Mamusie majowo- czerwcowe 2014 :-) - Strona 106 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-10-09, 09:16   #3151
Gosiiaczek
Raczkowanie

Dot.: Mamusie majowo- czerwcowe 2014 :-)

gosia z tego co wiem sa to badania darmowe bo to jest jedno z tych 3 przyslugujacych w pl na nfz. i prenatalne nie penetralne zawsze sie usmieje jak tak piszesz zakretko[/QUOTE]
Kochana platne platne dopiero po 35 roku zycia sa darmowe teraz sa platne i dosc drogie 230 zl
Santom

Edytowane przez Gosiiaczek
Czas edycji: 2013-10-09 o 09:17
Gosiiaczek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-09, 09:18   #3152
Seleniti
Zadomowienie

Dzień dobry
Ja dziś pobudke zaliczyłam o 5 żeby specjalnie rano na 7 dojechać na WF w postaci jogi niestety póki co zbytnio ćwiczyć nie mogę żeby się nie przeciążać dlatego spędziłam te 1,5 h na siedzeniu mam nadzieję, że dziś na wizycie u gin dowiem się, że nie będzie żadnych przeciwwskazań do ćwiczeń

Cytat:
Napisane przez muffinka90 Pokaż wiadomość
Kabel sie odzywa

jakbyscie kiedys narzekaly ze duzo nadrabiania oto TOP 3 nabijaczek postow :P:

Nikii89164
Seleniti129
VwVampirka128
O mamo tylko nie bijcie

Ale gaduły z Nas :P

Cytat:
Napisane przez carolyna86 Pokaż wiadomość
dziewczyny, ratujcie! Dopadło mnie przeziębienie
co można brać bezpiecznie w ciąży
Herbatka z cytryną, lub z sokiem z malin, można też jeść zapiekane pieczywo z "masłem czosnkowym" ja po prostu do zwykłej margaryny do smarowania przeciskam czosnek , ogólnie w aptece też można dostać właśnie syropek na bazie czosnku i z czymś jeszcze ale jest okropny w smaku i jako ewentualność wziąć tabletke ale można tylko paracetamol, życzę zdrówka

Kasian Dziewczyny dobrze mówią, jak się nie będziesz słuchać to będzie bacik My Ci tu wszystkie kibicujemy i trzymamy kciuki za Was , zobaczysz że Maluch nadrobi

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

Seleniti jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-09, 09:21   #3153
ZamyslonaRoztargniona
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Gosiiaczek Pokaż wiadomość
Kochana platne platne dopiero po 35 roku zycia sa darmowe teraz sa platne i dosc drogie 230 zl
Santom
Aaa, to Ty mówisz o prenatalnych, nie genetycznych. Masz na myśli te inwazyjne, gdzie się krew z brzucha pobiera? Na to to się nie wybieram, chyba że na usg genetycznym coś wyjdzie nie tak.
USG w 12 tygodniu, genetyczne, takie na którym przezierność karkową mierzą i wielkość poszczególnych organów jest refundowane. Jedyny warunek, żeby akurat miejsce w przychodni w tym terminie było.
ZamyslonaRoztargniona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-09, 09:27   #3154
carolyna86
Zakorzenienie

Gosiiaczek - silna z ciebie kobietka (i to już od urodzenia)

carolyna86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-09, 09:27   #3155
santom
Zakorzenienie

GG do santom Send a message via Skype™ to santom

Cytat:

Santom

A no widzisz to zle zrozumialam

Cytat:
Napisane przez ZamyslonaRoztargniona Pokaż wiadomość
Aaa, to Ty mówisz o prenatalnych, nie genetycznych. Masz na myśli te inwazyjne, gdzie się krew z brzucha pobiera? Na to to się nie wybieram, chyba że na usg genetycznym coś wyjdzie nie tak.
USG w 12 tygodniu, genetyczne, takie na którym przezierność karkową mierzą i wielkość poszczególnych organów jest refundowane. Jedyny warunek, żeby akurat miejsce w przychodni w tym terminie było.
a no myslalam dokladnie w ten sam sposob, ze chodzi o te z badaniem przeziernosci i kosci nosowej. Ja w takim razie nie bede sie decydowala na zadne z krwi czy inne inwazyjne. Co bedzie to bedzie i tak nie wplyneloby to na moja decyzje o terminacji, ktorej bym sie nie podjela.
Sent from my SAMSUNG-SGH-I997

NA ZAWSZE W SERCU...
santom jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-09, 09:32   #3156
Seleniti
Zadomowienie

Cytat:
gosia z tego co wiem sa to badania darmowe bo to jest jedno z tych 3 przyslugujacych w pl na nfz. i prenatalne nie penetralne zawsze sie usmieje jak tak piszesz zakretko
Santom[/QUOTE]
Ceny sa różne niestety no i też np tam gdzie pewnie będę skierowana jak się chce płytę to płaci się dodatkowo 50 zł i są to dwa badania jedno jakoś pod koniec pierwszego a drugie jakoś pod koniec drugiego trymestru.

---------- Dopisano o 10:32 ---------- Poprzedni post napisano o 10:31 ----------

Ale przynajmniej na tym drugim badaniu można zobaczyć dzidzie w 4d obraz jest wtedy kolorowy ale to też niestety kosztuje.

Stary 2013-10-09, 09:33   #3157
santom
Zakorzenienie

A tez nie jestem pewna czy mi sie nieobilo o uszy, ze jesli to w 12 tc usg wyjdzie zle to wtedy lekarz daje skierowanie na bezplatna dalsza diavnostyke juz bez wzgledu na wiek. Moge sie mylic. Ale z drugiej strony jesli to usg wyjdzie prawidlowe to po co dalej sie stresowac i nakrecac,ze z dzieckiem cos jest nie tak, co?

NA ZAWSZE W SERCU...

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-10-09, 09:37   #3158
wiola883
Rozeznanie

witam sie dziwczynki i znikam
bo lece na wizyte bo ma dzisiaj ale taka rutynowa bez usg jak bede po to sie odezwe jak znajde czas bo puzniej na pielgrzymke sie wybieram kolo 4 kg na nuszkach dam rade zawsze chdze to teraz tez musze isc nawet podwujmnie
Stary 2013-10-09, 09:43   #3159
ZamyslonaRoztargniona
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Seleniti Pokaż wiadomość
Ceny sa różne niestety no i też np tam gdzie pewnie będę skierowana jak się chce płytę to płaci się dodatkowo 50 zł i są to dwa badania jedno jakoś pod koniec pierwszego a drugie jakoś pod koniec drugiego trymestru.

Ale przynajmniej na tym drugim badaniu można zobaczyć dzidzie w 4d obraz jest wtedy kolorowy ale to też niestety kosztuje.
Seleniti Ty mówisz o badaniu genetycznym. Ono jest refundowane. No chyba że chcesz płytę, to za to dopłacasz. Możesz też zrobić to prywatnie, odpłatnie. Te same rzeczy można zbadać na usg 3d/4d. Zaletą 3d/4d jest to że obraz jest przestrzenny, kolorowy. Wadą to że dziecko dostaje większą dawkę promieniowania.
Ale, jeśli chodzi o jakość sprzętu, to w zależności od tego czym dysponuje lekarz, 2d może być tak samo dobre jak 3d/4d.

Cytat:
Napisane przez santom Pokaż wiadomość
A tez nie jestem pewna czy mi sie nieobilo o uszy, ze jesli to w 12 tc usg wyjdzie zle to wtedy lekarz daje skierowanie na bezplatna dalsza diavnostyke juz bez wzgledu na wiek. Moge sie mylic. Ale z drugiej strony jesli to usg wyjdzie prawidlowe to po co dalej sie stresowac i nakrecac,ze z dzieckiem cos jest nie tak, co?

Jest dokładnie tak jak mówisz.
U mnie jak wyszły nieprawidłowości, to przed skierowaniem na badania prenatalne dostałam skierowanie na echo serca płodu. Tam na dokładnej maszynie jeszcze raz zostalam zbadana nieinwazyjnie i wykluczono potrzebę badań prenatalnych.
Stary 2013-10-09, 09:47   #3160
Aldrin
Zakorzenienie

Kochane mówicie tutaj o badaniach genetycznych a każda z Was chodzi do lekarza na nfz? bo chyba jak się chodzi do lekarza prywatnie to wszystkie badania też są płatne czy nie tak?
Stary 2013-10-09, 09:50   #3161
ZamyslonaRoztargniona
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Aldrin Pokaż wiadomość
Kochane mówicie tutaj o badaniach genetycznych a każda z Was chodzi do lekarza na nfz? bo chyba jak się chodzi do lekarza prywatnie to wszystkie badania też są płatne czy nie tak?
Ja chodzę na NFZ.
jak chodzisz prywatnie to i badania krwi i usg są płatne.
Dlatego powszechną praktyką jest, że wiele kobiet prowadzi ciążę u 2 lekarzy. Na NFZ bierze skierowania na badania, a jej lekarz prywatny komentuje wyniki.
Stary 2013-10-09, 09:53   #3162
Aldrin
Zakorzenienie

Cytat:
Ja chodzę na NFZ.
jak chodzisz prywatnie to i badania krwi i usg są płatne.
Dlatego powszechną praktyką jest, że wiele kobiet prowadzi ciążę u 2 lekarzy. Na NFZ bierze skierowania na badania, a jej lekarz prywatny komentuje wyniki.
USG robi lekarz w cenie badania ale właśnie inne badania płatne niestety u nas nie wyjdzie, że chodzi się do dwóch lekarzy, bo u nas na nfz przyjmuje jedna babka
Stary 2013-10-09, 09:58   #3163
kasian86
Zakorzenienie

GG do kasian86

Cytat:

Kochane jakie dzisaj pomysly na obiadek ..... dajcie no jakies bo mi brak

Tak sie ciesze ze tu jestescie bo serio z wami latwiej mozna o wszystkim pisac
Nawet o zachciankach na sexik hhiiiii
Jak by te cycyki tak nie bolaly to byko by latwiej a tak ...... bola bola ale na boczku hiiii nie jest tak zle ..... tez ktos pisal pomalutku na boczku

Jestescie nie samowite !!!!!!!!!!
U nas dzisiaj zupa krem z pomidorów

Co do drugiego zgadzam się w 100%

Cytat:
Tak piszecie o dziewczynkach i chlopczykach i blizniakach
Ja tez mialam szanse na blizniaki bo u mnie w rodzinie i narzyczonego jest ich duzo i wypada na mnie albo na brata ale chyba na brata.... hhiiii bo u mnie jedno serduszko .....
A tak wam powiem z innej beczki bo ja jestem jedyna dziewczynka u mnje w rodzinie bontak same chlopy mam 6 kuzynow i ja jako pierwsza jestem w ciazy ja sobie jestem na L4 od 6 tygodnia i jestem przeszczesliwa bo dla mojej fasolki zrobie wszytsko ....... bo sama jestem wczesniakiem i sama urodzilam sie w 6 miesiacu tak rowno w 6 miesiacu i wazylam 650gram serio bylam malusia i serio nie dawali mi nawet 1 % na przezycie bo mialam miec zle pluca zrosniete .... a wiecie jak sie wydzieram jaki mam pawer w glosie ......wiec cuda sie zdarzaja♡♡♡♡♡♡♡
No to jesteś silną kobietą, naprawdę nadzieją, że wszystko jest możliwe

Cytat:
Gosiaczek mój mąż też jest takim mega wcześniakiem.
Dodatkowo teściowa przyznała się kiedyś, że próbowała wszystkich możliwych sposobów, żeby tą ciążę stracić (między innymi piła różne mikstury od znachorek) i się nie udało. Miał chłop wolę życia
Ciekawe jak się poczuł mąż jak się teściowa przyznała

Cytat:

No mi się też wydaje, że jest tak jak mówisz

Cytat:
Ja chodzę prywatnie do lekarza i on robi badania w ramach wizyty, tzn za wizytę płacę 100zł i w tym już mam wszystko, nie dopłacam dodatkowo za badania prenatalne czy wymazy, ale na pewno są lekarze, którzy doliczają dodatkowo za każde usg (u mojej siostry tak było)

Hanka śpi, ja wciągnęłam na szybko serial teraz lecę myć łazienkę, mam nadzieję, że zdążę z rana powycierałam kurze, jeszcze popołudniu wymiana kuwet, odkurzanie, mycie podłóg i chyba będzie załatwione na parę dni

---------- Dopisano o 10:58 ---------- Poprzedni post napisano o 10:55 ----------

A jeszcze Wam powiem o płaceniu u mojego lekarza wczoraj on bierze normalnie za wizytę w ciąży 100zł, a wczoraj mówi do mnie, że rozłożymy to na dwa razy i dzisiaj weźmie 50zł i tego 25ego 50zł, żebym za dużo kosztów w miesiącu nie ponosiła rzadko się spotyka takich lekarzy
kasian86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-09, 10:08   #3164
Seleniti
Zadomowienie

Cytat:
USG robi lekarz w cenie badania ale właśnie inne badania płatne niestety u nas nie wyjdzie, że chodzi się do dwóch lekarzy, bo u nas na nfz przyjmuje jedna babka
U mnie jest ten sam problem, a jeszcze żeby się dopchać to już w ogóle

Stary 2013-10-09, 10:09   #3165
ZamyslonaRoztargniona
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasian86 Pokaż wiadomość
Mąż jest wiekowy (35lat), więc z dystansem do tego podszedł. Jego mama była wtedy młoda, jak się urodził nie miała 18 lat. Poza tym oddała go pod opiekę dziadków i to u dziadków mieszkał pierwsze 7 lat. Rodzice odwiedzali go co któryś weekend, więc nie ma z nimi dużego związku emocjonalnego, takiego jak z dziadkami.
Co ciekawe, dla niego to jest naturalne, że mama musiała pracować i oddała go do babci, w ogóle go to nie rusza. W przeciwieństwie do mnie. Ja nie mogłam w to uwierzyć, w głowie mi się to nie mieściło.
Stary 2013-10-09, 10:09   #3166
Gosiiaczek
Raczkowanie

Ej mam sie martwic ze doktorka powiedziala mi ze mam zrobic te badania czy chce mnie naciagnac bo juz nic nie wiem ???? Serio teraz mam strach jescze mam wizyte 21 pazdziernika a te mam zrobic dopiero na poczatku listopada wiec co mam z nia pogadac jeszcze czy to jest potrzebne???? Wiecie troche sie boje bo sama bylam takim malym wczesniakiem
Stary 2013-10-09, 10:11   #3167
ZamyslonaRoztargniona
Zakorzenienie

Cytat:
Ej mam sie martwic ze doktorka powiedziala mi ze mam zrobic te badania czy chce mnie naciagnac bo juz nic nie wiem ???? Serio teraz mam strach jescze mam wizyte 21 pazdziernika a te mam zrobic dopiero na poczatku listopada wiec co mam z nia pogadac jeszcze czy to jest potrzebne???? Wiecie troche sie boje bo sama bylam takim malym wczesniakiem
Pogadaj dokładnie o które badanie chodzi i dlaczego sugeruje Ci wykonanie takiego badania.
To że Ty byłaś wcześniakiem, nie ma wpływu na to, czy Twoje dziecko też będzie lub że dziecko będzie chore. Być może są jakieś inne przyczyny (choroby genetyczne w rodzinie czy coś).
Stary 2013-10-09, 10:13   #3168
Aldrin
Zakorzenienie

Cytat:
U nas dzisiaj zupa krem z pomidorów

Co do drugiego zgadzam się w 100%

No to jesteś silną kobietą, naprawdę nadzieją, że wszystko jest możliwe

No mi się też wydaje, że jest tak jak mówisz

Ja chodzę prywatnie do lekarza i on robi badania w ramach wizyty, tzn za wizytę płacę 100zł i w tym już mam wszystko, nie dopłacam dodatkowo za badania prenatalne czy wymazy, ale na pewno są lekarze, którzy doliczają dodatkowo za każde usg (u mojej siostry tak było)

Hanka śpi, ja wciągnęłam na szybko serial teraz lecę myć łazienkę, mam nadzieję, że zdążę z rana powycierałam kurze, jeszcze popołudniu wymiana kuwet, odkurzanie, mycie podłóg i chyba będzie załatwione na parę dni

---------- Dopisano o 10:58 ---------- Poprzedni post napisano o 10:55 ----------

A jeszcze Wam powiem o płaceniu u mojego lekarza wczoraj on bierze normalnie za wizytę w ciąży 100zł, a wczoraj mówi do mnie, że rozłożymy to na dwa razy i dzisiaj weźmie 50zł i tego 25ego 50zł, żebym za dużo kosztów w miesiącu nie ponosiła rzadko się spotyka takich lekarzy

Prenatalne też masz w cenie? no to super lekarz

Cytat:
Napisane przez Seleniti Pokaż wiadomość
U mnie jest ten sam problem, a jeszcze żeby się dopchać to już w ogóle

U nas nawet nie wiem jakie kolejki ja byłam raz u niej i nigdy więcej, przez tydzień nie mogłam normalnie chodzić a w jej kompetencje też wątpię, więc raczej sobie daruje
Stary 2013-10-09, 10:16   #3169
carolyna86
Zakorzenienie

Cytat:

no powiem ci że na naprawdę świetnego lekarza trafiłaś jeśli chodzi o odpłatność
Moja znajoma chodzi do takiego strasznie pazernego na pieniądze że aż się w głowie nie mieści. Wyobraźcie sobie minął jej termin porodu więc poszła do niego na konsultacje, on tylko zaglądnął, stwierdził że wszystko ok, kazał przyjść za trzy dni i skasował 150zł, i tak 5 razy i za każdym 150 zł do jego rączki - no facet oszalał chyba a ona biedna w trosce o dziecko jeździła do niego i płaciła

carolyna86 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-10-09, 10:19   #3170
lolitka888
Rozeznanie

Ja zwariuje z tymi zachciankami
Wczoraj lody zagryzałam śliwkami a dziś kupiłam 3 rurki z bitą śmietaną, gruszke, sok marchwiowo-selerowy i kiszoną kapuste..Ciekawe w jakiej kolejności to wszystko zjeść teraz?
lolitka888 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-09, 10:22   #3171
madziuuula
Zakorzenienie

GG do madziuuula

Cytat:
Napisane przez Light Limara Pokaż wiadomość
Mam pytanie dot. badania prenetalnego. To jest do(w)cipne czy przez brzuch?
U mnie dowcipne, drugie dołem i przez brzuch. Może to zalezy od tygodnia ciąży i przede wszystkim wielkosci dziecia Ja powtórne miałam w 13 tc i może dlatego dokończone przez brzuch.

Cytat:

Poplątałyście z tym genetycznym :p Ale rzeczywiście ja w pierwszej na nfz miałam za darmo.
Tak tak, jak wyjdzie coś źle dają skierowanie do poradni genetycznej (niezależnie ile masz lat) i tam powtórne badania plus badania z krwi. Jak wszystko oki to nie ma co testów pappa robić bo tylko mącą w głowie, z doświadczenia pisze

Cytat:
Ale fajnie masz U nas sama wizyta 100 zł plus usg kolejne 100 zł. Jedynie ostatnie usg mielismy za darmo - pewno taka zachęta, żeby kolejną ciąże prowadzić też u niej :p zobaczymy po genetycznym czy będzie trzeba priw chodzić...
A poza tym w zeszłym roku wyszło tak że od stycznia cena usg wzrosła z 50 zł do 100 zł ;/ Tak nagle i dla prowadzonych już ciąż też, trochę nie fair, bo różnica b. duża. Na szczęście rodziłam w marcu i chyba jedno tylko droższe miałam...

[COLOR=Green]Nasza wielka miłość na maleńkich nóżkach
Marianek i Rysiu
madziuuula jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-09, 10:26   #3172
cowie
Zakorzenienie

Cytat:
dziewczyny, ratujcie! Dopadło mnie przeziębienie
co można brać bezpiecznie w ciąży

Zacytowałam, bo chciałam się trochę pomądrzyć, ale już Ci wszystko dziewczyny napisały

Cytat:
Napisane przez madziuuula Pokaż wiadomość

Męcze się i męcze z załącznikami, zapomniałam że mam za duże zdjecia
Śliczny brzuszek. Widać, że płaska byłaś przed ciążą
Który to tydzień u Ciebie?

Cytat:

Laski robilicie te usg genetyczne i te penetrlne bo ja mam isc najlepeij 12 tygodniu wiec ok listopada , no i prywatnie bo na nfz to nie ma , ile one kosztuja ??? I tez sa docipkowo?????
U mnie USG genetyczne kosztuje 200 zł. Test Pappa 400 a jak już musi dojść do amniopunkcji to nie wiem
Aleja prywatnie do lekarza chodzę

Cytat:
Tak, ja chodzę prywatnie i będę płacić

Wiecie w ogóle, że żeby badania były prawdziwie genetyczne lekarz wykonujący USG musi być na liście Fetal Medicine Foundation?
https://courses.fetalmedicine.com/lists/web

18.05.2015
Leoś
cowie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-09, 10:35   #3173
jojla
Zakorzenienie

Cytat:
Dzięki dziewczyny macie rację trzeba wziąć się w garść a nie mazać i się stresować, bo to nic nie pomoże, a wręcz przeciwnie jakiś nastrój taki kiepski mnie dziś złapał, nie wiem z czego to wynika. Mam nadzieję, że jutro będzie lepiej
Dziewczyny już napisały wszystko co trzeba, ja dodam tylko od siebie, że trzeba wziąć też pod uwagę fakt, że badanie USG też ma pewną ograniczoną dokładność, więc taki wiek dzieciątka wyznaczony na tej podstawie to też nie jest przecież 100% wyrocznia. Poza tym na pewno wszystko się z czasem wyrówna

Piszecie tyle, że nie jestem w stanie nadrabiać i odpisywać Szaleństwo

Ja mam ostatnio okropną ochotę na słodkie, cały czas bym coś dobrego jadła.

jojla jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-10-09, 10:39   #3174
pikaso
Zadomowienie

Cytat:

Ale fajnie masz U nas sama wizyta 100 zł plus usg kolejne 100 zł. Jedynie ostatnie usg mielismy za darmo - pewno taka zachęta, żeby kolejną ciąże prowadzić też u niej :p zobaczymy po genetycznym czy będzie trzeba priw chodzić...
A poza tym w zeszłym roku wyszło tak że od stycznia cena usg wzrosła z 50 zł do 100 zł ;/ Tak nagle i dla prowadzonych już ciąż też, trochę nie fair, bo różnica b. duża. Na szczęście rodziłam w marcu i chyba jedno tylko droższe miałam...
Ja na razie będę chodziła prywatnie, potem sam lekarz powiedział, że przekaże mnie pod opiekę poradni w szpitalu, w którym pracuje, bo wizyty staną się za drogie dla mnie. Za ostatnią wizytę zapłaciłam 180 zł. W cenie było pobranie cytologii i USG. Badania z krwi muszę opłacić sama.
pikaso jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-09, 10:41   #3175
ZamyslonaRoztargniona
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pikaso Pokaż wiadomość
Ja na razie będę chodziła prywatnie, potem sam lekarz powiedział, że przekaże mnie pod opiekę poradni w szpitalu, w którym pracuje, bo wizyty staną się za drogie dla mnie. Za ostatnią wizytę zapłaciłam 180 zł. W cenie było pobranie cytologii i USG. Badania z krwi muszę opłacić sama.
Ja na Twoim miejscu poszukałabym specjalisty od mnogich ciąży.
Stary 2013-10-09, 10:50   #3176
madziuuula
Zakorzenienie

GG do madziuuula

Cytat:
Napisane przez cowie Pokaż wiadomość

U mnie USG genetyczne kosztuje 200 zł. Test Pappa 400 a jak już musi dojść do amniopunkcji to nie wiem

Wiecie w ogóle, że żeby badania były prawdziwie genetyczne lekarz wykonujący USG musi być na liście Fetal Medicine Foundation?
tak płaska, przed pierwsza ciąża, ponad 2 lata temu :p 11tc i 4 dni

Do amniopunkcji nigdy nie ma przymusu

A dzięki za ten link, ta mądrala z mojej pierwszej ciąży z nfz wcale na liście nie jest Druga jest bo robiła w tym kierunku doktoraty i w ogóle jakas uczona Ale przypadkiem to nie jest tylko lista ginekologów - genetyków??

Cytat:
Napisane przez pikaso Pokaż wiadomość
Oj tak, pewnie w mnogiej ciąży to i czesciej na kontrole trzeba chodzić... Powodzenia

[COLOR=Green]Nasza wielka miłość na maleńkich nóżkach
Marianek i Rysiu
madziuuula jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-09, 10:56   #3177
lolitka888
Rozeznanie

Cytat:
Uf uf moja co u niej robiłam jest na liścieKoszt 200zł
lolitka888 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-10-09, 10:58   #3178
cowie
Zakorzenienie

Cytat:
tak płaska, przed pierwsza ciąża, ponad 2 lata temu :p 11tc i 4 dni

Do amniopunkcji nigdy nie ma przymusu

A dzięki za ten link, ta mądrala z mojej pierwszej ciąży z nfz wcale na liście nie jest Druga jest bo robiła w tym kierunku doktoraty i w ogóle jakas uczona Ale przypadkiem to nie jest tylko lista ginekologów - genetyków??

Oj tak, pewnie w mnogiej ciąży to i czesciej na kontrole trzeba chodzić... Powodzenia
Wiem, że przymusu nie ma. Nietrafione słowo

Lista - tak chodzi o genetyków. Dlatego piszę, że usg genetyczne powinien taki lekarz przeprowadzić.
Prowadzić ciążę i inne usg może robić lekarz spoza listy

18.05.2015
Leoś
cowie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-09, 11:01   #3179
santom
Zakorzenienie

Cytat:
Zacytowałam, bo chciałam się trochę pomądrzyć, ale już Ci wszystko dziewczyny napisały

moj w Pl tez jest, niestety nie u niego bede je robic

NA ZAWSZE W SERCU...
Stary 2013-10-09, 11:05   #3180
kasian86
Zakorzenienie

GG do kasian86

Cytat:
Mąż jest wiekowy (35lat), więc z dystansem do tego podszedł. Jego mama była wtedy młoda, jak się urodził nie miała 18 lat. Poza tym oddała go pod opiekę dziadków i to u dziadków mieszkał pierwsze 7 lat. Rodzice odwiedzali go co któryś weekend, więc nie ma z nimi dużego związku emocjonalnego, takiego jak z dziadkami.
Co ciekawe, dla niego to jest naturalne, że mama musiała pracować i oddała go do babci, w ogóle go to nie rusza. W przeciwieństwie do mnie. Ja nie mogłam w to uwierzyć, w głowie mi się to nie mieściło.
No dla niego to normalne po prostu i nie robi wrażenia. Jeśli nie ma zwiazku emocjonalnego z rodzicami to tez nie ma sie co dziwic, ze go to nie rusza. Mojego męża też wychowywali dziadkowie, sytuacja podobna troche i usłyszał też że byli z siostrą niechciani (bliźniaki) i tez ma to w pompie, ale o żadnych akcjach z próbami usuwania nie bylo u niego mowy

Cytat:
Powinnas pogadac z lekarzem dokladnie

Cytat:
Pogadaj dokładnie o które badanie chodzi i dlaczego sugeruje Ci wykonanie takiego badania.
To że Ty byłaś wcześniakiem, nie ma wpływu na to, czy Twoje dziecko też będzie lub że dziecko będzie chore. Być może są jakieś inne przyczyny (choroby genetyczne w rodzinie czy coś).
O wlasnie tak jak pisze Zamyslona, zgadzam sie

Cytat:
Prenatalne też masz w cenie? no to super lekarz
Tak, wszystko w cenie łącznie z nagraniem na plyte, potem ktg itp

Cytat:
no powiem ci że na naprawdę świetnego lekarza trafiłaś jeśli chodzi o odpłatność
Moja znajoma chodzi do takiego strasznie pazernego na pieniądze że aż się w głowie nie mieści. Wyobraźcie sobie minął jej termin porodu więc poszła do niego na konsultacje, on tylko zaglądnął, stwierdził że wszystko ok, kazał przyjść za trzy dni i skasował 150zł, i tak 5 razy i za każdym 150 zł do jego rączki - no facet oszalał chyba a ona biedna w trosce o dziecko jeździła do niego i płaciła
No moja siostra tez do takiego chodzila, masakra. Moj bierze normalnie za wizyte 150, ale za ciazowe 100.

Cytat:
Napisane przez lolitka888 Pokaż wiadomość
Ja zwariuje z tymi zachciankami
Wczoraj lody zagryzałam śliwkami a dziś kupiłam 3 rurki z bitą śmietaną, gruszke, sok marchwiowo-selerowy i kiszoną kapuste..Ciekawe w jakiej kolejności to wszystko zjeść teraz?
ehehe no najlepiej w kolejnosci: pierwsze danie, danie glowne i deser czyli to by bylo u Ciebie: sok, potem kapusta, a na to rurki i gruszka

Cytat:

Łe to faktycznie beznadziejne zrobione, ciaze juz prowadzone powinny byc liczone tak jak dotychczas, ale dla lekarki na reke - pomimo wzrostu cen za pozno na zmiane lekarza na innego

Cytat:
Napisane przez jojla Pokaż wiadomość
Dziewczyny już napisały wszystko co trzeba, ja dodam tylko od siebie, że trzeba wziąć też pod uwagę fakt, że badanie USG też ma pewną ograniczoną dokładność, więc taki wiek dzieciątka wyznaczony na tej podstawie to też nie jest przecież 100% wyrocznia. Poza tym na pewno wszystko się z czasem wyrówna

Dzieki, racja racja co do dokladnosci USG a szczegolnie na takim etapie gdzie licza sie milimetry doslownie

Hanka cos marudna po wstaniu, wlasnie mnie ugryzla w reke wiec uciekam do niej buziaki
kasian86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości