|
|||||||
| Notka |
|
| Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#271 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Miłośnicy języka polskiego. Stwórzmy miejsce do dyskusji! :)
Uf, przeczytałam cały wątek . Ciekawy .
Pozwólcie, że zapytam - co jest złego w pisaniu zaimków osobowych dużą literą ? Ja tak piszę z szacunku do danej osoby / osób . Tak mnie uczono . Jeśli już "tą" książkę wielu nie razi, zdrobnienia traktuje się jako coś normalnego i słowo "witam" jest do zaakceptowania, to może i ja robię błąd ? Chętnie dowiem się, bo nie chciałabym nikogo "doprowadzać do szewskiej pasji" . Typowy warszawki, miejski slang . Tak jak i "cuś" . Mój Ojciec do śmierci nie oduczył się takich kwiatków . |
|
|
|
|
#272 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Szanowni Państwo, czy pisanie dużą literą zaimków w trzeciej osobie, gdy w korespondencji z kimś piszemy o innej osobie: Ona, Jemu, Ich itp. jest ogólnie przyjętym zwyczajem, czy też pewną ekstrawagancją? Spotykam różne opinie na ten temat – niektórzy twierdzą, że to niezbędny przejaw szacunku do osób, o których piszemy. Inni skłonni sa uznać to za przesadną egzaltację stylu. Z poważaniem, Łukasz Zaimki, za pomocą których piszemy o osobach trzecich, zapisujemy zasadniczo małą literą, np. „Skąd taki pomysł przyszedł mu do głowy?”. Są jednak sytuacje nadzwyczajne, w których chcemy o kimś wyrazić się ze szczególnym szacunkiem. Wówczas stosujemy literę wielką. Do takich sytuacji należą okoliczności związane ze śmiercią. W nekrologach informujących o czyjejś śmierci, w nekrologach kondolencyjnych, rocznicowych czy w listach kondolencyjnych piszemy na przykład: „Cześć Ich pamięci”, „Zapamiętamy Go jako kogoś, na kim zawsze mogliśmy polegać”, „Bardzo będzie nam Jej brakowało”. O nieżyjących osobach ważnych i zasłużonych również możemy napisać, używając wielkiej litery. Na przykład o papieżu Janie Pawle II zwykle piszemy w ten sposób. Nie jest to jednak – jak w wypadku nekrologów i pisemnych kondolencji – zasada obowiązkowa. Indywidualnie możemy również zastosować tę konwencję w odniesieniu do osób nam bliskich, szczególnie jednak starszych bądź nieżyjących. Np. „Tęsknię za Babcią. Napisz, jak Ona się czuje”, „Jak czuje się Twoja Mama? Przy okazji pozdrów Ją ode mnie”, „Ojca wspominam jako osobę prawą – On nigdy by mnie nie oszukał”. — Małgorzata Marcjanik, prof., Uniwersytet Warszawski źródło: http://poradnia.pwn.pl/lista.php?id=13229
|
|
|
#273 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#274 |
|
Rozeznanie
|
Pod moim blokiem jest osiedlowy sklepik. Panie, które w nim pracują, nie grzeszą poprawnością językową, ale największe emocje budzi we mnie pani Halinka, mająca tendencję do zdrabniania... wszystkiego.
Współlokatorka poszła ostatnio po serek wiejski. Pani Halinka zdrobniła... serek wiejściusieńki. To takie słodziusieńkie, że aż się porzygusiać można
|
|
|
|
|
#275 | |
|
Konto usunięte
|
Również, z dużym zainteresowaniem, przeczytałam cały watek i oby tak dalej.
Może się powtórzę, ale mnie irytują nagminne powtórzenia w zdaniach (po prostu, no wiesz, rozumiesz itd.) i mylenie znaczenia słów bynajmniej/przynajmniej. A bawią mnie "wizażowi puryści" czy też poloniści z bożej łaski, którzy lubują się w poszukiwaniu wszelkiej maści błędów oczywiście "pokornie kajając się, jeżeli jakikolwiek błąd popełnią" ![]() Cytat:
|
|
|
|
|
|
#276 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#277 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Też to czytałam, ale nie chwaliłam się, żeby jak najmniej osób wiedziało bo teraz każdy się może wymówić szacunkiem ![]() Szkoda, że w kontaktach międzyludzkich tego szacunku nie widzę No nie podoba mi się taki liberalizm akurat w tym przypadku, nie, nie, NIEE! |
|
|
|
|
|
#278 |
|
Zakorzenienie
|
Tego samego autorstwa :
"Zasady pisowni zaimków (osobowych i dzierżawczych) są takie same i w korespondencji tradycyjnej, i w internecie (także w SMS-ach). Powinniśmy więc pisać: „Myślę o Tobie”, „Chcę Cię zapytać...”, „Odpowiem Wam jutro”, „Twój pomysł mi się nie podoba”. Wątpliwości co do pisowni omawianych zaimków mają zapewne związek z tym, że grzeczność językowa się demokratyzuje i upraszcza. Mówimy i piszemy szybko, stąd piszącemu w szybkim tempie na klawiaturze komputera wygodniej jest nie używać klawisza shift. Być może w przyszłości wskazane zasady się zmienią. Na razie ze względów grzecznościowych adresata każdego komunikatu, niezależnie od medium, należy zapisać wielką literą. — Małgorzata Marcjanik, prof., Uniwersytet Warszawski " I jak już cytujemy, to pozwolę sobie na przytoczenie wypowiedzi dr Lucyny Sikorskiej {Poradnia Językowa również} "W korespondencji tradycyjnej bądź elektronicznej formy zaimków osobowych odnoszących się do adresata piszemy wielką literą, okazując w ten sposób szacunek rozmówcy, np. Przepraszam, że piszę do Was tak późno; Napisz, co Ty o tym myślisz itp. To, że formy zaimków osobowych odnoszące się do nadawcy (czyli twórcy tekstu) nie piszemy wielką literą nie wynika wcale z faktu, że siebie nie szanujemy(!), lecz z obowiązujących norm grzeczności językowej, której jedną z nadrzędnych zasad jest okazywanie szacunku partnerowi dialogu przy jednoczesnym umniejszaniu roli własnej osoby. W każdej formie korespondencyjnej zaimki te należy pisać wielką literą (pisownia taka obejmuje nie tylko zaimki osobowe, ale i dzierżawcze, właściwe nazwy osób). (..) polecam książkę prof. Małgorzaty Marcjanik, Grzeczność w komunikacji językowej, Warszawa 2007 ..." Ja również polecam tę książkę . Bardzo przydatny podręcznik i jestem jak najbardziej przeciwna, że się posłużę określeniem zastosowanym przez prof. Małgorzatę Marcjanik : demokratyzowaniu grzeczności językowej i jej upraszczaniu . |
|
|
|
|
#279 |
|
Zakorzenienie
|
Po przeczytaniu zdrobnienia serka wiejskiego.. WTF?! skojarzyło mi się, że nic mnie tak nie drażni jak zdrobnienia bluzeczka i spódniczka.
Ja kupuję bluzkę i spódnicę. Spódniczkę można kupić małemu dziecku.
|
|
#280 |
|
Rozeznanie
|
A powiedzcie, jak podchodzicie do błędów językowych popełnianych przez Waszych TŻ? Czy zdarza im się robić błędy ortograficzne? Czy ich poprawiacie?
![]() Nie, nie jestem trollem, magisterki i inne badania już wieki za mną, śledzę wątek, teraz już mniej pisząc, ale od początku
is better THAN perfect Edytowane przez anibiaa Czas edycji: 2012-07-19 o 09:47 |
|
|
|
|
#281 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#282 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Tego typu zdrobnienia się już tak zakorzeniły, a nie są niepoprawne, że z przyjemnością ich używam. Zresztą mam jakieś takie rozróżnienie, że spódnica jest dłuższa, a spódniczka - krótsza. Nie pasuje mi na miniówkę powiedzieć "spódnica" A bluzeczka? Zależy, w jakiej sytuacji. W każdym razie - mnie nie razi ;-)Cytat:
Ostatecznie zapamiętuje, tylko musi wiedzieć, dlaczego tak, a nie inaczej powinien powiedzieć/napisać.
|
||
|
|
|
|
#283 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do Tż... Kiedyś poprawiałam, teraz tylko urwuję i ujuję, często wrzucając jeszcze jakiegoś głupka czy idiotę w środek ![]() Facet jest z tych, co to "wyżej s*a niż ), to przysięgam, dostanie po pysku
|
|
|
|
|
|
#284 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale napisałam, że to moim zdaniem i mogę się mylić ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Chatul, chodzi o to, że dziewczyna, która to tutaj wrzuciła (nie chce mi się szukać nicka, nie ma to teraz znaczenia), nazwała to "kwiatkiem", a więc tak samo, jak wszystkie błędy językowe, które tutaj są wymieniane. Nie wiem, czy wiedziała, że to jest/było poprawne i tyko wrzuciła, żeby zwrócić uwagę, że ktoś tak jeszcze mówi, ale z kontekstu ja wysunęłam wniosek, że nie wiedziała. Tak samo użytkowniczki po niej - stwierdziły, że to z translaltora, a nikt nie zwrócił uwagi na to, że to czas zaprzeszły ![]() Płakać mi się zachciało... Cytat:
Może głupi przykład, ale nie mam teraz siły na wymyślanie nic innego. I w takim razie pisanie czasowników w drugiej osobie liczby pojedynczej też jest szacunkiem dla tej osoby? Bo z tym się coraz częściej spotykam, np. "Dlaczego Jesteś taka zła?" ![]() A co do spódniczki, to na te krótsze też tak mówię i nie widzę w tym nic złego
Edytowane przez lovebird Czas edycji: 2012-07-19 o 11:13 |
||||
|
|
|
|
#285 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Edytowane przez 201609062117 Czas edycji: 2012-07-19 o 11:20 |
||
|
|
|
|
#286 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chyba źle mnie zrozumiałaś...____________________ https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net...52008953_n.jpg Myślałam, że padnę
|
|
|
#287 |
|
Zakorzenienie
|
lovebird, dzięki
Nie wiedziałam, że to słowo też jest poprawne, myślałam, że to taki wymyślony ozdobnik dla podniesienia stylu wypowiedzi ![]() Choć i tak nadal mi to dziwnie brzmi. I zastanawiam się, po co komu dwa słowa o takim samym znaczeniu. I czy wobec tego istnieje też rzeczownik - obowiązanie?
|
|
|
|
|
#288 |
|
Zakorzenienie
|
Dwa slowa o identycznym znaczeniu, to u nas nic nowego
O rzeczowniku "obowiązanie" nie słyszałam i wydaje mi się, że nie ma, ale z "obowiązanym" bardzo często się spotykam
|
|
#289 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
obowiązują pewne zasady - niż - zobowiązują pewne zasady bo to już sens zdania trochę inny jest. Coś obowiązuje gdzieś, ale ktoś jest do czegoś zobowiązany lub ewentualnie właśnie obowiązany (czymś). Mam nadzieję, że rozumiecie o co mi chodzi? |
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#290 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0f0603ed06f411a5d3d78a7 f01b50240947bf49a_6024742 79be1e;35391323]Wydaje mi się, że to zależy też od kontekstu. Np.: powiemy raczej:
obowiązują pewne zasady - niż - zobowiązują pewne zasady bo to już sens zdania trochę inny jest. Coś obowiązuje gdzieś, ale ktoś jest do czegoś zobowiązany lub ewentualnie właśnie obowiązany (czymś). Mam nadzieję, że rozumiecie o co mi chodzi?[/QUOTE] Masz rację, ale "obowiązany" można też [chyba ] użyć w znaczeniu słowa "zobowiązany" ![]() edit: Wpadłam teraz na to, że "zobowiązany" pochodzi od "zobowiązania", a "obowiązany" od "obowiązku", ale nie wiem, czy dobrze myślę
Edytowane przez lovebird Czas edycji: 2012-07-19 o 12:21 |
|
|
|
|
#291 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#292 | |
|
Zakorzenienie
|
Mam! Z kodeksu cywilnego:
Cytat:
Teraz tylko czekam, aż ktoś mnie poprawi, bo ciekawa jestem, jakie Wy macie zdanie na ten temat
|
|
|
#293 | |
|
and cigarettes
|
Cytat:
Psujesz mi trochę życie takimi rewelacjami , więc jeśli już chcesz mi zepsuć całkowicie, to poproszę o źródło. Bardzo proszę. Żyję z przekonaniem, że czas zaprzeszły jest poprawny i naprawdę nie potrafię znaleźć NIGDZIE nic o tym, że nie jest poprawny... Chatul, nie mówisz nigdy "powinnam była wstać o 7, zamiast o 7:30" albo "powinieneś był kupić ten ser na promocji"? Nigdy? Jeśli ktoś używa to to jest wg Ciebie niepoprawne? Tzn. wg językoznawców też - tak? Kurde, serio, za duża to rewolucja, bym nie wypytywała.
|
|
|
|
|
|
#294 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
I proszę, oto źródło tych rewelacji ![]() http://poradnia.pwn.pl/lista.php?id=12083
|
|
|
#295 | |
|
Zakorzenienie
|
coffee, spokojnie, nie ma się co stresować
![]() Jeśli mogę się wtrącić... Cytat:
Mnie na rozróżnianie tego wzięło przy nauce języków obcych, wcześniej też się tym nie przejmowałam
|
|
|
#296 |
|
Konto usunięte
|
a faktycznie. teraz doczytałam, albo też przeczytałam ze zrozumieniem
![]() hmm ja używam czasu zaprzeszłego nagminnie, inaczej cięzko byłoby mi wyrazić precyzyjnie, to co chcę powiedzieć |
|
|
|
|
#297 | |
|
and cigarettes
|
Cytat:
![]() Wbrew temu, co napisałaś wcześniej, w podanym przez Ciebie linku (i wszystkich innych odpowiedziach na ten temat w poradni językowej PWN) nie ma słowa o tym, że czas zaprzeszły jest niepoprawny... Wręcz przeciwnie. Fakt, że jest używany rzadko nie znaczy, że jest niepoprawny. Sama pisałam, że używam go najczęściej w formie zabawy słownej - o tym chyba mniej więcej pisał Bańko, używając słów 'w celach stylizacyjnych'. Na co dzień w języku polskim często nie ma potrzeby użycia czasu zaprzeszłego, mimo wszystko będę się trzymać tego, że jest poprawny. O! Więc raz jeszcze proszę o źródło rewelacji, jakoby czas zaprzeszły był niepoprawny, a jeśli takiego źródła nie ma, proszę tak nie pisać w Internetach i nie psuć innym światopoglądu.
|
|
|
|
|
|
#298 |
|
Zakorzenienie
|
Co sądzicie o poniższym zdaniu? Zauważyłam je na pierwszej stronie pewnej gazety i wydało mi się dziwne.
"Nastolatka opowiedziała nam swoją przygodę ze śpiewem". Nie powinno być "Nastolatka opowiedziała nam o swojej przygodzie ze śpiewem"?
|
|
|
#299 |
|
Zakorzenienie
|
Czy ja wiem? Skoro można opowiedzieć bajkę, to może przygodę też?
Sama jestem ciekawa, czy to jest poprawne
|
|
#300 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A ja się zastanawiam nad słowem "szrot" myślałam, że to potoczna nazwa złomowiska, a tu słyszę o akcji policjantów, którzy przeszukiwali "pomieszczenia, budynki gospodarcze, schowki i szroty". ![]() Policajt kolokwiaczek?
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:46.

Tego typu zdrobnienia się już tak zakorzeniły, a nie są niepoprawne, że z przyjemnością ich używam. Zresztą mam jakieś takie rozróżnienie, że spódnica jest dłuższa, a spódniczka - krótsza. Nie pasuje mi na miniówkę powiedzieć "spódnica"
A bluzeczka? Zależy, w jakiej sytuacji. W każdym razie - mnie nie razi ;-)
), to przysięgam, dostanie po pysku
i nie psuć innym światopoglądu.