Nasze kochane pierwiosnki 2008 - Strona 106 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-08-20, 10:28   #3151
mała migotka
Zakorzenienie

Dot.: Nasze kochane pierwiosnki 2008

acha, co do mojego wyjazdu, to mam dosc
tż chce za tydzien jechac,ale ja nie chce: rolleyes::rolle yes:
Mechanik powidział,że siadła pompa paliwowa i naprawa zajmie tydzien, na dodatek Tz ma 2 tyg.teraz urlopu i ten tydziń mu przepadnie
mała migotka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-20, 12:46   #3152
papryczka
Wtajemniczenie

a i jeszcze zapomnialam wam napisac, ze wczoraj mialo miejsce dziwne zdarzenie zwiazane z karmieniem. otoz mala, jak zwykle nie za bardzo chciala spac po poludniu. w koncu usnela (w wozku na dworze, po gozdinie spacerowania) i o dziwo godzinke drzemala. jak sie obudzila, to myslalam, ze bedzie glodna jak wilk, bo juz bylo po czasie karmienia. zatem ja do piersi, a ona pociganela kilka lykow i zaczela marudzic. pomyslalam, ze to wina tego, iz nagle ja do nieznanego pokoju zaprowadzilam (bylismy z wizyta), wiec po polgodzinie, gdy juz probowalam ja oswoic z otoczeniem, znow sprobowalam, a ona nic nie ciagnela. baaardzo mnie to zdziwilo, bo nigdy tak nie bylo . dalam wiec jej butelke z kompocikiem z jablek i wytrabila cala!!!! 125 ml! generalnie ja zawsze mam jakies picie dla niej gotowe, ale ona wiecej bawi sie butelka niz z niej pije (10-30 ml dziennie), a tu prosze! potem wszystko mi sie poprzesuwalo i nastepne karmienie wypadloby zbyt blisko karmienia ostatniego (wieczornego), wiec jej nie przystawialam, bo to nie mialo sensu. tylko najgorsze, ze nie zabralam ze soba laktatora (zostal w domu, a my nadal wczasujemy u rodzicow), a cycki pelne! po raz pierwszy wieczorem dalam jej zatem z dwoch! byla juz glodna i udalo mi sie
ale wszytsko to bylo baaardzo dziwne. ona juz chodzila wedlug ustlonego rytmu i nie odmawiala jedzenia. czasem po prostu zjadla mmniej, czasem wiecej...
papryczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-20, 15:07   #3153
kasiapop
Raczkowanie

Już chyba trzeci raz siadam, aby napisać tego posta i ciągle coś......ach, ci nasi robotnicy.........

Susolko, spóźnione, ale szczere życzonka

Mało Migotko współczuję pecha i tak jak Ty pewnie drugi raz już by mi się nie chciało wyjeżdźać po takiej przygodzie

Kasiu słoneczko trzymamy mooooocno kciuki

no i muszę lecieć wrrrrrrrrr

http://www.zapytajpolozna.pl/cache/2...7ffdc8f277.png
kasiapop jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-20, 17:15   #3154
mała migotka
Zakorzenienie

papryczko z tym karmieniem to tak jak u nas z jedzeniem, czasami chce nam sie wiecej jesc, czasami mniej. A czy Ty masz jakis stały rytm dnia?
Stary 2008-08-20, 19:58   #3155
susola
Raczkowanie

GG do susola

Cytat:
Napisane przez papryczka Pokaż wiadomość
a i jeszcze zapomnialam wam napisac, ze wczoraj mialo miejsce dziwne zdarzenie zwiazane z karmieniem. otoz mala, jak zwykle nie za bardzo chciala spac po poludniu. w koncu usnela (w wozku na dworze, po gozdinie spacerowania) i o dziwo godzinke drzemala. jak sie obudzila, to myslalam, ze bedzie glodna jak wilk, bo juz bylo po czasie karmienia. zatem ja do piersi, a ona pociganela kilka lykow i zaczela marudzic. pomyslalam, ze to wina tego, iz nagle ja do nieznanego pokoju zaprowadzilam (bylismy z wizyta), wiec po polgodzinie, gdy juz probowalam ja oswoic z otoczeniem, znow sprobowalam, a ona nic nie ciagnela. baaardzo mnie to zdziwilo, bo nigdy tak nie bylo . dalam wiec jej butelke z kompocikiem z jablek i wytrabila cala!!!! 125 ml! generalnie ja zawsze mam jakies picie dla niej gotowe, ale ona wiecej bawi sie butelka niz z niej pije (10-30 ml dziennie), a tu prosze! potem wszystko mi sie poprzesuwalo i nastepne karmienie wypadloby zbyt blisko karmienia ostatniego (wieczornego), wiec jej nie przystawialam, bo to nie mialo sensu. tylko najgorsze, ze nie zabralam ze soba laktatora (zostal w domu, a my nadal wczasujemy u rodzicow), a cycki pelne! po raz pierwszy wieczorem dalam jej zatem z dwoch! byla juz glodna i udalo mi sie
ale wszytsko to bylo baaardzo dziwne. ona juz chodzila wedlug ustlonego rytmu i nie odmawiala jedzenia. czasem po prostu zjadla mmniej, czasem wiecej...
Moj Bartus czasami tez ma takie dni ze je tyle ile chce i kiedy chce, ale to sie zadko zdarza.
Czy wasze dzieciaki tez zapominaja o obracaniu sie z pleckow i odwrotnie? Byly dni ze synus robil to czesto a teraz to wogole, martwic sie?
Wogole to od jakiegos czasu zageszczam mu mleczko na noc 4 miarkami kleiku kukurydzianego i dzis spal od 20.30 do 6 rano. Al poem jedzonko, kupka i spanko do 9.30, takze na sen nie narzekam

[vichy]279929[/vichy]
susola jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-20, 20:28   #3156
E---a
Raczkowanie

fredziunia Dzięki za info, kupię sobie to "Twoje Dziecko", moze faktycznie coś wyczytam. Swoją drogą tyle jest tych gazet o niemowlętach, w każdej niby coś jest, jakiś artykuł.
Papryczko W kwestii uczenia korzystania z nocniika: pewnie faktycznie pieluszki tetrowe bardziej "mobilizowały" dzidziusia do siadania na nocniku, ale myślę że to głównie kwestia chęci rodziców: czy im się chce dziecko wysadzać na nocnik, bo to wymaga trochę zachodu Ja też byłam wcześnie uczona siusiać do nocnika i tak zamierzam robić z Olą, tzn. jak już będzie pewnie siedziała. Takie mam plany, mam nadzieję że je zrealizuję. Faktycznie też mówi się teraz o pokoleniu pampersowym, bo dzieci bardzo długo chodza w pieluszkach, ale mi się to nie podoba i , jak napisałam, chciałabym najszybciej jak to będzie możliwe nauczyć Olę załatwaić się do nocniczka
E---a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-20, 20:36   #3157
E---a
Raczkowanie

Papryczko, a to ty masz stałe pory kazdego posiłku i mała je jak w zegarku???
To w sumie fajne. A może to jej pominięcie posiłu oznacza, że jej czas pomiędzy posiłkami się wydłuża? W końcu nasze dzieci cały zcas rosną i jedzą je=uż coraz rzadziej (chociaż przy danym karmieniu więcej niż kiedyś). A jeżeli chodzi o karmienie, to ja dzisiajOli podałam poraz pierwszy owoce - był to mus jabłkowo-bananowy Bobowity(dostałam go jeszcze w tejteczce która przyszła z próbkami) Ola zajadała go aż jej się uszy trzęsły! Zjadła prawie całe opakowanie.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-08-20, 20:50   #3158
bandola18
Zadomowienie

Nie było mnie parę dni ale się rozpisałyście ..
.
Cytat:
Napisane przez susola Pokaż wiadomość
Kasiupop Majeczka cudna, a grad ogromny- moj maz mowil ze warmisko- mazurskim tez taki byl.
A tak z innej beczki- nie ze sie zale czy chwale ale koncze dzis 24 latka i kolejna imprezka bez tz, ach...dobrze ze synus do niego podobny to mi wszystko wynagradza...
Przy tym wyrzynaniu zabkow pojawila sie biegunka, w tym tyg szczepienie zobaczymy co lekarz powie
Susola, przepraszam, że spóźnione ale szczere życzonka urodzinowe. Wszystkiego naj dla Ciebie i Bartusia!!!

Cytat:
Napisane przez kasia_sloneczko Pokaż wiadomość
Popatrzcie Gosiaczek wyjechała i jakie pustki na wątku. Widać kto tu jest największą gadułą

Okazało się że tatuś jest fajny do wszystkiego tylko synek sobie nie życzy by go kąpał. Wczoraj jak wziął go do kąpieli to aleks uśmiechał się do momentu póki maż nie zaczął go do wody wkładać. Wtedy od razu zrobił podkówkę i zacząl plakać. Jak go przejęłam to tak się ucieszył ze aż chlapał dwa razy wiecej niz zwykle o ile to wogóle jest mozliwe.
Za to próba z chustą przebiegła pomyślnie i TZ już też małego nosił. Tak czekaliśmy na wrzaski aleksa, ale nie, zadowolony sobie siedział u tatusia aż zasnął.
No tak Gosiaczek dużo pisała, zawsze mnie to zastanawiało skąd znajdywała na to czas, ja często tak mam, że ledwo coś przeczytam , mały się budzi, nie zdążę nawet odpisać. Próbowałam z nim na kolanach ale jest strasznym wiercioszkiem i nogami zamyka mi półkę na klawiaturę.

Kasiu u mnie to samo, Krzyś dostał ostatnio jakiegoś szału w wanience, wierzga nogami, chlapie, mały diabełek.

Cytat:
Napisane przez daphne81 Pokaż wiadomość
Susola ja również dołączam sie do życzeń

Dziewczyny czym posmarować małej te krosteczki i suche miejsca na buźce?? w sobotę mamy chcrzciny a Sasia pstrokata ja przepiórcze jajko
Słyszałam, że emolium jest dobre.

Cytat:
Napisane przez Ray Pokaż wiadomość
dziewczyny ja jestem ale jakos weny nie mam pisania.. przelecialam wzrokiem aby tak z grubsza kiedy indziej na drobie..

teraz wiekszosc mala jestem zajeta, basen i ucze sie testow na prawko...

a tak u mnie nic.. mala jedynie jzu siedzi i uczy sie wciaz raczkowac to ostatnio jej jedyne zajecie... juz potrafi sie doczlapywac do przedmiotow tym raczkowaniem dziwnie to wyglada w jej wykonaniu heheeh ale z dnia nadzien coraz sprytniej jej to idzie...

tez lapie sie juz za stopki

i ostatnia frajda chlapanie w wannie... boshe wszystko jest zalane tak to uwielbia...

co do ciuszkow to nie chodzi o to jak duze dziecko jest.. ale od producenta... moja tez chodzi w couchac na roczek ale i w takich na 3 mc a ma prawie pol roku... to kwestia numeracji...
Super ta Twoja niunia!
Mój też dziś zaczął się łapać za nóżki ale łapie się za palce tak więc ma problem a wepchnięciem do buźki

Cytat:
Napisane przez kasiapop Pokaż wiadomość
Z Waszą pomocą zrobiłam suwaczek i jestem ciekawa czy się udało......
Udało się , trzymam kciuki za resztę!

Cytat:
Moj Bartus czasami tez ma takie dni ze je tyle ile chce i kiedy chce, ale to sie zadko zdarza.
Czy wasze dzieciaki tez zapominaja o obracaniu sie z pleckow i odwrotnie? Byly dni ze synus robil to czesto a teraz to wogole, martwic sie?
Wogole to od jakiegos czasu zageszczam mu mleczko na noc 4 miarkami kleiku kukurydzianego i dzis spal od 20.30 do 6 rano. Al poem jedzonko, kupka i spanko do 9.30, takze na sen nie narzekam
U mnie to samo, chyba zapomniał jak się obraca.

A jeśli chodzi o jedzenie to chyba jabłuszko mu smakuje, piszę chyba , bo nie zapeszam. A z tym jedzeniem łyżeczką to wydaje mi się, że cyckowym jest łatwiej, bo dajecie witaminki łyżeczką a ja je mam w mleku i dla niego łyżeczka to nowość.
Stary 2008-08-20, 20:56   #3159
fredziunia
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez mała migotka Pokaż wiadomość
a moze to alergia.
a co lekarz powiuedział na tre "plamy? to nie jest przesuszona skóra, czasami moze tak sie zrobić od płynu do kąpieli
Juz sama niewiem kiedys mial sucha skore na policzkach to lekarz mu dal taka masc i faktycznie po niej problem zniknal , no a ta skora na ciele to od jakiegos tygodnia jest taka i narazie staralam sie smarowac malego tez ta mascia ale raczej nic niepomaga wiec jutro idziemy do lekarza i zobacze co powie , ale jakos sie martwie

susola: zazdroszcze calych przespanych nocy moj Marko budzi sie ze 2 razy w nocy ale naszczescie naje sie i idzie spac wiec tez niemam co nazekac ale marzy mi sie tak przespac caluska noc bez pobudek ... moze sie doczekam

E--a : no gazet o dzieciach cale stosy ja tu mam jedynie "Twoje Dziecko" i jeszcze tam jakas (niepamietam tytulu ale byla jakas nieciekawa raz kupilam) w sumie bardzo lubie TD czytac pare razy rozwialo juz moje watpliwosci albo podpowiedzialo co nieco

Dzis moj maly sam sobei

Dzis moj maly sam sobie zlapal za stopki wczesniej tez je lapal ale musialam mu pomoc a dzis jak go rozbieralam do kapieli to lapal sobie za nie non stop i po kapieli tez jak chcialam go zawinac w recznik no i dzis strasznie musialy mu sie dac w znaki dziaselka tak biedak lamentowal i masowal sobie swoimi lapkami ze lecialam do apteki po zel na dziaselka zeby mu chociaz troche ulzyc no i po zelu mu ulzylo znowu sie usmiechal
Odkrylam tez dzis ze maly lubi zasypiac nie jak jest cisza ale jak ktos mowi bo dzis wlasnie lezac z malym na lozku mialam tel od mamy i tak sobie rozmawialysmy (Marko na poczatku tez) az po chwili patrze a moj maly usnal mama powiedziala ze wiekszosc dzieci lubi zasypiac jak slysza rozmowe , glosy ona pracuje w przedszkolu z 3 latkami i unich sie sprawdza ze jak one (z kolezanka) rozmawiaja to maluchy grzecznie zasypiaja albo wlanczaja im cicho radio tez podobno dziala no wiec ja dzis po kapieli wlaczylam malemu w pokoju radyjko i karmilam ,maly zasnal zaraz i spi do teraz wiec moze cos w tym jest albo poprostu maly byl juz tak zmeczony

Wkoncu po dlugim czasie zaczelam robic to co lubie - czyli np. malowanie bylam przeszczesliwa jak maz stwierdzil ze zajmie sie malym a ja moge sobie wyskoczyc do swojego ulubionego (dawno nieodwiedzanego) sklepu z roznymi drobiazgami do tworzenia zrobilam male zakupy i wkoncu bedzie obraz do salonu (bo ta pusta sciana mnie dobija) mam nadzieje ze jakos wyjdzie bo jak narazie zmieniam koncepcje (jakas po tej cazy zrobilam sie niezdecydowana ) jak juz skoncze i zawisnie moje dzielo to wstawie fote (no chyba ze niewyjdzie )
fredziunia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-20, 21:05   #3160
Ray
Zakorzenienie

papryczka to jest tak ze ona sama nie usiadzie jesli jest pol siedzaca da sie jej raczki to sie podciagnie i trzyma sie za moje paluszki i siedzi a czasem aby jedna reka... sama siedzi oparta o kanape ...

natomiast hitem jeste jej nauka raczkowania kazdy robi oczy i pyta ile ona ma.. nie raczuje jeszcze tak noralnie jak starsze dziecko ale juz zaczyna to podobnie robic.. tzn nogi i pupa laza a rece troche sie gubia natomiast tak czy siak doczlapie sie do zabawki bo robi to tak: podnosi pupe i nogami sie odpycha do przodu a potem dopiero za soba ciagnie raczki

co do usypianai ja malej na rekach nie nosze.. oduczylam tego bo nie wyborazam sobie jej dzwigac jak bedzie miala 10 kg... wiecorem klade sie z nia ona sie wywraca gadam z nia itp i sama sie na bok odwraca i usypia..

juz normalnie je zupki z mieskiem porem, selerem, pietrzuszka, ziemniakiem i marchewka, maselkiem do tego soczki jabuszka i niedlugo bedzie zoltko ale to za 2 tyg..

w ogole moje dziecko za 2 tyg konczy pol roku
Stary 2008-08-20, 21:07   #3161
bandola18
Zadomowienie

Fredziunia Ty to jestes zdolna bestia, pamiętam Twoje dzieła jak jeszcze byłyśmy w ciąży.

Papryczko tak mi się teraz nasunęło. Czy wtedy gdy się jej tak odmieniło był upał? Może po prostu jej się chciało pić a nie jeść.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-08-20, 21:38   #3162
mała migotka
Zakorzenienie

Moja Malutka coraz bardziej próbuje sie podnosic,ale jak jest tylko w pozycji nie całkiem płasko dziś na przykłada jak byliśmy na zakupach z nią, to ona z fotelika samochodowego jak była w wózku w sklepie podnosiła główkę i próbowała usiąścd o tego uwielbia łapac sie za stópki, najbardziej jej to sprawia frajdę jak ma gołe nóżki. Dziś miała w sklepie buciki i za te buciki się łapała do tego lubi skubać pieluszkę, czasami nawet łapie swoje ubranko, dziś złąpałą sukienkę-podciągnęła ją tak,ze było widać rajstopki
Stary 2008-08-20, 21:41   #3163
mała migotka
Zakorzenienie

ray ale Ty masz zdolne dziecko a powiedz czy ona tez łapie stópki, czy lubi się przewracac??

fredziunia masz fajną pasję, moze byc jakies fotki z malunkeim wkleiła???

Zastanawiam sie dlaczego niektóre dziewczyny z poczekalni nie odzywaja się,albo te, które udzielały się na początku wątku
Stary 2008-08-20, 21:44   #3164
mała migotka
Zakorzenienie

acha, zapomniałam pochwalic sie- Malutka nie tylko łapie stopki,ale je wkłada do buzi a jak sie wkurtza jak jej one uciekną

Dziewczyny czy Wasze dzieciaczki też tak wszystko chwytaja i szukaj aniemal czegos do chwycenie?
Stary 2008-08-21, 07:41   #3165
Ray
Zakorzenienie

mala migotka tak ona sie lapie za stopki i ciagle sciaga skarpetki caly czas ma gole stopki

a przewraca sie non stop... wrecz turla .. nie lubi na plasko lezec jak ja poloze to jest sekunda chlast i na brzuchu
Stary 2008-08-21, 07:45   #3166
NIUNCIO
Rozeznanie

Mała Migotko Zosia podnosi się do siadu ale z całkiem płaskiego
Co z Twoim suwaczkiem może musisz zaznaczyć w okienku edytuj podpis.

www.perfekta-kolagen.pl

Stawiamy Adusię na nogi
Przypominam się z 1% dla Aduchy odnośnik znajdziecie tu: http://karka79.googlepages.com
NIUNCIO jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-21, 08:49   #3167
kesita
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez susola
Mój Mały też już nie chce się przewracać i płaczem wymusza pomoc. Teraz tylko co ma pod ręką to chwyta i podnosi się do siadu, a dopiero jutro kończy 4 m-ce. Leżeć już prawie wcale nie chce, no chyba że się z nim bawię, bo sam to w ogóle, nie mowa żeby poleżał nawet na macie.

Susola jakiego smoczka używasz do tego jedzonka na noc?
kesita jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-21, 09:42   #3168
kesita
Raczkowanie

Dziewczyny czy macie jakieś patenty, żeby dzieciaczki same się bawiły, czy poleżały spokojnie, aby mieć chwilę dla siebie, żeby coś zrobić?
Ja potrafię mieć przez cały dzień włączony wizaż i prawie nic nie przeczytać. W domu też wszystko zrobione po trochu, co konieczne.

Kupiłam już butelki, mleczko bebiko, soczki, deserki, zupki, po kilka na spróbowanie. Rafałek kończy jutro 4 miesiące i powoli zacznę wprowadzać nowe rzeczy. Choć nie wiem jak to będzie. Ostatnio dawałam mu herbatki z butelki, to językiem wypychał smoczek i nic nie wypił, a co wypił to wypluł. Ciekawe jak będzie z mlekiem.
Stary 2008-08-21, 09:49   #3169
susola
Raczkowanie

GG do susola

Cytat:
Napisane przez kesita Pokaż wiadomość
Susola jakiego smoczka używasz do tego jedzonka na noc?
Uzywam smoczka z nr2 od 6 do 12 m-cy i wystacza bo mieszanka nie jest zbyt gesta. Ale im bardziej bede zageszczac tym szybciej kupie smoczek z nr 3 lub specjalny do kaszek taki z krzyzykiem a nie dziurka.

Cytat:
Dziewczyny czy macie jakieś patenty, żeby dzieciaczki same się bawiły, czy poleżały spokojnie, aby mieć chwilę dla siebie, żeby coś zrobić?
Ja potrafię mieć przez cały dzień włączony wizaż i prawie nic nie przeczytać. W domu też wszystko zrobione po trochu, co konieczne.
Moj Bartus tez sie ostatnio taki zrobil, ze wymaga wiecej mojej uwagi ale zwykle jakas zabawka lub gryzak wystarczy. Ostatnio hitem jest balonik koloru czerwonego przywieszony na dlugim sznureczku nad lozeczkiem, tak zeby mogl lapac.

[vichy]279929[/vichy]

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-08-21, 11:02   #3170
kasiapop
Raczkowanie

Dziewczyny, a ja z innej beczki, wiem,że wśród nas jest kosmetyczka(przepraszam, ale nie pamiętam która-może Ray) mi po ciąży zostały takie brązowe plamy na twarzy-wyszły po porodzie i nie wiem czym je zlikwidować. Możecie polecic jakiś dobry krem, bo nie mogę na siebie patrzeć

A ja, niedobra mama, przypinając Majkę w foteliku sam. przycięłam jej nóżkę tzn udo, bidulka nie płakała, bo od razu ją przytuliła i mówiłam "nic" się nie stało.....myślałam,że mąż mnie udusi, ma teraz siniaka w tym miejscu, krewka nia leciała.

Moja również przestała "relaksować" się w kąpieli i chlapie, że wszystko dookoła mokre, przekręca się z plecków na brzuszek a odwrotnie jakoś jej się nie chce. Teraz ma fazę piszczenia i robienia traktorka-bez śliniaka ani rusz. Jedyne co, to bardzo rzadko robi kupę śednio co 5dni, czasami daję jej czopka. Kupa nie jest twarda, ma konsystencję musztardy, więc chyba jest ok, ale tego 5-tego dnia jest taka marudna że. Na dziąsełkach też ma białe kreski, cały czas łapki w buzi i masowanko, mamy takiego samego gryzaczka jak kiedyś wklejała Ray, no i mała go uwielbia.......

Stary 2008-08-21, 11:15   #3171
susola
Raczkowanie

GG do susola

[quote=kasiapop;8680174]Dziewczyny, a ja z innej beczki, wiem,że wśród nas jest kosmetyczka(przepraszam, ale nie pamiętam która-może Ray) mi po ciąży zostały takie brązowe plamy na twarzy-wyszły po porodzie i nie wiem czym je zlikwidować. Możecie polecic jakiś dobry krem, bo nie mogę na siebie patrzeć

A ja, niedobra mama, przypinając Majkę w foteliku sam. przycięłam jej nóżkę tzn udo, bidulka nie płakała, bo od razu ją przytuliła i mówiłam "nic" się nie stało.....myślałam,że mąż mnie udusi, ma teraz siniaka w tym miejscu, krewka nia leciała.

quote]

Kasiu nie jestem kosmetyczka ale moja kuzynka po ciazy ma takie same problem, uzywa dosc drogich kremow rozjasniajacych ale to nic nie daje. Ciekawa jestem czy piling mechaniczny lub chemiczny(nie wiem czy to nie to samo) by nie pomogl...

Co do niedobrych mam to mi sie wczoraj przy obcinaniu pazurkow nacisnac troche skorki w drugim paluszku, na szczescie nie przecielam i maly nie plakal ale troche pokwilil.

[vichy]279929[/vichy]
Stary 2008-08-21, 12:22   #3172
kesita
Raczkowanie

Dziewczyny, które karmicie mlekiem sztucznym, czy przygotowujecie mleko na zapas i potem podgrzewacie np. w mikrofalówce? Za miesiąc wracam do pracy i nianii bym chciała zostawiać gotowe posiłki, tylko do podgrzania. Na opakowaniu bebiko pisze, żeby nie podgrzewać w mikrofalówce, ale tylko ze względu na możliwość oparzeń.
Stary 2008-08-21, 12:57   #3173
fredziunia
Rozeznanie

kestia: niekarmie sztuczym ale z tego co sie orjentuje to mleko robi sie zawsze swieze nawet jak maly niewypije wszytskiego niepodgrzewa sie tego wiec chyba lepiej jak niania bedzie przygotowywala swieze mleko na biezaco wedle potrzeb

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-08-21, 13:11   #3174
fredziunia
Rozeznanie

Cytat:
fredziunia masz fajną pasję, moze byc jakies fotki z malunkeim wkleiła???
Tu jedynie mam swoj ala tryptyk w jadalni a reszta moich wypocin w Polsce ale to nie sa zadne wielkie dziela ani tym podobne to sa moje jakies takie widzi mi sie moj maz do dzis twierdzi ze nierozumie co ma byc niby na moich obrazach ale tryptyki mu sie podobaja

bandola18: no staram sie zawsze cos zrobic lubie to poprostu a w ciazy mialam sporo czasu na to teraz niestety troche mniej ale za to potem z malym bedziemy tworzyc dziela

kasiapop: co do tych brazowych plam po ciazy to z tego co czytalam i slyszalam to one same powinny zejsc z czasem i w sumie niema zadnego cud kremu na to mozna probowac ja kiedys w aptece widzialam jakis krem na przebarwienia cos z perly ... niepamietam dokladnie i niebyl znowu az tak strasznie drogi

Dzis idziemy do lekarza na 15:50 ciekawa jestem co powie jakos mam stracha
Stary 2008-08-21, 13:53   #3175
E---a
Raczkowanie

Cytat:

Kupiłam już butelki, mleczko bebiko, soczki, deserki, zupki, po kilka na spróbowanie. Rafałek kończy jutro 4 miesiące i powoli zacznę wprowadzać nowe rzeczy. Choć nie wiem jak to będzie. Ostatnio dawałam mu herbatki z butelki, to językiem wypychał smoczek i nic nie wypił, a co wypił to wypluł. Ciekawe jak będzie z mlekiem.
U mnie też Ola nie zawsze chce się sama bawić Najdłużej bawisię sama bezpośrednio po nakarmieniu jej - wiadomo, najedzona. W innych przypadkach, zwłaszcza, gdy musże coś zrobić, to sadzam ją wjej leżaczku ,bo ona ostatnio lubi tam siedzieć i nawet długo w nim wytrzymuję.Oczywiście cały czas wtedy do niej gadam i jestem w zasięgu jej wzroku. Gdy się przemieszczam, ciągnę ją za soba w leżaczku. Nieraz nawet gdy idę do toalety(!)

kasiupop - A jak ty to zrobiłaś???Tzn. to przycięcie nózki w foteliku? Bo ja sobie nie potrafię tego wyobrazić.

A u nas wczorajszy eksperyment z podaniem jabłek i bananów chyba się nie udał, bo Ola zrobiła dzisiaj 2 zielone kupy. I to takie naprawde zielone, ze nie da się tego podciągnąć pod inny kolor.Wiem, że powinno się podawać dziecku nowe produkty pojedynczo, tzn. samo jabłuszko, sam banan, itp, ale ja akurat miałąm tylko to i to było od 5 miesiąca. No i sama jestem sobie winna, teraz nie wiem, czy to po bananie czy jabłku. Czy zielona kupa przy wprowadzaniu dziecku nowych pokarmów zawsze oznacza alergię na te pokarmy? alergia na jabłka u mojego dziecka?????
Stary 2008-08-21, 13:56   #3176
E---a
Raczkowanie

kesita Mleka sztucznego nie wolno przygotowywać wcześniej, tylko bezpśrednio przed podaniem.
Stary 2008-08-21, 16:04   #3177
kasiapop
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez E---a Pokaż wiadomość

kasiupop - A jak ty to zrobiłaś???Tzn. to przycięcie nózki w foteliku? Bo ja sobie nie potrafię tego wyobrazić.
ja nie przycięłam jej nóżek, tylko skórę na udzie, tym zapięciem od pasów z fotelika, zawsze zabezpieczam to zapięcie drugą ręką ale sie spieszyłam i nawet nie zauważyłam, że zapinam przy samej nóżce........

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-08-21, 20:28   #3178
fredziunia
Rozeznanie

Co tu tak cicho ostatnio

No i jestesmy po wizycie lekarza , maly na szczepieniu byl bardzo dzielny az oboje z mezem bylismy z niego dumni w domu troche potem byl marudny ale juz sobie slodko spi

Co do tej suchej skory to okazalo sie ze zaczesto kapie dziecko bo codziennie i teraz moge najwyzej 2 razy w tygodniu go kapac a tak jedynie wacikami przemywac no i dostalam kremy do twarzy i ciala zeby 2 razy dziennie go smarowac i powinno byc dobrze Ktos juz wczesniej pisal ze ma podobnie ze kapie tylko 2 razy w tygodniu ale niestety niepamietam kto
Zastanawiam sie czy niekazac siostrze kupic w polsce "oilatum" zeby zapobiegac wysuszaniu podczas kapieli jego skorki (niestety ma do tego sklonnosc nasz maly) wy uzywacie tego oilatum co polecacie z tej serji ?? myslalam o emulsji do kapieli i szamponie
No i kochane nasz maly Marko wazy uwaga uwaga 8820g wcale sie neidziwie ze rece mi opadaja jak go chwile ponosze lekarz mowil ze super ze tak rosnie i ze na samej piersi i byle tak dalej (chodz teraz wolniej bedzie przybieral - bynajmniej powinien )
Stary 2008-08-21, 20:52   #3179
kasia_sloneczko
Zadomowienie

Hej dziewczyny jestem już po pierwszym egzaminie. Jutro dwa następne no i jak zdam te to kolejne za tydzień.
E---a do warszawy jadą ci co nie podchodzili w pierwszym terminie albo mieli poprawkę. Ja nie mogłam podejść bo miałam ciążę zagrożoną i leżącą. Teraz mam gorzej niż koledzy z mojej grupy co zdawali przed wrocławską komisją, ale mówi się trudno. No dziś nie było za ciekawie, dostałam do pisania okropną apelację, zarzuty wymyślałam na siłę. Zobaczymy efekt jak wyniki ogłoszą. Jutro jeszcze gorzej bo piszę z administracji i cywilnego. Kciuki proszę trzymać nadal

Za to dziecko mam mega kochane i chyba cygańskie bo zachowuje się dokładnie jak w domu a przecież jechaliśmy taki kawał drogi i mieszkamy w hotelu. Po drodze się pięknie bawił w foteliku albo spał po 3 godziny. Oczywiscie dostał herbatkę z melisą ale do tego dałam mu też do jedzneia chrupki kukurydziane. Siedział sobie w foteliku i ciamkał je ze smakiem, zapijał herbatką był wyświniony ale szczęśliwy. Potem sobie zasnął, a jak się obudził to zrobiliśmy postój godzinny i młody prostował kosci w wózku albo na rekach u taty.Tak się zapchał tymi chrupkami że cycusia chciał dopiero pod koniec postoju. Dzisiaj się bardzo bałam jak to będzie tyle godzin bez cycka. Do tego nie udało mi się rano ściągnąć wiecej mleka niż 60 ml bo mlody w nocy skutecznie cycki opróżnił. Ale aleks wogóle nie chciał pić mleka z butelki, TZ mówił ze beczał okropnie a pić nie chciał. Nie wpadł na to zeby mu do kubeczka nalać ale za to ze smakiem aleks wciągnął zupkę jarzynową i zapił gęstym soczkiem bobo fruta z dynią i marchewka więc nie głodował. Szwendali się po rodzinie tu na miejscu a ja w tym czasie się pociłam na egzaminie. Młody miał doskonały humor i świetnie się chłopaki bawili. Wrócili umorusani obydwoje po tym obiadku aleksa. Za to powiem wam że ja okropnie odchorowałam tą drogę do wawy. Mam chorobę lokomocyjną i jak nie spałąm to prowadziłam ale mimo wszystko momentami jak jechał TZ to mi się robiło niedobrze i wieczorem po podrózy rzucałam pawiami jak w ciąży. Już zapomnniałam jak to jest .Dobrze ze aleks tego nie ma po mnie.

Jak przypuszczałam Aleks ma stalowy żołądek i nic go nie rusza. Z racji braku czasu muszę szybko mu wprowadzać nowe rzeczy i nie robię zalecanych przerw. Na razie na szczęście nic się nie dzieje a m,łody zajada aż mu się uszy trzęsą. Tylko kurcze kupki nie robi już 3 dni choć brzuszek miękki i marudny nie jest. Może jutro..
kasia_sloneczko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-21, 20:59   #3180
papryczka
Wtajemniczenie

Cytat:
papryczko z tym karmieniem to tak jak u nas z jedzeniem, czasami chce nam sie wiecej jesc, czasami mniej. A czy Ty masz jakis stały rytm dnia?
tak, tak, mamy staly rytm dnia i bardzo to sobie chwale. wiem, ze to tak jak z nami, ale mojej malej pierwszy raz sie to zdarzylo, wiec zdziwiona bylam niemilosiernie, hehe.

Cytat:
tak, tak, moja tez "zapomina".
zazdroszcze tych przespanych nocy. ja juz 4,5 miesiaca nie przespalam w calosci ani jednej....

Cytat:
Napisane przez E---a Pokaż wiadomość
Papryczko, a to ty masz stałe pory kazdego posiłku i mała je jak w zegarku???
no moze nie jak w zegarku, bo wiadomo, ze to nie robot, ale generalnie co 3 godziny ja karmie. (w nocy rzadziej!) oczywiscie zdarzaja sie przesuniecia (np. gdy jest wczesniej glodna albo opoznienia z roznych powodow), ale raczej trzymam sie "rozkladu dnia". juz kiedys o tym pisalam.

Cytat:
Napisane przez bandola18 Pokaż wiadomość
Papryczko tak mi się teraz nasunęło. Czy wtedy gdy się jej tak odmieniło był upał? Może po prostu jej się chciało pić a nie jeść.
faktycznie bylo cieplo, ale byly gorsze upaly i jej sie to nie zdarzylo, wiec sie zdziwilam. ale widac nasze dzieci sie zmieniaja i zaskakuja nas... nie przezywalam tego starsznie, bez przesady, ale sie nie moglam nadziwic, ze tyle godzin bez jedzenia wytrzymala! no i gorzej z moimi pelymi cyckami, hehe.

Cytat:
patetntu nie ma, bo kazde dziecko jest inne. moja nalezy raczej do takich, ktore potrafia sie same pobawic. jednak nigdy nie widomo ile to potrwa. czasem dluzej polezy na macie, czasem z samym gryzaczkiem, a czasem i bez zabawki, bawiac sie wlasnymi raczkami, stopami czy obserwujac otoczenie. nie ma reguly.

Cytat:
Napisane przez fredziunia Pokaż wiadomość
Co do tej suchej skory to okazalo sie ze zaczesto kapie dziecko bo codziennie )
hmmmm... ja tez codziennie. jak sa upaly to jakos inaczej sobie nie wyobrazam. a jak reszta z was?

Cytat:
Napisane przez fredziunia Pokaż wiadomość
No i kochane nasz maly Marko wazy uwaga uwaga 8820g wcale sie neidziwie ze rece mi opadaja jak go chwile ponosze lekarz mowil ze super ze tak rosnie i ze na samej piersi i byle tak dalej (chodz teraz wolniej bedzie przybieral - bynajmniej powinien )

no to niezle! my bedziemy na szczepieniu za tydzien, to sie okaze ile nasza wazy. nasze dzieci sa z tego samego dnia, hehe. jednak na razie chyba gdies okolo 6600 g - niedawno tyle wyszlo gdy sie z nia razem zwazylam. no ale moja przy urodzeniu wazyla znacznie mniej niz twoj synek
papryczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości