![]() |
#301 | |
Zadomowienie
|
Dot.: NPR-sposób na życie
Cytat:
Z interpretacja śluzu po odstawieniu tabletek też możesz mieć kłopoty, bo niestety tabletki zmieniają wszystkie "objawy" i może to trwać jeszcze jakiś czas po odstawieniu (ale nie musi). Co do literatury na temat NPR-u to polecam metodę dr Rotzera - dla mnie chyba najprostsza ze wszystkich (ale to mój subiektywny pogląd ![]() Polecam też 28dni.pl i koniecznie przeczytaj TO - tam masz po lewej stronie linki do poszczególnych artykułów. Metoda Kippleyów zaś jest propagowana TUTAJ i też zakładki po lewej stronie - zwłaszcza te: "Najczęściej czytane". Jeśli chodzi o mierzenie temperatury to akurat ja mierzenie podczas @ sobie w ogóle daruję i zaczynam pomiary dopiero PO @ Termometr do mierzenia tempki najlepiej kupić w necie np. na allegro (też polecam microlife). Co do szyjki to na Twoim miejscu bym sobie na razie darowała. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#302 |
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!
|
wife_to_be ja też interesuję się metodą dr Rotzera
poczytałam sporo i dzisiaj zapisałam się na stronę https://www.rodzina-naturalnie.pl/ na której można prowadzić swój wykres i konsultować się z nauczycielem tej metody, ta strona jest rekomendowana właśnie przez ten instytut Iner który poleca w_isienka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#303 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Oj, ale ta strona tylko przez miesiąc jest darmowa ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#304 | |
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#305 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#306 |
Wtajemniczenie
|
Byłam dzisiaj u lekarza który zna się na NPR. I naprawdę jestem zadowolona. Może pani nie była jakoś specjalnie miła ale nie tego oczekuję od ginekologa. Wreszcie ktoś się mną dobrze zajął, chociaż ubyło mi 80 zł (50 wizyta i 30 lekarstwa).
![]() |
#307 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() I co miałaś konkretnie na myśli pisząc "nie była jakoś specjalnie miła"? i "ktoś się mną dobrze zajął"? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#308 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Zrobiła dokładny wywiad, co, kiedy, jak długo. Zbadała piersi i zleciła USG. Za dwa tygodnie mam iść do kontroli i zrobić cytologię. Zainteresowała się moim silnym PMS od strony poziomu hormonów a nie tylko uciążliwości. Pewnie w większości prywatnych gabinetów miałabym podobnie ale tu mam jeszcze pewność, że sprawdzi mi wykres jak będę potrzebowała i nie będzie patrzeć jak na niedouczona bo nie chcę hormonów.
![]() |
![]() |
#309 |
Raczkowanie
|
i tu właśnie pojawia się ten kolejny problem. dla mnie bardzo ważny - jak znaleźć dobrego ginekologa?
szkoda, że Kraków ode mnie tak daleko ;/ pozdrawiam serdecznie! i te "ukryte" czytelniczki (jak ja) też! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#310 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#311 |
Raczkowanie
|
dzięki, tą listę już widziałam.
niestety spośród tam wymienionych lekarzy i tak mam dość daleko, bo jakieś 200 km :| |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#312 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny, kompletny laik chciałby się zapytać czy mogę zacząć obserwację cyklu 7dc ok. godziny od przebudzenia? Na 28dni jest napisane, że maks. 6 dnia cyklu, ale nie mam pojęcia czy mogłabym 7?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#313 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#314 |
Zadomowienie
|
Dzisiaj jeszcze trochę mam, a to mój 6 dc. I problem jest też taki, że nie mogę zaraz po przebudzeniu sobie zmierzyć tej temperatury, tylko tak godzinę po - o 8, bo TŻ przyleci z termometrem, a w następne dni bym chciała normalnie, o 7.
Termometru nie ma, bo pani w aptece obiecała nam go tydzień temu na dziś, a w domu same zepsute. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#315 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#316 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Mierzenie godzinę po przebudzeniu to - moim zdaniem- bezsens. Również polecam microlife. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#317 |
Raczkowanie
|
odkopalam stary watek,bo mnie zainteresowal
![]() starałam się przeczytać/przejrzeć całość, ale cos moglo mi umknac, wiec w razie czego wybaczcie ![]() najprawdopodobniej sama bede kiedys stosowala npr, ale mam mnostwo watpliwosci. a do Was jedno pytanie ![]() wiem, ze jest niepolodnosc poowulacyjna, przed itp ale tak realnie to ile dni kazda z Was w miesiacu uprawia seks/moze uprawiac seks, jednoczesnie nie ryzykujac ciążą? powiem szczerze, ze niewygoda, systematycznosc, nauka tego wszystkiego- to dla mnie zaden problem, ale wizja, ze bede mogla sie kochac tyko 10dni w miesiacu - juz tak ![]() pozdrawiam i mam nadzieje,ze jeszcze ktos tu zaglada ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#318 | ||
Raczkowanie
|
A ja mam takie pytanie co Kobiet:
1. Jak z Wami współpracują w tym temacie mężczyźni drogie Panie? 2. Jakie tym tematem zainteresowanie wykazują? 3. Jakieś wsparcie? 4. Czy macie wspólny światopogląd? 5. Czy może jakaś z Pań stosuje NPR bez przychylności swojego faceta? Cytat:
![]() Cytat:
6. W judaizmie, w Torze (pierwsze 5 ksiąg Starego testamentu) jest napisane, że kobieta podczas miesiączki nie może współżyć z mężem jak i 7 dni po zakończeniu jej. Nooo wydaje mi się, że takie okresowe wstrzemięźliwości powinny dawać wzmożone pragnienie bliskości. Czy tak jest? Czy Kobiety czujecie różnicę w reakcji mężczyzn w wyrażaniu... uczuć ze strony facetów? ![]() Oczywiście w wypadku NPR zakres dni wstrzemięźliwych jest prawie dokładnie odwrotny.
Pamiętaj, większość problemów mamy na własne życzenie - konformizm, brak zasad, wybory bez wyborów, brak wiedzy itd. Edytowane przez Detonator Czas edycji: 2010-07-03 o 17:34 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#319 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() 2. To on mnie tym zainteresował ![]() 3. Ogromne ![]() 4. Oczywiście. 5. To mnie akurat nie dotyczy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#320 |
Raczkowanie
|
Hanjah a 6 pkt? =D
![]() |
#321 |
Zakorzenienie
|
Ups, jakoś mi ten 6. punkt umknął
![]() Ja od męża dostaję duże wsparcie i ja też go wspieram w tej naszej wstrzemięźliwości. Ale wspólnie zdecydowaliśmy się na metody naturalne i przyjmujemy je ze wszystkimi tego "konsekwencjami". Bywa trudno, ale świat naprawdę nie kręci się wokół seksu. I wiadomo, że jak jest ten "czas zakazany" to bardziej pragnie się bliskości i czułości-i to właśnie dostaję od tż i tym się z nim dzielę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#322 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Może to zależy od temperamentu małżonków, może od wyznawanych wartości - nigdy to dla nas nie stanowiło problemu. A już jak jest małe dziecko za którym trzeba ganiać od rana od wieczora i na moment nie spuścić z oka to i tak tych dni jest aż nadto... ![]() ![]() A ta wizja tych 10 dni niepłodności poowulacyjnej bezwzględnej może wydać się przerażająca tym, którzy dopiero te przygodę z MRP zaczynają - potem wszystko ma swój rytm. Wsparcie zaś małżonka bezcenne ![]() Więcej zaś na ten temat (również w kontekście zatęsknienia za sobą" i przeżywania czasu oczekiwania) w książce o. Knotza "Seks jakiego nie znacie". Polecam!
http://28dni.pl NPR -sposób na życie - wątek na "wizażu" Nowe technologie wspomagające NPR Edytowane przez w_isienka Czas edycji: 2010-07-03 o 21:34 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#323 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
moja wypowiedz, ze chcialabym poczatkowo stosowac npr i nie zajsc w ciaze, Cię zdziwiła? nie wydaje mi się, żeby to było coś nadzwyczajnego. Gdzie w moim poście zauważyłaś słowo "musieć" ? Ja takiego nigdzie nie widzę. W dodatku jest to Twoja odpowiedź na moje słowa, że przy tej metodzie pozostanie mi bardzo mało dni, w których można się bezpiecznie kochać. Tutaj również nie rozumiem Twojej reakcji,a tym bardziej jej sensu, bo wydaje się być lekko z kosmosu ![]() ---------- Dopisano o 01:45 ---------- Poprzedni post napisano o 01:40 ---------- Cytat:
Uzyskałam odpowiedź, że wstrzemięźliwość i częstotliwość seksu nie jest uciążliwa, jednak chciałam zapytać jak to wygląda liczbowo w rzeczywistości. Wiadomo, że każdy jest inny i odczucia względne na niewiele się przydają ![]() Niemniej jednak dziękuję za obszerną wypowiedź. A z wątku się ulotnię, bo mało tu gościnnie. Pozdrawiam ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#324 |
Konto usunięte
|
wstrzemięzliwość liczbowo - 5 dni
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#325 |
Rozeznanie
|
ollencja, napisałaś 5 dni, to bardzo krótki czas... jednak w jakimś artykule nt. NPR spotkałam się z określeniem, że czas koniecznej wstrzemięźliwości wynosi od 9 przy regularnym aż do 14dni przy nieregularnym cyklu. Czy któraś z doświadczonych Wizażanek mogłaby wyjaśnić tak konkretnie skąd aż taka rozbieżność i dlaczego przy okresie nieregularnym jest to aż 14 dni?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#326 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#327 |
Raczkowanie
|
Czytam, czytam i się nie doczytałam.
Jako, że o NPR krążą różne opinie - skrajnie różne, od pozytywnych związanych ze środowiskami powiązanymi najczęściej z Kościołem do skrajnie negatywnych. Można się w tym trochę pogubić.. Czy jest tutaj osoba, która stosuje tą metodę z powodzeniem od kilku lat prowadząc jednocześnie normalne życie (tzn. czasami pełne stresu i emocji, które w wiadomy sposób wpływają na cykl)? (z powodzeniem - tzn. posiada tylko planowane dzieci)
![]() |
![]() |
#328 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Obserwacje prowadzę od 9 lat, od prawie 3 w małżeństwie. Jedno PLANOWANE dziecko ![]() Jak widać-można ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#329 |
Konto usunięte
|
ja nie zauważyłam by stres i podróże wpływały na cykl
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#330 |
Zakorzenienie
|
[1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;20502015]ja nie zauważyłam by stres i podróże wpływały na cykl[/QUOTE]
W sumie ja też ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:00.