![]() |
#301 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Ulubiona i... najbardziej znienawidzona lektura szkolna.
Znienawidzona:
Pan Tadeusz Ulubiona: Kamienie na szaniec
![]() |
![]() |
#302 |
Rozeznanie
|
ulubione:
- zbrodnia i kara - w pustyni i w puszczy - siłaczka znienawidzone: - krzyżacy - syzyfowe prace - romeo i julia - pamiętnik narkomanki |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#303 | ||
Zakorzenienie
|
Znienawidzone: 'Krzyżacy', 'W pustyni i w puszczy', 'Syzyfowe prace', 'Pan Tadeusz'
Ulubione: 'Dzieci z Bullerbyn' ![]()
Jeśli kopiuję, to tylko w punktach ksero, Gdy ktoś powiela kogoś, Uważam go za zero, Mówię prawdę szczerą, Bo nie lubię, gdy ktoś kłamie, Służę pomocą, nie na każde zawołanie, Mam własne zdanie i szereg racji, Niezmienna niezależnie od miejsca, czasu i akcji ![]()
BLESS! |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#304 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ulubiona: - Potop - Faraon - Quo Vadis Znienawidzona: - Akademia Pana Kleksa - Kordian - Konrad Wallenrod - Wesele - Dziady |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#305 |
Rozeznanie
|
Nasza polonistka to była naprawdę świetna nauczycielka. I do tego szalenie wyrozumiała. Co prawda przerabialiśmy "Pamiętnik narkomanki" na początku maja (po egzaminach), w 3 klasie gimnazjum, ale nie było osoby w klasie która by nie przeczytała. Moje osobiste wrażenia po przeczytaniu książki już pominę. Ale taki temat, na LEKCJI, w SZKOLE, to ciekawe doświadczenie ; )
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#306 |
BAN stały
|
Ja większości lektur nie lubiłam. Ale ulubiona to zdecydowanie "Ten obcy" Jurgielewiczowej, tak mi się spodobał, ze przeczytałam też inne książki tej autorki. A z liceum "Inny świat" był ciekawy.
Znienawidzona: Potop, Krzyżacy i wszystkie historyczne+ Stary człowiek i morze. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#307 |
Zadomowienie
|
Ulubione:
- Tango - Zemsta - Lalka - Granica Znienawidzone: - wszelkie dramaty romantyczne typu Kordian, Konrad Wallendrod, Dziady - Uczniowie Spartakusa - pewnie dziś nikt nawet nie wie, że coś takiego istnieje ![]() Do tego dochodzę lektury na studiach (Fil. polska ![]() Ulubione: - Pani Bovary (!!!) - Rodzina Połanieckich - Malwina czyli domyślność serca (!!!) - Rok 1984 Znienawidzone - cały dramat romantyczny jak wyżej + ci bardziej pojechani z Młodej Polski typu Witkacy |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#308 |
Zakorzenienie
|
Te, które wspominam miło
![]() "Ten obcy"-nawet 2 razy przeczytałam,tak mnie wciągnęło ![]() " Lalka" " Przedwiośnie" Nielubiane ![]() "Pan Tadeusz" " Nad Niemnem" ![]() wszelkie historyczne książki Sienkiewicza
![]() |
#309 |
Rozeznanie
|
moje dwie absolutnie ulubione to 'Chłopi' i 'Granica'. 'Dżuma' też ok.
![]() ciezko mi bylo przebrnac przez lektury pokroju Kordiana,Dziadów... na szczescie to juz za mna ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#310 |
Raczkowanie
|
Ulubione
![]() Zbrodnia i kara Dżuma Znienawidzone ![]() Potop Dziady
![]() |
#311 |
Zadomowienie
|
ulubione: Lalka, Dzieci z Bullerbyn, Syzyfowe prace, Zbrodnia i kara, Moralność pani Dulskiej, Kamienie na szaniec i jeszcze wiele innych
znienawidzone: Krzyżacy, pan Tadeusz |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#312 |
Rozeznanie
|
Ulubione: Dzieci z Bullerbyn, Ania z Zielonego Wzgórza, Siłaczka, Kamizelka, Pan Tadeusz, Potop
Znienawidzone: Faraon, Trans-Atlantyk (nudne!!!!) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#313 |
Zadomowienie
|
ulubione:
Zbrodnia i kara - mogę wracać do niej cały czas, uwielbiam tą książkę Mistrz i Małgorzata Proces Transatlantyk Ferdydurke znienawidzone: Zdążyć przed Panem Bogiem Pożegnanie z Marią (ogólnie wszystkie opowiadania Borowskiego) Granica (matko ledwo to zniosłam...) więcej nie pamiętam. na razie ![]()
![]() |
![]() |
#314 |
Raczkowanie
|
Absolutny numer jeden:Chłopcy z Placu Broni
2. Zbrodnia i Kara 3.Zemsta 4. Faraon Była również fascynacja Anią z Zielonego Wzgórza i się przeczytało cała serię. Aktulanie czytam Dżumę i podoba mi się. Znienawidzone: 1. W pustyni i w puszczy ![]() 2. Dzieci z Bullerbyn ![]() Edytowane przez madzia6217 Czas edycji: 2011-01-30 o 16:09 Powód: literówka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#315 |
Raczkowanie
|
Ulubione: LO: 'Zbrodnia i kara',gimnazjum: 'Quo vadis', podstawówka: 'Mała księżniczka'
Znienawidzone ( czyt. takie, które zaczełam czytać, ale nie dało rady ich skończyć): 'Ania z zielonego wzgórza' i 'Ferdydurke', chociaż muszę przyznać, że 'Granica' też mi nie szła...
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#316 |
Konto usunięte
|
ulubione: "Chłopi", "Lalka", "Zbrodnia i kara"
znienawidzone: wszystko co Gombrowicza, "Kordian", "Dziady" |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#317 |
Raczkowanie
|
znienawidzona.. (chyba to złe słowo.. może lepiej- MEGA NUDNA?) Krzyżacy.. przepraszam wszystkich miłośników.. ale nie dałam rady psychicznie.. może gdyby nie te długie opsy.. jakoś by sie udało przebrnąć.. no ale.
która mi sie podobała.. hmm.. w podstawówce dzieci z Bullerbyn- kochałam too! i małą księżniczke!!! w gimnazjum.. Romeo i Julia! liceum - jeszcze nie było nic ciekawego.
znalazłam idealny sposób na podkreślenie moich loczków! nareszcie! Jesli dalej borykasz sie z niesfornymi włosami pisz. chętnie pomogę ![]() Edytowane przez ola280 Czas edycji: 2011-01-31 o 13:01 Powód: musiałam cos dodać ;) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#318 | |
Zakorzenienie
|
Ulubione - zdecydowanie Lalka, później Mistrz i Małgorzata, Zbrodnia i kara i Granica, Romeo i Julia, Mała księżniczka (nawet ostatnio do niej wracałam). Ach, no i jeszcze oczywiście Hobbit
![]() Znienawidzone - Dziady, Kordian, Chłopi, Nad Niemnem, Ferdydurke i Trylogia (wszystko ze względu na język/styl, który przeszkadza mi w odbiorze)
Serialowo: Obsesyjnie powtarzając: Sherlock ![]() Na bieżąco: AHS, VD, Boardwalk Empire, Dexter, OUaT, Arrow, Elementary, TBBT, Merlin, Downton Abbey, Fringe, Hunted. Nadrabiając: The Hour, The Prisoner |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#319 |
Konto usunięte
|
Ulubione to Zbrodnia i kara, oraz Buszujący w zbożu... To moja ukochana książka.
Pan Tadeusz... To była masakra, przerabialiśmy to w gimnazjum, ale kiedy czytanie 4 stron zajęło mi godzinę (!!!) stwierdziłam, że to jednak nie dla mnie... Pózniej, w liceum, nauczycielka polskiego mówiła, że ona nie wyobraża sobie, żeby człowiek nie czytał Pana Tadeusza... Gdyby wiedziała, że ja, osoba mająca najlepsze oceny z polskiego tego nie czytała... ![]() Jeszcze lubiłam bodajże Przygody Tomka Sawyera. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#320 |
Raczkowanie
|
Ulubione:
PAN TADEUSZ ![]() Bromba i inni Znienawidzona: Makbet( nie z powodu treści, tylko zarwanej nocy bo mi sie przypomniało...) Chłopi ( wzięłam do reki, może z raz i prześladowała mnie przez pól roku na lekcjach, na poprawce i na maturze)
“Death is a natural part of life. Rejoice for those around you who transform into the Force. Mourn them do not. Miss them do not. Attachment leads to jealously. The shadow of greed, that is.” “Train yourself to let go of everything you fear to lose.” |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#321 |
Biała Dama
|
Głos rozsądku
![]() ![]() Moje ulubione: Faust, Pan Tadeusz ![]() ![]() Znienawidzone: Sierotka Marysia i siedmiu krasnoludków (jako dziecko w podstawówce zapalczywie pochłaniające wszystkie książki, po raz pierwszy zwątpiłam), Hobbit (pierwsze chyba spotkanie z fantastyką, zupełnie nie udane), Jądro ciemności – kilka stron przeczytanych, psychika wykończona. Baaardzo ciężki styl Wiele było też lektur których nawet nie próbowałam czytać, albo nie nadążałam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#322 |
Rozeznanie
|
Ulubione: z gimnazjum "Kamienie na szaniec", z liceum "Potop"
![]() Znienawidzone: "Pan Tadeusz"(forma mnie położyła i już nie wstałam ![]() ![]() Książka to ma być porządna, a nie jakieś 50 stron! ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#323 |
Rozeznanie
|
Znienawidzone : Pan Tadeusz ( przeczytałam tylko inwokacje i sie poddałam ), Ludzie Bezdomni , Granica ale to dlatego ,że były strasznie nudnie napisane bo ogólnie to fabuła nie była aż taka zła , wszystkie nowele i jeszcze jakaś z podstawówki bodajże Akademia Pana Kleksa .
Ulubione : oj dużo tego , ale te naj to : "Potop", "Qou vadis ", "Mały Książe" ,"Mistrz i Małgorzata " , no i dużo innych , ale nie będe pisac bo jeszcze mnie ktoś wezmie za jakaś dziwna ![]() Edytowane przez Shikinata Czas edycji: 2011-02-13 o 20:21 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#324 |
Zakorzenienie
|
To faktycznie masz reprezentatywna probke
![]() Ja jakos znienawidzonych nie mialem, Schultz i Ibsen mi najbardziej nie podeszli.
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#325 |
Konto usunięte
|
Ulubione:
-"Mistrz i Małgorzata" -"Potop" -"Quo Vadis" I wręcz przeciwnie: -"Pan Tadeusz" -"Dziady" -"Nad Niemnem" |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#326 |
Raczkowanie
|
Najlepsza wg mnie to chyba "Lalka". Pamiętam, jak w zeszłym roku mieliśmy to przez ferie przeczytać, myślałam, że nudno, a tu proszę
![]() Z kolei najgorzej wspominam "Nad Niemnem". Czytało się bardzo źle, już nawet "Pan Tadeusz" miał ciekawszą fabułę i bark bardzo, bardzo, bardzo szczegółowych opisów, bo jednak opisywać lubił :P
![]() |
![]() |
#327 |
Rozeznanie
|
Ulubione:
- Mistrz i Małgorzata - Lalka - Imię Róży - Tango - Mały Książę - Proces - Makbet Znienawidzone: - Dziady - Sklepy cynamonowe - Nad Niemnem - Trans - Atlantyk - Szewcy - Chłopi |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#328 |
Raczkowanie
|
Ulubione:
- Zbrodnia i Kara - Mistrz i Małgorzata - Quo Vadis - Zdążyć Przed Panem Bogiem Znienawidzone: - Potop - Krzyżacy - Pan Tadeusz - Ludzie Bezdomni - Lalka - Chłopi - Inny Świat
![]() |
![]() |
#329 |
Wtajemniczenie
|
ulubiona "Chłopi",a najgorsze to wszystkie pisane wierszem
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#330 |
jestę wieszczę
|
Hmmm... niech sobie przypomnę...
![]() Lubiłam "Dzieci z Bullerbyn", "Pana Tadeusza", "Tristana i Izoldę", wszystkie dzieła Szekspira i Moliera, "Ferdydurke" i "Lalkę". Nienawidziłam wszystkiego, co napisał Sienkiewicz. Oprócz tego drogą przez mękę były "Syzyfowe prace".
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną ![]() Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:04.