![]() |
#271 |
Zakorzenienie
|
Dot.: moda na zaręczyny
Mi tam to obojętne kiedy i jak się ktoś zaręcza. Czy zmienia status na fejsie, czy wrzuca fotki, czy zaręczyny są prywatne, publiczne, czy przy rodzinie. Nie mój cyrk nie moje małpy.
Sama się nie zaręczyłam, ot po prostu ustaliliśmy z TŻ em że będzie ślub i zaczęliśmy zaklepywać terminy. Żadnych zmian statusu, żadnego informowania o statusie narzeczeństwa tylko i wyłącznie rozdajemy zaproszenia ślubne ![]() I tak po ślubie zmienię status na fejsie, bo czemu nie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#272 | ||
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
---------- Dopisano o 15:54 ---------- Poprzedni post napisano o 15:54 ---------- Ja nie lubię tego określenia, jest takie pozbawione uczucie. ---------- Dopisano o 15:55 ---------- Poprzedni post napisano o 15:54 ---------- Cytat:
![]() |
![]() |
#273 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
Czasami bywa się gołębiem a czasami pomnikiem. ![]() ---------------------------------------------------------- PRETENSJONALNY nie oznacza "pełen pretensji" Za słownikiem PWN: pretensjonalny to 1. «zachowujący się sztucznie, krygujący się» 2. «zbyt wyszukany, świadczący o złym guście» |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#274 |
Ekspert od Dupy Strony
|
Bardzo fajne
![]()
![]() |
#275 |
Wtajemniczenie
|
u mnie także moda na zaręczyny i szybkie zmiany statusu na fejsie (tego samego dnia !
![]() ![]() i to codziennie ktoś się zaręcza! kiedy jeszcze w pierwsze 3 tygodnie grudnia tłumaczyłam to chęcią zaręczyn przed końcem swiata, to po 21 już nie wiem, czemu tak wszystkich naszło ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#276 |
Zakorzenienie
|
Bardzo fajne określenie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#277 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#278 |
Zakorzenienie
|
To ja wam lepiej powiem, mam lat 19 , a też trwa bum na zaręczyny...
'Takie tam jesteśmy ze sobą 4 miesiące, 3 miesiące, pół roku i 'loffciamy' się ponad życie' ![]() ![]() ![]()
![]() |
#279 |
Zakorzenienie
|
Ja osobiście nienawidzę jak para zaręcza się ot tak sobie bez konkretnej wyznaczonej daty ślubu... nie widzę sensu "zawierania" narzeczeństwa po to aby być "wiecznym narzeczoną/narzeczonym"...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#280 |
po drugiej stronie szafy
|
A ja nienawidzę jak ktoś zakłada, że zaręczyny bez natychmiastowej daty ślubu oznaczają "wieczne narzeczeństwo".
![]() |
#281 |
Zakorzenienie
|
Ja też. Zazdrośniki. Swoich problemów nie mają to szukają tam gdzie ich nie ma, jakby te cudze "wieczne zaręczyny" konkretnie zaburzały ich spokój:P
![]() |
#282 |
Konto usunięte
|
A propos "wiecznych zaręczyn" to przyjełam w wigilie (po powrocie od mojej rodziny) pierścionek zaręczynowy, ale nikomu z rodziny (poza moja kuzynką - ale to juz po świetach mi się wyrwało przy okazji jej pytania pewnego - taka kuzynka, która tylko na chwile z zagranicy wpadła) o tym nie powiedzieliśmy. Tzn. mój narzeczony (ale to jakoś obco mi brzmi...:|) nie powiedział swoim rodzicom, mimo że pierścionek miałam na dłoni (a zwykle piersionków zadnych nie noszę) jak byliśmy cały pierwszy dzien u nich, więc ja też (tak z automatu poniekąd) to ukryłam.
Tak sie chciałam przy okazji tematu zapytać- co o tym sądzicie...? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#283 |
Zakorzenienie
|
[1=71253839b04673f7804766e 160d807ea33c37805_6578f48 49ccb9;38413228]A propos "wiecznych zaręczyn" to przyjełam w wigilie (po powrocie od mojej rodziny) pierścionek zaręczynowy, ale nikomu z rodziny (poza moja kuzynką - ale to juz po świetach mi się wyrwało przy okazji jej pytania pewnego - taka kuzynka, która tylko na chwile z zagranicy wpadła) o tym nie powiedzieliśmy. Tzn. mój narzeczony (ale to jakoś obco mi brzmi...:|) nie powiedział swoim rodzicom, mimo że pierścionek miałam na dłoni (a zwykle piersionków zadnych nie noszę) jak byliśmy cały pierwszy dzien u nich, więc ja też (tak z automatu poniekąd) to ukryłam.
Tak sie chciałam przy okazji tematu zapytać- co o tym sądzicie...?[/QUOTE] Dziwne, ja się w święta od razu rodzicom chwaliłam, a Tż jak byłam u niego sam moją rękę brał i pod nos mamie pokazywał;P
![]() |
#284 | |
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
[1=71253839b04673f7804766e 160d807ea33c37805_6578f48 49ccb9;38413228] Tak sie chciałam przy okazji tematu zapytać- co o tym sądzicie...?[/QUOTE] Dziwnie trochę, trzeba go zapytać dlaczego woli to na razie trzymać w tajemnicy - może ma jakieś powody...
![]() |
![]() |
#285 |
.
|
[1=71253839b04673f7804766e 160d807ea33c37805_6578f48 49ccb9;38413228]A propos "wiecznych zaręczyn" to przyjełam w wigilie (po powrocie od mojej rodziny) pierścionek zaręczynowy, ale nikomu z rodziny (poza moja kuzynką - ale to juz po świetach mi się wyrwało przy okazji jej pytania pewnego - taka kuzynka, która tylko na chwile z zagranicy wpadła) o tym nie powiedzieliśmy. Tzn. mój narzeczony (ale to jakoś obco mi brzmi...:|) nie powiedział swoim rodzicom, mimo że pierścionek miałam na dłoni (a zwykle piersionków zadnych nie noszę) jak byliśmy cały pierwszy dzien u nich, więc ja też (tak z automatu poniekąd) to ukryłam.
Tak sie chciałam przy okazji tematu zapytać- co o tym sądzicie...?[/QUOTE] dla mnie to mocno dziwne. rozumiem- nie chwalic sie na prawo i lewo, ale wlasnym rodzicom nie powiedziec? ![]()
![]() |
#286 |
Zakorzenienie
|
Tak sie chciałam przy okazji tematu zapytać- co o tym sądzicie...?[/QUOTE] dziwne ![]()
![]() |
#287 |
Zakorzenienie
|
[1=71253839b04673f7804766e 160d807ea33c37805_6578f48 49ccb9;38413228]
Tak sie chciałam przy okazji tematu zapytać- co o tym sądzicie...?[/QUOTE] Czemu jego nie spytasz?? Niektórzy dzielą zaręczyny na oficjalne i nieoficjalne, z tego co widzę na wizażu (chociaż nie wiem do końca na czym polega różnica ![]() Może tu mi ktoś wytłumaczy różnicę?
![]() |
#288 | |
Żona Gargamel
|
Cytat:
![]() [1=71253839b04673f7804766e 160d807ea33c37805_6578f48 49ccb9;38413228]A propos "wiecznych zaręczyn" to przyjełam w wigilie (po powrocie od mojej rodziny) pierścionek zaręczynowy, ale nikomu z rodziny (poza moja kuzynką - ale to juz po świetach mi się wyrwało przy okazji jej pytania pewnego - taka kuzynka, która tylko na chwile z zagranicy wpadła) o tym nie powiedzieliśmy. Tzn. mój narzeczony (ale to jakoś obco mi brzmi...:|) nie powiedział swoim rodzicom, mimo że pierścionek miałam na dłoni (a zwykle piersionków zadnych nie noszę) jak byliśmy cały pierwszy dzien u nich, więc ja też (tak z automatu poniekąd) to ukryłam. Tak sie chciałam przy okazji tematu zapytać- co o tym sądzicie...?[/QUOTE] Bardzo dziwne, wygląda trochę jakbyście się wstydzili, nie dojrzali do tego? Nie chcę oceniać ale chyba sama przyznasz, że to niecodzienne zachowanie |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#289 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale tak to najczęściej się kończy niestety. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#290 |
Zakorzenienie
|
No dobrze, ale tak konkretnie co Ci przeszkadza w CUDZYCH wiecznych zaręczynach?
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie." za: whitepointeshoes |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#291 |
Zakorzenienie
|
Co ty nie powiesz
![]() ![]()
![]() |
#292 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
z tym że u nas nie ma daty slubu i nie bedzie póki co, bo ja odpowiedziałam na te zaręczyny, że prosze bardzo, chętnie za niego wyjdę, jeśli będzie ku temu potrzeba - założenie rodziny (takiej z dzieckiem/dziećmi) Edytowane przez 71253839b04673f7804766e160d807ea33c37805_6578f4849ccb9 Czas edycji: 2013-01-03 o 12:20 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#293 |
Zakorzenienie
|
Mnie to irytuje ogólnie nie, że zaglądam komuś w życie.. Czasami nie chciałbym się dowiadywać a i tak się dowiaduję, że jakaś 18-19stka zaręcza się a o ślubie potem długo długo nic aż do czasu kiedy w ogóle do niego nie dochodzi..
Gdzie się podziały tradycyjne oświadczyny i choćby zarys planów na ślub i wesele to nie mam pojęcia.. Dla pierścionka zaręczają się czy jak? Po prostu mnie zasmuca to, że wiele ludzi wypacza to wszystko. Nic tu nie zazdroszczę tak podsumowując ![]() Edytowane przez normalnyFacet Czas edycji: 2013-01-03 o 12:42 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#294 |
Raczkowanie
|
A mi się wydaje, że to częste zaręczanie się (często właśnie bez ustalania daty ślubu) wiąże się z dzisiejszym "modelem jeszczenierodziny""
Może napiszę jak wygląda to na moim przykładzie i kilku znajomych nam parek. Co prawda ja zaręczona jeszcze nie jestem ale u takich par jak nasza najczęściej obserwuję takie zjawisko ![]() Przede wszystkim wiele par decyduje się na mieszkanie ze sobą bez ślubu czy też zaręczyn. I w koncu po np 2 latach mieszkania razem przychodzi dla niektórych taki moment zeby zrobić maly kroczek do przodu i od tego właśnie są zaręczyny ![]() ![]() A co do wrzucania zdjęć pierścionków, zmian statusów i całej tej reszty na portale to już nie chcę się wypowiadać (pewnie mogłabym niektóre z Was urazić) bo nigdy nie byłam fejsbukowa i nigdy nie rozumiałam fenomenu meldowania moich zmian życiowych (często tak naprawdę ludziom czyhającym na nasze potknięcia). Oczywiście po zaręczynach obdzwoniłabym wszystkie moje dziewczyny, mamę czy też siostrę bo jest się czym chwalić ale nie chciałabym robić z tego szopki dla ludzi, którzy naprawdę niewiele wiedzą o moim życiu bo nie o to w tym wszystkim chodzi. ---------- Dopisano o 13:30 ---------- Poprzedni post napisano o 13:27 ---------- dodam tylko, że takie zaręczyny o których pisałam popieram tylko w przypadkach kiedy spędzenie razem przyszłości jest realne i ludzie są do tego dojrzali. Nie chciałabym nikogo urazić ale np zaręczonej 18-latki będącej w związku 5 miesięcy nie brałabym na poważnie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#295 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poza tym nie musisz ogladac profili znajomych, ja jestem teraz zagranica i czesto to jedyny sposob dowiedziec sie co slychac, wiec nawet zadowolona jestem, ze nie chowaja sie po katach. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#296 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale to tylko moja opinia.
![]() |
![]() |
#297 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Klucz jest w stwierdzeniu, że wiedziałaś, że chcesz za 2 lata ślub czyli jakaś choćby przykładowa data była. Mi chodzi o zaręczanie się bez ŻADNYCH nawet odległych planów a propos ślubu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#298 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#299 |
Zakorzenienie
|
Visez
Przeszkadzać może i nie przeszkadza, ale za głupotę może być uważane ![]()
![]() |
#300 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:29.