|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
| Pokaż wyniki sondy: Druga część wątku na odchowalni będzie nosić tytuł: | |||
| Wrześniowo - październikowe mamusie 2013 |
|
1 | 2,56% |
| Zmieniamy pieluchy, karmimy co chwilę, lecz na wizażu przyjemne są chwile |
|
6 | 15,38% |
| Za mało pokarmu, znów skok rozwojowy, a ja już nie mam do tego głowy |
|
3 | 7,69% |
| Za małe ubranka, już pierwsze uśmiechy, szybko nam rosną te nasze pociechy |
|
19 | 48,72% |
| Naturalnie czy przez cięcie, każda mama ma już wzięcie |
|
5 | 12,82% |
| Głośno wrzeszczy mały ludzik, tak że i sąsiadów budzi |
|
1 | 2,56% |
| Piję mleczko, robię kupkę, już niedługo czas na zupkę |
|
4 | 10,26% |
| Głosujący: 39. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#271 | |||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wrześniowo - październikowe mamusie 2013, cz. I
Cytat:
Mają dimeticon a nie simeticon. Poza tym napisałam podobno, ponieważ to opinia pediatry - ja do badan i porównań nie dotarłam (ale i nie szukałam Dla mnie ważne, że mogę je podać już, a nie od 28 dnia Co do samych środków, to one zmniejszają napięcie powierzchniowe w jelitach, co ułatwia oddawanie gazów - na tej samej zasadzie działa espumisan - a przynajmniej tak mi to wytłumaczono Na jednych działa lepiej, na drugich gorzej, ale nie szkodzi - dla mnie jeśli może pomoc, to warto spróbować Co do kładzenia na brzuszku, noszenia itp. jak najbardziej, ale u nas położenie najedzonego Jaśka na brzuszku kończy się krzykiem i ulewaniem na maksa Wiec sposób jak najbardziej dobry, ale nie w każdej sytuacji... co do poczekania - chyba nie mamy wyjścia ![]() Cytat:
Mój kuma ale ssie tak mocno, że sobie tego smoka wypluwa, a jak wypluje to ryk... Efekt jest taki, że jak dziecko chcemy smokiem uspokoić, to któreś z nas musi przy nim siedzieć i tego smoka trzymać... Nie kochamy smoka Cytat:
Jaśko też tak ma - praktycznie nigdy mu się nie odbija choćbym nie wiem co robiła - ten model chyba tak ma ![]() Za to mam inna zagwozdkę - karmię ssaka piersią i kiedy zaczyna ciągnąć z jednej, mnie zaczyna boleć pod pachą druga Martwić się tym, czy tak to jest?Aha, karmię go zawsze z jednej - wyciąga ile chce i nie domaga się więcej, wiec chyba mu wystarcza. Od kiedy dziecko nie najada się z jednej piersi i jak to poznać? |
|||
|
|
|
#272 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Oczywiście jak masz możliwość to warto to jeszcze skonsutlować z lekarzem albo doradcą, ale to co ci wypisałam na pewno Ci nie zaszkodzi. I po tym dobrze, żebyś się przespała z tą kapuchą na cycu czy nawet bez niej. Cytat:
Ja jak pomyślę o tych wykręcających skurczach to ja dumam nad tym ile antykoncepcji mogę na raz stosować Najchętniej to bym się plastrami okleiła 2 spiralki i gumę jeszcze do kompletu Edytowane przez cotynato Czas edycji: 2013-10-25 o 12:25 |
||
|
|
|
#273 | ||
|
Zakorzenienie
|
No ja moją uczę od początku
![]() Cytat:
I pewnie dlatego ma tyle gazów ![]() Cytat:
![]() Zgłębiam temat i: Symetykon to mieszanina dimetykonu i dwutlenku krzemu. Więc wszystko, co ma simeticon ma też dimeticon. Czyli esputicon to oczyszczona z dwutlenku krzemu substancja Ale po krótce, to i tak wszystko nie działa
|
|
|
#274 |
|
Zakorzenienie
|
Dzien Dobry
Moj synek dzis po raz pierwszy zacieszal nie przez sen chyba chcial zebym zapomniala o tym, ze chwile wczesniej osral mnie i dywan :P
|
#275 | ||
|
Zakorzenienie
|
Hej.
Cytat:
Ja też zauważam, że Filip coraz bardziej się takimi rzeczami interesuje a dzisiaj właśnie stuknął mu 9 tydzień. Książeczkę czarno białą też lubi.Cytat:
Ja przechodziłam już dwa razy jelitówkę i gorączkę, ale wtedy Filipem zajmuje się mąż., więc łatwiej. Ja ogólnie nawet jak mam małą gorączkę to płonę i umieram. Mój Filip też nie może zrobić kupy, od dwóch dni się męczy i dalej nic
|
||
|
|
|
#276 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() no dwójka to jeszcze z trójką to już by Ci ktoś musiał pomagać a co do antykoncepcji ale! ale! pomyśl sobie o takiej małej córuni w różowej sukienusi to zapomnisz o porodzie i bólu dobra lecę do lidla
|
|
#277 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A jak działają krople, to wiem. Mówię tylko, że na kolki u dzieci nie działają, w sensie nie pomagają za bardzo W ogóle to nie tyle leki, co ułatwienie co najwyżej.
|
|
|
#278 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do działania na kolki też nie wiem - Jaśko kolki nie ma - ma gazy, a na te podobno powinno pomóc. Jeśli pomoże dam znać... jeśli nie też dam znać, ale spróbować nie zaszkodzi ![]() A w ogóle Młody ma już trzy tygodnie |
|
|
|
|
#279 | |||||||||
|
Zakorzenienie
|
Jejuuuuu ona tu koło mnie leży na tym brzuszku i ciągle bączki idą, ja już nie wiem...lepsze chyba to niż gdyby nie mogła bączków ani kupy?
Cytat:
No i fajnie, wszystkie zadowolone ![]() Cytat:
Moja też baaaardzo lubi robić kupki jak już jej zdejmę pieluszkę, co potem przypieczętuje pięknym sikiem ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Ale najbardziej lubi taką kolorową ze zwierzątkami, którą ja jej kupiłam.Tam coś szeleści, jest grzechotka w środku. Są wyraziste, kontrastowe kolory-zawsze ją ma przed oczkami jak ją przewijam, strasznie się jej podoba, cieszy się do tego ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Moja prawie wcale nie ulewa, a na boczku kładę ją zawsze na noc. A w dzień na boczku, na plecki a jak mogę pilnować cały czas to na brzuszku. Dicoflor nam się skończył, wczoraj kupiłam Bio Gaię i zobaczymy. Aha- nazwa się zmieniła, teraz nazywa się Bio Gaia Protectis Baby, ale opakowanie identyczne jak wcześniej. ---------- Dopisano o 12:39 ---------- Poprzedni post napisano o 12:35 ---------- Papużko zdrówka ![]() Cytat:
No to na pewno, dlatego byłabym szczęśliwa,gdyby odbijała akurat teraz jak ma takie problemy... ech i właśnie dlatego unikam tego Boboticu jak mogę. Wmawiam sobie natomiast,że probiotyki to samo dobro i pomogą.
|
|
#280 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Też strasznie ambicjonalnie do kp podchodziłam, ale wczoraj coś we mnie pękło po tym ważeniu, jakoś odczułam to jako wewnętrzną porażkę, ale nie ma co, niuńka ma rosnąć, to najważniejsze, a moje mleczko też jeszcze będzie pić, więc tak jak piszesz, coś z tego powyciąga.Co do załamki emocjonalno-fizycznej, to tassiu i kroplo dołączam do was...identyczna sytuacja u mnie, no identyczna! Wyryczałam się do tża i chwilowo mi lepiej, obiecał pomagac bardziej, chociaż też ma dużo pracy i ciśnienie, a póki co to mi właśnie pojechał na dwa dni do Wwy....nie wiem, czy to ta jesień, ale nastrój mam najwyżej średni, jak się wyśpię to mi się pewnie poprawi
|
|
|
|
|
#281 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja od 30 minut próbuję wyjść na spacer, ale jedno wyje, drugie ucieka i nie chce się ubierać :/ więc siedzę i bujam wózek nogą, sama próbując się ubrać ---------- Dopisano o 12:42 ---------- Poprzedni post napisano o 12:40 ---------- Cytat:
![]() A probiotyki to naprawdę samo dobro, tzw. dobre bakterie, więc nie musisz sobie nic wmawiać, wystarczy uwierzyć
|
|
|
#282 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
my z tżem tez dziś gadaliśmy o drugim dziecku, ze może za 2-3 lata optymalnie ![]() ---------- Dopisano o 13:00 ---------- Poprzedni post napisano o 12:57 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#283 |
|
Zakorzenienie
|
dirty ja szybko odpisuje bo my niesokojny i ledwo zyje
ja daje mu mm raz dziennie ale czesto wogole nie zjada badz tylko 60. zalezy od dnia. ale zaczal przybierac powolutku ale zawsze cos i daje mu np godzine po moim mleku " tak brzmiala moja odpowiedz polrzednia ale nie wyslalo::/ ja bym dawala najpierw cyca pozniej mm by cyce produkowaly ja sie poryczalam u lekarza jak dowiedzialan sie ze maly nie przybral... eh na szczescie powoli do przodu Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 13:01 ---------- Poprzedni post napisano o 13:00 ---------- a jednak wyslalo :p moj Alek czesto po cycu nie chce mm dlatego odczekuje z godzinke lub pol Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#284 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
szacun za pogrubione, jesteś moim guru tassia
|
|
|
|
|
#285 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mam nadzieję.Podziwiam że po tak krótkim czasie ty już o tym myślisz ![]() Chyba ta dziewczynka wymazuje z twojej pamięci ból ![]() |
|
|
|
|
#286 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
w dzien 3 - 3.5 h z tym że mój teraz malo je ze 100-120 w dzień, w nocy 150 mm do tego cycek staram się co drugie karmienie zamiast mm cyc.. najchętniej bym sciągała ale ciężko z czasem... bo Filip jak się obudzi to raczej niepoczeka, a przeważnie śpi na dworzu.. teraz śpi w domu, ale ja od 3 dni kompa nie odpaliłam więc wkoncu jak mi się udalo to musze nadrobić , później idziemy na spacer Cytat:
|
|
|
#287 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ♥ 16 styczeń 2013 ♥ Mąż na moje urodziny wykupił nam trzydniowy pobyt w apartamencie z jacuzzi i sauną w Kościelisku (koło Zakopanego). Jako, że urodziny mam w wigilię to postanowiliśmy pojechać w styczniu. Ostatni @ miałam 25 listopada, ale w sumie zawsze miałam nieregularny więc jakoś nie robiło na mnie wrażenia, że @ nie było nawet w połowie stycznia. Ba, nawet bardzo, bardzo chciałam żeby nie pojawił się na naszym urlopie No i 16 stycznia wybraliśmy się do Zakopanego. W dniu wyjazdu sprzedałam w komisie moje buty snowboardowe a kupiłam sobie inne :P Zima była pełną parą więc chcieliśmy poszaleć sobie na stoku.Całą drogę było mi słabo i śmiałam się do tżta, że jestem w ciąży, bo w poprzedniej czułam się identycznie. Te same słabości, ból głowy. No ale nic. Dojechaliśmy jakoś do Zakopca, zrobiliśmy sobie zakupy na obiad, winko, no i w ogóle miało być romantiko Zanim pojechaliśmy do naszego apartamentu zaczęliśmy spacerować po Krupówkach, tyle się tam zmieniło od ostatniego naszego pobytu. Poszliśmy do McDonald's, no i mąż kazał mi iść do apteki, kupić test. Kupiłam :P Jadąc do Kościeliska odwiedzaliśmy każdy stok, bo dalej nie wiedzieliśmy gdzie możemy pojeździć. No a popołudniu byliśmy już na miejscu. Tż od razu do mnie żebym zrobiła ten test, a ja że nie, że zrobię rano, bo wtedy wychodzi najdokładniejszy wynik :P No ale tż nie dał za wygraną. I zrobiłam go. W mojej głowie tysiące myśli (zawsze stresowałam się jak robiłam test ) no i siedzimy na kanapie, a w tym okienku wyniku pojawiają się dwie wyraźne czerwone kreski. Ja się pobeczałam i tak siedzieliśmy razem wpatrując się w test ![]() No i już nie ryzykowaliśmy, odpuściliśmy sobie snowboard, wino, jacuzzi, saune i nasze plany :P Na następny dzień pochodziliśmy po Zakopanym a w ostatni dzień osiemnastego szybko zwinęliśmy się do domu, bo chciałam iść popołudniu do gina. No i jak na złość mój nie przyjmował. Dzwoniłam do każdego, który przyjmuje w piątek czy mnie przyjmie No i wieczorem pojechałam na wizytę. Wyczekaliśmy się w poczekalni kilka godzin, akurat to taki gin, który ma dobre opinie więc i dużo pacjentek. Do gabinetu weszłam sama, trzęsłam się jak galareta (bałam się powtórki z 'rozrywki'). No i tam dowiedziałam się, że mój maluszek ma AŻ 4 milimetry i pierwszy raz usłyszałam bicie jego serduszka Eh były to piękne chwile, teraz z 4 milimetrów zrobiło się 55 centymetrów szczęścia ![]() W domu pierwsza dowiedziała się siostra i mama
Edytowane przez bojatoja Czas edycji: 2013-10-25 o 13:45 |
|
|
|
|
#288 |
|
Zakorzenienie
|
zawsze wzriszam sie na wasze historie o kreseczkach i opisy porodow
![]() mam pytanie odnosnie ciasta drozdzowego mozna podczas kp? cos mi sie obilo o uszy ze nie bardzo drozdze Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#289 |
|
Zakorzenienie
|
Ja po porodzie pytałam położnej czy mogę zjeść drożdżówkę z serem- padałam z głodu. Powiedziała, że można. Dodatkowo ciągle jem ciasto drożdżowe i bułki bo mam jakiegoś fioła. Jak mnie ochota najdzie to nie ma zmiłuj. Nie zauważyłam żeby małemu coś było.
|
|
|
|
#290 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja jadlam ciasto drozdzowe i chleb na drożdżach i nic się nie działo.
|
|
|
#291 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No to widzę że Elenka też wie kiedy zacząć koncert ![]() U nas prawie zawsze się zaczyna w połowie mojej kąpieli ![]() Pozazdrościć pomocnika;p ---------- Dopisano o 14:09 ---------- Poprzedni post napisano o 14:07 ---------- noo
|
|
|
#292 |
|
Zakorzenienie
|
Mój czasami na chwilę pociągnie smoka ale niestety nie zawsze się uda. Po sylikonowym miał odruch wymiotny. Ten kauczukowy się jakoś w miarę sprawdza.
|
|
|
|
#293 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Powrót ze spaceru również na pełnej syrenie. Aż się ludzie na mnie patrzyli
|
|
|
#294 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale z silikonowego na kauczukowy bez problemu przejdzie
|
|
|
|
|
#295 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A dlaczego myslisz ze to przez serek? ja jem 2-3 razy w tyg. Antek też czasem nie może odbić, odkładam go poleży chwilę i gdy znowu go podniosę to dopiero mu się odbija a czesem w ogóle i nie ma krzyku.
|
|
|
#296 | ||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
średnio co 3-3,5 h, w nocy inaczej jak zje ostatnie mleko koło 21 to budzi się koło 2-3 w nocy, a później koło 7:30 ale nie ma dwóch identycznych dni, różnie się to rysuje Dzisiaj w nocy bylo tak, że zjadła o 19:30 - zjadła 160 ml , obudziła się 1:30 i zjadła tylko 100 ml przez to pewnie szybciej się obudziła na kolejne karmiono czyli o 5:00 i też tylko 105 ml, kolejne jedzonko było o 7:30 - 140 ml, później 10:45 - 160 ml, 13:45 - 140 ml. Jednak częściej noce są teraz takie jak pisałam wyżej, czyli tylko jedno nocne karmienie. A jeśli chodzi o kupki to i nas są 1-3 na dobę. Jednak najczęściej zdarza się, że jest tylko 1 na dobę. ![]() Cytat:
Co 3-3,5 h, w nocy jest tylko inaczej, poczytaj wyżej Cytat:
moja coś od kilku dni swiruje i nie odbija za dobrze Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
"Zanim zostałaś poczęta - pragnęłam Cię, 08.09.12 ŻONAzanim się urodziłaś - kochałam Cię, nim minęła pierwsza minuta Twojego życia... - byłam gotowa za Ciebie umrzeć..." ![]() 07.08.13 MAMA Uganiamy się za uniesieniem takim, przy którym wszystko inne blednie... ![]()
Edytowane przez kropla_deszczu Czas edycji: 2013-10-25 o 15:09 |
||||||
|
|
|
#297 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziękuję za rady A takie zimne okłady nie pogorszą sytuacji ? nie zaziębie się ?![]() ---------- Dopisano o 15:11 ---------- Poprzedni post napisano o 15:10 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 15:12 ---------- Poprzedni post napisano o 15:11 ---------- Cytat:
Przynajmniej tyle dobrze że mąż Ci pomagał
|
|
|
#298 |
|
Zakorzenienie
|
Bo chyba ten kauczukowy bardziej plastyczny. Te sylikonowe są takie twarde...
|
|
|
|
#299 |
|
Zakorzenienie
|
czeszko
![]() wrocilismy wlasnie z Bartkiem od lekarza...maly byl baaaardzo dzielny...plakal tylko jak mu zakladalam czapke i kurtke do wyjscia - nie lubi tego oj nie... usg bioderek i wszystko inne super, mamy tylko uwazac na glowke bo z jednej strony jest lekko splaszczona... nastepny termin 10 stycznia... w ogole 2 kraje i zupelnie inny system... tutaj witamine k podaje sie tylko 3 razy i dzis mial ostatnia dawke... poza tym pierwsze szczepienia 6w1 i pneumokoki dopiero w styczniu... nio i wszystko refundowane.. ---------- Dopisano o 15:40 ---------- Poprzedni post napisano o 15:21 ---------- czytam o waszych problemach z kupka i moj Bartek to chyba robi za wszystkie wasze dzieci dzisiaj "sprzatalam" juz 3 razy a zwykle dochodzi do 6-7 razy dziennie i to duza kupa a nie pierdki
|
|
|
|
#300 |
|
Zakorzenienie
|
Więc to było mniej więcej tak
![]() W sylwestrem złapał mnie ostry ból brzucha. Wybieraliśmy się z tż na imprezkę do naszej znajomej jednak zaniepokojona bólem zdecydowałam że dojadę później i udam się na pogotowie. Gdy dojechałam na dyżur w kolejce czekało ok. 15 osób ;] więc odpuściłam i dołączyłam do tż który był już na miejscu. Ból nieco odpuścił i więc złapałam się za alkohol. Popiliśmy sporo, wódki kolorowe, czysta, piwa, papieroski. Wyliczałam że w sylwestra powinnam być w połowie @, ale nie przejęłam się jej brakiem bo nie miałam regularnych miesiączek, często się opóźniała 2-3 dni. Po sylwestrze obudziłam się z kacem i znowu doskwierał mi ból brzucha , tym razem tłumaczyłam to zbliżającą się @, byłam pewna że w tym dniu przyjdzie. Jednak miesiączka się nie pojawiła ani w tym dniu ani w następnym. Okropnie bolały mnie cycki, krzyże, wszystko jak podczas okresu, więc coś mi zaczęło nie pasować… ![]() 8 i 9 grudnia wybraliśmy się z tż w góry troszkę odpocząć ;p wiedzieliśmy że według ‘kalendarzyka’ powinnam mieć dni płodne. Poszaleliśmy jednej nocy ![]() Chyba 2 i 3 stycznia szukałam po internecie „objawów ciąży” i tak trafiłam na wizaż Bałam się zrobić test, cały czas mówiłam tż że na pewno będzie jedna kreska , że daje sobie rękę uciąć.4 stycznia przyjechała do mnie przyjaciółka, poszłyśmy do fryzjera i po drodze powiedziałam jej że muszę zrobić test dla świętego spokoju bo tż smęci. Więc po fryzjerze poszłyśmy do apteki, kupiłam test i ruszyłyśmy w stronę mojego domu. Im byłyśmy bliżej tym bardziej się denerwowałam i było mi niedobrze Poszłam do łazienki , nasiusiałam na test i wsadziłam go do rolki papieru tak żeby nie widzieć jaki wynik Pobiegłam do apteki po jeszcze jeden test dla pewności i również wyszedł pozytywy.Wieczorem miałam się widzieć z tż, jednak nie wytrzymałam, zadzwoniłam i mówię- Zrobiłam test, nie uwierzysz jestem ciąży! Pamiętam do dziś jak się zaśmiał i nie wiedział co powiedzieć , zapytałam czy się cieszy powiedział że tak , bardzo, że czuł to już wcześniej ![]() Plułam sobie w twarz ze tego sylwestra dobrze że nic złego się nie stało a moje ukochane maleństwo śpi teraz na moich rękach
Edytowane przez papuga_69 Czas edycji: 2013-10-25 o 15:49 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:26.

Na jednych działa lepiej, na drugich gorzej, ale nie szkodzi - dla mnie jeśli może pomoc, to warto spróbować
Wiec sposób jak najbardziej dobry, ale nie w każdej sytuacji... co do poczekania - chyba nie mamy wyjścia 
Martwić się tym, czy tak to jest?
no w majtach byłam czyli bez stanika nooo
ale rozumiem, że jak by to zrobił to ciężko by było zmienić na to co chce na prawdę robić, więc powiedział, że rok niech będzie jak jest a później się zobaczy
Zastanawiam się,czy to nie przez serek wiejski-jadłam we wtorek rano, to mogą być do tej pory objawy?Wysypkę miała wcześniej,więc nie wiem...

szacun za pogrubione, jesteś moim guru tassia