|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3151 |
Zakorzenienie
|
Dot.: test gimnazjalny
Antyk to epoka literacka
![]() A ja już nic nie powtarzam, bo sobie już całkiem zamieszam :/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3152 | ||
Wtajemniczenie
|
Blagam tylko nie to ![]() Cytat:
O tej co miala 7 córek i 7 synów, i jedno dziecko jej przezyło tylko bo się schowalo w ubraniach, bo ona byla dumna z nich i jedna babka naslała swoje 2 dzieci by je pozabijali jak on sie nazywał ? ---------- Dopisano o 19:49 ---------- Poprzedni post napisano o 19:46 ---------- Cytat:
![]() tak samo jak odrodzenie to renesans to jedno i to samo ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3153 |
Zakorzenienie
|
Pamiętajcie jak dzień Ziemi to może być coś może o stworzeniu świata?
![]() ![]() SzalonaMysza, "Mit o Niobe" Edytowane przez agniesikk Czas edycji: 2009-04-21 o 18:52 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3154 |
Zakorzenienie
|
No wiem wiem
![]() Dziewczyny, jak tam przed egzaminami ? Stres ? Bo ja mam ogromnego stresa ! ![]() Oglądam BrzydUlę i lecę na dłuuugą kąpiel ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3155 |
Zakorzenienie
|
ok, a jakie jeszcze?
O Zeusie o Atenie o Herze o Odyseuszu(to ten co mu wątrobe sępy rwały?) o Pandorze jest obowiązkowy? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3156 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ah, kocham moje podejście do nauki! ![]() Ja też idę się zaraz wykąpać.. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3157 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny, jak pisze zaproszenie.....
Zaproszenie Serdecznie zapraszamy............... ......... bal maskowy który odbędzie się w auli Gimnazjum nr. 11247 w Kopytkowie To gimnazjum napiszemy dużą, czy małą literą ![]() Zawsze mam z tym problem ![]() A może trzeba będzie napisać mit o stworzeniu świata ![]()
![]() |
#3158 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przykład: W dzisiejszych czasach ludzie coraz większą wagę przywiązują do zapewnienia sobie dóbr materialnych. Należałoby się więc zastanowić dlaczego pieniądze stają się największym priorytetem w życiu człowieka. Przytaczając poniższe argumenty spróbuję udowodnić postawioną tezę: "pieniądze szczęścia nie dają". Nie umiem tego inaczej wytłumaczyć. Może ktoś inny pomoże ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3159 |
Wtajemniczenie
|
Ja teraz preglądam zesztyt i tam mam wypisane epoki, ludzi co w nich tworzyli
1 Starozytność (antyk ) ok 4tys p.n.e - 476 "Antygona" - ofokles "Odyseja" Homer Biblia "Mity greckie" 2, Średniowiecze 476-1450- wyn . druku 1453 - upadek Konstantynopola 1492- odkrycie Ameryki "Pieśń o Rolandzie" "Tristian i Izolda" 3. Odrodzenie ( renesans ) w Polsce od XVI w, Jan Kochanowski Mikołaj Rej Da Vinci Michał Anioł 4 Barok XVIIw. Andrzej Morsztyn Serwantes "Don Kichot" 5 Oświecenie Ignacy Krasicki 6 Romnatyzm 1811-1863 Adam Mickiewicz "Dziady" Juliusz Słowacki " Balladyna" "Testament mój" "Smutno mi boże" 7 Pozytywizm 1864-1891 Bolesław Prus Sienkiewicz Maria Konopnicka Eliza Orzeszkowa 8 Młoda Polska 1891-1914 Kasprowicz 9 XX-lecie między wojenne Zofia Nałkowska 10 Literatura współczesna * powojenna *czasy PRL * demokratyczna ( może jest kilka błędów za co sorry, ale to moja notatka z lekcji powt. o właśnie epokach na polaku )
![]() |
![]() |
#3160 |
Zakorzenienie
|
Pisaam kiedzs na lekcji. Bogiem bz pikaczu i stworzył swiat krzykiem elektrowstrząs.
ja z epok mam takie coś: ANTYK pojęcia, z którymi należy kojarzyć epokę: harmonia, symetria, równowaga, ład, mitologia, mity, Biblia dzieła: Homer – Iliada, Odyseja, Choracy ŚREDNIOWIECZE V – XV w. hasło: Memento mori [pamiętaj, ze umrzesz] w architekturze styl romański [małe okna, grube mury, najczęściej zamki, budowle pełniły role obronną] gotycki [duże okna, witraże, strzeliste wieże, sklepienia krzyżowe] przeważa język łaciński dzieła: kroniki, roczniki, żywoty świętych, o królu Arturze i rycerzach okrągłego stołu, Bogurodzica panuje dynastia Piastów ODRODZENIE [RENESANS] XIV w. hasło: człowiekiem jestem i nic co ludzkie nie jest mi obce ojczyzna: Włochy odkrycia geograficzne: Kolumb [1492], Magellan [1517] upadek Konstantynopola 1453 panuje: Zygmunt Stary, Zygmunt August dzieła: Mikołaj Rej – żywot człowieka poczciwego, Jan Kochanowski: fraszki [Na lipe, na Konrada], treny, pieśni [serce roście, nie porzucaj nadziei] , hymn [czego chcesz od nas panie], Dante Alighieri – boska komedia, Szekspir – Romeo i Julia, Leonardo da Vinci, Michał Anioł, Rafael Santi, Gutenberg wynalazł druk BAROK XVII w. znaczenie: perła dzieła: przeważa literatura dworska i patriotyczna: Jan Andrzej Morsztyn – o sobie, do trupa, Wacław Potocki – z ratusza na radę, Cervantes – Don Kichot, Jan Chryzostom Pasek panuje: królowie z dynastii Wazów, Jan III Sobieski budownictwo: pałace w Wilanowie i Łańcucie panuje: królowie z dynastii Wazów, Jan III Sobieski występuje przepych w każdej dziedzinie sztuki OŚWIECENIE XVIII w. hasło: wiek, który rozum uznawał, rozumiem się szczycił dzieła: Ignacy Krasicki – bajki ezopowe[krótkie, zwięzłe – pan i pies, szczur i kot], lafontenowskie [rozbudowana fabuła – czapla, ryby, rak] krytyka cudzoziemszczyzny budownictwo: Łazienki w Warszawie, teatr narodowy [dyrektor – Wojciech Bogusławski] panuje: Stanisław August Poniatowski, który tworzy szkołę rycerską, komisję edukacji narodowej, organizuje obiady czwartkowe twórcy: Baciarelli, Canaletto ROMANTYZM XIX w. twórcy: Adam Mickiewicz – Świtezianka, Pan Tadeusz, Dziady cz. II, Juliusz Słowacki – testament mój, hymn o zachodzie słońca, balladyna, Cyprian Kamil Norwid – pielgrzym, moja piosnka, Aleksander Fredro – zemsta wydarzenia historyczne: powstanie kościuszkowskie [1794], powstanie listopadowe [1830], Wiosna Ludów [1848] POZYTYWIZM XX w. twórcy: Bolesław Prus – lalka, kamizelka, Jan Matejko |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3161 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do pytania to jeśli chodzi o konkretne gimnazjum np. "Gimnazjum im. Adama Mickiewicza w Radomiu" to piszesz dużą literą. W przeciwnym razie małą (przykład: "gimnazjum w Kielcach") |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3162 |
Wtajemniczenie
|
Ja teraz sobie robie coś takiego piszę sobie temat nie wiem
tolerancja i wypisuje pod spodem książki i filmy i obrazy co mi przyjdzie na myśl, do rozprawki się przydaje , możemy tu poćwiczyć jak chcecie.. Ale dobra już nie kombinuje ![]()
![]() |
![]() |
#3163 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Och, ja jeszcze tylko powtórzę pojęcia, biorę prysznic i idę spać, żeby się wyspać. Jutro mam być w szkole o 8.15 - nie wiem po co ![]() Już to widzę: Wszyscy nerwowo powtarzają polski i historię, mieszając sobie (i mi oczywiście) w głowach, największe kujonki krzyczą, że niczego nie umieją, a moj wychowawca, wicedyrektor się spóźnia, nikt nie wie gdzie ma iść, ogólne zamieszanie przez całe 45 minut, jak zwykle ![]() ![]() SzalonaMysza: Ooo dzięki, właśnie tego jeszcze nie umiem przyporządkować ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3164 |
Zakorzenienie
|
Z epok naszczęście umiem bo mialam pracę klasową parę dni temu to musiałam to wszystko na blaszkę wykuć
![]() Za to nie mogę jakoś się nauczyć notatki i felietonu ![]() ![]() Może Wam się przyda ta stronka http://monique97.webpark.pl/formy.htm |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3165 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() My mamy być 8:30 ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3166 |
Zakorzenienie
|
Mitu napewno nie będziemy pisać, bo nam polonistka mówiła, że ta forma nie jest obowiązkowa na egzaminie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3167 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Zakazali nam brac telefonów i musimy miec wszystko w takim worku nylonowym :P |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3168 |
Zakorzenienie
|
u nas w szkole 8.20-8.40 i tez nie pozwolili telefonów xD
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3169 |
Wtajemniczenie
|
U nas co roku a szczegolnie 2 lata temu w gimnazjum kazali na tescie połozyc telefony na stoliku komisji jeśli ktoś ma , to mieli od koloru do wyboru, bo wszyscy prawie mieli
![]() hehe ![]() W ogóle na 8-15 w szkole
![]() |
![]() |
#3170 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Telefonów też nie pozwolili wziąć, ale ja i tak wezmę, tyle że przed testem zamknę u siebie w szafce (to jest dopiero wygoda ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3171 | ||
BAN stały
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() najgorsze jest tez właśnie to "powtarzanie" - każdy mówi co innego, a ja mam przez to kiełbie we łbie ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3172 |
Zadomowienie
|
dobra ja ide sie wykąpać, pomalowac pazurki i trzeba sie zrelaksowac
![]() ![]() edit: Powodzenia Wszystkim ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3173 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3174 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Dlatego ja będę siedzieć sama przed szkołą na ławeczce i dotleniać się tak długo, na ile mi pozwolą. Ja już się zbieram, muszę dzisiaj spróbować wcześnie zasnąć. Jeszcze tylko ostatnie powtórki, ale na wizaż nie siadam, bo nie wyjdę ![]() Życzę Wam wszystkim powodzenia. Obyśmy napisały ten test na maxa, bez wyjątków! ![]() ![]() Dobranoc. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3175 |
Zakorzenienie
|
Powodzenia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3176 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Powodzenia ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3177 |
Wtajemniczenie
|
Ja jak nie będę miała z 70 pkt za testy to nie wiem co zrobię ...
![]() |
![]() |
#3178 |
Zakorzenienie
|
Ale mnie wkurza moja klasa
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3179 |
Wtajemniczenie
|
Ja ide zrobić sobie gorącą kompiel poleze w wannie w dużej ilosci piany z poł godzinny w gorącej wodzie i będzie lepiej potem wypije gorąca meliske i poleżę w łożku az usnę, o ile usnę
![]()
![]() |
![]() |
#3180 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:37.