![]() |
#3151 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wegetarianki/wegetarianie
Cytat:
![]() Jasne, że nie szkodzimy. Twoje pytanie sugeruje, że wegetariańska dieta jest niepełna i wymaga suplementacji. Prawidłowo skomponowana dieta wegetariańska jest o wiele zdrowsza dla dziecka niż podawanie mu wszystkiego do jedzenia, "ale przecież mięsko ma" czy też żywienie go gerberkami. Jeżeli wege dieta byłaby jednak jedzeniem wyłącznie chleba z dżemem i pierogów, to nie jest to dobrze zbilansowana dieta i jest szkodliwa, ale nie jest to związane z brakiem mięsa, tylko niedostarczaniem wszystkich składników odżywczych. Uważam, że najlepiej w Twoim wypadku byłoby udać się do lekarza, który prowadzi ciąże wegetariańskie i on pomoże Ci ułożyć jadłospis i odpowie na Twoje wszystkie pytania ![]() ![]() Ja niestety nie mam dziecka, wiem jednak, że na pewno i w ciąży i gdy urodzi się dziecko nie mam zamiaru spożywać mięsa (oczywiście ryb też nie, gdyby ktoś pytał). I tak samo mam zamiar żywić moje dziecko, o czym mój TŻ dobrze wie i co zaakceptował. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3152 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Do tego poczytaj książki, podejrzewam ze w UK jest bardzo duzy wybór ![]() Dodatkowo polecam forum wegedzieciak ![]()
![]() |
![]() |
#3153 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tu znalazłam dosyć długi, ale baaardzo interesujący artykuł. Znajdziesz w nim ogromną ilość informacji. http://www.wegetarianie.pl/Article1935.html Poza tym Monika Mrozowska razem ze swoim mężem są wegetarianami, ona w ciąży mięsa nie jadła, mają dwójkę dzieci - także na wegetariańskiej diecie. Wydali świetną książkę (której jeszcze nie mam, ale mam w planach) - "Przemytnicy marchewki, groszku i soczewicy". Przeglądałam ją dosyć dokładnie w księgarni i uważam, że jest świetna ![]() http://www.empik.com/przemytnicy-mar...0433,ksiazka-p
Edytowane przez miss kitsch Czas edycji: 2011-11-28 o 12:45 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3154 |
Rozeznanie
|
http://www.amazon.co.uk/s/ref=nb_sb_...x=vegetarian+p całkiem pokaźny zbiór literatury
![]()
![]() |
#3155 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
No proszę, proszę, chyba nie wiesz, w czym siedzisz i jak się wegetarianizm je ![]() Otóż moim zdaniem dla dziecka jest to nawet zdrowsze, żeby mama była wegetarianką. Dietetycy badają już ładne parę lat wpływ diety wegańskiej na pokarm mamy i z tego, co się orientuję, wychodzimy na tym pozytywnie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3156 |
Zakorzenienie
|
jeżeli dieta wegetariańska jest dobrze zbilansowana, tj. jeżeli je się "z głową", to ani w ciąży, ani w żadnym innym stanie nie jest groźna
![]() ![]()
![]() |
#3157 |
Zakorzenienie
|
[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;3077930 4]W Twoim pytaniu widzę sceptycyzm wobec wegetarianizmu..
No proszę, proszę, chyba nie wiesz, w czym siedzisz i jak się wegetarianizm je ![]() Otóż moim zdaniem dla dziecka jest to nawet zdrowsze, żeby mama była wegetarianką. Dietetycy badają już ładne parę lat wpływ diety wegańskiej na pokarm mamy i z tego, co się orientuję, wychodzimy na tym pozytywnie ![]() Tatty, mam takie samo zdanie jak Ty ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3158 |
Zakorzenienie
|
a wiecie co mi sie przypomniało? mam znajomą, wegetariankę, która swoją 6letnią córkę karmi mięsem
![]() mówi że chce jej w przyszłości dać wolny wybór, jeśli mała zostanie wege to z własnej nieprzymuszonej woli ![]()
![]() |
#3159 |
Zakorzenienie
|
Ja, gdy mnie pytają, czemu nie dam dziecku wolnej woli i będzie wege jak ja, odpowiadam: "a ty czemu nie dasz dziecku wolnej woli i będziesz go karmił mięsem?" Dziecko je to co jedzą rodzice, to logiczne. Zawsze może zmienić zdanie jak będzie dorosłe. Tak jak ja (choć miałam 15lat dopiero) oznajmiłam, że nie będę jeść zwierząt. Mam jednak nadzieję, że wychowam dziecko w miłości i poszanowaniu dla zwierząt i wegetarianizm będzie dla niego tak naturalnym wyborem jak dla mnie
![]() PS. Nie rozumiem tych wege, którzy mają wątpliwości. A czy w ciąży, a czy dziecko może... To znaczy, że wegetarianizm jest dla nich czym, eksperymentem, snobizmem? Co prawda i tak się cieszę, że nie jedzą mięsa, zawsze to o kilka zabitych zwierząt mniej, ale nie pojmuję ich kompletnie... Edytowane przez akisia Czas edycji: 2011-11-29 o 11:46 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3160 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Niektórym się wydaje, że taką podstawą jest jedzenie mięsa, a diety bezmięsne są jakimś dziwactwem, które trzeba wybrać z własnej woli ![]()
![]() |
![]() |
#3161 |
Raczkowanie
|
Ja jako dziecko bylam zmuszana do jedzenia miesa, chociaz zawsze bardziej podchodzily mi jakies twarozki, serki, nalesiki, makarony. Na wegetarianizm (teraz weganizm) przeszlam pozno. Mialam wczesniej jakies wege przeblyski
![]() Zawsze jak jest dyskusja o byciu wege w ciazy czy dzieciach na diecie wege to ja odsylam do tego forum http://wegedzieciak.pl/ Kiedys tam spedzalam sporo czasu i wydaje mi sie, ze najlepiej dowiedziec sie o wszystkim z pierwszej reki. Jak wyglada dieta kobiety ciezrnej, dzieci itd. - tam pisza ludzie, ktorzy prowadza weg*anskie gospodarstwa domowe i naprawde mozna sporo wyczytac. Wg mnie dajac dziecku mieso, samemu bedac przeciwko zabijaniu zwierzat, nie przekazujemy mu zadnych wartosci moralnych, ktorymi sami sie kierujemy. Przeciez dieta wege/wegan, to nie jest jakas tortura! Wrecz przeciwnie. Ja sie zawsze zastanawiam, dlaczego rodzice daja dzieciom np. parowki w ktorych jest zmielona krowa z kopytami i ogonem i pambuk wie co jeszcze... ![]() ![]() Pozdrawiam wszystkich i zycze milego dnia.
![]() |
#3162 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#3163 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale najgroźniej było wtedy, gdy mama znalazła wszystkie kanapki, które mi robiła do szkoły upchnięte za kanapą, calutkie zielone i "pachnące". Nauczona byłam od małego, że jedzenia się nie wyrzuca i nie miałam sumienia wywalić niczego do kosza. No i taki numer odwaliłam ![]() W związku z tym wszystkim rodzina mnie za niejadka uważała, a ja po prostu się wegetarianką urodziłam ![]() Cytat:
Jak już byłam starsza to się oczywiście doinformowałam, dooglądałam i w 1 klasie liceum dopiero wiedziałam, że jestem wegetarianką, że tak to się nazywa. Ale ostatnio miałam przełom i dałam się namówić na spróbowanie kurczaka i królika. Obydwa "mięsa" hoduje tata mojego faceta, na własnym podwórku, więc jakieś obiekcje moralne mi odpadły ponieważ oburza mnie i odrzuca "fabryczne hodowanie" zwierząt i straszne traktowanie. Takiego mięsa ze sklepu nie tknę palcem. No ale do rzeczy: spróbowałam i .... nic. Bez smaku. Smakowały mi raczej przyprawy i sos - równie dobrze to mogła być soja. Nie mam pojęcia czemu ludzie koniecznie muszą mieć to mięso ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#3164 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Ona aby na pewno jest wege? Nie potrafię zrozumieć, jak osoba, która kiedyś musiała się zmagać z rodziną, ze stereotypami (za pewne nadal musi) nie potrafi zrozumieć drugiej osoby... Córka w obecnej chwili może nie byłaby świadoma, co w wegetarianizmie tkwi, ale za kilka lat może przeklinać mamę, że postąpiła w ten sposób sama będąc wegetarianką. Wolny wybór miałaby przecież także wtedy, gdyby była wychowywana w duchu wegetarianizmu lecz mogła samodzielnie podjąć za kilka lat decyzję, czy chce być wegetarianką czy nie. Ja właśnie w taki sposób widzę wolny wybór. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3165 |
Zadomowienie
|
[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;3083499 8]Nie gadaj
![]() Ona aby na pewno jest wege? Nie potrafię zrozumieć, jak osoba, która kiedyś musiała się zmagać z rodziną, ze stereotypami (za pewne nadal musi) nie potrafi zrozumieć drugiej osoby... Córka w obecnej chwili może nie byłaby świadoma, co w wegetarianizmie tkwi, ale za kilka lat może przeklinać mamę, że postąpiła w ten sposób sama będąc wegetarianką. Wolny wybór miałaby przecież także wtedy, gdyby była wychowywana w duchu wegetarianizmu lecz mogła samodzielnie podjąć za kilka lat decyzję, czy chce być wegetarianką czy nie. Ja właśnie w taki sposób widzę wolny wybór.[/QUOTE] Problem w tym, że wegetariańskie dziecko, które nie miało styczności z mięsem, nie posiada enzymów trawiących go. Każda próba spożycia go kończy się problemami "brzuchowymi", więc na dobrą sprawę nie może go jeść. Czy to jest ten wolny wybór? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3166 |
Konto usunięte
|
Bez przesady, to jest raczej jeden z krążących mitów. Nigdy nie widziałam żadnego uzasadnienia takiej pogłoski.
Za to w Krk osobiście poznałam faceta, który pochodzi z wegetariańskiej rodziny, ale się wyłamał i wcina mięso równo. Także tym bardziej mi to nie "styka". |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3167 |
Zadomowienie
|
[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;3083773 2]Bez przesady, to jest raczej jeden z krążących mitów. Nigdy nie widziałam żadnego uzasadnienia takiej pogłoski.
Za to w Krk osobiście poznałam faceta, który pochodzi z wegetariańskiej rodziny, ale się wyłamał i wcina mięso równo. Także tym bardziej mi to nie "styka".[/QUOTE] Trudno powiedzieć, czy to mit, czy nie. Myślę że przede wszystkim wszystko zależy od organizmu. Mogę jedynie poprzeć się przykładem siostry mojej koleżanki, która po kilku latach walki z anemią poddała się i chciała na nowo zacząć jeść mięso. Okazało się jednak, że chcieć, nie zawsze znaczy móc - jej organizm strasznie się buntował, nie rozpoznawał go. Z tego co wiem, teraz nie ma już takich problemów, ale początki miała bardzo ciężkie. Ogólnie rzecz biorąc, swoje pytanie odnośnie wegetarianizmu w ciąży zadałam tylko dlatego, że nigdzie nie znalazłam typowo obiektywnych informacji na ten temat. Każda ze stron upiera się przy swoim, popierając to sensownymi, naukowymi argumentami. Sama jestem wegetarianką od kilku miesięcy. Czuję się z tym świetnie, nie miałam ani jednej chwili słabości i życzyłabym sobie, żeby moja rodzina również preferowała taki styl życia. Z małymi tylko zastrzeżeniami - niech to będzie ich własny, nie zagrażający zdrowiu wybór. Pozdrawiam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3168 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#3169 |
Zadomowienie
|
Nitko_88 - poczytaj sobie artykuły dr Małgorzaty Desmond, która przy współpracy z Centrum Zdrowia Dziecka i Carolina Medical Center robiła w tym roku pierwsze badania nad wegańskimi dziećmi.
http://www.kuchnia-kuchnia.pl/pl4/te...arianska_ciaza Prawidłowo zbilansowana dieta wegetariańka jak i wegańska nie stanowią zagrożenia na żadnym etapie życia człowieka.
![]() |
#3170 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3171 |
Zakorzenienie
|
[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;3083499 8]Nie gadaj
![]() Ona aby na pewno jest wege? Nie potrafię zrozumieć, jak osoba, która kiedyś musiała się zmagać z rodziną, ze stereotypami (za pewne nadal musi) nie potrafi zrozumieć drugiej osoby... Córka w obecnej chwili może nie byłaby świadoma, co w wegetarianizmie tkwi, ale za kilka lat może przeklinać mamę, że postąpiła w ten sposób sama będąc wegetarianką. Wolny wybór miałaby przecież także wtedy, gdyby była wychowywana w duchu wegetarianizmu lecz mogła samodzielnie podjąć za kilka lat decyzję, czy chce być wegetarianką czy nie. Ja właśnie w taki sposób widzę wolny wybór.[/QUOTE]no twierdzi że jest wege ![]() ![]() mam rozdwojenie jaźni w tym temacie, ale sama nie mogłabym się babrać w mięsie żeby gotować je dziecku ![]() wyrodna matka ze mnie będzie ![]()
![]() |
#3172 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3173 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() a ja naprawdę czytałam/słyszałam że wegetarianie chorują rzadziej niż mięsożercy ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3174 | |
ma zielone pojęcie
|
Ja akurat na żadnej diecie dużo nie chorowałam. Ale też ja wcinam dużo czosnku, miodu i cebuli
![]() Do farmaceutyków od zawsze mam uraz. Wiadomo, jak już trzeba, to wezmę, ale niechętnie. I z powodu głupiego przeziębienia nie będę siebie niepotrzebnie faszerować farmaceutykami ![]() Cytat:
![]() |
![]() |
#3175 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#3176 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Poza tym źródłem b12 są również grzyby. Jest też dodawana do wielu produktów sojowych.
![]() |
![]() |
#3177 | |||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#3178 |
Zakorzenienie
|
cytat: Witamina B12 generalnie występuje w produktach pochodzenia zwierzęcego, a nie występuje w produktach roślinnych. Do źródeł witaminy B12 w pożywieniu człowieka należą produkty mięsne, ryby, drób, jajka, mleko i jego przetwory. W witaminę tę często są wzbogacane płatki śniadaniowe. Wbrew wcześniejszym poglądom, glony nie zawierają witaminy B12, tylko jej analog strukturalny, który w przypadku człowieka jest nieprzyswajalny i może utrudniać wchłanianie właściwej witaminy. Produkty sojowe są wzbogacane w witaminę B12, w celu zapobiegania niedoborom tej witaminy u osób, które nie spożywają produktów odzwierzęcych (weganie). Stosuje się także suplementy diety. Warto zauważyć, że aktywną postać witaminy zawierają grzyby, tak więc źródłem B12 nie są jedynie produkty odzwierzęce, wbrew panującym poglądom.
![]() |
#3179 | |
zawsze mam racje
|
nitka: moja kuzynka była wege przez całą ciąże, chociaż wiem, że swego czasu jadła żelatyną parę lat temu ze względu na stawy czy coś, więc prawie wegetarianka. Dziecko urodziło się zdrowe, dobrze się rozwija, jednak trochę mięsa dostaje, bo mąż i jej rodzice by jej życia nie dali
![]() Ale mówiła, że gdyby musiała zjeść rybę dla zdrowia dziecka to by zjadła. ---------- Dopisano o 16:09 ---------- Poprzedni post napisano o 16:05 ---------- Cytat:
![]()
Janusze reklamy “You can’t make people love you, but you can make them fear you.” Blair Waldorf <3 <3 <3 Edytowane przez kobietasukcesu Czas edycji: 2011-12-03 o 15:12 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3180 |
Rozeznanie
|
różnie, większość po 6 lat, wcześniej byli wegetarianinami
Niestety tak, ale i tak wydaje mi się, że lepsze sztuczne dodawanie do pożywienia, niż branie tabletek
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:58.