Miłośnicy języka polskiego. Stwórzmy miejsce do dyskusji! :) - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-06-17, 23:55   #1
Olivvek
Zadomowienie

Miłośnicy języka polskiego. Stwórzmy miejsce do dyskusji! :)

Kochane Wizażanki i Wizażankowie

Nie widziałam podobnego wątku, a myślę czy- mam nadzieję, że nie ja jedna szanuję nasz język, chciałabym mówić ładnie i przede wszystkim poprawnie.

Przyznam, że przez pewien okres tkwiłam w językowym marazmie, jednak kiedy ostatnio dorwałam serię publikacji służących samodzielnemu zgłębianiu tajników rodzimej mowy, na nowo odżył we mnie zapał

Chciałabym stworzyć wątek, gdzie będzie można rozmawiać o tym jak zmienia się język, jakie reguły nas obowiązują, o naszym stosunku do zachodzących w tym środowisku zjawisk. Również dzielić się wątpliwościami i, mam nadzieję, wspólnymi siłami rozwiewać je

Temat uważam za wdzięczny do dyskusji, tylko czy znajdzie się ktoś myślący podobnie? po całkiem niekrótkim czasie przebywania na Wizażu jestem pełna optymizmu

Ach i jeszcze: tak, tutaj będzie można (kulturalnie ) narzekać i zwracać uwagę na niechlujne i/ lub błędne wypowiedzi

Zapraszam!
Stary 2012-06-18, 08:54   #2
anibiaa
Rozeznanie

Dot.: Miłośnicy języka polskiego. Stwórzmy miejsce do dyskusji! :)

Chętnie dołączę
Jest już taki Klub, ale tam dyskusji brak, więc może wątek się lepiej rozwinie
perfect

anibiaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-18, 09:46   #3
kawa_tylko_z_mlekiem
Zakorzenienie

Ja też dołączę chętnie. Mamy tak piękny język, jednak nic bardziej mnie nie wkurza jak PoKeMoNoWe pismo oraz zangielszczanie polskiego języka (słit, łotewa itp.). Nie wspominając już o braku polskich znaków (osoby mieszkające za granicą mogę zrozumieć) lub o braku interpunkcji, chociaż moim zdaniem gorsze jest nadmierne wstawianie przecinków, kropek itp.

Edytowane przez kawa_tylko_z_mlekiem
Czas edycji: 2012-06-18 o 09:49
kawa_tylko_z_mlekiem jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-18, 09:55   #4
Olivvek
Zadomowienie

O patrzcie, a przeglądałam kluby i nie wpadł mi w oko taki

"łotewa"- myślałam w pierwszej chwili, że coś łotewskiego robi u nas furorę, a ja to przegapiłam

Z tym językiem to jest u mnie ciekawa sprawa. Lubię się nim bawić, przekręcać słowa, szyk zdań, stosować niestandardową, "autorską" interpunkcję w sumie gdyby każdy mówił tak samo to byłoby nudno.
Ale: nóż mi się w kieszeni otwiera, kiedy sytuacja nie znosi kolokwializmów, a nikt się tym nie przejmuje. Otwierają mi się dwa nawet noże, jak słyszę tłumaczenia zwyczajnego niechlujstwa: "bo u nas się tak mówi", "bo JA tak mówię" i- uwaga, hit- "NIE JESTEM POLONISTĄ"

Oł, rily? A ja jestem po technikum budowlanym i uważam, że nie zwalnia mnie to z obowiązku szanowania rodzimego języka

Kurde, i znów się wkurzyłam

(kilka dni temu dowiedziałam się, że "kurde" jest wulgaryzmem )
Stary 2012-06-18, 10:04   #5
kawa_tylko_z_mlekiem
Zakorzenienie

Olivvek o, kurde! Dobrze wiedzieć.
łotewa to ,,whatever"
Często widzę na blogach też tumoroł, newermajnd itp.

A najlepszy hit jaki ,,ubóstwiam" to ,,W książce PISZE, że..."
Stary 2012-06-18, 11:09   #6
xxchemicznaxx
Zakorzenienie

GG do xxchemicznaxx

Witam, jestem nałogową poprawiaczką, rażą mnie wszelkie błędy mimo, iż sama nie uważam się za jakiegoś znawcę językowego :d Myślę, że każdy z nas powinien znać chociaż podstawy, nie wymagam już nie wiadomo jakich umiejętności, jedynie poprawnego używania swojego ojczystego języka i nie mogę zrozumieć, że dla niektórych to takie trudne i jak właśnie któraś wspomniała tłumaczenie "nie jestem polonista" albo "jestem na mat fizie, nie muszę umieć takich rzeczy, human jest od tego" to krew mnie dosłownie zalewa ;c
Stary 2012-06-18, 11:55   #7
krtek_
Zadomowienie

dołączam się również mam małą obsesję na punkcie poprawności językowej, choć, tak jak już któraś z was wspomniała, też lubię się językiem bawić, specjalnie coś czasami przekręcić (moje ulubione - 'będę dźwięczna' ), ale błędy popełniane nieświadomie, wynikające z niechlujności językowej, doprowadzają mnie do szewskiej pasji.

generalnie, wśród znajomych jestem znana jako gramatyczne gestapo, albo orto-nazi :P

Cytat:
Napisane przez xxchemicznaxx Pokaż wiadomość
Witam, jestem nałogową poprawiaczką, rażą mnie wszelkie błędy mimo, iż sama nie uważam się za jakiegoś znawcę językowego :d Myślę, że każdy z nas powinien znać chociaż podstawy, nie wymagam już nie wiadomo jakich umiejętności, jedynie poprawnego używania swojego ojczystego języka i nie mogę zrozumieć, że dla niektórych to takie trudne i jak właśnie któraś wspomniała tłumaczenie "nie jestem polonista" albo "jestem na mat fizie, nie muszę umieć takich rzeczy, human jest od tego" to krew mnie dosłownie zalewa ;c
najlepsze! sama byłam na mat fizie, teraz studiuję na politechnice i jakoś nauczyłam się mówić poprawnie. a jak czasami jakiegoś 'humana' posłucham, to aż się odechciewa...

Give thanks for unknown blessings already on their way.

2012: 55

2013: 13
tu piszę o przeczytanych książkach
krtek_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-06-18, 13:04   #8
anibiaa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez krtek_ Pokaż wiadomość
(...)
generalnie, wśród znajomych jestem znana jako gramatyczne gestapo, albo orto-nazi :P (...)
Znakomite
Gdyby nie brak miejsca w podpisie , już bym wnioskowała o zgodę na umieszczenie
perfect

Stary 2012-06-18, 14:33   #9
xxchemicznaxx
Zakorzenienie

GG do xxchemicznaxx

Cytat:
Napisane przez krtek_ Pokaż wiadomość
dołączam się również mam małą obsesję na punkcie poprawności językowej, choć, tak jak już któraś z was wspomniała, też lubię się językiem bawić, specjalnie coś czasami przekręcić (moje ulubione - 'będę dźwięczna' ), ale błędy popełniane nieświadomie, wynikające z niechlujności językowej, doprowadzają mnie do szewskiej pasji.

generalnie, wśród znajomych jestem znana jako gramatyczne gestapo, albo orto-nazi :P

najlepsze! sama byłam na mat fizie, teraz studiuję na politechnice i jakoś nauczyłam się mówić poprawnie. a jak czasami jakiegoś 'humana' posłucham, to aż się odechciewa...
ja co prawda byłam właśnie na "humanie" i jak zwracałam uwagę komuś to słyszałam tylko "widać, że human, wszystko musi być idealnie" głupie tłumaczenie, bo jak można inaczej? Taki jest nasz język to powinno się go używać poprawnie. A już błędy typu "wziąść", "wyłanczać", "włanczać", "tą książkę" och mogłabym tak w nieskończoność ;d
Stary 2012-06-18, 15:21   #10
lovebird
Zakorzenienie

Cytat:
Podpisuję się pod tym
Sama kilkakrotnie chciałam założyć taki wątek, ale za każdym razem rezygnowałam Pamiętam, że za pierwszym razem miałam taką ochotę, żeby go założyć, jak usłyszałam w sklepie "kciałabym jeszcze..." i prawie się przewróciłam... Skręca mnie, jak słyszę czasem, co ludzie potrafią wymyślić i też często poprawiam innych Choć ostatnio staram się nad tym panować
lovebird jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-18, 15:23   #11
Lidia Paulina
Rozeznanie

Omatkobosko! Znalazłam rodzinę! Dołączam natychmiast!

Jestem:
- nałogową poprawiaczką
- studentką polonistyki
- dziewczyną poirytowaną tym, co ludzie robią z językiem polskim tłumacząc, że PRZECIEŻ I TAK WIADOMO, O CO CHODZI!

Kocham Was, Baby, za to, że nie jestem sama.

Lovebird: "kcieć" ja mówię, tak dla śmiechu, ale tylko wśród najbliższych Bo swoją drogą to małopolska cecha dialektalna - zamiana [h] na [k].

Edytowane przez Lidia Paulina
Czas edycji: 2012-06-18 o 15:24
Lidia Paulina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-06-18, 15:26   #12
lovebird
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lidia Paulina Pokaż wiadomość
to małopolska cecha dialektalna - zamiana [h] na [k].
Pierwsze słyszę Ale dobrze, że mówisz, będę wiedzieć na przyszłość
Stary 2012-06-18, 16:03   #13
ulinkaaa
Zakorzenienie

"Dołanczam" się
w nicości za oknem, gdy budzą się mgły...
ulinkaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-18, 16:47   #14
xxchemicznaxx
Zakorzenienie

GG do xxchemicznaxx

ooo jeszcze mi się coś przypomniało bynajmniej używane zamiennie z przynajmniej mam ochotę jakimś obuchem w głowę przyłożyć ;p
mi też się zdarza dla żartów czy coś trochę pokaleczyć, ale wiadomo to co innego niż używanie bz świadomości, ze jest to niepoprawne ;p
Stary 2012-06-18, 17:31   #15
Lidia Paulina
Rozeznanie

A najbardziej boli, kiedy ktoś JEST świadomy błędów, a dalej je popełnia. Do wyboru, do koloru, ze słowniczka współlokatora:
- ogarnęłem
- chcem
- patrzałem
- dwunasty styczeń dwutysięczny dwunasty rok (o zgrozo!)
- te dziecko, te okno, te słońce, te zadanie... (nóż mi się w kieszeni otwiera, jak to słyszę, 3/4 osób tak mówi w Zachodniopomorskiem, także na filologii - nie mam pojęcia, skąd to się wzięło, w moim rodzinnym mieście nie słyszałam takich kwiatków...)
- te lustro kosztuje dwieście złoty

I możesz tłumaczyć milion razy, usłyszeć "spoko, spoko!", po czym kilkanaście minut później powielony błąd... Aaa!

Boli, jak widzę, jakie moi koledzy i koleżanki spłodzili maile do wykładowców. Tak, także na polonistyce, choć większość kwiatków dotyczy pedagogiki. Zgrozo! Gdy ja będę uczyć/pracować na uczelni, prośby zawarte w mailach napisanych po polskiemu, zamiast po polsku, będę z góry dyskwalifikować

Edytowane przez Lidia Paulina
Czas edycji: 2012-06-18 o 17:33
Lidia Paulina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-18, 17:48   #16
__A__
Zakorzenienie

również dołączę.

Zastanawia mnie 'chłopacy' i 'chłopcy'. Jedni mówią, że forma 'chłopcy' jest poprawna, drudzy, że ta druga, a inni, że obydwie więc po prostu nie wiem

Cytat:
Lovebird: "kcieć" ja mówię, tak dla śmiechu, ale tylko wśród najbliższych Bo swoją drogą to małopolska cecha dialektalna - zamiana [h] na [k].

Jestem z małopolski i jakoś nie słyszałam nigdy żeby ktoś (pomijając dzieci) mówił kce zamiast chce

-Żałujesz ?
- A Ty żałujesz?
-Ja nic nie zrobiłem
-No właśnie, żałujesz, że nic nie zrobiłeś?

Edytowane przez __A__
Czas edycji: 2012-06-18 o 18:28
__A__ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-18, 18:00   #17
Lidia Paulina
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez __A__ Pokaż wiadomość
Jestem z małopolski i jakoś nie słyszałam nigdy żeby ktoś (pomijając dzieci) mówił kce zamiast chce
Obszar, który obejmuje dialekt małopolski, jest ogrooomny, ja mieszkam pod Łodzią i tu też są gwary dialektu małopolskiego ;-) Dialekt małopolski prawie nad morze sięga. I wewnętrznie jest mocno zróżnicowany gwarowo. To raz. A dwa, że aktualnie ze świecą szukać kogoś, kto posługuje się gwarą. Czysta gwara - wyłącznie na terenach wiejskich, wśród mieszkańców rdzennych, najstarszych. Elementy gwary - nawet w mieście, ale dla mieszkańców, którzy na co dzień takiej mowy słuchają, elementy te mogą być niezauważalne
Stary 2012-06-18, 18:23   #18
xxchemicznaxx
Zakorzenienie

GG do xxchemicznaxx

Cytat:
A najbardziej boli, kiedy ktoś JEST świadomy błędów, a dalej je popełnia. Do wyboru, do koloru, ze słowniczka współlokatora:
- ogarnęłem
- chcem
- patrzałem
- dwunasty styczeń dwutysięczny dwunasty rok (o zgrozo!)
- te dziecko, te okno, te słońce, te zadanie... (nóż mi się w kieszeni otwiera, jak to słyszę, 3/4 osób tak mówi w Zachodniopomorskiem, także na filologii - nie mam pojęcia, skąd to się wzięło, w moim rodzinnym mieście nie słyszałam takich kwiatków...)
- te lustro kosztuje dwieście złoty

I możesz tłumaczyć milion razy, usłyszeć "spoko, spoko!", po czym kilkanaście minut później powielony błąd... Aaa!

Boli, jak widzę, jakie moi koledzy i koleżanki spłodzili maile do wykładowców. Tak, także na polonistyce, choć większość kwiatków dotyczy pedagogiki. Zgrozo! Gdy ja będę uczyć/pracować na uczelni, prośby zawarte w mailach napisanych po polskiemu, zamiast po polsku, będę z góry dyskwalifikować
ja dziś mówiłam szybko i mi się powiedziało "6 maja", ale poprawiłam się błyskawicznie, w ogóle nie wiem jakim cudem tak powiedziałam, ale cóż zdarza się
ja słyszałam takie perełki jak "2 złotych" i "50 złote"

---------- Dopisano o 19:23 ---------- Poprzedni post napisano o 19:21 ----------

Cytat:
Napisane przez __A__ Pokaż wiadomość
również dołączę.

Zastanawia mnie 'chłopaki' i 'chłopcy'. Jedni mówią, że forma 'chłopcy' jest poprawna, drudzy, że ta druga, a inni, że obydwie więc po prostu nie wiem

"chłopaki", "chłopcy" to jeszcze pół biedy, niech mówią jak chcą, gorsze jest CHLOPACY nie wiem, może zrodziło się to z nieumiejętności stwierdzenia, która z podanych przez Ciebie form jest poprawna
Stary 2012-06-18, 18:29   #19
__A__
Zakorzenienie

Cytat:
Obszar, który obejmuje dialekt małopolski, jest ogrooomny, ja mieszkam pod Łodzią i tu też są gwary dialektu małopolskiego ;-) Dialekt małopolski prawie nad morze sięga. I wewnętrznie jest mocno zróżnicowany gwarowo. To raz. A dwa, że aktualnie ze świecą szukać kogoś, kto posługuje się gwarą. Czysta gwara - wyłącznie na terenach wiejskich, wśród mieszkańców rdzennych, najstarszych. Elementy gwary - nawet w mieście, ale dla mieszkańców, którzy na co dzień takiej mowy słuchają, elementy te mogą być niezauważalne
tak, wiem. Mieszkam na terenie wiejskim, ludzie posługują się gwarą ale akurat nie zdarzyło się żebym usłyszała 'kce'. Za to 'ino, jo, dom(dam), zimioki (ziemniaki, kartofle)' są często tutaj spotykane, szczególnie wśród starszym ludzi

---------- Dopisano o 19:29 ---------- Poprzedni post napisano o 19:27 ----------

Cytat:
"chłopaki", "chłopcy" to jeszcze pół biedy, niech mówią jak chcą, gorsze jest CHLOPACY nie wiem, może zrodziło się to z nieumiejętności stwierdzenia, która z podanych przez Ciebie form jest poprawna
oj tak, źle napisałam chodziło mi o 'chłopacy'. Dla mnie forma poprawna to oczywiście chłopcy i nie wyobrażam sobie mówić 'chłopacy', ale słyszałam, że ta forma rówinież jest porawna

-Żałujesz ?
- A Ty żałujesz?
-Ja nic nie zrobiłem

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-06-18, 18:31   #20
Chatul
ma zielone pojęcie

Moim zdaniem i „chłopaki” i „chłopcy” są formami poprawnymi. „Chłopaki” to liczba mnoga czasownika „chłopak”, a „chłopcy” to liczba mnoga czasownika „chłopiec”
Stary 2012-06-18, 18:46   #21
xxchemicznaxx
Zakorzenienie

GG do xxchemicznaxx

ja jak słyszę chłopacy to mnie trzęsie w środku dosłownie ;d
Stary 2012-06-18, 18:51   #22
Chatul
ma zielone pojęcie

Według słownika poprawnej polszczyzny PWN-u z 2003 roku, forma „chłopacy” jest poprawna.
Stary 2012-06-18, 19:09   #23
Olivvek
Zadomowienie

Ja ostatnio prawie orgazmu dostałam w Auchan poradniki językowe przeceniono na 5zł/ sztuka. Z 20 zaraz zwerbowałam Tż i kupiłam wszystkie, jakie były dostępne 6 tomów z 10. To teraz będę kozaczyć

Bardzo cieszę się, że jest z nami i studentka bo ja to amator, a tu nieraz się przyda bardziej ujednolicona wiedza.

Chłopacy są poprawni serce mę boli...
I to mnie niesamowicie wkurza, że jak większość osób powtarza jakiś błąd, to z czasem staje się on zwyczajem językowym i już się "upoprawia" super nagroda za niechlujstwo i ignorancję.

Co do "tą":
Językoznawcy tłumaczą to związkiem z podobieństwem do "tamtą" (dziewczynę widziałąm) co sprawia, że przeciętny zjadacz chleba może się skołować. Ja jak się przestawiałam na "tę" to się motałam momentami, mówiąc np. "tamtę"
Ciężko się zmienia nawyki.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-06-18, 19:13   #24
__A__
Zakorzenienie

Cytat:
ja jak słyszę chłopacy to mnie trzęsie w środku dosłownie ;d

mnie też, mimo tego, że ta forma jest poprawna

-Żałujesz ?
- A Ty żałujesz?
-Ja nic nie zrobiłem

Stary 2012-06-18, 19:16   #25
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez Olivvek Pokaż wiadomość
Co do "tą":
Językoznawcy tłumaczą to związkiem z podobieństwem do "tamtą" (dziewczynę widziałąm) co sprawia, że przeciętny zjadacz chleba może się skołować. Ja jak się przestawiałam na "tę" to się motałam momentami, mówiąc np. "tamtę"
Ciężko się zmienia nawyki.
Kiedyś się mówiło „tamtę”. „Tę” jako jedno jedyne ma teraz końcówkę „ę”.

W ramach ciekawostki:
Dodam, że jeszcze do poł. XIX w. w mowie i tekstach naszych przodków pełno było takich biernikowych form zaimków rodzaju żeńskiego kończących się na -ę. Dopiero później otrzymały one końcówkę -ą – taką samą, jaką od zawsze miały przymiotniki rodzaju żeńskiego. Było o tyle prostsze, że zarówno jedne, jak i drugie pełnią w zdaniu rolę przydawek, a więc spełniają tę samą funkcję składniową. Jak by to brzmiało, gdybyśmy dziś mówili podziwiam moję kochaną matkę?

A zatem w ciągu wieków doszło do wyrównania odmiany zaimków przymiotnych i przymiotników. Ów proces objął nie tylko zaimki dzierżawcze mój, twój, swój, nasz, wasz, ale i wskazujące ów, tamten (mówimy i piszemy ową dziewczynę, tamtą osobę). Oparł mu się jedynie zaimek ten w bierniku rodzaju żeńskiego, a to dlatego, że jest niezwykle często używany.

Postać tę jest dziś niewątpliwie fleksyjnym archaizmem, wyjątkiem, pozostałością po dawnej, rzeczownikowej deklinacji zaimkowej. Przyszedł chyba czas, by forma , tak jak formy ową, tamtą, moją, naszą itp., uzyskała status normy języka pisanego (na razie językoznawcy zezwalaja na nią jedynie w mowie). Są Państwo za?

http://obcyjezykpolski.strefa.pl/?md=archive&id=466
Stary 2012-06-18, 20:00   #26
Olivvek
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Kiedyś się mówiło „tamtę”. „Tę” jako jedno jedyne ma teraz końcówkę „ę”.

W ramach ciekawostki:
Dodam, że jeszcze do poł. XIX w. w mowie i tekstach naszych przodków pełno było takich biernikowych form zaimków rodzaju żeńskiego kończących się na -ę. Dopiero później otrzymały one końcówkę -ą – taką samą, jaką od zawsze miały przymiotniki rodzaju żeńskiego. Było o tyle prostsze, że zarówno jedne, jak i drugie pełnią w zdaniu rolę przydawek, a więc spełniają tę samą funkcję składniową. Jak by to brzmiało, gdybyśmy dziś mówili podziwiam moję kochaną matkę?

A zatem w ciągu wieków doszło do wyrównania odmiany zaimków przymiotnych i przymiotników. Ów proces objął nie tylko zaimki dzierżawcze mój, twój, swój, nasz, wasz, ale i wskazujące ów, tamten (mówimy i piszemy ową dziewczynę, tamtą osobę). Oparł mu się jedynie zaimek ten w bierniku rodzaju żeńskiego, a to dlatego, że jest niezwykle często używany.

Postać tę jest dziś niewątpliwie fleksyjnym archaizmem, wyjątkiem, pozostałością po dawnej, rzeczownikowej deklinacji zaimkowej. Przyszedł chyba czas, by forma , tak jak formy ową, tamtą, moją, naszą itp., uzyskała status normy języka pisanego (na razie językoznawcy zezwalaja na nią jedynie w mowie). Są Państwo za?

http://obcyjezykpolski.strefa.pl/?md=archive&id=466
Lubię czytać Malinowskiego
Pogrubione: NEVER!

Tylko w takich mądrych wywodach przeszkadza mi to, że zawsze miałam problemy z gramatyka, tj. co pełni jaką rolę w zdaniu. I jak tak czytam to tylkoczekam na przykłady dobrze, że podają, bo bez tego bym była, nie miłośnik. Albo miłośnik tylko w teorii albo bym się tego w końcu nauczyła
Stary 2012-06-18, 20:02   #27
lovebird
Zakorzenienie

U mnie zawsze się mówiło "chłopacy" i pierwsze słyszę, że ta forma jest niepoprawna

Cytat:
Napisane przez Olivvek Pokaż wiadomość
I to mnie niesamowicie wkurza, że jak większość osób powtarza jakiś błąd, to z czasem staje się on zwyczajem językowym i już się "upoprawia" super nagroda za niechlujstwo i ignorancję.
Oj taaak, mnie też to niesamowicie denerwuje, ale z drugiej strony... jak widać, ja sama nie wiedziałam, że używałam przez lata niepoprawnego słowa
Stary 2012-06-18, 20:04   #28
Chatul
ma zielone pojęcie

A ja jestem za usunięciem formy „tę” na rzecz „tą”. Nie widzę powodu, by na siłę trzymać wyjątek „tę”. Wyjątki lepiej eliminować, bo psują system
Stary 2012-06-18, 20:18   #29
anibiaa
Rozeznanie

Hit, który wciąż żywy jest wśród niektórych panów : wzięłem zamiast wziąłem- wyjątkowo źle na mnie działa ten błąd.
A już chyba najwyższą irytację powoduje we mnie nieprawidłowa odmiana w celowniku - (podobasz się mężczyzną, dziecią, nauczycielą i nagminnie wręcz spotykane w katalogu KWC, gdzie często piszę i czytam zdanie klucz: Polecam go (kosmetyk) młodym dziewczyną.
A już czuję złość, gdy jeszcze polecany /-na jest perfum lub perfuma
perfect

Stary 2012-06-18, 20:31   #30
kawa_tylko_z_mlekiem
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anibiaa Pokaż wiadomość
Hit, który wciąż żywy jest wśród niektórych panów : wzięłem zamiast wziąłem- wyjątkowo źle na mnie działa ten błąd.
A już chyba najwyższą irytację powoduje we mnie nieprawidłowa odmiana w celowniku - (podobasz się mężczyzną, dziecią, nauczycielą i nagminnie wręcz spotykane w katalogu KWC, gdzie często piszę i czytam zdanie klucz: Polecam go (kosmetyk) młodym dziewczyną.
A już czuję złość, gdy jeszcze polecany /-na jest perfum lub perfuma
Też tego nie znoszę.
Od siebie dorzucam dwa kolejne ,,hity":
-poszłem zamiast poszedłem
-blądynka zamiast blondynka
No i najlepsze: łączenie ,,nie" z czasownikami
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości