|
Notka |
|
Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3151 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wątek plotkowy dla Fanek naturalnej pielęgnacji, cz. II
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3152 | |||
Zakorzeniona Zmorah
|
Cytat:
![]() Przyznam, ze o kolorowce Richanny dowiedziałam sie przez przypadek z yt jak mi sie wyświetlił film w proponowanych od RLM ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() |
#3153 | ||||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() To już wiem, że to nie opryszczka ![]() Faktycznie mam w domu jakieś preparaty na afty, spróbuję z tą wodą utlenioną i jakieś smarowidło zmieszam, mam nadzieję że się nie powiększy. Chyba już wiem skąd to, w sobotę byłam na budowie, spędziłam tam trochę czasu i musiałam się ubrudzić a przy tym było zimno, więc pewnie wszystko razem. Kupiłam zestaw do Yerba mate ![]() ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#3154 |
Zakorzenienie
|
[1=f60400d832b72deb5c42f71 6e834e5f0a0698277_6206f89 5c87a0;86075911]Zaginione laleczki, skradzione laleczki
![]() 2 części ![]() Muszę się zainteresować tą serią. Mnie bardzo podeszły kryminały skandynawskie, ale już wszystko przeczytałam, co mają w mojej bibliotece, a nie chcę kupować książek, bo nie mam ich gdzie trzymać. Natomiast bardzo się męczę czytaniem e-booków.
#3155 |
Zadomowienie
|
A ktoś czytał książki Cherezińskiej?
Jestem zachwycona sposobem podania historii przez autorkę, najbardziej podoba mi się "Harda" i "Królowa' (początki państwa polskiego, ale i sporo Skandynawii), ale serię o rozbiciu dzielnicowym też lubię.
#3156 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3157 |
Zakorzenienie
|
Oczy mnie szybko zaczynają boleć. Wolę tradycyjne książki, nie szkodzą mi.
#3158 |
Konto usunięte
|
Tez wole tradycyjne ale w nocy juz nie poczytam. A niestety ale kupuje eBook bo taniej. Szybciej mam nowości
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3159 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() [1=f60400d832b72deb5c42f71 6e834e5f0a0698277_6206f89 5c87a0;86095201]Tez wole tradycyjne ale w nocy juz nie poczytam. A niestety ale kupuje eBook bo taniej. Szybciej mam nowości ![]() Ja odkąd mam kindla nie wolę, a wcześniej namiętnie zbierałam książki, miałam ich bardzo dużo w mieszkaniu, z czasem się ich pozbyłam. A czytam głównie wieczorem,w łóżku przed zaśnięciem oraz po przebudzeniu jeśli nie mam na rano do pracy. Z książką bym sobie na to nie mogła pozwolić, bo mojemu facetowi przeszkadza światło jak chce spać i często spędzamy wieczory na kanapie, kiedy on ogląda filmy albo tv, a ja czytam i jemu światło wtedy przeszkadza (mnie zresztą podczas oglądania filmu też). Dla mnie czytnik z podświetleniem to wynalazek na miarę Nobla. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3160 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Kindle tez mam ale to nie zastąpi zapachu ksiazki ![]() A od kiedy mieszkam juz na swoim i nie sama to mam jak Ty. I moje ksiazki oddałam a teraz jak cos kupie to czytam w Polsce i od razu zostawiam ![]() Czytnik to wygoda przede wszystkim. I tez pierwsze słyszę o bólu oczu. To chyba zalezy od czytnika. Wcześniej czytałam ebooki na telefonie i to była katorga dla oczu. od kiedy mam czytnik czytam całe noce i nic. Maz nie marudzi a w dzien czasami tez podświetlam bo lepiej sie czyta. W tym przypadku ksiazka by przegrała. To, ze wole ksiazki nie znaczy, ze czytnik jest gorszy bo gdybym miała wybierać pomiędzy jednym a drugim to czytnik wygrywa ![]() Po pierwsze o wiele tańsze ksiazki. ![]() Reszty wypisywać nie trzeba ![]() Mieszkam w uk i paczki z pl nie sa tanie z książkami. ![]() Niedawno obliczyłam, ze wydałabym 300£ na ksiazki (bez przesyłki) od tego czasu co mam czytnik. A wydałam 50% z tego ![]() Ja nie czytam mało. Bo Ok 9 książek na miesiąc ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3161 |
Przyczajenie
|
Też mam kindla ale z ekranem bez podświetlenia i czasami mi tego brak. Papierowe książki zdecydowanie wolę do nauki, bo zaznaczam sobie w nich konretne fragmenty fiszkami i mogę do nich szybko wrócić. Poza tym jestem wzrokowcem i jak jakaś informacja, albo ładny fragment szczególnie mnie zainteresują, to pamiętam w jakim miejscu książki tego szukać (mniej więcej która strona i czy góra czy dół, to wystarczy, łatwo znajdę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3162 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3163 |
Zakorzenienie
|
[1=f60400d832b72deb5c42f71 6e834e5f0a0698277_6206f89 5c87a0;86095786]
Ja nie czytam mało. Bo Ok 9 książek na miesiąc ![]() Wymiatasz ![]() ![]()
#3164 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja się nie potrafię uczyć z czytnika ani z laptopa ani z tableta ani z komórki. Wszystkie materiały do nauki mam w formie papierowej i notatki też robię ręcznie. Też jestem wzrokowcem, lubię zaznaczać kolorami, karteczkami, robić wzorki, bazgrać coś obok notatek - to są moje punkty zaczepienia do spersonalizowania sobie treści, których się uczę. Na żadnym ekranie tego zrobić nie mogę. Znaczy teoretycznie mogę, ale mój mózg tego i tak nie zapamięta tak, jak wtedy gdy mam to samo na papierowej kartce. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3165 |
Zakorzenienie
|
Mam już prawie wszystkie skompletowane prezenty świąteczne
![]()
![]() |
#3166 | |
Konto usunięte
|
My dla córy jeszcze nie mamy. Sobie w tym roku nie robimy
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 17:45 ---------- Poprzedni post napisano o 17:44 ---------- Cytat:
Promyczek tez miał ponad 600 ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3167 |
Konto usunięte
|
Dzień dobry, dołączam dumnie do wątku
![]() Nie wszystko co mam jest naturalne, ale to dlatego, że zużywam zapasy, jak coś kupuję, to poza niewielkimi wyjątkami staram się, żeby to było jak najbardziej naturalne. |
![]() ![]() |
![]() |
#3168 |
Konto usunięte
|
Wątek plotkowy dla Fanek naturalnej pielęgnacji, cz. II
[1=072c26bec45ec6d12fcc8f2 609f847b72bd29bf6;8610339 2]Dzień dobry, dołączam dumnie do wątku
![]() Nie wszystko co mam jest naturalne, ale to dlatego, że zużywam zapasy, jak coś kupuję, to poza niewielkimi wyjątkami staram się, żeby to było jak najbardziej naturalne.[/QUOTE] Ja tez mam jeszcze pare rzeczy nienaturalne ponieważ zrobiłam zapasy będąc w Polsce. Wtedy kupiłam bardzo mało naturalnych produktów. Glinkę, oleje, i peeling z nacomi. ![]() Kiedy dołączyłam do wątku to miałam bardzo mało naturalnych a teraz to mam bardzo duzo! ![]() Teraz mam pare zamkniętych rzeczy z ziaja ale to juz oddam bratowej ![]() ![]() Ale zawsze jej daje próbki ![]() Witaj na wątku. ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3169 |
Konto usunięte
|
Byłam i go poczytałam
![]() Tyle tylko, że ja bardzo mało kosmetyków obecnie używam, więc nie mam jakiejś dużej ilości zdobyczy. Olej do twarzy, coś do mycia ciała, krem do rąk/stóp/łokci (jeden), coś do ust, tusz do rzęs, puder, korektor, konjac, szampon, odżywka/maska, ewentualnie coś na końcówki, tyle ![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3170 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny ale Wy lecicie z tymi postami
![]() ![]() Beeets wymiatasz, jesteś szybsza od świetego ![]() ![]() Ja na razie gdzie nie wejdę do sklepu to chomikuje świąteczne dekoracje ozdoby takie..pierd.oly no ![]() ![]() ![]() Dołączam się do zachwytów nad czytnikiem..ja mam pocketbooka touch lux 3 i nie oddałabym za żadne skarby ![]() Bardzo odpowiada mi czcionka, wcześniej miałam Kobo aurę h2o i nie ma porównania, mimo ustawień czcionki była dorobizna i było to męczące Hej Blondelle! Ja tez mam jeszcze dość skromną naturalną kosmetyczkę ![]()
#3171 |
Rozeznanie
|
Chociaz kazda wizyta w holland& barett to dla mnie mega wyzwanie. Ostatnio powąchałam to masło do ciała dr Organic..
IMG_5020.jpg I gdyby nie fakt ze mam jeszcze kilka smarowidel w domu na pewno bym wzięła.. ![]()
#3172 |
Konto usunięte
|
H&B ma zawyżone ceny. Dlatego ja tam kupuje tylko na promocji 3za2 albo 1+drugi za 1p
![]() Albo 1+ drugi za 1/2 ceny ![]() Teraz planuje kupić szampony z andalou i to co chce kupić wyjdzie mnie u nich 40£ a na innej stronie 25£ ![]() Wić jest różnica i to ogromna. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3173 | |
Zakorzenienie
|
[1=f60400d832b72deb5c42f71 6e834e5f0a0698277_6206f89 5c87a0;86107193]H&B ma zawyżone ceny. Dlatego ja tam kupuje tylko na promocji 3za2 albo 1+drugi za 1p
![]() Albo 1+ drugi za 1/2 ceny ![]() Teraz planuje kupić szampony z andalou i to co chce kupić wyjdzie mnie u nich 40£ a na innej stronie 25£ ![]() Wić jest różnica i to ogromna. ![]() Też jestem bardzo ciekawa szamponów z Andalou. Jak skończę obecny, to zamówię z Andalou. ---------- Dopisano o 09:57 ---------- Poprzedni post napisano o 09:55 ---------- Cytat:
![]() |
#3174 |
Zakorzenienie
|
Latem pisałam, że zamierzam zrobić eksperyment szczoteczka manualna vs elektryczna vs soniczna z użyciem kropelek barwiących osad nazębny. Udało mi się dopiero teraz, bo co prawda już wtedy zamówiłam kropelki, ale byłam w tym samym czasie na profesjonalnym czyszczeniu zębów u dentysty i przez minimum miesiąc po nim żaden osad nie chciał się powierzchni zębów trzymać i te kropelki po prostu nie miały czego przebarwiać, więc i testować nie było czego.
W eksperymencie udział wzięły: -szczoteczka naturalna drewniana Hydrophil -szczoteczka elektryczna Oral B Pro 600 -szczoteczka soniczna Philips Sonicare HX8911/01 -pasty Weleda i Oral B Pro Repair -kropelki Miradent Szczoteczki/główki były nowe oraz dodatkowo 2 już dłuższy czas używane (o czym potem). Testowałam każdą ze szczoteczek dwukrotnie: raz z pastą Weleda, raz z Oral B. Mycie testowe robiłam wieczorem (poprzednie mycie było rano). Normalnie używam przed myciem irygatora do przestrzeni międzyzębowych Waterpick, ale tutaj chciałam zobaczyć, jakie będą efekty bez niego. Zęby były myte 2 minuty. Obie szczoteczki elektryczne mają timer i dają sygnał co 30 sekund czyli co umytą "ćwiartkę" uzębienia. Używając manualnej patrzyłam na zegarek, żeby było sprawiedliwie. Po użyciu kropelek powierzchnie niektórych zębów były za każdym razem bardziej przebarwione niż innych, więc materiału do obserwacji miałam wystarczająco dużo. Wynik nie jest jakoś specjalnie zaskakujący: WSZYSTKIE TRZY SZCZOTECZKI W KOMBINACJI Z OBIEMA PASTAMI RÓWNIE SKUTECZNIE USUWAŁY NIEBIESKIE I RÓŻOWE PRZEBARWIENIA Z PŁYTKI ZĘBOWEJ. Do tego jednak mam parę istotnych uwag. 1. Nie za każdym razem udało mi się usunąć przebarwienia spomiędzy zębów i wydaje mi się, że tutaj nie miało za bardzo znaczenia, jaka szczoteczka i pasta, ale raczej to, co jadłam cały dzień (pokarmy wymagające więcej gryzienia i włókniste po prostu szybciej niż pokarmy miękkie wchodzą pomiędzy zęby i tam zostają). Tu potrzebny jest po prostu inny sprzęt, a więc nitka albo właśnie irygator. 2. Zrobiłam też próbę z moją starą 3-letnią szczoteczką elektryczną Oral B, która nie kręci się już tak szybko jak druga roczna oraz z główkami do niej i do sonicznej, które były już mocno wybarwione czyli używałam ich na pewno z 3 miesiące. Nie udało mi się za ich pomocą całkiem usunąć osadu, zostały różowe plamki, które musiałam doczyścić nowszymi główkami. A więc nieważne, jaka szczoteczka, trzeba często wymieniać. 3. Jak wspomniałam po profesjonalnym czyszczeniu moich zębów nie imał się w ogóle żaden osad, ale oczywiście im dłużej po tym zabiegu, tym bardziej się on zbiera i nawet regularne mycie często wymienianymi szczoteczkami nie wyeliminuje problemu. Tak więc mam motywację, żeby tak jak dentyści zalecają co pół roku jednak się na to czyszczenie zapisać. Do tej pory robiłam to co jakiś czas, nieregularnie, a więc wliczały się w to także i 2-letnie przerwy pomiędzy czyszczeniami. To co mnie zdziwiło pozytywnie, to fakt że łagodna pasta Weledy wypadła tak samo jak Oral B. Co do szczoteczki sonicznej, to chociaż jestem z niej zadowolona, to nie jestem pewna, czy kupię następną, jak ta wyzionie ducha (a one nie mają zbyt długich żywotów). Przypuszczam, że raczej sięgnę po kolejną elektryczną, zwyczajnie z powodów finansowych, bo soniczne są po prostu o wiele droższe. Do szczoteczek manualnych na stałe nie wrócę. W moim przypadku to po prostu kwestia wygody, która jest dla mnie istotniejsza od ich ekologiczności. Edytowane przez chimay Czas edycji: 2018-11-16 o 18:09 |
![]() ![]() |
![]() |
#3175 |
Zakorzenienie
|
Fajny eksperyment
![]() Ja sie zdoktoryzowalam kilka lat temu jak nosilam aparat. Dla mnie Curaprox i soniczna sa niezastapione. Moj Philips ma ok. 4 lata i dziala bez zarzutu. Nie wiem skad opinia, ze soniczne szybko padaja? Kiedys mialam Oral B i wymienialam je co roku ![]() Ogladalam soniczna jakiejs chinskiej marki za 1/3 ceny i chyba taka kupie nastepnym razem ![]() Jesli chodzi o skaling i piaskowanie to raz w roku wystraczy ![]()
#3176 |
Zadomowienie
|
Kochane nie wiem gdzie sapytac. Czy tonik z 5% migdałowym i 5% glukonolakton powoniem się pienić po mieszaniu? Ustaliłam pH sodanoczyszczona i płyn tak się spienił ze wyszedł z butelki. Nie narobie tym sobie krzywdy jak położę na twarz?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3177 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chińskie też rozważałam, ale zniechęciła mnie mała ilość opinii. Może niesłusznie. Elektryczne do tej pory miałam dwie, obie Oral-B i pierwsza, najtańszy model z oferty, wytrzymała jakieś 4 lata, druga po około 3 już jest w zasadzie do wyrzucenia, bo obroty wyraźnie zwolniły. Co do czyszczenia u dentysty - z osadem miałam okropny problem, jak jeszcze paliłam papierosy. Teraz aż tak duży on nie jest. Jednak rozpoznano u mnie 1 i 2 stopień paradontozy w 5-punktowej skali (w zależności od poszczególnych zębów), więc chyba powinnam potraktować zalecenie dentystów poważnie. U mnie skaling i fluoryzacja są polecane co pół roku, oczywiście nie są to zabiegi refundowane przez kasy chorych. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3178 |
Konto usunięte
|
Ja mam soniczna juz 4 lata. Ładuje ja co 3 miesiące prZez noc i działa idealnie. Myje zęby 2 razy na dzien. Mój maz myje tez nią zęby (wymienia sobie tylko wkład)
Wiec nie wiem skad te opinie o słabych bateriach... |
![]() ![]() |
![]() |
#3179 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dla mnie zwykle elektryczne byly za ostre. Przy aparacie na pocztaku moglam uzywac tylko Curaprox. Potem kupilam soniczna.
![]() |
#3180 |
Zakorzenienie
|
Tez uzywam sonicznej i nie wyobrazam sobie powrotu do manualnej. Dopiero soniczna mam porzadnie doczyszczone zęby co zauwazają dentysci.
Chetnie kupilabym irygator ale mam wrazenie ze przy moich ciasno ułożonych zębach sprawdza sie tylko nić. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:28.