Deklaracja wiary lekarzy - Strona 10 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-07-10, 14:15   #271
201607061212
Konto usunięte

Dot.: Deklaracja wiary lekarzy

Cytat:
Napisane przez Shira Yuki Pokaż wiadomość
a ja mam mieszane uczucia jeśli chodzi o abrocję chorego płodu.dla mnie to eutanazja,a jesli ktoś jest przeciw eutanazji nie powinien oczekiwać zakończenia cierpienia chorego noworodka.

mam pretensję do pana doktora,że nie udzielił informacji ,gdzie można dokonac aborcji,ale uważam,że matka tego dziecka jest wyrachowana.
nie usunęła w innej instytucji,nie szukała pomocy w innym miejscu,ale zwyczajnie urodziła dziecko licząc na odszkodowanie.jesli kobieta chce dokonac aborcji, to ją dokona i nawet 10 lekarzy nie będzie w stanie jej powstrzymać.
Aż tak bym nie przesadzała z tą oceną matki, nie wiemy co czuła i co myślała
201607061212 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-10, 14:18   #272
Shira Yuki
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez marcinosz Pokaż wiadomość
Aż tak bym nie przesadzała z tą oceną matki, nie wiemy co czuła i co myślała
chłodno kalkulując tak to odbieram.
jesli chce usunąć ,to usunę,było sporo czasu i róznych możliwości
Opowiadając obcym ludziom o swoich problemie ,musisz liczyc sie z tym,że 20% ma gdzieś twój problem,a 80 % cieszy się z twojego kłopotu.
Jestem jak dziki Mustang.
Jesli mnie oswoisz ,na zawsze będę Twoja
.
Shira Yuki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-10, 14:18   #273
dominikmeller25
Zakorzenienie

zgłosiła się do lekarza, ten wszystko przedłużał i potem już nie mogła dziecka usunąć bo minął na to termin. i ja bym jej nie nazywał wyrachowaną bo nie wiadomo co ten doktorek jej obiecywał, może mówił że jest ok i może trzeba zrobić nowe badania itd a czas leciał a ona mogła mu ufać.
dominikmeller25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-10, 14:31   #274
201607061212
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez dominikmeller25 Pokaż wiadomość
zgłosiła się do lekarza, ten wszystko przedłużał i potem już nie mogła dziecka usunąć bo minął na to termin. i ja bym jej nie nazywał wyrachowaną bo nie wiadomo co ten doktorek jej obiecywał, może mówił że jest ok i może trzeba zrobić nowe badania itd a czas leciał a ona mogła mu ufać.
Znam przypadek, że kobieta była w tak ciężkim szoku, że nawet nie myślała o zmianie lekarza, ot jakoś do głowy jej nie przyszło to, żeby się ewakuować czy choćby poczytać o nim opinie.

Uszkodzony płód, to jednak dla rodzica ciężka sytuacja i różnie ludzie w obliczu takiej tragedii się zachowują, ja bym nie zarzucała tak od razu matce, że jest wyrachowana, tym bardziej że jej nie znamy, nie wiemy co ona myślała.
Stary 2014-07-10, 14:36   #275
dominikmeller25
Zakorzenienie

Cytat:
Znam przypadek, że kobieta była w tak ciężkim szoku, że nawet nie myślała o zmianie lekarza, ot jakoś do głowy jej nie przyszło to, żeby się ewakuować czy choćby poczytać o nim opinie.

Uszkodzony płód, to jednak dla rodzica ciężka sytuacja i różnie ludzie w obliczu takiej tragedii się zachowują, ja bym nie zarzucała tak od razu matce, że jest wyrachowana, tym bardziej że jej nie znamy, nie wiemy co ona myślała.
tym bardziej wiedząc jakie mamy państwo które chroni lekarzy i daje dużą władzę kościołowi taka kobieta musiała przewidywać przyszłość że wymyśliła sobie urodzenie aby zarobić parę groszy z odszkodowania i do tego narażając się na potencjalne ataki ze strony kościoła i zwykłych krzykaczy.
Stary 2014-07-10, 15:26   #276
Kalini
Zakorzenienie

Cytat:
a ja mam mieszane uczucia jeśli chodzi o abrocję chorego płodu.dla mnie to eutanazja,a jesli ktoś jest przeciw eutanazji nie powinien oczekiwać zakończenia cierpienia chorego noworodka.

mam pretensję do pana doktora,że nie udzielił informacji ,gdzie można dokonac aborcji,ale uważam,że matka tego dziecka jest wyrachowana.
nie usunęła w innej instytucji,nie szukała pomocy w innym miejscu,ale zwyczajnie urodziła dziecko licząc na odszkodowanie.jesli kobieta chce dokonac aborcji, to ją dokona i nawet 10 lekarzy nie będzie w stanie jej powstrzymać.
A może jeszcze zasugerujesz, że specjalnie doprowadziła do uszkodzenia płodu, a potem poszła do doktora Chazana, wiedząc, że on aborcji nie dokona. I tak od początku chciała wyłudzić odszkodowania, a ciąża była tylko środkiem do wyciągnięcia kasy

W tej sprawie najbardziej bulwersujące jest to, że Chazan robił wszystko, aby ona nie znalazła pomocy gdzie indziej. Przedłużał wszystkie procedury, manipulował ją, długo nie powiedział wprost, że aborcji nie wykona. Gdy już kobieta wiedziała, że tego nie zrobi, zaczęła szukać pomocy w innych miejscach. W innym szpitalu także odmówiono jej pomocy i odesłano do szpitala bielańskiego (tego gdzie leczy prof. Dębski), jednak okazało się, że jest już za późno (było po 24 tygodniu ciąży, więc aborcja nie była możliwa). Biorąc pod uwagę polskie standardy między każdym z tych wydarzeń mogło minąć sporo czasu, a jak wiadomo on ma znaczenie. Kobieta dowiedziała się, że dziecko jest chore w 22 tygodniu ciąży, więc miała tylko 2 tygodnie na wybłaganie sobie aborcji. W tym większość tego czasu manipulował nią Chazan.
Kalini jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-10, 15:42   #277
lapida
Wtajemniczenie

Cytat:

kobieta ciągle byla otumaniana przez "p. doktora", który ponoć ciągle jej powtarzal, że "jeszcze jedno badanie, żeby się upewnić, że dziecko faktycznie jest chore' - usunęłabyś po takim tekście? kobieta czekała, bo wierzyła, że lekarz ma jak najlepsze intencje, a ten jej w koncu powiedział, że dziecko jednak chore, ale sorry kalafiory, już za późno
Stary 2014-07-10, 17:07   #278
Shira Yuki
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kalini Pokaż wiadomość
A może jeszcze zasugerujesz, że specjalnie doprowadziła do uszkodzenia płodu, a potem poszła do doktora Chazana, wiedząc, że on aborcji nie dokona. I tak od początku chciała wyłudzić odszkodowania, a ciąża była tylko środkiem do wyciągnięcia kasy

W tej sprawie najbardziej bulwersujące jest to, że Chazan robił wszystko, aby ona nie znalazła pomocy gdzie indziej. Przedłużał wszystkie procedury, manipulował ją, długo nie powiedział wprost, że aborcji nie wykona. Gdy już kobieta wiedziała, że tego nie zrobi, zaczęła szukać pomocy w innych miejscach. W innym szpitalu także odmówiono jej pomocy i odesłano do szpitala bielańskiego (tego gdzie leczy prof. Dębski), jednak okazało się, że jest już za późno (było po 24 tygodniu ciąży, więc aborcja nie była możliwa). Biorąc pod uwagę polskie standardy między każdym z tych wydarzeń mogło minąć sporo czasu, a jak wiadomo on ma znaczenie. Kobieta dowiedziała się, że dziecko jest chore w 22 tygodniu ciąży, więc miała tylko 2 tygodnie na wybłaganie sobie aborcji. W tym większość tego czasu manipulował nią Chazan.
nie zasugeruję,jednak mając w pamięci historię pani alicji tysiąc ciągle mam wrażenie,że kobiety nie działają jak trzeba budząc sie z ręką w nocniku.
Opowiadając obcym ludziom o swoich problemie ,musisz liczyc sie z tym,że 20% ma gdzieś twój problem,a 80 % cieszy się z twojego kłopotu.
.
Stary 2014-07-10, 19:10   #279
201607061212
Konto usunięte

Cytat:
nie zasugeruję,jednak mając w pamięci historię pani alicji tysiąc ciągle mam wrażenie,że kobiety nie działają jak trzeba budząc sie z ręką w nocniku.
A z Alicją Tysiąc też nie było przypadkiem tak, że nie chcieli jej aborcji wykonać? Bo pamiętam, że był jakiś proces o odszkodowanie i to nawet w Strasburgu
Stary 2014-07-10, 19:36   #280
lapida
Wtajemniczenie

Cytat:
A z Alicją Tysiąc też nie było przypadkiem tak, że nie chcieli jej aborcji wykonać? Bo pamiętam, że był jakiś proces o odszkodowanie i to nawet w Strasburgu
dokładnie tak, kilka szpitali odmówiło wykonania zabiegu pomimo tego, że ciąża i poród jeszcze bardziej pogorszyły wzrok p. Tysiąc. Ten przypadek pokazał, że matka jest nic nieznaczacym inkubatorem, nie ma żadnych praw, od momentu zajścia w ciąze jej ciało przechodzi na własność innych osób.

Proces w Straburgu oczywiście wygrała
Stary 2014-07-10, 22:13   #281
Shira Yuki
Zakorzenienie

Cytat:
no tak,tym bardziej,że jakoś nie walczyła o dalszą aborcje.
w jej przypadku dziecko było zdrowe,to ona miała problem ze zdrowiem.to smutne kiedy dziecko żyje ze świadomością,że matka chciała je usunąć

---------- Dopisano o 23:13 ---------- Poprzedni post napisano o 23:11 ----------

Cytat:
Napisane przez lapida Pokaż wiadomość
kobieta ciągle byla otumaniana przez "p. doktora", który ponoć ciągle jej powtarzal, że "jeszcze jedno badanie, żeby się upewnić, że dziecko faktycznie jest chore' - usunęłabyś po takim tekście? kobieta czekała, bo wierzyła, że lekarz ma jak najlepsze intencje, a ten jej w koncu powiedział, że dziecko jednak chore, ale sorry kalafiory, już za późno
ja usunełabym je w podziemiu.mając na celu dobro dziecka zrobiłabym wszystko co możliwe,aby mu ulżyć w cierpieniu.
.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-07-10, 23:42   #282
bratka
Raczkowanie

http://slwstr.net/blog/2014/7/5/niel...ci-narodzonych

a to co zrobił Ch, jest niedopuszczalne !! bo to nie jest pierwszy taki przypadek, ale mam nadzieję że ostatni.
To jest dramat KOBIETY a nie Ch. czy innych panów w czarnych sukienkach.
Jak KK nie przestanie nam grzebać w macicach to będzie tylko gorzej, ale tylko od nas kobiet to zależ, kiedy oddajemy głos do urny i kiedy robimy milion rzeczy innych, codziennych: bo co ludzie powiedzą, bo to tradycja (np. bo babcia będzie smutna, że nie weźmiemy ślubu w kościółku itd.).
Takimi zachowaniami sami dajemy im władzę !!
A zachowanie ten tej Kobiety - Matki, która teraz cierpi i opłakuje dziecko nazywać wyrachowaniem ... nie znam słów nieobraźliwych na takie słowa!!!!! sama świadomość, że nosi się w sobie chore dziecko, skazane na śmierć, cierpienie - to już jest ból niewyobrażalny.
bratka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-11, 10:43   #283
dominikmeller25
Zakorzenienie

nic na to nie poradzisz, oni mają taki nawyk a może to obsesja że lubią zaglądać pod pierzynę, zaglądać do macic itd co z tego że to ich nie powinno obchodzić bo przecież człowiek ma wolną wolę, ich to nie interesuje bo wolną wolę można mieć ale wszystko trzeba robić tak aby im pasowało.
Stary 2014-07-11, 11:17   #284
szien
Wtajemniczenie

Cytat:
chłodno kalkulując tak to odbieram.
jesli chce usunąć ,to usunę,było sporo czasu i róznych możliwości
Uwazam, ze okrutne jest to co piszesz. Zapominasz chyba, ze ta kobieta starala sie o dziecko od dlugiego czasu (gdzies przeczytalam, ze od 13 lat ale nie wiem ile w tym prawdy) wiec podejrzewam, ze bardzo jej zalezalo na posiadaniu wlasnego potomstwa. Sam zabieg IVF to nie takie hop siup, trzeba robic zastrzyki samemu sobie z hormonami przez jakis miesiac, ktore blokuje naturalny cyrk i tak jakby przejmuja prace nad organizmem. Jednym z dzialan ubocznych moze byc np. depresja. I teraz nie to, ze kobieta starala sie o dziecko przez taki dlugi czas, poddala swoje cialo takim zmaniom to zostala jeszcze potraktowana jak nieczlowiek tylko inkubator.
Prosze przeczytaj sobie raportw sprawie Dr Chazana klik to bedziesz wiedziala jak on to wszystko przeciagal. I ja jestem w stanie zrozumiec, ze po takim traktowaniu czlowiekowi zyc sie odechciewa i nei ma juz sily dalej walczyc. Przychodzi marazm i depresja. No bo po co? Gdzie sie nie obrocisz to Twojego zdania i Twoich obaw nikt nie szanuje. Niby zyjemy w panstwie prawa a tak naprawde zwykly obywatel prawa nie ma. Do dyskusji o prawa kobiet do aborcji zapraszani sa duchowni tak jakby oni mieli cos w tej kwestii znaczacego o powiedzenia, a zwyklym ludziom glosu sie nie daje.

Cytat:
no tak,tym bardziej,że jakoś nie walczyła o dalszą aborcje.
w jej przypadku dziecko było zdrowe,to ona miała problem ze zdrowiem.to smutne kiedy dziecko żyje ze świadomością,że matka chciała je usunąć

---------- Dopisano o 23:13 ---------- Poprzedni post napisano o 23:11 ----------

ja usunełabym je w podziemiu.mając na celu dobro dziecka zrobiłabym wszystko co możliwe,aby mu ulżyć w cierpieniu.
Ja bym to ja bym tamto. Tak naprawde nikt z nas nie wie co by zrobil w tej sytuacji jakby przed taka stanal. Poza tym nie kazdego stac na podziemie i nei kazdy ma sile i mozliwosc by takiego lekarza znalezc.

A jak A. Tysiac miala walczyc o dalsza aborcje? Kobiete potraktowano w taki sam sposob jak Chazan potraktowal swoja pacjentke, odebirajac jej jakiekolwiek prawo do decydowania.

A. Tysiac bedac w trzeciej ciazy zostala samotna matka bo jej facet sie zwinal. Zostala sama z dwojka dzieci, w ciazy zagrazajacej jej zwrokowi i zapewne bez zadnej pomocy. No i teraz podejmij decyzje. Ususnac dziecko, uratowac wzrok i miec mozliwosc fizyczna opieki nad pozostala dwojka? Czy urodzic trzecie i zostac kaleka bez srodkow do zycia? Kto by jej pozniej pomogl? Dzialacz pro-life? Ty?

Ona zostala przebadana przez trzech okolistow, ktorzy zgodnie stwierdzili ze ciaza wywola u niej nieodwracalne zniszczenie wzroku. Ale zadne z nich nie podpisal papierka, ktory by upowaznil jej do aborcji. Kiedy A. Tysiac zglosila sie do szpitala z tym problemem lekarz, ktory ja badal tych badan w ogole nie uwzglednil napisal tylko w raporcie, ze babka jest fizycznie zdrowa wiec on nie widzi wskazan do aborcji. Jakim to potworem trzeba byc zeby tak klamac? Zniszczyc komus zycie bo albo sumienie albo brak jaj do podjecia decyzji.

I nie dziwie sie, ze walczyla o odszkodowanie. Kobieta teraz nie widzi dalej nizeli 1,5 metra i ma trojke dzieci. Zapewne nie pracuje. I wez teraz sie opiekuj 2 dzieciakow i 1 nowonarodzonym bez zadnych srodkow do zycia. Zyj tylko z zapomogi. No doslowanie piekne zycie w polskim wydaniu. Zmus kogos do donoszenia ciazy, okalecz a potem niech radzi sobie sama bo watpie by tych trzech okulistow czy ginekolog prowadzacy wspomagali ja w jakikolwiek sposob.

Mozliwe, ze nie latwo bylo lub jest dziecku A. Tysiac zrozumiec cala sytuacje. Ile ono teraz moze miec lat 6? Podejzewam, ze z wiekiem bedziemu mu latwiej. Przeciez w koncu to ona zaplacila swoim zdrowiem za jego zycie.

Ja jestem w 18 tyg ciazy i nie wiem jakby zareagowala na wiesc, ze mam chore dziecko. Wiem, ze nie wyobrazam sobie opieki nad chorym dzieckiem ale nie wiem czy zdecydowalabym sie na usuniecie. Ale nie mowie nie. Juz mnei zycie nauczylo by nigdy nie mowic "ja nigdybym...".

I'm so glamorous, I piss glitter!

szien jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-11, 13:01   #285
kanija
Raczkowanie

Ale z tego co wiem, to właśnie doktor Dębski był tym lekarzem, który odmówił aborcji A.Tysiąc, argumentując to tym, że płód nie jest uszkodzony.
Powiedzcie mi czy on faktycznie jest takim swietnym lekarzem, że rozumie kobiece rozterki, i rodziców, podczas trwania ciązy, czy tylko chciał teraz zrobić z siebie medialną gwiazdę? Doszły mnie słuchy że on wcale nie jest taki oh i ah na jakiego sie robi w tv. Czy miał ktoś z nim styczność?

Jeśli chodzi o Chazana to nie bede jego osoby komentować bo szkoda na niego jakich kolwiek słów.
kanija jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-11, 13:20   #286
Kalini
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kanija Pokaż wiadomość
Ale z tego co wiem, to właśnie doktor Dębski był tym lekarzem, który odmówił aborcji A.Tysiąc, argumentując to tym, że płód nie jest uszkodzony.
Powiedzcie mi czy on faktycznie jest takim swietnym lekarzem, że rozumie kobiece rozterki, i rodziców, podczas trwania ciązy, czy tylko chciał teraz zrobić z siebie medialną gwiazdę? Doszły mnie słuchy że on wcale nie jest taki oh i ah na jakiego sie robi w tv. Czy miał ktoś z nim styczność?

Jeśli chodzi o Chazana to nie bede jego osoby komentować bo szkoda na niego jakich kolwiek słów.
Tak, tu ten doktor zdecydowanie dał d..y. Na pewno nie jest idealny i przedstawianie go jako bohatera jest bez sensu. Choć np. w wywiadach mówi bardzo sensownie.

I nie rozumiem osób, które zarzucają Alicji Tysiąc, że szukała sprawiedliwości. Należało się jej. I chyba odmawiano jej aborcji nie dlatego, że płód nie był uszkodzony, ale dlatego, że ci lekarze uznali, że groźba utraty wzroku nie jest wystarczającą "utratą zdrowia". Doprowadzono do tego, że obecnie prawie nie widzi, to wszystko w imię obrony płodu. W takiej sytuacji też domagałabym się odszkodowania.
Stary 2014-07-11, 14:27   #287
dominikmeller25
Zakorzenienie

Cytat:
może po prostu facet po tym co zrobił zrozumiał że tak nie można i jak kobieta chce aborcji to należy ją przeprowadzić, może się zmienił tak jak Chazan czy Piecha którzy z ludzi dla których aborcja nie była niczym złym nagle stali się wielkimi przeciwnikami aborcji.
Stary 2014-07-11, 14:35   #288
Shira Yuki
Zakorzenienie

uważacie,że powinno się wprowadzić eutanazję?
.
Stary 2014-07-11, 14:47   #289
Kalini
Zakorzenienie

W jakim sensie? Jeśli prawo o decydowaniu w którym momencie chce się umrzeć- tak. Tak samo jak prawo do zaprzestania uporczywej terapii bliskiej osoby, gdy już wiadomo, że nie ma szans. Jestem także za tym, nie poddawano uporczywej terapii dzieci w przypadku, których wiadomo, że umrą w ciągu najbliższych dni/tygodni.miesięcy. Tak jest jest np. w Holandii.
Stary 2014-07-11, 19:08   #290
cosma
Zakorzenienie

Cytat:

Tak, specjalnie zachodziła w ciąże kilka razy i jeszcze pakowała kasę w in vitro aby w końcu przerwać ciążę i wyciągnąć odszkodowanie.
Czy to się trzyma kupy?
To nie ta kobieta miała chodzić i szukać instytucji, tylko lekarz, który powołał się na klauzulę powinien to zrobić. Można odmówić przerwania ciąży, ale pod pewnymi warunkami. Chazan tego nie zrobił. Ograniczył się jedynie do odmowy. Jak widać wystarczy 1 lekarz, który złamał prawo aby skutecznie uniemożliwić przerwanie ciąży zgodnie z prawem.

---------- Dopisano o 18:04 ---------- Poprzedni post napisano o 18:01 ----------

Cytat:
Nie mam nic przeciwko, oczywiście nie dla każdego kto chce, a jedynie dla terminalnie, nieuleczalnie chorych, którzy wyrażą takie życzenie.

---------- Dopisano o 18:08 ---------- Poprzedni post napisano o 18:04 ----------

Cytat:

2 m-ce temu mnie operował. Ma opinie bardzo dobrego fachowca. Mój gin mi go polecał. Nie miałam z nim bliskiej styczności, nie rozmawiałam, jedynie widziałam na korytarzu kilka razy. W wywiadach wypowiada się sensownie, mądrze. Kieruje się wiedzą , a nie wiarą.
cosma jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-11, 19:12   #291
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a
Konto usunięte

Cytat:
Tak i założę się, że w wielu sytuacjach już się niektórym pacjentom nieco pomaga.
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-20, 16:54   #292
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cud nie kobieta Pokaż wiadomość
Podpisało ją jak dotąd ponad 2,5 tysiąca lekarzy. Uznają oni min. wyższość prawa bożego nad prawem ludzkim. Co to oznacza w praktyce? Bardzo dużo. Pierwszy przykład z brzegu: ktoś taki nie przepisze tabletek antykoncepcyjnych, bo jest to niezgodne z jego sumieniem. Co Wy sądzicie na ten temat?
A co tu uwazac? Ich zakichane prawo, gwarantowane tak przez Konstytucje RP jak i europejska konwencje praw czlowieka.

To ze ktos w ogole formuuje opinie, ze dostep do jakichkolwiek zawodow mialby byc ograniczony na podstawie pogladow to absurd i zenada.

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-20, 22:15   #293
Shira Yuki
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość
A co tu uwazac? Ich zakichane prawo, gwarantowane tak przez Konstytucje RP jak i europejska konwencje praw czlowieka.

To ze ktos w ogole formuuje opinie, ze dostep do jakichkolwiek zawodow mialby byc ograniczony na podstawie pogladow to absurd i zenada.
ich prawo, dopóki ich prawa nie kolidują z obowiązkami
.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-07-20, 22:44   #294
dominikmeller25
Zakorzenienie

Cytat:
dokładnie jak chcą sobie zakazywać przepisywania tabletek antykoncepcyjnych to niech to robią w swoich prywatnych gabinetach, bo póki co to jest LEGALNE w świetle prawa, a więc każdy człowiek który przychodzi do lekarza na wizytę finansowaną przez podatnika a więc pacjenta powinien otrzymać to po co przyszedł, to tak jakby pójść do apteki po prezerwatywy i usłyszeć że niestety ale pan nie dostanie bo to niezgodne z moim sumieniem, pracodawca od razu by kogoś takiego wywalił, a klient zmieniłby aptekę bez straty czasu (a u lekarza straci się czas bo trzeba zapisać się do innego).
a tu jak widać lekarz może od tak odmówić przepisania tabletek, więc w czym on jest lepszy od farmaceuty czy pani z kiosku? bo co studiował kilka lat więcej i już jest kimś ponad prawem?
Stary 2014-07-20, 22:53   #295
nosferatku
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość

Prawo mają do odmówienia świadczenia, przy spełnieniu warunku, jakim jest wskazanie alternatywy, czyli innego lekarza.

Nikt nie ma prawa do nawoływania do łamania prawa.
dla mnie to kuriozalne, że trzy tysiące osób podpisuje taką deklarację i nikt się tym nie interesuje.
To znak, że w Polsce można publicznie zachęcać do łamania przepisów. Bez konsekwencji. Niepokojący znak, który wskazuje na to, że państwo jest raczej słabe.

Co do ograniczania dostępu do zawodów, ze względu na poglądy...tam, gdzie nie sięga prawo, wypadałoby użyć zdrowego rozsądku. Wegetarianin zatrudniający się w rzeźni, po czym odmawiający zabijania krówek z powodu poglądów? Świadek Jehowy zostający transplantologiem?
Radykalny anarchista w BOR? xD

Jeżeli ktoś ma świadomość, że zawód, który będzie wykonywać, wiąże się z działaniem wbrew jego sumieniu, powinien rozważyć wybór innego zawodu.
nosferatku jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-24, 21:55   #296
201607061212
Konto usunięte

Ciekawy wywiad z lekarzem pracującym w Niemczech, bodajże na natemat.pl jest.
Dla mnie nie powinna istnieć klauzula sumienia ani tym bardziej istnieć ta deklaracja wiary, bo to stawianie prawa "bożego" ponad prawa ludzi. A piszę bożego w cudzysłowiu, bo tak naprawdę to tylko księża tak grzmią o tym, że aborcja to grzech, i to oni niejako ustanawiają ją jako grzech a nawet morderstwo, w piśmie świętym nic o aborcji nie ma, przynajmniej ja się na nic takiego nie natknęłam.

Nadaję z telefonu
Stary 2014-07-26, 08:53   #297
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Pewnie. W tym wypadku oczywiscie klazula sumienia jest w zgodzie nie tylko z litera, ale tym bardziej duchem przysiegi Hipokratesa, wiec problemu nie ma. No poza tym, ze niektorzy probuja postawic swoja wygode nad wolnoscia przekonan innych

Cytat:
Napisane przez nosferatku Pokaż wiadomość
Prawo mają do odmówienia świadczenia, przy spełnieniu warunku, jakim jest wskazanie alternatywy, czyli innego lekarza.

Nikt nie ma prawa do nawoływania do łamania prawa.
dla mnie to kuriozalne, że trzy tysiące osób podpisuje taką deklarację i nikt się tym nie interesuje.
To znak, że w Polsce można publicznie zachęcać do łamania przepisów. Bez konsekwencji. Niepokojący znak, który wskazuje na to, że państwo jest raczej słabe.

Co do ograniczania dostępu do zawodów, ze względu na poglądy...tam, gdzie nie sięga prawo, wypadałoby użyć zdrowego rozsądku. Wegetarianin zatrudniający się w rzeźni, po czym odmawiający zabijania krówek z powodu poglądów? Świadek Jehowy zostający transplantologiem?
Radykalny anarchista w BOR? xD

Jeżeli ktoś ma świadomość, że zawód, który będzie wykonywać, wiąże się z działaniem wbrew jego sumieniu, powinien rozważyć wybór innego zawodu.
To jest kompletnie bezsensowne - takie informacje powinny byc dostepne przez NFZ. Kazdy lekarz sie deklaruje w jedna badz druga strone i te informacje sa dostepne dla pacjenta i ciach bajera.

Jakiego lamania przepisow/prawa ? Na odwrot - to wynika wprost z praw zagwarantowanych przez Konstytucje RP. Nawolywaniem do lamania prawa/ograniczania wolnosci osobistej jest nawolywanie do narzucania lekarzom takich rzeczy.

Twoje wszystkie przyklady kompletnie nie pasuja, bo porownujesz sytuacje gdzie przekonania moga przeszkadzac w spelnaniu obowiazkow, z sytuacja gdzie to nijak nie przeszkadza w wykonywaniu zawodu lekarza.

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-26, 08:59   #298
GrumpyCat
Wredny kotecek

http://img.sadistic.pl/pics/aec61454e984.jpg
GrumpyCat jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-26, 09:12   #299
lapida
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez GrumpyCat Pokaż wiadomość
nie mówcie, że to autentyczne zdjęcie tego dziecka...
jak mogli umieścić je w gazecie?
Stary 2014-07-26, 09:26   #300
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
Napisane przez lapida Pokaż wiadomość
nie mówcie, że to autentyczne zdjęcie tego dziecka...
jak mogli umieścić je w gazecie?
Nie wiem czy to dokładnie to dziecko, może inne. W każdym razie pewnie z podobną wadą..

---------- Dopisano o 10:26 ---------- Poprzedni post napisano o 10:25 ----------

Straszne... Jako kobieta nie wyobrażam sobie z miłością patrzeć na swoje dziecko w takim stanie, możecie mówić że jestem jakaś bez serca trudno.
Jaki los doktorek zgotował tej matce, uraz na całe życie
GrumpyCat jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości