Wspólne odchudzanie nastoletnich wizażanek! : D - Strona 10 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka > Wspólne odchudzanie

Notka

Wspólne odchudzanie Forum dla osób, które się odchudzają grupowo. Pamiętaj: diety muszą być zgodne z zasadami zdrowego odżywiania. Pisz o dietach powyżej 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-05-10, 22:08   #271
ForbiddenFruit
Rozeznanie

Dot.: Wspólne odchudzanie nastoletnich wizażanek! : D

susurri - całkiem sporo kupiłam . Owoce - banany , jabłka , kiwi , mandarynki . I co do pytania o banany , to myślę , że jeden banan rano nie zaszkodzi Kupiłam też trochę warzyw - sałata , rzodkiewka, ogórki, papryka ( czerwona i żółta ) , szczypiorek , do tego trochę białka - twaróg , serki wiejskie , jogurty naturalne i kefiry i do tego kupiłam sobie zioła ( bazylia , oregano , prowansalskie ) żeby używać zamiast soli i innych świństw No i migdały plus słonecznik na podwieczorek . Chciałam kupić też otręby ale po to będę musiała się wybrać do sklepu ze zdrową żywnością , bo u mnie tego nie ma

Ja też teraz sporo spr mam .. Koniec roku i trzeba nadrobić zaległości , na dodatek nauczycielki zaczynają robić nam spr z całego roku Koszmar
ForbiddenFruit jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-10, 22:27   #272
tasiaaa
Rozeznanie

Dance ja nie twierdzę, że jestem gruba. Tylko przytyło mi się trochę, lepiej się czuję jak ważę mniej jednak, a że nie mam dużo do zrzucenia, to zawsze było 'to tylko 3 kg, od jutra się odchudzam". A może z Wy mnie zmotywujecie i wreszcie mi się uda

tasiaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-10, 23:30   #273
Serekha
zaglądam sobie czasem

Dołączam się
16 lat
160 cm , waga .... hmmm, trudno się przyznać ,ale 66kg .
Cóż rok temu schudłam 11 kg to może i w tym się poszczęści Ale ja mam dziwną sytuację gdyż nie mam czasu na jedzenie (szkoła,nauka itp) ale jak już dorwę lodówkę to kusi. Mam nadzieję ,że wytrwam i mi się uda zrzucić zbędne kg.

Walczę z lenistwem, pracuję nad zaakceptowaniem siebie i nie poddaję się bez walki.
Serekha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-11, 07:09   #274
Trampkiem
Raczkowanie

A ja sobie pięknie wstałam do szkoły na 8 poszłam i wróciłam , bo zapomniałam ,ze mam na godzinę później

Pier***e wszystko, jestem ninja!

Trampkiem jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-11, 11:33   #275
dzovana
Zakorzenienie

dance - nie mialam ochoty na nic innego, dlatego 'Kubuś'' byl.. Ale okolo 9 zjadlam grahame z warzywami i szynka wiec to traktuje jako takie sniadanie na poczatek dnia..

A wczoraj wieczorem wszedl do mnie diabel!!
mama poczestowala mnie czekolada ( ktora wczesniej sobie odmowilam) i zjadlam i to polowe Wedel.. A mialam taka motywacje kilka godzin wczesniej Jeszcze.. dzis sie juz pozbylam wszelkich slodyczy z lodowki i szafek

Dzis: śnd.I : 2x pomarańcza
snd. II : grahamka+ szynka+ pomidor+ogorek świeży+ rzodkiewka+ salata(standard)
III: 'Kubus' - przed chwila wypity
obiad- ??

potem jakis jogurt nat. + zarodki pszenne

TRENING

kolacja- serek wiejski pewnie bedzie
dzovana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-11, 12:58   #276
RanRan
Raczkowanie

ja dziś nie za ładnie jadłam. mam okres i do tego strasznie za kimś tęsknię, więc:

I śniadanie: jajko na twardo+papryka czerwona+pół ciemnej bułki z ziarnami
II śniadanie: serek wiejski+sok warzywny tymbark vega

i nie wiem, co będzie dalej. nie mam dziś apetytu.
RanRan jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-11, 14:42   #277
Eldo_rado
amor vincit omnia

Cytat:
Napisane przez dzovana Pokaż wiadomość

Dzis: śnd.I : 2x pomarańcza
snd. II : grahamka+ szynka+ pomidor+ogorek świeży+ rzodkiewka+
te posiłki powinny być jedzone w odwrotnej kolejności ze względu na ich wartość odżywczą i kaloryczną.
Eldo_rado jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-05-11, 15:54   #278
susurri
Raczkowanie

GG do susurri

Cytat:
Napisane przez Donka94 Pokaż wiadomość
Cześć Melduję się i ja. Dzisiejszy dzień mnie wykończył. Zaraz po szkole byłam w Częstochowie z moim chłopakiem w kinie Na 'Krzyku 4', oglądałam wszystkie części, ta była najlepsza, aczkolwiek nie zachwyciła mnie. Taki sobie lajtowy filmik na odstresowanie. Poza tym napadłam na Super-Pharm'a i kupiłam pare kosmetyków. A i na Inglota. No i w H&M ładna i sexy ( ) bielizna wpadła mi w łapki, i też kupilam, w sumie nie ja płaciłam, no ale..Na jutro do szkoły praktycznie nic, natomiast na czwartek sprawdzian z chemii, sprawdzian z biologii+ 113 zadań z chemii. Yummy. Umrę chyba no ale biol-chem-mat-fiz się kłania, ech. Jadłospis w miarę ok, chociaż skusilam się na nestea green. No cóż.. Jestem ze wszystkimi, które dzisiaj zgrzeszyly i trzymam kciuki, aby nie zdarzało się to często
Donka, skąd jesteś? Obrzeża Częstochowy? Tych zakupów w H&M to już Ci zazdroszę I też chcę zobaczyć krzyk:P
susurri jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-11, 16:10   #279
dzovana
Zakorzenienie

eldo- zdaję sobie z tego sprawę, aczkolwiek nie jem nigdy pomarańczy w szkole i jeść nie zamierzam, stąd taki, a nie inny rozkład tego. Przyzwyczajona jestem do bułek w szkole
Stary 2011-05-11, 16:27   #280
ForbiddenFruit
Rozeznanie

Mój dzisiejszy jadłospis :

Śniadanie - kromka chleba pełnoziarnistego z szynką, sałatą, ogórkiem , rzodkiewką, szczypiorkiem + koktajl bananowy ( kefir , banany , trochę płatków migdałowych i łyżeczka miodu )
II Śniadanie - taka sama kanapka jak w pierwszym + mandarynka
Obiad - Łosoś + buraki + kapusta kiszona
Podwieczorek - Zjem sobie chyba trochę migdałów i może kawałek papryki
Kolacja - Chyba serek wiejski z jajkiem , albo z rzodkiewką

Oj Dzovana nie ładnie
Stary 2011-05-11, 16:29   #281
susurri
Raczkowanie

GG do susurri

Mój jadłospis:
Śniadanie: dzisiaj cała grahamka (dwie połowki) z sałatą, odrobiną masełka, chudą szynką, rzodkiewką, ogórkiem i pomidorkiem, herbatka
II śniadanie: to samo co na śniadanie
III: banan i skusiłam się na taką mini mini bułeczkę babcinej roboty
Obiad: dwa kotlety sojowe, sporo surówki (znowu dużo zielonego w tym było) i ze dwa widelce ziemniaków
Kolacja: coś z serkiem wiejskim

Tańczyliśmy dzisiaj poloneza Bardziej męczące niż te wszystkie ćwiczenia

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-05-11, 16:30   #282
ForbiddenFruit
Rozeznanie

Ja dzisiaj też się trochę naćwiczyłam Teraz jest taka super pogoda, ze wychodzimy codziennie na wf na dwór . Wczoraj biegi na 60 , dzisiaj skoki w dal , oj zakwasy są
Stary 2011-05-11, 16:32   #283
poziomkowa__
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Trampkiem Pokaż wiadomość
A ja sobie pięknie wstałam do szkoły na 8 poszłam i wróciłam , bo zapomniałam ,ze mam na godzinę później
hehe.. skąd ja to znam? no, ale chociaż się nie spóźniłaś..

a oto co dzisiaj zjadłam...
->śniadanie: jogurt+ musli
->II śniadanie: kanapka z szynką, ogórkiem i bazylią
->obiad: tak jak wczoraj.. pulpet, kasza i buraczki
-> na kolację planuję omleta z pomidorem i bazylią...

dzisiaj miałam dwa wf, pobiegałyśmy sobie w parku trochę, ale jakoś mnie tak rozpiera energia, że jeszcze na 100% dzisiaj poćwiczę.

nie łamiemy się kochane, trzeba walczyć, żeby potem nam wszyscy zazdrościli. wyobraźcie sobie siebie już po osiągnięciu wymarzonego celu...

tak mi jeszcze do głowy przyszło.. co myślicie o takich trzydniowych głodówkach? nie chodzi tu chyba o odchudzanie, tylko o oczyszczanie organizmu.. chociaż nie jestem pewna czy to dla mnie..

Edytowane przez poziomkowa__
Czas edycji: 2011-05-11 o 16:40
poziomkowa__ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-11, 17:01   #284
ancia08
Raczkowanie

melduję się i ja
może lepiej żebym nie mówiła, co dzisiaj w siebie wepchałam... ale ja nie chciałam, serio -.- tak mnie narwało, bo dawno nie jadłam większej dawki słodyczy, a owoce to dają taki średni efekt - dla mnie nic nie zastąpi prawdziwej czekolady.
no cóż, śniadanie : płatki... em... czekoladowe.
II śniadanie: ee.... dwa batoniki czekoladowe i bułka z szynką [no, chociaż jedno takie zdrowsze od rana ]
obiad : ryż z sosem pieczarkowym, mniaaam
podwieczorek: no u babci byłam... kilkanaście ciastek czekoladowych
kolacja: hmm, może jajecznicę z dwóch jajek sobie zjem.
proszę was, tylko się na mnie nie drzyjcie pierwszy raz wyszłam z domu chyba od tygodnia, taka ładna pogoda... aż mnie na słodycze naciągnęło : <
wiem, że nie powinnam była jeść i wcale mi nie jest dobrze z tym, że tak zrobiłam. od jutra koniec - zero słodyczy! najwyżej bananami się opcham, lepsze niż słodycze, ale mam nadzieję, że do tego nie dojdzie. ale też ćwiczyłam dzisiaj więcej niż wczoraj... dobra, nie mam nic na swoje usprawiedliwienie, amen
ale cieszę się, że wam idzie w miarę dobrze
ancia08 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-11, 17:05   #285
ForbiddenFruit
Rozeznanie

Dziewczyny zabijcie mnie Właśnie wpierdzieliłam 2 tosty ! I to takie z masą masła , sera zółtego i szynką .. No i do tego oczywiście Ketchup .. Stały tak ładnie na stole ( mój brat sobie zrobił ) i po prostu nie mogłam się powstrzymać
Stary 2011-05-11, 17:07   #286
poziomkowa__
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez ancia08 Pokaż wiadomość
melduję się i ja
może lepiej żebym nie mówiła, co dzisiaj w siebie wepchałam... ale ja nie chciałam, serio -.- tak mnie narwało, bo dawno nie jadłam większej dawki słodyczy, a owoce to dają taki średni efekt - dla mnie nic nie zastąpi prawdziwej czekolady.
no cóż, śniadanie : płatki... em... czekoladowe.
II śniadanie: ee.... dwa batoniki czekoladowe i bułka z szynką [no, chociaż jedno takie zdrowsze od rana ]
obiad : ryż z sosem pieczarkowym, mniaaam
podwieczorek: no u babci byłam... kilkanaście ciastek czekoladowych
kolacja: hmm, może jajecznicę z dwóch jajek sobie zjem.
proszę was, tylko się na mnie nie drzyjcie pierwszy raz wyszłam z domu chyba od tygodnia, taka ładna pogoda... aż mnie na słodycze naciągnęło : <
wiem, że nie powinnam była jeść i wcale mi nie jest dobrze z tym, że tak zrobiłam. od jutra koniec - zero słodyczy! najwyżej bananami się opcham, lepsze niż słodycze, ale mam nadzieję, że do tego nie dojdzie. ale też ćwiczyłam dzisiaj więcej niż wczoraj... dobra, nie mam nic na swoje usprawiedliwienie, amen
ale cieszę się, że wam idzie w miarę dobrze
ojojoj.. i co my tu mamy z Tobą zrobić? to za karę karę. no, ale najważniejsze żebyś się przez to nie poddała, tylko się poprawiła i walczyła z nami dalej..
poziomkowa__ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-11, 17:21   #287
ancia08
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez poziomkowa__ Pokaż wiadomość
ojojoj.. i co my tu mamy z Tobą zrobić? to za karę karę. no, ale najważniejsze żebyś się przez to nie poddała, tylko się poprawiła i walczyła z nami dalej..
jasne , że się nie poddam, to takie załamanie
wiesz, gdyby nie to forum to wgl bym nie miała motywacji - nie muszę w sumie chudnąć, bo jest teraz dobrze, aczkolwiek wyrzeźbienie by się przydało. dla mnie to za mały powód, by sobie odmawiać przyjemności - cóż, czas popracować nad swoim charakterem i przyzwyczajeniami. mam nadzieję, że mi się uda

---------- Dopisano o 18:18 ---------- Poprzedni post napisano o 18:16 ----------

Cytat:
Napisane przez ForbiddenFruit Pokaż wiadomość
Dziewczyny zabijcie mnie Właśnie wpierdzieliłam 2 tosty ! I to takie z masą masła , sera zółtego i szynką .. No i do tego oczywiście Ketchup .. Stały tak ładnie na stole ( mój brat sobie zrobił ) i po prostu nie mogłam się powstrzymać
może tak nie wchodź do kuchni ? o , mam pomysła. zrób sobie 'zdrową' lodówkę w swoim pokoju, tam też ćwicz - nie wychodź z niego wgl , żeby cię na nic nie kusiło, ahhahahahah
a tak na poważnie - dwa tosty, to jeszcze nie koniec świata. tak jak to powiedziała poziomkowa - ważne, byś się nie złamała i walczyła dalej

---------- Dopisano o 18:21 ---------- Poprzedni post napisano o 18:18 ----------

Cytat:
Napisane przez poziomkowa__ Pokaż wiadomość
hehe.. skąd ja to znam? no, ale chociaż się nie spóźniłaś..

a oto co dzisiaj zjadłam...
->śniadanie: jogurt+ musli
->II śniadanie: kanapka z szynką, ogórkiem i bazylią
->obiad: tak jak wczoraj.. pulpet, kasza i buraczki
-> na kolację planuję omleta z pomidorem i bazylią...

dzisiaj miałam dwa wf, pobiegałyśmy sobie w parku trochę, ale jakoś mnie tak rozpiera energia, że jeszcze na 100% dzisiaj poćwiczę.

nie łamiemy się kochane, trzeba walczyć, żeby potem nam wszyscy zazdrościli. wyobraźcie sobie siebie już po osiągnięciu wymarzonego celu...

tak mi jeszcze do głowy przyszło.. co myślicie o takich trzydniowych głodówkach? nie chodzi tu chyba o odchudzanie, tylko o oczyszczanie organizmu.. chociaż nie jestem pewna czy to dla mnie..
piękny jadłospis aczkolwiek do śniadania bym coś jeszcze dołożyła.
żeby tak sama wyobraźnia mogła odchudzać i doprowadzać nas do wymarzonego celu...
nie słyszałam o trzydniowych głodówkach - dla mnie to nawet niewykonalne. w każdym razie myślę, że głodówka to głodówka - skutki takie same, niezależnie od tego, ile trwa [mam tu na myśli głodówki kilkudniowe, a nie kilkugodzinne ]
ancia08 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-11, 19:10   #288
ForbiddenFruit
Rozeznanie

Ancia - Oczywiście , że się nie poddam Ważne żebym jutro znowu się na nic takiego nie skusiła, a ze mną to nigdy nie wiadomo A z tym nie wychodzeniem z pokoju to w sumie nie taki zły pomysł ; D

---------- Dopisano o 20:10 ---------- Poprzedni post napisano o 18:31 ----------

Ja już po godzinnym treningu , wypociłam się , wymęczyłam , mam nadzieję, ze spaliłam te okropne tosty

Edytowane przez ForbiddenFruit
Czas edycji: 2011-05-11 o 17:37
Stary 2011-05-11, 19:40   #289
dzovana
Zakorzenienie

ja tez dzis uleglam slodyczom- 2 kostki czekolady, drozdzowka, 3 łyki coca-coli :| jestem padnieta po treningu.. i jestem ogolnie zdenerwowana bo weekend mam caly zawalony ( turniej 2-dniowy) . W sumie przynajmniej cos spale..

---------- Dopisano o 20:40 ---------- Poprzedni post napisano o 20:39 ----------

dodatkowo mam nauki w ciul :/ a czasu brak i chęci.
dobranoc
Stary 2011-05-11, 20:10   #290
ForbiddenFruit
Rozeznanie

Dzovana a ty co ? Siatkarka ??
Stary 2011-05-11, 20:14   #291
Trampkiem
Raczkowanie

A ja nie jem słodyczy, już od jakiegoś miesiąca. Sama w to nie wierzę^^. Jeść mi się już totalnie odechciewa, oj niedobrze. Waga też spada. Gdyby nie wiara w siebie, to bym poległa

Stary 2011-05-11, 20:24   #292
susurri
Raczkowanie

GG do susurri

Cytat:
Napisane przez ForbiddenFruit Pokaż wiadomość
Dzovana a ty co ? Siatkarka ??
co tak cicho? zostawcie tą naukę, ja już mam wszystko gdzieś Zajęta jestem wymyślaniem pożywnych jadłospisów na następne dni

skakałam dzisiaj na trampolinie. Jak z boku się patrzy to to jest takie mega prościutkie. Po pół godziny myślałam że płuca wypluje i moje łydki..

---------- Dopisano o 21:24 ---------- Poprzedni post napisano o 21:20 ----------

Jutro po tygodniu może wreszcie się zważę? Muszę zobaczyć czy coś mnie ubywa. Nawyki totalnie zmieniłam. Nie jem słodyczy Teoretycznie teraz jem dużo więcej niż wcześniej. Mam nadzieję że to działa

W sobotę rodzice robią grilla będę musiała zjeść. (czyt. uwielbiam kiełbasę z grilla i się nie opanuję) Ile jazdy na rowerze albo skakanki to kosztuje?
Stary 2011-05-11, 20:37   #293
ForbiddenFruit
Rozeznanie

Ja mam ten sam problem W piętek urządzamy grilla z kumpelą więc trochę tak kiepsko żebym nic nie zjadła Nic się nie stanie jak zjesz trochę kiełbaski , ale najważniejsze - jedz wszystko z umiarem i będzie ok

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-05-11, 20:49   #294
cherrylady94
Raczkowanie

susurrri - Jeeej skakanie na trampolinie :O Ale odjazd Kurcze tu mnie zaskoczyłaś, bo wygląda to tak prosto i niewinnie
Mam nadzieję, że cię już troszkę ubyło A głęboko wierzę, że ci się uda opanowac na grillu

Trampkiem - od miesiąca jesteś na diecie, czy tylko od miesiąca nie jadłaś słodyczy? Bo ciekawa jestem czy mi się kiedyś nie będzie chciało jeść
Poza tym gratuluję samozaparcia (już po raz kolejny to mówię ). Jestem z Ciebie dumna

Dziś:
śniadanie: owsianka
II śniadanie: mały jogurt jogobella (niestety zwykły, bo nie było light)
obiad: - troszkę zupy jarzynowej (bo mi babcia nie odpuściła)
- paczka kaszy gryczanej + sos spagetti
podwieczorek: - sałatka od babci (tam było misz masz: sałata, ogórki itp jaja ser wiejski.... no ale chyba nie było majonezu)
- 2 pomidory z sosem czosnkowym (jog. nat. czosnek, pieprz, sól)
kolacja: - kubek (300 ml) żurku (z torebki)
- jog. nat. z odrobinką soku

Może być? Bo sama nie wiem czy jest ok.
cherrylady94 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-11, 20:55   #295
Trampkiem
Raczkowanie

'Trampkiem - od miesiąca jesteś na diecie, czy tylko od miesiąca nie jadłaś słodyczy? Bo ciekawa jestem czy mi się kiedyś nie będzie chciało jeść
Poza tym gratuluję samozaparcia (już po raz kolejny to mówię ). Jestem z Ciebie dumna

Dziś:

śniadanie: owsianka
II śniadanie: mały jogurt jogobella (niestety zwykły, bo nie było light)
obiad: - troszkę zupy jarzynowej (bo mi babcia nie odpuściła)
- paczka kaszy gryczanej + sos spagetti
podwieczorek: - sałatka od babci (tam było misz masz: sałata, ogórki itp jaja ser wiejski.... no ale chyba nie było majonezu)
- 2 pomidory z sosem czosnkowym (jog. nat. czosnek, pieprz, sól)
kolacja: - kubek (300 ml) żurku (z torebki)
- jog. nat. z odrobinką soku

Może być? Bo sama nie wiem czy jest ok.'

Ach ten żurek z torebki. Zupa jest też potrzebna/ mam na myśli tą jarzynową;p/.

Edytowane przez Trampkiem
Czas edycji: 2011-05-11 o 20:56
Stary 2011-05-11, 21:03   #296
cherrylady94
Raczkowanie

Ech no zupa jest ważna. Tylko moja babcia zrobiła taką tłuuustą Nianawidze tłuszczu w zupie. Ten żurek to niby miał 60 kcal tylko. Ale w sumie nie był zbyt dobry xD Już go więcej nie zrobię

Okey ja lecę bo spać mi się chce Dobranoc
cherrylady94 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-11, 21:15   #297
Trampkiem
Raczkowanie

3maj się tam.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-05-11, 21:18   #298
agnlan
Raczkowanie

Witam Panienki;** Widzę wzloty i upadki Ja niedługo mija tydzień jak nie tknęłam nic słodkiego

Śniadanie: Owsianka
2 śniadanie: Kanapka z szynką, twarożkiem i ogórkiem+ jablko
Obiad: Zupa pomidorowa
Kolacja: jajecznica z 2 jajek ze szczypiorkiem i szynką

Trzymajcie za mnie kciuki jutro bo piszę bardzo wazy sprawdzian. Mam nadzieję, że nie będzie źle.
Stary 2011-05-11, 21:21   #299
Trampkiem
Raczkowanie

Kciuki masz już załatwione, gratulacje ze słodyczami!

Stary 2011-05-11, 21:26   #300
agnlan
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Trampkiem Pokaż wiadomość
Kciuki masz już załatwione, gratulacje ze słodyczami!

Wielkie, wielkie dzięki. zdam relacje jutro jak mi poszło. mam nadzieję, że po tym następnym tygodniu w szkole będzie luz bo teraz jest taka rzeźnia, że szkoda gadać człowiek ma Ładną pogodę ( w Gdyni super) a nawet wyjść na rower nie może bo musi się uczyć. Ehh...

Nowe wątki na forum Wspólne odchudzanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości