|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3151 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Mamusie grudniowe 2015 cz.7
Moje dziecko dziś poszło do przedszkola z mężem a ja mogę sobie pozalegac. Bo jak wstanę go zawioze to już nie ma tej przyjemności hehe.
Wczoraj miałam sesje. Fotograf spodziewał się wielkiego brzucha a jak twierdził u mnie trzeba go szukać. Ale zrobił sporo zdjęć. Zobaczymy co z tego wyjdzie. |
|
|
|
#3152 |
|
Zakorzenienie
|
Witam się w 29 tygodniu
Ale miałam ciężkie sny,masakra. Obudził mnie straszny głód co rzadko mi się zdarza... |
|
|
|
#3153 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3154 |
|
Zakorzenienie
|
Śniło mi się ze uciekłam z moim byłym (nie tym od ubranek
) i po drodze pojechaliśmy do szpitala psychiatrycznego,to było straszne. Chyba za bardzo się przed snem nazarłam i stąd takie sny. A potem śniło mi się ze TŻ zrobił mi niespodziankę i kupił samochód |
|
|
|
#3155 | |
|
Zadomowienie
|
Fionka gratuluję wizyty!
Na zapalenie to mi gina przepisywala czopki dowcipne Clotrimazolum, po 6 dniach wszystko ustąpilo. A nabawilam sie gdzieś jakiegoś zapalenia w środku ciąży, chyba od tych problemów z ciągłym sikaniem. Także te globulki moge Ci polecić. Tak samo stosowanie maści Clotrimazolum. ---------- Dopisano o 06:30 ---------- Poprzedni post napisano o 06:29 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 06:32 ---------- Poprzedni post napisano o 06:30 ---------- Aniqa doczytalam coś o kaniach, lepiej ich nie jedz ja jakoś nie mam przekonania do grzybów w ciazy. Chyba że jesteś 200% pewna że to kanie. Ja akurat nie zbieram kani mimo ze obczajam jak wyglądają. Zbyt łatwo to pomylić z muchomorem---------- Dopisano o 06:33 ---------- Poprzedni post napisano o 06:32 ---------- Echh te nocne wizyty na sikunde mnie wykoncza, dziś z 5 razy byłam ;/ ---------- Dopisano o 06:36 ---------- Poprzedni post napisano o 06:33 ---------- Wczoraj oglądaliśmy film, mąż trzymał dłoń na moim brzuchu, mała tak kopnela mocno kilka razy że aż mąż sie przestraszył hehehe , miałam ubaw z niego a ona coraz bardziej aktywna i mocno sie wierci
|
|
|
|
|
#3156 |
|
Konto usunięte
|
Żaneta najważniejsze, że macie dobrą opiekę. A reszta powoli, powoli do przodu będzie
tu możecie liczyć na każdy kciuk ![]() Mi się w pierwszej połowie nocy śniło, że moja szefowa odchodzi z naszego oddziału i się z nią żegnałam, aż płakałam tak mi było żal. A w drugiej połowie nocy z kolei śniło mi się karmienie dziecka piersią, dziwne to było. Tym bardziej, że na początku ja jadłam to mleko Co do tego szkolenia wczorajszego to przypomniało mi się jeszcze, że trzeba pamiętać o tym, że dziecko na piersi przybiera skokowo i są inne siatki centylowe dla dzieci kp, a inne dla dzieci mm. Mówiła też, że jest leksykon leków, które mama kp może łykać bez obaw (na stronie min. zdrowia). Wysłane z Soniacza za pomocą Tapatalka
|
|
|
|
#3157 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
kania jest zupełnie inna - kapelusz ma popękany, brązowawy(muchomor ma taki zielonkawy) i pod spodem ma rurki (muchomor ma gąbke). I pachnie ![]() [1=d1b06f3951e378bb3fdc337 11a759ec9373c9f74_6556ad7 364f3f;53010830] Co do tego szkolenia wczorajszego to przypomniało mi się jeszcze, że trzeba pamiętać o tym, że dziecko na piersi przybiera skokowo i są inne siatki centylowe dla dzieci kp, a inne dla dzieci mm. Mówiła też, że jest leksykon leków, które mama kp może łykać bez obaw (na stronie min. zdrowia). [/QUOTE] Też o tym czytałam, tylko że lekarze wprowadzają kobiety kp w poczucie winy bo stosują siatki do mm (do kp są siatki WHO) i nie chcą tych leków przypisywać tylko każą odstawić dziecko
Edytowane przez kalusia87 Czas edycji: 2015-10-06 o 08:31 |
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#3158 |
|
Raczkowanie
|
dzień doberek
![]() mnie się dziś śniło że urodziłam. szczegółów nie pamiętam... moja też się okrutnie wierci, wczoraj jak się położyliśmy spać skopała tatusia porządnie ![]() kurcze miałam dziś w planach wyprawę zakupową, ale się pogoda popsuła
|
|
|
|
#3159 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Dam znać co u Lobo, na pewno, właśnie cos ostatnio długo jej nie ma ;/ A co do karmienia to ważne rzeczy piszesz, ja póki co nastawiona jestem na kp, ale jak dziewczyny piszą różnie to może być i jasne, ze wolałabym dawać swoje mleko chociażby przez butelkę, ale właściwości ma dalej takie same ![]() Cytat:
![]() Robiłaś?? Wiem, że,można zamówić, ale takich wyprzedazowych promocji to raczej na stronie nie ma ;/ [1=d1b06f3951e378bb3fdc337 11a759ec9373c9f74_6556ad7 364f3f;53010318]Arisah potwierdzam to, co pisałaś o diecie mamy karmiącej po spotkaniu z doradcą laktacyjnym My kupiliśmy na allegro alarm bezprzewodowy, mamy założone światło na fotokomórkę i atrapę kamery właśnie, żeby odstraszało. Ale u nas to już teraz okna wstawione, a potrafili wymontować właśnie okna u kogoś na osiedlu, więc musi coś być, żeby straszyło. Kalusia hbs to wirus zapalenia wątroby typu b, ja to miałam chyba na początku badane. No więc tak, spotkanie nt. karmienia piersią trwało jakieś 3 godziny, była przerwa i przekąski pytałam o probiotyki, pani mówiła, że to raczej legenda, nie widziała żadnych badań naukowych, ale za to dobrze podziałają na nasz układ pokarmowy, więc można. Alergie częściej się pojawiają jak się właśnie czegoś unika. Jeśli pojawi się jakaś nietolerancja np. na laktozę albo skaza białkowa to odstawiamy nabiał, ale dobrze jest przed zakończeniem kp wrócić do jedzenia tego nabiału, bo dziecko później lepiej będzie go tolerować. Wiszenie na cycu normalka, bo maluszek zjada ok. 5 ml - taką ma pojemność żołądka. Obaliła dużo mitów nt. kp. Ogólnie nie ma takiego mm, które dziecku da to, co mleko mamy. Jak się ma podejrzenie, że się dziecko nie najada, to można podać mm, wtedy się rzeczywiście sprawdzi - jak zje to było głodne, ale najczęściej nie zje, bo chciało się poprzytulać były w sumie 3 panie kp, ale z jedną rozmawiałam, jej mała miała 3 tygodnie - karmienie na samych zajęciach trwało 2 godziny jak sobie przypomnę coś rano to jeszcze dopiszę, zmykam dalej spać ![]() Wysłane z Soniacza za pomocą Tapatalka [/QUOTE]Dzięki za podzielenie się ciekawymi informacjami pCytat:
A wieczorem czułam się dokładnie tak samo jak Ty, moje narządy nie mieszczą się już w brzuchu ;/ Bry ![]() Za dobrze mi się dzisiaj śnie spało, bo spaliśmy na kanapie, ja na takiej twardsze stronie i jestem pewna ze przed ciążą byłoby dla mnie bez roznicy, tak teraz tak mnie kręgosłup nawala, za twardo mi jednak było ;/ Ale idę na śniadanie i na zakupy i trzeba się jakoś ogarnąć, bo sporo sobie zaplanowalam. Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka |
||||
|
|
|
#3160 |
|
Zakorzenienie
|
Był ktoś już na warsztatach Mamo to ja? Ja się jutro wybieram
Edytowane przez kalusia87 Czas edycji: 2015-10-06 o 08:42 |
|
|
|
#3161 |
|
Zakorzenienie
|
Jestem dziś nabuzowana bez powodu
Kalusia ma rację z tą kanią Właśnie wczoraj myślałam sobie o kp i wpadłam na ten sam pomysł, co Żaneta pisała W związku z tym chyba zacznę zbierać na laktator elektryczny Albo powiem rodzinie, że mają mi sprezentować pod choinkę
|
|
|
|
#3162 |
|
Zakorzenienie
|
Ogólnie dlaczego? Nie widzi Ci się wiszące dziecko na cycu?
![]() Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#3163 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
) że problemem nie będzie, ale od początku chciałabym tak zorganizować dzień (i noc ), żebyśmy oboje z TŻ mieli obowiązki wobec dziecka, a nie tylko ja, no a karmiąc cyckiem jednak większość nieprzespanych nocy należałaby do mnie A jak by się udało poodciągać na bieżąco, to może udałoby się mieć dyżury nocne jeśli chodzi o karmienie
|
|
|
|
|
#3164 |
|
Konto usunięte
|
Aaaaa jeszcze o kolkach - to wcale nie jest zależne od tego, co się je. Można jeść wszystko, dieta ma być normalna, zgodna z piramidą żywienia i tyle. A kolki wynikają tylko z niedojrzałości układu pokarmowego i nerwowego - dzieci odreagowują w ten sposób np. nadmiar emocji. Jeśli chodzi o te objawy na tle nerwowym to nawet 24 godziny po danym "zdarzeniu" mogą się pojawić objawy brzuszkowe.
Wysłane z Soniacza za pomocą Tapatalka
|
|
|
|
#3165 |
|
Wtajemniczenie
|
Pocytowalam i wszystko wyrzucili. . Juz nawet nie pamiętam. .. ehh :/
U nas dziś szaro buro nie chce się wstawać masakraaaa .
|
|
#3166 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny, a co myślicie o termometrze elektronicznym w smoczku?
|
|
|
|
#3167 |
|
Zadomowienie
|
Dzień dobry!
Wkurzona jestem od rana, bo w tym mieszkaniu jednak nie da się wyspać:/ wczoraj ujadal jakiś pies, a dzisiaj kosza z obu stron bloku jednocześnie:/:/ Co do KP pierś-butelka, to my mieliśmy taki chytry plan, że normalnie będę karmiła piersią, a po jakimś czasie (miesiąc, dwa) w weekendy będę odciągała pokarm i TZ będzie wstawał za każdym razem w nocy, żebym ja mogła się wyspać. Kupiłam nawet specjalną butelkę za 70 zł, żeby mały nie odzwyczail się od cyca. Ale kobieta na SR wybiła nam ten pomysł z głowy. Nawet nie wytłumaczyła czemu się nie sprawdzi... Trochę mi przeszkadza to, że ta położna nie ma swoich dzieci.. Wiem, że nie jedno w szpitalu w nocy wykarmiła, ale chyba jednak po powrocie do domu to wszystko wygląda inaczej żyjąc z dzieciaczkiem 24h/dobę.. A Wy co myślicie o naszym pomyśle? ;> |
|
|
|
#3168 | |
|
Zakorzenienie
|
[1=d1b06f3951e378bb3fdc337 11a759ec9373c9f74_6556ad7 364f3f;53011173]Aaaaa jeszcze o kolkach - to wcale nie jest zależne od tego, co się je. Można jeść wszystko, dieta ma być normalna, zgodna z piramidą żywienia i tyle. A kolki wynikają tylko z niedojrzałości układu pokarmowego i nerwowego - dzieci odreagowują w ten sposób np. nadmiar emocji. Jeśli chodzi o te objawy na tle nerwowym to nawet 24 godziny po danym "zdarzeniu" mogą się pojawić objawy brzuszkowe.
Wysłane z Soniacza za pomocą Tapatalka [/QUOTE]Czytałam o tym wczoraj Trochę mnie to podłamało ![]() ---------- Dopisano o 08:58 ---------- Poprzedni post napisano o 08:58 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 08:59 ---------- Poprzedni post napisano o 08:58 ---------- U mnie też, mgła o 6 rano taka była, że sąsiada naprzeciwko nie było widać. |
|
|
|
|
#3169 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3170 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Tz zawsze moze wstawac i podawac Ci Szymka ![]() U nas tak bylo jak karmilam piersia. Pozniej na mm w sumie tylko on wstawal i ja karmil bo akurat do pracy sie budzil. (Hanka przesypiala od 22 do 5-6 bez jedzenia ) |
||
|
|
|
#3171 |
|
Raczkowanie
|
mam podobny plan tylko ma to związek z moimi studiami... w związku z zajęciami w weekendy ni będzie możliwości KP więc będę robić zapasy na te dni
![]() a tak właśnie w tym temacie macie jakiś cynk na sprawdzone i nienajdroższe pojemniczki/torebki do mrożenia mleka? |
|
|
|
#3172 | |
|
Zakorzenienie
|
Zbedny gadzet. Ale ja ufam tylko rteciowym :brzyfal: Cytat:
Ja bede tak karmic jak sie uda. Ale chce tak zaczac dopiero od 2-3 miesiaca jak wroce na zjazdy. W tyg jedziemy z cycem a weekendy butla i tz bo ma wolne ![]() Ale nie wiem jak to bedzie bo z mala bylo tak ze jak juz dostala butle to cycek byl bee. ---------- Dopisano o 09:10 ---------- Poprzedni post napisano o 09:07 ---------- dzien dobry ![]() zanetka trzymamy mocno kciuki za Juleczke mam nadzieje ze na swieta jak kruszynka bedzie z Wami w domku ![]() I tak jak piszesz o kp, zawsze mozna wprowadzic laktator i butle
|
|
|
|
|
#3173 |
|
Rozeznanie
|
Hej, to ja jeszcze z doświadczenia ;-)
Weekendowe karmienia butelka - myślę że nie powinno być problemu. Mleko można trzymać w lodówce ok 24 godz, u donoszonego dziecka nawet dłużej. A zamrożone 3-6 m-cy. Tylko dobrze by było i tak parę razy w ciągu tego weekendu ściągnąć mleko i nawet wylać jak np macie zapasy żeby wam laktacja nie zaczęła zanikac jak będziecie robić przerwy. A woreczki niestety drogie. Ja na razie najtaniej kupuje w szpitalnym sklepiku, 20szt za 21zł. Ale widziałam że rp_77 ma 36 woreczków po ok 30zł i większej pojemności bo 300ml. Więc na pewno będę od niego kupować. A przejrzałam bardzo dużo sklepów... |
|
|
|
#3174 |
|
Zadomowienie
|
Zaneta dziękuję za porady, zanotuje sobie. Jakbsie czujesz fizycznie wogóle? Twoje ciało wraca powoli do sił po porodzie ? Podziwiam Cię, silna z.Ciebie kobietka !
|
|
|
|
#3175 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Dziękuję
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cały czas się za Was modlę ![]() Cytat:
![]() No, ja też bym zjadła, ale odpuszczam w tym roku W ogóle nie jem grzybów teraz. Zawiozę je mamie i powiem, żeby mi jednego odstąpiła dla męża jak zrobi ![]() Cytat:
![]() No cóż byłaś dla niego wyzwaniem ![]() Kiedy zdjęcia będziecie mieć? ![]() Cytat:
![]() Ja jakoś nie jestem przekonana. Ale może poczytaj opinie w internecie. Ja mam taki do czoła i szklany. Dzień dobry
|
|
#3176 |
|
Zadomowienie
|
No i masz rację że odpuszczasz
też omijam grzyby wszelakie, wolę dmuchać na zimne.
|
|
|
|
#3177 |
|
Zadomowienie
|
Kalusia ja byłam na tych warsztatach
![]() DOLINKA jakoś nie wzbudzają mojego osoby które zajmują się jakimś tematem a same nir były w tej konkretnej roli :/ O 8 miałam już wszytko ogarniete.. papiery właśnie skończyłam robić .. i wsumie chce mi się spać mam nadzieje ze te wstawanie o 3 nie będzie norma. . :/ Mam pomysł na uporządkowanie wszystkich dok firmowych ale kurde to zajmie mi czas do porodu hahaha ![]() Idę zrobić kawkę
|
#3179 |
|
Konto usunięte
|
Arisah o pojemnikach/woreczkach też mówiła, że wystarczy mieć tak naprawdę zwykłe pojemniki do przechowywania żywności, najlepiej takie, żeby na jedną porcję były. Woreczki mogą przeciekać albo się niedokładnie zamykać. Przechowywanie 12 godzin w temp. pokojowej - do 22 stopni i można podawać bez podgrzewania wtedy. Jak jest cieplej to lodówka 24h i wtedy można spokojnie podgrzać wkładając woreczek/pojemnik do garnka z ciepłą wodą, jak się chce zamrozić to przy normalnej zamrażarce do 3 miesięcy, rozmrażamy najlepiej w lodówce, a jak zamrażarka ma temp. -20 stopni to do 6 miesięcy. Woreczki ja osobiście będę chciała wypróbować, na allegro widziałam z canpolu 20 szt. Za 21.99 czy coś takiego. Użytkownik myszkastradom.
Wysłane z Soniacza za pomocą Tapatalka
|
|
|
|
#3180 |
|
Zadomowienie
|
Aniqa właśnie o tym mówiłam dzisiaj tztowi :/ ze chciałabym się wyspac ..
Mam miche papryk na leczo i nie wiem czy robić je dzisiaj czy jutro bo to na taki wieeeeeelki gar .. godzina krojenia
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:45.

) i po drodze pojechaliśmy do szpitala psychiatrycznego,to było straszne. 
tu możecie liczyć na każdy kciuk