|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które s± na diecie. Rozmawiamy o zdrowym od¿ywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczno¶æ dobowa diet - musz± one mieæ ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzêdzia |
![]() |
#3151 | |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 586
|
Dot.: Nasze Codzienne Jad³ospisy XIV
Cytat:
![]() Ja bym doda³a tylko jakie¶ miêsko na tê kanapkê w II¦ i do kolacji jakiego¶ pomidorka, albo mo¿e broku³y, hmm? mog³yby te¿ wpa¶æ np. jakie¶ truskawki do tego omleta, ale to ju¿ takie kosmetyczne zmiany ;p
![]() |
#3152 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 988
|
Lekkie R (przesadzi³am w tym tygodniu z t± 'lekko¶ci±'..)
I owsianka ( 4 ³y¿ki p³atków, 1 otr±b, ³y¿eczka proszku poprawiaj±cego trawienie) z serkiem homo brzoskwiniowym i po³ow± brzoskwini II kromka (ciê¿ka, ok. 90 g) chleba s³onecznikowego z mas³em, wêdlin± i ogórkiem zielonym III du¿a wydr±¿ona grahamka wy³o¿ona plastrem niskot³uszczowego sera, z kotletem mielonym i surówkami zapieczona w piekarniku IV to zupe³nie nie mam pomys³u, mo¿e wie¶niak ze s³onecznikiem? V jajecznica z 2 jaj na ma¶le, zielony ogórek ![]()
![]() |
#3153 | |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 773
|
Cytat:
---------- Dopisano o 15:07 ---------- Poprzedni post napisano o 15:05 ---------- morphine to w koñcu tyjesz czy chudniesz? przed chwil± napisa³a¶ santos, ¿e po lekkim ograniczeniu wêgli 0,5 kg schud³a¶ a teraz piszesz, ¿e tyjesz? jak to z Tob± w koñcu jest? dopisuje: zle policzylam ![]() ![]()
æwiczê ![]() zdrowo siê od¿ywiam ![]() dbam o siebie i swoich bliskich ![]() ZJEDZ TÊ ¯ABÊ ! ![]() Edytowane przez polny mak Czas edycji: 2011-05-29 o 14:12 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3154 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 44
|
P:
![]() I. 2 bu³ki (ciemne z ziarnami) z mas³em i serkiem kanapkowym ze szczypiorkiem / miodem / serkiem typu w³oskiego / serem, pomidorem, sa³at± II. bu³a (ma¶lana z makiem) z mas³em i konfitur± truskawkow± / grub± warstw± samego mas³a ; jogurt bananowy z p³atkami czekoladowymi (150g) ; du¿e jab³ko III. zapiekanka makaronowa z broku³ami na wierzchu z zapieczonym serem i ¶mietan± (du¿a porcja - ponad 2 razy wiêksza ni¿ 'normalna') IV. bu³ka (z sezamem) z d¿emem truskawkowym / miodem ; jogurt jagodowy (150g) Proszê o wgl±d ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3155 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 892
|
po ograniczeniu wêgli schud³am 0,5 kg, ale wtedy jad³am ich jednak nieco mniej ni¿ teraz (chocia¿ to mikroskopijne zmiany, np. twaro¿ek do 2 kromek na kolacjê zamiast wczorajszej sa³atki jarzynowej, brak lodów w ¶niadniu itp.). I od tamtej pory znowu przyty³am (nie wa¿y³am siê, ale czujê po ubraniach).
Dodajê fotkê mojego dzisiejszego obiadu - zawsze mniej wiêcej tyle ziemniaków dajê. Jak jest ry¿, to pó³ woreczka, a jak makaron to ¶rednio 50-70 g, choæ zazwyczaj s± to w³a¶nie ziemniaki. Nie moge je¶æ mniej ry¿u i makaronu, bo mama twierdzi, ¿e schudnê. Jak mam zmniejszyæ tu ilo¶æ wêgli? Je¶æ æwieræ ziemniaka czy w ogóle? ![]()
![]() `I like living on the edge and seeing what's on the other side! Steven Tyler Edytowane przez morphine88 Czas edycji: 2011-05-29 o 14:22 |
![]() ![]() |
![]() |
#3156 |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 676
|
WczorajszeUtrzymanie:
1. Owsianka (5 ³y¿ek p³atków) z serkiem wiejskim, rozgniecionymi truskawkami, orzechami w³oskimi i miodem 2. 2 kromki chleba '7 ziaren': - z margaryn±, sa³at±, plastrem wêdzonego filetu z kurczaka, pomidorem, rzodkiewk± i szczypiorkiem, - z mas³em orzechowym i d¿emem wi¶niowym niskos³odzonym 3. 3 nale¶niki pe³noziarniste: - 2 ze szpinakiem sma¿onym na ma¶le z czosnkiem, - 1 z mas³em orzechowym 4. 2 kawa³ki pe³noziarnistego ciasta z truskawkami - (prze)s³odzone s³odzikiem (moja robota ![]() 5. Serek wiejski z pomidorem, rzodkiewkami i szczypiorkiem; kromka chleba graham z serkiem ¶mietankowym, pomidorem, ogórkiem ¶wie¿ym, rzodkiewk± i szczypiorkiem I jak? ![]()
#3157 | |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 399
|
Cytat:
![]()
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#3158 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 064
|
Hej. Pisa³am tutaj ostatnio i dosta³am ochrzan za bardzo ¼le skomponowany jad³ospis. Mam nadziejê, ¿e teraz jest chocia¿ troche lepiej. Mam nadzieje, ¿e kto¶ oceni konstruktywnie czy nie jest za duzo/za ma³o, czy jest zdrowo, czy dostarczam wystarczajaco duzo bialka itd. Z gory dziêkujê za ocenê. (jestem wegetarianka, wiec proszê nie proponujcie mi dodatku miêsa do którego¶ z posi³kow)
![]() U! ¶niadanie: jogurt naturalny z otrebami pszennymi i wkrojonymi truskawkami drugie ¶niadanie: miska ryzu z soczewic±, cebulk± i pomidorami obiad: zupa pomidorowa z ma³a ilo¶ci± makaronu du¿a czerwona papryka nadziewana soczewica czerwona, zielona, ry¿em, pomidorami, cebulk±(plaster ¿ó³tego sera na wierzchu), zasma¿ana kapusa. troche mizerii deser: kilka truskawek z mal± ilo¶ci± bitej ¶mietany podwieczorek: miska p³atków owsianych na mleku z otrêbami pszennymi i ¿ytnimi plus wkrojone truskawki kolacja: pó³ papryki z obiadu
Moja droga, tej bajce nie bêdzie królewicza na bia³ym koniu, Edytowane przez vespertine_ Czas edycji: 2011-05-29 o 14:39 |
![]() ![]() |
![]() |
#3159 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#3160 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Te¿ uwa¿am, ¿e osoby na U nie powinny siê tym przejmowaæ, ale skoro tyjê, to szukam powodu. Przykre jest te¿ to, ¿e osoba nieodchudzaj±ca siê patrzy z zazdro¶ci± na kogo¶, kto je na kolacjê 3 kanapki, na obiad wiêcej ziamniaków, a na II ¶niadanie p±czka, a ona sama nie mo¿e, bo musi je¶æ wiêcej bia³ka (ono w koñcu ma równie¿ du¿y wp³yw na @ - podobnie jak nnkt). fakt, nie ty³am jedz±c wiêcej, ale teraz tyjê. Nie zwiêkszê teraz do poprzedniego stanu, bo ju¿ próbowa³am i przyty³am szybciej ![]()
![]() |
#3161 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 195
|
a ty wiesz, ze skurczony zoladek glownie jest w twojej glowie?
#3162 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie chcê obcinaæ, ale nie tylko santos uwa¿a, ¿e jem zdecydowanie za du¿o wêgli.. owsianki zawsze mam du¿e, mo¿e nawet dziwne i zbyt s³odkie, ale to w koñcu ¶niadanie, gdybym owsiankê jad³a na kolacjê, to na pewno nie by³aby ona z lodami ![]() aktualnie jestem w trakcie poszukiwania dobrego chleba - bo te, które teraz jem s± raczej mieszane w stosunku 1:1. Martwi mnie jednak fakt, ¿e tyjê (nie ¿ebym chcia³a to zaraz zrzucaæ, tylko dlaczego tak jest, skoro jedz±c wiêcej - jak napisa³am wy¿ej - by³o ok, a teraz, kiedy mam 2x w tygodniu gimnastykê, 1x basen, a w pozosta³e dni æwiczê w domu i/lub je¿d¿ê na rowerze to tyjê, kiedy wcze¶niej jedynym moim ruchem by³o przej¶æ siê do tramwaju - doj¶æ do szko³y - wróciæ t± sam± drog± do domu i chodziæ do wieczora po mieszkaniu?) ;-) ---------- Dopisano o 15:45 ---------- Poprzedni post napisano o 15:44 ---------- wiem jedynie, ¿e ty tak my¶lisz ![]() wiesz, ¿e jak cz³owiek jest najedzony, to czuje, ¿e nie ma ochoty je¶æ drugiego wielkiego udka? No to ja siê w³a¶nie tak czujê. Czekaj, to nie ty ostatnio mi napisa³a¶, ¿e jak jestem najedzona tym co zjad³am, to mam nie wpychaæ na si³ê, bo nie na tym polega U?
![]() `I like living on the edge and seeing what's on the other side! Steven Tyler Edytowane przez morphine88 Czas edycji: 2011-05-29 o 14:46 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3163 | |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 801
|
Cytat:
widzê ¿e jesz nabia³, jajka te¿? mo¿e sobie zjedz jak±¶ jajecznicê do tej papryki. trochê monotonnie je¶li chodzi o te truskawki, bo jest mnóstwo innych owoców - no ale rozumiem, pojawi³y siê teraz pierwsze takie naprawdê pyszne. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3164 | |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 399
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Tak¿e mi siê wydaje, ¿e powinna¶ je¶æ tak, jak masz na to ochotê, masz ochotê na drugiego ziemniaka? To jedz drugiego ziemniaka. Masz ochotê na lody w owsiance? To jedz lody w owsiance. I na zdrowie, smacznego. ![]() ![]()
![]() |
#3165 | |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 778
|
Cytat:
![]() Zaufaj mu. Swoj± drog±, je¶li nie masz okresu lub masz z nim problem,. to czemu siê przejmujesz 1kg czy tam ile na wadze? Dziwne. serio, ja ty³am z wagi 39 czy tam 40 do 60 i nadal okesu nie by³o, przyty³am jeszcze 4 i wreszcie jest. i ta waga by³aby dla mnie super gdyby nie rozwalony metabolizm i inne takie/ ![]() mówiê Ci zaufaj organizmowi.
![]() |
#3166 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Mi tam wcale nie wydaje siê, ¿eby¶ jad³a a¿ tak du¿o tych wêgli... A z owsiankami te¿ czêsto szalejê, bo ¶niadanie, to ¶niadanie... Trzeba przyjemnie zacz±æ dzieñ. ![]() Teraz jesz ju¿ tylko 1600kcal (pisa³a¶, ¿e przeliczy³a¶ orientacyjnie) i dalej chcesz obcinaæ? Chcesz tak ma³okalorycznie je¶æ na U? Sama pisa³a¶ gdzie¶, ¿e dorastaj±ca m³odzie¿ ma du¿o wiêksze zapotrzebowanie. Mo¿e tym ci±g³ym obcinaniem z byle powodu spowalniasz sobie metabolizm? A po próbie powrotu do wiêkszej ilo¶ci wêgli zrobi³a¶ to za szybko i organizm nie zd±¿y³ siê przestawiæ i st±d mog³o kilka dkg przybyæ (wiem, ¿e siê nie wa¿y³a¶, ale s±dzê, ¿e wiêkszy wzrost to nie by³)? I mo¿e wydawaæ Ci siê, ¿e ubrania nie s± takie lu¼ne, bo np. opuch³a¶ od zatrzymania siê wody w organizmie, lub po prostu zjad³a¶ co¶ wzdymaj±cego... ![]()
![]() |
#3167 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Te¿ my¶la³am o tym, ¿e mo¿e po prostu siê zmieniam w kobietê ![]() ![]()
![]() |
#3168 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 120
|
dzisiejsza R, proszê o ocenê
![]() 1. ¶niadanie: fili¿anka kawy z mlekiem 3,2% i pó³ ³y¿eczki cukru. twaro¿ek ze szczypiorkiem i wkrojon± rzodkiewk±. 2 kromki razowego s³onecznikowego z mas³em, sa³at±, szynk±, po plastrze pomidora. 2. II ¶niadanie: homo naturalny ze zmiksowanym bananem i truskawkami ![]() 3. obiad: 2 kostki miruny w zio³ach z parowaru, ziemniaczki m³ode (3), kefir. 4. podwieczorek: ciastka z ciasta francuskiego posmarowane nutell± - nie wiem jak to opisaæ ale pokroi³y¶my z kole¿ank± ciasto francuskie, wrzuci³y¶my do piekarnika a¿ wyros³o, posmarowa³y¶my nutell± i hopsa do buzi ![]() 5. kolacja: wpadnie wie¶niak z ogórkiem i pomidorek. w miêdzy czasie woda, zielona herbatka i gdzie¶ wpad³y 2 paski gorzkiej czeko bo siê uczy³am dzi¶ i mózg potrzebowa³ ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3169 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Co do ¶niadania to nie wiem jak to jest, ale ja nie potrafie zje¶æ du¿ego. Tak ju¿ chyba mam i nie da siê tego zmieniæ. ![]() Do papryki wiêc zjem jajko sadzone, ale ona jest naprawdê mega syc±ca(i pyszna!) bo ma soczewice, wiêc zjem jej troche mniejsz± porcjê ni¿ pó³. Dziêkuje za ocenê ![]()
![]() |
#3170 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Ja okres straci³am jak tylko zaczê³am siê odchudzaæ - 61 kg przy 165. To by³o zdecydowanie za du¿o, wszyscy mi to mówili, nosi³am wtedy ubrania L, a przy mojej drobnoko¶cisto¶ci wygl±da³o to zdecydowanie nie najlepiej. Straci³am @ od razu, bo nie mia³am go nawet regularnego (rozpocz±³ mi siê 7 miesiêcy wcze¶niej i mia³am mo¿e 4-5 miesi±czek dopóki nie rozpoczê³am diety). Mam nadziejê, ¿e nie muszê wracaæ do tej wagi. I wszyscy mi mówi±, ¿e raczej nie (i oby nie ![]() Czeka mnie nied³ugo wizyta u ginekologa, zobaczymy.. ---------- Dopisano o 16:09 ---------- Poprzedni post napisano o 16:06 ---------- Cytat:
![]()
![]() `I like living on the edge and seeing what's on the other side! Steven Tyler Edytowane przez morphine88 Czas edycji: 2011-05-29 o 15:11 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3171 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 16:15 ---------- Poprzedni post napisano o 16:12 ---------- Cytat:
ale szlag mnie trafia, jak ktos twierdzi, ze ma "skurczony zoladek", chyba, ze chodzi o skurcz zoladka ja sie ciebie o ilosci nie czepiam, czepiam sie raczej tych, co kaza wciskac pod korek
![]() |
#3172 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#3173 |
Rozeznanie
|
Ja na Twoim miejscu ograniczy³abym wêgle proste, w ci±gu dnia wêgle z³o¿one jad³abym w takich porcjach jak dawniej, kiedy nie ty³a¶, a kolacje jad³abym bia³kowe/ bia³kowo-t³uszczowe i obserwowa³a organizm. Je¶li bêdziesz ty³a (w co w±tpiê) to wtedy zmniejsz ilo¶æ wêgli w ci±gu dnia na rzecz t³uszczy czy bia³ek. Je¶li chud³a- to wiadomo, dawaæ spokojnie wêgle do kolacji. A je¶li utrzymywa³a wagê, to stopniowo zacznij je wprowadzaæ, np. najpierw jedna kromka, potem dwie i ew. wiêcej.
![]()
#3174 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Co do wêgli z³o¿onych - có¿, jad³am ich du¿o. Na ¶niadanie 4 kromki, na II ¶niadanie bu³ka, na obiad 1/2 woreczka ry¿u/makaron pe³noziarnisty i na kolacjê 3 kromki. Raczej a¿ tyle nie zjem, odk±d przerzuci³am siê na owsianki na ¶niadanie i mniej kanapek na kolacjê. Poza tym kolacjê jem 3 godziny przed snem - nawet na R mo¿na je¶æ wêglowe kolacje o takiej porze (czyli o 20-21, ¿eby nie by³o, ¿e k³adê siê nad ranem i kolacjê jem o pó³nocy ![]() Wiêc mo¿e inaczej - co mog³abym zmodyfikowaæ oprócz ¶niadania i kolacji? Ostatnio w prawdzie zdarzy³o mi siê zje¶æ 1 czy 2 razy trzy kanapki na kolacjê, postaram siê ju¿ je¶æ dwie ![]() co do wêgli prostych.. dzi¶ zjad³am ju¿ danio na ¶niadanie z 4 kromkami mieszanego i czeka na mnie karpatka, któr± wczoraj zrobi³am ![]() EDIT: Bloody, masz gg? ![]() ![]() Jak masz, to wy¶lij na pw ![]()
![]() `I like living on the edge and seeing what's on the other side! Steven Tyler Edytowane przez morphine88 Czas edycji: 2011-05-29 o 15:38 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3175 | |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 801
|
Cytat:
![]() je¶li po l¿ejszym ¶niadaniu czujesz siê lepiej i nie czujesz siê os³abiona, to w takim razie wpychanie w siebie faktycznie nie ma sensu. z tym ¿e radzi³abym co¶ zamiast tych otrêbów. od¿ywiasz siê zdrowo i w Twojej diecie jest wystarczaj±co du¿o b³onnika. mo¿e jaka¶ kromka razowca? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3176 |
Zakorzenienie
|
bo ja mam dziwne wrazenie, ze 90% komentuj±cych ma na mysli "jedz wiecej!" (a pragne zauwazyc, ze co druga pani ma tutaj ed).
i raczej nie bierze sie pod uwage indywidualnych preferencji; santos lubi zjesc 3 porzedniejsze posilki, a ty 6 malenkich (6? 5?) - kazdy organizm jest inny i lepiej dziala tak, jak lepiej dziala tak samo jeden bedzie lepiej dzialac na bialku, a inny na wiekszej ilosci wegli - jednak warto zwracac uwage na zrodla tych weglowodanow i nie nazywac porcji lodow posypanej platkami owsianymi owsianka
smocza mama Edytowane przez kiciakasia Czas edycji: 2011-05-29 o 15:50 |
![]() ![]() |
![]() |
#3177 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Jutro postaram siê dodaæ jaki¶ chleb razowy (albo bulkê) wiêc zobaczymy jak mi to wyjdzie. jeszcze raz dziêkujê za rady ![]()
![]() |
#3178 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() co do moich porcji - u mnie w domu zawsze siê takie jad³o, dlatego mo¿e nie mogê rozci±gn±æ sobie ¿o³±dka. Dziadek nawet je mniej ![]() ![]() ![]()
![]() `I like living on the edge and seeing what's on the other side! Steven Tyler Edytowane przez morphine88 Czas edycji: 2011-05-29 o 15:58 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3179 | |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 778
|
Cytat:
![]() morphine pójdziesz do piek³a!(sory ale musia³am bo to ju¿ przesada ¿eby wypominaæ lody w owsiance, i siê rozkminiaæ czy to jeszcze owsianka)
![]() |
#3180 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:30.