|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#271 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Większość mam już rozpakowanych a na kilka wciąż czekamy ! Mamy Wiosenne 2012
Jolka, mnie macierzyństwo też jeszcze "nie bawi". Bo wszystko wygląda tak samo - mała śpi więc albo odpoczywam albo coś robię... potem karmienie, przewijanie, karmienie, przewijanie, tulenie, jak jest pogoda to spacer.
I tak w kółko co 2-3 godziny. Sen płytki bo trzeba czuwać, przerywany... ale co zrobić. Mówię sobie codziennie, że jeszcze trochę a mała nie będzie taka mała, że zaraz będzie lepiej kontaktowac z otoczeniem... Jakoś staram się patrzeć w przyszłość i widzieć ją w kolorach. A jesli chodzi o zanikanie pokarmu to na pewno musisz ograniczyć płyny. Słyszalam też aby ciasno obwiązać się w piersiach, ale czy to działa to nie wiem.
#272 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Większość mam już rozpakowanych a na kilka wciąż czekamy ! Mamy Wiosenne 2012
Cytat:
![]() ![]() w dodatku nie chce jesc z piersi, ja mam dosc odciagania, piersi mnie bola i rece - chce przestac karmic a nie wiem jak pozbyc sie tego pokarmu ![]() A mama z początku pokazała małe zainteresowanie ale pomocy a teraz dalej tak samo czasem zajrzy spojrzeć na niego i tylko tyle. Tak to musze radzic sobie sama. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#273 | |||||||
Zakorzenienie
|
Hej.
Ja przeszlam wczoraj kryzys laktacyjny. Mały przez caly dzien jadl co godzine, ale dzis juz jest spokojnie wiec najgorszy moment za nami. Ten kryzys laktacyjny to taki przelom, bo piersi wydaja sie puste a dziecko ssie i ssie, zachowuje sie niespokojnie przy piersi i bola brodawki bo ciagle na cycu...juz wczoraj mialam moment ze pomyslalam o mm ale udalo sie przetrwalam ![]() Cytat:
Cewnik Folleya to cewnik zakladany do pecherza moczowego. Witamina K w pl jest chyba standardowo podawana dzieciom po porodzie a co do reszty musisz sama podjac decyzje. ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Nie zapomne dnia kiedy musialam jechac do szpitala przed porodem i pytajac Filipa gdzie mamusia jedzie mowil z taka smutna minka: do szpitala urodzic dzidziusia ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
Jolka co do laktatora to ja wlasnie kupilam medeli elektryczny mini elektric i jest super. Sciaga szybciutko. Jesli maly cokolwiek Ci ssie z piersi mleczka to musisz pamietac zeby laktatorem odciagac nie wiecej niz do poczucia ulgi w piersi (stanie sie ona bardziej miekka ale nie calkiem "pusta"). I im wiecej bedziesz uzywac laktatora tym wiecej mleka bedzie Ci sie produkowac. Najlepiej gdyby maly chcial ssac, bo sam laktator to doprowadzi do tego co mialam ja przy Filipie, odciagalm co 3 godz (dawalam mu odciagniete mleczko z butli ) ale piersi byly ciagle twarde mleka produkowaly sie ilosci takie ze nie nadazalam, poza tym kontaktu z dzieckiem nie mialam bo ciagle te dbanie o piersi. Moim zdaniem najlepiej gdybys zadzwonila gdzies do poradni laktacyjnej u siebie w miescie i poprosila o pomoc, wiem ze takie panie od laktacji przychodza tez do domu i jesli nauczylaby Cie jak przystawiac malucha wszystko byloby ok. To moja rada ja zaluje ze przy Filipie nie zadzwonilam i nie umowilam sie, bo przez m-c odciagalam a potem juz nie wytrzymalam bo ciagle guzki mi sie w piersiach tworzyly i piersi bolaly jak nie wiem bo laktator to nie dziecko! I w koncu poszlam do ginekologa ze lzami w oczach i dostalam tabletki na zahamowanie laktacji: bromergon sie nazywaja, ale przy tabletkach dlugo jeszcze musialam sie odciagac ale mleczka bylo juz coraz mniej (efekty uboczne bromergonu tez nie zaciekawe bo slabo mi sie robilo i krecilo w glowie musialam sie klasc ale potem to przeszlo) a mleczko zaniklo calkiem. Ale moze warto powalczyc jak masz mleczko? Polozna gdy mowila Ci ze bron boze odciagac to chodzilo jej o to, zebys sobie za bardzo laktacji nie rozkrecila, ale musisz rozmasowac ewentualne guzki jesli czujesz takie w piersiach bo dojdzie do zapalenia piersi a to juz jest lipa. Moja rada jesli pobolewaja Cie piersi i czujesz guzki (zastoje mleczka) to ogrzej piersi cieplym prysznicem, potem rozmasuj sobie piersi recznie delikatnie ruchem sczesujacym w kierunki brodawki nad szklanka (zeby mleko lecialo do szklanki) a potem przyloz liscie chlodnej rozbitej kapusty i wymieniaj jak zrobia sie cieple.
FILIPEK ![]() ![]() SZYMONEK ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez Aguśkaa83 Czas edycji: 2012-04-12 o 20:10 |
|||||||
![]() ![]() |
![]() |
#274 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
mój tz stara sie bardzo się stara, wstaje w nocy pomaga mi, zostaje z małym jak zalatwiam urzedowe sprawy ale brakuje mi tego co było wcześniej - nie ma już tej bliskości jak kiedyś, a może jest a ja nie dostrzegam bo czuje sie dziwnie ? ![]() czyli jak bede pila szałwie i miete to zniknie pokarm? a co zrobić jak cycki pelne az wysadza?? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#275 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Lena obyś jutro już mogła mieć malutką cały czas przy sobie ![]() Jolka właśnie jak tam zachowanie mamy jest jakaś zmiana po narodzinach wnuczki?? I nie ma za co dziękować jak mogłam to przekazywałam wiadomości ![]() Dziewczyny słyszałyście o tym co się stało w Argentynie?? Kobieta urodziła dziewczynkę 3 miesiące przed terminem lekarze stwierdzili zgon. Kiedy rodzice dziecka pojechali do kostnicy pożegnać się z córką i mąż odchylił prześcieradełko a kobieta zajrzała na małą to okazało się że ona się rusza. Na początku myślała że to jej wyobraźnia ale mąż też to zauważył. Okazało się że dziecko żyje teraz jest w inkubatorze. Ale 12h spędziła w zimnej kostnicy.... MASAKRA ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#276 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jola nic za wszelka cene! Tak jak Ci napisalam, jesli chcesz walczyc walcz, ale jesli to wszystko Cie przerasta wybierz sie do lekarza bo wiecej pozytku bedzie ze szczesliwej mamy a nie ktora ciagle palcze i nie ma czasu dla malenstwa bo piersi i piersi. ![]()
![]() |
#277 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a te tabletki drogie są ? i czy zahamują latkacje? ja już zdecydowałam, ze nie chce karmić. nie sprawia mi to przyjemności a wrecz przeciwnie ![]() ---------- Dopisano o 21:18 ---------- Poprzedni post napisano o 21:15 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#278 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mimo wszystko również polecam wizytę u lekarza. Dziś sobie "pogadałam" z Ewelinką ![]() ![]() ![]() Najbardziej podoba mi się jak przez sen otwiera oczy, krzyknie raz czy dwa albo zapłacze i śpi dalej. Mam nadzieję, że nie będzie tak żywo przezywała snów w późniejszym okresie ![]()
![]() |
#279 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#280 |
Zakorzenienie
|
Wychodząc na spacery muszę obwiesić się karteczkami "Proszę nie zaczepiać, mam śliczne dziecko, które chce spać".
Ciągle zaczepiają mnie jacyś ludzie, którzy "dyskretnie" zaglądają do wózka i słyszę "ojej, jakie śliczne maleństwo. Ile ma miesięcy?" Uwielbiam za to minę zaskoczonych osób gdy mówię "3 tygodnie" ![]() Ale samo zaczepianie jest "lekko" irytujące ![]()
#281 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Te tabletki nie sa drogie, nie wiem ile kosztuja nie pamietam, ale cene mozna znalezc na necie na pewno. I one zahamuja Ci laktacje, tylko stopniowo nie z dnia na dzien. Idz do ginekologa jesli juz nie dajesz rady. Ja tez kiedys czytalam o tych bandazach na piersi ale teraz wszedzie sie mowi ze nie wolno tak robic. Takjak kiedys preferowalo sie masaz piersi taki mocny jak ja mialam jak mi polozna zrobila w domu ze myslalam ze odlece a teraz wszyscy mowia ze nie wolno mocno masowac piersi bo mozna uszkodzic kanaliki mleczne.
![]() |
#282 |
Wtajemniczenie
|
Jolkaaa nie jesteś sama
![]() Dziewczyny mimo, że byłam u lekarza u mnie zero poprawy ![]() ![]() ![]() ![]() Napisałam do Leny z gratulacjami, bo nie mogłam się powstrzymać ![]() ![]() ![]() ![]() liczę, że w nocy coś się zacznie ![]() Dobranoc ![]()
#283 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
no wiesz po 1 nie masz tyle czasu dla tzta co kiedyś, nie ma czasu na spontaniczne przytulania i całusy, ale to normalne, no i nie ma tej najważniejszej bliskości fizycznej, poza tym musisz teraz miłość dzielić na 2 najważniejszych facetów w Twoim życiu, powoli się dogracie, a na razie zapewniaj tzta, że go kochasz i nic się nie zmieniło w Twoich uczuciach i mów jak jesteś mu wdzięczna za pomoc ![]() a co do szałwii i mięty - w teorii tak, jak jest w praktyce nie wiem, no i ściągaj minimalne ilości np. po 5-10 ml, tylko tyle, żeby nie bolały piersi a naprawdę nie chcesz spróbować przez kapturki jak masz tyle pokarmu? ---------- Dopisano o 22:18 ---------- Poprzedni post napisano o 21:49 ---------- Moje dziecko jest fenomenalne nie śpi od godziny 9.15 i żeby nie było 9 rano ![]() Ja nie wiem skąd on ma tyle energii... Zasnął może z 3 razy na 10 min. ![]() ![]() Edytowane przez mag_99 Czas edycji: 2012-04-12 o 20:53 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#284 |
Wtajemniczenie
|
Mravka kochana współczuje tego badania dna oka z tymi rozwieraczami, jak już większość kojarzy pracuje u okulisty i widziałam nieraz to badanie u niemowląt, ba nawet musiałam dziecku trzymać główkę i jak widziałam jak doktor wkłada to narzędzie to aż mi sie słabo zrobiło.... a kiedyś jak byłam młoda i głupia to się dziwiłam jakie te matki chore, że ryczą przy badaniu dziecka.... a teraz sama bym ryczała w gabinecie!! super że to tylko takie znamię, ale na pewno je kontrolujcie, żeby niczego nie przeoczyć!!!!
![]() Lena gratrulacje!!!! Konia trzymam kciuki ![]() Mała jak czytałam jak się twoje maleństwo dziś zachowywało to tak jakbym czytała o swoim!!! Też z wywalonymi cycami dziś latałam bo nie było sensu ich chować.... Dziewczyny wierzcie mi czy nie ale zadzwonilam dziś po teściową bo nie dawałam rady. Młodyy darł się na maksa, uspokajało go przystawiane do piersi, ale praktycznie co 40 min, possał 10 min usnął i za pół godz od nowa, myślałam że odjade, moja mama też przyszła i obydwie babcie stwierdzily że mały sie nie najada. Pokarm mam ale widocznie on jakoś nie potrafi się najeść na raz ![]() ![]() ![]()
#285 |
Rozeznanie
|
Normalnie brak czasu na co kolwiek nawet na forum muszę znaleźć chociażby minutę. A więc w skrócie u mnie ja jestem po cesarce na 3 dobę próbowałam normalnie się poruszać co jest nie możliwe. Na 7 dobę miałam zdjęte szwy i po tygodniu od zdjęcia funkcjonuje już normalnie oczywiście nie przesilam się. Zmęczenie bierze górę i ciągle korzystam jak mały śpi to i ja. Tz zrobił mi masaż a sam zajął się małym.
Dokupiłam herbatkę hipp z kopru włoskiego raz dziennie będę podawać mojemu okruszkowi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#286 | |||||
Zakorzenienie
|
mnie jak na boku spie/leze ...
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
mozna lekko odciagac ale tylko tyle zeby ulge poczuc, albo rozmasowywac delikatnie piersi- ale tez naprawde delikatnie bo masazem sie tez pobudza... mi po cieplym prysznicu lecialo troche mleka i czulam minimalna ulge... szalwie pilam 3x dziennie.... mialam oklady z kapusty i twarogu robic ale nie robilam... Jak pojdziesz do gina jak Aguska radzi to przepisze Ci hormonalne tabletki na zatrzymanie laktacji, o ile sie nie myle to Bromergon czy cos takiego (zbija poziom prolaktyny, odpowiedzialnej za produkcje mleka) ale to tez potrwa kilka dni a moze miec uciazliwe skutki uboczne .... Cytat:
Cytat:
![]() Dziewczyny co mysmy przeszli ... Ja juz nie wiem jak pomoc mojemu dziecku.... jutro musze skonsultowac sie z polozna i w poniedzialek isc do naszego pediatry-alergologa (teraz na wizycie byl lekarz zastepczy bo ten nasz na urlopie) Jula obudzila sie przed 20 na jedzenie (wczesniej jadla przed 16)przebralam jej pieluszke i zaczynam karmic a ona w ryk ... lykala tak lapczywie mleko, krztusila sie ale nie chciala wypuscic smoczka, w zadnej pozycji nie bylo dobrze, ciagle plakala strasznie, widac bylo ze ja cos strasznie meczy ![]() ![]() ![]() ![]() teraz udalo jej sie zasnac ... tak bardzo sie o nia boje ![]() Lena, wspolczuje, ze noc spedzisz bez malutkiej - oby jedna jedyna taka nocka!
![]() ![]() 07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#287 |
Zakorzenienie
|
Aalegna i Emigra
![]() ![]() ![]() ja za to zaczynam się martwić ,ze Kaja jest za spokojna , może faktycznie ma to ZUM , ale to powinna miec w moczu leukocyty i gorączkę , normalnie zbzikuję Moniahan wiesz jak to z lekarzami, pediatra chce miec czyste papiery, co nie dziwi, ale posyła do specjalisty , a potem w sumie nie wierzy w to co on twierdzi ,mam nadzieję,że jutro pobiorę ten mocz odpowiednio i nic nie wyhodują Znów się popłakałam Pamiętacie tą chorą Patrycję ? dostala prezent z Fundacji Mam Marzenie http://www.mammarzenie.org/marzyciel...ja-elektryczna Gdzie jest Gosia ? Edytowane przez koniakonia Czas edycji: 2012-04-12 o 21:47 |
![]() ![]() |
![]() |
#288 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Tikki Twoja Andrea dokladnie taka sama wage urodzeniowa ma jak moja Hania ![]() kciuki za wszystkie dzieciaczki i mamusie - bo troche problemow u nas na watku sie pojawilo ![]() spijcie spokojnie Kochane ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#289 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo jak dzis to przetrwaj to prosze Cie, dawaj cyca ile chce ale nie dawaj mieszanki. Co to za stwierdzenie ze dziecko sie nie najada, jak ja nie lubie jak ktos tak mowi ![]() Matka jest w stanie wykarmic swoje dziecko jesli dobrze je przystawia i slychac jak dziecko łyka. A to ze czesto ssie to moze ma skok rozwojowy (wystepuje pierwszy skok w 3 tygodniu zycia - dziecko czesto ssie bo musi rozkrecic laktacje zeby bylo wiecej mleka). Ja to juz dwa razy przechodzilam-ale dawalam cyca ile maly chcial i potem juz spowrotem bylo dobrze. emigra wspolczuje Ci, nie wiem co Ci poradzic ![]() ![]() Wlasnie gosia zawsze o tej godzinie byla ![]() ---------- Dopisano o 23:21 ---------- Poprzedni post napisano o 23:17 ---------- konia plakac mi sie chce jak widze takie zdjecia.... i znow mlotem po glowie dostalam, ze mam doceniac to co mam, a mam zdrowie i moje dzieci tez sa zdrowe i kurka to jest najwazniejsze!
![]() |
#290 | |||||
Gang Iren
|
Cytat:
Kochana,na to potrzeba czasu,teraz hormony co buzuja! Odpoczywaj,nie martw sie,ten nastroj minie! Cytat:
![]() Dziekuje kochana,tez na to licze ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Wspolczuje.Macierzynstwo nie jest proste. Trzeba jednak pamietac,ze po burzy zawsze wychodzi slonce ![]() Cytat:
Jestem ![]() Jeszcze nie rodze. Ale chyba odszedl mi czop,chociaz nie jestem pewna przez ten masaz. Ale co by innego...Taki glut zbity,od krwi byl,ale ja plamie po tym masazu,wiec musial byc od krwi. I pojawily mi sie w piersiach pierwsze krople siary ![]() Moze jednak porod blisko... Chociaz niby dziecko powinno byc spokojne przed porodem,a Eryk jest tak pobudzony,ze szok.Ani chwili przerwy,jakby z brzucha chciall wyskoczyc ![]()
![]() |
#291 |
Zakorzenienie
|
Co tu tak cicho? Czyzby ciezarowki-nocne marki na porodowkach??
![]() U nas troche lepiej, mala chyba lepiej sie czuje, spala tylko po 4h ale co sie dziwic... Wlasnie pozyskala swiadomy usmiech i zagaworzyla sobie ![]() ![]()
![]() ![]() 07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
![]() ![]() |
![]() |
#292 |
Zakorzenienie
|
SMS o Kubusewy
![]() "No to mamy rozmontowany dwupak ![]() Szybciutko poszło biorąc pod uwagę, że o godz. 22 jeszcze na wizażu była ![]() Edytowane przez alamig Czas edycji: 2012-04-13 o 05:17 |
![]() ![]() |
![]() |
#293 |
Raczkowanie
|
Kubusewa-super, Gratulacje -pryntka kobita
![]() ![]() ![]() Ja od 5 nie śpię. Dziwne.Poszłam spać o 24 i wstałam na siku wyspana. Wczoraj w nocy z kolei pierwszy raz w ciąży ![]()
#294 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() A ja dzisiaj miałam sen że urodziłam bliźniaki ![]() ![]() ---------- Dopisano o 07:09 ---------- Poprzedni post napisano o 07:04 ---------- Cytat:
![]() Który tydzień miała Lena że uznali Kajunię za wcześniaka ![]() ---------- Dopisano o 07:19 ---------- Poprzedni post napisano o 07:09 ---------- Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
#295 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Monia bardzo dziękuję ![]() Ja chyba jednak poprosze o wytarcie malego, zwyczajnie sie boje ze go upuszczę ![]() Cytat:
![]() Frytki ![]() ![]() Cytat:
![]() Melduję, że jestem odkorkowana, szyjki prawie nie ma ale nie wiem czy mam jakies rozwarcie bo lekarz stwierdził, że paluchów nie pchał żeby na siłę nie prowokować bo do terminu mamy jeszcze trochę czasu i jak się ma zacząć to samo. Na KTG dosyc wyraznie widoczne skurcze no i ja tez je czuje ale nie sa jakies bardzo bolesne. Twardnieje mi brzuch i jak leżę na wznak to bolą plecy. Mały jest nisko głową więc cięzko go było pomierzyć ale ma ponad 3 kg a podobno biorąc pod uwagę rozmiar mojego brzucha to gin stawia ok 3500 mam nadzieje, że się myli bo jak donoszę to jakiegoś kloca urodze ![]() ![]() Pozostaje mi teraz cierpliwie czekać na akcje, w niedziele jadę na ostatnie zakupy i chyba ostatni na jakiś czas w grzeszek w postaci jedynego wielbionego przezemnie fast foodu KFC ![]() No kwietniówki worek na dobre się rozwiązał - kto następny? Ja się specjalnie nie wpycham ale jak by sie wcześniej zaczeło nie była bym zła ![]() ---------- Dopisano o 07:40 ---------- Poprzedni post napisano o 07:37 ---------- 38/39 - dziwne mi mówią, że to już donoszona ciąża jest ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#296 |
Zakorzenienie
|
Wiecie co tak czytam Was i czytam i jedna rzecz mnie dziwi (tylko mnie nie wyzywajcie
![]() ![]() ---------- Dopisano o 07:47 ---------- Poprzedni post napisano o 07:41 ---------- No właśnie ja rodziłam w 37 + 4 dni i Antek nie był potraktowany jako wcześniak ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#297 |
Rozeznanie
|
Mój mały ma często czkawkę po jedzeniu biedny się męczy :-( wiecie że on woli spać we wózku niż w lozeczku :p
![]() ![]() gratulacje dla rozpakowanych kwietniowek już ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#298 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ale oczywiscie wybor Moniq jest Twoj, bo mi chodzi tylko o to ze to takie niesamowite uczucie jak daja dzidzie tak od razu po urodzeniu, bo to obmywanie to tak chwile trwa i wtedy pewnie podaliby Ci maluszka w kocykach i opatulonego, a takie malutkie golutkie cialko poczuc na sobie to jest piekne uczucie naprawde ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#299 |
Zadomowienie
|
witam
![]() Kubusewa- gratuluję ![]() a mnie od rana rypie w krzyżu i boli brzuch zupełnie jak na @ no i co chwila brzuch twardnieje czyżbym sobie wywróżyła że chcę urodzic 13 a juz napewno do soboty ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() godzina 16:30 najszczęśliwszy dzień w moim życiu narodziny syna Filipa!!! |
![]() ![]() |
![]() |
#300 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:02.