|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Druga część wątku na odchowalni będzie nosić tytuł: | |||
Wrześniowo - październikowe mamusie 2013 |
![]() ![]() ![]() ![]() |
1 | 2,56% |
Zmieniamy pieluchy, karmimy co chwilę, lecz na wizażu przyjemne są chwile |
6 | 15,38% |
Za mało pokarmu, znów skok rozwojowy, a ja już nie mam do tego głowy |
3 | 7,69% |
Za małe ubranka, już pierwsze uśmiechy, szybko nam rosną te nasze pociechy |
19 | 48,72% |
Naturalnie czy przez cięcie, każda mama ma już wzięcie |
5 | 12,82% |
Głośno wrzeszczy mały ludzik, tak że i sąsiadów budzi |
1 | 2,56% |
Piję mleczko, robię kupkę, już niedługo czas na zupkę |
4 | 10,26% |
Głosujący: 39. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#271 | |||
Zakorzenienie
|
Dot.: Wrześniowo - październikowe mamusie 2013, cz. I
Cytat:
![]() ![]() ![]() Co do samych środków, to one zmniejszają napięcie powierzchniowe w jelitach, co ułatwia oddawanie gazów - na tej samej zasadzie działa espumisan - a przynajmniej tak mi to wytłumaczono ![]() ![]() Co do kładzenia na brzuszku, noszenia itp. jak najbardziej, ale u nas położenie najedzonego Jaśka na brzuszku kończy się krzykiem i ulewaniem na maksa ![]() ![]() Cytat:
![]() Mój kuma ale ssie tak mocno, że sobie tego smoka wypluwa, a jak wypluje to ryk... Efekt jest taki, że jak dziecko chcemy smokiem uspokoić, to któreś z nas musi przy nim siedzieć i tego smoka trzymać... Nie kochamy smoka ![]() Cytat:
![]() Jaśko też tak ma - praktycznie nigdy mu się nie odbija choćbym nie wiem co robiła - ten model chyba tak ma ![]() Za to mam inna zagwozdkę - karmię ssaka piersią i kiedy zaczyna ciągnąć z jednej, mnie zaczyna boleć pod pachą druga ![]() Aha, karmię go zawsze z jednej - wyciąga ile chce i nie domaga się więcej, wiec chyba mu wystarcza. Od kiedy dziecko nie najada się z jednej piersi i jak to poznać? |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#272 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Oczywiście jak masz możliwość to warto to jeszcze skonsutlować z lekarzem albo doradcą, ale to co ci wypisałam na pewno Ci nie zaszkodzi. I po tym dobrze, żebyś się przespała z tą kapuchą na cycu czy nawet bez niej. Cytat:
Ja jak pomyślę o tych wykręcających skurczach to ja dumam nad tym ile antykoncepcji mogę na raz stosować ![]() ![]() Edytowane przez cotynato Czas edycji: 2013-10-25 o 11:25 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#273 | ||
Zakorzenienie
|
No ja moją uczę od początku
![]() Cytat:
![]() I pewnie dlatego ma tyle gazów ![]() Cytat:
![]() Zgłębiam temat i: Symetykon to mieszanina dimetykonu i dwutlenku krzemu. Więc wszystko, co ma simeticon ma też dimeticon. Czyli esputicon to oczyszczona z dwutlenku krzemu substancja ![]() Ale po krótce, to i tak wszystko nie działa ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#274 |
Zakorzenienie
|
Dzien Dobry
![]() ![]()
#275 | ||
Zakorzenienie
|
Hej.
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Ja przechodziłam już dwa razy jelitówkę i gorączkę, ale wtedy Filipem zajmuje się mąż., więc łatwiej. Ja ogólnie nawet jak mam małą gorączkę to płonę i umieram. Mój Filip też nie może zrobić kupy, od dwóch dni się męczy i dalej nic ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#276 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() no dwójka to jeszcze z trójką to już by Ci ktoś musiał pomagać ![]() a co do antykoncepcji ![]() ![]() ![]() ale! ale! pomyśl sobie o takiej małej córuni w różowej sukienusi to zapomnisz o porodzie i bólu ![]() ![]() ![]() dobra lecę do lidla ![]()
![]() |
#277 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A jak działają krople, to wiem. Mówię tylko, że na kolki u dzieci nie działają, w sensie nie pomagają za bardzo ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#278 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do działania na kolki też nie wiem - Jaśko kolki nie ma - ma gazy, a na te podobno powinno pomóc. Jeśli pomoże dam znać... jeśli nie też dam znać, ale spróbować nie zaszkodzi ![]() A w ogóle Młody ma już trzy tygodnie ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#279 | |||||||||
Zakorzenienie
|
Jejuuuuu ona tu koło mnie leży na tym brzuszku i ciągle bączki idą, ja już nie wiem...lepsze chyba to niż gdyby nie mogła bączków ani kupy?
Cytat:
No i fajnie, wszystkie zadowolone ![]() Cytat:
Moja też baaaardzo lubi robić kupki jak już jej zdejmę pieluszkę, co potem przypieczętuje pięknym sikiem ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Ale najbardziej lubi taką kolorową ze zwierzątkami, którą ja jej kupiłam.Tam coś szeleści, jest grzechotka w środku. Są wyraziste, kontrastowe kolory-zawsze ją ma przed oczkami jak ją przewijam, strasznie się jej podoba, cieszy się do tego ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Moja prawie wcale nie ulewa, a na boczku kładę ją zawsze na noc. A w dzień na boczku, na plecki a jak mogę pilnować cały czas to na brzuszku. Dicoflor nam się skończył, wczoraj kupiłam Bio Gaię i zobaczymy. Aha- nazwa się zmieniła, teraz nazywa się Bio Gaia Protectis Baby, ale opakowanie identyczne jak wcześniej. ---------- Dopisano o 12:39 ---------- Poprzedni post napisano o 12:35 ---------- Papużko zdrówka ![]() Cytat:
No to na pewno, dlatego byłabym szczęśliwa,gdyby odbijała akurat teraz jak ma takie problemy... ech i właśnie dlatego unikam tego Boboticu jak mogę. Wmawiam sobie natomiast,że probiotyki to samo dobro i pomogą.
![]() |
#280 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Co do załamki emocjonalno-fizycznej, to tassiu i kroplo dołączam do was...identyczna sytuacja u mnie, no identyczna! Wyryczałam się do tża i chwilowo mi lepiej, obiecał pomagac bardziej, chociaż też ma dużo pracy i ciśnienie, a póki co to mi właśnie pojechał na dwa dni do Wwy....nie wiem, czy to ta jesień, ale nastrój mam najwyżej średni, jak się wyśpię to mi się pewnie poprawi ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#281 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja od 30 minut próbuję wyjść na spacer, ale jedno wyje, drugie ucieka i nie chce się ubierać :/ więc siedzę i bujam wózek nogą, sama próbując się ubrać ![]() ---------- Dopisano o 12:42 ---------- Poprzedni post napisano o 12:40 ---------- Cytat:
![]() A probiotyki to naprawdę samo dobro, tzw. dobre bakterie, więc nie musisz sobie nic wmawiać, wystarczy uwierzyć ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#282 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() my z tżem tez dziś gadaliśmy o drugim dziecku, ze może za 2-3 lata optymalnie ![]() ---------- Dopisano o 13:00 ---------- Poprzedni post napisano o 12:57 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#283 |
Zakorzenienie
|
dirty ja szybko odpisuje bo my niesokojny i ledwo zyje
ja daje mu mm raz dziennie ale czesto wogole nie zjada badz tylko 60. zalezy od dnia. ale zaczal przybierac powolutku ale zawsze cos i daje mu np godzine po moim mleku " tak brzmiala moja odpowiedz polrzednia ale nie wyslalo::/ ja bym dawala najpierw cyca pozniej mm by cyce produkowaly ![]() ja sie poryczalam u lekarza jak dowiedzialan sie ze maly nie przybral... eh na szczescie powoli do przodu Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 13:01 ---------- Poprzedni post napisano o 13:00 ---------- a jednak wyslalo :p moj Alek czesto po cycu nie chce mm dlatego odczekuje z godzinke lub pol Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
#284 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#285 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Podziwiam że po tak krótkim czasie ty już o tym myślisz ![]() Chyba ta dziewczynka wymazuje z twojej pamięci ból ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#286 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() w dzien 3 - 3.5 h z tym że mój teraz malo je ze 100-120 w dzień, w nocy 150 mm do tego cycek staram się co drugie karmienie zamiast mm cyc.. najchętniej bym sciągała ale ciężko z czasem... bo Filip jak się obudzi to raczej niepoczeka, a przeważnie śpi na dworzu.. teraz śpi w domu, ale ja od 3 dni kompa nie odpaliłam więc wkoncu jak mi się udalo to musze nadrobić ![]() ![]() Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#287 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ♥ 16 styczeń 2013 ♥ Mąż na moje urodziny wykupił nam trzydniowy pobyt w apartamencie z jacuzzi i sauną w Kościelisku (koło Zakopanego). Jako, że urodziny mam w wigilię to postanowiliśmy pojechać w styczniu. Ostatni @ miałam 25 listopada, ale w sumie zawsze miałam nieregularny więc jakoś nie robiło na mnie wrażenia, że @ nie było nawet w połowie stycznia. Ba, nawet bardzo, bardzo chciałam żeby nie pojawił się na naszym urlopie ![]() Całą drogę było mi słabo i śmiałam się do tżta, że jestem w ciąży, bo w poprzedniej czułam się identycznie. Te same słabości, ból głowy. No ale nic. Dojechaliśmy jakoś do Zakopca, zrobiliśmy sobie zakupy na obiad, winko, no i w ogóle miało być romantiko ![]() Tż od razu do mnie żebym zrobiła ten test, a ja że nie, że zrobię rano, bo wtedy wychodzi najdokładniejszy wynik :P No ale tż nie dał za wygraną. I zrobiłam go. W mojej głowie tysiące myśli (zawsze stresowałam się jak robiłam test ![]() ![]() No i już nie ryzykowaliśmy, odpuściliśmy sobie snowboard, wino, jacuzzi, saune i nasze plany :P Na następny dzień pochodziliśmy po Zakopanym a w ostatni dzień osiemnastego szybko zwinęliśmy się do domu, bo chciałam iść popołudniu do gina. No i jak na złość mój nie przyjmował. Dzwoniłam do każdego, który przyjmuje w piątek czy mnie przyjmie ![]() No i tam dowiedziałam się, że mój maluszek ma AŻ 4 milimetry ![]() ![]() Eh były to piękne chwile, teraz z 4 milimetrów zrobiło się 55 centymetrów szczęścia ![]() W domu pierwsza dowiedziała się siostra i mama ![]() Edytowane przez bojatoja Czas edycji: 2013-10-25 o 12:45 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#288 |
Zakorzenienie
|
zawsze wzriszam sie na wasze historie o kreseczkach i opisy porodow
![]() mam pytanie odnosnie ciasta drozdzowego mozna podczas kp? cos mi sie obilo o uszy ze nie bardzo drozdze Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
#289 |
Zakorzenienie
|
Ja po porodzie pytałam położnej czy mogę zjeść drożdżówkę z serem- padałam z głodu. Powiedziała, że można. Dodatkowo ciągle jem ciasto drożdżowe i bułki bo mam jakiegoś fioła. Jak mnie ochota najdzie to nie ma zmiłuj. Nie zauważyłam żeby małemu coś było.
|
![]() ![]() |
![]() |
#290 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja jadlam ciasto drozdzowe i chleb na drożdżach i nic się nie działo.
![]() ![]() |
![]() |
#291 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No to widzę że Elenka też wie kiedy zacząć koncert ![]() U nas prawie zawsze się zaczyna w połowie mojej kąpieli ![]() Pozazdrościć pomocnika;p ---------- Dopisano o 14:09 ---------- Poprzedni post napisano o 14:07 ---------- noo ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#292 |
Zakorzenienie
|
Mój czasami na chwilę pociągnie smoka ale niestety nie zawsze się uda. Po sylikonowym miał odruch wymiotny. Ten kauczukowy się jakoś w miarę sprawdza.
|
![]() ![]() |
![]() |
#293 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Powrót ze spaceru również na pełnej syrenie. Aż się ludzie na mnie patrzyli ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#294 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale z silikonowego na kauczukowy bez problemu przejdzie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#295 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A dlaczego myslisz ze to przez serek? ja jem 2-3 razy w tyg. Antek też czasem nie może odbić, odkładam go poleży chwilę i gdy znowu go podniosę to dopiero mu się odbija a czesem w ogóle i nie ma krzyku.
![]() ![]() |
![]() |
#296 | ||||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
średnio co 3-3,5 h, w nocy inaczej jak zje ostatnie mleko koło 21 to budzi się koło 2-3 w nocy, a później koło 7:30 ale nie ma dwóch identycznych dni, różnie się to rysuje ![]() Dzisiaj w nocy bylo tak, że zjadła o 19:30 - zjadła 160 ml , obudziła się 1:30 i zjadła tylko 100 ml przez to pewnie szybciej się obudziła na kolejne karmiono czyli o 5:00 i też tylko 105 ml, kolejne jedzonko było o 7:30 - 140 ml, później 10:45 - 160 ml, 13:45 - 140 ml. Jednak częściej noce są teraz takie jak pisałam wyżej, czyli tylko jedno nocne karmienie. A jeśli chodzi o kupki to i nas są 1-3 na dobę. Jednak najczęściej zdarza się, że jest tylko 1 na dobę. ![]() ![]() Cytat:
Co 3-3,5 h, w nocy jest tylko inaczej, poczytaj wyżej Cytat:
moja coś od kilku dni swiruje i nie odbija za dobrze ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
"Zanim zostałaś poczęta - pragnęłam Cię, 08.09.12 ŻONAzanim się urodziłaś - kochałam Cię, nim minęła pierwsza minuta Twojego życia... - byłam gotowa za Ciebie umrzeć..." ![]() 07.08.13 MAMA Uganiamy się za uniesieniem takim, przy którym wszystko inne blednie... ![]() ![]() Edytowane przez kropla_deszczu Czas edycji: 2013-10-25 o 14:09 |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#297 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziękuję za rady ![]() A takie zimne okłady nie pogorszą sytuacji ? ![]() ![]() ---------- Dopisano o 15:11 ---------- Poprzedni post napisano o 15:10 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 15:12 ---------- Poprzedni post napisano o 15:11 ---------- Cytat:
![]() Przynajmniej tyle dobrze że mąż Ci pomagał
![]() ![]() |
![]() |
#298 |
Zakorzenienie
|
Bo chyba ten kauczukowy bardziej plastyczny. Te sylikonowe są takie twarde...
|
![]() ![]() |
![]() |
#299 |
Zakorzenienie
|
czeszko
![]() wrocilismy wlasnie z Bartkiem od lekarza...maly byl baaaardzo dzielny...plakal tylko jak mu zakladalam czapke i kurtke do wyjscia - nie lubi tego oj nie... usg bioderek i wszystko inne super, mamy tylko uwazac na glowke bo z jednej strony jest lekko splaszczona... nastepny termin 10 stycznia... w ogole 2 kraje i zupelnie inny system... tutaj witamine k podaje sie tylko 3 razy i dzis mial ostatnia dawke... poza tym pierwsze szczepienia 6w1 i pneumokoki dopiero w styczniu... nio i wszystko refundowane.. ---------- Dopisano o 15:40 ---------- Poprzedni post napisano o 15:21 ---------- czytam o waszych problemach z kupka i moj Bartek to chyba robi za wszystkie wasze dzieci ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#300 |
Zakorzenienie
|
Więc to było mniej więcej tak
![]() W sylwestrem złapał mnie ostry ból brzucha. Wybieraliśmy się z tż na imprezkę do naszej znajomej jednak zaniepokojona bólem zdecydowałam że dojadę później i udam się na pogotowie. Gdy dojechałam na dyżur w kolejce czekało ok. 15 osób ;] więc odpuściłam i dołączyłam do tż który był już na miejscu. Ból nieco odpuścił i więc złapałam się za alkohol. Popiliśmy sporo, wódki kolorowe, czysta, piwa, papieroski. Wyliczałam że w sylwestra powinnam być w połowie @, ale nie przejęłam się jej brakiem bo nie miałam regularnych miesiączek, często się opóźniała 2-3 dni. Po sylwestrze obudziłam się z kacem i znowu doskwierał mi ból brzucha , tym razem tłumaczyłam to zbliżającą się @, byłam pewna że w tym dniu przyjdzie. Jednak miesiączka się nie pojawiła ani w tym dniu ani w następnym. Okropnie bolały mnie cycki, krzyże, wszystko jak podczas okresu, więc coś mi zaczęło nie pasować… ![]() 8 i 9 grudnia wybraliśmy się z tż w góry troszkę odpocząć ;p wiedzieliśmy że według ‘kalendarzyka’ powinnam mieć dni płodne. Poszaleliśmy jednej nocy ![]() ![]() Chyba 2 i 3 stycznia szukałam po internecie „objawów ciąży” i tak trafiłam na wizaż ![]() 4 stycznia przyjechała do mnie przyjaciółka, poszłyśmy do fryzjera i po drodze powiedziałam jej że muszę zrobić test dla świętego spokoju bo tż smęci. Więc po fryzjerze poszłyśmy do apteki, kupiłam test i ruszyłyśmy w stronę mojego domu. Im byłyśmy bliżej tym bardziej się denerwowałam i było mi niedobrze ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Wieczorem miałam się widzieć z tż, jednak nie wytrzymałam, zadzwoniłam i mówię- Zrobiłam test, nie uwierzysz jestem ciąży! Pamiętam do dziś jak się zaśmiał i nie wiedział co powiedzieć , zapytałam czy się cieszy powiedział że tak , bardzo, że czuł to już wcześniej ![]() Plułam sobie w twarz ze tego sylwestra ![]() ![]()
Edytowane przez papuga_69 Czas edycji: 2013-10-25 o 14:49 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:59.