Prezentacja maturalna - pomoc w jej przygotowaniu - WĄTEK ZBIORCZY - Strona 10 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja

Notka

Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych!

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-03-14, 16:10   #271
201702060922
Konto usunięte

Dot.: Matura. Pisząc prezentacje czym moge sie posłużyć?

Cytat:
Napisane przez Karolina_aniloraK Pokaż wiadomość
pisząc prezentacje maturalną mogę korzystać z pozycji wymienionych w literaturze przedmiotu, czyli opracowaniach, np. użyć jakiś fragmentów albo napisać to samo tylko swoimi słowami?
Oczywiście, przecież o to właśnie chodzi. Możesz posługiwać się dosłownymi cytatami (ale raczej z tym nie przesadzaj), tyle, że wtedy warto zaznaczyć autora i tytuł książki, z której wzięłaś cytat.
201702060922 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-14, 16:10   #272
pffe
BAN stały

Dot.: praca maturalna.

Cytat:
Napisane przez Zuzaa_21 Pokaż wiadomość
jak to "za dużo"? nie ma znaczenia to, czy wykorzystasz w swojej prezentacji utwory spoza kanonu czy też nie, tak samo jak ich ewentualna ilość - to Twoja sprawa
uwielbiam jak się wypowiadają osoby, które maturę mają jeszcze przed sobą a wiedzą wszystko najlepiej

---------- Dopisano o 17:10 ---------- Poprzedni post napisano o 17:09 ----------

Cytat:
Napisane przez SweetTragedy Pokaż wiadomość
Witam, chciałabym się poradzić odnośnie pracy maturalnej. Temat brzmi : różne sposoby prezentowania par małżeńskich w wybranych utworach literackich.
Z lektur wybrałam "Kamizelkę" Bolesława Prusa oraz "Granicę" Zofii Nałkowskiej. Chcę także dodać 2 książki spoza kanonu lektur mianowicie : "Małe zbrodnie małżeńskie" Érica-Emmanuela Schmitt'a i "Poczwarkę" Doroty Terakowskiej. Zastanawiam się tylko czy książek spoza kanonu lektur nie jest za dużo. I tu moje pytanie: czy zostawić wybrane utwory czy może jednak coś zmienić?
nie jest ważne ile masz z kanonu a ile spoza, ważna jest żebyś miała tyle utworów, żebyś zmieściła się w czasie z omówieniem a nie skakaniem od utworu do utworu nie mówiąc za wiele na dany temat
pffe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-14, 19:59   #273
lioele
Rozeznanie

Dot.: Prezentacja maturalna - pomoc w jej przygotowaniu - WĄTEK ZBIORCZY

W literaturze przedmiotu jak wypisywałyście jakieś słowniki itp to musiałyście pisać strony od której do której korzystałyście?

Jeszcze raz ponowię pytanie Czy wg.Was warto opisywać w temacie choć trochę epoki(bardzo krótko)? Poniewaz mam temat "bohater tragiczny w antyku,romantyzmie i współczesności"
lioele jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-14, 20:02   #274
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez lioele Pokaż wiadomość
W literaturze przedmiotu jak wypisywałyście jakieś słowniki itp to musiałyście pisać strony od której do której korzystałyście?

Jeszcze raz ponowię pytanie Czy wg.Was warto opisywać w temacie choć trochę epoki(bardzo krótko)? Poniewaz mam temat "bohater tragiczny w antyku,romantyzmie i współczesności"
słowników nie wpisuj wcale a jak już to dokładne strony i hasła jak nie chcesz ryzykować, że spytają Cię z całości.
Czytałaś w ogóle odpowiedzi do Twojego postu? Masz nie opisywać epok.
Stary 2014-03-14, 20:07   #275
lioele
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez pffe Pokaż wiadomość
słowników nie wpisuj wcale a jak już to dokładne strony i hasła jak nie chcesz ryzykować, że spytają Cię z całości.
Czytałaś w ogóle odpowiedzi do Twojego postu? Masz nie opisywać epok.
Czytałam, ale cały czas się motam, bo jedni mówią mi , że lepiej dać informacje o epokach, a drudzy, że nie.
Co do słowników mam np. słownik,bohaterów literackich,motywów itp. Jeżeli przy danych słowniku jest kilku autorów to muszę wypisać wszystkich? Bo w jednym mam z 10 autorów
Co do wypisywanie stron ze słowników to w sumie trochę głupio, bo prezentacji jeszcze nie mam zrobionej, więc nie wiem z jakich stron będe korzystać
Stary 2014-03-14, 20:14   #276
pffe
BAN stały

Cytat:
Czytałam, ale cały czas się motam, bo jedni mówią mi , że lepiej dać informacje o epokach, a drudzy, że nie.
Co do słowników mam np. słownik,bohaterów literackich,motywów itp. Jeżeli przy danych słowniku jest kilku autorów to muszę wypisać wszystkich? Bo w jednym mam z 10 autorów
Co do wypisywanie stron ze słowników to w sumie trochę głupio, bo prezentacji jeszcze nie mam zrobionej, więc nie wiem z jakich stron będe korzystać
generalnie wpisywanie słowników nie jest mile widziane przez komisje egzaminacyjne i ja bym je wywaliła bo to troszkę wstyd
informacje o epokach nie są potrzebne, komisja zna to wszystko, to poloniści, a ty masz konkretny temat i masz go omówić, jak zaczniesz omawiać epoki to się nie zmieścisz w czasie.
Stary 2014-03-14, 20:16   #277
lioele
Rozeznanie

Cytat:
generalnie wpisywanie słowników nie jest mile widziane przez komisje egzaminacyjne i ja bym je wywaliła bo to troszkę wstyd
informacje o epokach nie są potrzebne, komisja zna to wszystko, to poloniści, a ty masz konkretny temat i masz go omówić, jak zaczniesz omawiać epoki to się nie zmieścisz w czasie.

To tu mnie zagięłaś trochę z tymi słownikami, bo korepetytorka mi je podała i rzekomo będziemy z nich korzystać do pracy maturalnej. Teraz już w ogóle nie wiem co robić

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-03-14, 20:18   #278
pffe
BAN stały

Cytat:
To tu mnie zagięłaś trochę z tymi słownikami, bo korepetytorka mi je podała i rzekomo będziemy z nich korzystać do pracy maturalnej. Teraz już w ogóle nie wiem co robić
wiesz, ja też (i masa moich znajomych) korzystaliśmy z tych słowników ale nie wpisywaliśmy ich a polonistki dwie nam odradzały. A korepetytorka widzę dobra, jedzie po najmniejszej linii oporu bo w sumie po co ma się wysilać i szukać sensownych książek.
Stary 2014-03-14, 20:22   #279
lioele
Rozeznanie

Cytat:
wiesz, ja też (i masa moich znajomych) korzystaliśmy z tych słowników ale nie wpisywaliśmy ich a polonistki dwie nam odradzały. A korepetytorka widzę dobra, jedzie po najmniejszej linii oporu bo w sumie po co ma się wysilać i szukać sensownych książek.
a coś typu ściąga: motywy literackie by przeszło? Jeżeli tak to musze wypisywać motywy jakie użyłam? Bo słyszałam, ze tak trzeba od niektórych osób.
W ogóle nie lepiej napisać pracę,a potem brać się za bibliografię? Bo od kilku dni próbuje ją napisać, ale dosłownie głupieje, bo nie wiem co mam wpisać, bo nie nie jestem do końca pewna czy będę korzystała z tego podczas pracy czy nie.
Stary 2014-03-14, 20:28   #280
pffe
BAN stały

Cytat:
a coś typu ściąga: motywy literackie by przeszło? Jeżeli tak to musze wypisywać motywy jakie użyłam? Bo słyszałam, ze tak trzeba od niektórych osób.
W ogóle nie lepiej napisać pracę,a potem brać się za bibliografię? Bo od kilku dni próbuje ją napisać, ale dosłownie głupieje, bo nie wiem co mam wpisać, bo nie nie jestem do końca pewna czy będę korzystała z tego podczas pracy czy nie.
możesz najpierw pisać a potem sporządzić bibliografię, nikt Ci nie broni, chyba że nauczyciel sobie życzy wcześniej mieć bibliografię u siebie. Poza tym ja bym nie wpisywała żadnych ściąg, słowników, bryków itd. biblioteka nie gryzie, wiesz?
Stary 2014-03-14, 22:12   #281
monika9952
Zadomowienie

Temat spadł mi z nieba!
Pisze prace maturalna na temat 'Przedstaw najciekawsze portrety bohaterów poszukujących sensu życia ma podstawie literatury dawnej i współczesnej'. Jako jedna z pozycji wzięłam portret Hioba i tutaj jest moje pytanie: Czy mogę do bibliografii wpisać tylko fragment księgi (chodzi mi o pierwszą część) ? Z tego co widziałam w podręczniku z 1 klasy to Hioba obawiałam tylko w fragmentach wiec raczej to nie jest obowiązkowe wpisać wszystko... chyba, że się mylę... HELP!
monika9952 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-03-15, 09:01   #282
201702060922
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez monika9952 Pokaż wiadomość
Temat spadł mi z nieba!
Pisze prace maturalna na temat 'Przedstaw najciekawsze portrety bohaterów poszukujących sensu życia ma podstawie literatury dawnej i współczesnej'. Jako jedna z pozycji wzięłam portret Hioba i tutaj jest moje pytanie: Czy mogę do bibliografii wpisać tylko fragment księgi (chodzi mi o pierwszą część) ? Z tego co widziałam w podręczniku z 1 klasy to Hioba obawiałam tylko w fragmentach wiec raczej to nie jest obowiązkowe wpisać wszystko... chyba, że się mylę... HELP!
Tak, jak najbardziej możesz wpisać coś w stylu "Księga Hioba, część I". Możesz nawet wyszczególnić konkretne strony w książkach, które masz w bibliografii (przynajmniej u mnie było można), jeśli nie opierasz się na całej książce.
201702060922 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-15, 10:30   #283
Zuzaa_21
Zakorzenienie

Dot.: praca maturalna.

Cytat:
uwielbiam jak się wypowiadają osoby, które maturę mają jeszcze przed sobą a wiedzą wszystko najlepiej
wiedzą wszystko najlepiej? hmm... nie generalizujmy, to, że mam maturę przed sobą nie oznacza, że nie mogę podzielić się z kimś jakąś tam wiedzą, którą mam - nie rozumiem w czym problem. tym bardziej, że napisałaś mniej więcej to samo co ja, tylko innymi słowami, także daruj sobie

...and never leave that till tomorrow which you can do today!

Edytowane przez Zuzaa_21
Czas edycji: 2014-03-15 o 10:34
Zuzaa_21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-15, 11:03   #284
bowszystkotoiluzjajest
Zakorzenienie

Cytat:
Moja polonistka mówiła, że max. 1 słownik można podać, bo jak więcej, to już niemile widziane.

Bez informacji o epokach. Masz się trzymać tematu, a nie. Twój temat brzmi "Bohater tragiczny w antyku, romantyzmie i współczesności" a nie "Różnice między epokami". Pisanie o tym, że wyznaczniki romantyzmu to to, to i to, cechy antyku to to i siamto, to tylko marnowanie czasu NIC NIE WNOSZĄCE DO TEMATU. Komisja jak będzie chciała, abyś się popisała swoją wiedzą, to sama Cię o to zapyta.
bowszystkotoiluzjajest jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-15, 11:21   #285
Zuzaa_21
Zakorzenienie

lioele, omawianie epok faktycznie nie ma sensu, ale jeśli masz temat o bohaterze tragicznym, może warto by jednak wspomnieć o jakichś najistotniejszych kwestiach, np. odnośnie mentalności ludzi danej epoki, ogólnych jej założeniach etc., bo właśnie to niekiedy może mieć wpływ na kreację bohatera. na twoim miejscu wspomniałabym o najważniejszych faktach, jako takie jakby wprowadzenie, ale muszę być to informacje ściśle, bezpośrednio związane z tematem, a nie inne nic nie wnoszące dane

Stary 2014-03-15, 11:33   #286
viva91
na przekór do celu

Cytat:
z słownikami zależy od szkoły. u mnie też krzywo na nie patrzyli, ale wiem, że znajomi w innych szkołach mieli słowniki w bibliografii i traktowane one były jak normalne opracowania. musiałabyś wiedzieć, co o tym sądzą poloniści (wszyscy, nie tylko ci, co Ciebie uczą) w Twojej szkole. i w szkole, z której będzie ktoś z zewnątrz...

co do portali typu ściąga - nigdy w życiu! to już lepiej ten słownik.
Stary 2014-03-15, 16:56   #287
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Zuzaa_21 Pokaż wiadomość
lioele, omawianie epok faktycznie nie ma sensu, ale jeśli masz temat o bohaterze tragicznym, może warto by jednak wspomnieć o jakichś najistotniejszych kwestiach, np. odnośnie mentalności ludzi danej epoki, ogólnych jej założeniach etc., bo właśnie to niekiedy może mieć wpływ na kreację bohatera. na twoim miejscu wspomniałabym o najważniejszych faktach, jako takie jakby wprowadzenie, ale muszę być to informacje ściśle, bezpośrednio związane z tematem, a nie inne nic nie wnoszące dane
nie, szkoda czasu na opowiadanie o epoce. Najlepiej to na koniec wrzucić jakieś różnice na podstawie już omówionych bohaterów, np."w tej epoce bohaterzy...i u podsumowanie a w tej epoce...i tu podsumowanie i jakieś różnice między jednym a drugim.
Stary 2014-03-15, 17:36   #288
Zuzaa_21
Zakorzenienie

to już zależy od autorki, jej wizji i ewentualnej kompozycji pracy. warto jednak zaznaczyć, że w jakiś tam sposób do założeń, istotnych kwestii dot. epoki warto się odnieść - pod warunkiem, że te wykazują związek z tematem prezentacji.

Stary 2014-03-15, 20:19   #289
olunia16
Raczkowanie

Cytat:
Bo mam właśnie bohatera tragicznego w 3 epokach. Myślicie, że wypadołoby krótki streścić też te 3 epoki? Co do do tego samego tematu przez dwie osoby to mogą mieć? Bo dosyć niedawno dowiedziałam się, że osoba u mnie w klasie też ma taki.

W ogóle pisząc bibliografię myślicie , że mogę użyc tych małych opracowań(biblioteczka opracowań) ? Wtedy chyba przy nich nie musze podawać stron, bo one i tak cienke są?

A i jeszcze jedno jak biore artykuł z jakiejś gazety to wystarczy wypisanie z jakiej gazety itp i nazwe artykułu? Czy muszę też strony wypisać?
Z góry dzięki za pomoc
Nie STRESZCZAJ nic. Po prostu opieraj się na tym że np w romantyzmie bardzo popularny był motyw tragedii romantycznej (dodam że warto znać def dramatu romantycznego ja na tym poległam znaczy miałam 90%).
olunia16 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-16, 18:23   #290
karola334
Przyczajenie

Witam forumowiczki.
Mój temat maturalny to "Idealiści i marzyciele w literaturze polskiej. Dokonaj analizy sposobów kreowania takich bohaterów w utworach z trzech wybranych epok."
Wstępnie wybrałam do omówienia Kordiana, Lalkę i Ludzi Bezdomnych. Jednak samej ciężko będzie mi się ruszyć z pisaniem, potrzebuję literatury przedmiotu, jakichś analiz, opracowań i czegoś co będę mogła wpisać w bibliografię. A może powinnam zmienić lektury? Nic nie wiem, poradźcie mi coś
karola334 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-16, 18:58   #291
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez karola334 Pokaż wiadomość
Witam forumowiczki.
Mój temat maturalny to "Idealiści i marzyciele w literaturze polskiej. Dokonaj analizy sposobów kreowania takich bohaterów w utworach z trzech wybranych epok."
Wstępnie wybrałam do omówienia Kordiana, Lalkę i Ludzi Bezdomnych. Jednak samej ciężko będzie mi się ruszyć z pisaniem, potrzebuję literatury przedmiotu, jakichś analiz, opracowań i czegoś co będę mogła wpisać w bibliografię. A może powinnam zmienić lektury? Nic nie wiem, poradźcie mi coś
a byłaś w bibliotece? najpierw zajrzyj do słownika motywów literackich, szukaj w google po hasłach z Twojego tematu a jak już znajdziesz to szukaj tych książek w necie, bibliotece itp.
Stary 2014-03-18, 12:45   #292
Sunnivaa
Zadomowienie

A ja mam takie pytanie, może ktoś wie. Gdy książka ma więcej niż 3 autorów to co się wpisuje? (Nie ma redaktora, tłumaczy też jest 3-4).
Stary 2014-03-18, 18:30   #293
Deiris
Raczkowanie

Witam. Mój temat to : "Artysta jako bohater literacki. Porównaj wizerunki wybranych postaci na podstawie analizy utworów z trzech epok."
No i wybrałam sobie starożytność i XX-lecie. Początkowo zdecydowałam też o romantyzmie ( "Nie-boska.." i "Fortepian Szopena"), ale teraz się już waham, że może inna lepsza..
Na pewno mam "Cudzoziemkę" i Mit o Orfeuszu.
Moje pytanie:
Radzicie romantyzm czy faktycznie inną epokę? I wtedy jakie utwory.
Rozważam Mit o Atenie i Arachne. Ale wtedy kogo miałabym wziąć "pod lupę"? Bardziej Atenę czy Arachne? ;/ Chyba że wziąć obydwie i je porównać ze sobą. Podobnie myślałam, żeby zrobić z "Nie-boską.." - porównać Orcia z Henrykiem. Co myślicie? ;/ Bo w sumie nie mam pojęcia, czy temat narzuca mi porównywanie każdej postaci z każdą, czy mogę po prostu przedstawić każdą osobno i na końcu wyciągnąć wnioski, że ta i ta są podobne, ta i ta się różnią itd.
Nie wiem jak to ma wyglądać, niestety nie mogę zwrócić się do polonistki, bo do tej kobiety strach się zbliżać stąd moje liczne pytania.
Mam też problem z tezą.. Chyba coś w guście "W sztuce przewijają się różne obrazy artystów" odpada. ;c
I ostatnia kwestia: nie mam pomysłu na kolejny utwór z XX-lecia. Pasowałby wiersz, ale żaden odpowiedni mi się nie nawinął. Może któraś miałaby jakąś propozycję?
Bardzo proszę o rady.
Deiris jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-18, 20:57   #294
bowszystkotoiluzjajest
Zakorzenienie

Cytat:
Bo w sumie nie mam pojęcia, czy temat narzuca mi porównywanie każdej postaci z każdą, czy mogę po prostu przedstawić każdą osobno i na końcu wyciągnąć wnioski, że ta i ta są podobne, ta i ta się różnią itd.
Temat nic ci nie narzuca, możesz zrobić tak, jak ci lepiej. Albo porównywać postaci w obrębie utworu (czyli tak jak mówiłaś na przykład Orcio i Henryk) albo postaci między utworami (czyli jak wyglądało przedstawianie artysty w różnych epokach)

---------- Dopisano o 21:57 ---------- Poprzedni post napisano o 21:51 ----------

Cytat:
Napisane przez Sunnivaa Pokaż wiadomość
A ja mam takie pytanie, może ktoś wie. Gdy książka ma więcej niż 3 autorów to co się wpisuje? (Nie ma redaktora, tłumaczy też jest 3-4).
Ogólnie wtedy podaje się trzech pierwszych i dopisek i in., ale czy w bibliografii maturalnej też tak jest, to nie wiem, zapytaj się swojej polonistki, bo każda może mówić inaczej (tak naprawdę nie ma jednego sposobu sporządzania bibliografii)...
bowszystkotoiluzjajest jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-18, 22:58   #295
Seul
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez bowszystkotoiluzjajest Pokaż wiadomość
w literaturze podmiotu wstawiasz przykłady z literatury i prasy, które będziesz analizował pod kątem perswazji, np. fragment tekstu z jakiejś książki, gdzie autor próbuje wpłynąć na odbiorcę, przekonać go do swoich racji, może też fragment jakiegoś programu literackiego, o na przykład tekst Świętochowskiego "My i wy", to się w liceum przerabia, pamiętam, że miałam Z prasy to jakiś artykuł propagujący jakąś ideę, także ten artykuł o podatkach może być.

Z kolei w literaturze przedmiotu książki teoretyczne o perswazji - czyli właśnie te, o których napisałeś, mogą być te artykuły psychologiczne omawiające tę tematykę.
Chyba wezmę ten tekst Świętochowskiego "My i wy" do swojej pracy, ale mam mały problem. To jest program literacki, czyli zaliczy się do literatury, tak? I czy ten artykuł ma ISBN? Nie znam się na tym i nie wiem jak mam wpisać ten tekst Świętochowskiego "My i wy" w Bibliografię. Mógłby ktoś napisać jak to ma wyglądać? Czy to ma być coś takiego Świętochowski A., Manifest "My i wy" 1871 ? Proszę o pomoc. I też nie wiem czy wziąć cały tekst, czy tylko jakiś fragment. Jeśli wezmę jakiś fragment tego tekstu, to jak go oznaczyć w Bibliografii? A może macie jakieś pomysły, pamiętacie jakąś literaturę/książkę w której autor manipuluje odbiorcą? Bo potrzebna mi chociaż jedna/dwie do tematu "Język jako środek manipulacji odbiorcą. Przedstaw problem wykorzystując przykłady z literatury i prasy" a mi nic do głowy nie przychodzi, jeśli chodzi o literaturę. :<

Edytowane przez Seul
Czas edycji: 2014-03-18 o 23:02
Seul jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-19, 10:57   #296
Deiris
Raczkowanie

[QUOTE=bowszystkotoiluzjaj est;45649884]Temat nic ci nie narzuca, możesz zrobić tak, jak ci lepiej. Albo porównywać postaci w obrębie utworu (czyli tak jak mówiłaś na przykład Orcio i Henryk) albo postaci między utworami (czyli jak wyglądało przedstawianie artysty w różnych epokach)

---------- Dopisano o 21:57 ---------- Poprzedni post napisano o 21:51 ----------

Dziękuję za odpowiedź! W takim razie pewne wezmę Mit o Atenie i Arachne-porównam je obie. Nie-boską-porównam Orcia z Henrykiem, a potem resztę już normalnie.

Znalazłam wiersz "But w butonierce" Jasieńskiego, ale nie mogę znaleźć żadnego opracowania, które mogłabym wpisać do bibliografii. Gdyby ktoś się na jakieś natknął..
Stary 2014-03-19, 12:03   #297
nataszka57
Przyczajenie

Bibliografia maturalna :)

Witam. Czy ktoś mógłby mi pomóc? Mam problem, gdyż nie wiem jak w bibliografii maturalnej zapisać Legende o Św. Aleksym, gdyz jest to dzieło anonimowe. Hmm... Nie wiem czy zapisac to na końcu, pod wszystkimi pozycjami, czy normalnie alfabetycznie wpisać
nataszka57 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-19, 12:32   #298
Beatae77
Raczkowanie

Lightbulb Dot.: Bibliografia maturalna :)

Zdecydowanie po L jak Legenda o św. Aleksym

I proszę gotowy opis.

Legenda o św. Aleksym. W: Toć jest dziwne a nowe: Antologia literatury polskiego średniowiecza. Oprac. Antonina Jelicz. Warszawa: PIW. 1987. ISBN: 83-06-00805-7, s. 118-121
Stary 2014-03-19, 17:23   #299
grubella
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Deiris Pokaż wiadomość
Witam. Mój temat to : "Artysta jako bohater literacki. Porównaj wizerunki wybranych postaci na podstawie analizy utworów z trzech epok."
No i wybrałam sobie starożytność i XX-lecie. Początkowo zdecydowałam też o romantyzmie ( "Nie-boska.." i "Fortepian Szopena"), ale teraz się już waham, że może inna lepsza..
Na pewno mam "Cudzoziemkę" i Mit o Orfeuszu.
Moje pytanie:
Radzicie romantyzm czy faktycznie inną epokę? I wtedy jakie utwory.
Rozważam Mit o Atenie i Arachne. Ale wtedy kogo miałabym wziąć "pod lupę"? Bardziej Atenę czy Arachne? ;/ Chyba że wziąć obydwie i je porównać ze sobą. Podobnie myślałam, żeby zrobić z "Nie-boską.." - porównać Orcia z Henrykiem. Co myślicie? ;/ Bo w sumie nie mam pojęcia, czy temat narzuca mi porównywanie każdej postaci z każdą, czy mogę po prostu przedstawić każdą osobno i na końcu wyciągnąć wnioski, że ta i ta są podobne, ta i ta się różnią itd.
Nie wiem jak to ma wyglądać, niestety nie mogę zwrócić się do polonistki, bo do tej kobiety strach się zbliżać stąd moje liczne pytania.
Mam też problem z tezą.. Chyba coś w guście "W sztuce przewijają się różne obrazy artystów" odpada. ;c
I ostatnia kwestia: nie mam pomysłu na kolejny utwór z XX-lecia. Pasowałby wiersz, ale żaden odpowiedni mi się nie nawinął. Może któraś miałaby jakąś propozycję?
Bardzo proszę o rady.
Ja bym wzięła "Próchno" Wacława Berenta.
To o artystach, jest o czym pisać.
grubella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-19, 17:40   #300
Deiris
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez grubella Pokaż wiadomość
Ja bym wzięła "Próchno" Wacława Berenta.
To o artystach, jest o czym pisać.
Też to rozważałam. Z tym, że jest to trochę grubsza pozycja i podobno trudna-bałabym się po nią sięgać.. W dodatku z Młodej Polski bodajże, więc to kolejna komplikacja. ;/
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości