równie dobrze kupowac ciuchy (coś co nie jest zabawką) bo i tak jeszcze tak bardzo nie kuma i nie przykłada do tego wagi. Albo do niedawna bo już mówi o tym że mikołaj przyjdzie i da prezent. Ostatnio namiętnie jej kupuje teżet jajko niespodziankę, jajo sam zjada a zabawka dla Ramony i zazwyczaj lubi się nimi bawić. nazbierałam dzis liści, poczekam az wyschną i zobaczę czy wyjda mi róże czy może inne kwiatki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#280 |
Wtajemniczenie
|
zobaczcie co fajnego znalazłam!!!!
http://allegro.pl/aqua-doodle-mata-w...273878370.html
#281 |
Zakorzenienie
|
dzsiejsze zdjęcie
Asia - przypomina mi to tablice magnetyczną, podobna zabawka chyba, bez rewelacji |
![]() ![]() |
![]() |
#282 |
Zadomowienie
|
Monia i Caterin - chyba tylko wy przeczytałyscie mój post. Dziękuje.
Monia - mój drugi synek to Kubuś - 04.08.2010 asia - super ta mata - chyba sie skusze blizej świąt ![]() Pakuję sie i jedziemy do moich rodziców, super pogoda dzisiaj. |
![]() ![]() |
![]() |
#283 |
Zakorzenienie
|
Kjane - zapewne wszystkie czytałyśmy, ja też
![]() przypominam wam o tej akcji o której pisałam o zbiórce starych kurtek ortalionowych i polaru starego (i guzików) - psy w schroniskach umieraja podczas zimy! Jak macie do wyrzucenia to wyślijcie choćby do mnie! |
![]() ![]() |
![]() |
#284 |
Zakorzenienie
|
gothika - my tu dajemy do schroniska bo sie im koce itp. przydają...
|
![]() ![]() |
![]() |
#285 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
albo wychodizmy.... widze jak bardzo ona chce ze mna spędzic czas i chce spędzic go aktywnie. Cytat:
to dziecko... zreszta jaka krzywda mu sie stanie ze bedzie bawił sie laką??? fajne? u nas teraz Stefka układa lalki i bawi się lalkami po za tym tańce naklejki malowanie plastelina wycinanie... Cytat:
![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#286 |
Zakorzenienie
|
Stella sa identyczne jak normalne gary, tylko troche mniejsze. Na tej fotce są, ale słabo widać:
http://picasaweb.google.com/maciek.a...27781373556546
#287 | ||
Zadomowienie
|
a ja znów nadrabiam zaległości, ale żeście gaduły
![]() Kjane na pewno wszystkie czytały... to bardzo przykra historia, trzymam kciuki zeby wszystko się dobrze rozwiązało... Cytat:
![]() w sumie to mieszkamy tu juz od prawie roku, a zdecydowalismy sie na razie na dwupokojowe, bo nie stać nas było na większe, a kredyt i tak mamy na 30 lat... ale miejmy nadzieję, ze za kilka lat będzie nas stać na coś wiekszego, bo jak powiększy nam sie rodzinka to zrobi się ciasno... Asia fajna ta mata ![]() jesli chodzi o prezenty to ja myslałam o tym żeby kupic Idze zestaw kubeczków,małych talerzyków i sztućcy plastikowych, płytkę do budowania z lego duplo, ciastolinę... garnki juz ma i bardzo lubi w nich gotować, ostatnio w menu, zupa kasztanowa z makaronem rurki... he he ![]() najchętniej to kupiłabym jej całą kuchnię, ale nie mamy na to miejsca... zestaw lekarza tez juz ma i często bada rodziców, to naprawdę fajna zabawka, także polecam sprawdza się ![]() aha i któraś tu pisała o książeczkach o Zuzi ![]() ![]() http://www.gandalf.com.pl/b/zuzia-i-...us-madra-mysz/ jest ich więcej, naprawdę fajne książeczki ![]() ostatnio kupiliśmy puzzle takie na 15 części z Kubusiem Puchatkiem i teraz to jest hit, przy każdym posiłku układamy, a i jak ja chce coś zrobić szybko w kuchni to sadzam ja w foteliku, daje puzzle i jakies 10 minut spokoju, oczywiście co jakąś chwile prosi o pomoc, bo jak to mówi ze zmarszczonym czołem: "Coś mi tu nie pasuje"... ale jestem pozytywnie zaskoczona, ze tak ładnie jej idzie, bo to są takie normalne puzzle z dziurkami i wypustkami ![]() ![]() http://allegro.pl/wybierz-puzzle-ram...280747612.html w poniedziałek i wtorek w pracy mieliśmy obchodzone 80-lecie naszego Instytutu, obchody, życzenia, wręczenie medali itp były połączone z konferencją i wykładami, a wieczorkiem w poniedziałek imprezka ![]() ale się rozpisałam... ---------- Dopisano o 13:57 ---------- Poprzedni post napisano o 13:52 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#288 |
Raczkowanie
|
witam i ja
Kjane jak tylko bede sie rozliczala w tym roku to napewno przekaze swoj 1 procent, moze bedzie on niewielki ale zawsze to cos. ja strasznie lubie kupowac dziewczynom ciuchy, starsz uwielbia wszelakie spudnice i sukuenki, a Ola ja nasladuje i co chwilke mam mase ciuchow do sprzatania. ja chyba sciagne pomysl od Funieczki i kupie je tego doktorka. mala_stopka mamy takie same puzle jek te pierwsze z aukcji, fajna sprawa. jak narazie to najlepsza zabawe ma wlasnie z balonami i "odrabianie lekcji" jak tylko Paula sie bierze za lekcje to i Olcia biegnie po kartke i cos sobie rysuje ja niestety nie zaliczylam z takiem efektem jak bym chciala ale moge podchodzic juz do egzaminu panstwowego, dla pewnosci wykupilam jeszcze 5h i pojezdze sobie przed egzaminem. a ja w piatek ide juz do pracy, strasznie sie ciesze ![]() gothika wszystkiego naj naj najlepszego,(przepraszam ze tak pozno) ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#289 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Malujesz flamastrem napełnionym wodą, odciskasz mokre stópki, rączki, czy co tam sobie dziecko wymyśli. Nie brudzi, a jednak naprawdę maluje. Mi się to podoba.
![]() |
#290 |
Zadomowienie
|
pannai gratuluje obrony
![]() ![]() Co do czasu spedzanego z dzieckiem... Podejrzewam ze kazda pracujaca matka zastanawia sie czy nie za malo czasu spedza z dzieckiem, ma wyrzuty sumienia itd Ja np nie mam pomocy w domu.Nikt za mnie nie posprzata, nie zrobi zakupow,nie upierze, nie poprasuje, nie ugotuje...Do tego mam taka prace ze duzo musze robic w domu wieczorami jak mala pojdzie spac.Zazdroscilam mezowi, ktory jak nie pracuje moze poswiecic sie dziecku na maksa, bo nic nie musi...Czasem pomoze ale same wiecie....... Mysle ze jak juz mamy wolny czas, to wazna jest nie tyle ilosc co jakosc spedzonego czasu.Zeby dziecko czulo ze mama jest teraz tylko dla niego,a nie np jednym okiem oglada serial a drugim uklada z nim puzzle ![]() Tak czy siak mam momenty ze zastanawiam sie czy jestem dobra matką... Funieczka uwazam ze to nie glupie cos Ty! moja corka ma samochody i nie uwazam zeby to byla jakas glupota ![]() ![]() gothika ladna dziewczynka, jaka duza.Moja ciagle wydaje mi sie mala ![]() My mamy za soba zebranie w przedszkolu.Dzis bylo spotkanie integracyjne, jutro 2gie.Natalka byla zadowolona, choc pilnowała mnie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#291 |
Zakorzenienie
|
A najlepszymi kucharzami niby są faceci więc garnki to całkiem fajny pomyśł. Niech Andrzej trenuje, może kiedyś mamie będzie dobre obiady gotował hihi.
Wróciłam ze spaceru, złapał nas deszcz. A niby nie miało dziś padać...
#292 |
Zakorzenienie
|
Asia my mamy cos podobnego tylko papierowe jest i na scianie wisi,Sebastian tak nie bardzo sie tym interesuje ale jak on wogole nie bardzo do malowania.
To jest fajne bo tylko wode uzywasz nie brudzi sie, wada tego jest taka ze masz tylko jeden kolor
#293 |
Zakorzenienie
|
pannai - gratulacje z obrony
![]() Asia - to jak będziesz miała to zdaj relacje bo jakoś sobie nie wyobrażam - a zmazywac można czymś to co się namaluje? chyba wolałabym farby... karolakep - moja jest duża, ale chyba twoja tez skoro w tym samym rozmiarze chodzą, choć dla Ramony ta fioletowa kurtka będzie za mała na wiosne nie myślałam jeszcze o prawdziwych puzlach dla Ramony a tu widzę że jednak już można coś jej kupic! basia - to ty robisz te papierowe pudełka, nie? nie pokręciło mi się? bo ja własnie kończe swój pierwszy malutki (na kredki i tusze) i nie wiem czym go pomalować....? Funieczka - kupuj te gary! pamiętaj że to ty wychowujesz faceta dla przyszłej jego żony! ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#294 |
Zadomowienie
|
Natalka tez juz uklada drewniane puzzle z Kubusiem Puchatkiem. Jej pierwszymi puzzlami byly 3 elementowe-te ponizej (sa swietne! gruba tektura)
http://allegro.pl/puzzle-edukacyjne-...285927656.html Mamy jeszcze takie: http://allegro.pl/puzzle-dla-najmlod...277097677.html |
![]() ![]() |
![]() |
#295 |
Zakorzenienie
|
pannai gratulacje pani mgr.!
![]() gothika to samo sie zmazuje dlatego ze woda wysycha
#296 |
Zakorzenienie
|
Fajne te puzzle, ciekawe czy mój Michał by układał...?
Która ogląda Top Model? ![]()
#297 |
Zakorzenienie
|
chyba mam prezent dla Sebastianka
http://www.toysrus.com/product/index...ductId=2297809 ostatnio mamy fajna zabawe z plastelina
#298 |
Zakorzenienie
|
witam z rana
![]() ![]() PANNAI!!!!!!!! GRATULACJE a u nas taki numer po wizycie u fryzjera ![]() a moja córcia mądralińska patrzy na mnie ze zdziwieniem i mówi: "po pani fryzjerce" ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#299 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
fajna ta plastelina. Tez mamy tej firmy, ma piekne kolory. Ale kala zawsze miesza kolory i wychodzi taki sino-szary. Dlatego kupuję tylko jeden kolor.
![]() |
#300 |
Zadomowienie
|
Caterin ja tez myśle o kupnie ciastoliny, fajny ten zestaw co pokazałaś
![]() kurcze wiedziałam, ze zapomniałam wczoraj o czyms napisac... skleroza... Gothika bardzo spóźnione zyczonka urodzinkowe!!! STO LAT!!! ![]() i Pannai gratulacje!!!! Funieczka pewnie, ze kupuj garnki ![]() Ona ja nie oglądam Top Model, a dlaczego pytasz?? Karolakep jak chodziłam z Igą na zajęcia adaptacyjne, to na początku tez mnie pilnowała, potem mówiłam jej ze idę do sklepu i mnie puszczała i mówila, ze mama wróci, jakby sama chciała siebie utwierdzić w tym, ze mama napewno wróci... potem na początku wrzesnia tez nie było łatwo... Wam niestety będzie pewnie trochę ciężej, bo macie mniej tych zajęć, mniej czasu na przyzwyczajenie i potem od razu na głęboką wodę... ale napewno dacie radę!!! pewnie będzie trochę łez, ale jesteście dzielne dziewczyny i będzie dobrze!!! zobaczysz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:38.