|
Notka |
|
Nauka języków obcych - kącik językowy Nauka języków obcych - kącik językowy, to miejsce wymiany informacji o kursach, podręcznikach, materiałach i ciekawostkach językowych. Dołącz. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#271 |
Raczkowanie
|
Dot.: Języki obce same szlifujemy do perfekcji dość chcemy.
bardzo Wam dziewczyny dziękuję za odpowiedzi
![]() -jak napisać, że byliśmy na miejscu, czyli w tym miejscu, do którego jechaliśmy - czy można napisać "we exchanged adresses" w sensie, że wymieniliśmy się adresami? - jak napisać "weszliśmy do autobusu"? |
![]() ![]() |
![]() |
#272 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
a z tym wymienianiem się adresów, to chyba nie tak ma być...
![]() |
#273 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
co do adresu: we swopped addresses. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#274 | |
BAN stały
|
Cytat:
uczyłam się kiedyś na jego piosenkach włoskiego, w ogóle fajnie się i przyjemnie uczy języka na piosenkach (....perdono....) |
|
![]() ![]() |
![]() |
#275 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
choć u mnie było odwrotnie - najpierw zachwyt muzyczny, a potem chciałam się dowiedzieć o czym są moje ulubione piosenki. I dalej ni w ząb nic nie rozumiem, ale jak mi się uda przetłumaczyć chociaż sam tytuł, to już mam radochę ![]()
Ubieram się na czarno, bo jestem z Nilfgaardu Edytowane przez Maja102 Czas edycji: 2011-11-21 o 09:50 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#276 | ||||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() RBD - "Trás de mí" - też to tłumaczyłam ![]() ![]() A co do tłumaczenia piosenek to tak, czasami mi się to zdarza, a oto moje pierwsze dzieło: http://www.tekstowo.pl/piosenka,bell...o_debo___.html Bardzo ją lubię, ciężko było przetłumaczyć i na pewno gdzieś są błędy ale i tak mi się bardzo podoba ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Edytowane przez Czarnaroe Czas edycji: 2011-11-21 o 11:49 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#277 |
Rozeznanie
|
Dzisiaj ściągnęłam sobie pełną wersję Pedro 6.0 i jestem mile zaskoczona
![]() Można nawet fiszki sobie wydrukować ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#278 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#279 |
Zakorzenienie
|
czy prof. Henry też masz fiszki do wydrukowania?
Pielegnacja naturalnych loków, loczków, fal-cz. VI 10 przykazań żywieniowych "Gdy zamykają się jedne drzwi do szczęścia,otwierają się inne,ale my patrzymy na pierwsze drzwi tak długo,że nie widzimy tych drugich"' -H.A.Keller silikony w odżywkach, SLS, parabeny out
|
![]() ![]() |
![]() |
#280 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#281 |
Zakorzenienie
|
Ja jestem na 28 rozdziale "Blondynki" z hiszpańskiego, szybko uczy mi się tego języka. Jest piękny. Gorzej jest z angielskim jakoś nie chce mi się, a musze mam motywacje wyjazd wakacyjny do usa
![]() ![]() za to wiem co chce od mikołaja profesora pedro i moze profesor henry ;D?
#282 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Jak na pierwsze dzieło to wyszło całkiem nieźle. ![]() U Ciebie spodobało mi się jak przetłumaczyłaś fragment "yo te encuentro en su momento", zwłaszcza to "w swoim czasie" ![]() Mam jeszcze pytanie, czy w słowach "cuanto", "tu" i "extendio" nie powinno być akcentów? No i jeszcze to nieszczęsne "Tras" z piosenki RBD, z akcentem czy bez w końcu? Również bym prosiła o PM. Cytat:
![]() I ja na gwiazdkę chciałabym coś do hiszpańskiego. ![]() Czy uważacie, że w dzisiejszych czasach, w dobie internetu, warto zaopatrzyć się w papierowy słownik do języka hiszpańskiego? Jeśli tak, to który jest najlepszy, sprawdzony? |
||
![]() ![]() |
![]() |
#283 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() 1. "Cuanto" z kreską nad a. 2. "Tu" - por ejemplo: el tono de tu voz - z kreską, "ton Ty głos", a bez to będzie "ton Twojego głosu". Myślę, że tak to właśnie jest ![]() 3. "Extendio" - prawdopodobnie "Extendió" Niestety ciężko było mi znaleźć ten tekst na necie i jak znalazłam to nawet nie spojrzałam czy przypadkiem są jakieś braki, tutaj akcentów ![]() 4. "Tras" - bez ![]() A co do słownika papierowego uważam, że warto mieć w domu ![]() Dodam, że jak tylko będę miała możliwość, to kupie sobie translator elektroniczny ![]() Nie ma sprawy, wysyłam wam już linka ![]() Edytowane przez Czarnaroe Czas edycji: 2011-11-22 o 11:15 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#284 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Mam wieeeeeelki słownik PWN-Oxford i jeszcze nigdy nie miałam problemów ze znalezieniem jakiś słówek. Oczywiście poza slangiem, wiadomo język zmienia się na tyle szybko, że nie są w stanie go auaktualniać pod tym względem. Kiedyś oglądałam słownik niemieckiego zrobiony na tej samej zasadzie i także wydawał się być bardzo porządny. Teraz przymierzam się do zakupu szwedzkiego. Czystym sercem polecam słownik Pwnu, szczególnie te tworzone wraz z jakimś innym wydawnictwem danego języka, są naprawde bardzo dobre. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#285 |
Rozeznanie
|
Ja mam niewielki słownik z langenscheidt, czasami mnie denerwuje, że nie ma niektórych słówek, ale jakoś daję radę. Jak już masz zamiar kupić słownik to naprawdę gruby i bogaty
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#286 |
Zakorzenienie
|
Ja mam z Delty do angielskiego i niemieckiego. Jestem bardzo z nich zadowolona.
![]()
![]() |
#287 |
Zadomowienie
|
Witajcie
![]() Na koniec miesiąca zrobię podsumowanie mojej nauki języków ![]() Mam takie postanowienie, ze od stycznia chciałabym samodzielnie uczyć się rosyjskiego. |
![]() ![]() |
![]() |
#288 |
Queen Of Darkness
|
Hej, macie może jakiś pomysł w jaki sposób nauczyć się płynnie mówić po angielsku? Umieć od razu bezmyślnie praktycznie używać słówek, czasów itp. Niestety za bardzo nie mam kasy na korepetycje, z resztą po co, skoro ja rozumiem wszystko co uczą mnie w szkole, słówka to trzeba wykuć, a z tym nie mam problemów, jednak jak właśnie taką konwersację i reakcję językową ćwiczyć? Próbowałam już odpowiadać sama w domu na pytania z ksiązki, ale srednio to wychodzi, ciągle się zacinam, nawet nie mam pomysłu po polsku powiedzieć, a jak już wiem, powiem to skąd mam wiedzieć czy dobrze mówię O.o...? Sorki, że tak się napisałam, jednak to dla mnie bardzo ważne, bo zawsze na tym padam, rozumiem co pisze, w miare rozumiem co się do mnie mówi, a jak ja już mam mówić, to tragedia, a jak pisać... to całkiem, ale pisać to się wyrobię u nas w szkole akurat w końcu to ćwiczą.
Edytowane przez lusianna Czas edycji: 2011-11-22 o 18:57 |
![]() ![]() |
![]() |
#289 |
Raczkowanie
|
Może zamiast (albo lepiej oprócz) słówek, ucz się całych zwrotów i zdań.
![]() |
#290 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Co do nauki "mówienia", przede wszystkim spróbuj znaleźć kogoś z kim będziesz musiała rozmawiać po angielsku. Co z tego, że wiedziałam, że forma "we doesn't" nie istnieje, skoro i tak na początku "mówienie" zdarzało mi się powiedzieć taką głupotę? Wiadomo, powiedziałam tak kilka razy, a potem nauczyłam się nie tylko pisać, ale także mówić poprawnie. Jak dla mnie najważniejsza jest jednak nauka myślenia w języku obcym. Zamiast mówić samemu do siebie i zastanawiać się co teraz robić, rób to po angielsku. W "myślach" masz czas na zastanowienie się, jakiego czasu, słów, konstrukcji użyć, a z czasem będzie to coraz naturalniejsze i przy rozmowie zdania same zaczną się układać. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#291 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
a może spróbuj na jakichś forach anglojęzycznych i przez skypa?są strony typu interpals, penpals na których jest multum ludzi. Sądzę że na pewno część z nich będzie miała ochotę pokonwersować np. przez skypa ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#292 |
Zakorzenienie
|
proponuję na pierwszej stronie jeszcze wkleić link do
http://www.losiowisko.com/kategoria/kurs świetny i darmowy polski kurs fińskiego dla początkujących ![]()
#293 |
Rozeznanie
|
Hej dziewczyny
Wracam do was po bardzo dlugiej przerwie...powinnam dostac solidne manto. Za brak systematycznosci!!! "stare" wizazystki moze i mnie pamietaja z zeszlego roku(kolo wrzesnia 2010 zaczelam sie tutaj udzielac). Uczylam sie z wami wychodzilo mi dobrze...pozniej pojaiwly sie pewne problemy,potem znow przezyciezylam wszytskie slabosci-sbadek motywacji itd i wrocilam do twrdej nauki angola...az do czasu jak nie zrobila sie pozna wiosna i zaczelo byc cieplo na dworze. Nie w glowie mi byla nauka popludniami po poracy ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
#294 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#295 |
Rozeznanie
|
wiem wiem, cala zeszla jesien zime i poczatek wiosny udawalo mi sie wygospodarowac czas na wszytsko...a jak tylko slonko zaczelo mocniej grzac to cale dnie spedzalam poza domem a pozniej wracalam kolo22 do domu nie majac sily na nic....wiem ze do wiosny wytrwam spokojnie a pozniej hmmm w kolejnym roku musze byc poprostu lepsza
![]() ![]() od tego tygodnia zaczelam sluchac podcastow z ISEL jezdzac do/z pracy. Fakt roznie to wychodzi czesto nagle sie wylanczam bo na drodze trzeba byc mocno skupionym ale zawsze sie oslucham...poza tym narazie dziwnie sie czuje. Od kilku lat, zawsze z glosnika szla na caly regulator ulubiona muzyka a teraz nagle do mnie amerykancy i anglicy gadaja spokojnym stonowanym glosem <lol> musze sie do tego przyzwyczaic.
#296 |
Raczkowanie
|
hej dziewczyny
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#297 | ||||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ja właśnie myślałam nad słownikiem papierowym, do którego by była dołączona jeszcze wersja na CD. Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Dzięki dziewczyny za opinie! Wezmę je pod uwagę. ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#298 |
Zadomowienie
|
Cześc laski!
![]() W tym momencie mam niesamowicie dużą motywacje ponieważ udało mi się tak ładnie pokombinować, że chodzę na 9h zajęc angielskiego w tygodniu do szkoły językowej (+3h języka w LO) ![]()
#299 |
Zadomowienie
|
Kto pisał dzisiaj próbny angielski rozszerzony? Mi tak średnio poszło, niespecjalnie jestem zadowolona... Kompletnie nie potrafię oszacować, ile będę mieć punktów... może 30-40%? No cóż... dowiem się za jakieś 2-3 tygodnie... Martwię się...
#300 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny przez przypadek znalazłam super podcasty z wykładów z Berkeley
![]() ![]() ![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:49.