![]() |
#271 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Spowiedź
Cytat:
no i to mnie zastanawia dlaczego?? Przecież mężczyzna ma zdolnośc do rozmnażania do końca życia.. To w takim razie każde jajeczko kobiety które nie zostanie zapłodnione także jest zmarnowane?? Tak powinno być przynajmniej. ![]()
![]() |
![]() |
#272 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() mnie tez to irytuje :/ takim przykladem jest moj ojciec. teraz jest zagorzalym katolikiem, katuje nas wszystkich zebysmy do spowiedzi i do kosciola chodzili a sam pare lat temu do kosciola nie chodzil. mi prawi kazania na temat sexu przed slubem a sam nie byl prawiczkiem do slubu(wiem to od mamy ![]() a jeszcze powiem Wam ciekawostke. bylam u TŻta wczoraj była u niego rodzinka. jest tam taki wuj Stacho, ktory kazal swoim dzieciom do kosciola isc a sam nie byl i siedzial za stolem i wodke pil :/ to dopiero jest hipokryzja |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#273 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
No mnie tez ,to zastanawia ![]()
![]() |
![]() |
#274 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wybacz ,ze Cie urazilam.Niestety tak,to widze.
![]() |
![]() |
#275 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#276 |
Wtajemniczenie
|
Ja chodzę do spowiedzi i nie uważam tego za bezsensowne. Spowiedź to jest sakrament, a jedyną osobą upoważnioną przez Boga, żeby mi go udzielić jest ksiądz, dlatego jest on niezbędny. Fakt, że nie zawsze usłyszę od niego jakąś sensowną radę, zwłaszcza przed świętami, kiedy do spowiedzi przychodzi mnóstwo ludzi, ale dla mnie liczy się to, że przystąpiłam do sakramentu. A to, czy mam odpuszczone grzechy, to jest już kwestia wiary, ja wierzę ( zresztą jakbym nie wierzyła, to po co miałabym chodzić do spowiedzi).
Też mnie śmieszy oburzenie niektórych osób, że ksiądz daje taką samą pokutę niezależnie od grzechów. Przecież tu nie o to chodzi, żeby ten co nie chodził parę lat do kościoła klęczał cały dzień na grochu i mówił po kolei wszystkie litanie, a ten co regularnie jest na mszy odmówił zdrowaśkę i do widzenia. Liczy się sam fakt uklęknięcia do modlitwy i przemyślenia tej spowiedzi.
![]() |
#277 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wręcz przeciwnie. Słyszałam, że nadzieja leży w młodzieży, słyszałam wiele pochwał w ich (naszą) stronę, nawiązujących także do spotkań młodzieży z papieżem- wystarczy spojrzeć ile młodych zbiera się na tych spotkaniach.. O 'chorobie heji' także nigdy nie słyszałam, u puszczalskich dziewczynach także nie. Fakt- że sex przedmałżeński jest grzechem tak. Może akurat trafiałam na samych 'w porządku' księży.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#278 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#279 |
Zakorzenienie
|
![]()
ja nie chodze do kosciola... wiem ze to jest grzech ale nie moge... jeszcze niedawno chodzilam regularnie zarowno do kosciola jak i do spowiedzi
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#280 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Widocznie trafiam na dobrych księży.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#281 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Przecież nie każe nikomu w to wierzyć, mówię poprostu co jest udowoadnione naukowo przez wybitnych religioznawców. Tylko wytłumacz mi po co w XV w. Papież wpisał się na linie potomków Dawida?? Chyba nie dla rozrywki. Treści które zawiera ewangelia nie są odczytane prawidłowo. Tak samo "osioł" na którym jechała Maria wcale nie był osłem, tylko koniem. Bo źle przekaz został zinterpretowany ![]()
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#282 |
Zakorzenienie
|
To jest nieprawda. Bóg NIGDY żadnego ksiedza ani innego człowieka nie upoważnił do spowiadania ludzi. Grzechy wybacza Bóg i nie potrzebujemy żadnych pośredników miedzy nami a Bogiem. Tak mówi Biblia. A kościół katolicki w tym i wielu innych momentach, swoimi naukami Jej zaprzecza.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#283 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Wykonywanie wladzy odpuszczania grzechow powierzyl Chrystus wladzy apostolskiej,ktorej zostala zlecona posluga jednania.Apostol jest poslany w imie Chrystusa,przez niego sam Bog zwywa i prosi :'Pojednajcie sie z Bogiem !(KKK) Owszem potrzebujesz posrednika,poniewaz gdybys go nie miala ciagle bys zyla w grzechu,bo pamietaj jedno nie kazdy wie co jest dobre a co zle..a dzieki temu kaplan ci to tlumaczy... Prosilabym ciebie zebys na przyszlosc przeczytala cale Pismo Swiete i opierala sie na faktach,a nie na tym co jest dla ciebie wygodne i nie gadala pustymi slowami... Jesli nie masz wiary i wiedzy na ten temat to nie gadaj bredni,bo dla mnie osoba,ktora nie uznaje spowiedzi,nie przestrzega jednego z sakramentow(Sakrament Pokuty),a jak nie przestrzegasz sakramentu pokuty to tak samo nie masz jak isc do komunii,wiec jaka ty masz wiare? CZy jesli chodzilas do szkoly to wybieralas sobie przedmioty,ktore ci pasuja,a ktore nie?Chyba jednak musialas sie uczyc wszystkiego,zeby zdac od klasy do klasy.Tak samo jest z wiara,albo ja przestrzegasz albo nie,a nie wybierasz co ci pasuje,a co nie...czyli np.Swieta Bozego Narodzenia obchodzisz,poniewaz to ci pasuje,ale juz Sakramentu Pokuty nie,poniewaz ci nie pasuje Wiec nie gadaj takich rzeczy,bo innych razisz swoimi 'argumentami' i bezpodstawnymi twierdzeniami. Czytanie nie skzodzi,a gadanie glupot szkodzi |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#284 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Niestety u mnie ksiądz zamiast zrobić kazanie o szacunku/miłości/pomocy innym czy tym podobne robi kazanie o tym, że ludzie dają za mało pieniędzy na tace. Powiedział, że młodzież i dzieci powinni sobie odmówić przyjemności (np. drożdżówki do szkoły) i oddać w niedziele swoje kieszonkowe na tace... to kazanie (samo kazanie) trwało niecałą godzinę (jakieś 45-50 min) a że zawsze stoje w kościele prawie zemdlałam, nie mogłam tak długo wystać ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#285 |
Zakorzenienie
|
a ja się niestety muszę z Tobą zgodzić. JA tak samo uważam że nie potrzebujemy żadnych pośredników. I to nie Bóg dał takie przyzwolenie Emilkaa, jak sama napisałaś tylko Chrystus podobno, który nie komunikował się z Bogiem w żaden sposób. Czyli to on dał przyzwolenie, a nie wiemy czy Bóg się na to zgodził
![]()
![]() |
#286 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Natomiast jeżeli już mówimy o tym co jest w Biblii, to Jezus powiedział do uczniów " Idzicie i nauczajcie wszystkie narody...Tym którym odpuścicie grzechy są im odpuszczone, którym zatrzymacie, są im zatrzymane". Księża są jakby "potomkami" pierwszych uczniów, więc tylko oni są upoważnieni do udzielenia sakramentu pokuty( w imię Boga oczywiście). Cytat:
![]() |
![]() |
#287 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
o jaaaaaaaa....nie bede jednak z wami gadac,bo zenada...naprawde poczytajcie troche i dopiero wtedy sie wypowiadajcie,bo ja wam tutaj nie bede wykladac,bo dla mnie to zenujace co wy tu wypisujecie... tak powodzenia w waszych dalszych przekonaniach...zyjcie dalej takim zyciem.... do widzenia |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#288 |
Zakorzenienie
|
Chodzę do spowiedzi gdy musze :x, spowiadam sie w ciszy sama przed Bogiem. Kiedyś chodziłam częściej, ale w którejś klasie gimnazjum, podajże pierwszej, ksiądz mi powiedział że nie szanuje Jezusa, że jestem jak Judasz, płakałam przez 3 dni ( a co mogłam zrobic w wieku lat 12? nie chodzic do kościoła, kłócic sie z bratem?) Jak tak można powiedziec dziecku
Po kilku latach historia sie powtórzyła, mój brat będąc w 3 klasie podstawówki poszedł do spowiedzi, ksiądz mu powiedziałze jest niewiernym sługom Bożym, dziecko płakało przez kilka dni, potem bało sie iśc do spowiedzi bo ksiądz bedzie na niego krzyczał... Mam zaufanego księdza, który uczył mnie w LO, do niego chodziłam sie wyspowiadac, teraz wyjechał tak więc zostaję sama z Panem Bogiem
![]() |
#289 |
Rozeznanie
|
Spowiadam się regularnie co miesiąc, bez tego jakoś ciężko mi żyć. Mam jednego ulubionego księdza, do którego zawsze chodzę. Widać, że wsłuchuje sie w to, co mówię, bo zawsze mi coś powie adekwatnego do tego, co usłuszał, pomaga mi w tym, by nie popełniać więcej danego grzechu. Nie cierpię księży, którzy powiedzą tylko żeby nie grzeszyć, strać sie być dobrym dla bliźnich dadzą dziesiątkę różańca jako pokutę. Takie coś nie ma sensu;/
"Świat był taki sam- pełen miłości i nienawiści. Zarazem dobra i zła, kłamstwa i prawdy. To, że nas przypadkiem zło dotyka, nie znaczy wcale, że jesteśmy szczególnie pokrzywdzeni. Trzeba to przyjąć, jak jeszcze jedną próbę, którą nam los zadał i spokojnie robić swoje."
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#290 |
Raczkowanie
|
.
Edytowane przez Integral Czas edycji: 2013-11-01 o 12:20 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#291 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#292 |
Zadomowienie
|
No i dzieki niektorym dobrym jeszcze duszkom tutaj skonczylo sie to ich 'inteligentne gadanie'
dzieki wam dziewczyny,ze jeszcze wy jestescie ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#293 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#294 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Sposób Twojej wypowiedzi jest żałosny i żenujący. Cytat:
tak tak.. ja to wiem że to (podobno) jedna osoba. Ale moment.. Jezus to Syn Boży? to jak może być Bogiem który stworzył świat? Jeżeli moje wypowiedzi kogoś drażnią, to proszę powstrzymać troche nerwy. Przecież ja tylko mówie jak uważam, co myśle. Dyskusja a nie Emilko jakieś naskakiwanie . ![]()
![]() |
![]() |
#295 | ||||||
zielony stworek
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#296 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
jejku co za ksieza po tej planecie chodza :/ to mnie zszokowalo ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#297 |
Zakorzenienie
|
Kaledonia, Emilkaa stwierdziła że jestem żenująca więc odpowiedziałam że jej wypowiedzi są nie na poziomie. Radze przeczytać jej posty troche wyżej niż od połowy strony
![]() a dla mnie fakt, podstawą wiary nie jest PŚ, ponieważ było ono wiele razy przepisywane i przekręcane tak, jak kościół uważa za wygodne. Co do konkretów jutro podam Ci tytuły książek jeżeli chcesz, wypożycz z biblioteki i poczytaj. Tam są dowody. ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#298 |
zielony stworek
|
A niby gdzie konkretnie Pismo Święte było przekręcone?Bo,że przez ŚJ to wszyscy Chrześcijanie wiedzą...
Wyrywanie wygodnych dla siebie wersetów z Biblii to nie jest wiara,tak jak nie ma wierzących niepraktykujących-no bo jak można być naturystką i nie praktykować albo być w połowie w ciąży ![]() A wątek czytałam dokładnie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#299 |
Zakorzenienie
|
jak czytasz dokładnie to widziałaś jak napisałam o osiołku. Co było przykładem.
![]() |
#300 | |||||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Nie widze tutaj nazywania ciebie zenujaca,poniewaz Twoja wypowiedz,ktora wyzej zacytowalam,byla do mojej pierwszej wypowiedzi,wiec nie dalas mi sie wypowiedziec tylko napisalas jak napisalas. Cytat:
[qoute=samaraelf;6141638] Jeżeli moje wypowiedzi kogoś drażnią, to proszę powstrzymać troche nerwy. Przecież ja tylko mówie jak uważam, co myśle. Dyskusja a nie Emilko jakieś naskakiwanie . ![]() naskakujesz to Ty a nie ja.Poza tym dyskusja jest wtedy,kiedy dajesz wypowiedziec racje tez drugiej stronie i nie zakladasz od razu,ze tylko twoje zdanie jest dobre i,ze nikt i tak Ciebie nie przekona Cytat:
nie wiem o co ci chodzi.... wiedzialam,ze ta rozmowa spadnie na takie wyklocanie.... podaj tytuly ksiazek chetnie poznam lektury,ktore tak czytasz i opierasz sie tak bardzo na ich dowodach... p.s.jesli masz jakies do mnie 'ale' to bardzo bym prosila,zebys nie pisala na ogolnym tylko do mnie na PW,zebysmy nie zaklocaly swoimi awanturami tego tematu. Oczywiscie ksiazki podaj tutaj,bo moze ktos inny bedzie chcial tez je poznac i przeczytac Pozdrawiam Edytowane przez Emilkaa Czas edycji: 2007-12-29 o 14:41 Powód: dopisek p.s. |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:33.