|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3061 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Pierwszy usmiech juz za nami,a teraz na zabki czekamy!Mamy Wiosenne 2012 ___
Ile godzin w ciągu dnia śpia wasze dzieciaki? Może moja za dużo spi i później dlatego tyle pobudek w nocy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3062 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Pierwszy usmiech juz za nami,a teraz na zabki czekamy!Mamy Wiosenne 2012 ___
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3063 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie wiem czy to regula ale akurat u nas jak sie w dzien nie wyspi to jest marudna i ciezko jej zasnac. Czasami spi caly dzien z przerwami na jedzenie i 30 min zabawy i zasypia znowu a w nocy jedna pobudka! A i widzialam ze pisalyscie o latwym planie TH i wiecie co - my tez tak robimy a nie czytalam ksiazki. Tak nam pasuje i ladnie sie to sprawdza - jedzenie, altywnosc i spanie i tak w kolko ![]() Viki sama tak to sobie ustawila ![]()
![]() |
#3064 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Czesc dziewczyny. Nasza noc do bani, mala obudzila sie dwa razy na jedzenie (nie pamietam czy kiedykolwiek sie 2 x w nocy budzila ech) i ciezko bylo jej pozniej zasnac. Od rana marudna i placzliwa, mimo ze temp nie ma duzo podwyzszonej.... bylam z nia na spacerze to tez marudzila, pospala moze z 10 minut. Jak wrocilam to poprosilam meza zeby wniosl mi wozek caly do gory i ja ululalam w wozku na balkonie i chwile juz tak spi. Zaraz sprobuje ja nakarmic na spiaco, bo inaczej nie chce jesc znowu ![]() ---------- Dopisano o 12:36 ---------- Poprzedni post napisano o 12:35 ---------- Cytat:
![]()
![]() ![]() 07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3065 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiele z Was piszę że robi jedzenie, aktywność, spanie, my też już od dłuższego czasu to robimy. Jak widzę pierwsze ziewnięcie , ewentualnie drugie to daję do łóżeczka. Oskar poleży tam w spokoju ok 10min i płacz, więc muszę brać go na ręce i dam przysypia, więc odkładam go do łóżeczka a on znów płacz. Co robię źle?? Dużo z Was pisze że dziecko odłożone do łóżeczka samo bo chwili zasypia. Jak Wy to robicie?? po jakich pierwszych oznakach je układacie do snu?? zostawiacie je same, czy głaszczecie itp. Sorki za ten nawał pytań ale próbuję go od dłuższego czasu "nauczyć" zasypiania w łóżeczku a to nic nie daje. A mój kręgosłup mi wysiada już na wieczór ledwo chodzę,o schylaniu się już nie wspomnę.... Jeżeli chodzi u Nas o nockę to pobudka o 00.30 , 3.30 i 5 gdzie już wygonił ojca do pracy i spał z mamusią do 8. Potem wystawiłam go z dziadkiem do altany a sama mogłam ogarnąć mieszkanie i od 9 do 11.15 sobie pospał. teraz też śpi od 10min w łóżeczku ale uspać musialam na rękach ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3066 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() No i ![]() ![]() Monia no ostatnio to co dzień takie spacerki robimy 3-4 godzinne...wokół mnie jest dużo lasów i tam sobie chodzimy... A Morfik śpi przeważnie z 2 przerwami na jedzonko...usypia 20-21, budzi się 1-2, a potem 6-7 i dosypiamy potem do 10-11 więc jestem w sumie wyspana... Mravka to Robcio ladnie załatwil Tż-ta ![]() ![]() A Morfika na spacerze musiałam 2 razy karmić, ale nie w krzaczorach tylko na ławce przy ulicy ![]() Ivonka Ewcia to już duża panna ![]() A matę XXL ma jeszcze Tiny Love... Natka to wam się złożyło i skok i Twoje przeziębienie...oby szybko przeszło... ![]() Zariah dobrze , że Tż przeszło...pewnie rzeczywiście był zazdrosny i miło mu było jak się nad nim poużalałaś...ach te chłopy ![]() ![]() No a z teściową przykra sytuacja...ciekawe czemu Elizka jej nie akceptuje... ![]() Furczak Czaruś to przystojniak...a na tym zdjęciu w wanience to bardzo do mojego Morfika podobny ![]() U nas kolejny raz kupka na plecy wyszła..to chyba znak że trzeba pożegnać już na dobre pieluszki roz. 2. Edytowane przez Flowerbombka Czas edycji: 2012-06-30 o 12:11 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3067 |
Zakorzenienie
|
Moja niby w nocy śpi ale je na śpiocha. Próbowałam oszukać smokiem ale nic z tego. Oczy zamknięte, smokiem pluje i kwęczy a ja mam dość wstawania co 2 godz. Potem ledwo żywa jestem
![]() Nikii moja od 2 tyg nie umie usnąć w łóżeczku. Muszę pakować do wózka i chodzić. Wieczorem tylko ręce lub nosidełko. Próbowałam w łóżeczku ale był taki histeryczny wrzask przez godzinę, że teraz mam stresa i nie kładę. Usypianie i tak jest ciężkie wieczorem. Staram się żeby nie wpadła w histerię bo potem cięzko uspokoić ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3068 |
Zakorzenienie
|
Furczak ale masz przystojniaka
![]() Desia moj wcale nie chce wody pic ale herbatki daje pol lyzeczki wiec mniej niz w przepisie mlody spal od 23 do 4.00 a nie co 2h pobudka jak to ostatnio bywalo ![]() ![]() ![]() ![]() idziemy zaraz do parku na spacer, u nas 30 stopni |
![]() ![]() |
![]() |
#3069 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
U nas dziś 11 tygodni ![]() Cytat:
![]() Cytat:
U nas cykl wyglada tak. Po ubudzeniu karmienie, przewijanie i potem zabieram go do salonu/kuchni siedzi sobie w foteliku i obserwuje albo sobie gadamy. Jak zauwazam ze robi się senny czesto wlasnie pierwsze ziewniecie biorę go na ręcę i przytulam lub kładę sobie na piersi i lekko głaszcę po pleckach, w końcu główkę kładzie na mojej piersi i zaczyna przysypiac. Wtedy odkładam go do łóżeczka w którym zazwyczaj jeszcze się kręsi i trochę gada i powoli zasypia. Czasami muszę się podeprzec smoczkiem a ostatnio sam sobie pomaga piastka. Czasami jest tak ze musza go jeszcze wziac na rece, zeby sie wyciszyl albo zmienic pozycje. Nie mam jednego przepisu. Ostatni cykl przed kąpaniem jest zazwyczaj zaburzony, nie moge dojsc do tego dlaczego ale podejrzewam ze problem tkwi w tym , ze TZ wraca z pracy gada troche z malym ja robie obiad i zazwyczaj pewnie przeocze moment zmeczenia. No i nie ma spania, wiec przeciagamy go do tej 19,30 gadaniem, zabawkami albo spacerem po 19 jest kapiel, jedzenie i spanie ![]() Ja uzywam butelek TT nadal z pierwszym smoczkiem, zazwyczaj karmie piersia ale jak juz pisalam zdaza sie wieczorem ze podaje mm bo czuje ze mam malo mleka. Nie wiem po czym poznac, ze ten smoczek jest juz nie dobry ?? |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#3070 |
Wtajemniczenie
|
Dolaczam sie do pytania Nikki - jak Wy usypiacie dzieciaczki w lozeczku, jak WY TO ROBICIE!!!!!!??????//??????????? (tak oto moja desperacja - desperacka matka wola o pomoc
![]() w sumie moge sluchac przerazliwego placzu Hani nawet godzine, ale bardzo mi jej zal wtedy i ona zaczyna sie zanosic, a tego sie bardzo boje. Hanka to cycoman jest, jest uzalezniona ![]() dzis malo spi, od 5 rano juz pobudka, pozniej zawsze miala drzemke do 7-8 - nie dzisiaj, jesli tak rano sie budzi to o 9 w hustawce sobie spi jakies 2,5-3h, ale nie dzis, ja pojechalam na zakupy - bo musialam odpoczac, przyjechalam z lepszym nastawieniem, ale Hanka pospala 20min a pozniej Tz ponoc ja nosil i spiewal itd, z butelki wypila troche. byla tam zmeczona bo ponad 6h bez snu praktycznie ze zrobila mi malinke na reku (przy zgieciu w lokciu) ...bo tak ciumkala i myslala ze to cycek, hustawki nie chciala, nic tylko w sypialni cycka i zasnela..na 20 min, obudzila sie i znow cycka i zasnela i juz spi 20min, jestem juz tym cycka dawaniem umeczona i mam dosc. |
![]() ![]() |
![]() |
#3071 |
Zadomowienie
|
Desia, delicol jest bez recepty... tylko w aptece mój Mąż kupił za 30zł a na allegro można kupić dużo taniej...
|
![]() ![]() |
![]() |
#3072 |
Zadomowienie
|
![]() U nas dzis nocka super, nie myslalam ze Mateusz tak pospie , bo jak jadł o 16 tak o 20 zjadł troszke i zasnał , obudzil sie dopiero o 3-30, usnal po 40 minutach i spal do 8 ,pozniej wstalismy i pojechalismy nad wode, Tz poplywal, a my pospacerowalismy Joanaros Mateusz spi mało w dzien , zazwyczaj ma jedno dłuzsze spanie 1,5-2 godzin, i dwa krótsze do pół godziny, za to w nocy przesypia 7 godzin i pozniej jeszcze 3-4. U nas tez jest jedzenie, zabawa i spanie.Zazwyczaj jedzenie zajmuje nam pol godziny, pozniej zabawa gdzies godzine i pozniej juz zaczyna plakac i marudzic i ziewac i wtedy biore go na rece, kołysze ,czasami podsuszam suszarka i zasypia w ciagu 10 minut, odkladam do lozeczka i po dziecku ![]()
#3073 |
Zakorzenienie
|
Hej dziewczyny
![]() Wpadlam sie pochwalic, ze wczoraj u mojej corci odkrylam 2 zabki! Dolne jedynki ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3074 |
Przyczajenie
|
Witam. Jestem tu nowa. Przyjmieci mnie tutaj?? Jestem mamą Julki, urodzonej 12.06.2012. oraz Mai ur. 12.05.2009
![]() Julcia jest wcześniaczkiem, Majka to piorun posiadający mnóstwo energii. Chętnie porozmawiam z Wami, na gg- 42620953. Gdyz tak najszybciej mozna mnie złapac. Pozrawiam, Agnieszka. |
![]() ![]() |
![]() |
#3075 | ||||||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Nie ma dla mnie znaczenia jak i gdzie zasnie, byleby spala ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Moge Cie tylko pocieszyc ze wyrosl z tego, a w dzien odsypialam jak On spal ![]() Cytat:
![]() A wode to tak srednio tez, kilka lyczkow od czasu do czasu, najbardziej lubi mleczko ![]() Ale ja i tak daje wode bo zawsze pare lyczkow lepsze niz nic Cytat:
No nieciekawie masz z takim cyckowym dzieckiem ![]() Cytat:
![]() Dzieki za informacje, dobrze wiedziec! ![]() Cytat:
![]()
![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez desia888 Czas edycji: 2012-06-30 o 15:20 |
||||||||
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3076 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Gratuluje, zrob zdjecie i nam pokaz! Cytat:
![]()
![]() |
#3077 | ||||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() I nic nie robisz zle - mysle ze mozesz zaczac od tego co robi Tynka - ze usypia na rekach i odklada do lozeczka. Oczywiscie Oskarek bedzie lepiej spal (tzn lepiej zasypial ponownie po przebudzeniach) jesli bedziesz go odkladac do lozka kiedy jeszcze nie spi. Ale mozesz do tego dojsc stopniowo, tzn najpierw usypiac kompletnie na rekachi odkladac (jak sie przy odkladaniu nie obudzi to juz bedzie sukces). Potem stopniowo starac sie odkladac jak juz przysypia ale jeszcze nie spi. Malymi kroczkami mysle trzeba dzialac. Mnostwa cierpliwosci zycze ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Ja dzis bylam u ginka. Wsio pogojone ladnie ale i tak dostalam jakies leki na pozbycie sie polipka ktory mi sie zrobil na szwie. Teraz siedze i czytam ze nie za bardzo radza brac ten lek w czasie karmienia, no to mam zagwozdke. Zapytam chyba jeszcze lekarki znajomej ![]() Ania zostala z 'tatem' - slicznie spala, az nagral filmik jak sie wybudzala - 3 min przeciagania zwieczone usmiechem ![]() ![]() Ania ma prawie 11 tyg - czy wasze bobasy wyciagaja juz lapki po cos w tym wieku? Ania potrzyma i owczem jak jej cos w lapke wlozyc, ale chyba jeszcze nie kuma ze sama mogla by zlapac ![]() Ale mam dobry humor dzis - slonko swieci i poprzestawialam meble w duzym pokoju - zawsze mi to dobrze robi na nastoj ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#3078 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Gratulacje z okazji 11tygodni ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#3079 | |||
Gang Iren
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
#3080 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ja ten 'glod bliskosci' zaspokajam przy karmieniu. Na poczatku to bylam nastawiona dos zadaniowo - zeby mala jadla i nie podsypiala, zeby sie najadala itp. Teraz jak karmienie jest juz takie bezproblemowe to sie napawam bliskoscia - glaszcze po glowce, trzymam za raczke albo sie na gole stopki gapie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3081 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dzięki Zia za słowa otuchy spróbuję tak jak pisałaś małymi kroczkami. Jak na razie od 16 tak robię ![]() ![]() No mam nadzieję że do matury mnie nie bedzie męczył że tylko rączki ![]() Super że wszystko zagojone. No i że Ania taka grzeczna i nie zapomniała jak się z butli pije. ---------- Dopisano o 17:09 ---------- Poprzedni post napisano o 17:02 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#3082 | |
Gang Iren
|
Cytat:
![]()
![]() |
#3083 |
Wtajemniczenie
|
Zia no wlasnie naczytalam sie ksiazek i wiem co i jak powinno sie robic, ale niestety uzaleznienie Hanki od cycka jest silniejsze. zasypia przy cycku w 5 min,ale to meczace dla mnie jak nie wiem co. po ostatniej drzemce pobawila sie i jak tylko zaczela trzec oczka i sobie ziewnela to ja probowalam uspic nawet obok siebie a nie w lozeczku (bo w srode mamy szczepienie) wiec bez sensu znow zaczynac nauke przed szczepieniem, i nie chce mimo przytulania, glaskania i tak byloby w nieskonczonosc z moja Hanka, bo marudzenie przechodzi w taki krzyk przerazliwy ze brak slow, dlatego przewaznie wymiekam i daje cycka, wiec na kanapie ja polozylam obok siebie, cycek i w 5 min dziecka nie ma, a na siedzaco nie chce ostatnio byc karmiona, jak chce spac, to bedzie krzyczec do tej pory dopoki sie z nia nie poloze i nie dam cycka.
a swoja droga to chyba mamy skok - wszystko na to wyglada, bo tylko na rekach i na rekach i malo je, mniej spi i maruda straszna od wczoraj. dzieki za rade odnosnie smoczka aby dac jej jak bedzie miala dobry humor. ja to juz mam nawet wizje ze ze zlobka ja wyrzuca bo nikt nie da rady jej uspic i ze ja nie bede mogla wrocic do pracy i bede musiala ja usypiac przy cycku do min 5 roku zycia ![]() Edytowane przez MoniaHan Czas edycji: 2012-06-30 o 16:27 |
![]() ![]() |
![]() |
#3084 |
Rozeznanie
|
Hej...
Dzięki dziewczyny za kciuki ![]() ![]() I pozbyłam się tego małego Szatana (bo inaczej ostatnimi czasy Julka nie da się nazwać). Tż pojechał z nim do znajomych i niech teraz im tam podokucza. Flachę mleka dałam,więc nie spodziewam się ich przed 20 ![]() ![]() Rybko o ja, brawa dla Nadii ![]() Monia, Nikki i inne dziewczyny mające problemy ze spaniem w łóżeczku: ja np robiłam tak,że oswajałam Julka z łóżeczkiem. Tzn nawet jak nie był śpiący to ja go kładłam tak codziennie kilka razy do łóżeczka, zabawki mu tam dałam a sama siadałam sobie w bezpiecznej odległości (tzn tak,żeby mnie nie widział) i obserwowałam co robi. A jak zaczynał płakać to podchodziłam,ale nie brałam na ręce (no chyba,że się zanosił). Ale tak to jak płakał to głaskalam go,mowiłam do niego,mruczałam,śpiewałam ,a i nawet suszarkę włączałam dopóki się nie uspokajał. I znów wracałam do "boksu" . A jak widziałam,ze trze oczy to zabawki chowałam,załączałam takiego misia z melodyjkami (ma szum morza,który Julka bardzo uspokajał),głasnęłam parę razy, dawałam mu pieluchę na głowę i maly odlatywał. I tak robiłam przez może tydzień,dwa. A teraz jak coś to wystarczy,że misia załącze i już lula (przynajmniej przed skokiem tak było). Raz baterie padły to była katastrofa... Więc teraz kupiliśmy te odnawialne,żeby ryku nie było. Monia najgorsze jest to,że Hania nie lubi dydka... Bo on naprawdę sprawę ulatwia. A może by jej posmakował taki smoczko-gryzak (guma ta co dziecko ją do buzi bierze zastąpiona jest takimi widełkami-gryzakiem,a reszta jest od smoczka). Bo to może memlać i co tylko chce. I może by ją to jakoś do smoka przekonało? Furczak śliczny Twój Maluszek i potwierdzam: wygląda jak brat bliźniak Morfeuszka ![]() Aguśka ja też nie wiem jak to będzie z tym karmieniem... Bo Julek ma odruch wymiotny jak ma smoczka od butelki w buźce. Dziwne to bo normalnego smoka ssie bez problemu. Na początku myślałam,że mu zapach tej chemii szkodzi,ale nawet jak już przestało być to czuć to on dalej swoje... Dziś dalam im butle i ciekawa jestem,czy będzie tak samo.. Może jak mu głód do pupy zajrzy to nie będzie wybrzydzał... Dobrze, zmykam relaksować się cichym i samotnym popołudniem... Arrivederci Bambina!!! ![]()
#3085 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dzięki Balbinka za opisanie Twojego sposobu będę próbowała każdego sposobu jaki opisujecie. Może coś na Oskara zadziała ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3086 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Teraz będę próbować od nowa Ją ustawić, bo opanowałysmy te wstrętne bóle brzuszka... choć trochę się boję, bo tak szczerze mówiąc to teraz miałam spokój z płaczami i marudzeniem przy zasypianiu, bo przy piersi ładnie odpływała... |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3087 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Wykapalam ja po 19, udalo mi sie ja przed chwila nakarmic i zasnela, oby juz na nocke ![]() ---------- Dopisano o 20:59 ---------- Poprzedni post napisano o 20:58 ---------- Zia Julka konczy za tydzien 4 miesiace a jeszcze sama nie wyciaga tak raczek po nic - jak jej daje pana metke to go sobie dotyka ale zeby brala go sobie sama jak np lezy obok to jeszcze nie....
![]() ![]() 07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3088 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
No może też moje dzieci są takie że dały się ustawić nie wiem ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3089 | ||||||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
a tam nie było nic takiego. a to wielgachne 24h tesco jest ![]() Cytat:
![]() Skok może przebiegać krótkimi przerwami - moja ma taką przerwę właśnie na szczęście kiedy jest ok. Ale rówinie dobrze to może być ciągłe marudzenie przez 5 tygodni ![]() Nikii, Monia - co do zasypiania to: Jak widzę że jest zmęczona to ją odkładam do łóżeczka, smoczek i chwilę głaskania po głowie i zasypia ale.... 1) dzieci są różne i to co działa jednych nie zadziała u innych 2) dziecko musi lubić swoje łóżeczko - Balbinka to fajnie opisała. ![]() 3) dziecko musi się czuć bezpiecznie w swoim łóżeczku. Ja na początku też nie mogłam tego jakoś przeprowadzić. Ale w końcu mi się udało i siedziałam bite 40 minut koło jej łóżeczka. Nie tak żeby mnie widziała ale w pobliżu. I jak tylko otwierała oczka i kwękałą to ja hop obok niej swoją głowę kładłam wisząc jednocześnie nad łóżeczkiem i głaskałam po główce aż zasnęła i tak w koło macieju ![]() 4) smoczek baaaardzo mi pomaga - staram się go używać tylko do zasypiania i w gościach kiedy jest bardzo niespokojna 5) ja mam naprawdę"łatwe" odpukać dziecko w obsłudze. Więc dlatego mi jest łatwiej. ![]() ![]() Mój TŻ ma 33 lata a jak jest bardzo zmęczony to marudzi i zrzędzi ale spać nie pójdzie za chiny ludowe i walczy i walczy aż padnie przed TV ![]() ![]() ![]() Oznaki zmęczenia u Elizy wczesne: marudzenie, "kanciaste", nerwowe ruchy - kopanie nóżkami, machanie łapkami, oczy szeroko otwarte, pokrzykiwanie - czyli takie "aa", "aa" w krótkich odstępach czasu, krótkie i wibrujące w uszach ![]() późniejsze - ziewanie, tarcie oczu - w tej fazie już trudniej ją uśpić bardzo późne - histeria, machanie wszystkimi kończynami bardzo mocno, czerwone oczy - no i wtedy już tylko rączki pomagają trzymam kciuki! ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Edytowane przez Zariah Czas edycji: 2012-06-30 o 20:19 |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#3090 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A to nie dajesz Ani do odbicia?? No właśnie przy pierwszym dziecku popełnia się błędy takie jak usypianie itp. teraz wiem że przy drugim będę od samego początku przyzwyczajała do zasypiania w łóżeczku. U Nas dziś kąpiel szybciej bo Oskar marudny więc zamiast o 19 to o 18.30 potem dostał cyca. Trochę pogadalismy ale tylko 10min i potem już było przecieranie oczek więc małymi kroczkami wzięłam na ręce jak juz mi przysypiał to odłożyłam tam oczka otworzył ale pogłaskałam i zasnął ale po ok 10min płacz więc znów na rączki bo głaskanie nie pomogło znów jak przysypiał to myk do łóżeczka i od 19.30 już śpi ![]() ![]() Edytowane przez Nikii89 Czas edycji: 2012-06-30 o 20:26 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:13.