AU PAIR- Bylas?Jestes? Chcesz byc? Zapraszamy tutaj! part IX - Strona 10 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Emigrantki

Notka

Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-04-20, 10:46   #271
blackberry456
Zadomowienie

Dot.: AU PAIR- Bylas?Jestes? Chcesz byc? Zapraszamy tutaj! part IX

Cytat:
Napisane przez roux666 Pokaż wiadomość
uhhuuu kreci sie tu kreci, rozmowy, bbs...duzo nowych dziewczyn....ajajaaaj lubie nasz watek wiosna....i latem, kiedy jest najwiecej szalonych i ciekawych historii!)

btw, tez mam rozmowe w przyszlym tygodniu. ale ta praca, to moje byc albo nie byc ( bo mi wszystko pasuje, lokalizacja firmy, wynagrodzenie i dni i godziny pracy)...a jednoczesnie...totalnie nie pasuje do ich profilu...Wiec umre ze szczescia jak ja dostane, ale sie nie zdziwie, jak mnie nie beda chcieli

blackberry
ja bym chyba wybrala 3.
raz, ze lepsze pieniadze, dwa ze masz przeciez 5h przerwy w ciagu dnia!
ja tez tak pracuje, niby od 7 do 19-20, ale mam przerwy, w niektore dni: 8-12., 14-17...roznie...

a dodatkowe bbs- roznie, zawsze Twoi hosci moha miec znajomych, dajesz ogloszenie...
ja poznalam tu jedna mame w szkole moich dzieci i kiedys mnie spytala czy nie moglabym z jej dziecmi zostac i tak sie zaczelo, ona..inna mama...pozniej rozpowiedzialam wszystkim znajomym, ze gdyby slyszeli o BBS to maja mi dawac znac, wiec duzo mialam takich dodatkowych jednorazowych
z czasem wszystko sie rozkreca.
dzieki za rade! chyba tak wlasnie zrobie, tylko przebrne przez te rozmowy i miejmy nadzieje ze w przyszlym tygodniu juz zdecyduje w ogole 130 funtow wydaje mi sie tak duzo, w zeszle wakacje dostawalam 60 i mi starczało (chociaz przyznaje ze za czesto wieczorami nie wychodzlam i na komunikacje duzo mi nie szlo).

Cytat:
Napisane przez _Japonka_ Pokaż wiadomość
Blackberry a ty wyjeżdżasz na dłużej tak? Nie tylko na wakacje? Ofert na wakacje nie ma takich fajnych
no taki jest plan, na poczatku chcialam miec rodzine z umową na rok, ale po przemysleniu (i ostatnich wpisach na forum ) stwierdzilam ze bezpieczniej bedzie nie wiazac sie na tak dlugo. Wole umowe np na 3 miesiace, akby bylo extra to moge dluzej zostac, jak nie to bede szukac innej pracy i wlasnego mieszkania (bo w uk chce na stale zostac). W zeszlym roku bylam tylko na wakacje i faktycznie, trudniej jest cos znaleźć, jezt mniej ofert a duzo wiecej chetnych a Ty gdzie chcesz?
blackberry456 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-20, 10:53   #272
_Japonka_
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez blackberry456 Pokaż wiadomość
no taki jest plan, na poczatku chcialam miec rodzine z umową na rok, ale po przemysleniu (i ostatnich wpisach na forum ) stwierdzilam ze bezpieczniej bedzie nie wiazac sie na tak dlugo. Wole umowe np na 3 miesiace, akby bylo extra to moge dluzej zostac, jak nie to bede szukac innej pracy i wlasnego mieszkania (bo w uk chce na stale zostac). W zeszlym roku bylam tylko na wakacje i faktycznie, trudniej jest cos znaleźć, jezt mniej ofert a duzo wiecej chetnych a Ty gdzie chcesz?
Rzeczywiście, wydaje mi się, że łatwiej jest kogoś znaleźć z możliwością przedłużenia na rok, a nie tylko i wyłącznie na wakacje
Najbardziej chciałabym UK, Irlandia Hiszpania czy Włochy też byłyby jak najbardziej ok (), tylko że nie mówię po hiszpańsku ani po włosku więc część rodzinek odpada Miałam kontakt z wieloma rodzinkami, ale zazwyczaj po kilku wiadomościach się urywa Pisałam już tak "na poważnie" z rodziną z Holandii, ale oni mają teraz jakieś problemy rodzinne i widziałam, że nawet na apw się nie logowali Ale może jeszcze się odezwą

They make it look so easy. Connecting with another human being. It's like no one told them it's the hardest thing in the world.
_Japonka_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-20, 11:26   #273
rom4ntyczk4
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez bubbles Pokaż wiadomość
Edeldredzia, dasz radę, trzymamy kciuki!

A u mnie to wygląda następująco: Francja, mieszkają w Burgundii, mam się zajmować 2 dziewczynkami (2 i 3 latka), na jakieś 5-6 tygodnii i w tym czasie jadę też z nimi nad morze do Bretanii. Szczegóły mamy jeszcze dogadać telefonicznie w sobotę. Mam zacząć jakoś końcem czerwca / początkiem lipca.
Aaaa i proponują mi też weekend w Paryżu z zapewnionym noclegiem, bo mają tam rodzinę
Fajnie fajnie gratuluje

26.04.2007

12.09.2012

26.07.2014

rom4ntyczk4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-20, 12:56   #274
moya07
Zakorzenienie

blackberry, tez bym brała 3 rodzinkę, chociaz pozostałe nie są aż tak złe
Stary 2012-04-20, 13:18   #275
lucyohlucy
Wtajemniczenie

Cytat:
Trójkę, trójkę wybierz Panie
Shrek
Stary 2012-04-20, 13:35   #276
ojp
Wtajemniczenie

Cytat:
oo, nieźle masz zawsze mnie zastanawia jak sie wkrecacie na te dodatkowe bbs - hosci Was poznaja z innymi rodzinami czy jakos same to zalatwiacie??
Ja sama sobie załatwiłam, chodzę z dziećmi na różne grupy i tam poznałam dużo Polek (większość już w wieku 35-40lat). A ta druga rodzina to poznana przez nianię, kiedyś w parku ją poznałam i tak do teraz wychodzimy co tydzień z dziećmi gdzieś. Myślałam, że hości będą mieli dużo znajomych, dla których mogłabym robić bbsy, ale jednak nic nie ma. Jeszcze mam jedną rodzinę, po sąsiedzku. Drzwi obok. Byłam u nich już kilka razy, też mam 8f/h. Raz byłam 7h, zaczynałam o 19, a mieli wrócić około północy. Mama dzieci tylko pisała mi smsy, że przeprasza, ale jeszcze tylko jeden drink i wraca. I wróciła po 2 w nocy, dała mi 70f za to. I ostatnio też byłam, ale to nagle mi napisała smsa w czwartek około 17 czy mogłabym dzisiaj bbsa mieć u nich. Byłam niecałe 2h, dostałam 20f.

Tym bardziej się cieszę z bbsów, bo sama sobie załatwiłam.

Cytat:
Teraz mam 3 najbardziej zaintersowane rodzinki (wszystkie Londyn):
Ja bym brała 3. Fajna kasa, mimo, że od 7 aż do 20:15, czyli cały dzień Ci ucieknie, ale w weekendy odbijesz, bo będziesz miała za co. Dla mnie to też był szok, pierwszy raz będąc au pair dostawałam 60f, a teraz mam 110f.

Cytat:

no taki jest plan, na poczatku chcialam miec rodzine z umową na rok, ale po przemysleniu (i ostatnich wpisach na forum ) stwierdzilam ze bezpieczniej bedzie nie wiazac sie na tak dlugo.

Co racja, to racja, słuchaj rad doświadczonych koleżanek.

Aparatka: 16.08.2007-10.09.2009
11.03.2015-?

Walczę:
82,6 kg --> 80,2 kg --> 75,9 ?

cel I: 79 kg
cel II: 75 kg
cel III: 71 kg

"Per aspera ad astra".
ojp jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-20, 16:03   #277
201610310857
Konto usunięte

DZIĘĘĘKI za kciuki!

Prace teoretycznie mam, ale jest jeden problem, to jest praca tylko na 3 miesiące.
Także jeszcze ten tydzien szukam, i jak coś to w pon. za tydzień mówię kolesiowi, że biorę
201610310857 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-04-20, 16:22   #278
kmb1
Zakorzenienie

Ja ciągle nie wiem kiedy zaczynam... ech.

Jeszcze wyglądam jak półtora nieszczęścia, bo Izotek mi tak wysuszył skórę, że łuszczę się jak nieboskie stworzenie a z ust zrobiła mi się popękana, krwawiąca skorupka. Buuuu... Muszę to ogarnąć przed wyjazdem, bo inaczej chłopcy sie będą mnie bali

WYMIANA

WISHLISTA

jest : 75kg ---razem z Ewą Chodakowską--- będzie : 55kg
kmb1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-20, 16:24   #279
201610310857
Konto usunięte

dziwie sie, że nie boisz się brać takiego świństwa:P
201610310857 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-20, 16:39   #280
lucyohlucy
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Edeldredzia Pokaż wiadomość
dziwie sie, że nie boisz się brać takiego świństwa:P
Ale ten lek jest konieczny Warto się pomęczyć kmb1. Ja polecam carmex, mi pomagał BARDZO.
Stary 2012-04-20, 16:47   #281
kmb1
Zakorzenienie

Nie boję się, bo już jedną, roczną kurację przeszłam i wiem, że wszystkie efekty uboczne ustępują po 2-3 miesiącach od zakończenia kuracji (w moim organizmie tak było).
Muszę to brać, nie mam innej opcji na zaleczenie trądziku.

Znalazłam w apteczce maść z witaminą A,kiedyś mi pomagała.

Carmex u mnie pogarsza sytuację. Podczas ostatniej kuracji przetestowałam ponad 20 mazideł na usta i jedyne co mi pomagało to Alterra z Rossmanna, od wtedy tylko jej używam, ale teraz chyba moje usta się przyzwyczaiły, bo nie reagują.

WYMIANA

WISHLISTA

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-04-20, 17:26   #282
blackberry456
Zadomowienie

ja juz po rozmowie ha dziewczyny, Wy tez jestescie przewrazliwione na akcenty czy to tylko moje zboczenie? Jedna rodzinke zaraz po rozmowie na skype odrzucilam dlatego, ze tak kaleczyli angielski (nie pochodzii z uk), ze stwierdzilam ze to predzej ja ich czegos naucze niz oni mnie a teraz rozmawialam z pania z Francji. Miala TAK MOCNY AKCENT ze padłam. Gramatyke itp miala super, ale było mi ją potwornie ciężko zrozumieć.. mowila troche jak Pascal (ten gotujący, z tvn), tylko jeszcze mocniejsze te "rrr" Srednio nam ta rozmowa wyszła, dużo niezrecznej ciszy i "sorry? what?".. Chyba sie jednak nie zdecyduje, zwłaszcza ze chca kogos na minimum 12 miesiecy

Edytowane przez blackberry456
Czas edycji: 2012-04-20 o 17:27
Stary 2012-04-20, 17:31   #283
MUTD
Rozeznanie

a ta z Francji to rodzinka 1, 2 czy 3?
Stary 2012-04-20, 17:46   #284
blackberry456
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez MUTD Pokaż wiadomość
a ta z Francji to rodzinka 1, 2 czy 3?
namber łan

Cytat:
1. Dwójka dzieci - dziewczynki 6 i 9 lat, 35h/tydzien, praca od ok 7.00 do 17.30/18, w ciagu dnia 3-4 h wolne. 90 funtow

no coż, jedni wypadli, a doszli nowi. Placa az 150 f ale straaaasznie nieregularny grafik, 2 letnie bliźniaki i 3 latek z "communication difficulties" i "speech delay" (nie wiem czemu, ale w sumie chciałabym z takimi "trudniejszymi" dziecmi pracowac, moze powinnam przemyslec to jako zawod w przyszlosci.. )
Stary 2012-04-20, 18:37   #285
rom4ntyczk4
Rozeznanie

Cytat:
namber łan

no coż, jedni wypadli, a doszli nowi. Placa az 150 f ale straaaasznie nieregularny grafik, 2 letnie bliźniaki i 3 latek z "communication difficulties" i "speech delay" (nie wiem czemu, ale w sumie chciałabym z takimi "trudniejszymi" dziecmi pracowac, moze powinnam przemyslec to jako zawod w przyszlosci.. )
Ja bym chyba wybrała rodzinkę nr 3. Chyba że faktycznie tak Cię kręci praca z "trudnym" dzieckiem.

26.04.2007

12.09.2012

26.07.2014

rom4ntyczk4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-21, 10:20   #286
Dusiia
Zadomowienie

dziewdczyny jestem zalamana 4 miesiace odkad zalozylam konto na apw i dalej NIC!!! milion wyslanych wiadomosci i nigdy nie dostaje odpowiedzi... raz dostalam pozytywna po czym jak odpisalam to koniec ...
a cjhce wyjechac juz w czerwcu! nie wiem co mam robic bo naprawde wierzylam ze uda mi sie znalezc rodzinke, i przez to zrezygnowalam z jednej fajnej oferty
Stary 2012-04-21, 10:24   #287
MUTD
Rozeznanie

spokojnie, Dusiia, nie poddawaj się, jakie kraje Cię interesują?
Stary 2012-04-21, 11:46   #288
kmb1
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kmb1 Pokaż wiadomość
Ja ciągle nie wiem kiedy zaczynam... ech.

Jeszcze wyglądam jak półtora nieszczęścia, bo Izotek mi tak wysuszył skórę, że łuszczę się jak nieboskie stworzenie a z ust zrobiła mi się popękana, krwawiąca skorupka. Buuuu... Muszę to ogarnąć przed wyjazdem, bo inaczej chłopcy sie będą mnie bali

Już wiem kiedy!!!

30 kwietnia wyjeżdżam do Belgii, trochę pozwiedzam, a 5 maja zaczynam pracę
Wszystko już od dawna jest na 100% pewne. Można mnie dopisać do 1 posta

WYMIANA

WISHLISTA

Stary 2012-04-21, 11:58   #289
Dusiia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez MUTD Pokaż wiadomość
spokojnie, Dusiia, nie poddawaj się, jakie kraje Cię interesują?
UK albo Hiszpania

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-04-21, 12:04   #290
jst_
Raczkowanie

DZIEWCZYNY !! Będzie któraś od sierpnia/września w Annecy, Francja lub okolice ? ?
jst_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-21, 12:10   #291
blackberry456
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kmb1 Pokaż wiadomość
Już wiem kiedy!!!

30 kwietnia wyjeżdżam do Belgii, trochę pozwiedzam, a 5 maja zaczynam pracę
Wszystko już od dawna jest na 100% pewne. Można mnie dopisać do 1 posta
gratuluje! daj znac jak juz bedziesz na miejscu jak tam jest

Cytat:
Napisane przez Dusiia Pokaż wiadomość
dziewdczyny jestem zalamana 4 miesiace odkad zalozylam konto na apw i dalej NIC!!! milion wyslanych wiadomosci i nigdy nie dostaje odpowiedzi... raz dostalam pozytywna po czym jak odpisalam to koniec ...
a cjhce wyjechac juz w czerwcu! nie wiem co mam robic bo naprawde wierzylam ze uda mi sie znalezc rodzinke, i przez to zrezygnowalam z jednej fajnej oferty
właśnie, gdzie szukasz i na ile? wysylasz duzo wiadomosci (nie ma co sie wstydzic, ja ponad 250 juz wyslalam im wiecej tym lepiej), masz zdjecia w profilu? dopisujesz jakies dodatkowe wiadomosci w aplikacjach do rodzin?

ja mam dylemat (znowu ). wczoraj i przed wczoraj rozmawialam na skype z jedna rodzinka (żadna z tych co opisywalam wczesniej) i zdecydowali sie i zaproponowali mi tą prace.. 2 letnia dziewczynka, mama w czerwcu rodzi drugie dziecko. ok 35h/tydzien, pon-czw praca 12-19, pt i sob wolne, w niedziele 7-10 i 12-15. Placa 95f + przelot + pół kursu jezykowego. Chcą kogos na dluzej (okolo roku). Prosza zebym jak najszybciej sie zdecydowala i dala im znac najlepiej do soboty (dzisiaj), a ja nie wiem co robic. Ciagle siedzi mi w glowie "rodzinka nr.3" (Trójka dzieci: 4 i 8 lat i noworodek, mama w domu, zajmuje sie maleństwem. praca pon-pt 7 - 20.15 (ale od 10.30 do 15 wolne), placa 130 funtow i na poczatek umowa tylko na 3 miesiace), ale z nimi na skype bede mogla pogadac dopiero jutro popoludniu, a do tego czasu powinnam dac znac tamtym pierwszym. Nie chce zdecydowac źle ani zostac z niczym
Stary 2012-04-21, 12:44   #292
Dusiia
Zadomowienie

Cytat:

właśnie, gdzie szukasz i na ile? wysylasz duzo wiadomosci (nie ma co sie wstydzic, ja ponad 250 juz wyslalam im wiecej tym lepiej), masz zdjecia w profilu? dopisujesz jakies dodatkowe wiadomosci w aplikacjach do rodzin?
na 3 miesiace UK/Hiszpania. no "troche" wyslalam tych wiadomosci... zdjecia mam. i nic nie dopisuje w wiadomosciach. a powinnam?
Stary 2012-04-21, 14:54   #293
moya07
Zakorzenienie

próbuj dopisywac, poza tym, znajdz grupy na facebooku, serio, tam jest duuuzo ogłoszeń.

blackberry, ale w sumie 3 rodiznka jest lepsza, przy tej nowej. Popatrz, praca w niedziele, po imprezie od 7 rano... łoł, to ja nawet bym miala problem wstac normlanie w tyg.
Stary 2012-04-21, 15:43   #294
blackberry456
Zadomowienie

Cytat:
na 3 miesiace UK/Hiszpania. no "troche" wyslalam tych wiadomosci... zdjecia mam. i nic nie dopisuje w wiadomosciach. a powinnam?
też bym radzila dopisywac ja wymyslilam dosc dluga wiadomosc i wysyalalam praktycznie ta sama do wszytskich, ale dopisywalam "dear ktośtam", w tresci ze jestem bardzo zainteresowana, jeszcze troche informacji o sobie, jakies pytania i prośba zeby wiecej napisali o dzieciach, pozycjii itp. Jak cos nawiazujacego do ich ogloszenia dopiszesz to jeszcze lepiej, bo znaczy ze dokladnie je przeczytalas. Oczywiscie to tylko moja opinia, ale wydaje mi sie ze dzieki temu aplikacja jest bardziej osobista wiec wieksze szanse ze zwroca na Ciebie uwage

Cytat:
Napisane przez moya07 Pokaż wiadomość
blackberry, ale w sumie 3 rodiznka jest lepsza, przy tej nowej. Popatrz, praca w niedziele, po imprezie od 7 rano... łoł, to ja nawet bym miala problem wstac normlanie w tyg.
no wlasnie wiem, zapytalam jej o te weekendy to mowila ze jak ustalimy to wczesniej to nie bedzie problemu zebym miala wolne i odpracowala to kiedy indziej. Powiedzialam jej ze podejme decyzje jutro wieczorem, miejmy nadzieje ze do tego czasu druga rodzinka sie odezwie. Ale kurde, strasznie sie stresuje.. Dzisiaj nawet mi sie w nocy śnily aplikacje z aupair world itp.
Stary 2012-04-21, 15:45   #295
roxi92
Raczkowanie

dziewczyny czy ktoras z was wyjechala na rok/dluzej majac aparat na zebach? :P

*pani magister!
*samorealizacja!
*walka o formę na LATA, nie na lato!
*dbam o włosy i cerę

Burza w garnkach- gotuję!
już trochę mniej...
roxi92 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-21, 16:01   #296
moya07
Zakorzenienie

Cytat:
też bym radzila dopisywac ja wymyslilam dosc dluga wiadomosc i wysyalalam praktycznie ta sama do wszytskich, ale dopisywalam "dear ktośtam", w tresci ze jestem bardzo zainteresowana, jeszcze troche informacji o sobie, jakies pytania i prośba zeby wiecej napisali o dzieciach, pozycjii itp. Jak cos nawiazujacego do ich ogloszenia dopiszesz to jeszcze lepiej, bo znaczy ze dokladnie je przeczytalas. Oczywiscie to tylko moja opinia, ale wydaje mi sie ze dzieki temu aplikacja jest bardziej osobista wiec wieksze szanse ze zwroca na Ciebie uwage

no wlasnie wiem, zapytalam jej o te weekendy to mowila ze jak ustalimy to wczesniej to nie bedzie problemu zebym miala wolne i odpracowala to kiedy indziej. Powiedzialam jej ze podejme decyzje jutro wieczorem, miejmy nadzieje ze do tego czasu druga rodzinka sie odezwie. Ale kurde, strasznie sie stresuje.. Dzisiaj nawet mi sie w nocy śnily aplikacje z aupair world itp.
wow, to nieźle, ale czuje, ze po weekendzie juz bedziesz miala rodiznke. Zobacz tez na okolice, gdzie mieszkaja itd. Ja troche zaluje, ze nie poszukalam np jakies rodzinki w Amsterdamie.
Stary 2012-04-21, 16:13   #297
lucyohlucy
Wtajemniczenie

Cytat:
Dopisuj koniecznie, i to coś takiego, żeby było widać że czytałaś profil rodziny. Juz to pisałam x razy tutaj, ale moja 1 rodzinka się mną zainteresowała, bo w mailu, który do nich wysłałam, użyłam imion ich dzieci Czego pozostałe 200+ aupairek nie zrobiło

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-04-21, 17:23   #298
kmb1
Zakorzenienie

Moja rodzinka (ta, do której jadę) się mną zainteresowała, bo napisałam bardzo długą wiadomość, a później jak wymienialiśmy wiadomości/rozmawialiśmy to od razu na skype, bardzo dużo, codziennie i duużo mówiłam o sobie np. opowiadałam jak mi dzień minął itp. Dzięki temu nabrali zaufania do mnie Poza tym, wysłałam bardzo dużo zdjęć, takich "rodzinnych", w plenerze, takich na których wyglądam jak grzeczna, ułożona, skromna dziewczyna.

WYMIANA

WISHLISTA

Stary 2012-04-21, 17:34   #299
Oksymoronka
Raczkowanie

Rodzinka z którą dość długo pisałam i warunki były super, w ogóle bardzo mili napisała mi dzisiaj, że już jest u nich ktoś inny. Bo oni chcieli kogoś na JUŻ, a ja mogłam jechać dopiero za miesiąc. Eh, no trudno, trzeba szukać dalej ale podupadam już w nadziei.
Oksymoronka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-21, 18:23   #300
ojp
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez roxi92 Pokaż wiadomość
dziewczyny czy ktoras z was wyjechala na rok/dluzej majac aparat na zebach? :P

Jest jedna dziewczyna, ktora ma aparat na zebach i lata do PL na kontrole co 2 miesiace.

Aparatka: 16.08.2007-10.09.2009
11.03.2015-?

Walczę:
82,6 kg --> 80,2 kg --> 75,9 ?

cel I: 79 kg
cel II: 75 kg
cel III: 71 kg

"Per aspera ad astra".
ojp jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Emigrantki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości