|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które s± na diecie. Rozmawiamy o zdrowym od¿ywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczno¶æ dobowa diet - musz± one mieæ ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzêdzia |
![]() |
#3121 |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 620
|
Dot.: Nasze Codzienne Jad³ospisy XIV
A na koniec moje P z pro¶b± o zerkniêcie
![]() I 2 duze kanapki z ciemnego chleba z ziarnami, takiego okr±glego, a kanapki z samego srodka ![]() ![]() ![]() II p³atki frutina z wrzuconymi orzechami i kawalkami kokosa z jogo naturalnym + jakies pó³ ritter sport z herbatnikiem edit: zaponialam ze do tego pokruszylam troszke twarogu III miska zupy pomidorowej z makaronem, a na drugie pol woreczka br±zowego ryzu ze szpinakiem i tunczykiem ![]() IV lód fruitella, wiejski z truskawkami i jab³kiem na ciep³o z cynamonem V bu³ka z ziarnami na pó³ z wêdlin± drobiow±/tunczykiem, ogórkiem i sa³at±, do tego 2 muffinki bo sie wlasnie upiekly ![]() i jak sie dzisiaj prezentuje? ![]() Edytowane przez Milka1224 Czas edycji: 2011-05-28 o 21:57 |
![]() ![]() |
![]() |
#3122 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 024
|
no i moje U.
1¶n - dwie kromki ¿ytniego pe³noziarnistego z mozzarell± i pomidorem, 3 bia³ka sadzone z przyprawami. 2¶n - du¿a gar¶æ truskawek kawa latte 3¶n - sa³atka - rukola, pomidorki, parmezan, szynka parmeñska. przek±ska - wie¶niak z du¿± gar¶ci± w³oskich, laskowych. obiad - du¿a porcja sa³atki greckiej i 1,5 burgera z indyka. kolacja - ma³a activia naturalna.
#3123 | |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 892
|
Cytat:
Wêgle? Hm, staram siê w³a¶nie je ograniczaæ (dziêki czemu schud³am w tydzieñ 0,5 kg) i dlatego do obiadu jest tylko ga³ka ziemniaków, a nie 3 jak wcze¶niej. Na II ¶niadanie mia³ byæ p±czek, bo akurat babcia kupi³a, ale dosz³am do wniosku, ¿e w serze jest wiêcej bia³ka. Na kolacjê na chleb po³o¿y³am szynkê, bo lepiej tyle, ni¿ nic. Owsianka kopalni± cukru? Bo da³am ga³kê lodów i gar¶æ s³odkich p³atków? Trochê to przykre, ¿e osoba odzwyczajona ca³kowicie od cukru ocenia wszystkich pod swoim k±tem. Mo¿e dla Ciebie to "tona cukru", ale mi zdarza³o siê zje¶æ wiêcej. Zajrzyj na w±tek, na którym wiza¿anki wypisuj± czym danego dnia zgrzeszy³y. Tam mo¿e znajdziesz inne wiza¿anki (mo¿e niektóre nawet z ncj), które wrzucaj± w siebie jeszcze wiêksz± "tonê cukru". Dziêki za ocenê, ale mogê prosiæ, ¿eby¶ wiêcej nie ocenia³a moich jad³ospisów? ![]() Skoñczy³am : ). PS Iza, wybacz OT, ale musia³am ; ). proszê o nie komentowanie tej¿e wypowiedzi, tylko ewentualnie mojego jad³a.
![]() `I like living on the edge and seeing what's on the other side! Steven Tyler Edytowane przez morphine88 Czas edycji: 2011-05-28 o 21:59 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3124 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
#3125 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() aaa, spyta³a¶ czy mi zosta³y po cie¶cie - sorry, nie doczyta³am. tak, po cie¶cie i po kremie, razem chyba z osiem ^^. ![]()
http://www.alezdrowe.eu/ https://www.facebook.com/alezdrowe.eu?fref=ts zapraszam ; ) Edytowane przez pozytywna-wariatka Czas edycji: 2011-05-28 o 22:07 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3126 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Wracajac do ilosci wegli... Nie jest to tez pierwsza ulepowata owsianka, bo niedawno przewinal sie Milky Way. Pisze to nie po to, zeby tobie dowalic czy dla ciebie ,wisi mi to, ale nie promujmy owsianki jako zdrowego sniadania walac do niej lody, polewe i cini minis. No prosze cie. To, ze jest tam wiesniak, nie zmienia faktu, ze zamienilas fajne, zdrowe sniadanie na junk food. Cytat:
![]() Prosic mozesz ;-)
nie jestem zawodowym dietetykiem ani trenerem, to moje hobby. Chetnie udziele rad, ale korzystasz z nich na wlasna odpowiedzialnosc. Dziekuje za uwage ![]() Edytowane przez santos Czas edycji: 2011-05-28 o 22:09 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#3127 | |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 778
|
Cytat:
powiedz mi, czy szynka (polêdwica drobiowa, z piersi kurczaka/indyka) jest warto¶ciowa i mo¿na zje¶æ jej du¿o powiedzmy 100g+warzywa czy co¶, czy nie bardzo? I jeszcze powiedz ile mog³abym zje¶æ orzeszków (np.dzi¶ zjad³am 75g ziemnych) czy to nie za du¿o? Chcia³abym zast±piæ wiêkszo¶æ wêgli t³uszczami bo mam ju¿ do¶æ tej diety co siê ci±gnie 8miechów a ani kg w dó³ a wrêcz przeciwnie ![]() aha i jeszcze jedno, Twoim zdaniem jaja czy wie¶niak najlepiej na kolacjê? a na ¶niadanie co wybraæ? obieca³am sobie ¿e na dzieñ bêdê jad³a góra jeden serek homo/wiejski lub jogurt/szklankê mleka, ¿eby by³o ma³o nabia³u ale mi ciê¿ko, nie jem chleba i wszystkie popo³udnia spêdzam poza domem na próbach/korkach/w ko¶ciele/szko³ach itp. i poprostu najlepiej mi wzi±¶æ w torebkê jogurt na II¶n, homo i posiekane orzeszki na podw. i wie¶niak na kolacjê (choæ tê staram siê je¶æ ciep³± ju¿ w domu ![]() pomo¿esz? ![]()
![]() |
#3128 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 22:20 ---------- Poprzedni post napisano o 22:10 ---------- Cytat:
Cytat:
Moim zdaniem menu wcale niezle i dosc mocno Rowe. Proponuje dodac inne wegle, bo mozliwe ze organizm sie broni. Sproboj przejsc na diete z duza iloscia owsianych i zyta pelnoziarnistego. Mi tego typu Low GI carb pomagaja bardziej niz calkowita eliminacja wegli. Jedz mniej jogurtu, jak potrzebujesz "nawilzacza" uzywaj kremowego twarogu. Ogranicz nabial do jaj, wiesniaka, twarogu i mleka (ale mleka malo). Nie pij Inki , bo to syf. A kofeina z kawy podkreca metabolizm. I bron boze nie jedz cukru przy diecie low carb. To jest najglupsze, co ludzie robia, tna wegle z ziaren, a potem tu se skubna cukra tam se skubna cukra i masakra jest. Przy low carb high fat trzeba unikac cukru jak ognia, wrecz bardzie niz przy po prostu jedzeniu normalnej ilosc iwegli, ale low GI (np platki owsiane, amarantus itd). Moim zdaniem moze ci pomoc (ale nie musi) wprowadzenie owsianych zamiast orkiszu itd. Aha, myslalas najnormalniej w swiecie, o zwiekszeniu ilosci ruchu? Proponuje interwaly Zuzany, 20 min dziennie i pewnie waga pojdzie w dol.
![]() ![]() |
![]() |
#3129 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() No i druga rzecz to to, ¿e po prostu ¼le siê czujê jak jem wiêcej. Ale to ju¿ kosmetyczna rzecz.
http://www.alezdrowe.eu/ https://www.facebook.com/alezdrowe.eu?fref=ts zapraszam ; ) Edytowane przez pozytywna-wariatka Czas edycji: 2011-05-28 o 22:22 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3130 |
Zakorzenienie
|
aha zabcia tak podsumowujac: mozliwe, ze waga stoi w miejscu, bo zmienilas radykalnie diete i organizm sie broni zwalniajac metabolizm. Zamiast wprowadzac zmiany drastyczne w diecie, najlepiej ciac porcje po prostu. Zryj Mniej najlepsza filozofia hehe. Wiec jelsi zamierzasz jesc wegle na U w przyszlosci to ja ci radze zacznij juz teraz. TYlko mniej i o niskim GI. I tyle. Nie baw sie w diety nielaczenia, bo potem bedzie ciezko z tego wyjsc. Na ogol ich efekt jest wlansie taki: drastyczna dieta powoduje, ze pierwsze kg leca szybko,a potem klops i zastoj. A potem powrot do U to juz zupelny armagjedon.
Lepiej chudnac powolutku i z jak najmniejsza iloscia zmian. PS. Cukier to zuo ![]()
![]() |
#3131 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Mam nadziejê, ¿e co¶ tam pomog³am. ![]() A jad³ospis faktycznie malutki, choæ jako¶ciowo w³a¶ciwie okey.
![]() |
#3132 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja nie chcesz pisac wprost R, to chociaz dopisz, ze chudniesz, bo potem wychodza jakies paranoje jak ktos to przeczyta niedouczony. Jedz wiecej taka moja rada. Ja mam ten sam problem niestety. Po prostu wrzucam kaloryczne rzeczy typu maslo orzechowe i banany. Orzechy Orzechy hehhehee. Zazwyczaj zwiekszam po prostu ilosc bialka i tluszczu (ale u mnie to sie wiaze tez z tym, ze zeby utrzymac rzezbe musze jesc TONE bialka). ---------- Dopisano o 22:29 ---------- Poprzedni post napisano o 22:28 ---------- Ciocia Santos zdominowala watek tego pololudnia (lub nocy, zalezy od perspektywy "globalnej " ![]() PS moze ktos moje wczorajsze oceni?
![]() ![]() |
![]() |
#3133 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#3134 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
#3135 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#3136 | |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 778
|
Cytat:
dziêkujê wiedzia³am ¿e zarzucisz radami ![]()
![]() |
#3137 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
czyta³am dzi¶ artyku³, ¿e uprawiane sportu mo¿e uzale¿niæ, bo odpowiada za nadmierne wydzielanie hormonów szczê¶cia i po pewnym czasie po prostu potrzebujesz takiego energetycznego kopa. To prawda, nie? ![]() Wiem, ¿e siê nie da, ale ja po prostu nie mieszczê. Ju¿ nie mówi±c co siê dzieje jak jest cieplej, st±d te sa³atki. Ale orzeszki s± okey, kocham mas³o orzechowe.
![]() |
#3138 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 195
|
Cytat:
![]() santos, skoro niedozywienie i malnutrition to "nie to samo", to w takim razie jak powiesz "niedozywienie" po angielsku? kazde niedozywienie = niedobory, braki. tylko moga to byc niedobory roznych rzeczy i w roznym nasileniu ---------- Dopisano o 04:15 ---------- Poprzedni post napisano o 03:59 ---------- aha, morphine, santos ma racje. twoja owsianka byla dziwna i jakas straszna
smocza mama Edytowane przez kiciakasia Czas edycji: 2011-05-29 o 03:17 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3139 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 05:33 ---------- Poprzedni post napisano o 05:04 ---------- Cytat:
Sport akurat musze uprawiac, bo inaczej wysiadaja mi w pracy plecy. Widaomo, ze nie musze w takiej ilosci, to inna kwestia. No wiem, mi czesto ciezko jesc duzo. U mnei sie w miare sprawdza jedzenie duzego sniadania. Wiem, ze ble, bo sama nie przepadam. Ale robie tak: po obudzeniu czekam z 2h (i tak mi samo ak wychoszi z uwagi na prace i komunikacje miejska) i jem duze sniadanie, a potem duzy lunch, zawsze o duzej kcal. Czasem mozna przesadzic, np w czwartek wklejalam tu jadlo, gdzie zjadlam 'podwojny' obiad. I tu juz przesada, bo owszem, wcisnelam 4 tacos i deser, ale potem do wieczora juz praktycznie nic. No roznie bywa. Napewno jak zaczniesz na sniadanie jesc placki owsiane z czekoalda i kokosem, posmarowane maslem orzechowym, z bananem i wiesniakiem to pomoze. To jest moj niezawodny sposob :d. Tylko ja jem wczesnie sniadania, ok 7.40, bo wstaje o 5.30, do do 13.00 zdaze zglodniec na tyle, ze znowu cos wielkiego zjem. Problem pojawia sie pozniej..... Polecam orzeszki ---------- Dopisano o 05:39 ---------- Poprzedni post napisano o 05:33 ---------- Platki owsiane mozesz sama mielic na make, nie wyjda az takie drobne jak normalna maka, ale spokojnie sie nadadza do omletow. Poza tym kazda maka pelnoziarnista, zytnia itd. Polecam kasze. Na snoadanie mozesz nawet zjesc ryz (brazowy oczywiscie) na mleku z wiesniakiem i owocem. Zuzana zapodaje hardkor tu: http://www.bodyrock.tv/ Nie patrzylam na strone od dosc dawna, kiedys wklejala fajny workout codziennie, ten wlasnie do 15 min, nie wiem, czy dalej wkleja, ale zawsze mozesz obadac stare. ---------- Dopisano o 05:52 ---------- Poprzedni post napisano o 05:39 ---------- Ciocia santos zapodaje u Sniadanie 2 kromki razowca niemieckiego: 1 z twarogiem, wedlina i jajem na twardo, pomidorek 1 z maslem nerkowcowo-migdalowym Banan Kawa z mlekiem Przekaska 75 g(400kcal) mixu tropikalnego owoce&orzechy Kawa ze smietanka Lunch 120gwiesniaka Furrrrrrra orzechow mix peacan,migdal,nerkowiec, Kawalek batona proteinowego 3km marszu 7km biegu po parku 3km marszu (u nas dalej patelnia +30 c)- nie umieram, warunki pogodowe nie robia na mnie wrazenia, odbywalam spacery 10 km przy -15 C, przy + 35 C i 95% wilgotnosci nie uzywalam klimy, bieganie przy 30 to pikus, zwlaszcza, ze tu gorskie powietrze, a w parku duzo cienia Zaraz po Jajko na twardo 1 wafel kukurydziany z sezamem Troche arbuza, troche mamey i troche mango Obiad 2 tortille grube okragle nadziewane twarogiem ( wielkosci podstawki pod kubek) 2 lyzki potrawki z kurczaka w sosie mole 2 lyzki awokado Warzywa zielone w smietanie duszone - 2 lyzki Maly kawalek tortili hiszpanskiej (z jaj i ziemniakow) Pomidorek, oliwki zielone Deser 2 duze szklanki smoothie z mleka, kakao i jezyn Wielka miska salatki owocowej arbuz, mango, mamey 2 kieliszki rumu ;-) I ktos oceni?
nie jestem zawodowym dietetykiem ani trenerem, to moje hobby. Chetnie udziele rad, ale korzystasz z nich na wlasna odpowiedzialnosc. Dziekuje za uwage ![]() Edytowane przez santos Czas edycji: 2011-05-29 o 05:56 |
||
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#3140 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 195
|
dzieki, w sumie zdalam sobie sprawe, ze to wiedzialam, ale mi wypadlo z mozgu; coz, ludzie nie sa doskonali, a szkoda
![]() btw. po polsku malnutrition=niedozywieni e jakosciowe; malnourishment=niedozywie nie ilosciowe (jak przeczytalam Twoja wypowiedz mi sie przypomnialo) ---------- Dopisano o 07:02 ---------- Poprzedni post napisano o 06:59 ---------- ej, jak smakuje mamey? wyglada jak wielka sliwka skrzyzowana z awokado
#3141 | |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 586
|
Cytat:
Poza tym zazdroszczê klimatu ... ile ja bym da³a za mieszkanie w takim miejscu ! Prócz tego jeste¶ znakomitym przyk³adem na to, ¿e t³uszcze s± w diecie bardzo potrzebne i nie ma co ich siê baæ! Super!
![]() |
#3142 |
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 262
|
Wczorajsze U
¦niadanie: 7 ³y¿ek domowego muesli (mieszanina ró¿nych nies³odzonych p³atków, otrêbów i suszonych owoców) z gar¶ci± truskawek i zalane szklank± kefiru naturalnego; skrzypopokrzywa II ¶niadanie: serek wiejski (200 g) z wkrojonymi rzodkiewkami i kawa³kiem ogórka; gar¶æ nerkowców; jab³ko Obiad: kilka ³y¿ek kaszy jaglanej; gulasz drobiowo - warzywny; sa³atka (warzywa, oliwa z oliwek, zio³a) Kolacja: jajecznica z dwóch jaj L sma¿ona na ma¶le z papryk± i szczypiorkiem; du¿a kromka ¿ytniego z mas³em, sa³at±, szynk± z indyka, pomidorem i czerwon± cebul±; herbata malinowa + 2l wody |
![]() ![]() |
![]() |
#3143 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 11 440
|
wczorajsze P.
- p³atki jêczmienne + otrêby, na mleku, z truskawkami, gorzk± czekolad± i suszonymi daktylami; kawa zbo¿owa. - ry¿ br±zowy z kurczakiem w curry, ananasem, papryk±, pieczarkami, marchewk± i innymi.. ![]() - kawa z mlekiem, 2 kiwi - 2 kromki orkiszowca z twaro¿kiem, wêdzonym ³ososiem, sa³at±, oliwkami, wielki malinowy pomidor; kawa³ sernika ³aciatego z rodzynkami. - wieczorna impreza, czyli ró¿nego rodzaju przek±ski: oliwki, brie, antipasti, sa³atka grecka, bardzo sporo paluszków i mini krakersów, 4 piwa ![]() ?
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#3144 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 12:09 ---------- Poprzedni post napisano o 12:05 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
#3145 |
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 262
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3146 | |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 620
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3147 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 169
|
Wczorajsze Utrzymanie;
¦niadanie: Du¿a grahamka na pó³; 1/2 z mas³em orzechowym i ³y¿eczk± miodu ![]() ¦niadanie2: Po³owa du¿ego jogurtu naturalnego, gar¶æ truskawek, banan, gar¶æ p³atków fitella, 3 ³y¿ki otr±b, kilka daktyli; marchew. Obiad: 1. talerz krupniku 2. 2 kotleciki mielone; 3 ga³ki ziemniaków z koperkiem; du¿oo m³odej kapusty; szklanka wody z sokiem malinowym. Podwieczorek: Pieczone jab³ko gigant z ³y¿k± migda³ów i du¿± kostk± czekolady deserowej; ga³ka lodów toffi. Kolacja: Du¿a, ciê¿ka kromka chleba ¿ytniego; kie³basa ¶l±ska z grilla; sa³ata z sosem jogurtowym;musztarda; ketchup. |
![]() ![]() |
![]() |
#3148 | ||||
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 399
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() A ja powiem tylko tyle: STRASZNIE MI SIÊ NUDZI ![]() ![]()
![]() |
#3149 |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 773
|
R-ka:
I¶: omlet z 3 jaj na ma¶le, 1/2 t³ustego twarogu + ³y¿eczka miodu II¶: kromka naturalnego ¿ytniego na zakwasie grubo posmarowana mas³em + sa³ata, szpinak, pomidorki, papryka w oliwie ma³a ³y¿eczka mas³a orzechowego O: kawa³ pieczonej karkówki polanej oliw± z oliwek + sa³ata w jogurcie z ogórkiem (niewielka ilo¶æ) gar¶æ orzechów, mo¿e ze dwa kabanosy ( 100 % prawdziwe ) K: ³oso¶ w oliwie
æwiczê ![]() zdrowo siê od¿ywiam ![]() dbam o siebie i swoich bliskich ![]() ZJEDZ TÊ ¯ABÊ ! ![]() Edytowane przez polny mak Czas edycji: 2011-05-29 o 13:14 |
![]() ![]() |
![]() |
#3150 | |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 892
|
Cytat:
a teraz pragne zadaæ pytanie, bo nurtuje mnie pewien fakt. czemu gdy liczy³am jeszcze dok³adnie kalorie (jad³am 2100) i posi³ki sk³ada³y siê g³ównie z wêgli - 4 kromki na ¶niadanie, bu³ka w szkole, ry¿ z 1/4 (!) piersi z kurczaka i warzywami oraz 3 kanapki na kolacjê - utrzymywa³am wagê (i nie æwiczy³am wtedy) a teraz, gdy jem mniej wêgli (no, chyba temu nie mo¿na zaprzeczyæ. Mo¿e nie znacznie, ale nieco. Du¿o mniej chleba poch³aniam) i æwiczê, a jem mniej kalorii (czasem podliczê - wczoraj dla przyk³adu wysz³o 1600) to tyjê?
![]() `I like living on the edge and seeing what's on the other side! Steven Tyler Edytowane przez morphine88 Czas edycji: 2011-05-29 o 13:36 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:51.