|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2971 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Szybkie pytania - szybkie odpowiedzi, ZBIORCZY
Cytat:
![]() Zwykły z olejem: http://www.youtube.com/watch?v=sas5TSLrB7E Wersja light:http://www.youtube.com/watch?v=yjpCY_OK3-s Cytat:
Muszę wreszcie spróbować je zrobić, taka prościzna się wydaje Dam znać jak mi wyszły Tylko muszę coś pokombinować do nich oprócz warzyw bo mała nie je mięsa, a zawsze z kurczakiem gotowce robiłam..tylko co zamiast tego mięsa do tortilli
Edytowane przez laisla Czas edycji: 2014-03-22 o 01:27 |
||
|
|
|
|
#2972 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Silownia a odzywianie???
Ja jadlam z kotletami sojowymi.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#2973 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja czasem robię sobie ciasto, smażę 2 tortille np. dziś, chowam resztę ciasta surowego do lodówki i jutro smażę kolejne 2 Ja daję poza kurczakiem: paprykę czerwoną, zieloną, żółtą, ogórka konserwowego, kukurydzę, kapustę pekińską i robię sos: - serek bieluch + czosnek + zioła prowansalskie i sól. Myślę, że nawet bez mięsa powinna się najeść, a jak nie, to możesz zamiast kurczaka, wrzucić jej fetę
|
|
|
|
|
|
#2974 |
|
Zadomowienie
|
1261 kcal 94 g białka 117 g węglowodanów 47 g tłuszczu
To jest plan moich posiłków na dzisiaj, co ja mam jeszcze zjeść co by miało same kalorie, bez reszty wartości? Chyba jakiś kawałek mięska, ale ono już mi do niczego nie pasuje dzisiaj... Albo sobie źle dopasowałam te wartości wg tego 2g białka na 1kg masy ciała 2g węglowodanów na 1kg masy ciała 1,5g tłuszczów na 1kg masy ciała Mam już dość tej całej diety... |
|
|
|
|
#2975 |
|
Zadomowienie
|
Nie ma takiego jedzenie, które ma same kalorie bez wartości B/T/W. Po co Ci tyle białka? Pakujesz? Za to za mało tłuszczu (jak dla mnie).
|
|
|
|
|
#2976 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja już nie wiem co mam jeść Oczywiście to ma być redukcja, natomiast nic kompletnie nie chudnę i nie wiem czemu. Czy jem mniej czy więcej.. Wiem, że nie ma takiego jedzenia, ale kalorii wychodzi mi mało a jak coś dodam do tego to przekroczę inne wartości.. Edytowane przez o_Khaleesi_o Czas edycji: 2014-03-22 o 13:05 |
|
|
|
|
|
#2977 |
|
Zadomowienie
|
Jeśli masz rozpisane to podaj 3 ostatnie jadłospisy.
|
|
|
|
|
#2978 |
|
Zadomowienie
|
21 marca I owsianka (1,5szkl mleka 3,8%, pół szkl płatków), z kakao, bananem, rodzynkami, wiórkami kokosowymi i cynamonem II 2 małe kromeczki razowe z masłem, szynką i żółtym serem, ćwiartka papryki czerwonej, 4 pomidorki daktylowe III Makaron pelnoziarnisty z mięsem wołowym mielonym i sosem z przecieru pomidorowego IV placuszki bananowe (2 jajka, 1 banan) 20 marca I owsianka (jw) II 2 kanapki (jw) III obiad (jw) IV 3 jajka na twardo z szynką, posmarowane cienko majonezem V pół ogórka świeżego 19 marca I owsianka (jw) II 2 kanapki (jw) III makaron pełnoziarnisty ze 100g śmietany, pół łyżeczki cukru IV 2 wafle ryżowe z masłem orzechowym V kawałek schabu pieczonego z musztardą, 2 jajka na twardo Ja dzisiaj liczyłam te kalorie i przekraczam wartości jak nie tłuszcz to węgle i pewnie dlatego nic nie chudnę. To co sobie wcześniej wyliczyłam to chyba też źle. Teraz wyliczyłam na podstawie wzoru na tym blogu http://katnova.blogspot.com/2014/02/...dukcyjnej.html to mi wyszło 160g węgli na redukcji, to jakoś dużo? Może tyle powinnam jeść. Z tego co widzę to za dużo tłuszczu pochodzi z tego mojego mleka 3,8% i z masła, zmieniam mleko na 1,5 i masło oszczędniej będę używała, wyrzucam też żółty ser . W takim razie dzisiaj mi wyszło tak, z poprawkami, a na kolację będzie poł makreli wędzonej. 1692 kcal 108 g białka 147 g węglowodanów 74 g tłuszczu Takie jadłospisy jak powyżej to niestety ale u mnie są na utrzymanie wagi:/ Edytowane przez o_Khaleesi_o Czas edycji: 2014-03-22 o 17:52 |
|
|
|
|
#2979 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2980 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja podobne składniki wrzucam, jeszcze cebulę lub szczypiorek
|
|
|
|
|
|
#2981 |
|
Zakorzenienie
|
Zrobiłam na spróbowanie jedną sztukę
Wyszła bez porównania smaczniejsza niż ze sklepu (tam zawsze czuję jakiś posmak dziwny) jednak rzeczywiście zaraz zaczęła twardnieć. Ale oprócz warzyw zrobiłam ją z ..jajecznicą więc od jej ciepła zrobiła się znowu mięciutkaNawet niedużo z tym paćkania było
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#2982 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jesz bardzo mało dlatego nie chudniesz 1300kcal co to jest? to chociaż Twoje BMR?
|
|
|
#2983 |
|
Zadomowienie
|
No rzeczywiście. Organizm się broni. Długo tak już się odchudzasz?
|
|
|
|
|
#2984 |
|
Zakorzenienie
|
pytanie nie do mnie ale właśnie zauważyłam że tych kalorii bardzo malutko, może na początku coś jej leciało z wagi a teraz metabolizm zwolnił i organizm się broni
|
|
#2985 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#2986 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
niestety to potwierdzę ![]() choć 1300kcal to chyba nie próbowałam i nie zamierzam
|
|
|
#2987 |
|
Zadomowienie
|
Ech, ja jako nastolatka próbowałam (niestety) nawet 500 kcal
, ale na szczęście w końcu się opamiętałam i ostatnie odchudzanie zakończyło się sukcesem, schudłam 10 kg w rok nie głodząc się (nie schodziłam poniżej 1700 kcal) i waga cały czas się utrzymuje.
|
|
|
|
|
#2988 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Rzeczywiście twardnieją szybko, ale wystarczy nałożyć farsz i podgrzać w piekarniku, albo zawinąć w folię alu i mięknie od sosu ![]() Cytat:
![]() 1260 kcal to bardzo, bardzo mało Ja też kiedyś próbowałam diety 1000kcal i sobie pięknie metabolizm rozwaliłam, więc nie polecam. Teraz jem ok. 1700 i waga spada |
||
|
|
|
|
#2989 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja zastanawiam się nad tymi trójglicerydami..
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#2990 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Na blogu Wheat belly znalazłam taką informację:"–Increase triglycerides–A starting triglyceride level of, say, 120 mg/dl, can increase to 180 mg/dl during active weight loss. (Triglycerides contain fatty acids.)"
"Niech pożywienie będzie Twoim lekarstwem..." Edytowane przez akot80 Czas edycji: 2014-03-23 o 10:09 |
||
|
|
|
|
#2991 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
To jest po obcięciu jadłam więcej i to samo czyli NIC.. na 1700 ja nie chudnę. 1300 to za malo postanowiłam na 2 tygodnie dać 1500. Moje zapotrzebowanie to 1939 kcal, zaznaczyłam mało aktywny tryb życia ponieważ oprócz tych 1,5h ćwiczeń 4x w tyg, to aktywności nie mam żadnej, nie pracuję, także siedzę w domu na tyłku czasem do sklepu wyjdę i to tyle. Edytowane przez o_Khaleesi_o Czas edycji: 2014-03-23 o 11:10 |
|
|
|
|
|
#2992 |
|
Konto usunięte
|
Pytałam na jadłospisach ale nie dostałam odpowiedzi może tu się uda
![]() Mam problem z węglowodanami do obiadu. Kasze, ryże i ziemniaki to produkty których potrzeby jedzenia zdecydowanie na co dzień nie odczuwam Kasze jem kilka razy w roku z gulaszem, ziemniaki jem ugotowane w zupie, jako frytki (tak tak wiem odpada ), czy placki ziemniaczane, ryże lubię ale na słodko (z owocami, cynamonem, itd.), czasem mogę zjeść makaron, tortillę, pyzy drożdżowe. Innymi słowy: ciężko mi te produkty wpleść do obiadu ![]() Dlatego szukam alternatyw Co sądzicie o tym, żeby np. zamiast jeść węglowodany na obiad: jeść je na kolację lub podwieczorek? Podwieczorki i tak jem na słodko zwykle (czyli z owocami), więc mogłabym jeść do tego np. ugotowany brązowy ryż. Z kolei na kolację jem mniej niż na obiad, ale czasem długo się uczę: niekiedy jem wtedy dwie kolacje, ale może jedną by trochę zmniejszyć albo w ogóle sobie darować a do tej pierwszej dołożyć np. makaron? Co sądzicie?
|
|
|
|
|
#2993 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#2994 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A wiesz co? Spytaj Dudiego (on chyba ma tę książkę).
|
|
|
|
|
|
#2995 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#2996 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2997 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#2999 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Edytowane przez laisla Czas edycji: 2014-03-23 o 23:07 |
||
|
|
|
|
#3000 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Kasz po prostu za bardzo nie lubię. Próbowałam różnych rodzajów i co jeden to gorszy Właśnie kasza z gulaszem to dla mnie jedyna akceptowalna postać, w dodatku i tak gdybym miała ją jeść częściej to i to by mi obrzydło. Skoro węgle są takie wartościowe to chcę je jeść ale nie zmuszając się do tego czyli w jakiejś lubianej przeze mnie formie. Przez to chcę się dowiedzieć czy np. ryż na podwieczorek na słodko albo makaron na kolację są w porządku czy też nie jako zamienniki węgli do obiadu.
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 5 (0 użytkowników i 5 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:11.

Dam znać jak mi wyszły
Tylko muszę coś pokombinować do nich oprócz warzyw bo mała nie je mięsa, a zawsze z kurczakiem gotowce robiłam..tylko co zamiast tego mięsa do tortilli

Wyszła bez porównania smaczniejsza niż ze sklepu (tam zawsze czuję jakiś posmak dziwny) jednak rzeczywiście zaraz zaczęła twardnieć. Ale oprócz warzyw zrobiłam ją z ..jajecznicą więc od jej ciepła zrobiła się znowu mięciutka

i nie zamierzam
, ale na szczęście w końcu się opamiętałam i ostatnie odchudzanie zakończyło się sukcesem, schudłam 10 kg w rok nie głodząc się (nie schodziłam poniżej 1700 kcal) i waga cały czas się utrzymuje.