Szczurzy temat, szczury, szczur - WĄTEK ZBIORCZY - Strona 105 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-07-14, 23:15   #3121
nagaLy
Zakorzenienie

Dot.: Szczurzy temat

Stawianie rodzica przed faktem dokonanym przerabiam z reguły kilka razy w tygodniu w rozmowie z małoletnimi. Kończy się brakiem kasy na weta, cierpieniem zwierzęcia a niekiedy nawet mądrymi radami rodzica w stylu "po co usypiać? to kosztuje; sam zdechnie".
Czy na prawdę tego chcecie dla swoich zwierząt w sytuacjach wymagających leczenia? Szczury to chorowite zwierzęta a wizyta średnio kosztuje między 10 a 30 zł (sama jedna wizyta) plus leki plus kolejne wizyty bo niekiedy leczenie trwa tygodniami i wizyty są codzienne. A operacje wycięcia tłuszczaków i nowotworów?
Nie warto ryzykować zdrowiem zwierzaka. jeśli rodzic nie godzi się na zakup drugiego, to duże ryzyko, że nie zgodzi się na jego leczenie w sytuacji choroby. Są oczywiście wyjątki ale tutaj gracie kosztem zwierzaka, niestety.
Szczury to zwierzęta stadne, warto tacie podsunąć wypowiedzi z forum, czy książki o szczurach (niewiele ich na naszym rynku ale dla chcącego nic trudnego, wiele księgarni internetowych ma na stanie).

NO CHYBA, że dysponujecie kilkoma stówkami "zawsze odłożonymi", to sytuacja stawiania przed faktem dokonanym niesie mniejsze ryzyko w kierunku zwierzaka. Gorzej, jeśli tata się uprze, że nie, koniec, kropka, ma być nowy dom albo sam wyrzuci zwierzaka. Na forach było już trochę ogłoszeń w tym stylu. Słowem: rodzic rodzicowi nierówny.

Edytowane przez nagaLy
Czas edycji: 2010-07-14 o 23:17
nagaLy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-15, 16:20   #3122
aleksandra xx
Raczkowanie

Z moim tatą by to nie przeszło..
Kasę na szczura mam ( mam już upatrzonego, rasowy, po prostu cudo..), na weta też i z tym nie byłoby problemu.
Chodzi o to, że tata myśli, że nei będe się już uczyć itp.. mówi, że mam się uczyć, czytać książki itp a nie hodować zwierzęta..
aleksandra xx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-22, 10:11   #3123
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Nie mieszkam już z rodzicami, ale nawet jak mieszkałam, to nie było z nimi problemów. Wręcz powiem, że to oni zazwyczaj byli prowodyrami to przygarniania zwierzaków i w ten oto sposób bywało tak, że w domu mieszkały u nas: 2 papugi faliste, ok 10 świnek morskich, żółw i jamnik... z czasem jak zwierzaczki zdychały ze starości, to przybyło nas o dwa psy, szczurki, koszatniczkę i szynszylę . To w takim skrócie, bo skład i ilość zwierzaków zmieniała się w przeciągu parunastu lat. Obecnie oni stanęli na 2 westach i szynszyli, a u mnie i Narzeczonego mieszka całkiem szczęśliwy szczurek

Ale co do szczurków... faktem jest, że samiczki są bardziej przytulaśne, natomiast samczyki są indywidualistami i hasają własnymi ścieżkami, no i nie garną się tak bardzo do przytulania. Ogólnie to najsmutniejszym faktem jest to, że szczurcie często chorują na raka, którego ciężko jest pokonać (moja jedna szczurcia niestety przegrała), albo na jakąś tajemniczą chorobę, którą ciężko zdiagnozowąc (moja druga szczurcia tak o zdechła z dnia na dzień, a miała niewiele ponad rok).

Edytowane przez MonikaFaustyna
Czas edycji: 2010-07-22 o 10:15
MonikaFaustyna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-23, 10:20   #3124
marchewkowe pole
Zakorzenienie

GG do marchewkowe pole

Cytat:
Napisane przez MonikaFaustyna Pokaż wiadomość

Ale co do szczurków... faktem jest, że samiczki są bardziej przytulaśne, natomiast samczyki są indywidualistami i hasają własnymi ścieżkami, no i nie garną się tak bardzo do przytulania.
odwrotnie
Stary 2010-07-23, 13:30   #3125
nagaLy
Zakorzenienie

A ja bym napisała, że nie ma reguły
Z moich osobistych doświadczeń (kilkadziesiąt ogonów) wynika, że są wśród samców i samiczek osobnicze przypadki niedotykalskie.
W sumie mam podobne doświadczenia do marchewkowego, większość moich samców była przytulaśna (gdzie większość samiczek wolała bawić się między sobą, bądź samotnie penetrować mieszkanie) ale nie tworzę statystyki na podstawie tak małej grupy

nagaLy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-23, 14:35   #3126
marchewkowe pole
Zakorzenienie

GG do marchewkowe pole

z 6 samic jakie "znałam" żadna nie jest/nie była przytulaśna. forumowych tez mało takich jest, bardziej już na starość.
samców nie miałam (oprócz jednego na dt, który nie jest prztulakiem ale jest zdecydowanie wolniejszy i spokojniejszy niż moje samiczki)
ale co do samców to większość forumowiczow ma miziaste samce, nawet jak są młodziutkie i mają jeszcze motorek w dupce jak się wybiegają to przychodzą ponaleśniczyć na kolanach. a dziewczyny z reguły jak się wybiegają to idą w kąt uprawiać destrukcję pomieszczenia i sprzętów
oczywiście wśród obu płci są też dzikusy które nie znoszą jakiegokolwiek kontaktu z człowiekiem.

dodam jeszcze, że najbardziej proludzkie i towarzyskie oraz świetnie zsocjalizowane są szczury rodowodowe. oczywiście tu też dużo zależy od hodowli, bo jak hodowca ma za duzo miotów to zaniedbuję tę cześć szczurzego wychowania i wtedy moze być różnie.

Edytowane przez marchewkowe pole
Czas edycji: 2010-07-23 o 14:39
marchewkowe pole jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-23, 19:21   #3127
20Agatka20
Rozeznanie

Ja mam dwie dziewuchy (Martini i Malina) i powiem tak Tyśka jeszcze jak cię mogę przyjdzie poliże, wejdzie na głowę nawet zdaża jej się zasnąć w nogach pod kołdrą a Malina wolny strzelec głaskanie tak ale tylko jak sama przyjdzie, na rękach też długo nie usiedzi zaraz zaczyna się wić i robi dokładnie tak jak Marchewkowe pole napisała czyli po wybieganiu się urządza destrukcję mieszkania ogólnie cudaśne są te moje dziewczyny chętnie przygarnęłabym im jakąś dumbo koleżankę
20Agatka20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-07-30, 21:32   #3128
MyNameIs
Raczkowanie

Unhappy Szczur - proszę o pomoc!

Mój szczurek Marlon (ma 1,5 roku) od jakiegoś czasu dziwnie się zachowuje - zaczęło się od tego że gdy spał na domku, spadał z niego podczas snu, wywracał się. Nigdy mi nie upadł, nie miał żadnego urazu. Teraz przechyla się cały czas na lewą stronę, piszczy jak chce go wziąć na ręce. Ma normalny apetyt i pije wodę.
Na początku, jak go dostałam, miał świerzb i grzybicę skóry, udało mi się te choroby opanować, co jakiś czas gdy się zaczyna drapać jeżdżę z nim na zastrzyki do weterynarza.
Niepokoi mnie to 'spadanie' na lewą stronę. Co mu może dolegać?
MyNameIs jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-30, 23:32   #3129
Garadiela
Zadomowienie

Dot.: Szczur - proszę o pomoc!

Moze problem z blednikiem,jakies porazenie nerwu....
Trzeba jechac do weta i pokazac zwierzaka...
Garadiela jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-01, 15:29   #3130
MyNameIs
Raczkowanie

Jadę jutro, mam nadzieję, że to nic strasznego...
Stary 2010-08-03, 22:09   #3131
MyNameIs
Raczkowanie

Byłam u weterynarza. Stwierdził, że problem tkwi w głowie szczura - a dokładniej w mózgu, a dokładniej opcja która pasuje w tym przypadku to wylew, lub mikro-krwawiący tętniak mózgu. Myślę, że to był udar, bo były straszne upały ostatnio, mimo moich wysiłków i lodu - na nic się to zdało Dobrze przynajmniej, że szczurka to nie boli, ale aż szkoda patrzeć, ma niedowład lewej przedniej łapki. Dostał 2 zastrzyki i albo to minie całkowicie, albo mu tak zostanie albo zdechnie. ;(
Była jeszcze jakaś opcja z uszami, ale te są czyste więc weterynarz powiedział ze to mały wylew.

Edytowane przez MyNameIs
Czas edycji: 2010-08-03 o 22:10

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-08-03, 22:42   #3132
Garadiela
Zadomowienie

poki sie nie meczy to nie ma co podejmowac drastycznych krokow...
A ten wet sie zna na gryzoniach?
Garadiela jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-04, 10:33   #3133
MyNameIs
Raczkowanie

Tak, on był trzecim u którego byłam, jak mój Marlon miał świerzb i grzybicę, i on pierwszy sobie z tymi paskudztwami poradził. Co do tej diagnozy - zgadza się wszystko co on mówi.
Stary 2010-08-21, 14:16   #3134
La bamba
Zadomowienie

GG do La bamba

Hej dziewczyny wątek troszkę podupadł więc zadam pytanie- co słychać u Waszych szczurasów?

Z wiesci ode mnie: Dźuma i Baśka zostały szczęśliwe przekazane przez Olkie nowej właścicielce, czyli mnie Dżuma jest cywilizowana permanentnie i postęp jaki osiągnęła to spokojne siedzenie na kolanach przez 5 minut , bez problemu opuszcza również klatkę sama, bez namawiania (zbyt chętnie momentami co kończy się pościgiem za nią )

Na deser foty dziewczyn w nowym domku
Stary 2010-08-21, 14:45   #3135
olkie
Zakorzenienie

GG do olkie

Cytat:
Napisane przez La bamba Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny wątek troszkę podupadł więc zadam pytanie- co słychać u Waszych szczurasów?

Z wiesci ode mnie: Dźuma i Baśka zostały szczęśliwe przekazane przez Olkie nowej właścicielce, czyli mnie Dżuma jest cywilizowana permanentnie i postęp jaki osiągnęła to spokojne siedzenie na kolanach przez 5 minut , bez problemu opuszcza również klatkę sama, bez namawiania (zbyt chętnie momentami co kończy się pościgiem za nią )

Na deser foty dziewczyn w nowym domku
;D ja ja cywilizowalam napet po 1-2 h jako ze przypadkiem jest ciezkim nie udalo sie po dobroci;D 5 minut siedzenie w spokoju to i tak wyczyn;D mnie szczypala zebami ;D no z ucieczkami tez miala taki problem;D i co najgorsze na wolanie mniej chetnie wraca niz laciata;D ale jak juz Baska wroci na zarcie do klatki to tamtej robi sie samotnie i poslusznie wraca;D a jak nie to poprostu zamnkij Baske w klatce i wyjdz z pomieszczenia jak wrocisz za 15 min juz bedzie siedziec steskniona przy wejsciu bys ja do Baski wpuscila;D jakby Dzuma poczula sie mocna i zaczela gryzc to ja wtedy trzeba sila cywilizowac tzn kladziesz sprawnym i szybkim ruchem ja na plecki i przytrzymujesz nieruchomo 1o sekund cala reka do ziemi( ja to robilam na kolanach az przestanie sie wyrywac tylko bedzie grzecznie sie takiej dominacji poddawala. uznawala Cie wtedy znow za dominujaca i juz nie gryzie;D jak zbyt laskawa bylam na jej gryzienie to robila sie bardziej odwazna i bez powodu nawet podstawiania palca portafila szczypnac ale "pokaz sily " rob tylko gdy ugryzie bez powodu by przywolac ja do porzadku
Stary 2010-08-21, 20:18   #3136
La bamba
Zadomowienie

GG do La bamba

Cytat:
Napisane przez olkie Pokaż wiadomość
;D ja ja cywilizowalam napet po 1-2 h jako ze przypadkiem jest ciezkim nie udalo sie po dobroci;D 5 minut siedzenie w spokoju to i tak wyczyn;D mnie szczypala zebami ;D no z ucieczkami tez miala taki problem;D i co najgorsze na wolanie mniej chetnie wraca niz laciata;D ale jak juz Baska wroci na zarcie do klatki to tamtej robi sie samotnie i poslusznie wraca;D a jak nie to poprostu zamnkij Baske w klatce i wyjdz z pomieszczenia jak wrocisz za 15 min juz bedzie siedziec steskniona przy wejsciu bys ja do Baski wpuscila;D jakby Dzuma poczula sie mocna i zaczela gryzc to ja wtedy trzeba sila cywilizowac tzn kladziesz sprawnym i szybkim ruchem ja na plecki i przytrzymujesz nieruchomo 1o sekund cala reka do ziemi( ja to robilam na kolanach az przestanie sie wyrywac tylko bedzie grzecznie sie takiej dominacji poddawala. uznawala Cie wtedy znow za dominujaca i juz nie gryzie;D jak zbyt laskawa bylam na jej gryzienie to robila sie bardziej odwazna i bez powodu nawet podstawiania palca portafila szczypnac ale "pokaz sily " rob tylko gdy ugryzie bez powodu by przywolac ja do porzadku
a spotkałaś się może z tym że kiedy lekko brałaś dżumkę ona zaczynała się niemiłosiernie drzeć??? Napoczątku to na mnie działało, ale teraz wiem że to mała terrorystka
Stary 2010-08-22, 09:25   #3137
olkie
Zakorzenienie

GG do olkie

[QUOTE=La bamba;21532842]a spotkałaś się może z tym że kiedy lekko brałaś dżumkę ona zaczynała się niemiłosiernie drzeć???Ciebie nie dziala to ze szczypie i tak sie stara Ciebie odgonic byleby tylko nie zrobila sie bardziej agresywna byleby tylko zawalu nie dostala mi tylko popiskiwala wlasciwie ale tez taka prawda ze na sile jej nie bawilam bo nie miala takiej natury zostawona byla sama sobie i z tym najlepiej sie czula za to Baska mietolona byla kiedy sie dalo;D
Stary 2010-08-24, 10:30   #3138
sylwia.gda
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez marchewkowe pole Pokaż wiadomość
odwrotnie
Dokladnie jak mówisz
Mialam 4 samce, obecnie mam 3, dwa z nich sa na maxa przekochane, jeden powiedzmy ma w sobie nieco więcej indywidualizmu
Samiczki znajomych - mieli już 4, każda chodzi własnymi ścieżkami, nic poza świeżą karmą, smakolykami i wodą ich nie obchodzi :/
sylwia.gda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-25, 14:11   #3139
sugarfreeee
Zakorzenienie

Ja miałam dwie samisie - jedna, maści agouti była dzikus i nie przepadała za mizianiem, a druga kaptur mój była przekochanym, cudownym przytulasem.

Po nich już nie chciałam mieć szczura. Za cudowne są, a za krótko żyją, za bardzo boli jak odchodzą.
sugarfreeee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-25, 22:06   #3140
gsk
Zakorzenienie

GG do gsk

Doradźcie mi dziewczyny:
Za pare miesięcy wyjeżdżam za granice i tak będę pomieszkiwać a mam 2 szczurzyczki (jakbym wiedziała że tak będzie to bym ich nie brała żeby ich nie stresować) których za nic nie chce oddawać a w domu mama nie zapewni im takiej opieki jakiej potrzebują i tak pomyślałam czy nie wziąć by ich ze sobą?
Myślicie że zniosły by samochodową drogę (ok. 15h) w transporterku i na kolanach? No i do tego dochodzi nieszczęsny paszport, z tego co wyczytałam jeśli dobrze zrozumiałam to można go tylko wyrobić psom, kotom i fretkom.

Nikt nic nie wie?

Edytowane przez gsk
Czas edycji: 2010-09-03 o 11:15
gsk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-05, 23:10   #3141
emiii_87
Rozeznanie

razem z moim narzeczonym zakochaliśmy się w szczurkach i poważnie myślimy o kupnie, w naszym mieście jest hodowla szczurków. Chcemy chyba rasy dumbo i myslelismy o samiczce, bo nasz znajomy ma własnie dziewczynkę i jest przesłodka i bardzo przyjazna. ale z tego co pisałyście dobrze zrozumiałam że to samce są bardziej milusińscy? kurcze już sie nie mogę doczekać.. mam jeszcze pytanko czy to prawda że musza byc przynajmniej dwa szczurki bo sam jest nieszczęśliwy? i czy bardzo rozrabiają? mamy małe nowe mieszkanie i nie chcielibyśmy znowu wymieniać mebli

26.08.2005
26.08.2009 -->
27.08.2011 -->
emiii_87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-06, 08:45   #3142
20Agatka20
Rozeznanie

Tak emiii jeśli chcesz posiadać szczury to musisz się liczyć z tym, że samotny szczur to bardzo nieszczęśliwy szczur! dlatego konieczne jest aby były co najmniej 2 w stadku a co do niszczenia mieszkania to nigdy nie wiadomo, może trafisz na grzecznego ogonka Ja mam 2 dziewuchy i jedna jest wcieleniem spokoju a druga wręcz przeciwnie strasznie mi psoci szczególnie upodobała sobie wykładzinę :/ także co do tego nie ma reguły a i jeszcze jedno nie kupuj szczurków mnóstwo ogonów czeka na adopcję! rozejrzyj się po forach np SPS mogę polecić bo sama adoptowałam stamtąd moją Malinkę jest jeszcze wiele innych ale to już może dziewczyny Ci powiedzą bo ja to tak n ie bardzo się orientuję . Pozdrawiam
Stary 2010-09-06, 21:25   #3143
emiii_87
Rozeznanie

a możecie mi podać namiary gdzie mogę zaadoptować ogonka ;D dowiadywaliśmy się w tej hodowli emeraldmoon czy jakoś tak są szczurki dumbo po 75 zł

---------- Dopisano o 22:25 ---------- Poprzedni post napisano o 22:20 ----------

nie wiem czemu ale na tym forum SPS nie mogę się zarejestrować, nie mam pojęcia co robię źle.. bo na pytanie szczur ma długi... ? chyba trzeba odpowiedzieć ogon, prawda ? ja z chęcią zaadoptuje szczurka, ale zdrowego i młodziudkiego żeby jeszcze długo był z nami

26.08.2005
26.08.2009 -->
27.08.2011 -->
emiii_87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-07, 19:23   #3144
20Agatka20
Rozeznanie

No nie wiem czemu Ci nie wychodzi, ja dawno się tam rejestrowałam więc za bardzo nie kojarzę co i jak tam trzeba dokładnie zrobić...
Stary 2010-12-03, 01:55   #3145
carolinascotties
Zakorzenienie

PROSIMY O POMOC WSZYSTKIE WIZOOZANKI

PODCZAS AWARII ZOSTALO UTRACONYCH WIELE ZDJEC, GLOWNIE Z TEGO ROKU.

WIELKA DO WAS PROSBA- SPRAWDZCIE SWOJE ZALACZNIKI, JESLI JESTESCIE W POSIADANIU ICH KOPII - ZALADUJCIE JE PONOWNIE NA FORUM.
EDYCJA ZOSTALA PRZYWROCONA NA WSZYSTKICH WATKACH, ROWNIEZ TYCH ZAMKNIETYCH.

ODBUDUJMY WSPOLNIE CZESC FORUM WIZOOZ I INNYCH.

ZALADUJCIE TEZ SWOJE AVATARY

Z GORY DZIEKUJEMY WAM ZA POMOC

Toksyczny związek? https://youtu.be/5bw4jeTxHGA
carolinascotties jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-03, 10:29   #3146
Malla
Nie depcze krokusów

Cytat:
Napisane przez emiii_87 Pokaż wiadomość
z tego co pisałyście dobrze zrozumiałam że to samce są bardziej milusińscy?
Nie ma reguły, można trafić na różne charektery, dużą rolę odgrywa też tresurka, czyli dobre podejście
Cytat:
Napisane przez emiii_87 Pokaż wiadomość
czy bardzo rozrabiają? mamy małe nowe mieszkanie i nie chcielibyśmy znowu wymieniać mebli
Proponuję, aby bez nadzoru nie biegały po domu, bo mogą się nabawić urazu, pogryźć kable itp. Moje nie robiły nic strasznego poza klatką
Stary 2010-12-03, 16:32   #3147
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Miałam 2 samiczki i były bardzo przytulaśne i słodkie, a także bardzo energiczne. Obecnie z mężem mamy samca, jest mniej przytulaśny, chociaż lubi lizać po rękach i jak się go drapie za uszkiem... ale jest straszną ciamajdą, wszystkiego się boi (nawet wody) i najlepiej to by nie opuszczał klatki i ciągle spał... mega leń po prostu. Jak go wypuszczamy, to albo siedzi pod łóżkiem, albo szafce pod zlewem... aktywność normalnie szał
MonikaFaustyna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-12-03, 23:34   #3148
ToxicCherry
Raczkowanie

Exclamation Pomocy :(!

Od jakiegos czasu zauwazylam dziwne kreski na skorze mojego szczura.. najpierw myslalam, ze to jakis brud, bo sie nie ruszalo. jednak dzis zobaczylam,ze cos z nim jest nie tak! moj ogonek ledwo oddychal, w ciagu ostatnich dni w ogole nie mial apetytu.. dalam mu preparat na pchły itd i w ogole nie widze zadnej poprawy... co mam robić? najgorsze jest, ze to cholerstwo jeszcze przenosi sie na mnie i wbija w skore...
btw, weterynarz znajduje sie 25 km od mojego domu...
zamieszczam zdjecie skory szczurka:
kuzwa.jpg

KLIK

ToxicCherry jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-04, 05:02   #3149
sunshain
Wtajemniczenie

Dot.: Pomocy :(!

do veta

jezeli to cos jak fusy z kawy to może być świerzb

równie dobrze grzybica (można wykąpać w nizoralu o ile jest to grzybica)

bez zeskrobiny nikt diagnozy nie postawi

Edytowane przez sunshain
Czas edycji: 2010-12-04 o 05:03
sunshain jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-04, 13:22   #3150
201612291251
Konto usunięte

Dot.: Pomocy :(!

koniecznie do veta!
decydujac sie na zwierzaka trzeba sie liczyc z tym ze moze zachorowac i bedzie trzeba do weterynarza sie z nim udac. a chyba zdrowie Twojego szczurka jest dla Ciebie wazne, a z opisu wynika ze on sie meczy, wiec nie ma na co czekac!
201612291251 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości