|
|
#301 |
|
Joanna Małgorzata
|
Dot.: Mikołajkowe dzieciaczki 2007
Dziewczynki mamusie główki do góry
Pocieszcie się tym że my nadal brzuchatki i wszytko to co wy przeżyłyście i przeżywacie jeszcze przed nami. U nas na poczekalni cisza i cisza dziewczyny chyba wzioneły się za rodzenie i zostawiły mnie samą a to ja chciałam najbardziej juz się rozpakować z tego dwupaku Buziaczki dla was
|
#302 |
|
Zakorzenienie
|
Adas na nowym lezaczku i w "meskich" spodenkach
|
|
|
|
#303 |
|
Zadomowienie
|
Ale wam szybko te dzieciaczki rosną
Celko a adaś jakie ma oczka bystre!!!
|
#304 |
|
Rozeznanie
|
Ojejku ale śliczności
|
|
|
|
#305 |
|
Zakorzenienie
|
celko - Adaś przystojniacha
|
|
|
|
#306 |
|
Zakorzenienie
|
Celko Adaś wygląda bardzo męsko w tych spodenkach
a jakiej firmy masz leżaczek? Jesteś z niego zadowolona?
|
#307 |
|
Zakorzenienie
|
Adas dziekuje za komplementy
misia - kupilam go wczoraj. Firma Jane (z tej firmy mam wozek i jestem baaardzo zadowolona). Adas jest troche za maly, dlatego go klade wyzej, tak zeby plecki lezaly na podparciu, a nozki na siedzisku. Jakbym miala go wpinac pasami to kregoslup bylby zgiety w luk. Ale takich malych dzieci nie powinno sie dlugo trzymac na lezaczkach ze wgledu na kregoslup - lezaczek jest za miekki, no i zgiety. Ale malemu sie podoba i nie zamierzam go bardzo dlugo na tym trzymac. Ale czasem jak bede chciala go wziac do kuchni to bede miala jak. No i ladnie zasypia na tym Potem siup dp lozeczka.
|
|
|
|
#308 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny co się z tym moim Jaśkiem dzieje? W nocy pobudka co godzinę, wstaliśmy o 9:00 rano i tak oto do obecnej godziny budzi się co 30 minut, po czym leży i obserwuje sobie kolejne 30 minut i tak w kółko. A nawet jestem w stanie stwierdzić, że więcej czasu leży niż śpi. Może dlatego, że zaczyna lepiej widzieć i wszystko go interesuje??
Dziś Jasiek ma równo miesiąc,wiem, że miesięczny bobas może i mniej śpi niż noworodek ale teraz to chyba trochę przesadzone ![]() Celko Adaś naprawdę nie wygląda na takiego złośnika, na zdjęciach grzeczniutki jak aniołeczek
|
#309 |
|
Zakorzenienie
|
kuseczka - nie koniecznie to juz bedzie regula. Moglo byc tak tylko dzis. Mi sie tez wydawalo ze maly praktycznie przestal spac w dzien, ale jednak zasypia z 3 razy po 2-2,5 godz. Po prostu jednego dnia jest gorzej innego lepiej. Choc to prawda, ja tez widze, ze maly zaczyna sie interesowac swiatem - ogladac wszystko, machac lapkami...To i tak dobrze, ze Twoj Jasiek potrafi lezec w lozeczku - u mnie to by bylo noszenie na rekach, spanie, noszenie, spanie
|
|
|
|
#310 |
|
Zakorzenienie
|
Czesc
![]() Bubbel, Nathaniel slodki jest A jak Wam idzie z karmieniem?Adas to wielki mezczyzna juz!! A mi sie nie chce wierzyc, ze moje malenstwo ma wiecej niz kilka dni... z drugiej strony, nie pamietam juz jak to bylo bez niej Na pewno bez niej nie bylam zmuszona latac jak wariatka z wozkiem.. ostatnio to jedyna metoda na uspokojenie jej w ciagu dnia. Jak mam wybor: wozek lub rece, to jednak wole ja wsadzic do wozka i isc na spacer ![]() Kuseczko, wydaje mi sie, ze ze spaniem nie ma reguly.. Hania czasem spi prawie caly dzien, czasem to tylko ze 2 drzemki..
|
#311 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mati obudził się na nocne karmienie ok 1:30 czyli tak standardowo, tylko normalnie po jedzeniu zasypia a dziś nie spal już do rana i od rana też nie zasypiał na gora 10-15min, dopiero teraz zasnął i mam nadzieję, że troszkę pośpi wreszcie. Dziewczyny próbowałam dziś bąbla dokarmić bo moja mleczarnia była już pusta zrobiłam mu mleczko i próba podania mu go kończyla się pluciem mlekiem i niechęcią do wzięcia smoczka od butelki do buzi, a śmiał się przy tym tak jakby co najmniej robił to świadomie
|
|
#312 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A my dzis bylismy u okulisty (standardowa wizyta po fototerapii przy zoltaczce). Mly zniosl to dzielnie - nawet 4-krotne zakrapianie oczu co 15 minut. |
|
|
|
|
#313 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() No właśnie też myślę, że nie był głodny a przy moich cycach wisiał tylko w celu poprzytulania się do nich
|
|
#314 |
|
Zakorzenienie
|
Heh, wczoraj przegapilam cala jedna strone forum.. i nie widzialam ani zielonego-ludka Kubusia (sloooodki!!
Wlasnie wrocilysmy od lekarza, mala prawidlowo przybiera na wadze ...ale sadzilam, ze bedzie wiecej wazyla. Wazy 3940g. Ktoras z Was pisala ile dziecko powinno dziennie przybierac na wadze.. no wlasnie, ile?? Ps. Moze tak mi sie tylko zdawalo, ze powinna wiecej wazyc.. bo w przychodni spotkalam kolezanke z jej prawie 4-miesiecznym synkiem. Maly Olivier wazy juz 8200g.. przy nim Hania to kruszynka!
Edytowane przez szperrr Czas edycji: 2007-11-30 o 16:40 |
|
|
|
#315 |
|
Zakorzenienie
|
szperrr to na 4 miesiące to wielki jest
![]() celka kurcze a nam zakrapiali tylko raz tez po fototerapii do kontroli co lekarz to inaczej robia
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#316 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cyt. z postu Demonika: Przybytek masy ciała po tygodniu powinien wynosić 125 - 210 g (nie szkodzi, jeśli więcej). Jeśli ważymy po innym czasie, wartość otrzymaną dzielimy przez liczbę dni i otrzymujemy przybytek dobowy, który powinien wynosić 18 - 30 g. Dziecko najada się, jeśli: - jest karmione minimum 8 razy na dobę, ma prawidłową pozycję przy piersi i dobry mechanizm ssania; - jest aktywne przy piersi, słychać wyraźne łykanie, które trwa minimum 5-10 minut przy jednej piersi; - matka odczuwa mrowienie lub ucisk w piersi związany z wypływem mleka, piersi są pełniejsze przed niż po karmieniu; - dziecko jest aktywne, zadowolone, ma dobrze napięte mięśnie, budzi się do karmienia, ssie aktywnie; moczy minimum 6 pieluch na dobę, a mocz jest jasny i bezwonny; - oddaje kilka do kilkunastu papkowatych stolców dziennie (minimum 2 duże); - oddawanie smółki trwa 1-2 pierwsze doby. Około 6-8 tygodnia liczba stolców maleje. W tym czasie może się zdarzyć kilka dni zupełnie bez stolca (nawet do 14, jest to tzw. trawienie bezresztkowe i dotyczy wyłącznie dzieci karmionych piersią), po czym dziecko ustala swój rytm wypróżnień raz na dzień, raz na 2-3 dni, czy inny. Wówczas nawet stolec po pięciu dniach ma być luźny, papkowaty. |
|
|
|
|
#317 |
|
Rozeznanie
|
też jestem ciekawa ile Emilka przybiera, niestety nie mam wagi a wizyta u pediatry ok.20 grudnia - patrząc na ilość wypijanego mleczka powinna przybierać, ale okaże się za 3 tyg.
Moja mała jak sie obudzi i jest głodna, to robi taki wrzask,ze czasami jestem tym krzykiem przerażona, czy rzeczywiście to z głodu, czy może coś ją boli... a wogóle to chyba zaczeła mieć kolki, nie myslałam, że to już w 2 tygodniu - i to też wiąże się z wrzaskiem niemiłosiernym... czy wasze dzieciaczki też tak mocno, prawie spazmatycznie płaczą? a... i jescze moje pytanko: o czkawki, moja ma parę razy dziennie, czy jest na to jakaś rada, macie jakieś sposoby by szybko minęła?
|
#318 |
|
Zakorzenienie
|
bingo - rada na czkawke ( u mnie sie sprawdza) - to podac cyca. Mojemu przechodzi po minucie
![]() A co do krzyku - kochana moj Adas tak potrafi wrzeszczec i przy okazji sie zanosic, ze tez sie zastanawiamy stale co mu jest. Zwlaszcza jak sie w nocy obudzi, powrzeszczy - nosimy, tulimy i np. za chwile zasypia, wiec nie byl glodny. A budzi sie z takim krzykiem, jakby conajmniej mu sie jakis straszny koszmar przysnil ![]() Wlasnie policzylam ze moj maly tyje srednio 50 gram dziennie Jak kupilismy wage 4 listopada to wazyl 3,37kg. Dzis ma 4,76kg Czyli przez 26 dni przytyl 1,39kg
|
|
|
|
#319 |
|
Rozeznanie
|
Szperrr karmienie idzie nam coraz lepiej
Nathan ssie lewa piers bez zadnego problemu a do prawej da sie przystawic tylko raz na dobe (a reszte sciagam i podaje w butelce). Moze w koncu zalapie i bedzie ssal czesciej z prawej ![]() Martwi mnie tylko tyle ze przy lewej piersi jest niewiecej niz 10 minut i usypia, nie da rady sie go wybudzic przez jakies 10-15 minut, potem jakos sie przebudzi i albo stram sie podac prawa piers albo dokarmiam go butelka. Potem spi od 3 do 4,5 godz. i tak w kolko. Mam nadzieje, ze dostaje odpowiedniailosc pokarmu A jesli chodzi o kupki to potrafi zrobic 2-3 razy dziennie.Ja diety zadnej nie stosuje, jem wszystko na co mam ochote i nie zauwazylam aby to wplywalo w jakis sposob na Nathaniela A poza tym nie mamy zadnych problemow z nim, moja mama twierdzi, ze nie potrzebowalam jej bo sobie we dwojke swietnie radzimy, tylko tyle ze od wtorku moj maz wraca do pracy i wtedy bede potrzebowac jej pomocy Uwielbiam patrzec na niego jak sie zajmuje Nathanielem, sprawia mu to ogromna radosc i bardzo chetnie wszystko przy nim robi Babcia chetnie zabiera wnuczka na spacerki, byli juz dwa razy Nathaniel uwielbia sie kapac i lezec z gola pupcia. Jest poprostu przecudownym dzieckiem
|
#320 |
|
Zakorzenienie
|
no to bubbel tylko pozazdroscic
Probowalas z prawej piersi karmic z pod pachy? Podobno w ten sposob mozna dziecko oszukac ze to lewa piers. W sumie buzke ma przekrzywiona w ten sam sposob co przy lewej (choc pewnie tu chodzi o bicie serca ).Moj maly znowu krzyczal w nocy - nie bylo najlatwiej, ale tez nie najgorzej. No i znowu sie budzi co 2,5-3 godz A juz potrafil przespac 4-5 godz (jako pierwszy sen po kapieli).
|
|
|
|
#321 |
|
Rozeznanie
|
Ja dziś znowu miałam mały kryzys...zauważyłam, że każde małe nawet niepowodzenie doprowadza mnie do płaczu..
Emilka chyba przyzwyczaiła sie do spania przy mnie... lulam do spania, patrzę: zasnęła, to ja najdelikatniej jak mogę wkłądam ją do łóżeczka a ona raptownie budzi się, macha łapkami, kręci sie i w płacz.. to ja znowu lulam, zasnęła i powolutku do łózia - a ona znowu to samo budzi sie - czyli jestem przywiązana do tego małego szkraba prawie dosłownie - zresztą podobnie było w nocy - nie mogę jej ululać,żeby spała a jak sie uda to zaraz znowu się wybudza i tym oto sposobem spała dziś ze mną, bo juz oczy miałam na zapałkach, a tak to troszke pospałam przy niej a ona przy mnie.. Teraz wyjątkowo chyba dała się ułozyć na swoim posłaniu - byle do 18.oo na karmienie...
|
#322 |
|
Zakorzenienie
|
Bingo - nie martw sie kochana
On chyba tez...
|
|
|
|
#323 |
|
Zakorzenienie
|
Kurcze dziewczyny a ja będąc w ciąży bardzo chciałam by Mati spał w łóżeczku i tylko w łóżeczku
A teraz na noc biorę go do nas bez mała dla własnej wygody i tu nawet nie chodzi o karmienie, tylko o fakt, że mały śpi bardzo niespokojnie, czasem mu się ulewa w nocy, a ja mam schizę, że spię tak głęboko, że kiedy on będzie u siebie w łóżeczku to ja napewno tego nie usłyszę
|
|
#324 |
|
Zakorzenienie
|
A ja tak dla przypomnienia zamieszczę listę...
Mamusie: 1. Ag_nes - termin 27 pazdziernika; ur. 5.10.2007, chlopczyk Oskar, 2100g; CC 2. agi_kn - termin 24 listopada; ur.20.10.2007, chlopczyk Hubert; CC 3. GosiaSusanka - termin 22 listopada; 24.10.2007 , chlopczyk Bartus 4. celka2000 - termin 05 listopada; ur. 26.10.2007, chlopczyk Adaś 3555g; 55 cm ; CC 5. gizelcia - termin 02 listopada; ur. 29.10.2007, dziewczynka Oliwka 3300g; 54 cm; SN 6. Paulincia - termin 03 listopada; dziewczynka Marysia 3900g; 60 cm; SN 7. kuseczka termin 9 listopada; ur. 29.10.2007, chlopczyk Jas 2570g; 48 cm; SN 8. Aniolek85 - termin 25 listopada; ur. 02.11.2007, chlopczyk Kubuś 2500g; 50 cm; SN 9. szperrr - termin 8 listopada; ur. 05.11.2007, dziewczynka Hania 3695g?; 55cm; SN 10. bb-m - termin 17 listopada; ur 07.11.2007, chłopczyk Jaś + dziewczynka Joasia 2950 g i 2750g ; CC 11. Medusia - termin 14 listopada; ur 09.11.2007, dziewczynka Melania; SN 12. szprotusia - termin 06 listopada; ur 10.11.2007 dziewczynka Marysia 57cm; 4630g; SN 13. *misia*- termin 20 listopada, ur 13.11.2007, chłopczyk Mateusz 58cm; 3260g; 14. ewcia123 - termin 24 listopada; ur 15.11.2007 chlopczyk Piotrek3550g; 54 cm 15. afiliks - termin 20 listopada; ur 18.11.2007 dziewczynka Kasia 49 cm; 2365g; 16. bingo30 - termin 17 listopada; ur 21.11.2007 dziewczynka Emilka 53 cm; 3400g; SN 17. bubbel - termin 3 grudnia; ur 24.11.2007 chlopczyk Nathaniel 53 cm; 3580g; SN 18. ann_Lee - termin 7 grudnia; ur 25.11.2007 dziewczynka Zuza 3330g; SN 20. Yoolia - termin 21 listopada; ur 29.11 2007 dziewczynka Małgosia 58cm,4230g, SN 21. martka83 - termin 25 listopada; ur 1.12.2007, chłopczyk Marcel 53cm; 3500g; SN I tak patrzę na listę i tak sobie myślę, czy może byśmy jej formy nie zmieniły? Wydaje mi się, że wystarczy nasz nick, data urodzenia i imię dzieciątka, ewentualnie waga i długość jeszcze. Wydaje mi się, byłoby bardziej przejrzyście. Co o tym myślicie???
|
#325 |
|
Zakorzenienie
|
to z tym spaniem u wszystkich tak samo jak widzę
![]() wielkie plany,że łóżeczko i tylko łóżeczko a teraz każda z nas ma dziecię w łożu ![]() ale skoro poisson tak pisała to przez 3 mce bede czuła sie rozgrzeszona a mysle,że predzej zuza przywyknie do tego teraz po prostru musza czuc nasza obecnosc i tyle i nie ma chyba sensu z tym walczyc ![]() po co dziecku dodatkowy stres a zuza spi bardzo nerwowo albo bardzo krotko jak nie ma mnie w poblizu i pytanie o kupe ![]() mala ma od kilku dni bardzo luźna zolto-musztardowa kupe,dzisiaj na przewijaku wystrzelila druga tak,ze zasrala nam lozko powinnam sie martwic czy tak bywa i jak dlugo moze trwac taka forma ![]() pediatra nam powidziala,ze teraz uklad pokarmowy sie kształtuje i nerwowy i rozpietosc kup jest duza a kazda prawidlowa ![]() jem lekko strawnie i narazie malo nabialowo ,zeby jej zbytnio nie meczyc choc doktórka powiedziala,ze nie ma to zbytniego wplywu a jak to u was bylo/jest? |
|
|
|
#326 |
|
Rozeznanie
|
hej mamusie
meldujemy się z Kasią na odchowalni ![]() wczoraj wieczorkiem wróciliśmy wkońcu do domciu tak długi pobyt w szpitalu to koszmar... ale to już za nami... napiszę więcej jak tylko się trochę oswoimy w domciu ![]() i wkleję zdjęcia Kasi - jak tylko będę miała chwilę, żeby je zrzucić z aparatu na kompa ![]() Pozdrowionka |
|
|
|
#327 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
U nas nadal kupy są takie koloru musztardowo-karmelowego i konsystencji raczej luźnej, ale mogę się mylić, ale gdzieś czytałam, że właśnie tak być powinno.Cytat:
|
|
#328 |
|
Rozeznanie
|
Bingusiu raczej cie to nie pocieszy ale chyba każda z nas taki kryzys przeżywa. szczególnie koło 7 rano po nieprzespanej nocy. Cięzko być na każde kwilenie dzieciątka. Mi ostatnio łzy pociekły tylko dlatego, że byłam zmuszona małemu butle podać zamiast cycka. Straszne mialam wyrzuty sumienia.
|
|
|
|
#329 |
|
Rozeznanie
|
i ja dolaczam tu do was
![]() mój maly wlasnie spi sobie slodko, a ja czytam watek od poczatku hehe. Pisalyscie o problemch karmienia piersia. Ja karmie caly cza w kapturkach z aventu, bo moj szkrab nie umie zassac samego cycusia. zassysa go tylko wtedy, kiedy mu go do buzki wloży np. polozna ze szpitala, w ktorym bylam z nimm na kontroli. pojechalam do lekarza i zapomnialam o katurkach.maly mial pobierana krew, wiec krzyczal wnieboglosy i pielegniarka kazala mi go przystawic. troche sie meczylysmy, ale maly zassal wtedy sama piers i nie chcial jej puscic. ale takie jedzenie z samgo cycka to dopiero z 5 razy nam sie udalo. tak to tylko kapturkach . chce go nauczyc jesc z samego cycka, ale polozna powiediala z z czm sie nauczy, zeby najpier dobrze chwytal w kapturkach, a pozniej mam probwac go bez kapturka karmic. Misia a gdzie ja jestem na tej liscie?? ![]() moj synus to najchetniej tylko na rekach by siedział, a mnie juz plecy wysiadaja od tego noszenia go. dziewczyny a jaku waszych szkrabow z kupkami? bo moj robił ładn takie cos pod zolte juz, a od wczoraj kupki sa zielonkawe. zastanawiam sie czmu, nie jadlam nic takiego co moglo by mu zszkodzic. chociaz wczoraj pierwszy raz pilam sok jablkowy i jadlam trche natki pietruszki.
|
#330 |
|
Zakorzenienie
|
na pewno każda z nas ma swoje kryzysy
mimo,że ja mam małą od tygodnia dopiero i trudno jest mi sobie ywobrazić już życia bez Zuzy to jednak nie raz i nie dwa wznosiłam oczu ku niebu ![]() uczę się nie robić sobie wyrzutów sumienia z powodu jej płaczu,ale nie jest to łatwe źle znoszę płacz dziecka |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:00.

a to ja chciałam najbardziej juz się rozpakować z tego dwupaku

Na pewno bez niej nie bylam zmuszona latac jak wariatka z wozkiem.. ostatnio to jedyna metoda na uspokojenie jej w ciagu dnia. Jak mam wybor: wozek lub rece, to jednak wole ja wsadzic do wozka i isc na spacer

Nathan ssie lewa piers bez zadnego problemu a do prawej da sie przystawic tylko raz na dobe (a reszte sciagam i podaje w butelce). Moze w koncu zalapie i bedzie ssal czesciej z prawej
A jesli chodzi o kupki to potrafi zrobic 2-3 razy dziennie.
A juz potrafil przespac 4-5 godz (jako pierwszy sen po kapieli).