|
|
#271 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: konflikt religijny - chrzest dziecka
|
|
|
|
|
#272 |
|
Zadomowienie
|
konflikt religijny - chrzest dziecka
Z wzajemnością dziwi mnie ze o sadach nie słyszałaś ---------- Dopisano o 14:36 ---------- Poprzedni post napisano o 14:35 ---------- Chodziło mi o " dlaczego ponad, po co to rozwarstwiać, jak sie jest katolikiem przyjmuje sie wszystko z jego nauki Rozumiesz teraz? |
|
|
|
|
#273 |
|
Zakorzenienie
|
https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Ko%C...5%82_katolicki
"Kościół katolicki od czasów apostolskich traktował Biblię jako podstawę swojej działalności misyjnej i duszpasterskiej. Znaczenie Pisma Świętego jako środka do zbawienia podkreślali m.in. św.☠Jan Chryzostom,☠św. Hieronim☠(nieznajomość Pisma Świętego jest nieznajomością Chrystusa), a także☠św. Augustyn☠i☠Leon Wielki." |
|
|
|
|
#274 |
|
Zadomowienie
|
Czy ty czytasz co sie pisze? Wiem doskonale ze biblia jest najważniejsza
To nie było pytanie na które szukam odpowiedzi, rozumiesz? Edytowane przez malgo96 Czas edycji: 2016-05-28 o 16:40 |
|
|
|
|
#275 |
|
Zakorzenienie
|
Oczywiście że słyszałam o sądach, ale w przeciwieństwie do ciebie włączam myślenie krytyczne i szukam logiki w pokretnych meandrach wykładni kk i religii jaka reprezentuje.
|
|
|
|
|
#276 |
|
Konto usunięte
|
Jest grupa grzechów niewybaczalnych: np grzeszyć zuchwale w nadziei miłosierdzia Bożego.
" że nie są to pojedyncze grzechy – czyny, ale postawa konsekwentnego nieliczenia się z Bogiem, zwłaszcza jeśli człowiek ma świadomość popełnianego zła (Don Bosco, 2007/10). Taki grzech nie zostanie odpuszczony, „ani w tym wieku ani w przyszłym” (Mt, 12,31) nie dlatego, że nie chce tego Bóg, ale że nie chce tego grzesznik." Czyli można zostać potępionym na wieki, ale na własne żądanie. zresztą polski kościół katolicki jest dość specyficzny - nawet papież Franciszek im nie pasuje. Mają problem z dostosowaniem się do oficjalnej polityki Watykanu. Np jego stwierdzenie że rozwiedzeni w nowych związkach nadal są częścią kościoła. Pamiętam jak całe lata temu rozmawiałam z kobietą w nowym związku (mieszkająca za granicą) , że co prawda nie może przyjmować komunii ale na koniec mszy ksiądz ją błogosławi. W Polsce nie do pomyślenia. W Niemczech np nie ma spowiedzi w konfesjonale, jest tylko powszechna w czasie mszy (tak mi mówiono). Więc sporo rzeczy jakie tu piszecie mam wrażenie że wynika z zaściankowości polskiego kościoła. |
|
|
|
|
#277 |
|
Zakorzenienie
|
Po raz kolejny zapytam skąd te tezy? Z biblii czy kk tak opowiada?
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#278 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cóż za samouwielbienie i hejty ohh przestań Napisałam jak jest w KK ze sa sady jak mowi KKK i tyle, miałam racjeProblem w tym ze tobie chodzi tylko o Biblie a mi o ogólnie naukę KK, zgadza sie? Nie wiem jakoś strasznie naskakujesz, po co takie docinki? Edytowane przez malgo96 Czas edycji: 2016-05-28 o 16:45 |
|
|
|
|
|
#279 | |
|
on tired little feet
|
Cytat:
"zatrzymane", do czasu kiedy dana osoba wypełni warunki spowiedzi, czyli będzie żałowała za grzechy i będzie chciała poprawy
|
|
|
#280 |
|
Zakorzenienie
|
Nie, mi chodzi o logikę i o konstrukcje systemu jakim posługuje się kk.
Nie mam samouwielbienia, ale mam szacunek dla krytycznego myślenia i logiki i staram się nimi posługiwać. A to co pisze to moje wnioski, a nie epitety. Możesz się z nimi nie zgadzać, ale nie zmienia to faktu że mam prawo oceniać coś jako sensowne, bezsensowne, dobre, złe posługując się rozumem i zasadami wnioskowania. |
|
|
|
|
#281 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Al e to nie moja wina ze KKK tak pisze, prawda? Przytoczyłam to bo spytałas o sady wiec myślałam ze pomogę i tyle |
|
|
|
|
|
#282 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ksiadz, poslugujac sie prawem boskim (lub jego interpretacja) i pelnomocnictwem do jego wykonywania (w ramach kk) wydaje wyrok w czasie spowiedzi. Jego wyrok (odpuszczenie lub nie) jest obowiazujace z mocy nadanej przez boga. Wykonanie wyroku lub zbawienie odbywa sie po smierci. Gdzie znalazlas ze ksieza nie maja mocy odpuszczania grzechow? Odpuszczaja w imieniu Jezusa, z jego niby pelnomocnictwa, ale skad biora wyrok? z wykladni kk, ktora wielokrotnie nie ma nic wspolnego z biblia, na ktorej to rzekomo kk jest oparty. Jesli wykladnia bierze sie z rozumowania (interpretacji) przedstawicieli kk, a nie z niby objawionego pisma (ktore jest bardzo metne i czesto zaprzecza samo sobie) to kto finalnie decyduje o tym co jest dobre a co zle? przedstawiciele kk, a wiec ksieza. Who's the boss? ;P Ksiadz. |
|
|
|
|
|
#283 | ||
|
on tired little feet
|
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#284 |
|
Konto usunięte
|
dlatego powstaly koscioly protestanckie
|
|
|
|
|
#285 |
|
on tired little feet
|
[1=b7c523c48d685fff13c5db5 a9d3e58ccf0b35a9f_65555d0 8413b4;61011346]dlatego powstaly koscioly protestanckie
[/QUOTE]I co autorko jak się rozwiązała sprawa?
|
|
#286 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tak wiec interpretujac sobie biblie (bo malzenstwa wg np starego testamentu byly rozerwalne) ksiadz ma realna wladze nad zbawieniem tego czlowieka Cytat:
to jest znacznie wiecej "przypadkow" wcale nie tak egzotycznych, ale wywierajacych presje na przecietnych ludzi. ---------- Dopisano o 16:29 ---------- Poprzedni post napisano o 16:27 ---------- [1=b7c523c48d685fff13c5db5 a9d3e58ccf0b35a9f_65555d0 8413b4;61011346]dlatego powstaly koscioly protestanckie [/QUOTE]zauwaz ze powstaly wraz z upowszechnieniem ksiazek oraz edukacji po prostu nie dalo sie dluzej wciskac kitu i ludzie szukali jakiegos wyjscia z tego labiryntu
|
||
|
|
|
|
#287 |
|
on tired little feet
|
No więc mówię o chęci poprawy.
|
|
#288 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale zbawienie daje Bóg, nie ksiądz ---------- Dopisano o 15:34 ---------- Poprzedni post napisano o 15:33 ---------- Chrystus wezwie wszystkich umarłych do zmartwychwstania (1Tes 4, 15; 1Kor 15, 23) i osądzi żywych i umarłych (1Tes 5, 23; Jk 5, 7.8; 1J 2, 28). Tu masz proszę cytat |
|
|
|
|
|
#289 |
|
Zakorzenienie
|
semantyka
![]() ---------- Dopisano o 16:36 ---------- Poprzedni post napisano o 16:35 ---------- malgo69 mam wrazenie ze nie przyeczytalas nawet kawalka z moich poprzednich postow
|
|
|
|
|
#290 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Twierdziłas ze Biblia o tym nie wspomina,ze Bóg nas osadzi, i ze księża dokonują zbawienia Pisałaś ze tak mówili księża Edytowane przez malgo96 Czas edycji: 2016-05-28 o 17:41 |
|
|
|
|
|
#291 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To samo jest z rozgrzeszeniem, odpuszcza ksiadz, w szerszym wymiarze oczywiscie abstrakcja zwana bogiem. |
|
|
|
|
|
#292 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wszystko sie zgadza, poza jednym ze Bóg ma oceniać całe życie człowieka nie jeden grzech tylko wszystko co zrobił a i trzeba pamietać ze jest miłosierny |
|
|
|
|
|
#293 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Patrzac na ewolucje pojecia piekla (nie opisanego przeciez precyzuyjnie e swietej ksiazce) powiedz mi teraz do jakiego piekla i kiedy mamy szanse pojsc? I skoro jest tyle roznych zmiennych pojec na przestrzeni calego chrzescijanstwa w wykladni biblii i nauk, to ktore z nich jest prawdziwe? Mozemy jeszcze sie zastanowic, ktore testamenty sa prawdziwe. Albo ktore tlumaczenia. Albo wersje jezykowe. Albo, albo, albo ![]() No i w tym gaszczu, kto ci mowi jak jest? Ksiadz no bo kto inny?
|
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#294 |
|
Zadomowienie
|
Pisałaś ze zbawienie daje ksiądz, podałam tylko fragment Biblii ze Chrystus, to czy w to wierzymy czy nie to już osobiste sprawy
Nikt mi nie mowi jak jest, sama czytam i analizuje i z jakis przyczyn katoliczka jaka taka nie jestem A pozastanawiać sie możemy, ja chętnie, jak masz cos ciekawego to wyślij, z chęcią poczytam
Edytowane przez malgo96 Czas edycji: 2016-05-28 o 17:51 |
|
|
|
|
#295 |
|
Konto usunięte
|
Tak jak pisalam kilka stron wyzej, maz zgodzil sie poczekac na podjecie decyzji. Sprawa poki co jest odroczona, poniewaz mamy teraz milion innych spraw organizacyjnych na glowie
Ja trzymam sie swojego stanowiska - zgadzam sie na nauczanie o Bogu i Kosciele, jednak nie na chrzest, dopoki dziecko jest male. Na pewno napisze w watku, jesli sprawa potoczy sie w innym kierunku
|
|
|
|
|
#296 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
sad orzeka (z mocy prawa) ustanowionego przez spoleczenstwo ksiadz rozgrzesza na mocy prawa nadanego przez boga (w imieniu boga) zgodnie z prawem bozym (interpretowanym przez kk) "ja ci odpuszczam w imie...." Prosciej sie juz nie da. Zamiast uzywac regulki, popatrz przez nia na sens i na system. |
|
|
|
|
|
#297 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale rozgrzeszenie to nie zbawienie tak cieżko to zrozumieć? „Tak Bóg umiłował świat, że Syna swego jednorodzonego dał, aby każdy, kto weń wierzy, nie zginął, ale miał żywot wieczny. Bo nie posłał Bóg Syna na świat, aby sądził świat, lecz aby świat był przez niego zbawiony. " to tez z Bibli Można z tego wywnioskować ze jak sie wierzy w Boga to można byc zbawionym, ale wiara w niego to podstawa "I was, którzy umarliście w grzechach i w nieobrzezanym ciele waszym, wespół z nim ożywił, odpuściwszy nam wszystkie grzechy; wymazał obciążający nas list dłużny, który się zwracał przeciwko nam ze swoimi wymaganiami, i usunął go, przybiwszy go do krzyża." Kol. 2,13-14 Edytowane przez malgo96 Czas edycji: 2016-05-28 o 18:05 |
|
|
|
|
|
#298 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tak zbawienie ma kilka znaczen, ja pisze o mechanizmie, serio dziewczyno, wlasnie zwatpilam w sens dyskusji z toba. Trzymaj sie swojej wiary, ale nie mow ze mozesz ja logicznie bronic bo to nie prawda https://pl.wikipedia.org/wiki/Zbawienie Katolicyzm - Pojęcia ogólne Zbawienie jest stanem, w którym Bóg za sprawą Jezusa przywraca człowieka ze stanu grzechu i śmierci do stanu jedności ze sobą i życia wiecznego. http://www.spowiedz.pl/skutki01.htm Kosciol rozroznia (patrz KKK 1472n) "kare wieczna" i "kare doczesna" za grzech. To moze troche archaiczny jezyk, ale kryje sie w nim wciaz aktualna idea. Otoz grzech (smiertelny) pozbawia nas komunii z Bogiem i zamyka dostep do zycia wiecznego (stad kara wieczna). Odpuszczenie grzechow gladzi te kare i otwiera niebo. |
|
|
|
|
|
#299 |
|
Zadomowienie
|
A teraz piszesz sama o KKK spoko
Rozgrzeszenie albo zatrzymanie grzechu daje ci ksiądz a zbawienie Chrystus według Biblii prawdę, powiadam wam: wszystkie grzechy i bluźnierstwa, których by się ludzie dopuścili, będą im odpuszczone. Kto by jednak zbluźnił przeciw Duchowi Świętemu, nigdy nie otrzyma odpuszczenia, lecz winien jest grzechu wiecznego. Mówili bowiem: "Ma ducha nieczystego.". Mk 3,28-30 Rozgrzeszanie Chrustus zleca apostołom w jego imieniu w Biblii, to akurat chyba wiesz? A fragment o ZBAWIENIU pisałam już chyba wczesniej Jesli mowa o samej Bibli,mto kto mi powie dlaczego Bóg tak ukarał Hioba? Odebrał mu wszystko, a wytłumaczenie to : chciał sprawdzić jaka jest jego wiara Edytowane przez malgo96 Czas edycji: 2016-05-28 o 18:36 |
|
|
|
|
#300 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jak mam nie pisac o kkk skoro spowiedz w postaci wspolczesnej to obrzad powstaly z inicjatywy kk, chyba wiesz ze w pierwszych wiekach chrzesciajanstwa nie wygladala ona tak jak teraz? no i wszystkie detale nt spowiedzi wymysla kk, na mglistych przeslankach biblijnych caly czas pisze tu o tym ze kk jest tak na prawde najwyzszym organem, ktory sam okresla co jak i kiedy, opierajac sie na biblii, w ktorej nic nie jest ujete szczegolowo, a wiele rzeczy jest wrecz sprzecznych ze soba. Kk rosci tez sobie prawo do jedynej i bezblednej interpretacji biblii, a wiec do najwyzszej wladzy ![]() tu masz portal teologia i o rozgrzeszeniu http://www.teologia.pl/m_k/zag06-4b.htm "Kapłan może udzielić ogólnego rozgrzeszenia..." -. czyli rozgrzesza. Kazda katolicka strona posluguje sie terminem ze kaplan rozgrzesza w imieniu boga. Uznaje temat rozgrzeszenia za zamkniety bo nie mam sily juz ci wiecej tlumaczyc czegos co masz wszedzie czarno na bialym napisane |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:52.

dziwi mnie ze o sadach nie słyszałaś
Napisałam jak jest w KK ze sa sady jak mowi KKK i tyle, miałam racje
sam bog niby powiedział do apostołów