![]() |
#271 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Facet z gospodarki
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#272 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#273 |
Naczelna Nastolatka
|
to, że studenci/absolwenci to jakaś lepsza kasta intelektualnie jest od dobrych kilku lat mitem i pieśnią przeszłości.
![]() |
#274 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]()
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#275 |
Zakorzenienie
|
[1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;4710109 9]Nie pojmuję jak śmiesz dyskredytować ludzi pracujących w tych zawodach i uważać ich za mało ambitnych i gorszych ? To jest bezczelność, doprawdy.
Ktoś musi to robić i uwaga - mało kto się do tego nadaje, bo mało kto by to wytrzymał. Więc szanuj ludzi, którzy robią to, od czego ciebie odrzuca. Ambitny facet nie jeździ śmieciarką i nie zgarnia kontenerów. Ale ambitny pierdzi w stołek w biurze i napierdziela w pasjansa udając, że jest zarobiony po łokcie ![]() Ciężar głupot wypisywanych w tym wątku zaraz rozwali serwery tego jakże ambitnego ![]() ![]() Well, nie zaprzeczysz chyba, że praca w wymienionych zawodach jest wyjątkowo ciężka? To tak jakby psychicznie pracować w kamieniołomach: co dzień patrzeć na umarłych, śmieci, zabijać zwierzęta... A to wszystko wcale nie rekompensowane super wypłatą. KAŻDY, komu nie jest wszystko jedno, gdzie pracuje, będzie dążył do posiadania pracy dobrze płatnej, ale i mało obciążającej. To właśnie nazywam ambicją. Zaprzeczysz temu? Nie zgodzisz się z tym? Jeżdżenie po stereotypach to jedno, ale hipokryzja to drugie. Nie popadajmy w skrajności. Praca w w/w zawodach nie jest godna pozazdroszczenia i kwita, chociaż oczywiście to nie oznacza, że człowiek pracujący w jednym z tych zawodów nie będzie wspaniałym partnerem, ojcem, człowiekiem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#276 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#277 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 15:59 ---------- Poprzedni post napisano o 15:58 ---------- [1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;4710132 5]Nie, nie dyskredytujesz w ogóle. Żenada, daruj sobie.[/QUOTE]Po prostu nie jestem hipokrytką - spoko, że nie widzisz różnicy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#278 | |
Zielona Driada
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#279 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Napisałaś wcześniej wyraźnie, że zrozumiałabyś jakby mało ambitnymi i gorszymi nazwać śmieciarza, grabarza czy rzeźnika. Sama pomyśl zanim wyjawisz swoje mądrości. I sama się lepiej nie kompromituj. Edytowane przez dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552 Czas edycji: 2014-06-30 o 15:05 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#280 |
Zakorzenienie
|
No dokładnie - dlatego właśnie pisałam o tym, że to nie jest jakieś moje widzimisię, że wielu rolników studiuje, tylko fakt - oni studiują, bo im się to opłaca.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#281 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli pan pochodził z roli, pracował na roli, kocha rolnictwo, ale obecnie nie pracuje w gopodarstwie to już jest ok? To w końcu nie wiem, czy Ci ludzie bez ambicji to kwestia pochodzenia, braku wykształcenia, braku zainteresowań, mentalności? Bo człowiek wykształcony, pochodzący ze wsi, posiadający ambicje i zainteresowania, ale pracujący w gospodarstwie akturalnie jest już nieambitnym półgłówkiem. Czyli po prostu nie chciałabyś być z rolnikiem, bo nie odpowiada Ci jego praca, a na siłę próbujesz dołożyć do tego wielką ideologię ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#282 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Widziałam też jak rzeźnik sprawiał zwierzęta - robił to szybko i fachowo. Też wydawał się normalnym człowiekiem Tyle że zakrwawione ciuchy trzeba w domu prać. A to nie każdej kobiecie może pasować. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#283 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Widzisz, ze swojej perspektywy widzę to tak: jak nie pracujesz w zawodzie wymagającym stałej, intensywnej pracy intelektualnej, to po prostu kompetencje intelektualne ci spadają. Owszem, można mieć jakieś intelektualne hobby, coś tam czytać, być ogólnie wyrobionym i wyszczekanym, ale naprawdę, to później i tak wychodzi. To nie jest tak, że zawody niewymagające intelektualnie są zbędne, mniej godne szacunku czy coś. Są ludzie, którzy mają do nich predyspozycje i kwalifikacje, tak samo jak wykształciuchom, nalezy im godnie płacić, gwarantować godne warunki pracy oraz szanować ich pracę (lista zawodów, których przedstawicieli nie szanuję, zawiera zupełnie inne pozycje, niektóre z nich wymagają pewnej dozy bystrości, co nie zmienia faktu, że trochę gardzę ludźmi, którzy je wykonują). Ale na litość, nie ma nic złego w stwierdzeniu, że z ludźmi, których zawód i wykształcenie daleko odbiegają od mojego, się nie dogadam. Nie porozumiem. Że nie ważne, jak miło się rozmawia, nie ważne, jak ładny chłopiec jest, jak mądry a zaradny, to się intelektualnie rozjedzie i tyle. Że jak się mnie wstawi w otoczenie takiego chłopca, to zanim dobrze się zdążę odezwać, będę wytykana palcami, jako ta przemądrzała i wyniosła baba, co to śmie używać słów dłuższych niż trzywyrazowe i szybko liczyć. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#284 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zdefiniuj rozwój intelektualny? Podaj przykład zawodu, który wymaga wiedzy z wielu różnych dziedzin, obycia w sztuce, kulturze, znajomości języków i nowinek z niszowych dziedzin na codzień? Bo mam wrażenie, że zakładasz, że codziennością lekarza jest obcowanie ze sztuką i kulturą. A niestety, ZAWSZE zawód wymaga od człowieka rozwoju tylko i wyłącznie w swojej własnej dziedzinie. Człowiek, który opanował fizykę molekularną niekoniecznie będzie się nadawał do rozmowy w jakiejkolwiek innej dziedzinie. Lekarz może popisać się znajomością nowego wyprysku skórnego, nie znaczy to, że nie będzie człowiekiem, który po pracy siada przez TV i ogląda 'Kiepskich'. Bo jego zawód na nim tego nie wymusza. Wszelkie inne umiejętności oraz zdobyta wiedza to cechy osobnicze, niezalezne od zawodu. Edytowane przez _ema_ Czas edycji: 2014-06-30 o 15:13 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#285 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#286 | |
Zakorzenienie
|
[1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;4710138 8]Napisałaś wcześniej wyraźnie, że zrozumiałabyś jakby mało ambitnymi i gorszymi nazwać śmieciarza, grabarza czy rzeźnika. Sama pomyśl zanim wyjawisz swoje mądrości. I sama się lepiej nie kompromituj.[/QUOTE]
Napisałam tak: Cytat:
Jeżeli komuś, tak jak jamestown, zależy na tym, by partner, potencjalny przyszły mąż, miał tzw. ambicję, to zrozumiałabym, że partner wykonujący powyższe zawody i nie planujący w przyszłości ich zmiany na jakieś inne zajęcie, zostałby zdyskwalifikowany - nie twierdzę jednocześnie, że sama bym takiego pana jako przyszłego partnera zdyskwalifikowała. Nie uważam więc, by w moich wypowiedziach było cokolwiek kompromitującego czy niespójnego. Kompromitujące jest natomiast wszechobecne pieniactwo na wizażu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#287 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#288 |
Zakorzenienie
|
[1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;4710153 4]No ale tamta obrończyni uciśnionych rzekomo na tym wątku rolników
![]() ![]() ![]() ![]() [1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;4710153 4]No ale tamta obrończyni uciśnionych rzekomo na tym wątku rolników ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#289 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
I wielu małych chłopców kręcą śmieciary ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#290 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#291 |
Zakorzenienie
|
[1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;4710166 1]Nie w wersji dla idiotów, tylko po prostu masz ewidentnie jakąś słabość do rolników (nie wiem, pochodzisz z chłopskiej rodziny czy coś innego cię gnębi) i ich czci bronisz z uporem wartym lepszej sprawy. Kreujesz się tutaj na taką otwartą i z szerokimi horyzontami. A potem sadzisz takie kwiatki. Dla mnie to żaden lapsus, to po prostu twoje niedoskonałości i tyle. Taka jest ludzka natura.
I wielu małych chłopców kręcą śmieciary ![]() Ja myślę, że niepotrzebnie dyskutujemy tutaj na temat dyskryminacji śmieciarzy i innych przedstawicieli zawodów. Wszystko ma dwie strony. Jesli spotkałabym mężczyznę, który jeździ śmieciarką na 1/2 etatu, przynosi za to 600zł miesięcznie i jest zadowolony to owszem, też uznałabym go za osobę nieambitną i odesłała w siną dal. Śmieciarką natomiast może jeździć też facet ze specjalnymi uprawnieniami, który ma fach w ręku i zarabia za niego adekwatne pieniądze, a nie szuka nic innego, bo lubi tą swoją - śmierdzącą - prace. Wtedy jest ok, jeśli to jego pasja, jesli nie jest to pójście na łatwizne, jesli daje podstawy do życia, także te finansowe, to nie można powiedzieć, że to człowiek głupi. Są 'operatorzy' śmierciarki, i są Operatorzy. Z rolnictwem podobnie. Sama bym uciekła od faceta mającego 3 krowy na krzyż, które muczą w niebogłosy, bo właściciel zamiast wydoić, siedzi z kolegami na ławeczce i pije piwko. Po raz kolejny powtórzę - to wszystko cechy osobnicze. Nie ma dobrych i złych zawodów. Dlatego w temacie 'facet rolnik' warto pogadać o specyfice pracy, rozkładzie dnia, blaskach i cieniach wsi. A nie prze x stron udowadniać sobie, że żaden rolnik nie ma matury i że żaden śmieciarz się nie rozwija. To bez sensu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#292 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#293 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Zwróć też uwagę na to, że facet, poświęcający sporą część swego czasu na aktywności fizyczne, będzie się cieszył lepszym zdrowiem i figurą niż ten, który siedzi i w pracy, i w czasie wolnym z nosem w książkach. Aktywność fizyczna też jest ważna, tak więc nie deprecjonowałabym jej na rzecz tej intelektualnej. |
||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#294 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
edit: btw i biznesmen potrafi przylać swojej żonie i jej nie szanować, kurde już wole rolnika wg lansowanego tu schematu że nieinteligentny itd, ale takiego który kocha i szanuje Edytowane przez Senses Woman Czas edycji: 2014-06-30 o 15:36 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#295 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#296 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Zgadzam się z Tobą. Jest różnie - każdy myślący człowiek to wie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#297 |
Zakorzenienie
|
[1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;4710166 1]Nie w wersji dla idiotów, tylko po prostu masz ewidentnie jakąś słabość do rolników (nie wiem, pochodzisz z chłopskiej rodziny czy coś innego cię gnębi) i ich czci bronisz z uporem wartym lepszej sprawy. Kreujesz się tutaj na taką otwartą i z szerokimi horyzontami. A potem sadzisz takie kwiatki. Dla mnie to żaden lapsus, to po prostu twoje niedoskonałości i tyle. Taka jest ludzka natura.
I wielu małych chłopców kręcą śmieciary ![]() Jednak ponieważ wychowuję się od małego w mieście i jeżeli chodzi o rówieśników, to mam do czynienia głównie z dziećmi z inteligenckich rodzin, mam doskonałe porównanie tego, jak przekłada się posiadanie, bądź nie, gospodarki, na poziom intelektualny danego człowieka. NIJAK. Stąd moje udzielanie się w tym wątku - po prostu mam o tym pojęcie i coś wiem, to się wypowiem, a nie tak jak niektórzy tutaj - zupełnie odwrotnie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#298 |
Zakorzenienie
|
Bo mówimy o związku z takim panem. Wiec zakładamy, że na etaie randkowania pan otworzył usta i powiedział 'ej, nie chce mi się szukać nic innego, leje na to'. I wtedy uznałabym, że to człowiek nieambitny i uciekła. Pana, z którym bym nie rozmawiała, jak piszę wyżej, nie oceniam, bo nie mam do tego podstaw.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#299 |
Zakorzenienie
|
I tak bawiąc się w offtop o "gorszych" zawodach zawsze mnie zastanawia dlaczego na ich liście nie ma osób zajmujących się utylizacją odpadów medycznych.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#300 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
No i OK. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:08.