|
|
#3061 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mikołajkowe dzieciaczki 2007
Cytat:
![]() Ale u nas śliczna pogoda już jest 8stopni i sloneczenie. Chyba już dziś wskoczymy w wiosenną kurtkę, tylko grubszym kocykiem się przykryjemy. Wczoraj na spacerze wypadł mi tel. z ręki i upadl na chodnik i popsuł się na całego i nie działa. Zła jestem bo kiedyś ten sam tel spadł mojemu mężowi z 3 piętra i troszkę się popsuł ale działał i mała naprawa w serwisie mu pomogła. Ale może to i dobrze bo przynajmniej mam pretekst by kupić nowy tel
|
|
#3062 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nam pediatra jeszcze kazała na noc stópki smarować tą maścią. Cytat:
ja ubieram body z krótkim, bluzeczka, rajstopki, spodenki i kurteczka, w wzózku przykrywam jeszcze kocykiem no i ten pokrowiec. Podczas spacerów nie zauważyłam żeby ktoś nie miał porowca, chyba że większe, siedzące dzieci w sapcerówkach to często nawet bez kocyka ![]() Cytat:
Cytat:
![]() tylko nie widziałam w sklepach żadnych produktów glutenowych, wszystkie są bezglutenowe, wczoraj w realu spedziłam chyba z pół godziny w alejce z kaszkami, słoiczkami itp i wszedzie tylko kleiki ryzowe, kaszki manny ani widu ani słychu a w poradniku żywieniowym Nutricci mam napisane że jest kaszka manna bobovita.Też się zastanawiam czy od 4 miesiąca to nie za wcześnie? 10 kwietnia idziemy na szczepienie to jeszcze się zapytam tylko nie wiem czy sie dogadam z naszą lekarką, bo ostatnio mnie wkurzyła, wciska mi że od tego roku sa nowe normy żywieniowe - gluten od 5 miesiąca, o tym, że od 4 to nie słyszała, dała mi nawet broszurke NAN ze schematem, patrzę no rzeczywiście od 5 miesiąca, ale głupia byłam i dopiero zauważyłam, że to schemat dla dzieci karmionych mlekiem modyfikowanym a ja karmie tylko i wyłącznie piersią o czym dobrze wiedziała bo nawet podczas tej wizyty pytała. Ja chyba zwariuje Ona jakaś niedouczona czy co? a co do spotkanka to bardzo chętnie, jak będziesz w Lublinie daj znać jakoś się umówimy ![]() Cytat:
![]() Bubbelku świetna wiadomość, oby tak dalej
|
|||||
|
|
|
#3063 |
|
Rozeznanie
|
musze szybko sie czyms pochwalic
Nathaniel wlasnie usnal na kanapie SAM no troszke go po glowce poglaskalam, ale nie byl na raczkach to na pewno jego jednorazowy wybryk
|
#3064 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny stawiam wszystkim
Bubbelku chyba coś dobrego dziś w powietrzu było. Spał od 22.15 do 7.30 A ja teraz ściągam mleko po nocnych zapasach cyce mam wielkie jak nie wiem. Poszło już 180 ml z jednej piersi i oczywiście laktator mi się znowu popsuł ![]() Psują się wam też Aventy ręczne??? Ann godziny zajęć podadzą jak ustalą całą grupę, ale mają być w soboty lub niedziele. Trwają 45 minut. Tu ci wkleję linka. http://www.studiohera.pl/index.html I dobrze że o kaszkach zaczęłyście bo ja o tym pojęcia nie mam
|
#3065 |
|
Zakorzenienie
|
Martka mi często jak za mocno macham
wyskakuje ten malutki krążek, odwaraca się do góry nogami i wtedy nie chce ciągnać, musze rozbrajac i składac od nowa |
|
|
|
#3066 |
|
Zadomowienie
|
No dokładnie o to chodzi. To białe kółeczko wyskakuje.
|
#3067 |
|
Rozeznanie
|
Nathaniel dlugo nie pospal
Martko rzeczywiscie moze cos bylo
|
#3068 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Wiesz ja nad tym też się zastanawiałam, bo moja omal nie doprowadziła mnie do depresji swoimi herezjami... Na szczęście moja mama pracuje w Lublinie w DSK, więc każdą jej teorię i decyzję konsultowałam tam. Jednak doszłam do wniosku, że bezsensu zmieniać, bo można na jeszcze gorszego trafić , a zresztą po skończeniu 6 miesięcy, to już rzadko się pediatrę widuję, bo od zachorowań, to mam prywatnego do którego mam 100% zaufanie.
|
|||
|
|
|
#3069 |
|
Zakorzenienie
|
widzę,że Wasze dzieciaczki ładnie pospały dzisiaj-super!
i na dodatek same zasypiają-fiu fiu może trzeba dzieciom po prostu dać szansę ![]() Zu nadal ładnie zasypia teraz ją położyłam to nawet nie zajęczała ![]() w nocy co prawda się budzi co 2-3h,ale je intensywnie-czasem nawet z 2cyców,więc widocznie potrzebuje coś za coś widocznie ![]() ale ważne,że je-w końcu nie będzie to wiecznie trwało a że matka się dorobi kilku dodatkowych zmarszczek to trudno ![]() piękna pogoda dzisiaj mogłoby tak już zostać Kanciu,Ivy-dziękuję za to,że piszecie ja chyba poczekam do skończenia 6mcy-zresztą ten czas tak leci,że to już niebawem przecież ![]() ale piszcie co jak i kiedy-jakoś może okiełznam temat Martko-wszystkiego co NAJ...!!!! by zięciunio pięknie rósł i mama dumna z niego byla ![]() |
|
|
|
#3070 |
|
Zakorzenienie
|
Martko, sto lat!!
Bubbelku, mnie wczoraj jednak wcielo.. bo mielismy awarie, cale miasto bez pradu. ![]() Gratuluje sukcesow w zasypianiu! Ivy, dzieki za linki Poczytalam troche, porownalam.. i nadal zostaje przy swoim Wlasnie.. wszystkie dzieci tak ladnie dzis spaly, a mojej zabie cos sie poprzestawialo.. ![]() Zaraz zmykamy do lekarza, a pozniej mamy odebrac zdjecie od fotografa (dokladnie, 1 sztuke zdjecia , ktora byla w pakiecie promocyjnym, bo kazde kolejne zdjecie lub zamiana tego na wieksze, to co najmniej 75funtow o cenach max/1zdj pewnie nie powinnam nawet wspominac)
|
#3071 |
|
Zakorzenienie
|
bylismy u neurologa na kontroli. Napisze krotko: jest gorzej niz 6 tygodni temu. Znowu miesnie brzucha sa rozlazle (a juz bylo lepiej)
4 miesiace cwiczen a rezultaty marne... Lekarz zalecila zmiane terapeuty lub zupelnie nowa terapie (tyle ze ta nowa terapia choc mniej drastyczna dla dziecka to wymaga kilkukrotnych wizyt w ciagu tygodnia - nie wiadomo jak dlugo, a kazda wizyta to 50zl ).
|
|
|
|
#3072 |
|
Zakorzenienie
|
Celka, moze nie powinnam tak pisac, ale... czy naprawde wydaje Ci sie, ze Adas potrzebuje tych terapii??
Coraz czesciej mam wrazenie, ze niektorzy lekarze lubia wynajdywac sobie dodatkowa prace.. Oczywiscie moge sie mylic. Bralas pod uwage wizyte u jakiegos zupelnie innego, niezaleznego neurologa? A moze juz bylas, tlyko mi to umknelo?
|
#3073 |
|
Zakorzenienie
|
Szperrr-czytasz w moich myślach-to samo chciałam Ci Celko napisać
ja również odnoszę wrażenie,że każdy lekarz teraz widzi nieprawidłowości neurologiczne u dzieci ![]() ![]() nie mówię,żeby nie chuchać na zimne i trzeba obserwować dziecko.reagować jak bardzo odbiega od normy,ale przecież każde dziecko się rozwija w swoim tempie ale może się mylę
|
|
|
|
#3074 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Babka twierdzi, ze nie ma ryzyka jesli chodzi o to, ze Adas moze nie chodzic. Niby twierdzi, ze decyzja co do dalszych cwiczen nalezy do nas. Ale zawsze jak juz ja pomeczymy czy to konieczne. A na poczatku sie doczepia: a to widoczny rozstep miesni brzucha, a to rece i dlonie nie poprawnie reaguja (i zeby dziecko mialo normalna sprawnosc manualna to trzeba cwiczyc) i zeby kregoslup wzmocnic to trzeba cwiczyc....itd... Ale jak sama podkresla nie ma ryzyka ze to jakies porazenie dzieciece, czy cos w tym rodzaju... Boje sie zaprzestac terapii na wlasna odpowiedzialnosc, ale tez sie boje ze mecze dziecko juz przez 4 meisiace a to nie przynosi zadnych rezultatow. Jeszcze mu jakas emocjonalna krzywde wyrzadze, a niewiele pomoge w rozwoju. A co do samych cwiczen - to nawet rehabilitantka ktora nas prowadzi nie potrafi dobrze dobrac cwiczen zeby maly poprawnie reagowal
|
|
|
|
|
#3075 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
chyba nie jest nam sie dane spotkac wszystkie hihihiIde bo moj Hubis dzis maruda straszna
|
|
#3076 |
|
Zakorzenienie
|
Ale zmoklam.. nawet majtki mam mokre!
![]() Bubbel, Agi, wszystko da sie zrobic Co powiecie na 1-2maja? (tak wstepnie)Celko, lekarze wiedza jak grac na rodzicielskich uczuciach... Zycze Wam, zeby sie jednak okazalo, ze terapie nie sa potrzebne ![]() Zaraz znowu wychodzimy.. przynajmniej nabralam ostatnio wprawy w zakladaniu folii na wozek
|
#3077 |
|
Rozeznanie
|
hej kobitki
jestem z powrotem u nas najpierw problemy z netem, potem padł zasilacz w kompie, potem przygotowania do chrzcin i komputer wylądował w innym pokoju, gdzie nie starczało kabelka do netu... Na szczeście narazie wszystko wróciło do normy Dla wszystkich małych solenizantów gorące (i obślinione - to od Kasi) buziaki Chyba Tulis pytała o żelazo - Kasia dostawała Ferrum Lek. Najpierw 2 razy dziennie po pół tabletki kwas foliowy (5mg) i witamina B6. Po dwóch tygodniach wprowadziłyśmy żelazo - 2 razy dziennie po 1 ml, a po tygodniu zwiększyłyśmy dawkę do 1,5 ml dwa razy dziennie. Ja podawałam Kasi żelazo strzykawką, a witaminy roztarte na łyżce razem z moim mlekiem. I co bardzo ważne - zwiększyłyśmy też dawkę witaminy C, bo wtedy żelazo się lepiej wchłania. Mam nadzieję, że pomogłam Primavera mi się marzy nasze polskie morze ale niestety musimy teraz kupić drugi samochód i trochę się zadłużyć u rodzinki i nie wiem czy potem będzie kasa na jakieś ekscesy zawsze może pojechać na wieś do teściowej ![]() Sławko Dziewczyny pisałyście o glutenie - nasza pediatra zalecała nam dopiero od 10 miesiąca i chyba się jej posłuchamy. Z nowości pokarmowych to Kasia próbowała marchewkę - za pierwszym razem była fajna I zaczęłam jej dawać kaszkę sinlac - narazie raz dziennie niewielką ilość, żeby się przyzwyczaiła. Powiem tak - jest coraz lepiej, ale do ideału to jeszcze długa droga... I zaczęłam ściągać swoje mleko i podawać jej w butelce, żeby przyzwyczaiła się do smoczka. I tutaj okazało się, że jeśli jest głodna to nie przeszkadza że trzeba pić przez smoczek A 9 kwietnie coraz bliżej ![]() Miłego popołudnia Edit: I jeszcze mi się przypomniało, że możemy spalić wszystkie wstrętne pieluchy tetrowe
|
#3078 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć Mikołajkowe!
![]() Jeśli chodzi o wprowadzane glutenu, to mój synek dostał po raz pierwszy odrobinę kaszki pszennej 1 marca, miał wtedy 6 miesięcy i 1 tydzień . Podawałam mu gluten przez 8 dni, dobrze go tolerował, ale musiałam wszystko odstawić ze względu na nawracającą wysypkę, która okazała się nietolerancją na mleko krowie (skaza białkowa często pojawia się dopiero w momencie rozszerzania menu).Lekarz zasugerował nam, żeby Jasiowi - potencjalnemu alergikowi - podawać gluten zgodnie z harmonogramem obowiązującym do ubiegłego roku, czyli po 10 miesiącu.Sporo jest informacji w necie na ten temat, m.in.: - http://www.mp.pl/artykuly/index.php?...1B9AE4F1ED426F - http://www.forumpediatryczne.pl/txt/a,4847,2 - http://www.edziecko.pl/jedzenie/1,79379,3867404.html * * * Może któraś z Mikołajkowych Mamuś z Warszawy lub okolic miałaby ochotę spotkać się z Jesiennymi Mamami 19 kwietnia (w sobotę)? Godzina i miejsce jeszcze do uzgodnienia .Pozdrawiam Was i Wasze Szczęścia!
|
#3079 |
|
Zakorzenienie
|
cze Demoniczku
![]() dzięki za informacje hmmm...sama już nie wiem.musimy się umówić do naszej pryw.pediatry,o ta w przychodni to niestety niezbyt godna zaufania ![]() Afiliks-super!ale pieluch nie pal,bo są bardzo przydatne ![]() ![]() a Twoja Kasia to tak jak Zu z tą butelka ![]() już 9 kwietnia wracasz?będę 3mać kciuki-pierwsze dni najgorsze ![]() ale Kasia będzie w dobrych rekach to najważniejsze Szperrr-no to nabierasz wprawy z folią ![]() a gdzie Koletynkę i Kuseczkę wywiało? |
|
|
|
#3080 |
|
Zadomowienie
|
Koletynka w Polsce jest.
Ann mam pytanko, gdzie kupujesz ciuszki tej swojej księżniczce?? Cudaśne ma te kremowe kompleciki i a buciki to już w ogóle. Tak poza tym to królewna śliczna, jak zawsze zresztą!!!!
|
#3081 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Ja niestety bede w Polsce 29.04-08.05 a potem 10.05 wyjezdzam do Singapuru
|
|
#3082 |
|
Zakorzenienie
|
Martko-ciuszków całe mnóstwo dostała w prezencie po ślicznotkach Rzabbki(
są naprawdę dobrej jakościdziękujemy za komplementy zapomniałam,że Koletynka już w Polszy ![]() czytam i czytam o tym glutenie i coraz głupsza jestem wklejam nowy schemat żywienia http://server.activeweb.pl/wwwpulsme...le/zalzyw1.pdf czyli,że rozszerzenie diety zaczynamy od jarzyn+gluten? ja myślalam,że jabłko pierwsze? no nic czytam dalej dobrze,że jeszcze mam jakiś m-c to moze dojdę do jakiś wniosków i podejmę decyzję ![]() edit-jeszcze schemat dla karmionych ssztucznie http://server.activeweb.pl/wwwpulsme...le/zalzyw2.pdf a moja kórewna położona o 18(bo spała mi na cycku) nadal śpi ![]() budzić/nie budzić? teraz to już chyba nie ![]() ciekawe tylko o której wstanie rano
|
|
|
|
#3083 |
|
Zakorzenienie
|
kupilam sobie rolki, ochraniacze i kask
odbilo mi zupelnie Jakos w ciazy wpadlam na ten pomysl i teraz postanowilam go zrealizowac.
|
|
|
|
#3084 |
|
Rozeznanie
|
Afiliks a co jest 9 kwietnia???
Celko ja tez zawsze chcialam jezdzic na rolkach i moze w tym roku sie skusze Zasnelismy z malym kolo 20, ja sie juz obudzilam a on nadal spi no i nie wiem co robic??? budzic, nie budzic
|
#3085 |
|
Zakorzenienie
|
pierwsza
choć wcale się z tego powodu nie cieszę. Mati kolejny dzień robi mi pobudkę 5:30-6 i już nie chce dalej spać a dla mnie to jest jeszcze noc. Ja chciałabym pospać chociaż do 8-9. Zresztą kolejną noc śpi dość niespokojnie, mrauczy przez sen i sama nie wiem czy to nie zrzucić na winę zębów. Wczoraj była taka piękna pogoda, że praktycznie cały dzień bylismy na dworzu z dwoma małymi przerwami na karmienie i przewijanie w domu.Co do glutenu to sama nie wiem, chyba zapytam pediatry za dużo rozbierzności jest w tych informacjach. A po za tym mam problem do jakich mam się powinnam zaliczyć karmiących piersią czy sztucznie??? Skoro w dzień je tylko mleczko sztuczne cysiu jest jak już nie może zasnąć a tylko w nocy i nad ranem karmię piersią.
|
#3086 |
|
Zakorzenienie
|
Misiu-ZU też się budzi o 6
chyba dlatego,że tak szybko jasno się robi![]() wczoraj o prawda usnęła o 6 popołudniu i już nie wstała,ale jak ją kładę o 20 i później to też wstaje o 6 ![]() niestety rolety całkowicie nie zaciemniają a mamy okna od wschodu chyba trzeba będzie jeszcze jakąś kotarę zarzucić ![]() na szczęście teraz znowu śpi,no ale po co mnie wyrywa w środku nocy ![]() ![]() ja wprowadzę gluten po 10mcu chyba,że pediatra mnie przekona i zmienię zdanie zapowiada się kolejny piękny dzień-trzeba wykorzystać |
|
|
|
#3087 | ||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Ja w sumie bym chciała, tylko 9 kwietnia wracam do pracy i jeszcze nie wiem, czy w weekendy będę nadawać się do życia Ale za zaproszenie serdecznie dziękujemy Cytat:
teraz przydają się jako śliniak przy jedzeniu, bo jak jest kaszka to wszystko jest wykaszkowane Pocieszam się tylko, że Kasia stopniowo nabiera wprawy w jedzeniu Mam nadzieję, że jakoś uda nam się w miarę bezboleśnie przyzwyczaić do nowej sytuacji Dziękuję ![]() Cytat:
![]() A 9 kwietnia wracam do pracy ![]() Cytat:
Kasi też się trochę poprzestawiało i zamiast o 8 wstała dzisiaj o 6.30 Teraz śpi A jutro jak będziemy chcieli jechać do rodziców to będzie spała do 9 zawsze tak jest - jak gdzieś się trzeba rano wybrać to mam w domu Śpiącą Królewnę A jeśli chodzi o gluten to faktycznie są bardzo duże rozbieżności dlatego posłucham naszej pediatry i dam dopiero po 10 miesiącu *misia* a Uszek spał cały czas na dworze? Bo może w dzień się wyspał i potem w nocy chciał trochę pożyć? I jeszcze mam pytanko - wozisz go już w spacerówce? My się przmierzamy, ale jakoś nie mam odwagi poczekam do tych cieplejszych dni, które tak zapowiadają ![]() Miłego dnia
|
|
#3088 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale chyba zarezerwuję nam cos nad morzem (bo jeśli będziemy chcieli pojechać, to nie ma co czekać - kuzynka jakoś 2 tyg temu zaczęła obdzwaniać i był już problem z miejscami ) i najwyżej zrezygnuję, jeśli się nie uda...Cytat:
[1=6d4d53ed507eeb0815dd3e8 83934f7df1af843d7;7051725]Dziewczyny, ja Was bardzo przepraszam za wyciaganie tego, ale jak to przeczytalam to malo nie padlam, nie bylabym soba gdybym nie skomentowala ![]() ![]() ![]() ![]() Czy tu naprawde jest mowa o dziecku trzymiesiecznym ![]() Mnie rowniez interesuje dlaczego???? Sadze, ze dla smiechu i zabawy... ![]() ![]() [/quote]lea - chyba wszystkie nas to zdziwiło, no ale cóż - każda mama sama decyduje o tym, co wg niej najlepsze dla jej dziecka. Moim zdaniem to też jest takie... dla kaprysu rodziców, bo przecież dziecko się tego żurku nie domaga samo. Moja mama chciała w Święta poczęstować Huberta czekoladą (do polizanai) - pytam: po co? Czy on się prosi o tą czekoladę? Chce jej? Kogo ona chce w ten sposób uszczęśliwić -siebie czy jego? Cytat:
CO do powrotu do pracy - to współczuję. Ja miałabym wracać 10 kwietnia, ale cóż - zasilę szeregi bezrobotnych... Co do pobudek - to u nas jest zawsze o 7. Niezależnie od tego, czy na jedzenie obudzi się o 5 czy 6:30 - to o 7 już jest wyspany i pokrzykuje z łóżeczka, oczekując mojego aktywnego uczestnictwa w swoich zabawach ![]() celko - ja bym się zastanowiła, czy warto z tą rehabilitacją... Ćwiczycie już 4 m-ce, a efektów nie widać, sama rehabilitantka ni epotrafi dziecka ułóżyć do prawidłowego wykonania ćwiczenia...DO zobaczenia na basenie, idę chałupę ogarnąć. (mam nadzieję, że dziś Hubert nie rozedrze się przy nurkowaniu , a ja że się wcisnę w kostium, bo ten poświąteczny tydzień to uch, jeśli chodzi o jedzenie )
|
|||
|
|
|
#3089 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
tamten wózek poszedł do piwnicy i zamierzam go sprzedać tylko ciągle na zabranie się za to czasu brak Nie wyobrażam już sobie powrotu do tamtego wózka, ten jest lekki zwrotny i wszędzie się z nim wcisnę. A Uszek nie spał cały czas troszkę się rozglądał, troszkę gadał. A co do schematu jedzenia to trzymam kciuki. U nas jest podobnie choć niestety nie zawsze bo czasem, gdy cały dzień jest w biegu to schemat ulega modyfikacji. Rano kaszka (łyżeczką) potem mleko, obiadek, mleko, deserek, mleko cyś i spanie![]() Aha muszę Wam się czymś pochwalić, bo wczoraj wypuściłam się w miasto tramwajem sama z Uszkiem, wcześniej już bywałam z nim sama w markecie czy coś. Ale wczoraj jechaliśmy sami tramwajem. Mężczyźni są bardzo pomocni i bez proszenia o pomoc łapali za wózek i wnosili. Ale cieszę się, że jestem taka samodzielna
|
|
#3090 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Czy nie bardzo masz z kim zostawić Hubisia? ![]() też cierpię na syndrom poświątecznego przejedzenia Cytat:
ale co tam...U nas dzisiaj bardzo ładna pogoda
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:20.

No i kapiemy go w rumianku - pewnie nic nie daje, ale zawsze niby inhalacja jest

a w poradniku żywieniowym Nutricci mam napisane że jest kaszka manna bobovita.

(tak wstepnie)

ja tez zawsze chcialam jezdzic na rolkach i moze w tym roku sie skusze 
Kasi też się trochę poprzestawiało i zamiast o 8 wstała dzisiaj o 6.30