|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: wybieramy tytuł nowego wątku ![]() |
|||
Mija zima, idzie wiosna, każda mama jest radosna |
![]() ![]() ![]() ![]() |
1 | 1,59% |
Pod serduszkiem sie chowały, teraz roczek będą miały |
33 | 52,38% |
Pierwsze kroki stawiają, mamom radość dają |
1 | 1,59% |
Pierwsze kroki stawiają, mamom odpocząć nie dają |
0 | 0% |
Wczoraj świat witały, jutro będą roczek miały |
3 | 4,76% |
Zaraz pierwszy kroczek, zaraz będzie roczek |
0 | 0% |
Piłka, lalka, czy kopara? Pierwsze urodziny zaraz! |
23 | 36,51% |
Pierwsze urodziny zaraz, więc prezentów będzie chmara... |
0 | 0% |
Wczoraj bóle porodowe, dziś przyjęcie urodzinowe. |
2 | 3,17% |
Głosujący: 63. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2971 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012
Cytat:
![]() ![]() ![]() na razie ciąga pod sobą kołdrę i na rękach się podsuwa wszędzie ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2972 | ||||
Wtajemniczenie
|
Dot.: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Od niedzieli pół naszego domu dopadła grypa ![]() ![]() Szymcio gorączkował do wczoraj wydawało by sie że mu przechodzi ale dziś dostał chrypę,chyba go zaraziłam ![]() ![]() ![]() Ja dopiero dzis wstałam z łózka a i tak ledwo co chodzę. |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#2973 |
Zakorzenienie
|
Powiedziała ze to alergia na cos co ja jem i mam ograniczyc nabiał, czekolade, cytrusy(ich akurat nie jadam) i dodatkowo przepisała syrop ketotifen, ale narazie go nie kupuje, zobaczymy czy moja dieta i dexeryl pomoze. NIe jadam czekolady i ograniczyłam nabiał. Mam nadzieje ze to pomoze. Aha i kazała narazie wstrzymac sie z żóltkiem, bo tez moze ją uczulić.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2974 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
dziś mała ładnie spała od 2 do 8 ale przed 2 zrobiła kilka pobudek ![]() Cytat:
![]() u nas dziś kłopotków ciąg dalszy. Marcia ma całe policzki czerwone z przesuszoną skórą. nie wiem czy to alergia czy może zęby ![]() do tego od śniadania -10rano, nie chciała nic zjeść do 17 aż wkońcu urządziła taką histerię że dałam pierś i dopiero potem zjadła trochę zupy. mam nadzieję że to tylko te cholerne zęby i że wszystko szybko minie ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2975 | |||||||||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Byłam dziś w żłobku i jest super, sama bym się tam zapisała chętnie Pani "ciocia"przemiła, zwiedziłam sale, dopytałam o wszystko i idziemy w poniedziałek umowe podpisać Antoś mówi mama mama szkoda, że jeszcze nieświadomie przepraszam z góry za usunięcie z waszych wypowiedzi emotikon, ale mi napisało, że nie moge wyslać wiadomości bo system dopuszcza 20 emotikonek, a że nie umiałam zrobić nic innego to usunęłam wam |
|||||||||
![]() ![]() |
![]() |
#2976 | ||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Ja tam uważam, że to Antek trafił na fajnych rodziców, którzy zabierają go na ciekawe wycieczki ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Nad ranem jest trochę protestów przy odkładaniu, ale po tygodniu widzę już poprawę. Mam nadzieję, że i u Was będą szybkie postępy. A to Marcia jada jeszcze w ogóle w nocy? Z drzemkami w dzień u nas identycznie... ![]() ![]() Cytat:
![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#2977 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2978 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ehhh kiedy to się skończy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2979 | ||||||||||
Wtajemniczenie
|
No przecież, że śpimy! Czemu nie?
![]() Jak byłyśmy w ciąży, to dziewczyny tu były przyzwyczajone, że często zamykałam dzień. Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Odnośnie wychodzenia z pokoju lub zabieraniem dziecka wszędzie ze sobą - to nie jest tak, że dziecko się przyzwyczai... Nie wiem, czy wiecie, że dzieci sądzą, że to czego nie widzą, nie istnieje, więc kiedy mama wychodzi, to dla nich jakby świat się załamał. Dobra jest tak jak ostatnio pisała stokroteczka zabawa w akuku lub inaczej chowanie się za ścianą/za pieluszką i mówienie "nie ma mamy, nie ma", a potem wyskakiwenia i z uśmiechem "jest!" To uczy dziecko, że coś czego nie widzi, jednak istnieje! I druga kwestia z tym z przyzwyczajaniem - ja to widzę wręcz odwrotnie ![]() Podobnie jest z wyznaczaniem granic i zasad i byciem konsekwentnym, choć powoduje to nieraz smutek i płacz, to jednak uczy dziecko, że coś jest stałe, że w pewnych warunkach dzieją się te same rzeczy, że wie, jakiego zachowania spodziewać się po rodzicach, że dotrzymają słowa tak samo w kwestii zakazów, jak i kwestii przyjemności. Dzięki temu czuje się bardziej bezpieczne i świat staje się odrobinę bardziej znany i przewidywalny ![]() Ja zwykle jak jestem sama z Kajem i idę do toalety, to zostawiam drzwi otwarte ![]() Cytat:
To się napomagała teściowa ![]() Cytat:
To chyba raczej przy jakichś problemach brzuszkowych zaleca się takie stopniowe zmienianie albo przy zmianie na niesmaczną mieszankę jak Nutramigen. Ja nie kojarzę na opakowaniu mleka takiego info, że trzeba mieszać, a na pewno całe przeczytałam. Cytat:
![]() Cytat:
![]() Trochę dziwna ta opinia lekarki z przekarmianiem ![]() ![]() Przytrzymywanie dziecia na plecach też nie ma na dłuższą metę sensu... U nas już kiedyś się trochę się uspokoiło pomimo leżenia na brzuchu, ale odkąd Kajko raczkuje, z powrotem się nasiliło. Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() A jak ktoś inny karmi Adama, to tak samo jest? Może to protest z serii tych "co ta mama mi daje, skoro ma pierś, ja wolę pierś" ![]() Cytat:
![]() A dajesz Marcie jakieś nowe produkty teraz? Kiepsko to faktycznie u Was wygląda ![]() Uff, wreszcie i ja nadrobiłam wszystkie zaległości. Jestem na bieżąco ![]() |
||||||||||
![]() ![]() |
![]() |
#2980 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2981 |
Zakorzenienie
|
Ja tez staram sie nie dawac cyca przy kazdej pobudce, ale jak nie dam cyca to lekko kołysze na rekach i usypia nie kiedy. Ale jest czasem i tak ze szuka cycka i musze dac, bo sie wybudzi bardziej i zanim usnie to dłuzej nam to zajmie.
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2982 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Maya - u nas ulewania to był jakiś koszmar. mała ulewała dosłownie po wszystkim nawet 2-3 godz po posiłku. nasza pediatra też powiedziała że ona za dużo je no ale to akurat dla mnie g.. prawda.. prania miałam już serdecznie dość bo przebierałam ją czasem po kilka razy na dzień. od jakiegoś mca uspokoiło się i teraz ulewa już tylko sporadycznie. ---------- Dopisano o 22:15 ---------- Poprzedni post napisano o 22:10 ---------- Cytat:
![]() ja po prostu tak postanowiłam i staram się być konsekwentna żeby nie robić jej "wody z mózgu" (tzn że raz dostaje cyca bo np mi się chce spać i nie mam ochoty z nią walczyć a następnym razem nie). nawiasem mówiąc to nigdy wcześniej nie przypuszczałabym że moje piersi mogą być takie pożyteczne i że potrafią zdziałać cuda ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2983 |
Raczkowanie
|
czy jadłyście może ciatka maślane od sowy? mam strasznąochotę zrobić takie, ale nie widziałam przepisu na podobne. Może ma któraś z was
![]() zrobiłam dziś jakieś to one nawet nie stały koło maślanych i wyszły jak herbatniki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2984 | |
Zakorzenienie
|
nie dziekujemy!
![]() ps. dzis z jedzeniem bylo beznadziejnie.. ![]() Cytat:
![]() chcialam odp jeszcze kism, ale cos mi nie zacytowało ![]() A wiec ![]() czyli jednym słowem nocny marek z Ciebie ![]() Ja w ciazy, w drugiej połowie, cierpiałam na taaaaką bezsennosc, ze juz padałam z nog, ale zasnac nie potrafilam.. chyba Bóg mnie szykował na kiepsko śpiące po nocach dziecię ![]() W kazdym badz razie teraz chodze spac do 23, bo ja tam wole wczesniej wstawac:P Tzn. o 6 gdzies, wtedy mam czas na jakis prysznic, ogarniecie siebie ogólne, sniadanko w spokoju, zanim mała wstanie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2985 |
Raczkowanie
|
Hej
![]() Już piszę jak po endo ![]() Na początku kwietnia mam zrobić Tsh. Powiedziała też że za kilka miesięcy wszystko może wrócić do normy, ale są też przypadki że już cały czas trzeba będzie brać leki. Ja ma nadzieję że wszystko wróci do normy i nie będę musiała zażywać leków ![]() Kochane te Wasze maluchy już chodzą raczkują ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2986 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2987 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2988 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2989 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Na razie na zmianę jeden dzień 25n drugi 50n.(euthyrox). A od lutego 50 n. Ma nadzieję że nie będę miła bólów głowy tak jak ostatnio jak będę to 50 zażywać. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2990 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() dziękuję za odpowiedź! właściwie rozjaśniło mi to sytuację ![]() ![]() Edytowane przez doris888 Czas edycji: 2013-01-16 o 21:13 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2991 |
Wtajemniczenie
|
To ja też się wypowiem na temat gotowania zupek, bo też gotuję, a mam trochę inną metodę niż Agata
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Maya Seba ulewał okropnie, ale przeszło mu jak miał jakięś 4 miesiące ![]() Kism, Clauudik jak pewnie też bym nie poznała Waszych chłopaków ![]() ![]() _Agata podajesz Maćkowi surowe owoce? Seba je raz dziennie owoce, ale zawsze na ciepło, z kaszą. Surowych mu nie daję, bo nawet nie ma co, a między posiłkami wolę, żeby nie podjadał, ale tak się zastanawiam czy nie powinnam mu dawać też surowych? I jeszcze jak dodajesz kleik ryżowy lub kulurydziany np. do zupki czy do owoców to robisz go na mleku czy wsypujesz taki surowy? |
![]() ![]() |
![]() |
#2992 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
tak w ogóle dzieciaki boskie! a Maciek wymiata ![]() po drugie zacytowalam wiecej ale mi wcieło po trzecie - jesli chodzi o cwiczenia i kwas mlekowy - w skrocie, tak cwiczenia powoduja powstanie kwasu mlekowego, tak - zmienia ono smak, alw tylko pol godziny po treningu - wiec jesli wiesz ze po cwiczeniach bedzie minimum 30 minutowa przerwa to do dzieła! mam takie pytanie - czy ktoś z Was używa pasty z ziaji od pierwszego ząbka? ja po długim namyśle zaczęłam, Adam ma już zębów siedem, a na wspomnienie pruchnicy jaką miała moja 2 letnia bratanica wolę dmuchać na zimne. Jakie macie zdanie na ten temat? a teraz to z czym przychodzę: Mam problem i nie wiem co z nim zrobić. Mianowicie, moje dziecko od kilku dni jak go położę spać robi tak - dostaje cycka usypia <oczywiście koło mnie, bo przecież nauka łóżeczkowania skończyła się z dniem choroby jego i mojej i wszystko poszło w ...> wypada mu cycek budzi się z płaczem i znowu cycek - jak już uśnie snem kamiennym wydawałoby się, to po półgodzinie budzi się z takim histerycznym płaczem że tylko cycek go uspakaja i tak budzi się co 30-40 minut do rana, już nic nie widze na oczy, właściwie to dzięki niemu przeczytałam ostanio trzy książki, bo siedzę na łóżku i jak z zegarkiem w ręku moje dziecko się budzi z krzykiem więc nie opłaca mi się kłaść do 3 rano ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#2993 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Pewnie, my jesteśmy mobilni i otwarci ![]() ![]() Cytat:
![]() Z pierwszym problemem niestety nie pomogę, bo nie wiem, o co chodzi ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2994 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#2995 |
Wtajemniczenie
|
![]() Owszem, fluor jest szkodliwy dla żołądka, ale wystarczy stosować się do oznaczeń wiekowych na pastach. ---------- Dopisano o 09:51 ---------- Poprzedni post napisano o 09:45 ---------- Z tego, co znalazłam w necie na temat tej pasty z Ziai, to w niej też nie ma fluoru i można spokojnie ją stosować. Dopiero pasty 2-6 lat czy jakiś taki przedział zawierają minimalną ilość fluoru. |
![]() ![]() |
![]() |
#2996 |
Zadomowienie
|
8ewus8, kism - dziękuję w imieniu mojej Hanusi
![]() kapukat - oj tak. Cudowne ![]()
#2997 |
Wtajemniczenie
|
Kajko pozwolił uwiecznić na jednym filmiku wszystkie nowe umiejętności
![]() http://www.youtube.com/watch?v=tkxzg...ature=youtu.be |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2998 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 11:22 ---------- Poprzedni post napisano o 11:17 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2999 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Niestety one są "pomaksiowe", więc moja zawodna pamięć już nie ogarnia, co to za firma czy gdzie były kupione. Ale rzeczywiście to nasze ulubione ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3000 |
Rozeznanie
|
Hej!
Masakra z podawaniem leków. Jak to zrobić żeby wypiła? ![]() ![]() Dziewczyny,jak oglądam Wasze filmiki to nie mogę uwierzyć że tak szybko czas mija. Tym bardziej że Hania jeszcze leżąca. Widzę że rzeczywiście takiego dziecka to i na 3 minuty nie można zostawić. ![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:52.